Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90145

...próbáld meg csupán 6-Voltos táppal hajtani, így is elég erős, lassabban kever, de nem melegszik annyira...

Előzmény: Hurkafej (90141)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90144

   Szervusz Tucso69

   Én is belemélyedtem ebbe a problémába (vén fejemre, pedig nem kellet volna :-((  ) és egy olyan megállapitásra jutottam, hogy a kontrakció figyelembe vétele oly módon megkavar mindent, hogy nem tudom táblázatba foglalni. A hőmérséklet figyelembe vétele nélkül nem megy. De! A hőmérséklet változását nem lineárisan követi a kontrakció, mert azt minden egyes hőmérsékletnél ki kell számolni, meg bezavar a kiinduló töménység, igaz csak egyszer de.... táblázat... mig miegymás. Esetleg azt lehet figyelembe venni, hogy 1dl víz+1dl abszolut alkohol 25Co-on 3,8% a kontrakció. Akár a hőmérséklet, akár a töménység változik, más a kontrakció. De ha bírod türelemmel, akkor hajrá!... :-))

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Tucso69 (90116)
csalitos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90143

   Hello zsuzska60

   Szerintem nem segítettél semmit. Ez a képlet egy segítség a megildáshoz, mert az egyenlet két oldalának egyenlőségét mutatja. Nem ott van a gond, hogy egyegyenlőséget hogyan állitunk fel, hanem az a kunszt, hogy az egyenlet valamely nem ismert tagját kiszámoljuk. Ugyanis, hogy egy ismeretlen tagot (akár v1-et, vagy v2-t, vagy c1-et, vagy c2-t, vagy c3-at) kiszámoljuk, ahhoz bizonyos fokú matematikai ismeretre van szükség, mert az egyenletet rendezni kell. Ha valaki nem rendelkezik ezzel a tudással (mint pl. én sem, és még velem együtt nagyon sokan...:-((  ), a büdüs életbe nem fogja tudni használni.

   Minden jót.

   Józsipapa

Ui: Ez a példa egy általános iskolai feledatok között nem egy nagy durranás. Ahogy olvastam a problémáról gondolta én, hogy micsoda toporgás folyik ez ügyben. Végül is rá kellett ébrednem, hogy elő kell kotornom az Obádovics féle könyvet mert igen csak megkopott e tárgyban a tudásom és nem tudtam levezetni az egyenlet rendezését. (most már azért megy ám... :-))  )

Előzmény: zsuzska60 (90124)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90142

Próbáltad esetleg fordított forgásiránnyal, hogy akkor is jön-e a cefre a tengely mellett?

Előzmény: Hurkafej (90141)
Hurkafej Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90141

Sziasztok!

Elkezdtem a főzést a hétvégén, mivel teljesen ész lett a főzőm.

Csak a cefrefőzésen vagyok túl, de eddig nagyon jól működik a szerkezet. Arian fazék+keverő, leégésnek nyoma sem volt, pedig a kavaró nem ment mindig, mert azért melegedett rendesen az ablaktörlő motor. Ladából való, de nem Niva. :)

Vasbicikli-től szerezve az ötletet a kavaró folyadékzáras lett, de ezzel nem vagyok teljesen megelégedve, mert érdekes módon a felfűtés után egy idővel elkezd felszivárogni a cefre, ha megy a kavaró. Ezt mindaddig csinálja, amíg kb 15-10 fokos a kicsepegő alszesz, utána nem. Esetleg arra gondoltam, hogy mivel menetes szárat használok, lehet kivezeti a rotyogó cefrét. Olyan felhabzást nem tapasztaltam, amit megláttam volna az alszeszben.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90140

Lassan 1 napos, nem nagyon van eddig leve, Te tettél hozzá vizet?

Előzmény: comad2 (90094)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90139

Szerintem ne próbálkozz ilyenekkel, egyszerűen keress valami edényt ami kicsit nagyobb mint a hordó, rakd bele a hordót és öntsd fel olajjal, kezdetleges megoldás , de tuti siker. Multkor az ősöknél kutattam találtam egy ilyesmi fazekat aluminium, méregettem, pont passzolna a söröshöz, de aztán végülis dupla falúra csináltam így nem hazsnáltam. Belerakod, hozzáfogatod valami csavarral vagy bármi , hogy ne mozduljon el és kész a duplafenekű.

 

Előzmény: kevesrez (90134)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90138

Pezseg, forr még?

 

mindenki az 1x1-et ajánlaná, olvasd el a megfelelő részeket. (8-9. oldal)

 

http://snapszmester.uw.hu/gyakorlati_palinkafozes.pdf

 

 

Mikor erjedt ki a cefre?
Az erjedés végének felismerése többnyire szabad szemmel is sikerül, akinek ez még sosem okozott gondot, átugorhatja ezt a fejezetet. Szabad szemmel látható ismérvek: már nem pezseg, nem buborékol a cefre, az égő gyufa nem alszik el a hordó szá-jánál, hanem csak a felszín közelében, megkóstolva savanyúnak és keserűnek érezzük az ízét.

