protar verdákat revell dobozban találhatod meg újabban..
most jött ki rossi gépe 1:6 méretarányban és eszméletlen jól néz ki.
ára csekély 20k huf..
nekem is van még régebbről egy BMW R80/GS protar és csak jókat tudok róla mondani nagyon..
Na. Ma a tettek mezejere leptem. MEgvan a szilikon es a gyanta. RTV-515 + edzo (0.45kg) = 1816 + 686. Elmeletileg 300%-os nyulast bir, ugyhogy lehet cibalni. Polyurethan Biresin G26 1+1kg = 2x2440. Nincs zsugorodas, szep Bezs szinu, es kemeny, mint a gyari. Szerintem nem volt annyira horror igy, nem kertem szamlat :) A Cim: Novia kft, 14ker, Nagy Lajos Kiraly utja 108.
valaki meg tudná mondani, hogy hogy jutok el BKVval a Szentendrei úti Fabulus boltba?
A mügyanta öntésröl egy személyes tapasztalat: 1:35ös bayonettet, pisztolyokat, felszerelési tárgyakat öntöttem régebben gyantából úgy, hogy a gumit az ujjaim között összepréseltem, az öntöcsonkot megtöltöttem gyantával, és lassan elengedtem. Soha nem lett buborékos. A nagyob daraboknál is alkalmaztam ezt a módszert, de csak "lokálisan". tehát ha mondjuk egy 1:35ös figura egyik karját öntöttem, a kézfejnél préseltem össze a gumit, hogy az ujjakba is befollyon a gyanta.
Na igen vakum az kiraly, de ki tud ilyet hazilag csinalni? Par sracot hallottam amr hogy "hegesztett" otthon vakumozot McGyver modszerrel, de ennyi. Egyelore orulnek kezdeti sikernek, ha Mk82 Snakeye-okat tudnek masolni...a katapultules gondolom mar egy advencedebb szint hogy szep magyarsaggal eljek. Meglassuk...
novia-nal van amit tudnek...van gumijuk is, olyan ami 300%-os nyulast bir...kezdetnek jobb az erosebb amig tanulom.
Nekem van egy nagyon király anyagom (epoxigyanta), sajnos fogyóban és sajnos német, de megvan hozzá minden info, nem túl drága (1-1 kg. a két komponensből 50 DEM volt a nevezett valuta utolsó korszakában). Jól kúszik, kb. úgy folyik, mint egy híg tejszín, jól munkálható, szerintem nagyon faxa anyag...
Talán Biresin G 27 a neve, de otthon megnézem. Nem tudom, hogy küldenek-e ide, de ha valaki jár arra, akkor nem egy macerás dolog hozni, nekem is kellene :-))
A zsugorodása 1% körül van, de már teljesen szilárd, amikor elkezdi, nem lesz ráncos a formánál, én nagyon jó anyagnak tartom.
Mindent lassan csinálni. Egy picit akkor is bugyborékos lesz.
Ha erősen kevered, buborékos lesz.
Sokat segít a vákum, de ahhoz felszereltség kell.
Meg hogy szepen befollyon mindenhva ahova kell?
A pici mütyüröknél ehhez kell a vákum.
Ahol szetvagjatok a gumit, ott nem lesz hibas az ontveny?
Nem így készül az öntőforma.
Ha már több részes formát csinálsz, akkor részletekben öntsd ki. A probléma itt az, hogy az új öntet hozzáheged az előzőhöz. Én ezt akrilfesták ráfújásával akadályoztam meg, bár elég macerás, mert a szilkózis gumi leperget magáról mindent. A megvezetést (a két vagy több öntőformadarab pontos illeszkedését) azt gyufaszálakkal abszolváltam.
Az enamel higító (xilol, toluol) rákkeltô hatásáról egy német munkavédelmi tájékoztatóban olvastam. Lehet, hogy eltúlozták. (nem vagyok vegyész, de ez is aromás, vagy rosszul emlékszem?)
