Keresés

Részletes keresés

part Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3218
protar verdákat revell dobozban találhatod meg újabban..
most jött ki rossi gépe 1:6 méretarányban és eszméletlen jól néz ki.
ára csekély 20k huf..
nekem is van még régebbről egy BMW R80/GS protar és csak jókat tudok róla mondani nagyon..
Előzmény: P_Y_R_2003 (3216)
nohab Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3217
Igazából nekem átlátszó is kell :-))

Na, mire legközelebb fórumozok (kedd), addigra remélem megírod z élményeket :-))

Előzmény: neutron (3214)
P_Y_R_2003 Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3216
Uraim!

Hol lehet Mo-n Protar motor-modelleket kapni?

Üdvözlettel:
P_Y_R_2003

P_Y_R_2003 Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3215
Uraim!

Hol lehet Mo-n Protar motor-modelleket kapni?

Üdvözlettel:
P_Y_R

neutron Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3214
nohab

Van Biresin-juk tobb fele, de csak nagy kiszerelesben altalaban. De van masfajta is ha jol lattam. Epoxy csak atlatszo van.

A tapasztalataimra en is kivancsi vagyok. Ha idoben vegzek meloban, lehet hogy otthon nekiallok.

neu

Előzmény: nohab (3212)
Maz Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3213
Werghaust!

Találtam egy oldalt az URAL makettről, fotomaratásáról is van kép.

http://www.model-news.com/tank/01_35/ural/ural1.html

Előzmény: Werghaust (3000)
nohab Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3212
Más Biresinjük is van? Marha kiváncsi vagyok a tapasztalataidra, mert bizonyos dolgaimra a PUR jobb, mint az epoxigyanta!
Előzmény: neutron (3211)
neutron Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3211
Na. Ma a tettek mezejere leptem. MEgvan a szilikon es a gyanta. RTV-515 + edzo (0.45kg) = 1816 + 686. Elmeletileg 300%-os nyulast bir, ugyhogy lehet cibalni. Polyurethan Biresin G26 1+1kg = 2x2440. Nincs zsugorodas, szep Bezs szinu, es kemeny, mint a gyari. Szerintem nem volt annyira horror igy, nem kertem szamlat :) A Cim: Novia kft, 14ker, Nagy Lajos Kiraly utja 108.

Rovidesen irok a tapasztalatokrol.

neu

patrona Creative Commons License 2003.03.06 0 0 3210
valaki meg tudná mondani, hogy hogy jutok el BKVval a Szentendrei úti Fabulus boltba?

A mügyanta öntésröl egy személyes tapasztalat: 1:35ös bayonettet, pisztolyokat, felszerelési tárgyakat öntöttem régebben gyantából úgy, hogy a gumit az ujjaim között összepréseltem, az öntöcsonkot megtöltöttem gyantával, és lassan elengedtem. Soha nem lett buborékos. A nagyob daraboknál is alkalmaztam ezt a módszert, de csak "lokálisan". tehát ha mondjuk egy 1:35ös figura egyik karját öntöttem, a kézfejnél préseltem össze a gumit, hogy az ujjakba is befollyon a gyanta.

neutron Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3209
phantom

Na igen vakum az kiraly, de ki tud ilyet hazilag csinalni? Par sracot hallottam amr hogy "hegesztett" otthon vakumozot McGyver modszerrel, de ennyi. Egyelore orulnek kezdeti sikernek, ha Mk82 Snakeye-okat tudnek masolni...a katapultules gondolom mar egy advencedebb szint hogy szep magyarsaggal eljek. Meglassuk...

novia-nal van amit tudnek...van gumijuk is, olyan ami 300%-os nyulast bir...kezdetnek jobb az erosebb amig tanulom.

neu

Előzmény: phantomII (3205)
nohab Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3208
Nekem van egy nagyon király anyagom (epoxigyanta), sajnos fogyóban és sajnos német, de megvan hozzá minden info, nem túl drága (1-1 kg. a két komponensből 50 DEM volt a nevezett valuta utolsó korszakában). Jól kúszik, kb. úgy folyik, mint egy híg tejszín, jól munkálható, szerintem nagyon faxa anyag...

Talán Biresin G 27 a neve, de otthon megnézem. Nem tudom, hogy küldenek-e ide, de ha valaki jár arra, akkor nem egy macerás dolog hozni, nekem is kellene :-))

A zsugorodása 1% körül van, de már teljesen szilárd, amikor elkezdi, nem lesz ráncos a formánál, én nagyon jó anyagnak tartom.

gossip2222 Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3207
akkki:
Szerintem próbáld meg a Mega Modellben, a Király utcaiban vagy a Fabulisban.
Előzmény: akkki (3203)
phantomII Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3206
Meg semmit nem vettem, csak egyetlen egy helyen talaltam eddig. Nemtom mi a neve, de ezt fogom venni.

Ja, és mit, hol, mennyiért?

Ez sokakat érdekelne még.

Előzmény: phantomII (3205)
phantomII Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3205
Nektek hogy sikerultek az elso ontesek?

Se keze, se lába....:-))))

Buborekossagot hogy oldjatok meg?

Mindent lassan csinálni. Egy picit akkor is bugyborékos lesz.
Ha erősen kevered, buborékos lesz.

Sokat segít a vákum, de ahhoz felszereltség kell.

Meg hogy szepen befollyon mindenhva ahova kell?

A pici mütyüröknél ehhez kell a vákum.

Ahol szetvagjatok a gumit, ott nem lesz hibas az ontveny?

Nem így készül az öntőforma.
Ha már több részes formát csinálsz, akkor részletekben öntsd ki. A probléma itt az, hogy az új öntet hozzáheged az előzőhöz. Én ezt akrilfesták ráfújásával akadályoztam meg, bár elég macerás, mert a szilkózis gumi leperget magáról mindent. A megvezetést (a két vagy több öntőformadarab pontos illeszkedését) azt gyufaszálakkal abszolváltam.

Előzmény: neutron (3202)
phantomII Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3204
Az enamel higító (xilol, toluol) rákkeltô hatásáról egy német munkavédelmi tájékoztatóban olvastam. Lehet, hogy eltúlozták. (nem vagyok vegyész, de ez is aromás, vagy rosszul emlékszem?)

Jellemzően toluolos higítója van a Palmatex ragasztónak. Az enamel makettfestékeknek inkább terpenolos jellegű a higítója, bár lehet benne xilol ill. toluol.

A xilol toluol enyhén rákkeltő, de közel sem nagy mértékben. A benzol, ami helyett ezeket bevezették, aaaaz igen.

A szerves oldószerek elősorban a májat károsítják, miután az bontja le ezeket a mérgeket.

De egy festőmaszk az jól jön, ha hosszasabban fújsz.

Előzmény: rezgaras (3201)
akkki Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3203
Szasztok!

Új vagyok itt, de talán majd egyszer leszek régi is :o)
Segítségre lenne szükségem: nem tudjátok Bp-en melyik boltban lehet most épp "Subaru kék" Tamiya spray-t találni? A pontos neve asszem MICA BLUE.
Kb. két éve egyszer kellett, akkor hetekig jártam utána. Van ötletetek?
Előre is köszi...

neutron Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3202
Phantom

Meg semmit nem vettem, csak egyetlen egy helyen talaltam eddig. Nemtom mi a neve, de ezt fogom venni. Nektek hogy sikerultek az elso ontesek? Buborekossagot hogy oldjatok meg? Meg hogy szepen befollyon mindenhva ahova kell? Ahol szetvagjatok a gumit, ott nem lesz hibas az ontveny?

neu

Előzmény: phantomII (3193)
rezgaras Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3201
phantomII írta:

> Nem a kész epoxiról van szó

Köszönöm a részletes tájékoztatást. Természetesen laikusként nem vitatkozhatom szakemberekkel.

Az enamel higító (xilol, toluol) rákkeltô hatásáról egy német munkavédelmi tájékoztatóban olvastam. Lehet, hogy eltúlozták. (nem vagyok vegyész, de ez is aromás, vagy rosszul emlékszem?)

Előzmény: phantomII (3196)
H. Balázs Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3200
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Jelenleg egy szakfolyóirat számára készítem a Mi-8 helikopter-típuscsalád (Mi-8T, Mi-8P, Mi-9, Mi-17, Mi-17PP) magyarországi változatainak részletes 1/72-es többnézeti ill. festési rajzát. A magyar gépek között szinte alig van két egyforma, ezért az lenne a tiszteletteljes kérésem, ha valamelyikőtöknek van használható fotója vagy bármilyen egyéb információja a magyar Minyókról, legyen szíves a rendelkezésemre bocsátani. Előre is köszönöm!

Horváth Balázs

patrona Creative Commons License 2003.03.05 0 0 3199
mezga geza: 1000+1 köszönet, hogy fáradoztál, de nem erre a tipusra gondoltam(mármint aknaforgató tipus) Van egy másik, ami szemböl leginkább két nagy tolólapátra emlékeztet. Régi Tamiya M 60asokkat ezzel is lehetett kapni, de nekem Academi M 60am van, Dragon aknaforgatóval, és nem nagyon jön össze a kettö:-)
Bár lehet, hogy ugyanazon az elven rögzítik méndkét változatot:-)
Előzmény: mezga geza (3191)
phantomII Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3198
www.ironplanet.com

Ha valaki munkagépekkel keccsöl.... piszok jó képek vannak rajta. Egy free regisztráció után munkagépeket lehet nézegetni. Használt cuccok, gyönyörű "wearing" tanulmányok!

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3197
Ha érdekel ennél jobban a kémiája, kiásom a Brucknert.:-))) (Nem az öreget, hanem a 6 kötetesét.)

:))))))))))))

Előzmény: phantomII (3196)
phantomII Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3196
Ezt honnan veszed? Az elektronikában használatos Nyomtatott Áramkörök (NyÁK) alapanyaga mind epoxi! És tele van vele a lakásod! Ha rákkeltô lenne, nem engednék a használatát.

Nem a kész epoxiról van szó. A komponensei nagyon reakcióképes folyadékok. Teli aromásokkal, nitrogénekkel, kettős kötésekkel, meg szabad gyökökkel is.
Egy molekuláról ránézésre meg lehet mondani, hogy potenciálisan rákkeltő-e.
A kész, térhálósodott epoxi már nem reagál, a kötései lefogva, elreagáltak, továbbá a kis alkotó (monomer) molekulák már nincsenek szabadlábon.

Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az oldószere rákkeltô, de még ezt sem nagyon hiszem.

A műgyantának nem oldószere van, hanem kompnensei, azaz mindkét anyag reagál, beleépül a végtermékbe. Az oldószer az elpárolog és ott marad a szárazanyag.

Az enamel festékek oldószere rákkeltô gyanújában van, de nincs róla bebizonyítva.

Itt nem a rákkeltésről van szó, hanem a belélegzett oldószert a májad tisztítja ki a szervezetből, s így a májadat terheled vele túl. Hosszú távon májkárosodás az eredménye.

De ha melegítik (mellette forrasztanak), igen maró gázok szabadulnak ki, szembe jutva nagyon fájdalmas és káros.

Mini-Bhopal. Kismolekulájú szerves cianidok. Vakságot okozhat. Nagyobb mennyiségben halált, mert nem sokban különbözik a ciánként ismert ciángáztól.

Ha érdekel ennél jobban a kémiája, kiásom a Brucknert.:-))) (Nem az öreget, hanem a 6 kötetesét.)

Előzmény: rezgaras (3194)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3195
Onnan veszem, mert tumorsejtbiologia eloadason tanultuk a mechanizmusat. Ha erdekel, leirom. Eros sejtmereg es rakkelto anyag.
A cianoakrilatot elvileg katonai felhasznalasra fejlesztettek ki, sebek gyors osszetapasztasara, esoerdei korulmenyek kozott.
Előzmény: rezgaras (3194)
rezgaras Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3194
ManDark írta:

> az epoxi gyantak ... erosen rakkeltoek

Ezt honnan veszed? Az elektronikában használatos Nyomtatott Áramkörök (NyÁK) alapanyaga mind epoxi! És tele van vele a lakásod! Ha rákkeltô lenne, nem engednék a használatát.

Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az oldószere rákkeltô, de még ezt sem nagyon hiszem.

Az enamel festékek oldószere rákkeltô gyanújában van, de nincs róla bebizonyítva.

A ciano-akrilát nem rákkeltô (kórházban is használják, nyílt sebeknél is). De ha melegítik (mellette forrasztanak), igen maró gázok szabadulnak ki, szembe jutva nagyon fájdalmas és káros.

Előzmény: Brutalis Harmonia (3187)
phantomII Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3193
Nekem a Murexin jól bejött, gondolom azt vetted. Eláll sokáig, meg csencselhetsz is vele másokkal.

Ha meg rákapsz, akkor hamar elfogy az.:-)))

Előzmény: neutron (3192)
neutron Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3192
Mugyantat nem tudjatok hol lehet kapni? Nekiallnek onteni - tanulni -, de eddig csak egy helyen talaltam, es csak 1+1kg-os kiszerelesben.

neu

mezga geza Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3191
Patrona,
Felraktam ide oket.

Amiben az M1-es van azt otthon felejtettem nagy okosan de holnap azt is megejtem. (munkehelyen van a szkenner)

Előzmény: patrona (3167)
phantomII Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3190
A műgyanta alapanyagok valamilyen szinten garantáltan rákkeltőek.
Vigyázni kell arra, hogy bőrrel tartósan ne érintkezzenek, illetve a gőzüket nem kell letüdőzni.

De nem abban a mennyiségben veszélyesek, amivel egy makettező találkozik. Mifelénk inkább az enamel festékek oldószerpermetje jelent hosszútávon káros hatást, azt is főleg a májra.

Festékboltokban kell venni kis maszkot, ami az ilyen oldószerekre specifikus és akkor mindent megtettünk az egészségünkért.

Előzmény: neutron (3188)
CCS Creative Commons License 2003.03.04 0 0 3189
Sziasztok !

Elkészült Tamás fiam Yamaha TZ 250-ese.
makettelek.fw.hu

Üdv.

neutron Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3188
Na mostmar engem is erdekel! Foleg ez a rak tema! Lehet hogy ra kene kerdezni naluk...

neu

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3187
Ezert jobb a miliput; az nem csinal ilyet. ( akarcsak a cukor :)
Amugy az epoxi gyantak is jok ilyen szempontbol, csak epp erosen rakkeltoek. Ezert vagyok kivancsi arra, van-e valakinek Milliputja, az ugyanis valamifele epoxi-termek, de a weboldalukon a kezzel valo sondrogetest javasoljak.
Előzmény: phantomII (3186)
phantomII Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3186
Eeeegen... ezt jelezni akartam én is, hogy a Neoflex vastagabb rétegben töredezik.

Inkább több vékony (de tényleg vékony) rétegben, és közben gondosan megvárni amig csontszáraz nem lesz!!!!

Előzmény: Brutalis Harmonia (3185)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3185
A Neoflex zsugorodik, ahogy szarad, bar en is ezt hasznalom. A Miliputrol pedig csak jokat olvastom; tokeletes tomitesekre, sot, vannak, akik kis figurakat epitenek fel a semmibol belole (majd felteszek par ilyen linket a makettezes.lap.hu-ra). Szoval engem is erdekel a dolog.
Előzmény: neutron (3184)
neutron Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3184
prepo

Errol is epp most volt szo nemreg, szerintem olvasd el. En is pont ez utan erdeklodtem. Egyebkent a Fabulisban lehet kapni kb 2000Ft (allitolag). Ellenben azt kell hogy mondjam, hogy a kissebb resek tomitesere a Ciano-Akrillat tokeletes (pillanatragaszto), mert hamar megkemenyedik kb olyan szilardsagura mint a muanyag, ezert szepen lehet csiszolni, vagy panelt ujra karcolni vele. Nagyobb tomitesekre itt a Neoflex-et ajanlottak a sracok mint olcsobb opcio, es azt kell hogy mondjam, tokeletesen mukodik, es egy a tamiya puttynal kb 3x-4x nagyobb tubus kerul 199 Ft-ba. Epp most probaltam ki, hibatlan. Legalabb is a tamiyanal jobb, es olcsobb, raadasul nem jonnek ki belole darabok. Milliputot meg nem probaltam.

neu

Előzmény: prepo (3183)
prepo Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3183
Köszönöm a válaszokat,amit elfelejtettem megkérdezni ,hogy hol lehet Bp.-n milliput-ot /ha jól írom/ kapni, és milyen tapasztalatotok van vele, jó-e kis rések tömítésére,nem pattogzik-e ki?
phantomII Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3182
Festék ügyben olvasd vissza a topicot, mondjuk úgy az elmúlt 500 beírást.

Ölég alaposan ki van tárgyalva a higítás is meg a fújás is.

Előzmény: GombocArtur (3181)
GombocArtur Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3181
Üdv!
Ma végre volt időm benézni Győr legnagyobb makettboltjába. Vettem is egy kamiont :) Sajnos rosszabb volt a kínálat, mint vártam: három nagy polc tele harci repülőkkel, tankokkal, hajókkal és csak egy kis polcon osztoztak az autók, motorok és kamionok. Nem volt egy űrjármű sem. Ja és állatok se voltak, pedig pár hete a tescoban egy nagyon aranyos hangyát vettem :D Ez mindenhol így van?

A legolcsóbb festékszóró is 15ezer forint volt. Ennyit romlott volna a pénz, mióta néhány hete érdeklődtem itt és vki 3-4ezret mondott? :) Ja, és persze ehhez kellett volna még kompresszor is. Úgyhogy ezt kihagytam. Majd ha néhány tíz maketten túl leszek :) Találtam viszont festéksprayt. Nem is gondoltam, hogy létezik ilyen, annyira kezdő vagyok. Vettem is kipróbálásra :)

A srác megemlítette, hogy az egyik festéket vízzel lehet higítani. Higítást mikor kell/lehet és milyen arányban végezni?

mezga geza Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3180
prepo,
Lehet. Ha a hyperscalen vagy akarhol olvasol ertekezest mindenki avval csinalja.
Előzmény: prepo (3170)
mezga geza Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3179
patrona,
Ok, holnap megcsinalom.
Előzmény: patrona (3167)
part Creative Commons License 2003.03.03 0 0 3178
megamodell üzletekben szokott lenni vitorlázó cucc..
Előzmény: bengál (3177)
bengál Creative Commons License 2003.03.02 0 0 3177
Sziasztok!
7 éves kisfiam számára vennék vitorlázó modellt
Hol keressem?
kb. mibe fog fájni?
Előre is kösz!!!
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.03.02 0 0 3175
Ja, már tudom, ki vagy :)
Akkor nem csoda :)))
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.03.02 0 0 3174
Fóka!

Évtizedek óta építed az utasszállítókat? Akkor jó sok Plasticartod lehet már a polcon :)))

Előzmény: Törölt nick (3171)
part Creative Commons License 2003.03.02 0 0 3173
én egy birodalmi rohamosztagos fehér páncélját políroztam fel vele, amit előtte fényes lakkal kentem le.
kis részletekben csináltam és elképesztően jó eredményt lehet elérni vele.
egy valamire kell vigyázni, hogy tényleg csak kis felületeket szabad csak egyszerre nyomatni, mert a résekből nehéz kiszedni száradás után.
kabint nem csináltam, oda emlékeim szerint a fogkrém a jobb.
Előzmény: prepo (3170)
prepo Creative Commons License 2003.03.02 0 0 3170
Sziasztok !

A kérdésem az lenne,hogy ti mit tesztek azért, hogy festéskor ne ragadjon por a frissen festett makettre /a takarításon kívűl :-)/.Én műanyag dobozokban tárolom a száradás alatt,de egy két porszem így is bekerül a gépezetbe.Ez főleg lakkozáskor jelenkezik, szinek festésekor a pisztollyal sima levegőt fújva a felületre szárítok.

Más van valakinek tapasztalata a Tamiya polírozó pasztájával? Lehet-e vele kabinüveget polírozni?

neutron Creative Commons License 2003.03.01 0 0 3169
Keresek Cockpit-et meg wingfold set-et 1/48 A-6E-hez es EA-6B-hez. Ugyanazekhez, es F-14-hez pedig maszkot.

neu

phantomII Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3168
Na itten van egy szépséges S3 kép:

Viking....

patrona Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3167
Hát, ha csak ez van, talán ad valami ötletet, hogy hogyan rögzíthetik M60ra...
Ha nem nagy gond, akkor lécci küld át nem túl nagy méretben a patrona@freemail.hu címre.
Köszi a segítséget!
Előzmény: mezga geza (3157)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3166
Jaja. Az a kinti makettezok bolcsek kove. Mindenre jo, mindent meg lehet vele csinalni, es egyszer mar szeretnem megtudni, Mo-n mi felel meg neki...
A white glue magyar megfelelojet meg en sem talaltam meg, de szerintem a faragaszto az.
Előzmény: mezga geza (3165)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3165
rezgaras
Nem szedik le. Kulfoldon ahol lehet kapni lakk/clear helyett hasznaljak foleg.
Előzmény: rezgaras (3164)
rezgaras Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3164
ManDark írta:

> Future Floorwaxba (vagy az Mo-n kaphato megfelelojebe) kell aztatni a kabintetot.

És ezt aztán mivel szeded le? Vagy nem is kell leszedni? Vagy fényesre lehet kefélni, mint a suvickolt cipôt? :-)))

Előzmény: Brutalis Harmonia (3151)
part Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3163
bárhol ahol tamiya festékeket is árulnak, de leginkább a megamodell üzletekben.:)
Előzmény: phantomII (3162)
phantomII Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3162
VÁRJ!

Ha izzólámpát akarsz vele befösteni, akkor ezek kb. 3 másodperc alatt leégnek róla!
Ezek makettfestékek, plexiből lehet klassz villogót csinálni vele kisautóra.

Izzólámpára vasútmodellező boltban keress festéket, ott akad hőálló is.

Előzmény: Simigeri (3161)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3161
WOW

Köszönöm. És Bp-en szted hol kapok ilyet?

Előzmény: CCS (3159)
rezgaras Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3160
ManDark írta:

> mivel ragasszam oda a fotomaratott dolgokat?

Én epoxival ragasztom (de NEM Epokitt! az egy szemét). A pillanatragasztó nemcsak a plexit és egyéb "üveget" mattítja be, hanem a fényes festéket is.