Előzmény: bobyvankenobi (90135)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90137

Jól sikerült,megérte a fáradságot! Ha ennyi energiát belefektetsz ,miért nem dupla falu lesz?Szerintem egy keverős, jól megépítve, sem jön ki olcsóbban és az (szerintem)magasabb kategória..

Előzmény: kevesrez (90133)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90136

Szép és ötletes .Köszönöm.

Előzmény: rézműves1 (90131)
bobyvankenobi Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90135

Sziasztok!

 

Őszibarack cefrém van és lement a zajos erjedés már kb 3 napja. Mennyi idő szokott lenni mire főzhető ? Gondolom meg kell várnom míg megfordul, de az kb mennyi idő ? Már nagyon be vagyok sózva.

 

Első főzésnél még a rézelejét sem kell levenni ? És lemehet 15 fokig is ? Mert a szakirodalom nem írja a rézelejét, csak azt, hogy az első főzés célja a maximális alkoholkinyerés.

 

A második dolog, hogy van időközben még egy adag őszibarackom, amit ma fogok kifejteni. Meg is telik vele az edényem. 50 liter cefre lesz. Hektónként mennyi élesztőt ajánlott hozzáadni ? Tápsó is menjen ? 

 

A válaszokat előre is köszönöm!

kevesrez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90134

Köszöm! Ez nagyon jónak tűnik. :) Megpróbálok mindent fúrni, csavarozni, ragasztani mert sok mindenhez értek és tudok, de a hegesztés, forrasztás az nem az én műfajom. :(

A hőelosztó talp kapcsán tudom legjobb a duplafal, de egyelőre megelégszem a keveréssel. De merengek egy érdekes megoldáson. Egy érdekes szendvicstalpon ahol egy réteg spirálban feltekert alukábel fogja fel és osztja el a hőt némi késleltetéssel. A szálak sodrása miatt keverten és eloszolva érkezik a hő az üstfenékhez. Gondolati szinten működőnek érzem. A puding próbája persze az evés. 

Előzmény: rézműves1 (90132)
kevesrez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90133

Flexel. Előbb merőlegesen kivágva- kinagyolva, majd utána döntve oldalazva köszörülve  illetve egy lamellás csiszoló koronggal még finomítva. Fogyott a korong rendesen. Elvileg van roszdamentesre külön.

Előzmény: Öreg?halász (90130)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90132

 

...itt jobban látszik...jó ötletelést...

Előzmény: kevesrez (90128)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90131

...ezzel a leszorító karikával, bográcsot is lehet rögzíteni...

 

                            ......8mm-es vaskarika, 4db kifúrt füllel...

 

...a hordón pedig 4db M8x35-ös rozsdamentes csavar felhegesztve, a furatokkal egyvonalban...

...a tömítés, vastagfalú szilikoncső felhasítva és a peremre illesztve FBS-el ragasztva...

Előzmény: Öreg?halász (90127)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90130

A hordó tetejét mivel vágtad ki ilyen szépen?

Előzmény: kevesrez (90128)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90129

kérte a számítási módot, de mire visszafelé olvastam, láttam, hogy volt elég önkéntes :-)

Előzmény: snapszmester (90126)
kevesrez Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90128

Üdv! Nálam a söröshordó kivágva egy 8 l-es inox bogrács (cc. tesco 3600 Ft)  külső pereme mentén. Az üst kivágás és a bogrács szélének hajlásszöge hasonló, így remélhetőleg az 1 cm átmérőjű, vastagfalú szilikoncső, Mester szilikonragasztóva üstre ragasztva elegendő tömítést ad majd. A rögzítése kezdetben gumipókos leszorítás, súlyzárás?, amíg nem ötlök ki jobbat. A rézcsövek elemeit is szilikonnal próbálom ragasztani, illetve a páracső-üst, páracső-hűtő is 10-10 cm-es szilikoncsöves flexibilis illesztésű lesz a mobilitás végett. Páracső 22 mm-es 125 cm-es.

A T ág felső végébe, ha kifúrom a dugót egy meglévő higanyos hőmérő kerül. A sisak közepébe kerül a keverőszár, egy belógó 18 mm-es rézcsőbe levezetve, az itt korábban olvasott cefre folyadék tömítéssel megoldva. Vízpróba remélhetőleg ma, az éles menet, ha minden ok holnap. :)

    

Előzmény: Öreg?halász (90127)
Öreg?halász Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90127

Üdv.

Hasonló projekten  fáradozok.Viszont   birkózom a sisak rászerkesztésével a hordóra.Esetleg ebben kaphatnék valami ötletet tőled,tőletek? Skiccet,elvi vázlatot is szívesen megtekintenék.Szóval,minden segítség,tapasztalat jól jönne!