Jellemzően toluolos higítója van a Palmatex ragasztónak. Az enamel makettfestékeknek inkább terpenolos jellegű a higítója, bár lehet benne xilol ill. toluol.
A xilol toluol enyhén rákkeltő, de közel sem nagy mértékben. A benzol, ami helyett ezeket bevezették, aaaaz igen.
A szerves oldószerek elősorban a májat károsítják, miután az bontja le ezeket a mérgeket.
De egy festőmaszk az jól jön, ha hosszasabban fújsz.
Új vagyok itt, de talán majd egyszer leszek régi is :o)
Segítségre lenne szükségem: nem tudjátok Bp-en melyik boltban lehet most épp "Subaru kék" Tamiya spray-t találni? A pontos neve asszem MICA BLUE.
Kb. két éve egyszer kellett, akkor hetekig jártam utána. Van ötletetek?
Előre is köszi...
Meg semmit nem vettem, csak egyetlen egy helyen talaltam eddig. Nemtom mi a neve, de ezt fogom venni. Nektek hogy sikerultek az elso ontesek? Buborekossagot hogy oldjatok meg? Meg hogy szepen befollyon mindenhva ahova kell? Ahol szetvagjatok a gumit, ott nem lesz hibas az ontveny?
Köszönöm a részletes tájékoztatást. Természetesen laikusként nem vitatkozhatom szakemberekkel.
Az enamel higító (xilol, toluol) rákkeltô hatásáról egy német munkavédelmi tájékoztatóban olvastam. Lehet, hogy eltúlozták. (nem vagyok vegyész, de ez is aromás, vagy rosszul emlékszem?)
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Jelenleg egy szakfolyóirat számára készítem a Mi-8 helikopter-típuscsalád (Mi-8T, Mi-8P, Mi-9, Mi-17, Mi-17PP) magyarországi változatainak részletes 1/72-es többnézeti ill. festési rajzát. A magyar gépek között szinte alig van két egyforma, ezért az lenne a tiszteletteljes kérésem, ha valamelyikőtöknek van használható fotója vagy bármilyen egyéb információja a magyar Minyókról, legyen szíves a rendelkezésemre bocsátani. Előre is köszönöm!
mezga geza: 1000+1 köszönet, hogy fáradoztál, de nem erre a tipusra gondoltam(mármint aknaforgató tipus) Van egy másik, ami szemböl leginkább két nagy tolólapátra emlékeztet. Régi Tamiya M 60asokkat ezzel is lehetett kapni, de nekem Academi M 60am van, Dragon aknaforgatóval, és nem nagyon jön össze a kettö:-)
Bár lehet, hogy ugyanazon az elven rögzítik méndkét változatot:-)
Ha valaki munkagépekkel keccsöl.... piszok jó képek vannak rajta. Egy free regisztráció után munkagépeket lehet nézegetni. Használt cuccok, gyönyörű "wearing" tanulmányok!
Ezt honnan veszed? Az elektronikában használatos Nyomtatott Áramkörök (NyÁK) alapanyaga mind epoxi! És tele van vele a lakásod! Ha rákkeltô lenne, nem engednék a használatát.
Nem a kész epoxiról van szó. A komponensei nagyon reakcióképes folyadékok. Teli aromásokkal, nitrogénekkel, kettős kötésekkel, meg szabad gyökökkel is.
Egy molekuláról ránézésre meg lehet mondani, hogy potenciálisan rákkeltő-e.
A kész, térhálósodott epoxi már nem reagál, a kötései lefogva, elreagáltak, továbbá a kis alkotó (monomer) molekulák már nincsenek szabadlábon.
Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az oldószere rákkeltô, de még ezt sem nagyon hiszem.
A műgyantának nem oldószere van, hanem kompnensei, azaz mindkét anyag reagál, beleépül a végtermékbe. Az oldószer az elpárolog és ott marad a szárazanyag.
