Keresés

Részletes keresés

second Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5693
"Onsulya gyakorlatilag nincs, tehat ennek megfeleloen lehet meretezni a tetoszerkzetet."

... meg a nyári hőterhelést is. Mivel nincsen "semmi tömege" a csillapítása is elhanyagolható. Ahogy tanult kollégám mondani szokta: mint, ha ott sem lenne. Ha a tetőtér beépítése tervben van meggondolandó, hogy ott nyáron is lakni kell.

Sec.

Előzmény: pasa_ (5692)
pasa_ Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5692
(warning, laikuis velemenyek, stb:)

Tetofedo anyagok. Ezen igen sokat filoztunk hogy mi legyen, es az alabbi gondolatok jottek ossze, hatha segit valakinek.

Cserep classic: (tatai cserep es tsai). Ezt nem inditottuk a vetelkedon. Ha vegigmegyek a kozsegn lehet latni, hogy mi lesz belole igen hamar. Par ev alatt az eredetileg egyszinu teto szep tarkabarka lesz, fele kivilagosodik, fele kisotetedik. Aztan pedig elkezdenek feketedni, es olyan lesz a teto mint a hanyadek. A mar korabban tapasztalt itt-ott szetfagy egy cserep, megreped, miegymas mar nem is emlitve.

Zsindely: ezt szubjektiv okokbol nem inditottuk, valahogy nem volt benne bizalmam. Igy ennek nem jartam utana informacioilag, amugy lehet hogy tok jo anyag. Utolag kiderult, hogy a hazamat epito mernok is zsindelyt csinalt maganak, ami alapja nem lehet olyan rossz, viszont szamos megbeszeles alatt eygetlen egyszer nem javasolta (holott rengeteg mindenfele tippeket adott), igy lehet hogy megsem olyan jo. :)

Pala: ez szinten nem indult, ronda, es nem is tunt tul praktikusnak sem.

Cserep hyperadvanced: a Construman par ceg kulonleges cserepekkel vonult fel, melyek 5-10x annyiba kerulnek a sima cserepeknel, es mellettuk az eloado csak olyan altalanossagokat tudott felhozni, hogy az a gyar mag 100 eve csinalja a cserepet, hogy az elettartam garantaltan 60-70 akarhany ev, miegymas. Nem nyertek el igazan a bizalmamat, ez sem indult.

Ezek utan a maradek vercenyzok, akik reszt vettek a kuzdelemben: cserep advanced, betoncserep, es a fem.

A fem fedes (Lindab, Ranilla es tsai) megfontolasat igen tudom ajanlani mindenkinek, aki uj hazat epit, vagy a cserepeket akarja valami erdekesebbre lecserelni. A femlemez az autok festesehez hasonloan igen sok retegben festett, rendkivul idoallo. Szamos szin es kialakitas van belole, a csereplemeznek sajtolt messzirol nezve fel sem tunik, hogy nem cserep van a teton, ha valaki kifejezetten nem tudja.
Nagy lemeztablabol vagjak, igy pl. satorteto eseten igen egyszeru a felhelyezese, vagnak olyan hosszu csikokat, ami a gerinctol az ereszig er. A felszereles a hozza adott csavarok becsavarasaval tortenik. Ha a teto alakja ravsz formatat tartalmaz, akkor szinten tabla vagassal meoldhato, de lehet hogy nagy lesz a veszteseg. Az ablakok ihelye is konnyen kialakithato.Onsulya gyakorlatilag nincs, tehat ennek megfeleloen lehet meretezni a tetoszerkzetet. Ami hatranyt emlitettek: allitolag ahogy az eso racsepeg, hajlamos eros kongo hangot adni, ami zavaro lehet a tetoterben. Jarkalni nem tudom mennyire lehet rajta. A fedoanyag ara a bramac standard aranal kb 30%-kal volt nagyobb tavaj ilyenkor.

