A nagy technocégeknek menni szokott a rozé, Vargáéknak az olaszrizlingje elviselhető, az nem volt, így megkockáztattam egy budaörsi kisvendéglőben belőle egy decit.
Furcsa lilás szín, szintetikus illat, üresség és kesernye, maróan agresszív szénsav - ennyire vacak bort már rég kóstoltam.
Azért a magyar borászoknak nem kell a szomszédba menni egy kis turpisságért, tisztelet a kivételnek. Azért is jó, hogy borászkodom, mert legalább tudom, hogy mit iszom. A legszélsőségesebb, amit hallottam az átkosban történt. A magyar borkivitel jó része a SZU-ba ment, és egy ilyen tranzakció során Kadarkát vettek volna, de az elvtársaknak nem tetszett a bor. Nosza a jó magyar borászok nem is tétlenkedtek. Aktív szénnel kezelték az egészet. Kifehérítették, és eladták Rizlingnek. Az már kellett.
A házasítással semmi baj nincs, de én nem házasításokat találok egyre gyakrabban furcsának, hanem (elvileg) tiszta furmintokat.
A nevekre nem emlékszem feltétlenül, de gyakori a mellbevágó körteillat, ami aligha sajátja a furmintnak.
Aztán van olyan, nagy neveknél is, hogy kiugróan zamatos már az alapfurmint is. Nyilván nekem semmi nem jó, de igen furcsának gondolom, ha pl. a MűvAlkeszen ilyen cuccokra 7 meg 8 pontokat adnak.
Aztán van az, amikor gyakorlatilag rajnai a furmint. Ilyet a Holdvölgynél érzek, és talán az alkotó szándékát érzékelteti, hogy rajnais palackba is töltik. Ezt sem értem: rajnaivá "készített" száraz furminttal akarunk piacot hódítani, 8-10 rugóért? Hol? Éppen most bontottunk egy nem forgalmi tételt tőlük, furmint-hárs házasítás, ez is rajnais illatot és ízt hordoz.
Amúgy meg ne foglalkozz senkivel, járd végig azt az utat, amiben hiszel! Nekem egész gyerekkoromtól kezdve azt hajtogatták, hogy Hevesen nem lehet jó bort készíteni. Konkrétan hülyének voltam nézve. Hittem benne, és a végén csak sikerült.
Nem találom az emailed, megnéztem. Nagy Peti vett tőlem Purcsint. Lehet félreértettem, de mintha azt mondta volna, hogy neked is visz. Nyugodtan elkérheted tőle a számomat. Hívj fel, úgy egyszerűbb! Azt hiszem megadtam neki. Hosszú, borgőzös éjszakán találkoztunk, már nem emlékszem pontosan.
Én mindenre nyitott vagyok, de ez a tapasztalatom. A Sauvignon Blanc-os megoldás nekem még tetszett is, szépen kiegészítette a Furmintot, és a Furmint a Blanc sokszor moderált savait. Ez egy kifinomultabb megoldás. Nekem sokszor az nem tetszik, hogy a Furmintot felütik pacsulis illatos fajtákkal pl. Sárgamuskotály és társai.
Nálam idáig egy - a Hilla dugója volt hibás, de nem TCA - hanem simán szar parafa - ami átázott és elindúlt benne a cukor. Utó-erjedt, ki is nyomta, tele volt co2-vel, de a bor maga érezhetően jó volt.
Úgy tudom a gazda beszállítót is váltott, szóval nem feltétlen kell leírni a pincét.
Azért ez nem ennyire egyértelmű: van alig érzékelhető dugósság is, meg van olyan is, hogy csak nem érzed a megszokott ízvilágot a borban, de utóbbit csak akkor tudod tetten érni, ha valamiből rendszeresen nyitogatsz. Aztán van a doh vagy egyéb hordó- vagy pinceprobléma, ami nagyon hasonló tüneteket okozhat, mint a dugósság.
Talán emlékszel, hogy ismételten zaklattam itt BZolit a dugók miatt (nem dugósság miatt, hanem a dugók fizikai állapota/állaga volt nem kielégítő szerintem), amikor sok 2018-as juhfarkot vettem tőle, meg is volt sértődve, de végül dugót váltott. Azóta nem tudom, hogy mi van a dugóival, mert nem vettem az újabb évjárataiból.
Én egyébként nem ezt találtam a legnagyobb furcsaságnak a cikkben, hanem azt, hogy a résztvevők egy kivétellel olaszrizlingnek vélték B. Eichinger kamptali veltelinijét.
Közel minden 3. SAP bornál a leírt probléma? Azért az brutál lenne, és más oldalakon ilyesmiről, legalábbis ilyen arányban nem számoltak be, de javítsatok.