Az enamel festékek oldószere rákkeltô gyanújában van, de nincs róla bebizonyítva.
Itt nem a rákkeltésről van szó, hanem a belélegzett oldószert a májad tisztítja ki a szervezetből, s így a májadat terheled vele túl. Hosszú távon májkárosodás az eredménye.
De ha melegítik (mellette forrasztanak), igen maró gázok szabadulnak ki, szembe jutva nagyon fájdalmas és káros.
Mini-Bhopal. Kismolekulájú szerves cianidok. Vakságot okozhat. Nagyobb mennyiségben halált, mert nem sokban különbözik a ciánként ismert ciángáztól.
Ha érdekel ennél jobban a kémiája, kiásom a Brucknert.:-))) (Nem az öreget, hanem a 6 kötetesét.)
Onnan veszem, mert tumorsejtbiologia eloadason tanultuk a mechanizmusat. Ha erdekel, leirom. Eros sejtmereg es rakkelto anyag.
A cianoakrilatot elvileg katonai felhasznalasra fejlesztettek ki, sebek gyors osszetapasztasara, esoerdei korulmenyek kozott.
Ezt honnan veszed? Az elektronikában használatos Nyomtatott Áramkörök (NyÁK) alapanyaga mind epoxi! És tele van vele a lakásod! Ha rákkeltô lenne, nem engednék a használatát.
Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az oldószere rákkeltô, de még ezt sem nagyon hiszem.
Az enamel festékek oldószere rákkeltô gyanújában van, de nincs róla bebizonyítva.
A ciano-akrilát nem rákkeltô (kórházban is használják, nyílt sebeknél is). De ha melegítik (mellette forrasztanak), igen maró gázok szabadulnak ki, szembe jutva nagyon fájdalmas és káros.
A műgyanta alapanyagok valamilyen szinten garantáltan rákkeltőek.
Vigyázni kell arra, hogy bőrrel tartósan ne érintkezzenek, illetve a gőzüket nem kell letüdőzni.
De nem abban a mennyiségben veszélyesek, amivel egy makettező találkozik. Mifelénk inkább az enamel festékek oldószerpermetje jelent hosszútávon káros hatást, azt is főleg a májra.
Festékboltokban kell venni kis maszkot, ami az ilyen oldószerekre specifikus és akkor mindent megtettünk az egészségünkért.
Ezert jobb a miliput; az nem csinal ilyet. ( akarcsak a cukor :)
Amugy az epoxi gyantak is jok ilyen szempontbol, csak epp erosen rakkeltoek. Ezert vagyok kivancsi arra, van-e valakinek Milliputja, az ugyanis valamifele epoxi-termek, de a weboldalukon a kezzel valo sondrogetest javasoljak.
A Neoflex zsugorodik, ahogy szarad, bar en is ezt hasznalom. A Miliputrol pedig csak jokat olvastom; tokeletes tomitesekre, sot, vannak, akik kis figurakat epitenek fel a semmibol belole (majd felteszek par ilyen linket a makettezes.lap.hu-ra). Szoval engem is erdekel a dolog.
Errol is epp most volt szo nemreg, szerintem olvasd el. En is pont ez utan erdeklodtem. Egyebkent a Fabulisban lehet kapni kb 2000Ft (allitolag). Ellenben azt kell hogy mondjam, hogy a kissebb resek tomitesere a Ciano-Akrillat tokeletes (pillanatragaszto), mert hamar megkemenyedik kb olyan szilardsagura mint a muanyag, ezert szepen lehet csiszolni, vagy panelt ujra karcolni vele. Nagyobb tomitesekre itt a Neoflex-et ajanlottak a sracok mint olcsobb opcio, es azt kell hogy mondjam, tokeletesen mukodik, es egy a tamiya puttynal kb 3x-4x nagyobb tubus kerul 199 Ft-ba. Epp most probaltam ki, hibatlan. Legalabb is a tamiyanal jobb, es olcsobb, raadasul nem jonnek ki belole darabok. Milliputot meg nem probaltam.