Cserep advanced. (Holland, torda, jamina, ilyesmi cserepek). Ennek van sima es mazas valtozata. A simabol is ketfelet lattam, az egyik teljesen sima feluletu, a masikon olyan haloszeruseget lehet altni. Ezekkel a kulonbsegekkel raadasul az eladok egy resze nem is volt tisztaban, volt aki azt allitotta, hogy ez ugyanaz a cserep, es ha rendelek, akkor random eselyem van hogy ilyet vagy olyat kapjak. A halos amugy strammabb anyagnak tunt, viszont a teton ugy nez ki, mintha poros lenne, a racs szurken bejatszik, aztan az ido folyaman tenyleg bele is ul a por, es cserepszin helyett szurke ronda lesz a teto. A sima fajtabol meg lattam a kornyeken olyan tetot, ami a cserep classic alatt irt peneszedes nyomait mutatta, nem is kicsit. A mazas valtozatbol a piros kapta meg a szubjektiv szepseg dijamat. Nehany ember ovott a amzastol, mondvan jegeso es hasonlo hatasok miatt lepattoghat a maz, es akkor jo ki pottyos tetovel allunk majd szemben. Amugy a maz megeloz szamos cserepnel jelentkezo problemat. Azon a par teton amit ilyennel fedve lattam nem tapasztaltam a jelenseget. Az ar ugy jott ki, hogy a mazas dragabb volt a bramac alaparanal, ami eleg fura, hisz a cserep megicsak cserep. Meg erdemes figyelembe venni, hogy a csereprendszer nem olyan sok elemmel rendelkezik, ha a teton konty, kutyahaz es hasonlo cikornyak vannak, nehez lehet kialakitani.

Betoncserep (bramac, mediterran). Kisit tobb mint egy evtizede meg ez volt az elitez fedoanyag, manapsag mar az epulo hazak tulnyomo tobbseget ilyenekkel fedik, legalabbis itt a kornyeken, talan nem veletlenul. A szokasosan emlitett hatrany, a cserepek nagy sulya. Ezzel kapcsolatban a mernok azt mondta, hogy ha tortenetesen cserepet valasztunk, a teto szerkezetet (szarufak, stb) akkor sem meretezne kisebbre, hisz a cserepnel a nedves sullyal illik szamolni, plusz a ho, a szerkezet mag, szoval nemigen lehet hova lemenni. Maximum a csereplecekbol lehetne kisebb meretet alkalmazni, de az meg alig jelent arban kulonbseget, ugyanakkor ha netan kesobb meggondolja az ember... Szoval ez az aspektus az uj tetoket kevesbe erinti, inkabb azokat, ahol a cserepet kellene masra lecserelni, es a fedelszek adott.
Miutan anyagaban szinezett termekrol van szo, sokfele baleset nem erheti, hje 30 ev garanciat adnak ra, amit velhetoen ki is all. Olyan oreg bramacos epuleteket nem lattam, de 10 eveseket igen, tenyleg nem latni elmondhato valtozast. Van belole szamos valtozat, a homokszort es sima feluletu, valtozatos magassagu hullamokkal, valamint bramacbol van hodfarku valtozat is, meg egy szogletes profilu, aminek nem jut eszembe a neve, utobbiak nagy dolesszogu tetokon igen dekorativan mutatnak. A mediterran 10%-15%-kal dragabb mint az analog bramac, nem sikerult a kepviseletbol kiszedni, hogy miben jobb. A rendszerbe igen sok elem tartozik, ami segiti bonyolult tetok kialakitasat.

A bramac szemben a tobbiekkel ugy tunik gyakran ad kedvezmenyeket, pl. a tavaji construma idejen adtak egy tetore valo foliat ingyen, es meg sikerult 8% engedmenyt kialkudnom a listaarbol, igy az alternativak eleg versenykeptelennek bizonyultak. A dontes vegulis a piros homokszort bramac lett. Ezzel meg is vagyok elegedve.

Pasa

Előzmény: katicabo (5687)
Hacsek Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5691
Szia ceha!

Ezen a weblapon:
http://www.archiweb.hu/web/group2/terranova/adalek.htm
található a következő leírás:

Terranova® – Hidrofobizáló SHC
Felhasználásra kész folyékony, víztaszító, impregnáló anyag.

Alkalmazás
Homlokzatok teljes, vagy kiegészítő hidrofobizálására, különösen az időjárásnak fokozottan kitett oldalon, beton, natúr- és műkő, színezett mész, azbesztcement stb. anyagokra.

Tulajdonságok
Szilikongyanta, szerves (éghető) oldószerben.
Nagy behatolási mélység, páraáteresztő képességet nem befolyásolja, kiváló impregnáló képesség, ellenállóképesség az ultraibolya sugárzással és az elszappanosodással szemben, éghető.

Anyagszükséglet
Körülbelül 0,10-0,50 kg/m2 (a felület szívóképességétől függően változhat).

Kiszerelés
5 és 20 kg-os kannákban.

