Keresés

Részletes keresés

gorilka Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5767
Szia Pocak!
Hát igaz, nem állunk rosszul, de meg kell hogy mondjam a Mediterrán cserép olcsóbb (1560Ft/nm), mint a Bramac, a SoFa-val meg szerencsénk volt, elcsíptünk egy 30%-os akciót.
off
Kispötty jól van, tegnap megajándékozott bennünket egy este 9-től reggel 6-ig tartó alvással. Van képem is, de nem tudom hogy kell felrakni.
on
Üdv
gorilka
Előzmény: Pocak (5733)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5766
>A kazántermosztát az védelmi berendezés, nem szabályozás a feladata

Nono, ez nem igy van. A cirkoban ket termosztat van, az egyik valoban vedelmi celt szolgal. Pl. a C24-ese 90 fok kornyeken old, es reteszelt allapotba hozza a keszuleket (amikor az orlang is elhal). Ez el van dugva a keszulek belsejeben, es a felhasznalonak semmi koze hozza. Ha sikerult valahogy tulfuteni a keszuleket (C24 eseten ez konnyen megoldhato: ha vastag a csovezetek, es az elso evben tonkremeno szivatyyut kicsereltuk Grundfos-ra, akkor eloallhat az, hogy a regularis termosztat lekapcsolt allapotaban, amikor felfordulattal hajtja a szivattyut meg mindig eleg nagy az aramlas ahhoz, hogy a foego ne aludjon ki teljesen. Igy a viz csak melegszik es melegszik... :)

Mellette ott az eloremeno vizet allito termosztat, hofok-beosztassal, es mindenki beallithatja vele a neki tetszetos homersekletet. Ez utobbirol beszeltem, es ez nagyon is szabalyozas celjat szolgalja.

>A kazán teljesítmény szabályozására alkalmazzuk a szobatermosztátot.

Lehet hogy a langmodulaciot tudo keszulekekben mar nem ugy van, de a regebbi keszulekekben a szoatermosztat igencsak binarisan "szabalyozza" azt a teljesitmenyt, ki meg bekapcsol. :) Es imnt irtam, a kazan es a helyiseg-termosztat egyutt dolgozik ebben a temaban, nagyon ugyesen.

>Ha pl. primitív esetben lekapcsoljuk a kazánt, mert a belső hőmérséklet megnőtt, akkor nem adunk be energiát a rendszerbe, de az a falakon át továbbra is energiát veszít, ergo öszességében nem igen emelkedhet a hőmérséklet.

Elfeledkezel arrol, hogy a kikapcs ellenere a radiator meg mindig 60 fokos, amig ki nem hul. Nezz meg egyszer egy regivagasu (nel lap)readiatorokkal szerelt rendszert, ami alatt a vegyes tuzelesu kazant lecsereltek cirkora. (Sok viz, az uj felallashoz tulmeretezett radiatorok). Itt ha magasra allitod a vizhomersekletet, eszmeletlenul tullo.

>De! a rossz méretezésből, vagy beszabályozatlanságból eredő túl vagy alulfűtést nem a szabályozás feladata kompenzálni!

Kis utangondolassal azert jokora mozgaster van csak a meglevo tekerentyuk allitgatasaval is, mielott zsebbe kellene nyulni. :)

Pasa

Előzmény: second (5762)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5765
Nem havonta, evente.

Pasa

Előzmény: Pocak (5763)
Pocak Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5764
Kedves katicabo,

Lesz egy potkemeny a nappaliban a "mi van ha az oroszok / rank dolt az OTP es lesz kandallonk" esetere, de a futes-melegvizre csak egy.
Nyilaszarokat a Szep hazakbol es az Arany oldalakbol (meg a GTE szaknevsorbol) lehet felhajtani. A rendesebbek kuldenek arlistat meg katalogust. A Sofa nem - ok csak akkor allnak szoba az erdeklodovel, ha arajanlatot is adhatnak - 3 honapos gyerekkel alljon veluk szoba a rosseb.
Azt tapasztaltam, hogy nagyon sok helyen eleg felemelni a telefont, sok mindent elmondanak es kuldik a prosikat.

A vizet es a gazt csak "listas" tervezok tervezhetik es engedelykoteles! A futest nem kotelezo terveztetni.

*********
Kedves kazantudosok,

Azert ha lehetne, irjatok meg a markakrol - 116 oldalt most hadd ne turjak fol ezert! Koszi elore is.

********
Kandallo:
Mennyire tud futeni az a kandallo, amelyik gazzal megy?

Pocak Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5763
rizo,

Ezt komolyan mondod, 110 nm-re havi 90 rugo a futesszamla???

Előzmény: rizo (5753)
second Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5762
pasa,

kicsi szivem, mikor olvasni kezdtem a hozzászólásodat frissen voltam borotválva, de mire végeztem már megint sercegett az állam. :)

Kandalló. Én sem tartom versenyképes fűtési módnak ezeket az egyedi fűtéseket egy folyamatosan lakott lakásban. Főként a kényelemetlenség, az alacsony komfort, és az alacsony hatásfok okán. Azt végtelenül meg tudom érteni, hogy valaki szereti a romantikát és boldogsággal tölti el a tűz látványa. Csak ez nem fűtéstechnikai kérdés, hanem anyagi, ha szán rá pénzt az ember, akkor megépítí és egész életében élvezheti az örömeit, ha akarja.
(A nagypám házában van egy kandalló, de én abban még tüzet nem láttam, de még hamut sem.)