Köszönöm a válaszokat,amit elfelejtettem megkérdezni ,hogy hol lehet Bp.-n milliput-ot /ha jól írom/ kapni, és milyen tapasztalatotok van vele, jó-e kis rések tömítésére,nem pattogzik-e ki?
Üdv!
Ma végre volt időm benézni Győr legnagyobb makettboltjába. Vettem is egy kamiont :) Sajnos rosszabb volt a kínálat, mint vártam: három nagy polc tele harci repülőkkel, tankokkal, hajókkal és csak egy kis polcon osztoztak az autók, motorok és kamionok. Nem volt egy űrjármű sem. Ja és állatok se voltak, pedig pár hete a tescoban egy nagyon aranyos hangyát vettem :D Ez mindenhol így van?
A legolcsóbb festékszóró is 15ezer forint volt. Ennyit romlott volna a pénz, mióta néhány hete érdeklődtem itt és vki 3-4ezret mondott? :) Ja, és persze ehhez kellett volna még kompresszor is. Úgyhogy ezt kihagytam. Majd ha néhány tíz maketten túl leszek :) Találtam viszont festéksprayt. Nem is gondoltam, hogy létezik ilyen, annyira kezdő vagyok. Vettem is kipróbálásra :)
A srác megemlítette, hogy az egyik festéket vízzel lehet higítani. Higítást mikor kell/lehet és milyen arányban végezni?
én egy birodalmi rohamosztagos fehér páncélját políroztam fel vele, amit előtte fényes lakkal kentem le.
kis részletekben csináltam és elképesztően jó eredményt lehet elérni vele.
egy valamire kell vigyázni, hogy tényleg csak kis felületeket szabad csak egyszerre nyomatni, mert a résekből nehéz kiszedni száradás után.
kabint nem csináltam, oda emlékeim szerint a fogkrém a jobb.
A kérdésem az lenne,hogy ti mit tesztek azért, hogy festéskor ne ragadjon por a frissen festett makettre /a takarításon kívűl :-)/.Én műanyag dobozokban tárolom a száradás alatt,de egy két porszem így is bekerül a gépezetbe.Ez főleg lakkozáskor jelenkezik, szinek festésekor a pisztollyal sima levegőt fújva a felületre szárítok.
Más van valakinek tapasztalata a Tamiya polírozó pasztájával? Lehet-e vele kabinüveget polírozni?
Hát, ha csak ez van, talán ad valami ötletet, hogy hogyan rögzíthetik M60ra...
Ha nem nagy gond, akkor lécci küld át nem túl nagy méretben a patrona@freemail.hu címre.
Köszi a segítséget!
Jaja. Az a kinti makettezok bolcsek kove. Mindenre jo, mindent meg lehet vele csinalni, es egyszer mar szeretnem megtudni, Mo-n mi felel meg neki...
A white glue magyar megfelelojet meg en sem talaltam meg, de szerintem a faragaszto az.
Ha izzólámpát akarsz vele befösteni, akkor ezek kb. 3 másodperc alatt leégnek róla!
Ezek makettfestékek, plexiből lehet klassz villogót csinálni vele kisautóra.
Izzólámpára vasútmodellező boltban keress festéket, ott akad hőálló is.
ManDark
Ja azt en is olvastam. Meg irkaltak valami white glue-t is. Amikor kerdeztem 1 forumban, hogy az mi pontosan mert itthon ha igy vagy feher ragaszto neven kerem akkor csak neznek mint a moziban. Valaki azt mondta, hogy papirragaszo valaki meg, hogy fa ragaszo. 1 a lenyeg feher. Otthon van is valami hasonlo majd ezt is kiprobalom meg az epoyit is azt majd beszamolok.