Előzmény: Brutalis Harmonia (3150)
CCS Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3159
Átlátszó festékek
Tamiya:
Clear Blue X-23
Clear Yellow X-24
Clear Green X-25
Clear Orange X-26
Clear Red X-27

Üdv
Előzmény: Simigeri (3155)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3158
ManDark
Ja azt en is olvastam. Meg irkaltak valami white glue-t is. Amikor kerdeztem 1 forumban, hogy az mi pontosan mert itthon ha igy vagy feher ragaszto neven kerem akkor csak neznek mint a moziban. Valaki azt mondta, hogy papirragaszo valaki meg, hogy fa ragaszo. 1 a lenyeg feher. Otthon van is valami hasonlo majd ezt is kiprobalom meg az epoyit is azt majd beszamolok.
Előzmény: Brutalis Harmonia (3151)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3157
patrona,
Megneztem, sajna csak olyan van amin oldalt vagy szembol van. M1-esnel van olyan amin jol latszik a becsatlakozas stb. Az nem jo?
Előzmény: patrona (3152)
Maz Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3156
TAMIYA gyárt ilyen akrilfestéket, direkt, a féklámpák, indexek, villogók utánzására.
Előzmény: Simigeri (3155)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3155
Reggelt!

Tud valaki olyan festéket, amivel pl plexire lehet fújni, és átlátszó (nem teljesen fedő) szines felületet ad?
Bevallom, nem maketthez kell. Autó lámpabúráját szeretném "bepirositani".

CCS Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3154
Gossip2222

Köszönöm az elismerést.
Azért élőben és közelről az enyém sem valami szuper. De majd Mosonmagyaróváron kiderül leszek-e 132. helyezett :))
Most egy Yamaha YZF-R1-re fáj a fogam, azon nincs annyi matrica.:) Bár nem tudom milyet lenne érdemesebb venni.
Yamaha YZF-R1 vagy
Yamaha YZF-R1 Taira Racing -et
A képek alapján semmi külömbséget nem látok a felépítésükben és az áruk is egyforma.

Ha van képed a Telefonicádról, szívesen megnézném őket.

Üdv

Előzmény: gossip2222 (3148)
CCS Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3153
Sziasztok !

Hátha valamire jó lesz :
http://index.hu/politika/kulfold/usaterror/arzenal/fooldal

Üdv

patrona Creative Commons License 2003.02.28 0 0 3152
Elöre is köszi! Remélem lesz olyan kép, amin látszik, hogy mi tartja a cuccot:-)
Előzmény: mezga geza (3145)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3151
Most talaltam egy jo megoldast a cianoakrilat es atlatszo plasztik-problemara: Future Floorwaxba (vagy az Mo-n kaphato megfelelojebe) kell aztatni a kabintetot. ettol sokkal szebb lesz a fenye es nem marja meg a cianoakrilat.
Előzmény: Brutalis Harmonia (3150)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3150
De akkor mivel ragasszam oda a fotomaratott dolgokat?
Előzmény: Simigeri (3142)
prepo Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3149
Pillanat-ragasztóból a hosszabb kötésidejű gélt érdemes használni, annál több időd van beállítani a megfelelő helyzetbe az alkatrészt.Azért a gél sem tapad kevésbé mint a hígabb társa.
Előzmény: mezga geza (3145)
gossip2222 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3148
CCS:
Gratula a Hondahoz, szerintem nagyon jo lett!! En most keszultem el a Telefonicammal, de sajna kozel nem sikerult olyan jol, mint ahogy szerettem volna...
Tobbek kozott pont a nagy matricakkal szivtam be en is! En lelakkoztam az idomot mielott raraktam volna a matricakat es igy hiaba vizeztem/lagyitoztam, siman lepergett rola es mar felrakashor megszakadt 1-2 helyen....
Előzmény: CCS (3117)
archi5 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3147
mezga geza Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3146
Megint pillanatragaszto.
Tegnap elfelejtettem mondani, hogy a pill ragasztoval meg az is a bajom, hogy ha mar raraktam nem lehet vagy legalabbis en nemtom igazitani ha elsore nem sikrul pontosan a helyere raknom.
Pl ezt, hogy csinalnatok, Ez 1 rafale kabinteto aljara egy jo nagy darab maratas a 'C' lepesben? Nem vagyok benne biztos, hogy elsore tok pontosan ra pirnam illeszteni es nem kellene mozgatnom 1 kicsit...
mezga geza Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3145
patrona,
Megvan mind, asszem 2 vagy 3 VP warmachines ami az obol haboruval foglakozik. Megnezem van e benne ilyen azt beszkenelem ha van.
Előzmény: patrona (3144)
patrona Creative Commons License 2003.02.27 0 0 3144
Hali!

Kis segítségre lenne szükségem. Keresek képeket öböl háborús M-60ról, ami aknataposóval vn felszerelve. Ha tudtok ilyen oldalt, ahol jó minöség? képek vannak, plíz, szúrjátok be a linkjét! Vagy ha valakinek informásiói vannak arról, hogy hogyan rögzítették az aknataposót az M-60ra, örülnék, ha megosztaná velem:-)

El?re is köszi!

Simigeri Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3143
Na, sikerült slagot eszkábálnom a pisztolyhoz. Ime:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Elsőre (deszt vizzel) kiba jónak tűnik. Pontos, finoman adagolható, semmi késés gomb és fújás között. A másik, az meg sziszegett, ha nem fújtam vele. Jó kis tömitései voltak. Remélem az új tovább birja mint 2 nap...

Simigeri Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3142
Pillanatragasztót sztem SOHA ne használjatok plexihez. Nekem 1 évvel később bemattitotta az egész felületét. Ill nem is matt, hanem tejfehér lett. :-/
Előzmény: prepo (3139)
prepo Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3141
Nem kell hozzá pisztoly,de azt is kipróbálhatod.
Előzmény: mezga geza (3140)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3140
prepo
Koszi
Es eleg ha en fujogatom vagy pisztojjal fujogassam?
Előzmény: prepo (3139)
prepo Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3139
Hello mezga geza!

Fotó-maratott alkatrészt kabinra pillanat-ragasztóval lehet felrakni.A ragasztó gőze nem csapódik ki az átlátszó részekre, ha közben levegőt fújsz a felületre.Ekkor egyébként simán le is lehet törölni egy rongyal/amíg köt a ragasztó, utána már nem./ Azt javaslom először próbáld ki.

Előzmény: mezga geza (3134)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3138
Koszi.
Előzmény: phantomII (3137)
phantomII Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3137
Nem. De az sem barátságos a plexihez.

Azért gyakorolj egy kis fotomaratás hulladékkal meg kabintető öntőráccsal!

Előzmény: mezga geza (3136)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3136
phantomII
Koszi. Azert is parazok mert ez lesz az elso ilyen. Bar a super attack eleg jo, szinte nem is 'mar'.

2 komponensu epoxyval probaltatok mar?

Előzmény: phantomII (3135)
phantomII Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3135
Fotomaratást csak ciánakriláttal lehet, (Ferrobond és társai), viszont a gőze megmarja a plexit.

Az adagolással rettentően kell vigyázni, tűheggyel vagy ilyesmivel célszerű felkenni.

Festeni természetesen utána.

De előbb célszerű gyakorolni hulladékon, mert a ciánnal megmart plexi javíthatatlan.

Előzmény: mezga geza (3134)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3134
Ti mivel ragasztjatok a fotomaratasokat az atlatszo reszekhez pl kabinteto? Es elobb ragasztjatok es utana festitek vagy forditva?
mezga geza Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3133
neutron
Azt en csak az AEROMASTER SET/SOL-nal csinaltam. Amikor a gunzenal ala is raktam akkor nem tudtam mozgatni a feluleten ha elsore nem sikerult eltalalni a pontos helyet
Előzmény: neutron (3132)
neutron Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3132
Valahol olyat is olvastam, hogy van aki ala is rak lagyitot.

neu

CCS Creative Commons License 2003.02.26 0 0 3131
neutron
Mézga Géza a 3118-as hozzászólásában szerintem
szuper megfogalmazást írt a matricázásra.
Én kinyomtattam és "kifeszítettem" a falra.

Üdv.

neutron Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3130
Hogy hasznajatok a matricalagyitot? Konkretan Gunze van nekem, de meg csak tesztkent hasznaltam. Ala es fole is kentek? Hanyszor?

neu

phantomII Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3129
Jó tocsogósan adagolva a Humbrol nekem szépen feszített matt felületre is (nem lett alatta tejszerű), de pár év múlva megrepedezett a matrica. Azt nem tudom hogy a matrica volt eleve ilyen repedős fajta vagy csak a feszítést nem bírta, de utána a Gunze jobb volt ilyen szempontból.
Előzmény: prepo (3128)
prepo Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3128
A matricalágyító tapasztalataim szerint,"összegyűri" a matricát,de utána szépen kisimul.Eddig nekem is a Gunze lágyító jött be a legjobban.A 48-as Spitfire-em hüvely-kivetőjébe, amely kb.: 1mm széles szögletes bemélyedés a felségjelet úgy "belehúzta",mintha festve lenne. Használtam még Humbrolt is,az két részes az egyiket a matrica leendő helyére ,a másikat a matricára kell kenni,nem olyan rossz, de nálam a nagyobb résekkel nem igazán boldogult.

Előzmény: CCS (3123)
prepo Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3127
Hello mindenkinek!

Nem tudja valaki,hogy hol lehet 1/72-es mig-21mf-hez matricát kapni?

part Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3126
ide azt a michelin babát!
én amúgyis jobban szeretem a figurákat:))
Előzmény: phantomII (3125)
phantomII Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3125
Na azért egy Michelin babát megnéznék 1:12-ben fújva...:-)))))
Előzmény: part (3124)
part Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3124
én anno az FZR750-es yamahán a matricákat mindet inkább festettem, kevesebb gondom volt így a maszkolással mint a matricákkal való szenvedéssel.
persze akkor még nem voltak ilyen frankó kiegészítők, mint mostanában (lágyító, feszítő)
Előzmény: CCS (3123)
CCS Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3123
Mézga Géza és Phantomll

Köszönöm a hozzászólásotokat és a segítséget.
Legközelebb bevizezem a makettet is.
Egyébként a pánikom elmúlt másnapra, mert teljesen kifeszültek a matricák. Csak nem tudtam, hogy legalább egy napig hagyni kell, hogy kisimuljon. Ott rontottam el az elsőt, hogy azt hittem a matrica feszítő rögtön dolgozik és a görbült felületre azonnal ráfeszül és kisimul.
Vagyis igaz, hogy meglágyult, de gyűrött maradt itt-ott. Én balga meg csak áztattam-áztattam......

Most, hogy végeztem elég jól belejöttem, de azért útálni fogom a nagy matricákat, az biztos.

Üdv.

neutron Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3122
Tibcsi

Nekem pont az A-6 a kritikus kerdes a tobbit meg lehet szerezni. De azert koszi!

neu

Előzmény: Tibcsi(R) (3116)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3121
CCS,
Nagy matricakat en igy csinalnam:
Belerakod a matricat a vizbe ugy 10sec-ig. Utana kiveszed es hagyod ugy amig le nem azik ez meg olyan 10-30sec matricatol fuggouen. Akkor szeles lapos ecsettel bevizeznem a maketten a helyet ahova rakod, hogy konnyeben tudd a helyere igazitani. Miutan felraktad vizes ecsettel addig simogatod amig nem lesz alatta legbuborek es elegge rafeszul a formara. Utana johet a gunze lagyito, bekened vele, de utana mar ne tapizd mert elszakadhat. A lagyitast tobszor is megismetelheted. Ha megszaradt vizes rongyal le lehet torolni a mellement lagyitot. Utana erdemes lakkozni ha teljesen megszaradt.
Előzmény: CCS (3058)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3120
CCS,
Hogy 1 kicsit okoskodjak amit irtal az a hozzaszolas szama, a topic az maga a tema mint itt a Modell&Mekett.
phantomII Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3119
Bocsi, nekem speciel valahogy kimaradt az a pár hozzászólás a környéken, valszeg éppen munkát adtam le.

Mondjuk én elsőre óvtalak volna hogy nagy matricákkal kezdd a munkát, a lágyító-feszítő tényleg nagyon meg tudja lágyítani a matricát.

Leszedni egyébként vizes áztatással lehet, csak ne csodálkozz, ha ezer darabban jön le.

A matricák szépen ott vannak a Hondán.

Egy következő maketten próbáld ki, hogy egy vékony réteg fényes lakkal áthúzod még a kész, lematricázott cuccot.

De ne a legdrágább szuper cuccon.:-)

Ja, és a Humbrol lakkja határozottan sárga árnyalatú és még tovább is szok sárgulni.
Maradj az akrilnál.

mezga geza Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3118
Szep lett. Gratula!
CCS Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3117
Sziasztok !

A 3055-ös topikban kértem egy kis segítséget.
Attól függetlenül, hogy senki nem segített,
elkészült a Repsol Hondám.

makettelek.freeweb.hu

Üdv.

Tibcsi(R) Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3116
Keresem a SuperScale 1/48 CVW-14 matricakeszletet:

SS48404 Desert Storm Black-Tail CAGs of CVW-14: F/A-18C 163705/400/NK VFA-25 "Fist of the Fleet ", F-14A 161603/200/NK VF-21 "The Freelancers", A-6E 152605/500/NK VA-196 The Main Battery", EA-6B 158034/606/NK VAQ-139 "The Cougars"

Neu,

nekem megvan, de csak a Tomcatra való cucc. Ha neked elég az is, akkor valami nagyon dögös Tomcat matricát kell adnod helyette, hogy odaadjam... :-))))

Üdv: Tibcsi(R)

Előzmény: neutron (3112)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3115
Maz,

Regen en sem hasznaltam es utana 2 napig olyan szint fujtam ki az orromon mint amivel fujtam :-)

Most 1 3M-es maszkot hasznalok, tok jol nezek ki benne ha meg a szemuvegem is felveszem, meg is ilyet 1x a szomszed nenike amikor igy nyitottam ki az ablakot :-)))
Tok jo meg a semmi szagot nem erezni benne meg a nitroet sem. A bajcsi nyugati vegen lehet kapni a munkavedelmi valami boltban. Mindenkinek ajanlom.

Eladok 1/72-esek:
-Hasegawa F-16D+airvawes avionic spine+isradecal+eduard mask, ebbol 1 izreali Barak-ot lehet csinalni
-Eduard profipack IL-2 Stormovic

Előzmény: Maz (3114)
Maz Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3114
Enamel ellen szól, hogy a higítója mérgező.
Akril ellen szól, hogy a permet a tüdőben leülepszik, és nem igazán ürül ki:-(
Simigeri Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3113
Sztem ezt a Yamatot láttam a Thököly úti bótban.
Az 1/350 meg vmi 14e Ft. Ha a Peugeot amit vettem 9e, akkor annyira nem is vészes.
Előzmény: szani (3111)
neutron Creative Commons License 2003.02.25 0 0 3112
Sziasztok

Igazabol nem fuzok hozza sok remenyt, de ne mondja senki hogy csak kulfoldon probalkozok:

Keresem a SuperScale 1/48 CVW-14 matricakeszletet:

SS48404 Desert Storm Black-Tail CAGs of CVW-14: F/A-18C 163705/400/NK VFA-25 "Fist of the Fleet ", F-14A 161603/200/NK VF-21 "The Freelancers", A-6E 152605/500/NK VA-196 The Main Battery", EA-6B 158034/606/NK VAQ-139 "The Cougars"

http://217.11.241.197/pictures/decals/ss48404_1.jpg

http://217.11.241.197/pictures/decals/ss48404_2.jpg

Egyuttal keresek 1/48 A-6E Black Box vagy Verlinden Cockpit-et, Verlinden modern anyahajo deck-et, es minden kiegeszitot ebben a temaban (traktorok, szemelyzet stb...)

neu

szani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3111
Szerintem a MegaModell ben van. Azért az már húzósabb darab lesz :) munkában és árban is :)
egyszer én is szeretnék egy ilyen nagy hajót. Vagy a Bismarckot vagy (inkább) a Yamatot
Előzmény: Simigeri (3110)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3110
Bismarck 1/800. Egy hete kezdtem. Lakkozás van hátra.
Próba/teszt darab, mielött nekifogok az autóknak. Olyan is lett. Most akartam pár képet belinkelni róla, de ezek a macro fotók kicsit elkeseritettek. Szóval olyan szar lett, mint amit kb 8 óra ráforditással el lehet érni. De legalább tudom, mire kell majd figyelnem.
Egyébként ha lát valaki valahol Bismark 1/350 Tamiya-t, tudassa velem pls!
Előzmény: szani (3109)
szani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3109
nem az itt belinkelt Preludere gondoltam. A tarka civic a honda topicban van (14895)

Milyen csatahajót csinálsz ?
Nekem bő két éve várja kb.harmadrészt összeragasztva egy Musashi (1/720) , hogy legyen végre időm befejezni, közben meg ahogy pakolásztam elhagytam az egyik lövegtornyot :(

Előzmény: Simigeri (3108)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3108
Na, akkor tisztázzuk!

Az nem Civic, hanem Prelude!
Jelenleg meg csatahajót festek, ami mivel 1/800-as, elég ici, s sok szin elfér rajra. A konkrét esetben 3 szint fújtam egymás után. Olvastam, hogy ha maszkolunk, nem illik megvárni a teljes száradást. De mire "felmatricázom, addigra bőven beszárad a cucc. Arra meg lusta vagyok, hogy a műveletek között totál szétkapjam a pisztolyt. Ezért én is csak átöblitettem higitóval (kár volt).

neutron Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3107
En hasznalok maszkot. Egyebkent az sem feltetlenul jo, ha az akril festeket lelegzed be...

neu

Előzmény: Brutalis Harmonia (3102)
szani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3106
ja , bocsi most látom a tarka civic nem is itt hanem a honda topicban van :)
Előzmény: szani (3105)
szani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3105
Én is ezen gondolkodtam , mert korábban automakettek után érdeklődött :) lehet ,hogy azt a tarka civic-et festi amit lentebb belinkelt :))

Lehet ,hogy az automakettek érzékenyebbek erre , de pl harcjárműveknél nem érdemes két szín között nagytakarítást tartani, főleg ha nem nagyon eltérőek. A tartályt kicsit kitörölni, egy csöpp hígítót átfújni és mehet bele a másik. Persze sötétlila után fehér az már érdekesebb lehet :)

Előzmény: phantomII (3104)
phantomII Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3104
egymás után több féle szinnel kell fújni. S egy szint csak 5 mp-nyi felületen.

Mi az öreg ördögöt festesz te????

Csak azt ne mondd, hogy terepszínt....:-)))))

Előzmény: Simigeri (3099)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3103
Sztem akrilt használunk.
Valakinek ellenvélemény?
Előzmény: Brutalis Harmonia (3102)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3102
Meg nagyon nem dolgoztam festekszoroval, csak terveem. Megakadt a szemem azon, hogy milyen kegyetlen cuccokat porlaszt a pisztoly a levegobe, es eszembe jutott valami; mondjatok, csak fiuk, hasznaltok ti maszkot? Nem lenne egyszerubb akrilfestekeket hasznalni, amiket alkohollal, desztvizzel ki lehet tisztogatni? Vagy van valami eros erv az enamelek mellett?
Előzmény: rezgaras (3098)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3101
új=úgy
Előzmény: Simigeri (3100)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3100
Jól van, jól van.
Olvasom serényen, de szép hosszú egy olvasmány.

Más:

Lakkot is ugyan új kell higitani-fújni mint a festéket?

Előzmény: rezgaras (3098)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3099
Itt arra gondoltam, hogy egymás után több féle szinnel kell fújni. S egy szint csak 5 mp-nyi felületen.
Előzmény: szani (3097)
rezgaras Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3098
phantomII írta:

> Tán CO2.

Tudomásom szerint propán. Szóval nyílt láng használata.....

A lehülés ellen langyos vizes fazékba kell tenni.

De mindezt megírtam a modellvasutas webzinen lévô cikkben. Lásd néhány hozzászólással korábban.

> A higítótól hogy tud tönkremenni a szelepe?

Azt hiszem, nem a szelep magy tönkre, hanem a tömítô O-gyűrű. Bár nekem kínai szerszámom van, abban az O-gyűrű kibírta a higítókat és az acetont is. Csak a fotolakk higítója tette tönkre. Az viszont teljesen.

Ha valaki ilyen agresszív higítóval dolgozik, szerintem tanácsos kivenni az O-gyűrűt és erre az idôre egy teflon-szalagból sodort hurkával helyettesíteni.

Előzmény: phantomII (3084)
szani Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3097
azon meglepődnék ha egy ekkora tartályos szóróval csak 5mp-ig tudnál fújni. gondolom ez költői túlzás lehetett :) Ha nagy felületet fújsz akkor simán utána lehet tölteni nem kell közben nagyon tisztogatni csak ne hagyd beleszáradni. Legjobb ha a bekevert festéket egy nagyobb orvosi fecskendőbe felszívod. Mikor a tartályból már majdnem kifogy egyetlen mozdulattal utánatölthetsz
Előzmény: Simigeri (3096)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3096
Nem is a töménység a baj. Azt már kb érzem mennyire kell higitani.
A bajom az, hogy fújok egy darabot, kb 5 mp és kész, aztán moshatom ki, megint 5 mp fújás....
Na igy ment szét a régi. Tartályba higitó, kifúj. De valszeg visszafolyt :-/
Mondták ennél is, vigyázzak a higitóval, mert a tömitéseket szétb...a. Akkor most 5 mp fújás után full szétszed?
Előzmény: phantomII (3095)
phantomII Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3095
Így ránézésre barátságosnak tűnik a dolog.

A tűre nagyon vigyázz meg a düznire.Azoktól működik az egész. Szét illetve összeszereléskor szeretnek megsérülni.

Tömény festéket nem tudsz fújni, hígabb kell mint amihez ecsettel szokhattál.

Hajrá!:-)

Előzmény: Simigeri (3092)
hirzel Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3094
Hai !
Ez tökéletesen úgy néz ki, mint a Kager 1801-es, a cucc használható csak kényes a tű (az enyémnek már enyhén görbe a vége), sőt egyesek szerint már gyárilag félrehord :-( Az a kérdés, milyen vékonyat tudsz majd vele fújni, az tuti, h akrilt érdemes használni.
Előzmény: Simigeri (3093)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3093
Ja, meg double action, mint a fogkrém.
:-)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3092

Valami ilyen Olympos márka. Drágán vettem?

Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3091
Na vettem 16ért valami "csodát". Este teszt!
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3090
phantomII

"8-10 ezer körül már kapsz használható pisztolyt, azok már csak fémből vannak, olyat használj."

Most jön ez. Amit vettem az 7e Ft volt készlettel együtt. Műanyag fos. A visszafolyás meg a pisztolyban lévő szelepig sikerülhetett, ami full műanyag.
Lehet lefényképezem, járjon csodájára mindenki. Vicc-cucc.

Előzmény: phantomII (3089)
phantomII Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3089
nem belégzésre való levegő, de végül is az sztem. :-)

Nem tartok fiz-kém órát, nem az.:-)

Mire én átpakolnám, be is száradna a pisztoly.