Előzmény: kevesrez (90117)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90126

100%-os pálinkából mennnyi 50%-os lesz?

Ha ezt tudja már nem bukott meg. :-)

Előzmény: zsuzska60 (90124)
w00x Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90125

Sziasztok!

 

Elkészült a technika Feriba51 javaslata alapján...

Működik a készülék de valami nem kerek vele szerintem.

22 liter anyagot 6 óra alatt főztem le vele.

A hőmérő alapján ami a főző tetejébe van rakva 92 foktól jön a cucc és egészen 96 ig megy

Végeredmény 2 liter ~ 37-40 fokos cucc.

A végén már savanykás valami folyt azt már nem gyüjtöttem be (30 fokos)

Ami nem szimpatikus az a 6 órás főzőcske!

Mellékelek egy képet hogy mégis mit alkottunk :)

Vélemény észrevétel javaslat ... bármi jöhet :)

 

https://www.dropbox.com/s/fy6r39c05sfmdr0/2013-09-21%2020.38.47.jpg

 

 

Köszönöm!

 

Üdv

Ernő

 

 

 

Előzmény: Feriba51 (89128)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90124

v1*c1+v2*c2=(v1+v2)*c3

 

lehet bővíteni is, ha 3 dolgot keversz össze:

 

v1*c1+v2*c2+v3*c3=(v1+v2+v3)*c4

 

Jelmagyarázat:

v1, v2 - térfogatok (működik tömeggel is!)

c1, c2, c3 - töménységek (víznél 0-val kell számolni)

 

Remélem tudtam segíteni a későbbiekre is :-)

 

Előzmény: citrus04 (90043)
gombászok Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90123

Magad Uram, ha.....

Kérek egy excelt, köszi!

Előzmény: Tucso69 (90116)
foxrudi Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90122

Semmitől!Esetleg a parafa dugótól!

Előzmény: Váradi János (90115)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90121

                        vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (90095)
Ferenc50 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 90120

Szia János!

Semmi aggodalom. Egészségedre!

Előzmény: Váradi János (90115)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90119

Azért az üsttérfogat számít, mert nem csak a felületén párolog! (sőt)

Ha vizet forralsz a tűzhelyen, akkor láthatod, hogy gőzbuborékok jönnek fel, nincs ez másként az üstben sem.

Előzmény: kevesrez (90117)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90118

Az én 2 éves barackom is enyhén sárgás színű, ez egyáltalán nem probléma.

Érik a pálinka..

 

Láttam már enyhén rózsaszínes meggypálinkát is.

Előzmény: Váradi János (90115)
kevesrez Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90117

Üdvözletem! Cc 10 éve fözögetek örökölt csupa réz felszerelésben, de rossz méretarányokban. Fatüzeléses rézboylerből készült, 50 cm magas, 34 cm széles. Mozsárágyú féleség. :)

2-3 ezer hozzászóláson, a reggeli csomagon és néhány főzésen túl vagyok. Sokat tanultam innen már korábban is csak olvasóként. Sokat segítettek a megosztott tapasztalatok. Most korszerűsítek mert sok a gyümölcs és mert szégyelem a korábban odaégett tételeket.

Néhány egyedi megoldási lehetőség  is felmerült.

A üst söröshordó, a sisak inox de rézbetéttel, a páracső és hűtócsöve réz. Sok jó megoldást olvastam itt, de túlzottan flexibilisek a térfogat és arányok tekintetében. Gyakori az üst térfogathoz javasolt sisak méret és páracső átmérő. x l-hez 5-15 % javasolt a sisak térfogat.

A réz ott szükséges ahol a párlat páralakban leledzik. Katalizál különfél előnyös folyamatokat stb..

Ez esetben megeshet nem az üst térfogatot kell figyelembe venni, hanem a párolgó felülettel kell a gőzzel érintkező felületet összevetni?

X négyzetcenti párolgó felülethez kell y négyzetcenti lecsapó felületet biztosítani?

Laikus kérdés, de a méretezéseknél fontos lehet.

További pálinkás estét Mindenkinek.

Tucso69 Creative Commons License 2013.09.22 0 0 90116

Kedves "matematikusok"!

Nem nyugodtam bele, hogy amit kértem megoldóképletet nem kaptam meg, hanem felírtatok egyenleteket.

Ezt köszönöm! De sajnos ezzel én (és gondolom még néhányan) nem tudok mit kezdeni.

A 90051 hsz. ben leírt számításomat átültettem egy excel táblázatba.

Még kiegészítem, hogy kontrakciót is vegye figyelembe az eredő mennyiségnél.

Szóval tud számolni higítást vízzel, vagy hígabb pálinkával.

Valakit érdekel mailben elküldöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!