Ha nem lesz gáz....
akkor iró nagy gáz lesz. Mást ne mondjak az ország legnagyobb részén gáztüzelésű forróvízkazánokon alapszanak a távfűtőhálózatok. Rengeteg ipari fogyasztó van, akik önmagukban annyi gázt használnak, mint egy falu. Ha nem lesz gáz, azt nem csak azon érezzük meg, hogy mással kell fűteni. Elnézést az offért.

megtakarítás...
az a 10% akár több is lehet, amennyivel jobb lehet egy korszerű kazán éves hatásfoka egy régi típussal szemben...

szabályozás...
amilyen bonyolultnak leírtad a dolgot, attól még nekem is elment az életkedvem. :)
A dolog tervezéséhez, kitalálásához egyszerűsítsük addig, hogy a helyiségekből a külső tér felé távozik a hő, amit a radiátorral pótlunk. (a belső falakom keresztül áramló hő elég csekély, akár annál is kevesebb, mint amit egymagad a fotelben olvasgatva leadsz!) Ha rendesen méreteztük, és beállítottuk a rendszert, akkor mindenhol akkor a hőmérséklet mindenhol akkora, mint, amit szerettünk volna. Hogy ezt fenntartsuk a különböző zavarások (napsütés, belső hőfejlődés, külső hőmérséklet változás) ellenére ahhoz kell a szabályozás. Központi és helyi szabályozás. (A kazántermosztát az védelmi berendezés, nem szabályozás a feladata.) A kazán teljesítmény szabályozására alkalmazzuk a szobatermosztátot. Az adott helyiség hőmérsékletét kell állandó értéken tartani. Ha pl. primitív esetben lekapcsoljuk a kazánt, mert a belső hőmérséklet megnőtt, akkor nem adunk be energiát a rendszerbe, de az a falakon át továbbra is energiát veszít, ergo öszességében nem igen emelkedhet a hőmérséklet. (Ha persze átjött a fél falu megcsodálni az új kandallót, akkor lesz annyi belső hőfejlődés, hogy szauna legyen a nappaliból, de mint mondtam ne bonyolítsuk túl.) Ugyanez a helyzet a termosztatikus szeleppel. Ha a radiátor lezár, nem adunk be energiát a helyiségbe, miközben az a falon át továbra is energiát veszít, hőtárolás ide, hőkapacitás oda a hőmérsékletnek csökkennie kell.
Végeredményben azt tudom mondani, amit előzőleg: igényes központi szabályozás (szobatermosztát) plusz termosztatikus radiátorszelep.
De! a rossz méretezésből, vagy beszabályozatlanságból eredő túl vagy alulfűtést nem a szabályozás feladata kompenzálni!

Sec.

Előzmény: pasa_ (5760)
katicabo Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5761
Igen, ettől féltem, hogy valaki ezt így ki fogja mondani! Pedig biztos vannak mázlisták, meg jó példák is, de alapvetően én is ettől "félek" leginkább és a tervezési díja ily módon akár vissza is térülhet idővel vagy legalábbis nyugodtabban adjuk át szerelésre a terveket. Azt fogom utálni, amikor a szerelő mondja azt, hogy szerinte ide még x-szel több/kevesebb test kell és arról próbál meggyőzni, hogy így ő is meg tudta volna csinálni. De azt hiszem, az egész "menet" erről fog szólni!
Úgyhogy holnap a tervezőtől már kérem is az ép.gépész ismerőse telefonszámát!
Előzmény: Macimedve (5756)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5760
(Warning, figyeljetek Second cafolataira is par hozzaszolassal feljebb. :)
- ------------------

Katicabo, 5738:
A nappaliba azért gondoltunk egy (pl.) kandallót, hogy a hűvösebb őszi/tavaszi estéken már nem durrantanánk be az egész rendszert fűtésileg, hanem pl. csak a "központi" helyet (nappali + étkező) 2-3 órára és az tök jó hangulatos is.

Elozo hazamat ugy vettem, hogy volt benne egy gravitacios futes egy vegyestuzelesu kazannal, e melle csinaltam cirkot, meghagyva a regit is arra az esetre, hogy ha nincs gaz, majd tuzelek. MEg hasonlo gondolatmenettel, hogy majd az eloszezonban elegetem a szemetet, milyen klassz lesz egyutt a kellemes meleg meg a tobbi.
A gyakorlatban ez nem jott be. A tuzeles nem "feher embernek" valo mufaj, kosz, buz, macera, faradsag, a hatamra se hianyzik, plane hogy eleg a cirkot begyujtani. A kandallo hangulatossagat nem vutatom, de rendszeres alkalmazas eseten van egy sejtesem, hogy csak azoknak hangulatos akik nem a tuzelesert felelosek favagas, behordas, hamuzas es hasonlo dolgok tekinteteben. A koltsegkimeles oldalarol en szamolnek elobb, ha 100 Ft-nal nagyobb megtakaritas jon ki, valszeg szamolasi hiba lapul valahol.

Szoval ha megengedsz egy joslatot, azt fogjatok csinalni, hogy amint hideg van, valaki elrogan a kazanhazba es atforditja a teli/nyari allas kapcsolot. :). Ha csak par heyeseget akarsz futeni, egyszeruen letekered 0-ra a tobbiben a radiatort, meg beallitod a vizet 40-42 fokra eloszezonban, es onnan mar csak elvezni kell a meleget. Az "egesz rendszer bedurrantasa" ily leirva nagyon komolyan hangzik, a valosagban kevesebb, mint behozni egyetlen hasabfat.

(A par hangulatos este a ropogo hasabok mellett viszont megerhet 550k forint beruhazast, azt nektek kell tudni.)

kicsi emma,5740

Ami a kemenyeket illeti, nalunk is kozponti gaz lesz, es megis a strategiai pontokra beterveztunk kemenyeket. Mert nem a kovetkezo tiz evre epitjuk a hazat, hanem sokkal tobbre, es egyaltalan nem lehet tudni, hogy hogyan valtoznak a dolgok a vilagban.