Tud valaki olyan festéket, amivel pl plexire lehet fújni, és átlátszó (nem teljesen fedő) szines felületet ad?
Bevallom, nem maketthez kell. Autó lámpabúráját szeretném "bepirositani".
Köszönöm az elismerést.
Azért élőben és közelről az enyém sem valami szuper. De majd Mosonmagyaróváron kiderül leszek-e 132. helyezett :))
Most egy Yamaha YZF-R1-re fáj a fogam, azon nincs annyi matrica.:) Bár nem tudom milyet lenne érdemesebb venni.
Yamaha YZF-R1 vagy
Yamaha YZF-R1 Taira Racing -et
A képek alapján semmi külömbséget nem látok a felépítésükben és az áruk is egyforma.
Ha van képed a Telefonicádról, szívesen megnézném őket.
Most talaltam egy jo megoldast a cianoakrilat es atlatszo plasztik-problemara: Future Floorwaxba (vagy az Mo-n kaphato megfelelojebe) kell aztatni a kabintetot. ettol sokkal szebb lesz a fenye es nem marja meg a cianoakrilat.
Pillanat-ragasztóból a hosszabb kötésidejű gélt érdemes használni, annál több időd van beállítani a megfelelő helyzetbe az alkatrészt.Azért a gél sem tapad kevésbé mint a hígabb társa.
CCS:
Gratula a Hondahoz, szerintem nagyon jo lett!! En most keszultem el a Telefonicammal, de sajna kozel nem sikerult olyan jol, mint ahogy szerettem volna...
Tobbek kozott pont a nagy matricakkal szivtam be en is! En lelakkoztam az idomot mielott raraktam volna a matricakat es igy hiaba vizeztem/lagyitoztam, siman lepergett rola es mar felrakashor megszakadt 1-2 helyen....
Megint pillanatragaszto.
Tegnap elfelejtettem mondani, hogy a pill ragasztoval meg az is a bajom, hogy ha mar raraktam nem lehet vagy legalabbis en nemtom igazitani ha elsore nem sikrul pontosan a helyere raknom.
Pl ezt, hogy csinalnatok, Ez 1 rafale kabinteto aljara egy jo nagy darab maratas a 'C' lepesben? Nem vagyok benne biztos, hogy elsore tok pontosan ra pirnam illeszteni es nem kellene mozgatnom 1 kicsit...
Kis segítségre lenne szükségem. Keresek képeket öböl háborús M-60ról, ami aknataposóval vn felszerelve. Ha tudtok ilyen oldalt, ahol jó minöség? képek vannak, plíz, szúrjátok be a linkjét! Vagy ha valakinek informásiói vannak arról, hogy hogyan rögzítették az aknataposót az M-60ra, örülnék, ha megosztaná velem:-)
Na, sikerült slagot eszkábálnom a pisztolyhoz. Ime:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Elsőre (deszt vizzel) kiba jónak tűnik. Pontos, finoman adagolható, semmi késés gomb és fújás között. A másik, az meg sziszegett, ha nem fújtam vele. Jó kis tömitései voltak. Remélem az új tovább birja mint 2 nap...
Fotó-maratott alkatrészt kabinra pillanat-ragasztóval lehet felrakni.A ragasztó gőze nem csapódik ki az átlátszó részekre, ha közben levegőt fújsz a felületre.Ekkor egyébként simán le is lehet törölni egy rongyal/amíg köt a ragasztó, utána már nem./ Azt javaslom először próbáld ki.
neutron
Azt en csak az AEROMASTER SET/SOL-nal csinaltam. Amikor a gunzenal ala is raktam akkor nem tudtam mozgatni a feluleten ha elsore nem sikerult eltalalni a pontos helyet
Jó tocsogósan adagolva a Humbrol nekem szépen feszített matt felületre is (nem lett alatta tejszerű), de pár év múlva megrepedezett a matrica. Azt nem tudom hogy a matrica volt eleve ilyen repedős fajta vagy csak a feszítést nem bírta, de utána a Gunze jobb volt ilyen szempontból.