Daróczi Áron vagyok, Egerben művelek 4 hektár szőlőt, s itt készítem a borainkat. Eddig csak olvastam a fórumot, pár taggal találkoztam is közben (Hepcitől vettem néhány ollót, Macival cseréltem 1-2 tételt, kovitommal pedig két hete találkoztam a Butik borászatos kóstolón - A purcsint mindenki kóstolja meg! :)). Viszont most tollat ragadok személyes érintettségem miatt.
Néhány éve én is telepítettem 1000 Furmint oltványt, igen Egerben. A motivációm egyszerű: magyar fajtát szerettem volna, ami sokrétű, s teret enged a borásznak. Azzal egyet kell, hogy értsek, hogy neutrális fajta, gyenge-közepes évben nem fog nagyot domborítani. Ellenben szép évjáratban olyat szól, mint semmi más! Viszont a köztes évekre is gondolni kell. Ezért telepítettem 200 Sauvignon Blanc oltványt mellé. Kiugró évben fajtaborként, hordós érleléssel csodára képes, míg köztes évjáratban házasítva egy könnyed, reduktív tétel. Fontos, hogy ismerjük és lássuk be a fajta korlátait, mert igenis vannak neki! De ettől még egy csodálatos fajta, amit nem hagynék veszni. A Hepci által emlegetett módszerrel (titkos turbózás) nem tudok azonosulni, ellenben a házasítást tiszta játéknak gondolom, nem értem mi a gond vele? Ha nem olyan volt az év, akkor kár cítromléként forgalomba hozni, kinek jó az? Ellenben megfelelően házasítva egy jól fogyasztható tétel születhet belőle. Nyilván ezt kommunikálni kell a fogyasztó felé is.
Egyébként egy 1937-es fajtaösszeírás alapján a Rizling után a Furmint volt a legnagyobb területen termesztett fehér fajta a borvidékünkön.
A dugósságot viszont azonnal, kizárásos alapon meg lehet és kell ítélni.
Alapszabály: Ha a dugósság gyanúja felmerül, dugósnak kell tekinteni a bort.
Van kevéssé károsult bor, amikor még csak éppen elkezd vékonyodni, és van teljesen büdös, szétesett bor a dugó miatt. A kettő között végtelen a skála, de egyik esetben sem írunk a borról. ..
Én is ilyesmit gondolok, csak hát a késői szüret/hordós érlelés rétegműfaj, miközben szerte az országban nagy erővel tolják-telepítik a furmintot olyan területeken is, ahol Tokajnál jóval kevésbé kedvezőek a feltételek.
Mostanában több reduktív száraz furmintot kóstoltam. Nem én választottam, hanem kóstolókon jött velem szembe. A kóstoláskor mindig eszembe jutottak az itt a fórumon lezajlott viták, hogy van e a száraz, viszonylag korai szüretelésű furmintnak egyáltalán létjogosultsága. Én is hasonló következtetésre jutottam. Sok más fajtánk van, ami simán lekörözi ebben a kategóriában a furmintot. Szerintem kár vele erőlködni. Savhangsúlyos, neutrális bor. Az meg külön szánalmas a számomra, hogy illatos fajtákkal felturbózva, háziasítva próbálják a fajtát lenyomni az ember torkán, mert önállóan nem áll meg a lábán, vagy tetemes maradékcukorral bájosabbá téve. A furmintnak szerintem jól áll a késői szüret, és hordós érlelés. A Nobilistől a Barakonyi valamelyik évjárata nagy hatással volt rám. Ezt a vonalat kellene tovább vinni.
A furminttal szerintem az a probléma, hogy ízes a bora csak erősen érett/túlérett állapotban szedve lesz, amit megvárni a borásznak dupla kockázat (egyrészt a termést erősen csökkentheti/károsíthatja az időjárás alakulása, másrészt elengedheti a savakat). Ehhez képest ezerrel tolják Tokajban a (nagy) szárazfurmint-projektet, aminek a kimenetele erősen véleményes. Akik nem purista hajlamúak, újabban gyakran sportszerűtlen eszközök bevetésével próbálnak plusz ízeket lehelni a viszonylag korán szedett furmintjaikba.
A kilós palack mindössze környezetkárosítás az én nézőpontomból, ha a göngyöleg nem visszaváltható.
en nem talultam boraszatot sem, leven muszaki ember. nekem kifejezetten bejott Norbi nehez palackja. mi a bajod vele? nehez elcipelni a boltbol, pincebol az autoig? illetve itt tobben is jeleztetek a szaraz furmintos zsakutcat. ezen mit ertetek? jelzem, nem vagyok borban utazo, de idonkent szeretek meginni egy tetelt. Norbie pl ilyen.