Előzmény: ceha (5690)
ceha Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5690
Hello mindenkinek

Tud segiteni valaki ? Nyaralo szép,öreg terméskő falát ujitjuk fel. Valahol hallottam, hogy van valami olyan szer amivel le lehet kenni és ami viztaszitóvá teszi.
Tudja valaki ennek a neve't ? Vagy tobb ilyen is van ? Er ez egyaltalan valamit ?

Kösz

second Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5689
Lehetni lehet, kérdés mit tud mondani.
Kandallót és csrépkályhát nem nagyon tanítanak az egyetemen...

Sec.

Előzmény: katicabo (5687)
oszkaar Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5688
Jó nagy termés volt az elmúlt két hétben.

kzt
Praktikerben láttam a múlt héten olyan zuhanykabint, amelyiken nem oldalra lehettet huzni a tagokat, hanem a teljes egyik oldal nyilt kifele. Persze műanyagból volt és a kis súly miatt semmi tartása. Inkább a szaunáknál használatos üvegajtóra gondoltál?

Off
Kis Oszkár végre elkezdett hizni, kezdünk megnyugodni. Majd felteszem valahova a képét és belinkelem, hadd dagadjon az én mellem is.
On

Oszi

Előzmény: kzt (5580)
katicabo Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5687
Kedves second! A tervezőnk már ajánlott is egy épületgépészt, akivel a terv-beadás környékén már össze is jövünk (jövő hét). Lehet tőle kandalló vs. cserépkályha ügyben is kérdeznünk?

Pocak, nálunk a cserép-kérdés úgy merült fel, hogy égetett vagy betoncserép. Eddig 3 kereskedőnél (árak után érdeklődve) azt hallottuk, hogy az égetettre (pl. Tondach Jamina, csornai cserép) most kb. 3 hónap múlvára tudnak rendelést felvenni. Erről egyébként építészünknek az a véleménye, hogy az utóbbi időben "sikerült" elég rosszakat is gyártani (reped, fagy, stb.). A betoncserép meg ugye nehezebb, de szerinte nem vészesen (asszem 17kg/m2) és így is-úgy is kell alá jó kis erős faanyag.
Mi zsindelyt, palát nem szeretnénk, cserép ügyben meg bizonytalankodunk még...

second Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5686
Lehet, hogy stoki álruhás épületgépész? :)

Valóban arról van szó, hogy a vakolat alatt vékony műanyagcsővel behálózzák a falat, a padlófűtéshez hasonlatosan. Itt is a meleg felületek sugázó hője adja az előnyöket.
Azt nem értem, kedves stoki, hogy ha valami gazdaságos, az miért hátrány.
A dolog viszonylag új kis hazánkban, ezért a méretezés dolgával azt a néhány céget lenne érdemes megkeresni, akik ezzel foglalkoznak. Talán holnapra tudok valami többet előszedni egy ismerőstől.

Úgy általánosságban a nagy belmagasság szokta előtérbe helyezni a sugárzó fűtéseket.

Sec.

u.i.: mindenki földönkívüli, akinek matematikából és hőtanból szigorlata van? :)))

Előzmény: stoki (5685)
stoki Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5685

Én nem értek hozzá, akkor ne is írjak...:))

Azért a lényeg : egyszerűen fogalmazva olyan, mint a padlófűtés, csak a vékonyka csövekkel be van hálózva a fal. Prosik szerint messze jobb a hőérzet, mint a radiátoros technikával. Jóval lejjebb a topicban már volt olyan ember, aki pont készítetett egy falfűtést a házába és akkor úgy volt, hogy meg leszünk híva. Ha jól emlékszem ez meg is történt, csak arról (is) lemaradtam.

Hátránya : viszonylag új, gazdaságos, nagyon jól meg kell építeni és nem szabad, illetve ésszel kell szögekkel díszíteni a falat, különben csókolom a rendszernek. Persze most már lehet javítani, de ahhoz ki kell bontani a falat, ki kell azt a kis csörészt szakszerűen cserélni stb. Nekem ez a fajta fűtés nagyon szimpi, de természetesen még körüljárnám a témát.

De majd jön Hacsek, aki nem teljesen van oda érte és jön a mi földönkívülink second, aki bedobja szakmailag magát...

...a másik módszert már le sem merem írni, rokonlelkű a rácsos fűtés megoldással...:))


Előzmény: kicsi emma (5682)
kicsi emma Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5684
Ja, mar ugyis hozzaszoknak lassan...

SZIA HACSEK!!!!!!!!!!