A matricalágyító tapasztalataim szerint,"összegyűri" a matricát,de utána szépen kisimul.Eddig nekem is a Gunze lágyító jött be a legjobban.A 48-as Spitfire-em hüvely-kivetőjébe, amely kb.: 1mm széles szögletes bemélyedés a felségjelet úgy "belehúzta",mintha festve lenne. Használtam még Humbrolt is,az két részes az egyiket a matrica leendő helyére ,a másikat a matricára kell kenni,nem olyan rossz, de nálam a nagyobb résekkel nem igazán boldogult.
én anno az FZR750-es yamahán a matricákat mindet inkább festettem, kevesebb gondom volt így a maszkolással mint a matricákkal való szenvedéssel.
persze akkor még nem voltak ilyen frankó kiegészítők, mint mostanában (lágyító, feszítő)
Köszönöm a hozzászólásotokat és a segítséget.
Legközelebb bevizezem a makettet is.
Egyébként a pánikom elmúlt másnapra, mert teljesen kifeszültek a matricák. Csak nem tudtam, hogy legalább egy napig hagyni kell, hogy kisimuljon. Ott rontottam el az elsőt, hogy azt hittem a matrica feszítő rögtön dolgozik és a görbült felületre azonnal ráfeszül és kisimul.
Vagyis igaz, hogy meglágyult, de gyűrött maradt itt-ott. Én balga meg csak áztattam-áztattam......
Most, hogy végeztem elég jól belejöttem, de azért útálni fogom a nagy matricákat, az biztos.
CCS,
Nagy matricakat en igy csinalnam:
Belerakod a matricat a vizbe ugy 10sec-ig. Utana kiveszed es hagyod ugy amig le nem azik ez meg olyan 10-30sec matricatol fuggouen. Akkor szeles lapos ecsettel bevizeznem a maketten a helyet ahova rakod, hogy konnyeben tudd a helyere igazitani. Miutan felraktad vizes ecsettel addig simogatod amig nem lesz alatta legbuborek es elegge rafeszul a formara. Utana johet a gunze lagyito, bekened vele, de utana mar ne tapizd mert elszakadhat. A lagyitast tobszor is megismetelheted. Ha megszaradt vizes rongyal le lehet torolni a mellement lagyitot. Utana erdemes lakkozni ha teljesen megszaradt.
Keresem a SuperScale 1/48 CVW-14 matricakeszletet:
SS48404 Desert Storm Black-Tail CAGs of CVW-14: F/A-18C 163705/400/NK VFA-25 "Fist of the Fleet ", F-14A 161603/200/NK VF-21 "The Freelancers", A-6E 152605/500/NK VA-196 The Main Battery", EA-6B 158034/606/NK VAQ-139 "The Cougars"
Neu,
nekem megvan, de csak a Tomcatra való cucc. Ha neked elég az is, akkor valami nagyon dögös Tomcat matricát kell adnod helyette, hogy odaadjam... :-))))
Regen en sem hasznaltam es utana 2 napig olyan szint fujtam ki az orromon mint amivel fujtam :-)
Most 1 3M-es maszkot hasznalok, tok jol nezek ki benne ha meg a szemuvegem is felveszem, meg is ilyet 1x a szomszed nenike amikor igy nyitottam ki az ablakot :-)))
Tok jo meg a semmi szagot nem erezni benne meg a nitroet sem. A bajcsi nyugati vegen lehet kapni a munkavedelmi valami boltban. Mindenkinek ajanlom.