Valami nem stimmel.... a levegőpalack csere az kb. 20 másodperc. Letekerem az egyikről és fel a másikra.

Amúgy meg sokan használnak traktorbelsőt, jól felfújva van benne vagy két-három atmosz, és jó sokáig nyomja az igazi levegőt.

amikor telenyomtam higitóval, hogy kifolyatom, valahogy visszafolyt a csövön a levegő-szelepig

Ezek szerint a palack levegőszelepjéig sikerült visszafolyatnod????

Egyébiánt meg minden pisztoly szétszedhető és úgy kell tisztítani. Nyilván először egy kis higítóval kifújom belőle a maradék festéket, de utána szétszedem és gondosan kipucolom. A műanyag részekre (ha van egyáltalán nekije) vigyázni kell, mert az erősebb higítók megzabálhatják a műanyagokat.

8-10 ezer körül már kapsz használható pisztolyt, azok már csak fémből vannak, olyat használj.

Előzmény: Simigeri (3087)
phantomII Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3088
Hívd fel a SAS-t. Nekik szok lenni. De a Fabulisból is hoznak, ha rendelsz. Akkor csak a belvárosba kell beugranod.

A 15$ postaköltség meg akár még reális is lehet, biztosítással, mindennel.

Kanyarodni szépen lehet a szalaggal, mondom: nekem ez vált be egyedül.

Előzmény: neutron (3085)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3087
phantomII!

Lehet, nem belégzésre való levegő, de végül is az sztem. :-)

Mire én átpakolnám, be is száradna a pisztoly.

Ja, retus <-> pisztoly.

Úgy, hogy amikor telenyomtam higitóval, hogy kifolyatom, valahogy visszafolyt a csövön a levegő-szelepig, amiből vagy kioldott valamit, vagy a franc tudja. Egyébként valami hihetetlen gagyi egy szar.

Előzmény: phantomII (3084)
neutron Creative Commons License 2003.02.24 0 0 3086
Tamiya Tape-pel lehet kanyarodni? Eleg rugalmas hozza?

neu

neutron Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3085
Hol lehet kapni Tamiya szalagot a Fabulison kivul tutira? Oda nem tok kimenni nap kozben. Folyekony maszkolot probalal mar vele maszkolni?

Hanannts-nal meg nem lehet rendelni 2db maskot, mert nincs 10 font az ara, es az a minimum. Eduard-nal meg aszongyak, hogy a $9 os maszknak (2 adag) $15 a postakoltsege...ez meg nevetseges, foleg a szomszedbol.

neu

phantomII Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3084
Nem levegő az, gyermek! Cseppfolyós gáz.... Tán CO2.

Amúgy meg én anno tartottam több palackot, és amikor nagyon kihűlt az egyik, akkor átraktam egy másikat.

Amikor meg csak egy volt, akkor visszamelegítettem, hogy legyen nyomás.

Aztán lett kompresszorom.:-)))))

Retus alatt mit értesz? A Pisztolyt?

A higítótól hogy tud tönkremenni a szelepe?

A maszkolóval meg végképp tessenek nagyon vigyázni, egyedül a Tamiya szalag jött be nekem, de sok más kollégának is.

Előzmény: Simigeri (3083)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3083
Na nekiálltam a héten megvásárolt retus cuccal a művészetnek.
Eslőre lenyűgözött, milyen finoman lehet dolgozni vele.
Másodjára ideges lettem, amikor a flakon, amiből a levegő jön kihűlt levegő térfogat össze nyomás semmi. Rázogatásra kicsit megint fúj, de néha kis jeges párát is.
Harmadjára bejött az "olcsó húsnak..." efektus. Szépen kitakaritom a pisztojt, aminek a szelepe a higitótol beszart, igy nem zár.
Most akkor holnap tényleg menjek venni kompresszort meg rendes retust?

Ui: nekem csak TESO maszkolót tudtak adni. Fincsi cuccnak tűnik, csak kár hogy helyenként lehúzza a festéket :-/

phantomII Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3082
Baromi jó. Sőt mondhatni az egyetlen jó.
Előzmény: neutron (3081)
neutron Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3081
A tamiya masking tape milyen?
neutron Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3080
Higabban vittem fel, es szetterult a keretig, mivel az kicsit kugrik. Nem konnyu eltalalni mondjuk a jo aranyt, raadasul ha veletlenul ralog a mar meglevo maszkra a szalag, akkor felszedi...eppen ezert szivtam az elobb is, mert a 3. resz szalagja kicsit ralogott egy masikra es felszedte...ugyhogy kezdek nagyon ideges lenni :) Asszem megis Eduard maszk lesz belole ha ma nem tudom megcsinalni...

Talan meg a parafilmet megprobalom.

neu

Előzmény: phantomII (3079)
phantomII Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3079
A Humbrol maszkoló maszkolásával már én is próbálkoztam, de nekem nem jött be.

Amikor felszedtem a maszkolószalagot, cakkos maradt a lila kulimász. Neked hogy maradt egyenes?

Előzmény: neutron (3078)
neutron Creative Commons License 2003.02.23 0 0 3078
Udv!

Csak megosztom vletek a legujabb tapasztalatomat. Szoval mar emlitettem, hogy szenvedek a viking kabintetejenek a maszkolasaval. Ma megtalaltam a megfelelo megodlast. Humbrol folyekony maszkolo, nagyon picit higitva. Persze, hogy ezt pontosan fel lehessen vinni, ahhoz eloszor ezt is ki kell maszkolni. Na ez nem ment eddig semmivel, mert ami nagyon ragad az ugye nyomot hagy, ami nem az ala meg befolyik. Raadasul angyon merevek, nehez szep ivet csinalni veluk meg akkor is ha bevagdosom par helyen. Szoval ma a TESCOban talaltam egy TESA Creative nevu krepp ragasztocsikot. Belteri munkakra valo, evtakarashoz. Na ez bejott. Gyonyoruen lehet hajlitani, meg megdobbentoen kis sugarban is, es pont ugy tapad, ahogy nekunk szukseges. Levagtam belole a megfeleloen vekony csikot, es tokeletesen tudtam vele ivet takarni. 359ft volt. Ajanltom mindenkinek!

neu

neutron Creative Commons License 2003.02.22 0 0 3077
..ja es keresek 1/48-as A-6E-t.

neu

neutron Creative Commons License 2003.02.21 0 0 3076
Emberek

Nem erdekel valakit egy Monogram 1/48 F-8E Crusader? Vagy ugyanez a kit + 2 KMC detail set (mar nem gyartjak, ritkasag, es nagyon sok minden van benne, kivalo minoseg!) + Eduard maratas + VacForm kabinteto?

Lehet hogy lenne egy ilyen mellektermeke egyik uzletemnek, de mar van egy ilyen kit-em.

neu

neutron Creative Commons License 2003.02.21 0 0 3075
Makett

Az A-10-et jegeltem amig nem tudok otthon fotomaratast csinalni, mert addig nem nagyon tudom folytatni. Az F-14 is visszakerult a dobozba, mert belefaradtam a fekszarny csiszolasaba, meg kiakarom probalni a festest a Vikingen mielott ratolom a tomcatra. Szal most Viking, aztan Tomcat, aztan meg itt lesz az amcsi faszitol a csomag amibe megegy 1/48 F-18-at is belerakott, ugyhogy 4 kit lesz benne...Szal az A-10-et nem kapkodom el, azt apranken csinalgatom...szerintem kulon fel ev lesz mire gyartok 2 hajtomuvet hozza...

neu

Előzmény: Mekett_Elek (3073)
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.02.21 0 0 3074
Holnap kezdődik a szolnoki banzáj.
Gyertek minél többen!

Ha vki hoz gépet a hóna alatt, beszállhat majd a MOHA-partyba :)

Mekett

Mekett_Elek Creative Commons License 2003.02.21 0 0 3073
Hát az A-10-es? Azt most jegelted? :)
Előzmény: neutron (3072)
neutron Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3072
Ez a rohadt viking...2 oraja probalom kimaszkolni a kabin tetot, de mar kezd elfogyni a turelmem, hogy semmi nem jo. Nem hittem volna, hog yennyire bena vagyok. Lehet hogy eduard mask lesz belole :(

neu

rezgaras Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3071
ManDark írta:

> Feltehetjuk a makettezes.lap.hu-ra?

Szerintem minden további nélkül, de a Webzin gazdáját kellene megkérdezni.

Előzmény: Brutalis Harmonia (3069)
szani Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3070
igen , asszem az olajfesték a kevéssé hivatalos közkeletű neve a hagyományos modellezőfestékeknek .
nekem a higítására a tepenol vált be , de kétségtelen ,hogy mással is lehet hígítani
Előzmény: rezgaras (3068)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3069
Nagyon szuper a link. Feltehetjuk a makettezes.lap.hu-ra?

Ui.: hat senki sem kivancsi a B-17-esre?

Előzmény: rezgaras (3067)
rezgaras Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3068
szani írta:

> "enamel" = olajfesték. saját hígítójával vagy terpenollal lehet hígítani

Nem tudom, hogy ez egy tévedés, vagy csak modellezô szleng. De az enamel az szvsz. nem olajfesték, hanem alkidgyanta alapú festék, amit szintetikus festéknek is hívnak. Lehet higítani lakkbenzinnel, szintetikus higítóval és más oldószerekkel is.

Előzmény: szani (3048)
rezgaras Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3067
Simigeri írta:

> a pisztolyokba 1:3 1:2 arányban kell lennie a festéknek:higitónak.

Melegen ajánlom a cikkemen a modellvasutas Webzinen (ez önreklám). Ott fel vannak sorolva a festékek higítási arányai.

http://www.freeweb.hu/vasutmagazin/Cikkek/festes/tart.htm

Előzmény: Simigeri (3043)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3066
Igen az akart lenni :-)

A milliput tenyleg nagyon jo
http://www.milliput.com/home.htm

Előzmény: neutron (3065)
neutron Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3065
Ja...koszi a tomitovel kapcsolatos tanacsokat! Tamiya szerintem sem tul jo, ezert kerdem.

neu

Előzmény: nohab (3063)
neutron Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3064
nohab

Gondolom Hannants-ot akart irni: www.hannants.co.uk. Eleg jo angol online makett shop. En mar tobbszor rendeltem toluk.

neu

Előzmény: nohab (3063)
nohab Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3063
Mi az a hanats (bocs)? Tényleg nem tudom (ha esetleg nagyon triviálisnak kellene lennie).
Előzmény: mezga geza (3059)
szani Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3062
régebben használtam időnként és akkor bevált.
az áráról már nem is beszélve a Tamiyahoz képest :)
Előzmény: hirzel (3057)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3061
gossip2222,

Kerdezd meg itt is a fabulisos forumban. Eleg sokan irnak oda.

Meg itt a Hyperscale forumban is ha tudsz 1 kicsit angolul mert itt 100x annyian irnak mint a fabulisba vagy ide.

Előzmény: gossip2222 (3038)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3060
gossip2222,
A badger hasznalom mondjuk a nemet kukacmintas vagy pottyos kamohoz, vagy szabad kezzel fujt kamohoz, meg kisebb alkatreszek fujasahoz. Ausztriabol hozta be nekem az Ödi bá, kb 5 eve es ha jol emlekszem olyan akkor olyan 20 vagy 30e Ft -nek megfelelo schiling volt. Ezt sokkal jobban szeretem a pasche-nal. Szerintem neked is valami ilyesmit kellene venned vagy Iwatat vagy Tamiyat, azt is az Iwata csinalja.

A pasche-t meg mondjuk lefujni 1/48-as repulot. A pasche mar nem emlekszem, hogy 40.000 vagy 60.000Ft volt, de asszem 60e csak az afat vissza tudtam igenyelni mert papirarut irtak a szamlara. Jo pisztoj de ennyit szerintem nem er.

A Badger elott Kagerem volt, alapbol balra fujt+ valami gagyi puha tuje volt mindig elgorbult a fentieknek teflon van, az eleg kemeny :-)

Előzmény: gossip2222 (3040)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3059
neutron
Acetonnal lehet higitani de a tamiya szerintem eleg szar. Mikor csiszoltam mindig kiestek darabok belole. Azt vagy 3x kellet mindig csinalni. A MILLIPUT 1000-szer jobb. Olyan mint a gyurma, csinalok 1 vekony csikot belole belerakom mondjuk a torzs-szarny resbe, a kormommel leszedem a felesleget+vizes rongyal, utana alig kell csiszolni vagy semmit sem kell. Beton kemenyre szarad. A SAS-ban es a Fabulisban lehet kapni olyan 2000Ft-ert, a hanatsnal olyan 800Ft :-)

Tenyleg kurva jo.

Előzmény: neutron (3050)
CCS Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3058
Sziasztok !

Tudna-e valaki segítséget nyújtani matricázásban ? Ez az első eset, hogy nagy matricákat szeretnék felrakni.
Adott egy Mr.Mark Soft matricalágyító/feszítő. Ezt a felragasztott matricára éppen hogy csak rá kell kenegetni, vagy be is kell áztatni a matricát ? Esetleg többször kell időközönként beecsetelni ?
Történt ugyanis, hogy tegnap este a Hondám burkolatát matricáztam, de mivel elég görbült a felület, nem simult rendesen be a kis mocsok. Elővettem a matricafeszítőt, lekentem a matricát, majd óvatosan segítettem a ráfeszülést. Igen ám, de amikor már szuper lágy lett a matrica, a hajlítások mentén összegyűrődött. Ennek örömére ismét rákentem a lágyítót....fél óra elteltével feladtam, hogy valaha is sima lesz a gyűrődés. Annyit értem el, hogy egyre vékonyabb csíkok lettek a gyűrődések, de nem tüntek el teljesen. Sajnos ez az állapot reggelre is megmaradt.
A másik amivel nem tudom mit csináljak, a lakkozott felületre óhatatlanul is rákerült a matricafeszítő folyadék és halvány foltot hagyott maga után. Igaz, ez csak bizonyos szögből látszik fény felé tartva. Vajon ezt le lehet mosni valamivel, mert a víz nem viszi le. A higító meg leszedné a lakkot is.
A moci teljesen kész, már csak a burkolatok matricázása van hátra. De ha nem sikerül akkor hiába az eddigi majdnem 2 hónapos munka.
Utolsó kérdés : hogyan lehet eltávolítani a hibásan felrakott és már megszáradt matricát ?

Kérek mindenkit, aki tud segítsen.

Üdv:
CCS
Bocs hogy ilyen hosszúra sikeredtem, de nagyon el vagyok keseredve.

hirzel Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3057
Azaz!
Így van, thx. Szerinted is használhatóbb, mint a Tamiya putty? Korábban használtam Gunze-t meg Revell-t is, de...
Lee
Előzmény: szani (3056)
szani Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3056
Neoflex
Előzmény: hirzel (3055)
hirzel Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3055
Hai!
He elmész egy jól bevált háztartási festékboltba, akkor kb 200 Ft-ért kapsz egy használható méretű tubus (25 dkg?) tömítőpasztát, általában karosszérialakatosok meg ilyenek használják, a pontos nevét nem tudom fejből, kék és bézs (vagy nyers) színű a tubus és sokkal hígabb, mint a Tamiya féle, mióta megvettem, mást nem használok. Lassan szárad, ellenben enyhe szikkadás után már lehet vele dolgozni: próba, csersznye!
Lee
prepo Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3054
A matt lakkozáshoz csak annyit,hogy teljesen fényes felületet le lehet mattítani /legalábbis nekem ezzel még nem volt soha gondom/.A matt lakkot hígan és vékonyan kell fújni,minden réteg után a pisztollyal sima levegőt fújok a felületre .Ilyenkor lehet látni ahogy kimattul a felület.Előnye még ennek a módszernek, hogy nem ragad por a felületre.
prepo Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3053
Hello neutron!

Gunze Mr Surfacer 500 ill.1000,és ha ez nem elég híg van saját higítója,egyébként ezt fújni is szokták pisztolyból.Én a Sasban vettem legutóbb,kb három hete,/1000-HUF/ 40ml-es kiszerelésben árusítják.

part Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3052
vigyázat, tamiya akrilt nem szabad vízzel hígítani, mert utána nem fog takarni/tapadni rendesen!!!
terpenollal meg csínján, ugyanis képes feloldani pár műanyagot!
nekem éppen a palettámat kezdte ki a kis drága, pedig sokkal jobban lehet vele hígítani a makettes olaj festékeket (művészről nem is beszélve), mint a saját hígítójukkal..
Előzmény: phantomII (3046)
Popeye Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3051
Nemtom, szerintem a Humbrol elég híg, ha jól felkevered.
neutron Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3050
Jaj...egy kerdes...kene nekem egy a Tamiya puttynal higamm tomitopaszta, amivel jobban lehet dolgozni. Vagy ezt lehet valamivel higitani?

neu

neutron Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3049
Gyerekek....nagyon gaz ez a viking. Alapvetoen szep makett, de ha nem akarsz mindent kinyitogatni rajta, akkor 1mm-es reseket kell mindenhol betomkodnod, mert becsukva nem passzolnak az ajtok...kicsit morcos vagyok erte...1mm?!?!?

neu

szani Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3048
"enamel" = olajfesték. saját hígítójával vagy terpenollal lehet hígítani

zsírtalanítani legegyszerűbben langyos mosogatószeres vízzel lehet. azon már megoszlanak a vélemények , hogy utánna törölgessük meg vagy hagyjuk simán megszáradni.

esetleg alkoholos áttörlés is szóbajöhet zsírtalanításként

Előzmény: Simigeri (3047)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3047
phantomII!

Kösz a választ. "Sima" alatt persze a "nem mattot" értem. Nincs rá irva fogy fényes, de gondolom az az alap.
Egyébként Model Masterből tankoltam fel.
S mivel kezdő vagyok, nem értem, mi az hogy "enamel". Ezt mondd el nekem lécci.

Ami kérdés meg megint felmerült, hogy van egy ragasztásügyileg elkészült, s ezáltal jól összetapizott makett. Festés elött mivel/hogy lehet zsirtalanitani?

Uff

Előzmény: phantomII (3046)
phantomII Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3046
Sima festék az, ami fényes felületet ad

Milyen festéket használsz????

A makettfestékeknél van fényes is meg matt is.

A Gunzenak van egy Flat Base nevű (40-es sorszámú) adalékja, amivel a fényesből kasa mattot lehet csinálni 1-2 csepp adagolásával.

A higításról meg annyit, hogy az enameleket célszerű a saját gyári higítójukkal, az akrilt pedig vízzel.

Előzmény: Simigeri (3045)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3045
Sima festék az, ami fényes felületet ad. De ezt kéne utólag mattitani. Régen hallottam ilyen porcukros trükköket, node nem maketthez.
Előzmény: Popeye (3044)
Popeye Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3044
"Sima" festék alatt mit értesz? Elvileg ha fényesre matt-lakkot fújsz lehetséges, de akkor sem lesz tökéletesen matt, inkább selyemfényű.
A hígitás meg a festék minőségétől függ, van olyan is, amit egyáltalán nem kell hígitani. Nem tudom ez mennyire pisztoly-függő, mert én eddig csak a sajátommal fújtam.
Előzmény: Simigeri (3043)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3043
Ez a higitós téma azért érdekel különösen, mert azt irták, hogy ezekbe a pisztolyokba 1:3 1:2 arányban kell lennie a festéknek:higitónak. Erről valaki bővebben?
Simigeri Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3042
Igy a festés témához:

- Hogyan lehet "sima" festékből mattot csinálni?
- Lehet-e ezeket az akril makett festékeket valami háztartási boltban kapható cuccal higitani?

Köszi.

Popeye Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3041
Nekem a Badger 100-ashoz hasonló Kagerem van, és az tökéletes mindenhez...
Előzmény: gossip2222 (3040)
gossip2222 Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3040
mezga geza:
Jol emlexel, az idomokhoz valoszinuleg ugyanugy Tamiya spray-t hasznalnek. De pl. felnikhez, ulesekhe, blokkhoz inkabb pisztolyt hasznalnek. Mit jelent nallad a kis ill. nagy felulet? Az altalad emlitett pisztolyok kb. milyen arban vannak itthon?

Előzmény: mezga geza (3039)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3039
gossip2222
Attol fugg mihez kell.
Nekem az apro dolgokhoz 1 Badger100-as a nagy feluletekhez meg 1 Pasche VL-em van. En mind a 2-vel meg vagyok elegedve.
Ha jol emlekszem Te motorokat csinalsz ahoz a legjobb szerintem a Tamiya spray, semmilyen pisztojjal sem fogsz tudni olyan szep tukor feluletet fujni mint azokkal.

De ha mindenkeppen pisztojt is akarsz venni akor ne vegyel noname gagyit mert olcso husnak hig a leve. Sajat tapasztalat.

Előzmény: gossip2222 (3038)
gossip2222 Creative Commons License 2003.02.19 0 0 3038
Pisztolyokat nezegetek, de laikuskent nem tudok donteni. Ezek kozul melyiket valasztanatok?

http://www.airbrushshop.de/BadgerTotal.html
http://www.airbrushshop.de/PaascheTotal.html

Elore is koszi!

phantomII Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3037
Ha a svasztikával gondja van valakinek szóljon, és akkor letakarom.

Ez nem a Polfórum.... onnan szó szerint repülnél.:-))))

Előzmény: Popeye (3036)
Popeye Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3036

Csak egy kicsit színesebbé tenni a topicot:)
Ha a svasztikával gondja van valakinek szóljon, és akkor letakarom.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3035
Remelem, tetszeni fog. Majd meg bovul is a jovo hetnen.
http://ludens.elte.hu/~getia/
CCS Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3034
Sziasztok !

Új helyre költöztem.
makettelek.fw.hu

Üdv:
CCS

phantomII Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3033
Ja, a króm festékek a selyemfényű krómozást adják vissza jól.
Egy motorblokkon szép ám az!
Előzmény: Simigeri (3031)
phantomII Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3032
Króm fóliával. Én már vettem elég jót dekorációs boltban is, de az igazi a Bare Metal foil, nemrég valaki ebbe a topicba megadta a webhelyüket.

http://www.alclad2.com/index2.html

http://www.bare-metal.com/

De mondom, nézz körül előbb dekorációs szakboltban, én kaptam nagyon vékony, szépen csillogó öntapadós fóliát.

Előzmény: Simigeri (3031)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3031
+ 2 kérdés is:

Annak idején vettem csomó króm és hasonló festéket. Mind olyan volt, mint a neolux kályhaezüst. Most meg nézek egy makettet, ahol olyan króm van, hogy leseggeltem. Hogy lehet ezt megcsinálni??? (pl motor kipufogója)
A másik kérdés is hasonló, pl visszapillantó tükröt miből lehet csinálni? (magát a tükröt).

Köszi.

Simigeri Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3030
Na fiúk/lányok!