Előzmény: Hacsek (5683)
Hacsek Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5683
...és aszontad, hogy az építészeti tanácsadáson nevecc??? :o))
Előzmény: kicsi emma (5682)
kicsi emma Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5682
Hacsek, a lehasalasos poenodon oly igen felnevettem, hogy atjottek a szomszed szobabol, megkerdezni, hogy mivel szorakoztatom magamat ilyen jol...

Kicsit irtok meg a falfutesrol, aki ert hozza?

Megegyszer hangsulyozom, en nem padlofutest szeretnek, en azt szeretnem, hogy a nyitott fedelszekes nappalinkat rendesen be lehessen futeni. Konkret futesfajtahoz nem ragaszkodom, csak azt szeretnem hogy jo legyen.

ke

Előzmény: second (5681)
second Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5681
meg egy csomó mást is elszúrtam, de itt folyton zaklatnak valami munkafélével...
Skandallum!

Sec.

Előzmény: second (5680)
second Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5680
bocsánat az előbb a megszólításban hacsek lehyett tacsát akartam írni, de félresikerültem...

Sec.

Előzmény: second (5679)
second Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5679
kicsi emma, hacsek, padlókonvektor,

     a padlókonvektor csak akkor fűt, ha mozgatja a levegőt, különben szine semmi, mert el van dugva csórikám, így a szoba egy részével sem nagyon van sugárzásos hőcserével. A levegő mozgása csak felmelegítésevel létrejövő sűrűségkülönbség okozta nyomáskülönbség hatására indul majd be. Ez a légmozgás sokkal intenzívebb, mint a padlófűtés esetén, így sokkal jobban megmozgatja az épp az ablaknál bejövő port, mint a padlófűtés. A radiátorok meleg felületükkel néznek a szobára. Igen jelentékenyen sugárzással is adnak le hőt, ami, mint már mondottam párszor azért kedvező hatás, mert ha meleg felületek vannak, akkor a léghőmérséklet lehet alacsonyabb.
A radiátorok mögött mi a csudát kell takarítani? szép ki lapradiátor fali konzolon csücsükél, alatta fel lehet mosni, mögötte meg fal van, ahova be sem nagyon lehet látni... nem értem...

     A stoki által bedobott falfűtést bizony én is meggondolnám. Ahogy tudom, nem sokan csinálják az országban megbízhatóan, de alapvetően egy jó ötlet maga a falfűtés.

     padlófűtésről utoljára(?): a kedvezőtlen élettani hatások, amiket nincs elég ismeretem cáfolni, mind nagyban függenek a padló felületi hőmérsékletétől. Ha ez nem gondos méretezés, vagy kivitelezés okán túl magas akkor a problémák erősebben jelentkezhetnek, ha viszont kellően alacsonyra vesszük, akkor akár jelentéktelenek is lehetnek.

Sec.

tacsa Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5678
Sziasztok!

Szokásom szerint sorban szólok a felvetett kérdésekhez, amelyekkel kapcsolatban mondhatnékom van.

- Hacsek barátom: tömjénileg kezdek megfulladni, de azért jól estél.

- Lacinemtudomhánydeazértazegyikigazi: "a hó megáll rajt és szétfagy".... Nem attól fagy szét valami, hogy áll rajta a hó. Akkor fagy szét az építőanyag ( pl. cserép, beton, stb. ) ha a hó, jég elolvad, bennemarad a szerkezetben ( anyag porózusságából adódóan a pórusokban ) és amikor ismét fagy meg olvad meg fagy meg olvad, minden fagyásnál ugye kiterjed ( ne ) de nem tud, na nagyjából ez okozza a szétfagyásos jelenségeket. Tehát: ha kerítés lábazatot csinálsz, és megáll rajta a hó, az nem baj, viszont ha mikor elolvad, rajta marad, lesz esélyed a szétfagyásra.

- orsi: Ha a talaj valóban a fölszint alatti talaj, akkor célszerű még mélyebben lévő talajvíz esetén is a következő rétegek alkalmazása: kavics feltöltés 15 - 25 cm vastagságban ( aljzat egyenletes tehereloszlása érdekében ) erre kb. 8-10 cm vastag ún. szerelőbeton, arra kerül lefeketésre a például bitumenes lemez talajnedvesség elleni szigetelés ( neve mutatja indokoltságát ) , erre jöhet 3-5 cm lépésálló hőszigetelés, majd az 5-10 cm vastag beton aljzat. Egyes rétegek elhagyhatók, de az épület élettartama során az ilyen spórolásra az ember ráfizethet. ( megváltozik a talajvíz szomszéd építés miatt, stb. )

- petra: az építő jellegű hozzászólásoddal a topic érdekében messzemenően ( egész Csobánkáig ) egyetértek, és köszönöm.