En is strategiailag terveztem (ebbol a hazbol maximum labbal elore visznek ki :), azert van egy darab ketkurtos kemenyem.

A dolgok valtozasat valoban nem elhet elore tudni, de erdekelne, hogy megis, milyen esetben lehet szukseg szetszort kemenyekre. Ilyet egyaltalan nem tudok elkepzelni valamiert.

>Nem csak arrol van szo, hogy "mi lesz ha haboru lesz" (arrol is), hanem fene tudja, hogy 50-60-70 ev mulva az unokaink mivel tudjak majd futeni ezt a hazat, ha az oroszok nem adnak tobb gazt, vagy elfogynak az ilyen jellegu energiakeszletek, vagy mittomenmi.

Az unokak feltehetoen talalekonyak. Ha olyan dologgal kell futeni, ami kemeny-igenyes, alighanem tennenek egy olyan kazant a cirko helyere, es vigan hasznalnak tovabb a meglevo kozponti futest. Ehhez pont egy plusz kemeny kell, celszeruen ugyanabban a kazanhazban. Ha meg kitalalnak valami uj, forradalmi futesmodot, ahhoz feltehetoleg 0 kemeny kell. (De amugy nem valoszinu, hogy a gaznak belathato idon belul valodi ellenfele akad szvsz.)

KoLi,5741
A kereskedő szerint mindkettő hatásfoknövekedést eredményez, és a kb. 100 e Ft különbség a gázszámlában néhány év alatt megtérül

Az ilyen kereskedoi szovegeket illik szamolasokkal ellenorizni, mert a nehany lehet hogy nalad 2-t csenget nala meg 200-at.

Pl. nalam jelenleg evi 3000 m3 a gazfoygasztas [kb. 122 m2 hasznos terulet 2.75 belmagassaggal egyenletes valtozatlan 21 fokra futve], ebbol kabe 2100 a futes, 900 a melegviz+fozes. 1 m3 gaz a marciusi szamlan 32 Ft, az annyit tesz, hogy evente a futes kerul 67200 Ft-ba. Nomost, mennyi lehet a sporolas? Becsuljunk elkepesztoen nagy, 10%-ot. (Second remelhetoleg tud komolyabb becslest, nem csodalkoznek ha az 5-hoz kozelebb allna.) Ez evi 6720 Ft megtakaritas. Mivel a gazar hasonloan inflalodik mint a befektetes, hagyjuk el a financialis fuggvenyeket, egyszeruen osszuk a 100k-t a 6720-szal, es kijon, hogy 15 ev alatt jon ki egalra a befektetes. [Rad bizom a kapcsolodo egyeb tenyezok bekalkulalasat, mint megbizhatosag, szerviz, meg az aktualis ertekek helyettesieset. Meg persze annak a megiteleset, hogy az eredmenyul kapott evszam jo vagy rossz. :]

katicabo, 5744

Most már össze vagyok kavarodva fűtésileg (is). Mondja már meg valaki, hogy létezik olyan szabályozó rendszer, hogy a szobákban külön lehet beállítani a kívánt hőmérsékletet? Pl. a nappaliban szeretnénk délután meleget, de este ott lejjebb mehetne, míg a szobában feljebb, stb.

Well, ez joval bonyolultabb kerdes, mint amilyennek latszik. Igy ebben a formaban szvsz inkabb a nem-hez all kozel a valasz, de inkabb a dolog lenyeget kellene megertanei, akkor a megoldasok is adodhatnak esetleg.

A homersekletnek megvan az a franya tulajdonsaga, hogy kiegyenlitodik. Ha ket eltero homersekletu hely, akkor kozottuk hoaram alakul ki, ennek merteke persze fugg a koztuk levo dolgok minosegetol, a homerseklet-kulonbsegtol, es meg par ravasz dologtol, ami a kulonfele homozgasi modokat (vezetes, aramlas, sugarzas) befolyasolja.
Pl. en hiaba szeretnek magasabb homersekletet a furdoszobaban, ha a csaladom fegyelmezetlen, es mindenki a villany meleltt az ajtot is nyitva hagyja. :) Hazon belul valoszinuleg az igy osszenyitott terek kozott a legintenzivebb a ho mozgasa es a kiegyenlitodes, igy kulombozo homersekletekben inkabb csak ott erdemes gondolkodni, ahol eygmastol elzarhato, es tenylegesen el is zart terek vannak.
Az ilyen terek kozott is persze van hoatadas a falakon keresztul, ha egy teljesen futetlen helyiseget korbeveszel futottekkel, ott az elozoekkel kb azonos homerseklet lesz.
Ezekhez meg hozza kell venni a futo es huto feluleteket. A globalis folyamat az, hogy a padlon, kulso falakon, ablakokon, teteon/fodemen at tavozik a ho. Befele meg a radiatorokon at jon.
Egy tipikus helyisegben minden van, kulso es belso falak, radiator, padlo vagy teto, az egyensulyi homerseklethez mindet figyelembe kell venni.

A hoszabalyozashoz nagyjabol a kovetkezo eszkozok allnak rendelkezesre:
1. A cirko kazan-trermosztatja. Ez allitja az eloremeno viz homersekletet a rendszerben (ami a maximalis radiator-homerseklet lesz).
2. A cirkohoz kapcsolodo helyiseg-termosztat. Ez ki vagy bekapcsolja az egesz futest mindenestul. Lehet sima, amin beallitasz fix erteket, vagy programozhato, amikor beallitott idopontokban mas-mas ertekekre all be.
3. A radiatorok szabalyozo szelepei. Ezzel lehet tobbe-kevesbe befolyasolni, hogy a radiatoron mennyi viz holyik at. Van ennek sima valtozata, amit kezzel beallitasz fixre, es hoerzekelos, ami erzekeli a homersekletet, es aszerint maga "tekergeti".