Igazabol nem fuzok hozza sok remenyt, de ne mondja senki hogy csak kulfoldon probalkozok:
Keresem a SuperScale 1/48 CVW-14 matricakeszletet:
SS48404 Desert Storm Black-Tail CAGs of CVW-14: F/A-18C 163705/400/NK VFA-25 "Fist of the Fleet ", F-14A 161603/200/NK VF-21 "The Freelancers", A-6E 152605/500/NK VA-196 The Main Battery", EA-6B 158034/606/NK VAQ-139 "The Cougars"
Egyuttal keresek 1/48 A-6E Black Box vagy Verlinden Cockpit-et, Verlinden modern anyahajo deck-et, es minden kiegeszitot ebben a temaban (traktorok, szemelyzet stb...)
Szerintem a MegaModell ben van. Azért az már húzósabb darab lesz :) munkában és árban is :)
egyszer én is szeretnék egy ilyen nagy hajót. Vagy a Bismarckot vagy (inkább) a Yamatot
Bismarck 1/800. Egy hete kezdtem. Lakkozás van hátra.
Próba/teszt darab, mielött nekifogok az autóknak. Olyan is lett. Most akartam pár képet belinkelni róla, de ezek a macro fotók kicsit elkeseritettek. Szóval olyan szar lett, mint amit kb 8 óra ráforditással el lehet érni. De legalább tudom, mire kell majd figyelnem.
Egyébként ha lát valaki valahol Bismark 1/350 Tamiya-t, tudassa velem pls!
nem az itt belinkelt Preludere gondoltam. A tarka civic a honda topicban van (14895)
Milyen csatahajót csinálsz ?
Nekem bő két éve várja kb.harmadrészt összeragasztva egy Musashi (1/720) , hogy legyen végre időm befejezni, közben meg ahogy pakolásztam elhagytam az egyik lövegtornyot :(
Az nem Civic, hanem Prelude!
Jelenleg meg csatahajót festek, ami mivel 1/800-as, elég ici, s sok szin elfér rajra. A konkrét esetben 3 szint fújtam egymás után. Olvastam, hogy ha maszkolunk, nem illik megvárni a teljes száradást. De mire "felmatricázom, addigra bőven beszárad a cucc. Arra meg lusta vagyok, hogy a műveletek között totál szétkapjam a pisztolyt. Ezért én is csak átöblitettem higitóval (kár volt).
Én is ezen gondolkodtam , mert korábban automakettek után érdeklődött :) lehet ,hogy azt a tarka civic-et festi amit lentebb belinkelt :))
Lehet ,hogy az automakettek érzékenyebbek erre , de pl harcjárműveknél nem érdemes két szín között nagytakarítást tartani, főleg ha nem nagyon eltérőek. A tartályt kicsit kitörölni, egy csöpp hígítót átfújni és mehet bele a másik. Persze sötétlila után fehér az már érdekesebb lehet :)
Meg nagyon nem dolgoztam festekszoroval, csak terveem. Megakadt a szemem azon, hogy milyen kegyetlen cuccokat porlaszt a pisztoly a levegobe, es eszembe jutott valami; mondjatok, csak fiuk, hasznaltok ti maszkot? Nem lenne egyszerubb akrilfestekeket hasznalni, amiket alkohollal, desztvizzel ki lehet tisztogatni? Vagy van valami eros erv az enamelek mellett?
Tudomásom szerint propán. Szóval nyílt láng használata.....
A lehülés ellen langyos vizes fazékba kell tenni.
De mindezt megírtam a modellvasutas webzinen lévô cikkben. Lásd néhány hozzászólással korábban.
> A higítótól hogy tud tönkremenni a szelepe?
Azt hiszem, nem a szelep magy tönkre, hanem a tömítô O-gyűrű. Bár nekem kínai szerszámom van, abban az O-gyűrű kibírta a higítókat és az acetont is. Csak a fotolakk higítója tette tönkre. Az viszont teljesen.