- Gpeti: az ablakrögzítésre a tanult barátok által leírtak jó képet adnak történelmileg, de megjegyezném, hogy esetenként a nagyobb ablakokat a tégla fúgákba szokásos volt 100-as - 160-as szögekkel is bekínálni bévülről, majd mázolásnál a fejet eltakarni. A purhab szerintem is csak az egyéb szakszerű rögzítéssel EGYÜTTESEN jó megoldás, mivel a purhab a légrések tömítésére szolgál, és nem építőipari ragasztó!

-pasa_: én szerintem a tipli-dübel dolgot a következőképpen lehet "megfogni": a tipli egy olyan ketyere, amit valamilyen módon egy meglévő falba, födémbe épület szerkezetbe készített ( vésés, fúrás.. ) lyukba többnyire utólag rögzítenek, tehát nagyobb lyukba rögzítőanyaggal, míg a dübel egy a dübel méretéhez illeszkedő fúrt lyukba - ha sikerül és a fogadószerkezet állaga is megfelelő - külön ragacs, gipsz, stb. nélkül elhelyeznek, majd a rögzítéskor a dübel lényegében önmagát rögzíti véglegesen. Az ablak fölé minek a boltív kérdésre jelezném, hogy több évezrede egyes nyílások fölé az ún. áthidalás céljára készítenek boltívet, és ez esztétikai és statikai szempontból sok esetben szebb megoldásokat biztosít, mint az egyenes gerenda, előregyártott vasbetonból.

- kicsi emma: az ellenvetésekre rácsilag a következőket mondanám. Azért vagyon a rács, hogy időnként kiemelve takarítani lehessen. A radiátorok és cserépkályhák mögött sem könnyebb a takarítás. A por azért a keskeny csatornában jóval kisebb mennyiségben szállhat fel, mint egy egész padlófűtött szoba padlóról. A bútorozás meg szerintem nem indok igazán, mivel a radiátorok is legalább annyira bútorozhatatlanná teszik a lakást. Szóval: el kell dönteni, hogy padlófűtést szeretnétek-e vagy sem. Ha igen, annak valóban vannak előnyei, de ugyanakkor az élettani szempontok valóban nem igazoltan kedvezőek. Ha viszont nem padlófűtés készül, akkor ez a nagy nyílások előtti hőfüggönyös csöves csatornás rendszer sem nem jobb, sem nem rosszabb, mint a radiátor.

Egyébként kézcsókom az összes hölgyeknek, és remélem az összes téglakörös utódra a következő folyamatábra jellemző: "eszik > iszik > alszik > kakil". Éljenek kisbellák és kisjucik!

tacsa

stoki Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5677
Hacsek
Hát bizony az emailemet nem én baszerintottam el, mert mutass nekem olyan szervert ami iindex-el bír. Egyébként a stokii@freemail.hu megy, tjman-nel pont most keverünk.
Érveidet elfogadom és megszokom....

Kicsi_Emma fűtés
Falfűtésben nem gondolkodtok...??? Ennek van minimum 2 módszere....Az egyik "fapados" a másik profi...

Előzmény: Hacsek (5674)
second Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5676
katicabo,

     engem csak késsel lehet megsérteni. :))
nem vagyok én senki sem, miért kellene bárkinek tudni, hogy épületgépész-mérnökként végeztem. Örülök, ha segítségedre lehettem.
A kiviteli terv alapján fogják a rendzereket kivitelezni. Egyes ágazati teveket, gáz, víz és csatorna, kémény, tüzivíz (szeintem ilyenetek nem lesz) kiviteli terv "korában" kell az illetékes hatóságoknál (gázművek, vízművek, csat.művek, kéményseprők, tűzoltók) engedélyeztetni.
És mégegyszer: mihamarabb érdemes az épületgépészt megkeresni. Esetleg az építész is ajánlhat gépész tervezőt.

Sec.

Előzmény: katicabo (5669)
Pocak Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5675
kicsi emma,

Tatai csereprol: tobb mindent lehet hallani...
Az epiteszunk azt mondta, hogy felraktak egy hazra, es lefagyott (vagy fel)(vagy ki). Azota allitolag javitottak a minosegen - ezt a kivitelezom mondta.
Pont ennek az epitesznek egy Szep haza tataival keszult.
Szal nem tudom - a csornai meg nagyon draga.
Teglabol mi Porothermet veszunk - nektek nem azt irt fel ;-) az epitesz?