Belendültem. A héten elköltöttem kb 50e Ft-ot festékekre, ecsetekre, szórópisztolyra, s még egy pár makett is belefért. (ha ezt asszony megtudja...)
Ha valaki valahol lát ilyen, vagy nagyon hasonló makettet (Honda Prelude), szóljon már pls, mert megveszek érte:

Aztán valami ilyesmi lesz belőle:

Köszi.

neutron Creative Commons License 2003.02.18 0 0 3029
Tenyleg....ha mar adasvetelrol van szo:

Cserelheto vagy elado:
1/32 CamDecals F-14D Conversion set
Osprey Publications - Advanced Aviation Modeling
Osprey Publications - Postwar Aircraft

Ez utobbi 2 angol nyelvu makettezesrol szolo konyv, ujak.

neu

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.17 0 0 3028
Irj a Fabulis forumara.
Előzmény: Törölt nick (3025)
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.02.17 0 0 3027
Szolnokra jön vki hétvégén? Mi ott leszünk :)

Gyertek minél többen!
makettinfo.nikhok.hu/makett/index.html

gossip2222 Creative Commons License 2003.02.17 0 0 3026
Sziasztok,

Ha már adás-vételről van szó, akkor én vásárolnék eladó kompresszort szórópisztolyhoz, ne kiméljetek!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.16 0 0 3025
Sziasztok!

Van egy

Toyota Celica GT-R
Tamiya 1/24 Sports Car Series No. 86

kitem, bontatlan, hiánytalan állapotban.

Eladnám. Kérdésem, hogy
- mit ér egy ilyen?
- hol foglalkoznak az adás-vételével?

A válaszokat, esetleges érdekl?d?ket mailben várom és el?re is köszönöm.

Macibb

P.S.: 1:87 méretarányú dolgokra csere érdekel!

neutron Creative Commons License 2003.02.16 0 0 3024
Raha

En repulos vagyok, de a Tamiya gyart piszok sok motort, nyakamat ra hogy tobb yamahat is. Szeintem keress egy uzletet, ahol van tamiya es rendeld meg. (Pl MegaModell Bajcsy vagy Thokoly, SAS Military, Fabulis, Replica stb)

neu

Előzmény: Raha (3023)
Raha Creative Commons License 2003.02.16 0 0 3023
Sziasztok!

Régi fórumosként (másik topic) reménykedem hogy itt is segítetek infóval.
Yamaha motort szeretnék venni (makett), de lövésem nincs merre keressem, vagy hol induljak el. Ide, vagy emilben magánba, minden ötletet, telefonszámot szívesen fogadok!

Köszi!

Raha

Mekett_Elek Creative Commons License 2003.02.15 0 0 3022
Az italeri is beerősített kicsit a jövőévre. Az árlistájukban van 1:72-es Tu-26 :)
Nh Creative Commons License 2003.02.15 0 0 3021
Sziasztok!
Van néhány versenyautómakettem, dobozos, mind szűz, és eladnám őket, vagy elcserélném más tipusokra. Várom az érdeklődő leveleket, nhrallye@fw.hu címen. Nem akarom a helyet foglalni a listával, de érdekességként annyit, hogy ESCI is van köztük...
phantomII Creative Commons License 2003.02.15 0 0 3020
2 hétre gond nélkül. Az idő haladtával keményedik.

Nekem egy kabinon kb. 5 éve van fenn, lassan kezdek aggódni. Lassan időszerű lesz befejezni a gépet...:-))))

Előzmény: neutron (3019)
neutron Creative Commons License 2003.02.15 0 0 3019
phantom

En is hallottam rola, de meg egyik future release listaban sem lattam pedig atnyalaztam mar parat...egyebkent lesz egyket erdekesseg. Pl 1/72 C-17 Globemaster, 1/32 B-17G (igen nem eliras!), 1/32 A-7E es SU-27, es meg sorolhatnam. Egyebkent ezek kozul egyik sem revell. Ha valakit erdekel ez a lista, akkor a www.hannants.co.uk oldalon a Future Releases tab-nal talalja meg.

Mas:

HUMBROL "folyekony" maszkoloval kapcsolatban erdekelne, hogy mennyi ideig lehet fenthagyni? Csak azert erdekel, mert az uvegen 3 nap van, de nekem kb 2 hetre kene. Probalta mar valaki?

neu

Előzmény: phantomII (3018)
phantomII Creative Commons License 2003.02.15 0 0 3018
Nyugiiii.....

Biztos vagyok benne hogy kiadja a Revell, mint ahogy pl. a Voodoo-t is kiadták.

De azért ez 1 nagy mázli, hogy ilyen gépeket kapsz cserébe néhány kaphatóért.:-))))

Előzmény: neutron (3017)
neutron Creative Commons License 2003.02.15 0 0 3017
Friki

Nekem is tetszik. Regen 92-ben csinalt a Monogram EA-6B Prowlert is, az egy kicsit egzotikusabb darab 1/48-ban. Sajnos mar nem gyartjak, es nem lehet sehol szerezni szinte. Az E-bay-en van neha 100$ korul mennek. En is kerestem, erre irt egy amcsi srac, hogy neki van es nem kell neki, ugyhogy elkuldi nekem, mert O WWI gepeket csinal. Es bonuszban ad hozza egy 1/48-as Crusadert, meg egy 1/48-as Tomcat-et...Annyit kert cserebe, hogyha valamikor osszefutok valami WWI 1/32 vagy 1/24 geppel akkor kuldjek neki egyet....kivancsian varom a fejlemenyeket, mert ugy nez ki hogy argentinabol meg sikerul szereznem a vikinghez egy paragon set-et amit szinten nem gyartanak es arra valo, hogy szepen ossze lehet vele hajtogani a madarkat. Szinten innen ugynez ki hogy lesz a Prowlerhez egy Black Box cockpi set is amit szinten nem lehet mar szerezni. Varjuk meg e fejlemenyeket. (A Srac egy italeri tomcat-et kert erte :)

neu

Előzmény: Friki (3014)
Popeye Creative Commons License 2003.02.14 0 0 3016
A Fujimi 1:48 Me-110C/D-t már nem gyártják?

Kiderült, hogy senki sem gyárt magyar ék felségjelet? A H.A.D. megszűnésével végleg lőttek a magyar matricáknak?

Előzmény: phantomII (3015)
phantomII Creative Commons License 2003.02.14 0 0 3015
A Fujiminek volt nagyon klassz 1:48-as A6-osa.
Előzmény: Friki (3014)
Friki Creative Commons License 2003.02.14 0 0 3014
NEUTRON,

az S-3 Viking meg az A-6 Intruder állatul tetszik nekem. Ha repülős lennék, biztos nekiestem volna már ilyeneket összedobni. Főleg az Intruderek támadása c. film óta jön be nekem az A-6-os. :-)

Előzmény: neutron (3012)
Werghaust Creative Commons License 2003.02.13 0 0 3013
Köszönöm a tippeket remélem sikerrel járok.
neutron Creative Commons License 2003.02.13 0 0 3012
hirzel

10% mindenbol lejott, meg a styrolbol is. A tobbi dolog csak bizonyos termekekre ervenyes. Pl 3xxx Ft-ert volt Hasegawa 1/48 F-16C ami jo arnak szamit. En egy Vikinget vettem, az csak 10%-kkal volt olcsobb.

neu

Előzmény: hirzel (3008)
Friki Creative Commons License 2003.02.13 0 0 3011
HIRZEL,

tervemtől eltérően nem voltam most hétvégén a Fabulis akcióján (aludtam, mint a bunda), úgyhogy nemtom, érdemes-e felutaznod.

Előzmény: hirzel (3008)
Friki Creative Commons License 2003.02.13 0 0 3010
MÉZGA,

köszi... :-(

Előzmény: mezga geza (3003)
Friki Creative Commons License 2003.02.13 0 0 3009
WERGHAUST,

a befolyatás tényleg jó módszer, alkalmazom is a kipufogókon én is, ellenben a kipufogóvég kormozódását nem lehet ezzel a módszerrel jól megjeleníteni. Én grafitporral szoktam csinálni a dolgot. Ecsetre felveszek egy kis grafitport, majd ezzel bedörzsölgetem szép finoman. Egész jó lesz, de ha nagyon csillogni kezd, az gáz. Na akkor kellene jönnie a mattlakknak, amit csak fújni lehet, különben az is fényes lesz. De mivel nekem sincs fújóm, a lakkot erősen hanyagolom... Egyébként a kipufogó alapszínének festékébe egy kis hintőport kell tenni, mikor festi az ember, ettől lesz olyan jó szemcsés rozsda kinézetű a dolog. Azután jöhet egy kis befolyatás valami sötéttel, némi szárazecsetelés valami jó kis harmadik (netán még egy negyedik) színű festékkel, majd a végén (természetesen száradás után) a kormozás a cső végén. Sirály eredményeket lehet kapni ám.

Előzmény: Werghaust (3005)
hirzel Creative Commons License 2003.02.13 0 0 3008
Hai jóreggelt!
Valaki meséljen már bitte, milyen eredményessége vana Fabulis által rendezett vásárnak: tényleg minden olyan jó árban kapható vagy csak bizonyos kevésbé kurrens dolgok? A válaszoktól teszem függővé, h érdemes-e felutaznom legközelebb.
Thx: Lee
phantomII Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3007
Hogyan lehet szép kipufogóvéget csinálni? (rozsdás kipufogó kormos vég)csak ecsettel rendelkezem.

Az kell hozzá.:-)

Egy kicsit beereszted barnával feketével, meg szárazecseteled.

A beeresztés az az, hogy híg, nagyon híg festékkel vékonyan befolyatod a szegleteket réseket, majd hagyod megszáradni.

A szárazecsetelés pedig az, hogy a kemény, rövid szőrű ecsetre kis festék megy higítás nélkül, majd addig húzogatod le egy papírlapon, ameddig már (látszólag!) nem jön le róla több festék. Na akkor elkezded símogatni vele az alkatrészt, és még egy kevés festék csak le fog jönni róla a széleken.

A beeresztés problematikájával (milyen festésre milyen beeresztést), - azaz akril/enamel kérdéskör - kb. 100 beírással ezelőtt foglalkozott vagy 10 makettezőtárs.

Előzmény: Werghaust (3005)
rezgaras Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3006
CCS írta:

> autókhoz való kompresszort, akkor tudnám üzemeltetni vele a szórópisztolyomat ???

Nem nagyon. Ezek az apró kompresszorkák nem tudnak tartósan üzemelni. Némelyikre rá is van írva, hogy 10 percnél tovább nem szabad használni. Addigra teljesen átforrósodnak. A motor is és a henger is.

Előzmény: CCS (2995)
Werghaust Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3005
Hello makettező társaim!
Lenne egy kérdésem, kezdő lévén ilyen porblémákkal küzdök. Hogyan lehet szép kipufogóvéget csinálni? (rozsdás kipufogó kormos vég)csak ecsettel rendelkezem.
Várom az ötleteket előre is köszi
Peti
Maz Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3004
Első rész még a megjelenéskor volt, semmi különleges nem volt benne, második rész nincs meg:-(
Előzmény: Werghaust (3000)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3003
Friki
Boccs most latom, hogy kicsit melleolvastam. Hat olyan 2-3 het alat meg szokott jonni. Lehet, hogy a vamhivatalban szaroznak vele :-(
Előzmény: Friki (3001)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3002
Friki
Milyen statuszban van?
Olyan nagyon nem kell agodni mert amikor elkuldik csak akkor kapjak le a zse't a szamladrol.
Előzmény: Friki (3001)
Friki Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3001
EMBEREK!

Lassan letelik az egy hónap, mióta feladták a rendelésem a HLJ-sek. Még mindig se híre, se hamva a cuccosnak. :-( Szerintetek kezdjek aggódni??

Werghaust Creative Commons License 2003.02.12 0 0 3000
Köszi a szkennelész Maz
Gondolom az első két rész csak történelem?
Kicsit lehangoló volt.De nem csüggedek!
nohab Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2999
Ha ez a Ho-ki, akkor 3512335.
Előzmény: CCS (2998)
CCS Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2998
Tudja valaki a Király utcai makettbolt telefonszámát ?

Köszi:
CCS

Uplink Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2997
Kb 100-200 hozzaszolassal korabban mar tema volt. Nezd vissza a topikot es minden kerdesre valaszt kapsz.

Tomoren, velosen NEM JO.

part Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2996
nem lesz az nagyon zajos..?
mármint a kompi.
CCS Creative Commons License 2003.02.12 0 0 2995
Sziasztok !

Tudna-e valaki segíteni nekem abban, hogy:
Van egy 12V-os akkumulátorom és egy Revell szórópisztolyom. Ha vennék egy Tesco/Metroban kapható autókhoz való kompresszort, akkor tudnám üzemeltetni vele a szórópisztolyomat ???

Köszönettel fogadom a véleményeket és tapasztalatokat. (A hűtőgép kompresszort sajnos nem tudom összehozni.)

Üdv:
CCS

Friki Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2994
Kollégák,

van egy elfekvő 1/35-ös Academy Wirbelwind-em. Ha valakit érdekel 5 ezer zsetonért, dobjon egy mélt a címemre: freaky@freemail.hu

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2993
Menj at legyszives a makettezes.lap.hu-ra, es irj, hogy tegyuk fol (most csak sulibol van eleresem, es nincs idom most megcsinalni).
Előzmény: CCS (2991)
Maz Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2992
Werghaust!

Mail ment a beszkennelt cikkel.

Előzmény: Werghaust (2941)
CCS Creative Commons License 2003.02.11 0 0 2991
Sziasztok !

Összedobtam egy kis weboldalt az eddíg elkészített makettjeimről. Ha valakit érdekel megnézheti.
www.robix.hu/makett
Várom az illúzióromboló kritikákat :)

Üdv:
CCS

neutron Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2990
phantomII

Azokban azert volt full sotet, mert nem volt benne semmi. Ebben van valami....pilotafulkenek nem neveznem de valami. Ez is sotetitett, de a korrekt szinekre festve nagyon huzna a szemed. Ezert fogom meg jobban besotetiteni.

neu

Előzmény: phantomII (2985)
bat66 Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2989
Tibcsi(R) és neutron ill. akit még érdekel a 0,2-es nyomólemez!

Kontaktoljunk email-ben, hogy miképp tudom lepasszolni.

bat

Géesz Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2988
Helló!

Jelenleg inkább lelkesedéssel, semmint komoly szakmai tudással felvértezve rallye-autókat építek és kezd elkapni a gépszíj... :) Szeretném az egyik masinát (Horner Bubu 94-es Lanciája amivel a Mecsek Rallye-n ment) az akkori körülményeknek megfelelően "kissé" összesározni, koszolni. Nem olyan harcjárműveken látható tömény sárra, hanem csak vékony, néhol áttetsző kis koszolásra gondoltam.

Milyen módszert ajánlotok? (Az én első barbár gondolatom sötétbarna mattfesték volt, meg a szórópisztoly nagy szemcsékkel... :))) )

Köszi!

Kilinccsel előre!!!

Előzmény: nohab (2987)
nohab Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2987
Clearfix még van a Kentucky melletti modellboltban a nagykörúton!
Előzmény: Karcsú (2977)
hirzel Creative Commons License 2003.02.10 0 0 2986
Hai!
Pénteken voltama Teréz krt-on (a'szem HO-KI modellbolt a neve), ott volt egy valag 2-es Skill AMT makett olyan 5-6e pénz körül.
Lee
Előzmény: Norbaja (2969)
phantomII Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2985
Nem sötét eleve a kabinüveg? Az ESCI (majd AMT/ERTL) kitben az volt.
Előzmény: neutron (2984)
neutron Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2984
Tegnap vettem Fabuilsnal egy 1/48-as S-3B Viking-et. Ez az italeri kiadasa. Eleg hanyattatott sorsu kit, mar tobb cegnel jart. Az elejene pilorafulkeje sem volt, egyeszeruen nem lehetett belatni. Ebben mar van, bar nem kulonosebb elmeny :) Egyebkent a modell maga eleg szep, eleg jo negativ panelvonalai vannak, megfeleloen melyek (nem kell fosni hogy a tob reteg eltomiti), bar van ahol - foleg az ives reszeken az aljan es a tetejen - elhalvanyulnak. De egyebkent szep. Most ezt be kellett iktatnom az 1/32 A-10 es az 1/32 F-14D project ele, mert az a ket dolog most anyagiak miatt szunetel. Addig is kell sikerelmeny :) Kicsit feldobtam a muszerfalakat - gyarilag csak sik + matrica. Nem vittem tulzasba, de jobban nez ki mint a matrica. Mivel ennek sem egy alom kidolgozottsagu a belseje, es nem igazan akartam a kit aranak ketszereseert megvenni a hozza tartozo cockpitet, valszeg le fogom sotetiteni a kabintetot annyira, hogy ne vonza be a szemet az embernek a kabinba, de azert lehessen latni hogy van benne valami.

Udv, neu

neutron Creative Commons License 2003.02.09 0 0 2983
bat66

En kerestem anno...nem tudom hogy Neked irtam-e vagy csak ugy, de engem mindenkeppen erdekelne. Esetleg tudok adni Parafilm-et cserebe, azt is keresett itt valaki.

neu

Előzmény: bat66 (2967)
Norbaja Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2982
Kösz!

Megvizslatom a témát...

Norbaja

Előzmény: bat66 (2972)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2981

Mer' hulye vagyok...

Itt a cim.

http://community.webshots.com/user/spongya77

Előzmény: szani (2980)
szani Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2980
Engem nem enged belépni. Valszeg egy olyan linket adtál amit csak te láthatsz mint az album tulajdonosa. Légyszi add meg az album címoldalát.

egyébként köszi hogy megadtad ezt a webhelyet, eszméletlen sok mindenféle fotó van itt.(azt írják több mint 34mill kép) aki még nem járt erre , érdemes szétnézni pl. a "hobbies - military" kategóriában , én már találtam néhány szép repülő képet.
www.webshots.com

Előzmény: Brutalis Harmonia (2979)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2979
Csak egy preview...
(Le kellett csokkenteni a felbontast sajnos.)

http://community.webshots.com/scripts/editPhotos.fcgi?action=viewall&albumID=63044793

Előzmény: Brutalis Harmonia (2978)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2978
Csinaltam par fotot es videot a felszallasrol. Ma szar az ido, de holnap talan meg ki tudok menni. Hova lehet 200-300 megat feltolteni?
Karcsú Creative Commons License 2003.02.08 0 0 2977
A Fabulis megszünésröl és a Humbrolról szoló hireket én is hallottam de nem tudtam vele mit kezdeni mivel ha jól tudom most érkezett hozzájuk Humbról szálitmány! Én már rég vártam egy ujjabb adag maszkoló folyadékot és a Clearfix ragasztot (amiről szintén azt lehetett halani, hogy befejezték a gyártását). Valmint a nürnbergi kiálitáson is lehetett velük találkozni. Egyébként volt egy-két érdekes dolog a kiálitáson sajnos a katalogusokat benthagytam a munkahelyemen ugyhogy leghamarabb szombaton tudok pici csemegét irni a látottakból.
Egyébként most találtam rá erre a topicra, majd ha idöm engedi megprobálom elolvasni a régebbi írásokat!
Magamról annyit, hogy leginkább Magyar és Német harcjármüveket és figurákat készitek de nem vetek meg más dolgokat sem.
A végére pedig egy kérés ha valaki tudja Méri Tibi telefonszámát az legyenszives irja meg magánba még az operaházas korszakából ismerem. Ha pedig olvasnád akkor kérlek jelentkez mivel lenne pár kérdésem!
Elöre is köszönettel!
Előzmény: Friki (2954)
Tibcsi(R) Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2976
Oké, hétvégén én sem leszek gépközelben. Majd jövő héten megbeszéljük a részleteket.

Kösz!

Előzmény: bat66 (2975)
bat66 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2975
Szerintem meg tudom oldani. Hétfôn leszek legközelebb netközelben, akkor majd le is dumálhatjuk mailben.
Előzmény: Tibcsi(R) (2974)
Tibcsi(R) Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2974
Valaki keresett nyomdai nyomólemezt valamihez.

Hali,

Asszem én voltam... ha tudsz postázni is, az szuper lenne. Nagykanizsán lakom.

EIK && Üdv: Tibcsi(R)

Előzmény: bat66 (2967)
phantomII Creative Commons License 2003.02.07 0 0 2973
csinalok majd fotokat, ha tudok, amig a foldon vannak, es ha erdekel valakit, felteszem a netre. (Mire koncentraljak? Futomu, motor, belsok?)

Igen, ebben a sorrendben.:-)

A hajtómű kiömlők / kipufogoók, de különösen a fegyverzetek izgalmasaak még, persze ha fel van szerelve gépágyukkal.

Egyes jellemző kopások, koszolódások is jó fényképalapanyagok. Pl. a propellerek szoktak jellegzetesen kopni, meg egyes gépeken a kipufogógáz hagy jellegzetes nyomokat.

Előzmény: Brutalis Harmonia (2971)
bat66 Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2972
Hali!

Végre valaki, aki nem tankos-repülös! :)

Amerikai muscle car-okat a revell monogramm is gyárt. Nekem a következô egy 65-ös impala lesz, ez is revell. Elég nagy választékot találsz a Körúton, a Király utcánál (Kentucky mellett, mint azt már többször kitárgyaltuk itt.). Revellbôl legutóbb láttam ott pl. shelby mustangot, poniac gto-t, dodge chargert stb. (Meg persze az amt-k, amikbôl vannak azért jobban kidolgozottak is.)

bat

Előzmény: Norbaja (2969)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2971
Ne gyulolj; igy meg rosszabb... Kiderult, hogy egy negynapos rendezveny indult el, veteranokkal, UTASREPULTETESSEL (B-17, B-24), ugyhogy egy ideig azt hittem, fel fogok szallni egy ilyennel. Aztan egy oraval kesobb kiderult, mennyibe is kerul a dolog... 350 dollar. Egyszoval itt allok a foldon, repulhetnek is, HA nem logna ki a seggem a nadragbol. )c:

http://www.bocaratonairport.com/core_auth.asp

Nezzetek meg a news cimszo alatt.

Mindegy, csinalok majd fotokat, ha tudok, amig a foldon vannak, es ha erdekel valakit, felteszem a netre. (Mire koncentraljak? Futomu, motor, belsok?)

Előzmény: Mekett_Elek (2970)
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2970
Mandark!
Útállak!!!!
:)))
Hol?
Előzmény: Brutalis Harmonia (2968)
Norbaja Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2969
Sziasztok!

Segítségeteket kérném a következőben:

Évente egy-két autómodelt (makettet (?), jó, jó tudom nem mindegy, szóval műanyagból kézi festés, dísznek) összerakok saját kedvtelésre, s szeretnék valami 60-as 70-es évek beli amcsi gépállatot összetenni (szemályautót, vagy max pick up-ot). Mit ajánlatok? Hol lehet hozzá jutni?