Kezdjuk a helyiseg-termosztattal. Ez annak a helyisegnek (vagy legalabbis annak a termosztatot korulvevo reszenek homersekletet beszabalyozza annyira, ami be ban allitva. Van eyg erzekenysegi tartomanya, mondjuk +- 1 fok, igy mondjuk 21 fokos allas eseten ha 20 fok alatt mer, bekapcsolja, 22 foknal kikapcsolja a futest. Normalis esetben a futes bekapcsolasa hatasara elkezdenek melegedni a radiatorok, es ezzel a levego, egy ido utan megfeleloen emelve a homersekletet, ami kikapcsolashoz vezet. A kikapcsolas persze csak a gaz lekapcsolasat jelenti, a rendszerben levo viz attol nem fog varazzsutesre kihulni, es a radiatorok sem, igy a homerseklet meg ezutan is l;ehet hogy emelkedni fog, az sincs kizarva, hogy jelentosen tullove a 22 fokot. Az, hogy mekkorat ingadozik a homerseklet szamtalan tenyezotol fugg, mint pl. a termosztat tavolsaga a futotestekol, a futesi viz homerseklete, mennyisege, ilyesmik. Ad abszurdum lehet hogy a termosztatos helyiseben nincs is nyitott radiator, ott a homerseklet csak igen sokara fog indirekt modon emelkedni, mikozben minden mas helyisegben mar gozfurdo van.
A szobatermosztt vegeredmenyben egy sima kapcsolokent mukodik, igy ha tobb helyisegben is akarunk termosztatot, azokat kothetjuk parhuzamosan vagy sorosan. Az elso esetben a homerseklet ugy szabalyozodik, hogy barmelyik helyiseg lehul, a rendszer beindul, a masodikban meg akkor, ha mindegyik, egytol egyig. (Illetve 2-nel tobb eseten lehet ezeket vegyesen is alkalmazni...)

A kaanterosztatnak talan meg nagyobb, es eszrevetelem szerint legtobb helyen elhanyagolt szerepe van. Minel melegebb a viz a rendszerben, annal gyorsabban futodnek fel a helyisegek. Ugyanakkor bizonyos homersekleteknel a radiatorok mar tul melegek lesznek, ami komfort-erzetileg nem jol hat (az erosen lehult haz kezdo felfutesenek idoszakat kiveve, vagy amikor pont beestunk a fagyos kintrol). Valamint nemkivanatos nagy ingadozasokhoz vezethet, mint elobb irtam. Ugyanakkor megfelelo beallitassal elerhetjuk, hogy helyiseg-termosztat nelkul is egyenletes meleg legyen, ha eltrafaljuk az egyensulyt a be es kimeno ho kozott. Persze ahhoz, hogy ez ne csak egesz haz, hanem helyisegek szintjen is igaz legyen, szukseges, hogy a radiator-feluletek alkalmazkodjanak a helyisegek holeadasahoz, illetve a kulonbseget a radiator-szabalyozassal eltuntessuk.
(Talan mar eddig is latszik mennyi lehetoseg van, es hanyfele dolog kozott kell navigalni. ;)

Monost, hogy lehet ezekutan helyisegeket egymashoz kepest szabalyozni? Pl. ha teljesen elzarjuk a radiatort es a helyisegben tovabbra is tul meleg van, akkor sehogy, legalabbis a kulvilag fele valo huleset kellene fokozni (ami lehet hogy pont nem cel, csak takarekossag miatt akarunk ott hidegebbet, apropos a valtozo homerseklet celjat sem art tisztazni, hogy valahol komfort miatt kell valamilyen homerseklet vagy takarekossag miatt...). Ha nincs eleg meleg max nyitott radiator meleltt, akkor vagy tobb/nagyobb radiator kell, vagy a viz homersekletet kell novelni. Szoval el kell kezdeni valahol, es tapasztalatbol behangolni. Persze ahogy a kulso homerseklet valtozik, aszerint a belso dolgok is elhangolodnak.

A tobbinel kicsit hidegebb helyisegeket akkor egyszerubb scinalni, ha a haz szelen vannak, ahol erosebb a hules, ott eleg ha a rediator kisebb, vagy lejjebb van szabalyozva,e s magatol par fokkal hidegebb lesz.

Ha meg idoben is akarjuk varialni a homersekletet, akkor meg ravaszabb a helyzet. Meg nem esett szo a hotarolo dolgokrol. Ahogy a levegot futjuk, a levego atadja a hot a falaknak, es hasonlo elemeknek. Ezek hokapacitasa jelentosen nagyobb, mint a levegoe, igy kikapcsolt futes eseten jelentos puffer hatasuk van. Pl. ugy allitjuk be a futest, hogy reggel legyen 22 fok, 10-16 kozott 18, aztan megint 22. Erre mi tortenik? A futes kikapcsol 10-kor, es minden elkezd hulni. Jol szigetelt haz eseten nem is fog leesni 180ig, csak 19-20 kornyekere. Viszont a 19-rol 22-re valo felfutes sem megy olyan gyorsan, hisz kozben a tarolok vesztettek. Ha ingadoztatni kell a homersekletet, akkor a vizhomersekletet meg kell emelni mellekhatasok lasd korabban).

En pl. inkabb hidegebb vizzel es egyenletesre futok, ezt egyszerubb beallitani, es komfortosabb.