Hacsek Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5674
Dear little happy Emmy!

"Az epiteszunk a kovetkezo ellenveteseket tette a te otleteddel kapcsolatban: A port ugyanugy keringeti mint a padlofutes. Nehez lesz takaritani (a diszracs ala beszall minden kosz), es a butorozhatosag is rosszabb lesz."

Ez mind szó szerint igaz, én még hozzátennék egyet:
Ha az ember átfagyva bemegy egy helyiségbe, klassz dolog hozzádörgölőzni egy cserépkályhához, kandallóhoz vagy legalább konvektorhoz, esetleg radiátorhoz. De ugyanezért a fal mellé hasalni, hát nem tudom...

Előzmény: kicsi emma (5673)
kicsi emma Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5673
Sziasztok jokedvuek! (ez kivetites volt)

Tegnap azt hallottuk, hogy cserepbol tatait, teglabol solymarit nem szabad venni. (Rossz minosegu.) Igaz ez?

Padlofutes megegyszer:
Tacsa! Az epiteszunk a kovetkezo ellenveteseket tette a te otleteddel kapcsolatban: A port ugyanugy keringeti mint a padlofutes. Nehez lesz takaritani (a diszracs ala beszall minden kosz), es a butorozhatosag is rosszabb lesz.
Na ne feljetek, attol mi meg nem doltunk be neki, hanem kertunk egy kis gondolkodasi idot - ezert vetem most fel megegyszer a temat, mit szoltok?

(Keszen van az otvenes rajzok egy resze (alaprajz es egy metszet), keszul a tobbi - annyira jo volt latni, el sem hiszitek! Mar ugy sovargok ezutan a haz utan. (Ezek megint noi, emocionalis szempontok, de azert ezek is fontosak, na. peldaul a mi porszivonk azert piros, hogy legyen kedvem porszivozni vele.)

kicsi emma

Előzmény: Hacsek (5672)
Hacsek Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5672
stoki,
állom a kritikát, sőt vállalom is, sőt mi több büszke vagyok rá, ha ez így kiderül a szavaimból.

Igenis, az én vállalt szerepem az ebben a topicban, hogy építéstechnikai kérdésekben (a szükséges magyarázatok kíséretében) óvatosságra és a szabályok lehetőség szerinti betartására intsek mindenkit.
Ha "merevségnek" látszik a feltétlenül szükségesnél nagyobb óvatosság, annak az az oka, hogy nem tudom, ki mindenki olvas (azaz érthet félre).
A másik ok (és következmény) az, hogy nekem az "adatok" közt ott van, hogy ki vagyok, az emilcímem is működik (nem úgy, mint a tied!).

Én nem vagyok jelentős sztárépítész (mint tacsa), de azt hiszem, kevesen rendelkeznek akkora rálátással a hazai építőanyagiparra illetve az építési szabályozásra, mint én (már bocsánat a nagyképűségért).

Tehát igenis vállalom, az építés technikáit és biztonságát illetően ókonzervatív vagyok (ennek semmi köze az építészeti stílusokhoz).

Előzmény: stoki (5670)
bd Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5671
Kb. egy-két hete valaki emkítette, hogy vett telkédre járnak bae a szomszéd gázmérőjét leolvasni.
Nem biztos, hogy jól értem, nem is mertem tanácsolni, mert a joghoz nem nagyon értek, de megdöbbentem és elfogadhatatlannak tartom (ha hagyják, tán még jogot is szerez a szabálytalanul építő szomszéd?).
Most, az Építőmester c. szaklap legújabb számában kapcsolódó témához szólt jogász.
Nem lehetne őt megkérdezni (Hacsek?)?
bd
stoki Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5670
Kedves katicabo

Elég ha csak megnézed a képletekkel megtűzdelt érveléseit, vagy a fűtéshez kapcsolatos szakszerű hozzászólásait. Hát ez nem egy halandó ember az ilyen csak épületgépész lehet. Még az is lehet, hogy földönkívüli....

tjman
FreeE-mail ment...