A nehézségi szint minél erősebb, annál jobb. Szeretem, ha szépen ki van dolgozva a gépállat. Van egy AMT-m, 2-es szintű, de fagolyó egyszerűségű egy Tamiyához képest, de amcsi gépet másban nem láttam.

Szóval Pls help!!

Köszi

Ui.:

Szeretem az eredeti felszereltségű, de mégis egyedi utcai verdákat, s nem az agyontuningolt sportállatokat.

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2968
Bocs, hogy ide firkalok, de nem tudom megosztani senkivel... Csak kiugrottam ora utan setalni egyet a parkban, es egy repuloerod szallt fel eppen az egyetem melletti repterrol!!!! Meg soha nem lattam eloben...
bat66 Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2967
Valaki keresett nyomdai nyomólemezt valamihez. Szereztem egy párat, ha igény van rá, szívesen passzolok belôle. (Ofkorz ajándékba.)
CCS Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2966
Köszönöm Mézga Géza !

Gondolom az igazi bronz színt is csak ilyen úton-módon tudom megszerezni. Bár gondoltam beteszek egy bronzrúdból esztergált, felpolírozott darabot
a teleszkóphoz, de ha lenne festék, az csak egyszerűbb lenne.

Előzmény: mezga geza (2962)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2965
Friki Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2964
CCS,

a Humbrol krómszilverje tükröző felületet képes alkotni. (Megjegyzem, egy réteg nem lesz elég a hatás eléréséhez.) Ellenben amint hallom, talán a Humbrolnak annyi... Remélem, kacsa az infó.

Előzmény: CCS (2960)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2963
filiaval=foliaval
mezga geza Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2962
CCS,
Tukor kromat vagy BARE METAL filiaval vagy ALCLAD2 festekkel lehet csinalni. A foliat lehet kapni a fabulisban is. ALCLAD-ot asszem csak kulfoldrol lehet beszerezni.

A moci kipufoja szerintem gyarilag van kromozva.

Előzmény: CCS (2960)
CCS Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2961
http://home.c2i.net/tmikarls/bikemodeling/images/busa_r.jpg

ez a kipufogó vajon hohy készült ?

CCS Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2960
Sziasztok !

Tudja valaki, hogyan lehet tükörfényes krómozást készíteni. A Testors chrome silver-jét hiába polírozgatom, sosem lesz olyan mint az igazi nikkelezett, vagy krómozott felület.
A másik: vettem egy Tamiya akril Bronze színt, hogy a mocim teleszkópját azzal festem le. De hát ez a bronz még csak nem is hasonlít a bronzra, inkább sötétbarna. Esetleg keverjek az arany festékemhez még valamit ???

hirzel Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2959
Nono!
Éppen hogy sok sok másféle festékkel érdemes kavirnyálni, a Humbrol előnye a nagy választék és alacsony ár, de nézd meg a Gunze vagy a Model Masters választékát pl. meg a többit. Állítólag a Fabulis forgalmazni kezdi a Vallejo festékeket (akril és enamel is), amiket nyugatabbra igen dícsérnek... főleg a spanyolok.
Előzmény: Friki (2958)
Friki Creative Commons License 2003.02.06 0 0 2958
Kollégák!

Felröppent a hír, hogy valami játékgyártó cég negvette a Humbrol festékgyárat, és ennek örömére bezárta, még azon melegébe. Mit hallottatok, mi igaz ebből? EZ azt jelenti, Humbrol festékeknek annyi, nincs helyette más?

Ha ez igaz, én felhagyok a makettezéssel. Humbrolon kívül más festékkel nem érdemes kavirnyálni. :-(

Mekett_Elek Creative Commons License 2003.02.05 0 0 2957
Jajj dehogy!!!
minden hónap második szombatja akciós náluk :)))
jól néznénk ki, ha már ők is megszűnnének....

Mekett

Előzmény: nohab (2955)
nohab Creative Commons License 2003.02.05 0 0 2955
Csak nem megszűnnek ???!!!! :-(((
Előzmény: Friki (2954)
Friki Creative Commons License 2003.02.05 0 0 2954
EMBEREK!

Most szombaton (9 és 14 óra között) akciós hétvége lesz a Fabulis-ban! Minden, ami mozdítható, 10-40% árengedmennyel kapható! Most hívtam fel Őket, Ők mondták. Én bizti körülnézek.

Friki Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2953
Nagypárna!

Próbáld az akril festéket ne vízzel higítani, hanem a saját higítójával, és az igencsak felhigítottal panelezni! Működnie kell. Ha nem, egy világ dőlne össze bennem...

Előzmény: nagyparna (2947)
Maz Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2952
Ami nekem van(1/35): GAZ-67 TAMIYA
GAZ-66 Scale
URAL-4320 tán ICM(de eredetileg Omega)
MAZ-543 Dragon
UAZ-469 nemtommilyen

Ezek közül a középső háromhoz lehet venni feljavító készletet.

Ja, lehet még kapni:
ZiSz-151 ZVEZDA 1/35

1/72-ben van:
ZiL-157 Omega
KrAz-258 ???

Tervezték kiadni az UAZ-452-t is, nem tudom hol tart.

Szkennelést jövő héten megcsinálom, sajnos az újság otthon van és csak hétvégén tudom felhozni.

Előzmény: Werghaust (2941)
mezga geza Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2951
fivfestekbe=vizfestekbe
mezga geza Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2950
nagyparna
Rakj 1-2 csepp mosogatoszert a fivfestekbe ugy jobban 'szalad'
phantomII Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2949
Próbáld ki nagyon hegyes ceruzával, ill. ha akad, akkor vékony csőtollal.

De a paneleket nem kell feltétlenül tusfeketével kihúzni, csak egy kicsit sötétebbel, hogy érződjön hogy ott van.

Ha kimész egy repülőnapra, láthatod hogy igaziból alig látszanak a panelillesztések. Közel sem fekete csíkok.

rwttgte Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2948
Sziasztok!
Eladók a Steel Mastres 45, 46-os számai.
1500Ft/db
Marci
nagyparna Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2947
Tegnap vettem egy vizfesteket, hogy olaj alapra azzal panelezzek, de valahogy az olaj sokkaj jobban szetfolyt a panelvolnalakban, szinte szetszaladt benne, a viz ehhez kepest csak ott maradt ahova pottyentettem, raadasul, mikor kb ket perc mulva megprobaltam vizzel visszamosni, mar le sem jott rendesen, a szelei meglatszanak.

Valakinek valami tapasztalat ezzel? Milyen festeket hasznaltok panelezeshez?

Koszi

Tibcsi(R) Creative Commons License 2003.02.04 0 0 2946
Elvileg szigorú sémájuk van.

Elvileg... és már amelyiknek...

Bocs... :)

Előzmény: phantomII (2945)
phantomII Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2945
Elvileg szigorú sémájuk van.
Előzmény: nagyparna (2944)
nagyparna Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2944
Hi,

Ket kerdesem van. Repulogepeknek a panelvonalakat mindig feketevel eresztitek be? Ez ugye a koszolodast hivatott reprezentalni, tehat gondolom fekte, vagy sotet a celszeru. Van ettol kivetel.

Ja mennyi ideis hagyjatok szaradni mielott visszamosnatok???

Masik, hogy a alcazofestesnel a mintazatot az igazi gepekre valami sema szerint festik fel, vagy csak ugy talalomra es nincs ket egyforma gep?
A festesi utmutato amit a dobozban talalunk altalaban rendben van, vagy ott csak rarajzolnak valami kameleonmintat es kesz?

Koszi

mezga geza Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2943
Simigeri
A hlj nem errol szol "Szal marad a net, és a fizess előre, majd megláthuk mi lesz"
Előzmény: Simigeri (2942)
Simigeri Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2942
RaPe01

Felejtős. Lejártam a lábam, minden boltból küldtek egy következőbe, s igy tovább. Még a rendelhetőséget sem ajánlják fel. Állitólag nem Mo ahol nem lehet kapni, de egész Európában nincs se Aoshima, se Fujimi. Szal marad a net, és a fizess előre, majd megláthuk mi lesz...

Előzmény: RaPe01 (2937)
Werghaust Creative Commons License 2003.02.03 0 0 2941
Köszi hogy megosztottátok a tapasztalaitokat velem.

Szia Maz!
Azthiszem ez az URAL gyanúsan Ukrán, erre abból következtettem ,hogy az öntőkeretek betűvel vannak jelölve és én ilyen "b" betűt csak álltalános suliban ororsz órán láttam.
Tetszik a honlapod! Milyen orosz csodákat lehet még kappni makett formában?
Haladgatok az építéssel eddig nem volt komoly porbléma bár még csak az alváznál járok.
Le is festettem de vélemyényem szerint botrányos lett nagyon hamar besűrűsödik akár hogy hígítom a második ecsetvonásra olyan mint a szurok.
Csupa maszat lett lehet hogy lemosom, minden matt festék ilyen? Ja a szkennelést megköszönném
Üdv Peti

patrona Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2940
Ez a mügyantás dolog jól hangzik. Az legalább nem zsugorodik úgy össze mikor megkötött. Viszont jó sürüre kell keverni, hogy ne terüljön el, még miel?tt megköt.
Köci!
Előzmény: part (2939)
part Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2939
próbáld ki vagy a műgyantát keverni földdel vagy a tapétaragasztót szintén virágfölddel.
egyiket sem csináltam még, de ismereteim szerint nem lehet rossz egyik sem.
esetleg írhatnál levelet a készítőnek, hátha elmondja a titkait.
valamelyik pro modellben volt egy tankos dioráma és abban is nagyon állat volt a sár.
valamilyen versenyről készült képriprt közt szereplet 2 éve asszem és a helyezése is jó volt nagyon a diorámának.
Előzmény: patrona (2936)
prepo Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2938
Hello patrona!

Én ugyan még nem próbáltam soha,de több, régebbi újságban olvastam,hogy "kávézacc"-ot használnak erre a célra;a járművekre rakódott sarat hintőporral is szokták imitálni.

Előzmény: patrona (2936)
RaPe01 Creative Commons License 2003.02.02 0 0 2937
Simigeri!

Fujimi maketteket hivatalosan 1995 óta (vagy lehet hogy még régebben) nem forgalmaznak Magyaroszágon. Ne kérdezd miért nem tudom.
Egy-két elfekvő makett lehet az országban de nem jellemző.
Sztem ha a Fabulis listájában benne is van, nem hiszem hogy be tudják szerezni.
Egyébként ha netán valahol meg tudják szervezni a fujimi-s cumók beszerzését szólj majd! Érdekelne egy-két helcsi :)

RaPe

Előzmény: Simigeri (2926)
patrona Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2936
Persze, ezek a hibák nekem is feltüntek, de engem az érdekelne, hogy a sarat magát hogy lehet ilyen fszán megcsinálni.
Milyen anyagból, milyen technikával, stb. Én már próbálkoztam sok mindennel, pl híg agyaggal, ami addig jól is nzett ki, míg meg nem száradt, mert ekkor összement, elvesztette a jó kis formáját, és még ki is szemcsésedett. Utána akárhogy lakkoztam, nem lett a felülete ilyen homogén, mint a képeken.
A gipsz szintén nem jó, mert nehéz vele dolgozni, nem lehet jó srukturát kialakítani belöle, mert egy idö után elterül, és száradáskor hajlamos a repedezésre.
Szerintetek ez mib?l van?
Előzmény: Maz (2935)
Maz Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2935
Hát azért nem tudom, milyen antigravitációs dobozka lóg a bácsi puskáján, hogy a lábnyoma nem látszik, de még a KT is alig süllyed a sárba:-)
Előzmény: patrona (2934)
patrona Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2934
Diorámások! Hogy a vérbe lehet ilyen életh? sarat csinálni?????

http://www.missing-lynx.com/gallery/dio/tiger2dio_hyeungtaekim.html

Maz Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2933
Szia Werghaust!

A Revell úgy vette át ezt a makettet az ukránoktól, vagy saját fejlesztés???
Ha az ukrán, akkor meg fog gyűlni vele a bajod. Ami most eszembe jut, hogy a motorháztető túl rövid, persze megoldható telefonkártyával. Eduárd gyárt hozzá egész jó rézmaratást, de nem tudom második makettnél érdemes-e beruházni jelentősebb feljavításba.

Festék témában szinte mindenki másra esküszik, én a Testorsra, de én fújni szoktam.

Összerakás előtt tanulmányozdd kicsit a honlapomon az URAL képeket.

Ja, megvan még egy súlyos hiba a maketten. A plató oldalfalainak helyzete van valahogy elcseszve. Ha gondolod beszkennelhetem majd egy régebbi makettező újságból a cikket.

Előzmény: Werghaust (2931)
phantomII Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2932
Az én személyes tapasztalatom alapján ha a matt festést mindenképp ecsettel akarod, akkor enamel. 1/35-ben jobb lenne pisztollyal, ecsettel 1/72-t szoktak. De ha már, akkor enamel. Ez esetre viszont Humbrol. Ha valaki Testorst ajánlana, akkor próbáld ki, ecsettel csak nagyon keveset dolgoztam vele, akár még jobb is lehet a Humbrolnál.

Van aki az akrilra esküszik ecsetnél is, nekem nem jött be.

Ha komoly szakmai választ akarsz boltban ilyesmi kérdésekre, akkro a Sas-ban tedd fel őket, nem elfogultak ilyen ügyben.

Előzmény: Werghaust (2931)
Werghaust Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2931
Hello mindenkinek!

Nemrég kezdtem a makettezést és mint ilyenkor lenni szokott felmerült egy-két kérdés. Első makettemen sikeresen túl vagyok (Harley Davidson 1:12 Revell). De most azt hiszem bevállaltam (URAL 4320 1:35 revell).Azt hiszem ez lesz az én igazi témám. Megpróbáltam tájékozódni a témában, megvettem a Hobbim a Makettezés c. könyvet is.
Egyvalamiben viszont nem tudok dönteni a FESTÉK, eredetileg revellt akartam venni, de az eladók "tanácsai" eléggé elbizonytalanítottak, ráadásul ellentmondásosak is. Most nem írom le, hol miket mondtak, 9 boltot jártam körbe tegnap és elég megdöbbentő volt, hogy a JÓ festék boltonként váltogatja a nevét és persze jelenleg éppen kifogyott. A hígítóról nem is beszélve.
Tehát a kérdésem a követlező: Vízbázisú vagy Enamel? És abból is milyen tipust ajánlotok ecsethez szórópsztolyon még nem gondolkodom talán majd késöbb. Az esetleges válaszokat és tanácsokat előre is köszi.
Peti

phantomII Creative Commons License 2003.02.01 0 0 2930
Hobby Link Japan

Többen szoktak itt is rendelni tőlük, van tapasztalat is.

Előzmény: Simigeri (2929)
Simigeri Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2929
Az a baj, hogy kb egy hónapja náluk kezdtem. Azóta szájról-boltra járok. Sehol, még csak rendelni sem lehet. Fabulisnál ugyan lehet, de az a minimum, hogy fél év. Ha jön. Ha van. Ha el nem vész....
Állitólag geész európában nincs. És ők is csak a netről rendelnék. :-/
Előzmény: danikovszky (2928)
danikovszky Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2928
Hi!
A fabulistól lehet rendelni.Viszonylag nagy a választék, a katalógusban olyan 60db szerepel.
dankovszky
Friki Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2927
Mi mind lámák vagyunk. Lámából leszünk, és lámává leszünk... :-)

Egyébként én nemtom, hol bírsz igényeidnek megfelelő járgányt beszerezni. Sajna. Ha harcjárműves lennél, már talán más lenne a helyzet.

Simigeri Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2926
Hi!

Megint láma kérdéssel fordulok hozzátok:

Fujimi autó maketteket itthon hol lehet beszerezni?
(választ is kérek!)

Maz Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2925
Én humbrolt szoktam használni, mindig keverek hozzá egy kis vizet, így nem áll össze rögtön.
Előzmény: nohab (2924)
nohab Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2924
Hol lehet maszkolófolyadékot kapni? Legalább 5 helyen "éppen nincs". A Fabulisnál volt valamilyen (lehet, h éppen Humbrol), de a srác lebeszélt róla, meg is mutatta, hogy nagyon nem folyékony, pillanatok alatt rögökbe áll össze.
Előzmény: rezgaras (2923)
rezgaras Creative Commons License 2003.01.31 0 0 2923
Crazyivan írta:

> Szokta valaki használni a humbrol folyékony maszkolóját?

Én használtam már folyékony maszkolót, de nem a Humbrolét. Gondolom, az ugyanaz.

A maszkoló folyadék nem más, mint meglehetôsen híg latex gumioldat. Ezért CSAK NAGYON VÉKONY RÉTEGBEN lehet felkenni! Ha nem fed eléggé, SZÁRADÁS UTÁN lehet újabb réteget rákenni. Ha nem így teszel, a tetején megszilárduló réteg nem engedi az alsó rétegeket megszilárdulni, és az örökké egy trutymó marad. Ez utóbbit nem könnyű a festés után a modellrôl eltávolítani.

Nekem nem nagyon sikerült a maszkoló réteg szélét egyenesre, vagy akárcsak valami formára ecsetelni. Ezért úgy gondolom, nem helyettesíti a maszkoló fóliákat, hanem kiegészíti: pl. kiálló alkatrészeket a test fújása elôtt lehet vele teljesen befedni.

Írtam errôl egy pár sort a vasútmodellezô Webzinen:
http://www.freeweb.hu/vasutmagazin/Cikkek/festes/tart.htm

Előzmény: Crazyivan (2921)
phantomII Creative Commons License 2003.01.30 0 0 2922
Szép egyenes szélet nem tudsz vele kenni. AZt csak maszkolószalaggal.

A kettőt kombinálhatod is, egy felület széleit leszalagozod, a közepét folyékonnyal maszkolod.

De ha csak szalagot használsz, akkor sem leszel bajban.

Előzmény: Crazyivan (2921)
Crazyivan Creative Commons License 2003.01.30 0 0 2921
Hi!

Szokta valaki használni a humbrol folyékony maszkolóját?Elmondathatná a tapasztalait,mert lehet kipróbálom,de ha sz*r,akkor inkább nem.

Crazy Ivan

CCS Creative Commons License 2003.01.30 0 0 2920
Szia H.Balázs !

Esetleg kiegészítőid is lennének eladók ?
Gondolok itt: ecsetek, maszkolószalagok, clearfix ragasztó...festékszóró pisztoly,kompresszor.

Üdv:
CCS

H. Balázs Creative Commons License 2003.01.30 0 0 2919
Sziasztok!
Eladnám a Hasegawa 1:32-es Fieseler Fi-156C Storch és a Nakotne 1:72-es Tupoljev ANT-5 (I-4) makettjét (bontatlanok, dobozban vannak). Ezeken kívül megválnék kb. 40 db összerakott makettemtől is, közöttük régi csehszlovák és NDK-s ritkaságokkal.
Horváth Balázs, 88/430-689
rezgaras Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2918
prepo írta:

> Te mire használtad a művészolajat?

Nem, nem, ahogy írtam, _nem_ olajat használtam, hanem akrilt (vizes bázisú festéket). Egy francia cég (nem ugrik be a neve) hobby-művészeknek szánt sorozatából. A leírás szerint mindenre tapad, és ezt én is így találtam. Tapadt műanyagra is egész jól.

Vasúti kocsit festettem be vele szórópisztollyal (airbrush - légecset). Fel kellett higítani deszt. vízzel és adtam hozzá alkoholt is. Nagyon jóindulatú festék volt, szép egyenletesen és vékonyan fedett, de mint írtam, a mattal nem voltam megelégedve. Szóval vissza a modellfestékhez... :-(((

Öregbítéshez, szupereléshez sajnos nincs sem gyakorlatom, sem művészi érzékem :-(((

Előzmény: prepo (2914)
TAKKING Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2917
Figyelem! SÜRGŐS!

Eladó egy HOLDING szórópisztoly. A szórópisztoly kifogástalanállapotban van (eredeti dobozában), mivel eddig egyszer sem volt használva!
Az ár irányár és természetesen tartalmazza az összes hozzá mellékelt tartozékot is.

Irányár: 18.000 forint

BÁRKI akit érdekel nyugodtan írjon erre a címre:
takking@freemail.hu

part Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2916
hogyan festesz vele átmenetet, ha szabad kérdeznem?
én még nem nagyon csináltam művésszel semmilyen festést és kíváncsi lennék minden tippre, trükkre ezzel kapcsolatban..
Előzmény: prepo (2914)
prepo Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2915
Hol is van ez a Magor Shop?
Régen az Úttörő-ben volt nem?
prepo Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2914
Szia rezgaras!

Te mire használtad a művészolajat?
,én csak koszolásra,befuttatásra használom ,szigorúan fényes,félfényes felületen,majd rá ismét egy újabb fényes-lakk réteg kerül rá.Teljes modell festésére nem használom, nem is tudom, hogy megtapad-e a műanyagon.Azért szeretem,mert szerintem nagyon finom átmeneteket lehet festeni vele, rozsdalefolyás, esőnyomokat stb.

Előzmény: rezgaras (2908)
part Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2913
jaja, felhívtam az üzletet és a köv. derültek ki:
makettekre 20%
figurákra 30%
minden egyéb termékre is van jelentős árengedmény.
nagyon remélem, hogy ez csak tavaszi árleszállítás és nem valami rossz előjele...
Előzmény: Friki (2912)
Friki Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2912
Háttőőő... Asszem, nagyjából mindent. De a figurákat tuti.
Előzmény: part (2911)
part Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2911
nos, őszintén örülök hogy találtál figurát:)
akció, milyen akció?
mit akcióztak le?
Előzmény: Friki (2910)
Friki Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2910
PART!

Köszi a Magoros tippet, úgy néz ki, találtam megfelelő figurát - 450 zsetonért!!! Emberek, akicó van a Magor Shopban! Nyomás kifosztani!

Előzmény: part (2909)
part Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2909
na kipróbáltam egy talapzaton meg egy próbafejen a művészfestékeket..
szerintem én vagyok tök gyakorlatlan, de akkor sem tudtam velük olyan jól bánni mint a makettezőfestékeimmel.
a talapzatot nagyon klasszul le tudtam pingálni és tényleg szépen lehet dolgozni vele.
de arcfestést azt nem tudok vele csinálni, ennek látnom kéne a menetét a saját szememmel.
a művészolaj az nagyon szépen teríthető, de összemosni nem tudom hogyan kell szépen..:(
a művészakril meg nem áll a kezembe egyáltalán.
akkor inkább már andrea vagy valejo akrilokkal fogok próbálkozni a továbbiakban, legalábbis az arcfestés ügyében.
egy pozitívuma (?) van a művészakrilnak: száradás után nem nagyon (egyáltalán nem) lehet lemosni..
Előzmény: rezgaras (2908)
rezgaras Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2908
part írta:

> ki kell próbálnom a művészfestékeket

Nekem nem igazán jött be, én akril festékkel próbálkoztam.