Remelem sikerul valami ertelmet kinyerni. :)

Pasa

Macimedve Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5759
Hát a víz-gáz-fűtésszerelő többnyire egy db. mesterember formában jelenik meg.
Előzmény: second (5758)
second Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5758
Macimedve,

az előbb nagyon fulladoztam, de most már tudom, hogy csak te voltál, amikor éppen a számból vetted ki a szót.
minden szavad kincs!
katicabo, 'hál istennek, csak a víz, csatorna, gáz szerelőről beszélt, ott azért családiház méretben kisebbet lehet bakizni, kivált, ha valaki tényleg jó mester. Persze, ki a bánat tudhatja ezt előre?

Sec.

Előzmény: Macimedve (5756)
Hacsek Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5757
zagyva111!
A kérdés az, hogy tudnál-e egy listát írni a teendőkről?
(ne írd be ide, de ha tudnál, akkor jó nyomon vagy...)
Előzmény: zagyva111 (5752)
Macimedve Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5756
katicabo,
Nekem a fűtésméretező/tervező fűtésszerelőkről elég rossz véleményem és tapasztalatom van.
Szokás szerint kiszámolják légköbméter/watt alapon, (ami ugye csak durva közelítés) aztán jön a "tegyünk hozzá még egy pár tagot a radiátorhoz, hogy biztos elég legyen". Ilyen méretezésből szoktak adódni a drágán megvásárolt, ám ki nem használt nagy teljesítményű fűtési rendszerek. Vagy a másik véglet, mikor egyes rossz fekvésű szobákban a következő szezonban radiátorcsere esedékes.
Én szívesebben bíznám a helyedben egy mérnökre, aki valószínüleg jobban átgondolja az iróasztalánál a tervrajzokat tanulmányozva a dolgot, mint a fűtésszerelő, aki többnyire a falnál állva krétával firkálva számolgat, és azt is bekalkulálja, hogy elfogyjon az is, ami neki éppen van otthon az "olcsóbbik fajtából".
Előzmény: katicabo (5747)
second Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5755
katicabo,

a helyiségenkénti szabályozás eszköze a termosztatikus radiátorszelep, amivel az elfordításával a szelep változtathatod a parancsolt értéket, amit a szelep tartani igyekszik.
A dolog másik része a teljes rendszerre (jellemzően) a programozott fűtésszabályozás. Egy kicsit igényesebb szabályozó automatika kell csak hozzá.
(persze nagyon drágán olyan rendszert is lehet építeni, ahol minden hőleadó teljesítményét központilag programozva lehet befolyásolni, de félek a plusz költségből inkább építenél még egy emeletet :)

Elvileg képes lehet megrajzolni a tervet, de félő, hogy az engedélyeztetéskor kibukik, ha nem jogosultsággal rendelkező mérnök írta alá a tervet. Persze, az is lehet, hogy van a csávónak valami ismerőse, mérnök, aki valami kicsiért aláírja (kis szerncsével meg is nézi) a terveket neki.

Külön terveket kell csinál(tat)ni, tekintve, hogy külön helyekre kell beadni engedélyeztetésre.

Sec.

Előzmény: katicabo (5747)
second Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5754
Hacsek,

a benapozott felületek hőmérsékletéről írottakat értem. Azt azonban kicsit nagyvonalúnak találom, hogy csak ebből kiindulva, a belső terek rendeltetésével, szükséges vagy kialakuló légállapotával mitsem törődve tegyünk fel "5 cm Heratektát ... északon/nyugaton", amennyiben ez tényleg gazdaságossági kérdés. Persze ez mindössze impresszió tekintettel arra, hogy nincs mögöttem hosszú évek tervezői gyakorlata, és különben is mit értek én ehhez.

Meleg ellen beépítendő hőszigetelésről sehol nem írtam.
A hanem utáni részekkel egyetértek.

Sec.

Előzmény: Hacsek (5750)
rizo Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5753
Katicabo:
SZVSZ: 38 N+F, de ha tehetném még inkább 44 N+F
Nekem 38-as fal van, még a Porotherm elötti időkből, ~110 m2 (hagyományos nyílászárok) ~90 eFt fűtéssel (gáz cirkó, thermosztátos radiszelepek)
Rizo
Előzmény: katicabo (5751)
zagyva111 Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5752
Csakó!
Én vagyok az új fiú, aki nem tud semmit, szóval infó kellene!!!! Hol a tetűben találok a neten valami árlistát, ahonnan legalább kb tudnék számilgatni egy kissebb fajta felujítással kapcs.-ban. Az emilemre is jöhetne: balazs1st@hotmail.com
Nagyon-nagyon köszi annak, aki ezt olvassa és még válaszolna is
Balu
Előzmény: katicabo (5751)
katicabo Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5751
A téglákról nekem is eszembe jutott az egyik ép.anyag kereskedő véleménye: "Ma csak az vesz 30N+F Porothermet, aki eladásra épít. Egyébként a 38-as rendben van, az kell!"
A tervező meg azt mondja, ma felesleges beépíteni a 38-ast, a 30N+F is szigetel és esetleg 10 év múlva le lehet még egy 5cm-es valamivel szigetelni, ha úgy gondoljuk, de ne most költsük rá.
Én 10 év múlva nem akarom szigetelni. Most szeretném tudni, hogy olyan nagy-e az a 0,13-as k értékbeli különbség, ami miatt a 38-as vennénk? A N+F eleve megnöveli a hő útját, azért jobb a simánál. Ugye nem költünk évi 100ezerrel többet a gázra a 30-as téglánál sem?
Hacsek Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5750
Kedves second!