Hacsek
"mingyár elsírom magam... szerinted én tényleg ""
...tényleg kinövöd...;), vagy nem erre gondoltál...??? :)
Igazad van, a szaki azért van, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mi számít hülyeségnek, mit ne csináljon az átlag ember. De azért tacsa és second nem annyira "merev":) mint személyed, van bennük egy kis flexibilitás egyes témához.:)

Előzmény: katicabo (5669)
katicabo Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5669
Kedves Mindenki! (azért nem írok megszólításokat, mert elég sokmindenkinek sikerült "belerondítanom" a lelkivilágába, tehát az vegye magára, aki érintve érzi magát!)
BOCSÁNATOT KÉREK a kérdésfeltevés során elkövetett összes baklövésemért, de valóban kicsi emmának van igaza: ő és Pocak írtak erről mostanában és a "másik oldal" tapasztalatára voltam kiváncsi. Mellesleg és titkon számítottam rá, hogy a szakembereknek is felcsillan a szemük és elmondják, miért is fontos az épületgépészet.
Ez így is történt és remélem, second, nem bántottalak meg, amiért nem direkt hozzád intéztem a kérdést. Ennek egyébként egyszerű oka van: Nem tudtam, hogy Te vagy az illetékes! Még a tervezésnél tartunk papíron és fogalmam sem volt, hogy épületgépészre is szükség lesz. Azt hittem, a "szerelők" ehhez is kell, hogy értsenek, a tervező pedig tudja, hova-mit- menyit.
Ebből kifolyólag - amióta olvaslak Titeket - sehol nem láttam azt leírva, hogy Te épületgépész vagy, ergo nem fordultam Hozzád.
A válaszodat köszönöm, ismét megvilágosodott egy rész az agysejtekben, hála Neked! Csak annyival egészítsd még légyszi' az előzőeket, hogy a kiviteli tervdokumentációt hova, kinek és mikor kell "leadni", ha egyáltalán, mert ez nem világos (ha / mint modnod / nem az építési engedély része). (A bontási engedélynél pl. volt egy rész, ami a "bontás kivitelezéséről" szólt: hogyan bontsuk le szakszerűen a házat a kúpcseréptől az alapokig.)
pasa_ Creative Commons License 2000.05.30 0 0 5668
Parkettazas (parketta mar kivalasztodott, kb 50 m2-t kene lerakni, s a mar meglevo 40 m2 korulivel kene 1be csiszolni, lakkozni etc)

De ugye olyan parkettat valasztottal, ami "azonnal felrakhato", vagy mar meg van veve es ott all honapok ota? Az elterjedt helyeken nedves parkettat kapsz leginkabb, amit min. 2-3 honapig kell meg szaritani. Ha nem teszed olyan reses lesz hamarosan hogy ihaj.

Ilyen konyhakeszet lehet kapni pl. az Ulloi uton, a Ferenc korut metrotol indulj jobboldalt a Kalvin ter fele, es meg a sarok elott az udvarban, legbelul van bolt. Ugyanott van egy tabla legalabb 50 parkettarako emberke nevjegyeivel teletuzdelve. Az elado is jol ert a temahoz, igen segitokesz, es minden hozzavalot is lehet kapni.

Pasa

Pasa

Előzmény: tjman (5667)
tjman Creative Commons License 2000.05.29 0 0 5667
Sziasztok.

Elore szolok s elnezest kerek + szegyenlem, de nem olvastam vegig a topicot.

junius 1. es 18. kozott lesz lehetosegem koltozes kozben par dolgot valtoztatni leendo lakasomon.

Megoldando feladatok: 3 db ablak csereje vmifele uj hoszigetelt csodara.
Lepcso gyerekbiztossa tetele. ( 2szintes lakas, jelenleg korlat nekuli lepcso, gyermekek 1.5 es 2.5 evesek leven garantaltan potyognak rajta)
Festes.
Parkettazas (parketta mar kivalasztodott, kb 50 m2-t kene lerakni, s a mar meglevo 40 m2 korulivel kene 1be csiszolni, lakkozni etc)
Ha barmelyik melohoz tudnatok hasznalhato szakembert nagyon kerem segitsetek.

Elore koszi:

//tjman

(ha esetleg teljesen offtopic a tema levelnek is orulnek (tjman@freemail.hu)

Pocak Creative Commons License 2000.05.29 0 0 5666
Uristen, itt mindenkinek kinott az iroi venaja?! ;-))) Egy egesz oldalt irtatok ma!