Az tény, a pigment szemcsenagysága hasonló a modellfestékekhez, tehát a festék vékony rétegben is jól fed (ennyivel jobb a barkács-festékeknél). De én mattot használtam, és úgy találtam, hogy a mattító adalék szemcsenagysága sokkal nagyobb, mint a modellfestékeknél szokásos. Olyan lett a felület, mint valami 1000-es smirgli. Lehet, hogy ez a művészeket nem zavarja...

Fényessel nem próbálkoztam.

Előzmény: part (2880)
szani Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2907
a bolt kb. a Pannonia -Viktor Hugo sarkon van, de szerintem ilyen makettet minden nagyobb makettboltban kaphatsz. Sőt a nagyobb játékboltok is tele vannak Tamiya Ferrarikkal ld. DunaPlaza , Árkád stb..
Előzmény: mezga geza (2906)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2906
Juditka23
A lehel ternel a V. Hugo utcaban van az AUTO MODELL SZALON, hatha ott van/tudnak segiteni.
Hazzszamot es telefont sajna nemtok de majdnem a dunapartnal van, bal oldalon ha a duna fele mesz.
Előzmény: Juditka23 (2903)
CCS Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2905
Sziasztok !

Minden kiderült !
Összeragasztottam a két lefestett lapos alkatrészt (egyik matt fekete, a másik króm-ezüst)
... ma reggel egy nagyon-nagyon kis erőkifejtéssel úgy szedtem szét őket, mintha sosem lettek volna összeragadva. Midkét alkatrész felülete króm színű lett, de a műanyagot meg sem kezdte a ragasztó.
Úgyhogy ezentúl vakargatok, mielőtt ragasztok.

CCS

phantomII Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2904
A tűs viszont megoldja a festéket is, így az is "belekerül a műanyagba"

Aztán lőn káromkodás... Mert a festékkel kevert múanyagtrutymó szilárdsága 375 év száradás után is a babahintőpor és a Canis Merga közt van úgy félúton.

Jobb azt megpuceválni előtte.

Előzmény: Mekett_Elek (2898)
Juditka23 Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2903
Helló Mindenki!

Segítségre lenne szükségem! Sürgősen kéne egy Ferrari 550 Maranello modell! Ha bármilyen ötletetek van, kérlek jelezzétek! 06-30-321-5053
Köszönöm: Judit

Uplink Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2902
Megfogja, ovatosan banjal a ragasztoval.
Jobb egy fogpiszkalora kenni eloszor es onnan felvinni.
Ha tul sokat teszel ra, akkor a ragaszto fenyes les, mig a festett reszek mattok - felteve, ha a festek matt.
Nekem volt olyan modellem, ami pont emiatt nezett ki butan, festhettem ujra, pedig nem akartam.

Egyebkent en kedvelem ezt a ragasztot.

Előzmény: CCS (2901)
CCS Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2901
Sziasztok !

Mindenkinek köszönöm a segítségét.!

Rövidesen kiderül, mennyire fogja meg a festett alkatrészeket a revell tűs ragasztó. Tegnap este befestettem két lapos öntőkeret darabot. Egyiket matt feketére, a másikat króm-ezüstre. Ma este összeragasztom őket. Holnap reggelre minden kiderül...

CCS

BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2900
leső=első
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2899
Lassan kész vagyok az első makettemmel! Már csak a matricázás van hátra, csak lágyítót kell még beszereznem. Szerintem, ahhoz képest, hogy az leső egész tűrhetően néz ki.
majd belinkelek pár képet. (MARDER 1-es)
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.01.28 0 0 2898
pontosan :)
A tűs viszont megoldja a festéket is, így az is "belekerül a műanyagba"
Előzmény: phantomII (2897)
phantomII Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2897
A pillanatragacs cak a festékre tapad és lekapja az egészet....
Nem megy keresztül a festéken!
Előzmény: nohab (2896)
nohab Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2896
Ez utóbbi abban különbözik a pillanatragacstól, hogy megoldja a műanyagot, így lehet, hogy a festék nem akadályozza a kötést.

Cska hangosan gondolkodom...

Nem pont fordítva? Hiszen a pillanatragasztó nem old, tehát jó _lehet_ festéken keresztül is, ha a festék tart, de a műanyagot oldó ragasztó nem tud műanyagot oldani festéken keresztül??!!

Lehet, hogy rossz a gondolatmenet, de hol?

Előzmény: Mekett_Elek (2893)
phantomII Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2895
A Revellé pont jó.:-) Van annyira hosszú, hogy még gondod is lehet belőle, hogy még nem fog elég erősen. Egyik oldószeres ragacs sem gyors.
Talán a Humbrol ecsetes ragacsa volt gyors, de az szinte csak oldószer.

Sokan használnak pillanatragasztót a szemenkéntihez. Legalábbis egyes részeihez. Én tűssel ragasztottam, viszont könnyű elmozdítani és ezzel elrontani.

De hát ez nem a kapkodó idegbetegek sportja.:-)))))

Előzmény: Friki (2894)
Friki Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2894
Figyeljetek, a Revell tűs ragacsának mennyi kb. a száradási ideje? Alkalmas a cucc szemenkénti lánctalp összeragasztására? Úgy értem, elég hosszú a száradási idő ahhoz, hogy jónéhány szem összergasztása után maradjon még idő a ragacs kötése előtt a felhelyezésre, és a belógások kialakítására? Vagy e célra másfajta makettragacsot javasoltok?
Előzmény: Mekett_Elek (2893)
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2893
Íratlan aranyszabály, hogy a festéket a ragasztandó felületről mindig távolítsuk el. Ez pillanatragasztónál feltétlen, a REvell tűs ragacsának esetében pedig nem árthat. Ez utóbbi abban különbözik a pillanatragacstól, hogy megoldja a műanyagot, így lehet, hogy a festék nem akadályozza a kötést.
Éppen az oldás miatt a ragasztás (jó esetben) életre szóló, eltünteti az alkatrészek határait.

Ha nincs problémás helyen, szedd le a festéket :)

Üdv
Mekett

Előzmény: CCS (2890)
phantomII Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2892
A festéket mindenképp távolítsd el a ragasztási pontokról.

Akár úgym hogy felcseppented a festett felületre a ragasztót, majd egy kis idő múlva szikével lekapod a feljött festéket, megint egy pici ragasztó és mehet össze meg száradni.

Előzmény: CCS (2889)
Friki Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2891
Emberek!

Álló helyzetű, 1/35-ös Wehrmacht-tisztet (vagy tisztnek való figurát) keresek. Nincs valakinek ilyenje? Vagy olyan, ami kis alakítással ilyenné tehető? Lehetőség szerint Y-öv nélküli, álcázatlan nyári egyenruhás kellene...

CCS Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2890
A két alkatrész összeragasztása gondolom sikerül, csak kérdés mennyire tartós ?
Tavaly szeptemberben raktam össze egy M-925 teherautót, ott is voltak olyan alkatrészek, amelyeket a rajz szerint lefestettem, majd később összeragasztottam. Karácsony előtt elővettem, hogy megmutatom egyik ismerősömnek, háát majdnem a kezembe maradt a plató. Tök égés !!! Igaz 4 kis felületen kellet ragasztani annak idején, de úgy elengedte a ragasztó, minha be sem kentem volna. Ezért nem vagyok biztos most már semmiben...
Mert ugye minden leírás azt írja, ragaszd össze a kis alkatrészeket egy nagyobb egységgé. Közben, vagy utána fesd le ilyen is ilyen színűre, majd az egységeket ismét ragasz össze egy még nagyobb egységgé.
Most akkor példának okáért a tűs ragasztó oldja a festéket és utána ragad a műanyag a műanyaghoz, vagy csak a két festékréteg köt össze...egy ideig.

Bocs, hogy ilyennel untatlak benneteket, de sajnos ezidáig senki nem tudott segíteni nekem semmiben.

Köszönettel:
CCS

CCS Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2889
Köszönöm szépen a segítséget. Most már csak azt kéne megtudnom, hogy lehet-e két 'olaj'festékes
felületet összeragasztani tűs ragasztóval, vagy előtte mindenképp le kell vakarni a festékeket ???

Mégegyszer köszönöm a segítséget Neutron !

Üdv:
CCS

Előzmény: neutron (2888)
neutron Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2888
CCS

A matricazas leghatekonyabb modszere altalaban a kovetkezo: festes (es alapos szaradas) utan lelakkopzod fenyes lakkal. Megvarod meg rendesen megszarad, (esetleg kicsit felpolirozod) utana rakrakod a matricat. Ala es fole is lehet rakni matricalagyitot, nem kell sajnalni. Ez egy viz szeru anyag, nem ragad, mas elven mukodik. Nyugodtan lehet tobb retegben felvinni (lehet, hogy kicsit osszerantja a matricat, de szaradas utan kisimul). Szaradas utan vegso lakk. Ez az alap. Aztan ha meg koszolni, koptatni akarsz, akkor azt is be kell iktatni koze.

neu

Előzmény: CCS (2887)
CCS Creative Commons License 2003.01.27 0 0 2887
Tisztelt Makettező Társak !

Amit kérdezni szeretnék:
Olajfestékkel festett alkatrészeket összelehet-e ragasztani tűs (revell) ragasztóval, vagy előtte le kell kaparni a festékeket ???
Szerintetek milyen lesz a matricázás, ha lelakkozom az alkatrészt ahova a matrica kerül, majd rögtön ráhelyezem a leáztatott
matricát. Szerintem így könnyen igazítható még a matrica, s talán jobban rá is feszül az alkatrészre. Száradás után persze ismét lakk.
Persze könnyen mondhatjátok, próbáljam ki...de hátha már valaki csinálta így és van némi tapasztalata ezen a téren. Ugyancsak matrica
téren lenne egy kérdésem: ha netán be tudok szerezni egy kis matrica feszítő/lágyító folyadékot, akkor azt matricázás előtt, vagy
utána kell felkenni/rákenni. Mondjuk azt sem tudom, maga a folyadék ragadós-e, vagy olyan mint a víz ????

Ne haragudjatok, hogy ilyen alapkérdésekkel zaklattalak benneteket, de sajnos nálunk faluhelyen nem ismerek olyat, aki makettezik,
így nem tud segíteni nekem senki. Sajnos a szakirodalmakban nagyon-nagy hiány van tippek és trükkök terén.

Remélem kérdéseim megértő fülekre találnak és kapok válaszokat is.
Köszönettel:
CCS

Geri26 Creative Commons License 2003.01.26 0 0 2886
Udv!

Van egy elado bontott vitorlashajo-makettem. Torzs sajnos mar ossze van ragasztva, de ezen kivul nem kezdtem vele mast.A makett Revell, a hajo pedig: USS.Constitution. Meretaranyt sajnos nem tudok mondani, de baromi nagy:). Atorzs kb. 40 cm hosszu. Van hozza szemelyzet, ket agyusor...:). Az ara 10000 Ft.
mail: ig002@mailbox.hu

bat66 Creative Commons License 2003.01.23 0 0 2885
Lehet kapni a Fabulisnál is.
Előzmény: BoGyesz_4a (2883)
phantomII Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2884
phantomnál...:-))))))
Előzmény: BoGyesz_4a (2883)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2883
Mi ez a parafilm? És hol lehet beszerezni?
nohab Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2882
Engem mindenki lebeszélt a folyékonyról. A parafilm (még egyszer köszönet érte phantomnak) tényleg jónak tűnik sok mindenre...
Előzmény: BoGyesz_4a (2881)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2881
A Replicában vettem asszem 470ért. Eléggé le vannak fogyva mindenben. Szükségem lenne a héten valamilyen maszkoló anyagra, viszont eddig sehol sem kaptam.

Egyébként milyen maszkoló anyagot ajánlanátok? Melyik a leghasználhatóbb? Folyékony vagy szilárd?
1:35ös harckocsi festéséhez kéne.

Előzmény: szani (2876)
part Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2880
mostmár nekem is ki kell próbálnom a művészfestékeket..
prepo Creative Commons License 2003.01.22 0 0 2879
Hello mindenkinek!

Friki,én "befolyatásra" művészolaj-festéket
használok,nekem nagyon bejött.Finom pigmentű,nagyon szép árnyékokat "lehet" vele festeni.Én a repülőim paneljeit ezzel eresztem be.
Vékony ecsettel húzol egy csíkot,mellé egy sima higítós csíkot és egymásba "húzod" a kettőt.
Én Pannoncolor-t használok,tubusban kapható minden jobb művészellátóban.Az is jó a dologban,hogy egy körömnyit kinyomsz egy műanyag lapra és még vagy két napig tudod használni,csak rá kell cseppenteni egy csepp higítót.Higítója: Terpenol v.Terpentin.Én a Bajcsin lévő művészellátóban vettem feketét és égetett siénát
/vöröses barna/.Fontos még megemlítenem,hogy matt felületen nem lehet befojatni,de ez a rendes
modellfestékeknél is így van.
Egy szó mint száz mindenkinek nagyon ajánlom.

Előzmény: Friki (2864)
phantomII Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2878
A Gunzét mennyire higítod ecsethez?
És mivel?
Előzmény: Brutalis Harmonia (2877)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2877
Gunze, Tamiya olyan, mint az alom (foleg a Gunze). Egyaltalan nincs csik.
Előzmény: phantomII (2874)
szani Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2876
BoGyesz_4a
Lifecolort hol vettél és mennyiért?
Előzmény: BoGyesz_4a (2868)
rwttgte Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2875
Sziasztok!
Harcjárműves képtáram kiegészült kb 50 fotoval, igaz ezeket már nem én csináltam, így a minőségük sem az igazi...
http://kep.tar.hu/marci2002

Jó nézelődést!
Marci

phantomII Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2874
Az akrilnál felejtsd el az ecsetet. Sokkal jobban csíkoz mint az olaj.
Olajosból fényeset lehet ecsettel kenni, még eredemény is lesz belőle, de mattot... különösen akrilt....

Pedig masoknaknagyon bejon

Messziről jött ember errefelé is azt mond amit akar...:-)))))

Előzmény: Brutalis Harmonia (2873)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2873
A Lifecolort muszaj.Csakepp nem tudtam meg rajonni, mennyire... (Ecsettel probalkozom, desirni tudnek. Pedig masoknaknagyon bejon.)
Előzmény: phantomII (2870)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2872
Az is lehet, hogy tul kozelrol vagy tul nagy nyomassal csinalod.
En olyan 6-8cm-rol fulyok nagy feluletet kb 1 bar nyomassal. Par ez elegge pisztolyspecifikus.
mezga geza Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2871
Tehat parhuzamosan mozgatod a pisztolyt a makettel. Ne 1 helyrol probalj 'elloni' a makett kulombozo reszeire.
phantomII Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2870
Lehet hogy nem is kell higítani???

Ha elég folyós akkor próbáld meg közvetlenül felvinni, higítás nélkül.
Illetve fújjad vékonyabban több rétegben.

Az akrilok jellemzően folyósabbak mint az olajok, emiatt ugyanabban a vastagságban amit az olaj kibír lefolyás nélkül, az akrillal már gond lehet.
Viszont gyorsan szikkad, úgyhogy ha többször végigmész vékonyan, az lehet hogy segít rajta.

A Jolly Rogers Phantom orrán a fehér radarkúpot majdnem eltoltam így, percekig tartotam a fújás után kézben, nehogy lefolyjon, mert túl vékonyra higítottam az akrilt. Meredek volt.....:-)

mezga geza Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2869
Az a jo ha hig.
Tobb nagyon vekony reteget vigyel fel. Kezd el fujni a makett mellet az fulyamatosan a makett folott es utana hagyd abba. Ne allj meg a pisztolyal a makett folot mert el fog folyni.
Zsirtalanitottad a mekettet festes elott?
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2868
Lifecolor akrill festéket milyen arányban hígítsam??? Próbáltam a 4:1, 2:1, de mindegyik túl híg volt. Lefolyt.
Friki Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2867
Phantom,

köszi!

PART!

Ha felkapta volna a sötétszürke alapot, akkor a sötétbarna és a sötétszürke keveréke semmiképp se világossárga volna. Egyébként figyeltem, hogy ne kapja fel, és nem kapta fel. De ha fel is kapta volna, a régi Humbrol 173-assal befolyatáskor miért nem kapta fel? Ugynaz a Humbrol Enamel higító volt alkalmazva.

Előzmény: phantomII (2866)
phantomII Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2866
Akrillal folyass be. Ha az olaj mexáradt rendesen, akkor nem kellene hogy probléma legyen abból sem hogy másik olajossal folyatsz be, de az akril jobb ilyenkor.
Eleve ugye vizes bázisú révén nem tudja felkapni az olajost, továbbá mire felkaphatná, már meg is száradt.:-)

Amúgy a Humbrol is időnként kever a higítókkal, néha változik az összetétele.

Az enamel higítóval csináltad?
Próbáld ki Terpenollal is, háztartási boltból.

part Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2865
szerintem feloldotta az alatta lévő másik festékréteget.
Friki Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2864
SRÁCOK,

a következő probléma jelentkezett makettező tevékenységem közben: olajos Humbrol panzer grey alapra olajos Humbrol higítóval higított olajos Humbrol 98-as sötétbarnával próbáltam befolyatni. Tudni kell, hogy ez a legeslegsötétebb barna a Humbrolnál. Na mármost: száradás után tökéletesen kivilágosodott a barna, teljesen homokszínű sárgává változott!!! Fogalmam sincs, miért. Totálisan fel lett keverve a festék, mielőtt higítottam volna. Nem is öreg festék, nemrég vettem. Annál is inkább érdekes a jelenség, mert van enekem egy festékem, a Humbrol 173-as (barna szintén), amit már hosszú évek óta nem gyártanak, én is 5 éve vettem. És ezzel befolyatva semmi gáz, tök jól működik, nem világosodik ki.

Mit javasoltok, mit csináljak? Milyen más festékkel folyassak be? Kinek mik a tapasztalatai? Egyesek szerint próbáljak akrillal dolgozni. jó megoldás volna ez? (Kérdés, van-e akrilban olyan barna, ami kell nekem...)

BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2863
Nem mondanám, hogy hangtalan, olyan kompresszor hangja van. :-)

Egy sráctól vettem, akinek már nem kellett.

Maz Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2862
A gyári 50-hez képest az elég jó ár nem kifejezés. Gratulálok, biztos sok örömöd lesz benne.
Előzmény: gossip2222 (2861)
gossip2222 Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2861
Ez elég jó árnak tűnik. Gondolom hülye kérdés, de még életemben nem dolgoztam kompresszorral: mennyire hangos?
Ja és hol sikerült beszerezni?
Előzmény: BoGyesz_4a (2858)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2860
Lifecolor akrillel-el nyomom. Ma begyakorlom a terpszínű festést, tegnap alapoztam.
Az a gáz, hogy nem volt semmi maszkolójuk, így nem tudom, hogy kézzel fessem a terepszínű mintát vagy vegyek maszkolót.
mezga geza Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2859
BoGyesz_4a,
Milyen festekkel fujsz? Mert attaol fugg az arany es, hogy mivel kellene.

Gratula a pisztolyhoz. Azt majd kerunk kepeket a keszulo tanrol is :-)

Előzmény: BoGyesz_4a (2855)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2858
Ez a Proxxon kompresszor 18ezer volt. Tegnap kipróbáltam, szerintem jó.
nohab Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2857
clearfix... A Király utcai ... makettboltban van.

thx, rárepülök!

Előzmény: bat66 (2852)
gossip2222 Creative Commons License 2003.01.21 0 0 2856
Bogyesz:
Ha nem indiszkret a kerdes, akkor megosztanad velunk hogy mennyiert sikerult kompresszort szerezned?
Előzmény: BoGyesz_4a (2855)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2855
Nem egyenlőre egy alap pisztollyal gyakorolok. Most próbálom elsajátítani a "know-how"-t. Az a bajom, hogy nagyon hígra sikerül a lötty.
Egy kis tálkában összekevertem a festéket desztillált vízzel 4:1 arányban. Így kell???
bat66 Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2853
.... most hogy jobban belegondolok, attól hogy németül van az árlista, még lehet az is, hogy osztrák cég és nem irreális 2000 márka, hanem hihetôbb 2000 osztrák csiling....
Előzmény: bat66 (2852)
bat66 Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2852
Sziasztok!

Valaki kérdezte (én is), hogy honnan szerezhetne clearfix-et. A Király utcai (pontosabban a körúton a király u.-nál, a kentaki mellett stb :) makettboltban van.

Más. Megörököltem egy pisztolyt, ami sata dekor universal néven fut. Sosem volt használva. Volt a dobozban egy korabeli árlista (1990-es), akkor 2000 márkáért árulták. Eddig nem fújtam pisztollyal, úgyhogy nem is tudom megítélni, hogy ez milyen. Van két tartálya, a düznire (?) az van írva 05... :-)

Jó ez nekem?

bat

BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2851
"A kocka el van vetve", ugyanis ma bevásároltam.
Elmentem a Replicába és vettem egy AB felségjelű szórópisztolyt. Azt mondták ez elég jó. 16990Ft volt.

Vettem egy használt 2bar-os Proxxon kompresszort, amihez még egy alap szórópisztolyt is kaptam. Majd avval gyakorlok.

Nekiállok kialakítani a "festőkuckómat" és este kipróbálom.

mezga geza Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2850
mezga geza Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2849
Hat az 'air brush' eleg no name-nek tunik. Az ACT nem a Kager utodja? Mert ha igen akkor azt sem javaslom. Szerintem vegyel Aztek-ot az nem olyan draga de allitolag jo. Mennyit szansz ra?
Előzmény: BoGyesz_4a (2848)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2848
OK, de a lent felsorolt márkák közül melyiket vegyem meg?
mezga geza Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2847
Szerintem kezdokent is vehetsz nyugottan jo pisztolyt. Csak 1x kell megvenni azt majdnem orokke jo. 1 jo pisztojjal 1 kezdo is szebben fuj mint 1 szarral.
mezga geza Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2846
En sajat karomon tanultam meg, hogy olcso husnak hig a leve...nekem az elso 1 kager volt es abbol is a legdragabb amit itthon lehetett kapni de meg az is olcso volt 1 badgerhez vagy aerographoz kepest. Hat.....alapbol balra fujt, gyarilag hivas volt a duzni, es valami kurva puha volt a tu is tisztitas utan mindig elgorbult a hegye. Szoval el is adtam. Most 1 badger 100-asom es 1 pasche VL-em van, ezekkel minden ok.