Az, hogy egy épület külső határoló szerkezeteit mennyire kell hőszigetelni, az leginkább a külső és belső légállapotjellemzők (úgymint hőmérséklet és páratartalom), valamint a tereket határoló felületek (mint a páralecsapódás szempontjából kritikus helyek) hőmérsékletének függvénye .
Márpedig egy homlokzatfelület, pláne egy tetőfelület hőmérséklete kivételesen erősen függ a benapozottságtól. A déli, délkeleti és délnyugati tájolású felületek az év minden napsütéses időszakában (télen is!) melegebbek néhány fokkal, mint az északiak. Azaz ezeket a felületeket HIDEG ELLEN nem kell annyira hőszigetelni. Tehát a legmodernebb, leggazdaságosabb hőszigetelési elv az, hogy egy szabadonálló ház minden egyes homlokzatán NEM EGYFORMÁNYAK KELL LENNIE a hőszigetelésnek.
Másrészt MELEG ELLEN nem a beépített hőszigetelés, hanem az árnyékolás, a szellőztetés és a hővisszaverés a megfelelő módszerek.

Így van ez, kedves second, senki és semmi sem univerzális!

Előzmény: second (5745)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5749
>hogy mi a csillapítás jelentősége, azt biztosan megérted

A jelentoseget ertem, csak a konkret, teto viszonylataban nem erzekelem, hogy olyan nagy jeletosege lenne (mennyisegileg) az egyeb tenyezokhoz viszonyitva.

LEhet hogy egyszer probakepp berakok egy homerot a folia ala, hogy mikent alakul a homerseklet egy szep nyari napon a bramac alatt. Nekem ugy tunt ha komoly sutes van, mar 10 korul boven beall egyensulyra.

>a nagyszüleim háza palával van fedve (több, mint 30 éve) és egy gramm moha nincs rajta, szép szürke

Lehet hogy az masfajta pala, vagy valami egyeb korulmenyek jatszanak. Magamat ellenorizendo korulneztem a tetoteri ablakbol, a szomszedos hazakra. 4 hazon van ilyen negyzetes pala, ebbol mind a negy _masszivan_ mohas, es iszonyatosan nez ki, azonkivul van 3 mellekepulet a latoterben hullampalaval, hasonlo jelensegekkel.

>Nem csak arról van szó, hogy a tetőn nagyobb lesz a hőveszteség, és majd jól odaszigetelünk. Az, hogy fenn melegebb lesz, azt akkor is számításba kell venni, amikor a galérián dolgozgatni is akarsz.

Nyilvan figyelembe kell venni. Valszeg en fereertettem az epitesi helyzetet, ugy ertettem hogy egy ilyen magas legteru helyiseg van, aminek nincs osszefuggese a fenti szint egeyb reszeivel.
(Viszont ha ott mas lehterek is vannak, akkor nem is ul be annyira a levego egy zsakba, hanem el tud keveredni, es az emlitett retegzodes kevesbe alakul ki, nem? MEg eszembe jutott meg, hogy esetleg egy uygesen elhelyezett kicsi ventillatorral ki lehetne hozni fent olyan aramlast, ami pont elegge osszekeveri a levegot, viszont meg nincs huzat hatasa, ez mennyire vad elkepzeles? :)

>A radiátorokkal való variálás lehetőségét nem fogtam. Miért legyenek, milyen radiátorok külön körön?

Nem kell kulon koron lenniuk, csak ertelmesen. Pl. nalam lancszeruen vannak felfuzve, es csakorlatilag ket kor van. A lanc elejerol taplalkozo radiatorok par fokkal melegebbek, mint a vegen levok. Az ilyen kulonbsegeket szvsz erdemes ugy elsutni, hogy a jobban futendo helyisegekben legyenek a melegebbnek keletkezo radiatorok, ne forditva.

>Az automatikus fűtésszabályozás nem megfontolandó eshetőség - szerintem -, hanem követelmény,

Szeritnem is.

>csakúgy, mint a termosztatikus radiátorszelep(!).

Ez mar esere valogatja, aligha kell ilyen minden helyisegbe. Szvsz erdemes elore csak a felteteleit megteremteni,a ztan egy futesi szezon alatt kiderul, hogy melyik az a par helyiseg ahol kell kulon szabalyozas. Nyilvan kisezer tenyezo befolyasolja. Nalam pl. az jott ki, hogy nem kell sehova, egyelore legalabbis, viszont lehet hogy ket radiatort felcserelek egymassal, ha lesz ra erkezesem. :)

Pasa

Előzmény: second (5745)
Menj Sute Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5748
Ezt én sem értem egészen. Miért kell a É/ÉNy/Ny-ra Heratetát tenni? Meg egyáltalán, biztos, hogy megéri a P38N+F mellé ez a polisztirol balhé? Eddig abban a hitben éltem, hogy megfelelő hőszigetelő vakolat is megteszi.
Apropos, kőművesem javasolja a 2,5-3 centis vastagsagot az utóbbiból. Én meg azt sem tudom, milyen vastagon szokás ezt ilyen falra felhordani (P38N+F mezei habarccsal).
Előzmény: Hacsek (5735)
katicabo Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5747
Kedves second és pasa!
Most már össze vagyok kavarodva fűtésileg (is). Mondja már meg valaki, hogy létezik olyan szabályozó rendszer, hogy a szobákban külön lehet beállítani a kívánt hőmérsékletet? Pl. a nappaliban szeretnénk délután meleget, de este ott lejjebb mehetne, míg a szobában feljebb, stb.
Ha nem lesz kandalló a nappaliban, akkor kell-e még egy kémény a fürdőszobain kívül?
Second, nekem az előbb egy megkérdezett víz-gáz-szerelő azt mondta (ismerős ajánlotta), hogy a tervezést ő is meg tudja csinálni, van benne gyakorlata. Most vajon hazabeszél vagy elképzelhető, hogy ha megcsinálja, az OK. lesz? A kiviteli tervet egyébként 1 rajzon kell ábrázolni (víz-gáz-villany-csatorna), vagy lehet a különböző munkákról (és különböző közműveknek leadandó rajzokról) külön rajzot is készíttetni az adott "szakemberrel"?
second Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5746
Koli,