Szal a nokmuszaki venajarol
Hat mit mondjak, nekem egeszen jo matekos fejem van (nem, nem kocka!); de a ferjem ha lat egy jo kocsit, most mar automatikusan javit: Latod ott azt a tok jo Hondat (Porschet, Audit, stb. stb.). Mit, hol? Azt a sotetkek autot! Jaaaa, igy mar igen...;-)))
Meg jon haza, hogy a kolleganoje autot akar venni, es amikor megkerdeztek tole, hogy milyet: pirosat... Es ez szerintem is igy van rendjen! ;-))

**********
Szal Katicabo,

Az epuletgepeszeti tervezes az kotelezo a gaz es a viz vonatkozasaban. Amikor van idod, mar kezdheted is a dolgot. Ha ugy nez ki, atmegy a tervetek, meglesz az engedely, akkor mar meg lehet bizni valakit, en legalabbis igy csinaltam.
Az alapozashoz mar kell az epuletgepeszeti terv, mert az alap betonjaban kihagyjak a viz es a csatornacso helyet.

A kesz epuletgepeszeti terveket lehet masolni es kiosztani a kivitelezok kozott, es igy hamarabb kapsz ajanlatot.
En ma kaptam a viz-gaz-futesre, hat mit mondjak, csak 600 rugoval volt tobb, mint amire szamitottam.

**********
Kicsi Emma,
Nem felejtettem el a ktgvetest, csak van egy kis atfutasi ideje, de egy-ket napon belul feladom!

pasa_ Creative Commons License 2000.05.29 0 0 5665
Ez erdekes amit irsz a vakolatokrol pasa, tudod en gyerekkorom nagy reszet egy kizarolag meszelt hazban toltottem. Es minden husvetkor meszeltunk. olyan jo volt! A mesznek az a tiszta szaga, meg az a vakito fehersege, es egyaltalan az a csaladi esemeny, szinte unnep, hogy most akkor meszelunk. Nekem ezek tok jo emlekek. Ahogy allok a letran tizenhat evesen, egy eppencsak kisnadragban meg egy eppencsak poloban, hogy ugye lesuljek a napon, a fejem bekotve es ott hadonaszok a meszelovel, mellettem meg a hugaim.

Az mas. Ha a nosztalgia a fo szempont, akkor nyilvan nem rug mas labdaba. NEkem speciel egeszen masok a preferenciaim. Ma epitek hazat, aztan jo 10 evig nem szeretnek foglalkozni vele. Csak lakni es elvezni. Ha valamelyik resz evente ujratermeli a munkat az nekem nagyon rossz lenne.

A romantikat felreteve: szerintem a mesz falun nagyon praktikus. mert koszolodni ugyis koszolodik, ha kutyak meg kisgyerekek vannak akkor foleg - es olyan egyszeru megujitani, nomeg olyan olcso is.

Nem biztos hogy az az olcso, ami annak tunik elso ranezesre. Nalam a szinezes pont most ert veget. a diszito elemeket lehagyva a koltsegek igy meztek ki:
Felulet: 263 m2. Vakolat anyag: 100.000 Ft (380/m2). Munkadij: 68.000. (260/m2) Plusz az allvanyozasra fizettem meg 50 ezret. (Ez valojaban meg az epitesi koltsetgekbol maradt vissza az ossz allvanyozas volt 100k, de ezzel persze meg kellett oldani sok mindent nemcsak a szinezest.
Meszelesre, felteve hogy a kulso ugyanannyiba kerulne mint a belso meszleles, a koltseg 62/m2 anyag es 100/m2 munkadij jonne ki allvany nelkul. Ha uyg szamolsz, hogy a vakolatot 5 evig nem kell bantani, a meszelest meg evente elvegezni, akkor nem eppen az jonne ki, hogy az az olcsobb. Persze regifajta, foldszintes hazaknal, ahol egy parfoku letraval magad megcsinalod nem olyan bonyolult dolog, egy tetoteres haz homlokzatan ugykodni 6-8 meter magasan mar egeszen mas tortenet. Es a jarulekos dolgok se kerultek szoa, mint a jardak, ablakok letakarasa, takaritas.
A vakolatot nagynyomasu vizzel le lehet mosni, ha valami baleset erne.
(Az mar csak bonusz, hogy igen sokfele szinben van, szemben a messzel ami csak feher; meg a feluletbol is nekem pont az a kicsit rucskos tetszik ami a vakolat sajatossaga.)

Meg valami: ahogy az ido halad, a dolgokhoz valo hozzaallas is jelentosen valtozik. Ami leanyfejjel jo buli volt lehet hogy 15-20 ev elteltevel mar nem lesz mas csak nyug.

Pasa

Előzmény: kicsi emma (5647)
rocher Creative Commons License 2000.05.29 0 0 5664
Altavizsla, nem én:-)
Előzmény: bd (5663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!