Nem art ha teflon tuje (vagy valami kemeny)van a pisztojnak es nem valami gagyi.

Előzmény: BoGyesz_4a (2845)
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2845
Még egy nagy döntésben segítsetek please!

Melyik szorópisztolyt vegyem?

SAS:
ACT, Holding
akivel beszéltem azt ajánlotta, hogy először vegyek meg egy alap 4000 Forintos szórópisztolyt, de vegyek drágábbat

Replica:
Air Brush

Ezek közül melyiket válasszam???

nohab Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2844
Egy kis festési howto, főleg újoncoknak.
BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2843
A héten elmegyek a SASba megvenni a festékszórót, remélem megérkezett nekik.

A multkor vettem náluk egy SPz Marder 1 A3 harckocsit. Mivel festékszóróval nem dolgoztam soha, a tanácsaitokat kérném, hogyan kezdjek hozzá a festéséhez.

A nagyobb részeket már összeállítottam. Gondolom a "testet", a tornyot és néhány hozzá kapcsolódó alkatrészt egyben kell fújni. Gondolom a futószallagon is gép festi.
Viszont nem tudom, hogy a kerekeket milyen sorrendben, módszerrel fessem.

Előre is köszi a segítséget.

blanketman Creative Commons License 2003.01.19 0 0 2842
Sziasztok,

ha van valakinek 3d-s terepasztal tervező programja, ill crack v. gyári szám a netről leszedhető demó verziókhoz, az sokat segítene.

Ha más fullos verzió van, ami nem a Sybex 3D modellbahn planner 2, akkor szívesen megveszem.

Lehet többféle is...

Köszönöm a segítséget

Lalyos Creative Commons License 2003.01.18 0 0 2841
Főleg ITALERI és DRAGON modellek.
Előzmény: neutron (2829)
nohab Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2840
FAQ:

elvagyok itt majdnem magamban, de megtaláltam, amit kerestem, hátha másnak is segít: citerahúr a megoldás. Rozsdamentes acél, 0,5-ösből 2,5 m; 0,3-asból 3,2 m egy csomag, a kettő együtt volt talán 300 Ft (kösz a tippért a PROXXON-bolt gazdájának, ő küldött hangszerboltba - 99%, hogy a LMH-börzén is ilyet vettem, csak kb tripla áron :-)) - ami végül is ekkora tételnél majdnem tökmindegy).

nohab Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2839
Sajna nem tudtam ránézésre megmondani, hogy milyen puha, pici műanyagdobozban volt...

Amit a börzén vettem évekkel ezelőtt, az valami kőkemény acél, olyat fogok megint, ha találok...

Előzmény: rezgaras (2838)
rezgaras Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2838
nohab írta:

> de az réz, ránézek és elhajlik

Kétfajta sárgarezet gyártanak. Az egyikben a vörösréz-cink arány 58-42%, ez keményebb. A másikban 63-37%, ez puhább. A tekercsben kapható sárgaréz drót általában a puhábból van. Az egyenesre húzott, vékony "rúd" a keményebbôl. Sárgarezet mechanikai megmunkálással lehet keményíteni, pl. úgy, hogy a drót egyik végét befogod satuba, a másik végét pedig annyira meghúzod, hogy elszakad. Ekkor keményebb lesz, de az Sr63 sohasem lesz annyira kemény, mint az Sr58.

Előzmény: nohab (2837)
nohab Creative Commons License 2003.01.17 0 0 2837
Thx, megpróbálom holnap, ugye lesz börze? (én is ott vettem anno; tegnap vettem a Fabulisban másmilyent, de az réz, ránézek és elhajlik - megmunkálni faxa, vezetőkabinba jó is lesz, de kívül csak vészhelyzetben...

Nem tudja valaki, hol lehet Humbrol Clearfix-et beszerezni? A Fabulis szerint pár hónapja nem gyártják; nekik már nincs, de a boltokban még lehet. Tipp?

Előzmény: bicsi (2834)
RedBull Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2836
SZiasztok. Van egy pár eladó WRC autóm. Tamiya: Peug 206 WRC 2000, Peug 206 Fehér WRC, Toyota Corolla WRC. Heller:Citroen Xsara WRC. Hivj:20/9912541
H0m-0-n Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2835
Igen ezt az időt szeretném rövidíteni!
Előzmény: Uplink (2833)
bicsi Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2834
Én múltkor a börzén (LMK) láttam ilyesmit, ki volt írva rá hogy kapaszkodónak való, de hogy valójában milyen kemény volt azt nemtom. Fenn volt az emeleten.
Előzmény: nohab (2830)
Uplink Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2833
Probald a Vasutmodellezes topikon, ott talan nagyobb szerencsed lesz, itt altalaban makett a tema.
En hasznalok Wintrack-et, mit nem tudsz? Magyar leirasom sajna nincs, menetkozben figyeltem ki a dolgait...
Előzmény: H0m-0-n (2832)
H0m-0-n Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2832
Üdvözletem Mindenkinek!
Először jelentkezem, még lehet hogy nem pontosan
tudom a szabályokat ezért elnézést kérek.
Vasútmodellezés a hobbym. Segítséget szeretnék
kérni. Van-e valakinek Wintrack 5.1 3D-hez magyar
leírása, amit kölcsön tudna adni?
Friki Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2831
Csodaországban...

(Bocs, de erre mást nem bírtam mondani.) :-)

Előzmény: nohab (2830)
nohab Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2830
Lehet, hogy off-topi; pár éve vettem egy börzén pár méter csupasz drótot, kb. 0,5 mm-est, de valami bika kemény anyag volt, alig tudtam vágni, ha egyszer behajlítottam, akkor örökre úgy maradt, szóval szuper volt a céljaimra (kapaszkodók H0-ban). Viszont a költözésnél nyoma veszett.

Nem tudjátok, hogy hol érdemes ilyen cuccokra vadászni?

neutron Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2829
Deak Modellbolt-ban mit lehet kapni? Erdemes elmenni oda?

neu

Simigeri Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2828
Köszönöm. Bat66-nak is.
Előzmény: part (2817)
bat66 Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2827
Köszönöm mindenkinek!

Igyekszem!

Előzmény: gyuribá (2826)
gyuribá Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2826
Bat66,

...(kimaradt)

Áztatás:
igen, érdemes teljesen eláztatni, hogy puha legyen, és jobban rásimuljon az ívre.

Vigyázz a csiszolt felületre. A finomabb csiszoláskor mindig egy icipicit kijjebb dolgozz, hogy ne maradjon kívül nyoma a durvább előző fázisnak, mert azt az azután következő (paszta, vagy már a WC-papír) már nem biztos, hogy teljesen el fogja tudni dolgozni.

Szélvédőnél először nem figyeltem erre, és korrigálni kellett.

Gy

gyuribá Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2825
Bat66,

Ha a (remélhetőleg szakképzett) eladó nem tudja a választ a vízállóságra, keresd a water/wasser szavakat a hátoldalán. Többnyire vízállóak az ilyen finomságúak asszem.

WC-papír annál jobb, minél finomabb :)
Amibe pl. sok egyebet beledarálnak (régen Biblia és sok más érdekes is olvasható volt apró részekben) veszélyes lehet, előfordulnak keményebb részecskék, amik karcolnak.

Emléxem, egyszer a Gellértben voltam, és modellezési célzattal gyorsan szakítottam vagy 2m minőségi papírt, annyira megtetszett :) (bocs)

Gy

Lalyos Creative Commons License 2003.01.16 0 0 2824
A Deák Modellsport a Kálvária tér 19-ben, 30%-os engedménnyel, akciót tart!
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2823
Eszterrel ne higitsatok...
Előzmény: phantomII (2820)
szani Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2822
Nekem is nagyon tetszett , azért is emlékeztem rá. ( a linket csak azért írtam be mert ott több kép is volt róla).
arról nem is álmodok , hogy ilyeneket csináljak , inkább csak nézegetem őket.
Előzmény: Törölt nick (2821)
phantomII Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2820
Más. A lakkbenzin ugye ideális higításra enamelhez? Már nem akarok makettboltban 1 deciért otthagyni annyi pénzt, amennyiért a praktikerben veszek 2 litert.

Az általam tapasztalt arany középút a következő:

A makettfesték higításához csaki a gyári higító, mindenféle mosáshoz, pucoláshoz, stb. lakkbenzin (Revell), Terpenol (Humbrol). Mondjuk a terpenol elég tiszta szokott lenni, úgyhogy Humbrol higítására is jó, de célszerűbb a gyári. Pisztoly mosáshoz még az észter-higító nagyon hasznos.

Arra vigyázz, hogy ha zárt helységben dolgozol sok oldószerrel, a fejedbe szállhat és ezek eléggé egészségkárosítóak szoktak lenni.

Előzmény: bat66 (2811)
phantomII Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2819
egy Revell Mig-21 M/MF Fishbed 1:32-es méretarányban. Teljesen originált, azért belenéztem már... Ha érdekel Valakit akkor szívesen eladom, ne álljon nekem feleslegesen.

Hogyért mérnéd?

Előzmény: Fganti (2816)
Ret1 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2818
A szegedi srác Osztrákból hozza a cuccosokat, és lehet rendelni, max ő sem kap kint! :)
Előzmény: part (2817)
part Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2817
aoshimát néha láttam a szegedi megamodellben, de ritka mint a fehér holló.
most van egy 1/12-es motor, de hajmeresztő az ára, úgyhogy nem is írom le.
minősége nem rossz, kifejezetten jónak mondható de akkor is.
hogy rendelni lehet-e azt nemtom, lehet ez is olyan mint tamiya egyes dolgai (nagy része), amire az van írva: only for japan..
egy próbát azért megér, tessék a telefonszám:
62/498-468
Fganti Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2816
Üdv mindenkinek!

Régebben én is imádtam maketteket készíteni, főleg a repülők vonzottak. De sajna egy ideje már nincs elég időm rá, és sajnálom az utolsó megmaradt gépet ami még nincs összerekva. Ez egy Revell Mig-21 M/MF Fishbed 1:32-es méretarányban. Teljesen originált, azért belenéztem már... Ha érdekel Valakit akkor szívesen eladom, ne álljon nekem feleslegesen.

Fganti

bat66 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2815
Én rákerestem itt-ott. Ahonnan én már neten rendeltem, ott egy Aoshima tankot lehet csak kapni.

Boltban még nem láttam sehol itthon.

Előzmény: Simigeri (2813)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2814
Keresek 1/48-as MIG-29-eshez magyar matricat.

Aladok a kovetekzo cuccok olcsoe. Mind 1/72-es.
-academy storch
-hasegawa Harrier GR5+eduard maratas+maszk
-hasegawa Harrier GR7+maszk
-hasegawa AV-8B plus +maszk
-academy F-15E+maszk+eduard maratas+kosovo eagles matrica

-tamiya 1/35 mobelwagen

Simigeri Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2813
Azért örülök, hogy ebben a topicban is ennyire segitőkész népek laknak. Mind1. Ennyit erről.
Friki Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2812
BAT!

Ha rám hallgatsz, inkább kifizetsz több pénzt olajos makettfesték-higítóra. Ne feledd, a makettezésben a jó makettek előállítása a cél, nem pedig az olcsóság, vagy a könnyű munka.

Előzmény: bat66 (2811)
bat66 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2811
Köszi gyuribá!

Csak 1000-es papírom van, de tegnap majdnem odaértem a proxonba. Rohantam nagyon és fél hatkor koppantam a félig lehúzott rácson. 5-ig van nyitva....

Mivel kezdô vagyok, meg merem kérdezni, hogy a vizes polírpapírt áztassam el oder was? És ha nincs ráírva, hogy vizes vagy rajzolva egy csöpögô csap, akkor az nem jó? Az 1000-es papíromon nincs ilyen. 600-ásom van csöpögô csappal.

Krómtisztító? Beszerzek.

WC papír van :)

Más. A lakkbenzin ugye ideális higításra enamelhez? Már nem akarok makettboltban 1 deciért otthagyni annyi pénzt, amennyiért a praktikerben veszek 2 litert.

bat

Előzmény: gyuribá (2810)
gyuribá Creative Commons License 2003.01.15 0 0 2810
Bat66,

Nekem autó-szélvédő gyárilag gányolt, karcos felületét sikerült elég szépen megoldani:

1000-es papír (csisolópapír mindig lágy, vizes!)
1500-as papír
Rex krómtisztító, vagy finom autópolír paszta

Végső fény száraz WC papír/ vatta /zsebkendő alkalmazásával

Finom csiszolópapírt tartanak festékboltokban általában

Sok sikert!

Gy

szani Creative Commons License 2003.01.14 0 0 2809
na ez jó, lassú is voltam és a linket is elbaltáztam :))
Előzmény: szani (2808)
szani Creative Commons License 2003.01.14 0 0 2808
Előzmény: Törölt nick (2805)
rwttgte Creative Commons License 2003.01.14 0 0 2807
Missing-lynx? :)
Simigeri Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2804
A vizuálisan elégedetlen embereknek a konkrét darab:

Simigeri Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2803
Ha sokat ügyködsz vele (jobb gomb/kép megjelenitése v. tulajdonságok, link, megnyit) akkor bejön a kép. Egyébként a kérésnek nem ez volt a veleje.

Tehát +1x: Aoshima maketteket hol lehet venni/rendelni?

Köööööösziiiiii

Előzmény: bat66 (2794)
rwttgte Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2802
neu!

műgyanta (mint mindegyik) két komponensből áll: Az egyk maga a gyanta, ami tök úgy néz ki , mint a lakk, és teljesen átlátszó, a másik meg az meg az aktivizáló. Vigyázni kell vele, egyszerre csak 2-3 mm-t lehet kiönteni, mert nagyon vetemedik, nekem is majdnem sikerült az egészet elb@aszni. Ja, és még ráadásul a nagy hőfejlődés következtében meg is olvasztja a műanyagot. Szerintem lehet hozzá kapni színezőt is, de én több-kevesebb sikerrel Humbrol festékkel szineztem. A jeget meg ne is kérdezd... :)

Egyébként sajna nincs több fotó a munkáimról. De jó is lenne!
Marci

Előzmény: neutron (2783)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2801
rwttgte,
En csak nezelodtem :-)
Előzmény: rwttgte (2779)
gossip2222 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2800
Azaz, Hajós utca és Bajcsy sarok!
Előzmény: nohab (2799)
nohab Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2799
Szvsz Hajós u., nem Nagymező.

Elvben van 2500-as papír, csak éppen most nincs.

Előzmény: bat66 (2793)
bat66 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2798
köszi!
Előzmény: gossip2222 (2797)
gossip2222 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2797
Igen, a Bajcsy-nál.
Előzmény: bat66 (2796)
bat66 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2796
És ez van a nagymezô elején?...
Előzmény: gossip2222 (2795)
gossip2222 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2795
Én a Proxonban vettem 2500-ast, de az kb. 1 hónapja volt.
Előzmény: bat66 (2793)
bat66 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2794
ezt a piros karikát fehér x-szel? :)
Előzmény: Simigeri (2792)
bat66 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2793
A proxxon az a nagymezô utcai bolt, amirôl már volt itt szó? És 2500-as polírpapír, ha ott nincs, akkor hol van?

nemtom a makettboltokban miért nem tartanak ilyen alapdolgokat...

Clearfix kéne nekem is.

Simigeri Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2792
Konkrétan ezt keresem, félek reménytelenül.

Simigeri Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2791
Sziasztok!

Lehet hogy OFF a dolog, de a következő a kérdésem:

Aoshima maketteket hol kapok? Olyan cég kéne, ahol bármit meg is rendelnek nekem, nem csak a kommersz példányok vannak a polcon. Ha lehet BP-en.

A válaszokat mélben kérém. Köszönöm.

nohab Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2790
Szerintem fel lehet polírozni (sok mindentől függ, elsősorban a felület meg a munkadarab méretétől). Ha veszel néhány "csiszoló"papírt, mondjuk 500-1000-1500-2000-2500-as finomsággal, akkor az utolsó után már fogkrémmel is tükörre tudod polírozni.

Én egy reménytelen karcot políroztam ki így egy CD-lemezből, ami azért nem annyira igényes cucc, mint egy makett, de érzékenynek érzékeny a felületre :-))

Előzmény: bat66 (2788)
nohab Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2789
Pénteken ellátogattam a Sas-ba Gunze-ügyben, és hát finoman szólva is gyenge volt a kínálat festékból - vlszeg nem az ő hibájuk, állítólag a nagyker még nem töltődött fel karácsony után.
Festékpisztolyt sem kaptam. Viszont a Proxxon-ban bevásároltam, először meglepődtem, azt hittem, hogy nagyobb, de itt volt minden, amit kerestem (csak 2500-as papír nem). Tényleg nagyon faxa kis bolt. Ki is próbáltam a 0,3-as fúrót, soha nem használtam még ilyet.

A kérdésem az, hogy hol próbálkozzak _olcsó_ kategóriájú festékpisztoly és Gunze festék ügyében (valamit a ClearFix is kellene)? Vagy várjak a Sas-ra? E hét végén *talán* lesz. Végül is kibírom, de ha nem muszáj...

bat66 Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2788
Pénteken végigjártam pár makettboltot (sas, bajcsy, móricz) egy buta problémával. Mindenhol segítôkészek és jó fejek voltak (nem röhögtek ki...), de nem sikerült elôréb jutnom a probléma megoldásában.

Történt az, hogy az ablak beragasztásakor összekentem egy kicsit revell garasztóval és meg is marta faszán. Kerestem jófajta polírparírt, pasztát meg ezt a speciális ragasztót, amirôl írtok, hogy legalább késôbb ne szívjam ezt be. Nem volt sehol.

Egy vásárló srác ajánlott valami gyémántpasztát, amivel tükörre lehetne polírozni, azt viszont nem tudta megmondani, hogy hol kaphatnék ilyet.

Talán megoldás lenne, hogy besötétítem az ablakokat. Fóliára gondoltam, de még keresek olyat, ami elég vékony. Füstszínű átlátszó festéket sem találtam sehol.

?

Friki Creative Commons License 2003.01.13 0 0 2787
MARCI!

Küldj egy mélt a Fabulis-osoknak, hogy a kep.tar.hu/ oldaladról töltsék le a képeidet, és tegyék fel magukhoz, ha akarják! Szerintem meg fogja érni nekik a fáradság.

RET1!

Szóval szemenkénti lánctalp. Szigorúan makettragacsot használva rakj össze (akár vonalzó mellett, hogy egyenes legyen) egy viszonylag hosszú darabot. Majd mielőtt megkötne a ragacs, helyezd fel óvatosan a lánctalpat a görgők tetejére, és szép finomat hajlítgasd rá, ahol kell (ez inkább felső görgővel ellátott tankoknál lényeges, hogy a belógás kialakítható legyen). Ugyanígy kell eljárni a meghajtókeréknél, és a vezetőgörgőnél is. Lényeg, hogy ezt egy lélegzetvételre kell megcsinálni, mert különben megszárad a ragacs, és nuku belógás, meg szép ív... Mindezek után pedig jöhet a görgők alatti rész, az már egyszerű, mert tök egyenes, hajlításmentes, ott a szemeket lehet akár pillanatragaccsal is összerakni. (Csak el ne b@ssza az ember, mert pillanatragacsnál nincs javítás...)

Előzmény: Ret1 (2785)
prepo Creative Commons License 2003.01.12 0 0 2786
Hello mezga geza!
Bocs,hogy nem válaszoltam eddig.
Mail ment.
Ret1 Creative Commons License 2003.01.12 0 0 2785
Hali!
Egy nagyon hm... égő kérdés, de van-e valami egyszerű módja a tankok lánctalpának összeállításához? Eddig csak hajókkal, repülőkkel foglalkoztam, de a lánctalp mondjuk úgy elfogyasztotta a türelmem! Rá is hagynám, ha nem egy Tigrisről lenne szó...
Popeye Creative Commons License 2003.01.11 0 0 2784
Tényleg nem semmi, gratula! Nincs több képed a munkáidról?
Előzmény: rwttgte (2782)
neutron Creative Commons License 2003.01.11 0 0 2783
Errol mar sokat hallottam, hogy hasznaljak. Meselnel rola_

neu

Előzmény: rwttgte (2782)
rwttgte Creative Commons License 2003.01.11 0 0 2782
Neutron,
köszi, a vizet Ablonczy műgyantából csináltam, több mint 1 liter kellett hozzá!!! Az egész diorámában azt volt a legnehezebb megcsinálni!
neutron Creative Commons License 2003.01.11 0 0 2781
Marci

tenyleg szep a jegbe szakadt dog :) Mivel csinalod a vizet?

neu

BoGyesz_4a Creative Commons License 2003.01.11 0 0 2780
Köszi a multkori segítséget. Ellátogattam a SAS-ba és elkezdtem bevásárolni. Vettem is rögtön egy SPz Marder 1 A3 harckocsit.
Festékszórót meg festéket majd jövő héten, most csak összerakom a főbb részeket.
Egyébként nagyon segítőkészek voltak a SASban. Az összes "naiv" kérdésemre kimerítően válaszoltak.

Mondták, hogy kompresszor olyan 40ezertől indul. Nincs valamelyikőtöknek használt kompresszora, mert sokallom ezt a pénzt rá.
Ha esetleg házibarkács kompresszor mellett döntenék, mire kell odafigyelni???

rwttgte Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2779
Örülök, hogy tetszik a nevem és a képtár is. :) Szerintem egyenlőre jó itt a tar.hu-n, ha vki meg akarja nézni, úgyis megnézi itt, a Fabulisra meg nem tudom, hogy lehetne elküldeni 70 Mb képet. E-mailben egy kicsit sok lenne. :) Vagy valahogy el lehet FTP-vel tölteni?
Ja, a nevemről csak annyit, hogy tényleg csak jól beletenyereltem a billentyűzetbe, de csak azért, mert minden név amit regisztrálni szerettem volna, már foglalt volt, vagy az e-maillel adódtak gondok. Na mindegy, szerintem nem lényeg, hívhattok nyugodtan Marcinak is.

Mezgageza!
Kösz, biztos láttad itt Nyíregyházán, mivel én is nyhi vagyok. Te is kiállítottál vmit, vagy csak börzéztél?

RWTTGTE
(Marci)

Mekett_Elek Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2778
Na ezt most tisztázzuk.

Tudtommal (határozottan) a Clearfix és a Kristal Cleer is arra való, hogy az átlátszó alkatrészeket a maródás veszélye nélkül ragaszthassuk.
Igaz, vagy nem igaz?

Ebben a szerepkörben mindenesetre olyasképp viselkedett a clearfix, mint az utánam szólónak a k.kleer.

Mekett

bat66 Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2777
RWTTGTE › Aztamindenit!!!!
Előzmény: rwttgte (2768)
Friki Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2776
Hé, RWTTGTE!