nagyon szívesen mesélek a kazánokról, de most nincsidőm még egy "regényre".
A Termo ÖV vs. Buderus kérdésről azt tudom röviden mondani, hogy nagyjából sikerült a végleteket kikapni. Tudomásom szerint kazántechnológiában ma két német márka jelenti a csúcsot, a Buderus és a Viessmann. Nagyon jók, de nagyon drágák.
Szerintem más folyamatos égőszabályozású, korszerű készüléket is vehetsz, a Buderusénál alcsonyabb áron.Wolf, Junkers, Vaillant, stb.
(Hozzáteszem nem vagyok up-to-date az árakat tekintve.)

Sec.

Előzmény: KoLi (5744)
second Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5745
kicsit lemaradtam, de tegnap sok volt a munka...
próbáljuk meg sorban...

pasa,

      hogy mi a csillapítás jelentősége, azt biztosan megérted, ha a nyári kánikulában bemész egy román templomba. A határoló szerkezet hőkapacitása letöri a nyári hőterhelésgörbe csúcsait. A napugárzás-intenzitás maximuma mellet jobb lesz benn.

Katicabo, stoki,
      Kandalló és cserépkályha ügyben leírták a főbb vonalakat. A cserépkályha a nagyobb hőtároló tömeg és a nagyobb felület miatt valóban jobb, de nem alapoznék arra sem fűtést, főleg nagy méretű szobában, sok ablakkal. Kiegészíteni a fűtési rendszet, hangulatozni, hulladék fát, ilyesmit égetni jó, de szerintem nem több.
      A kéménynyílás lezárását természetesen csak akkor szabad megcsinálni, ha nem üzelsz a kandallóban, mert amúgy a szilárd tüzelésre jellemző tökéletlen égés eredményeként keletkező CO (szénmonoxid) súlyosan mérgező, könnyen halához vezthet, ha a szobában gyűlik fel. Amikor nincsen tüzelés akkor is érdemes lezárni a kéményt, hiszen annak akkor is lesz huzata. Minél hidegebb van odakint annál nagyobb. Télen tehát a nyitott kürtőn át a helyiség levegője a szabadba távozik, és a helyére hideg levegő áramlik.
      A kémény keresztmetszetének csökkentése, lezárása amúgy nem egy agyrém egyes kazánoknál a teljesítmény szabályozására, illetve modern készülékek esetén a készenléti veszteségek csökkentésére alkalmazzák a füstgázcsappantyút. Persze ez nem azonos technika a kézi, ötletszerű, hozzáértés nélkül végzett kémény elzárással.

kicsi emma, Katicabo,

      sajnos nem sokat tudok arra mondani, hogy családiház épületgépészetét mennyiért tervezik, akik tervezik, nncs mögöttem ilyen gyakorlat. Amit hallottam évfolyamtásaimtól, az normál méretű ház esetén valahol 60-100 ezer közt vállalnak, DE
-lehet, hogy rosszul, vagy hiányosan emlékszem
-illetve az árak nagyon szorhatnak, itt annyit kér a tervező, ammennyiárt neki megéri és amit a kliens hajlandó kifizetni. Amikor elmondod, mit kellene csinálni, akkor meg fogja mondani, hogy mit kér. Fizetni, meg általában akkor kell, amikor szállítja a terveket.
Egyszóval nem nagyon tudok segíteni sajnos.

pasa,

      a nagyszüleim háza palával van fedve (több, mint 30 éve) és egy gramm moha nincs rajta, szép szürke.

pocak

      gázkaztán ügyben sok szó volt régebben. Én itt nem szeretnék reklámozni nekem szimpatikus márkát, mert egyiket sem használtam. Emiatt az említett francia kazánról sem tudok tapasztalatokat mondani.

Hacsek

      miért elég csak az északi oldalon a hőszigetelés? Miért észak/nyugat? Ez vicc volt, csak én nem értem?

Végül
pasa,

"Hotechnikahoz csak annyit ertek, emi fizikat moge tudok kepzelni, de szvsz nem lesz olyan nagy problema mint elore latszik, ha kicsit jobban odaszigetelsz a nappali korul mind a teto alatt mind a padlonal. Az, hogy a meleg folmegy ugyan veszteseg, de nem jelenti egyben azt, hogy lent csak hideg marad. Egeynsulyi allapotban lent lesz meleg, fent meg szigetelessel meg kell fogni a veszteseget. Radiatorokkal, vagy ehhez hasonlo hagyomanyos modon nyugodtan lehet varialni, maximum gondolj ra, hogy legyen a kazantol egy kulon ag az itteni radiatorokhoz, ne egy lanc vegere keruljon, meg erdemes lehet termofejes szelepeket felrakni, aztan majd beszabalyozza magat. En mindenesetre inkabb gondolkoznek olyan futesben, ami onszabalyozo."

      először azt gondoltam, hogy felemlegetem Hacsek közkeletű szólását a vak által vezetett világtalan esetéről, de azért nem akarom elvetni a sulykot.
      Nem csak arról van szó, hogy a tetőn nagyobb lesz a hőveszteség, és majd jól odaszigetelünk. Az, hogy fenn melegebb lesz, azt akkor is számításba kell venni, amikor a galérián dolgozgatni is akarsz. Ha fent és lent között 3-4°C különbség lehet, akkor az már a komfortproblémák körébe tartozik.
      A radiátorokkal való variálás lehetőségét nem fogtam. Miért legyenek, milyen radiátorok külön körön?
      Az automatikus fűtésszabályozás nem megfontolandó eshetőség - szerintem -, hanem követelmény, csakúgy, mint a termosztatikus radiátorszelep(!). Ám a termosztatikus radiátorszelep azonban nem csodaszer, nem old meg minden fűtéstechnikában felmerülő problémát.