Figyi, szerintem küldd el a Fabulis-osoknak az Euromilitaire-n készült képeket, tuti vért hugyozna mindenki értük, olyan jók! Cím: pehlferenc@monornet.hu

(Ez a nicknév nem semmi... Fogadjunk, hogy csak találomra rátenyereltél a billentyűzetre, így lett ez a neved. Mi meg itt gyűrjük magunkat, hogy beírkáljuk. :-) Vagy használjam inkább a Ctrl+Ins - Shift+Ins -t?)

rezgaras Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2775
nohab írta:

> A fólia sajna vékony

Én abból a "fóliából" készítem, ami a férfiingek csomagolásában a gallér alatt szokott lenni. Ez sokkal vastagabb, mint az írásvevtítô fólia. Pengekéssel lehet méretre vágni és apró csiszolókoronggal a peremét pontosra igazítani.

A lámpák üvegét pedig plexi rúdból esztergálom. A közepén mindig marad egy kis csomó (a leszúráskor), ez úgy néz ki, mint a körte a lámpában.

Előzmény: nohab (2767)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2774
Nekem meg eleg jol bejott a clearfix, jobban mint a Krisal kleer (nemtom, hogy kell irni). Bar biztos en hasznalam benan. Festes elott lemostam a makettet es nem leugrott a kabinteto?! A Kristal Kleert meg szaradas utan is oldja a viz.
Előzmény: Mekett_Elek (2771)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2773
rwttgte,
Mingya megnezem. Te csinaltad azt a jegbeszakadtat? Lattam nyiregyhazan ha jol emlekszem. Nekem nagyon tetszett. Gratula!
Tibcsi(R) Creative Commons License 2003.01.10 0 0 2772
Egyáltalán nem akart megkötni, csak kezdett filmesedni... De semmit sem tartott össze.

Mert nem arra való... hanem arra, hogy kis (max. 5 mm-es) ablakokat-lyukakat beüvegezzünk vele. Néha többre megy vele az ember, mint a gyári szódásüvegtalp alkatrészekkel...

Előzmény: Mekett_Elek (2771)
Mekett_Elek Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2771
Jut eszembe: Clearfixet én is használtam...
A múlt idő lényeges. Nekem ugyanis nagyon nem vált be. Egyáltalán nem akart megkötni, csak kezdett filmesedni... De semmit sem tartott össze.

Előzmény: Friki (2766)
prepo Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2769
Hello nohab!

Úgy emlékszem, hogy átlátszó Ps-t gyárt az Evergreen is!

Előzmény: nohab (2767)
rwttgte Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2768
Sziasztok!
A képgyűjteményem mostmár kiegészült a harcjárművekkel is! Köztük ott látható Ördögh Gábor francia lovagja, és az én jégbe szakadt ISU-122-esem is.
Remélem tetszeni fog!
Marci
nohab Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2767
A fólia sajna vékony, nekem minimum annyi tartás kell, amennyi egy 0,5 körüli PS-nek van, de inkább 0,7. Most a Tic Tac dobozából kínlódom, de így olyan, mintha szart ennék szarral.
Előzmény: hirzel (2765)
Friki Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2766
Hirzel,

mi a pitli ez a Clear Fix? Hogy kell használni? Honnan szerezhető be? Engem is érdekelnének lámpákhoz szükséges technikák...

Előzmény: hirzel (2765)
hirzel Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2765
Hai!
Lámpákat az MV Lenses nevű ami cég gyárt, beszerezhetőségről nem tudok, én kisebb lámpákat egyszerűen a Humbrol átlátszó alkatrészekhez ajánlott Clear Fix-éből csináltam, egész jó lett, csak a ragasztó hamar beszárad. Ablaküveghez talán alkalmas az írásvetítő fólia, lehet kapni teljesen üreset, vastagsága talán 0,2 mm.
Előzmény: neutron (2763)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2764
Friki
Igen, azt hittem a Te siteod.
Előzmény: Friki (2762)
neutron Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2763
nohab

Az S2 a legfolyekonyabb, ugyhogy szerintem az a legalkalmasabb pont az aprobb reszletek keszitesehez :) Ezt konkretan ott mondtak.

Lampakat gyart valami nem tudom milyen Lenses nevu ceg...roluk nem tudsz valamit? Nekem is kene nehany a repulokhoz...

neu

Előzmény: nohab (2760)
Friki Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2762
MÉZGA!

Fogalmam sincs, melyik tigrises kép érdekelhetne Téged. Ennyire nem néztem meg én sem Frankie szájtját. (És nem is az én oldalam, a névhasonlóság csak a véletlen műve, már ha erre gondoltál, mikor segítséget kértél tőlem.)

Előzmény: mezga geza (2745)
nohab Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2761
Nekem a H0-ás mozdony lámpáinak a kiöntéséhez kellene, 2-3 mm széles, 3 mm mély "kráter", buborék nem lehet benne. A tesztdarabon már az egyik Uverapiddal egész jó eredményt értem el (a másikban Bubor család apraja-nagyja dínomdánomolt), de egy jó gyantából akár ablaküveget is önthetnék formába, és akkor nem kellene faragni, mert azt útálom.
Előzmény: hirzel (2758)
nohab Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2760
Hogy hogy 1:1-es nohab? Lemaradtam valamirol?

Én nem tudom :-))

Vakumozol vagy magatol is ilyen szepen terult a gyanta?

Magától. Persze forgatom, nyomkodom ki a levegőt és figyelek az öntésnél. A vákum lenne az igazi, dehát ez itt kisipar.

Az S1-S2-t csak akor javaslom, ha nem túl pici/részletes a darab. Persze az RP sokkal-sokkal drágább...

Előzmény: neutron (2757)
neutron Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2759
Sikerult szereznem parafilmet egy laborbol, ha valakinek nagyon nem sikerul hozzajutni szivesen adok belole par modellre valot...

neu

hirzel Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2758
Hi!
Egyoldalas mintába öntöttem, abban szinte semmi buborék nem lett, ha óvatosan kevered össze, jó lehet, a kétoldalas öntőmintában okozott gondot a bubor család
Előzmény: nohab (2756)
neutron Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2757
nohab

A 001-es volt. Nagyon megorultem, mert regota nem lattam nohab-ot, ilyen szepet meg vegkepp nem. Hogy hogy 1:1-es nohab? Lemaradtam valamirol?

En most ugy nez ki az OXAM S1-et vagy az S2-t fogom kiprobalni elso korben szilikonguminak. Vakumozol vagy magatol is ilyen szepen terult a gyanta?

neu

Előzmény: nohab (2754)
nohab Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2756
Pont a buborék az, ami nagyon nem kellene nekem... Összekeverésnél nagyon felbuborékosodik?
Előzmény: hirzel (2753)
nohab Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2755
Könnyű kiszedni belőle, mert nagyon rugalmas és puha a kész gumi, és alig lehet eltépni. Az ominúzus darab egyszerű, mert egyoldalas, a másik oldalát nagyjából síkra öntöm és megmunkálom, ha megkötött.
Előzmény: neutron (2752)
nohab Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2754
Az egesz nohab-ot Te epitetted? Kedvenc mozdonyom. Decemberben lattam egy nagyon szepen felujitott peldanyt a keletiben...

Volt egy alap (Heljan), arról csináltam egy kópiát (mesterdarab), azon megcsináltam az összes szükséges módosítást, hogy magyar legyen belőle, és azt soxorosítom. Lehet, hogy mi is ott voltunk decemberben, attól függ, melyiket láttad: 001 v. 017 (utóbbinak van egy vízszintes kék csíkja). Egyszer a miénk is ilyen szép lesz :-)) (mármint az 1:1, nem az 1:87). A belinkelt forgóváz öszvére, több modelléből építettem össze a mintát, de saját építésű dolgok is vannak rajta.

Milyen gyantat hasznalsz es hol szerzed be?

Sajnos ez szűk keresztmetszet. Németországból hozta egy másik cimborám, Biresin G10 a neve, de fogyóban van; meg kell próbálnom valami hazait felkutatni. Talán kipróbálom a PUR-t, de nem tudom, hogy részletgazdag lesz-e ennyire.

Előzmény: neutron (2751)
hirzel Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2753
Hai!
Ez nem zsugorodik és majdnem üvegszerűen átlátszó (így látszanak benne a buborékok is!), a téma kicsit jobban kifejtve az alábbi oldalon olvasható (most van is pörgés):
http://www.fabulis.hu/f_forum_template.php?forumid=95
Előzmény: nohab (2741)
neutron Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2752
nohab

Egyebkent meg mindig nem fogom, hogy hogy kell kiszedni belole a darabot. Egyszeruen kihuzod? vagy fel kell vagni? Nyilvan attol fugg mit ontesz. De legyen mondjuk egy fej, meg egy katapultules. A fej gondolom nem nagy ugy, nem tul bonyolult forma, es tul nagy kiallo reszek, eles szogek sincsenek rajta. De mi a helyzet egy katapululesnel? Vagy annal a darabnal, amit a Nohabhoz csinaltal?

neu

Előzmény: neutron (2751)
neutron Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2751
nohab

Ez eleg meggyozo a meretek ismereteben. Az egesz nohab-ot Te epitetted? Kedvenc mozdonyom. Decemberben lattam egy nagyon szepen felujitott peldanyt a keletiben...

Milyen gyantat hasznalsz es hol szerzed be?

neu

Előzmény: nohab (2750)
nohab Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2750
Előzmény: neutron (2729)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2749
Nagyon koszi!
Előzmény: MethosX (2748)
MethosX Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2748
Szia!

Nézd meg http://www.battlefield.ru/destroyed/german.html weboldalt. (Kingt.) A képek egyrésze Mo.-készült a weblap szerint.

Üdv.: MethosX

mezga geza Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2747
Azokat en is felismertem :-)
Allitolag volt zimerit nelkuli is, talan a LSSAH-eseknek miutan az ardenekbol ide gyuttek?
Előzmény: szani (2746)
szani Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2746
ahogy nézem Magyarországon készült van közte jópár, de én nem emlékszem , hogy valaha is láttam volna olyat ami nem zimmerites. legalábbis a Budapestiek (Oktober) szerintem mind az volt.
mezga geza Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2745
Friki
Ez is nagyon jo, be is raktam a kedvencekbe :-)
Abban tudnal segiteni, hogy a kiralytigrises kepek kozott van e olyan ami magyarorszagi es nem zimmerites? Mert olyat szeretnek csinalni 1:35-ben.
Előzmény: Friki (2744)
Friki Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2744
Apropó Tár... HARCKOCSISOK! Ezt a linket ajánlom minden kedves kollégának:

http://kep.tar.hu/frankie

rwttgte Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2743
ja, és örülök, hogy tetszik.
rwttgte Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2742
Nem az enyém a fényképező, de azt hiszem Olympus Camedia C 300-assal lettek fényképezve. De harcjárműből nincs ennyi. :(
nohab Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2741
Ez a műgyanta zsugorodik, vagy tartja magát; illetve valóban teljesen átlátszó, nem sárgul be?
Előzmény: hirzel (2732)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2740
Most mar megy. Az elobb nemtom mi volt a baj.
Nagyon kiralyak a kepek. Koszi, hogy megosztottad velunk? Milyen geppel csinaltad a kepeket?
Előzmény: rwttgte (2734)
szani Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2739
köszi, ez nagyonjó.
remek ha valaki élvezhető minőségben tesz fel képeket és nem 10kb jpg-ket (amikből más témákban rengeteg van a táron)
remélem a harcjárművek is ilyenek lesznek
te fotóztad vagy találtad valahol?
mezga geza Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2738
Marci,
Szerintem valami nem jo, nekem ures a fotoalbum.
mezga geza Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2737
Friki
1 szallitmanyozos haverom mondta, hogy talalniuk kell ropulot ami errefele jon meg helyet valami nagyobb parcellaba. Ez telik ennyi idobe.
Előzmény: Friki (2735)
mezga geza Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2736
Friki,
Valamikor elszoszolnek vele 1-2 hetig.
Előzmény: Friki (2735)
Friki Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2735
Figyeljetek, hogy a pitlibe van ez? A HLJ-n a rendelésem státusza három napja "In stock", és nem akar átváltozni "Shipped"-re. Mi a franc van, nincs valakinek tapasztalata, mi lehet a gáz?
rwttgte Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2734
Sziasztok!
Sikerült feltenni a Euro Militaire 2002 képeit a netre. Egyenlőre még csak a figurák vannak, de hamarosan a harcjárművek is lesznek.
Jó nézegetést!
Marci
Friki Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2733
Lac!

Láttam, tényleg egész jó volt. Kár hogy a Tiger I-es az egy T-34-es alvázra berhelt bádogkasztni volt... :-) De legalább működött.

Képzeljétek! Tegnap halál ingyen, merő jóindulatból hozzámvágtak a SAS-ban egy Dragon korai Panzer IV-es szemenkénti lánctalpszettet! :-) Mivel ott mindenki Fruilt használ, mert nem olyan csórók, mint én, hát odaadták, pedig esküszöm, mondtam Nekik, hogy kifizetem, de nem engedték. :-)

Előzmény: Törölt nick (2731)
hirzel Creative Commons License 2003.01.08 0 0 2732
Hai!
Átlátszó műgyanta a MÜKI-nél (MÜKI telephely Bp. XX. Helsinki u. 114), itt van többféle, én AH-12-t vetem, kb 6e pénz volt 1 kg+40dkg (2 komponens), ez nem kevés.
Téglát csinálj gipszből: üveglapra fakeret, ezt kiöntöd megfelelő vastagságúra és mikor már szikkadt (nem mikor kemény!) egy fémlappal felvágod.
Lee
Előzmény: G. Gábor (2730)
G. Gábor Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2730
Sziasztok!

Tudja valamelyikőtök, hogy hol lehet átlátszó műgyantát kapni? Esetleg beszerzési árat is tud? Dolgozott már valamelyikőtök úgy műgyantával, hogy maga öntötte az elemet? Minden tapasztalat érdekelne.

Még egy kérdésem van. Téglagyártás 1/35-ben tömeges tételben. Mit javasoltok, hogyan álljak neki?

Előre is köszönöm!

neutron Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2729
mennyire reszletes amit te hasznalsz?
Előzmény: nohab (2728)
nohab Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2728
Az S2 is jó lehet (csak S1, C1 és V1 volt a kezemben), de ez inkább atól függ, hogy mire kell. Ha egynél többet öntesz vele, akkor a geyngébbek beszakadhatnak. Az RP (egyre inkább arra emlékszem) nem.

Ha jól emlékszem, 24 órát kell hagyni száradásra. Lehet kevesebb is, ha több a katalizátor, de nem érdemes kapkodni vele.

Nagyon attól függ minden, hogy mit öntesz vele és hogyan! Az RP-vel olyan eretnek dolgot is meg lehet csinálni, hogy egyszerűen "elmerül" a másolandó cucc a folyékony szilikonban, utána valahogyan kibányászod a szilárd gumiból (komoly műtét, és nagyon kell figyelni), majd belenyomod a lukba az öntőműanyagot, kigyúrod belőle a levegőt és voila, kész a cucc! Persze a legszebb a két öntőfeles megoldás, de ha nem vagy profi benne, akkor a fenti eljárás jobb eredményt hozhat az illesztési problémák elkerülése miatt. Persze ilyenkor a leszakadások veszélye nagy, de ha nem túl bonyolult a cucc, akkor simán megoldható.

Ha a merülős módszerrel öntesz, akkor arra figyelj, hogy a szilikonnak sehol sem legyenek túl vékony részei a hasfelmetszés közelében, mert akkor torzulhat a terméked, ergo célszerű a vastagabbik fele felől való kiszedésre építeni a dolgot.

Előzmény: neutron (2727)
neutron Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2727
Nekem az S2-t ajanlottak a T Siloxnal, mert az a legfolyosabb, ugyhogy azzal lehet a legreszletesebb masolatot kesziteni.

Erdeklne a munkafolyamat ha nem farasztalak vele (idok, kiszedes, ontes, stb)

neu

Előzmény: nohab (2726)
nohab Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2726
A legfontosabb az, hogy a térhálósodás sebessége nagyon érzékeny a katalizátorra, tehát ha sokáig folyós anyag kell, akkor tilos túladagolni, mert néhány percen belül elkezd térhálósodni.

A gyártó nem javasolja, hogy szilikonspray legyen a formaleválasztó, de nekem bevált; vazelinnel is próbáltam, de még a spray is nagyon vastag réteget képez a felületen.

A kikeményedett szilikonbam öntésnél a legjobb módszer a forma nagyon finom "kikenése" hintőporral (minél kevesebb maradjon a felületen), mert az "beszívja" a finom résekbe az anyagot öntéskor. A bonyolult alámetszésekből akár ki is lehet nyomkodni még öntés közben is a levegőt, ha a felhasznált anyag edényideje engedi, mert utána a szilikon jól visszaveszi a formát.

Otthon keresek valami olyat, ami megmutatja az anayg tudását! Én egyébként H0-ás mozdonymodellt öntök vele.

Előzmény: neutron (2725)
neutron Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2725
nohab

Szivesen vennem, ha megosztanad a tapasztalataidat a hasznalatarol, tulajdonsagairol. Erdekelne, hogy mit es hogy csinaltal vel eddig!

Koszi, neu

Előzmény: nohab (2724)
nohab Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2724
OXAM RP, vagy DC; meg kell néznem otthon! Sajna sokkal drágább, mint az S1, de egészen más kategória, össze sem lehet hasonlítani!
Előzmény: nohab (2723)
nohab Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2723
NEM!!!

Kb olyan puha, mint az S1 (ugye az S1 a ~fehér, nem a bordó?), de _nagyságrendekkel_, összehasonlíthatatlanul nagyobb a szakítószilárdsága!

Előzmény: neutron (2721)
McLarenFan Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2722
Keresek McLaren F1 modellt (nem a forma1!), ami nem longtail es nem versenyfesteses.
Csak mar kesz, osszerakott modell erdekel.
Aki tud segiteni, legyen szives irjon a mailcimemre!
Elore is nagyon szepen koszonom!
neutron Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2721
nohab

Az OXAM S1-rol beszelsz?

neu

Előzmény: nohab (2720)
nohab Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2720
Formához szilikongumiból a már korábban írt T-SILOX szerintem nagyon király. A legjobb fajtájút alig lehet eltépni; nagyon komoly alámetszések is simán mennek vele, mert ugyanakkor puha.
Előzmény: neutron (2718)
nohab Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2719
Engem a PUR fele érdekelne, ha eléggé folyik. Én egy német epoxigyantát használok, valami Biresin G10 a neve, majdnem úgy folyik, mint a víz - viszont néha jobb lenne keményebb végeredmény.
Előzmény: neutron (2718)
neutron Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2718
Kiszit koruljartam a mugyantaontes kerdest, mert valszeg fogok csinalni nehany sajat alkatreszt. Ezelket a parametereket tudtam meg a Novia-tol:

3 fele anyagot tudnak ajanlani ontesre:

Polyester Gyanta, Epoxy, es PUR. A Polyester gyantanak alapbol 2%-os zsugorodasa (1%-ra leviheto toltoanyaggal) - 470/kg+afa. Az Epoxy Gyanta 1%-sz zsugorodasu alapobol (toltoanyaggal jaithato) - 3500/kg+afa, A PUR gyanta 2 komponensu, zsugorodas nelkul, 3500-4000/kg+afa. Ennek egy hatranya, hogy 1-1kg/komponens ugyogy 2 kg cuccot meg kell venni, az meg baromi sok a mi celjainkra.

A PUR lesz nagyon kemeny, (olyan mint a gyari) az Epoxy kicsit rugalmasabb. Mindegyiknek megvan az elonye es a hatranya. Arban majdnem ugyanaz.

Formalevalaszto:

Alapvetoen szilikongumihoz nem kell formalevalaszto szerintuk. Nem szilikongumihoz
PUR-hoz - Formula 5 pasztak 30-40dkg - 2800-3000Ft, folyadek 800Ft/kg, PUR-hoz es apoxyhoz 4000Ft/liter.

Szilikon Gumi
SIKA 370 es 380. A 380-as nagyon rugalmas, 300%-ra nyujthato! 4500+afa/kg. A 370-es 150%-ra nyujthato es 3700+afa/kg.

Remelem hasznos volt ;)

neu
ps: esetleg tobben osszeallhatnank egy nagyobb mennyiseg megvetelre...

Friki Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2717
Nincs valakinek véletlenül egy fölös fröccsöntött szemenkénti lánctalp-készlete Pz IVD-hez (korai Pz III/IV lánctalp)?
Friki Creative Commons License 2003.01.07 0 0 2716
Köszi, SZANI, közben tegnap én is találtam 3 féle verziót a 35(t)-ből a Replicában a CMK kiszerelésében. Mondjuk pont a német verziót vitték el az orrom elől, úgyhogy feliratkoztam rá.

Igen, KUDILAC, totál bizti, hogy ilyen pechem lesz. :-) Na de mit lehet tenni, elvakult makettesek köztudottan bármire képesek.

Előzmény: szani (2713)
neutron Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2715
Ha sok kepet akarsz, akkor ne linkeld be, mert sokan innen modemeznek, es nagyon lassu lesz nekik. Csinalj egy tarhelyet a www.tar.hu-n, es ott fel tudod tolteni albumba. Esetleg elkuldheted a Fabulis Magazinnak, es tuti kirakjak az oldalra a tobbi kiallitas kepei koze!

neu

Előzmény: rwttgte (2714)
rwttgte Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2714
neu,
köszi! és mit ajánlasz, hova tegyem fel? ha lenne vmi jó kis hely feltenném az egész Euromilitaire 2002-t!
szani Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2713
"De a lényeg: srácok, gyárt valamelyik gyártó Panzer 35(t)-t?"
a CMK gyárt
Előzmény: Friki (2707)
neutron Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2712
igy:

Fel kell rakni webre, aztan:

(img src="http://www.akarmi.hu/ize/bigyo.jpg")

de a ()-ket csereld ki <>-re. Csak azert irtam ki igy, mert kulonben ertelmezte volna, es nem latsz belole semmit.

neu

Előzmény: rwttgte (2711)
rwttgte Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2711
Hi!
Nem tudja vki, hogy lehet ide képet beilleszteni?
köszi
Marci

mezga geza!
én vagyok :)

Friki Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2709
Ez egyszerűen hihetetlen! Mindig csak az nincs sehol, ami kéne. Egyszerűen nem lehet megszerezni a Dragon korai Panzer IV-es szemenkénti lánctalpszettjét (3811), pedig gyártják, ez tuti, fenn is van a Dragon honlapján. :-( Még a HLJ se hallott róla, nem hogy kicsiny országunkban bármely bolt... :-( Fruilt meg fog a fene 5 ezer zsetonért megvásárolni. HRRR!
mezga geza Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2708
Friki,
Nincs
Előzmény: Friki (2707)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!