Sec.

KoLi Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5744
Second kérlek!

Üdvözlet mindenkinek! Új fiú révén beleolvasgattam a régiekbe, de a sok kazános hozzászólás ellenére nem találtam választ a kérdésemre. A helyzet az, hogy a kivitelezőm egy magyar ( THERMO ÖV ...)kazánt ajánlott, a kereskedő pedig BUDERUS-ra beszélne rá. A megfogható ( mármint a márka adta garanciákon felüli ) különbség tartalomban a folyamatos lángmoduláció, és a külső hőmérséklet figyelést alapul vevő szabályzó automatika. A kereskedő szerint mindkettő hatásfoknövekedést eredményez, és a kb. 100 e Ft különbség a gázszámlában néhány év alatt megtérül. Mesélj erről a témáról légy szíves.

koli

kicsi emma Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5743
Ami a kemenyeket illeti, nalunk is kozponti gaz lesz, es megis a strategiai pontokra beterveztunk kemenyeket. Mert nem a kovetkezo tiz evre epitjuk a hazat, hanem sokkal tobbre, es egyaltalan nem lehet tudni, hogy hogyan valtoznak a dolgok a vilagban. Nem csak arrol van szo, hogy "mi lesz ha haboru lesz" (arrol is), hanem fene tudja, hogy 50-60-70 ev mulva az unokaink mivel tudjak majd futeni ezt a hazat, ha az oroszok nem adnak tobb gazt, vagy elfogynak az ilyen jellegu energiakeszletek, vagy mittomenmi.

Szerintem a hosszu tavra valo tervezes8, a strategaiai gondolkodas ezt is megengedni.

ke

Hacsek Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5742
"De ebbem a kérdésben kénytelen voltam Hacsekként ;) viselkedni,"

Stoki, drága barátom, ezt hogy értetted????

Előzmény: stoki (5737)
katicabo Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5741
Nem baj, értettem és... a fenébe, elgondolkodtattál!
A nappaliba azért gondoltunk egy (pl.) kandallót, hogy a hűvösebb őszi/tavaszi estéken már nem durrantanánk be az egész rendszert fűtésileg, hanem pl. csak a "központi" helyet (nappali + étkező) 2-3 órára és az tök jó hangulatos is. Az építész ehhez tette azt hozzá, hogy igen és arra is gondolni kell, ha az oroszok elzárják a gázt...Abban persze nem hiszünk, hogy a mi tervünk egy átmeneti megoldásnál többet jelenthet és nem is "másodlagos" rendszernek tervezzük, inkább a fenti kiegészítésre!
Persze a kémény is drága, tudom, nem is beszélve a gorilka által vázolt tavaly őszi cserépkályha-kandallósítva-árajánlatról 550ezerért!
De ezek szerint szinte teljesen felesleges (vagy legalábbis pazarlás) ebben gondolkoznunk, mert a gáz bőven elég???
Jaj, mi legyen? (nem mi nyertük a lottóötöst, már megint!)
Előzmény: pasa_ (5740)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5740
Na ez pont olyan lett imnt a napon, osszevissza van az eleje a vege es a kozepe... :-o
Előzmény: pasa_ (5739)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5739
>Pocak, az egész házban lesz csak egy kéményetek? Megkérdezhetem, hogy lesz-e nappali (?m2) és hogy oda sem terveztek egyéb fűtést a gáz mellé? Nekünk az építész (is) javasolta, hogy nem "árt egy 2. kémény és akkor lehet egyéb (kiegészítő) fűtésen is gondolkodni a nappaliba.

Nyilvan lehet kacsalabat is epiteni, meg uszomedencet a tetore, meg minden helyisegbe kemenyt, "hatha" alapon. gondolom ti nyertetek valamelyik tobbszazmillios lottot, ugyhogy fussa ra. :-}

komolyra forditva, ilyen dologrol, hogy kiegeszito futes, ujonnan letesulo gaz kozponti futes melle, a ma szokasos hoszigetelesek melle... Irto vadul hangzik. Olyat meg hallottam, hogy van backup kazan, mert hatha nincs gaz, es futeni olyankor sem art.

>stoki, én már így is leégtem egy párszor (e kérdés nélkül is). De a kéménynyílás lezárását a kollégám a "leizzás" utánra mondta. Persze akkor meg már milyen meleg menne ki egyébként is, nem igaz?

-- Jean, hany fok van idebenn?
-- 18, fok uram.
-- Es odakinn?
-- Ott 2 fok, uram.
-- Akkor nyissa ki az ablakot, Jean, es engedje be azt a szegeny ket fokot!

Pasa

En biztos hogy csak igen vastag indoklassal epitenek kulon kemenyt. Second a multkor szamolgata szokasos hovesztesegeket, statikus futesre a sokasos 24-28kW cirkok teljesitmenyenek fele is boven eleg. Mivel es miert kell akkor azt kiegesziteni?

Vagy arra jatszotok, hogy a nappali altalaban le van zarva, es csak a haz tobbi reszet futitek, ott meg amikor valaki netan odamegy? Ez is gyanus elgondolas szvsz.

Pasa

Előzmény: katicabo (5736)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.01 0 0 5738
Ize, akkor megegyszer, hogy mi alapjan szoktak berezni az epuletgepszeket?
ke

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!