Ha valaki ilyen agresszív higítóval dolgozik, szerintem tanácsos kivenni az O-gyűrűt és erre az idôre egy teflon-szalagból sodort hurkával helyettesíteni.
azon meglepődnék ha egy ekkora tartályos szóróval csak 5mp-ig tudnál fújni. gondolom ez költői túlzás lehetett :) Ha nagy felületet fújsz akkor simán utána lehet tölteni nem kell közben nagyon tisztogatni csak ne hagyd beleszáradni. Legjobb ha a bekevert festéket egy nagyobb orvosi fecskendőbe felszívod. Mikor a tartályból már majdnem kifogy egyetlen mozdulattal utánatölthetsz
Nem is a töménység a baj. Azt már kb érzem mennyire kell higitani.
A bajom az, hogy fújok egy darabot, kb 5 mp és kész, aztán moshatom ki, megint 5 mp fújás....
Na igy ment szét a régi. Tartályba higitó, kifúj. De valszeg visszafolyt :-/
Mondták ennél is, vigyázzak a higitóval, mert a tömitéseket szétb...a. Akkor most 5 mp fújás után full szétszed?
Hai !
Ez tökéletesen úgy néz ki, mint a Kager 1801-es, a cucc használható csak kényes a tű (az enyémnek már enyhén görbe a vége), sőt egyesek szerint már gyárilag félrehord :-( Az a kérdés, milyen vékonyat tudsz majd vele fújni, az tuti, h akrilt érdemes használni.
"8-10 ezer körül már kapsz használható pisztolyt, azok már csak fémből vannak, olyat használj."
Most jön ez. Amit vettem az 7e Ft volt készlettel együtt. Műanyag fos. A visszafolyás meg a pisztolyban lévő szelepig sikerülhetett, ami full műanyag.
Lehet lefényképezem, járjon csodájára mindenki. Vicc-cucc.
nem belégzésre való levegő, de végül is az sztem. :-)
Nem tartok fiz-kém órát, nem az.:-)
Mire én átpakolnám, be is száradna a pisztoly.
Valami nem stimmel.... a levegőpalack csere az kb. 20 másodperc. Letekerem az egyikről és fel a másikra.
Amúgy meg sokan használnak traktorbelsőt, jól felfújva van benne vagy két-három atmosz, és jó sokáig nyomja az igazi levegőt.
amikor telenyomtam higitóval, hogy kifolyatom, valahogy visszafolyt a csövön a levegő-szelepig
Ezek szerint a palack levegőszelepjéig sikerült visszafolyatnod????
Egyébiánt meg minden pisztoly szétszedhető és úgy kell tisztítani. Nyilván először egy kis higítóval kifújom belőle a maradék festéket, de utána szétszedem és gondosan kipucolom. A műanyag részekre (ha van egyáltalán nekije) vigyázni kell, mert az erősebb higítók megzabálhatják a műanyagokat.
8-10 ezer körül már kapsz használható pisztolyt, azok már csak fémből vannak, olyat használj.
Lehet, nem belégzésre való levegő, de végül is az sztem. :-)
Mire én átpakolnám, be is száradna a pisztoly.
Ja, retus <-> pisztoly.
Úgy, hogy amikor telenyomtam higitóval, hogy kifolyatom, valahogy visszafolyt a csövön a levegő-szelepig, amiből vagy kioldott valamit, vagy a franc tudja. Egyébként valami hihetetlen gagyi egy szar.
Hol lehet kapni Tamiya szalagot a Fabulison kivul tutira? Oda nem tok kimenni nap kozben. Folyekony maszkolot probalal mar vele maszkolni?
Hanannts-nal meg nem lehet rendelni 2db maskot, mert nincs 10 font az ara, es az a minimum. Eduard-nal meg aszongyak, hogy a $9 os maszknak (2 adag) $15 a postakoltsege...ez meg nevetseges, foleg a szomszedbol.
Na nekiálltam a héten megvásárolt retus cuccal a művészetnek.
Eslőre lenyűgözött, milyen finoman lehet dolgozni vele.
Másodjára ideges lettem, amikor a flakon, amiből a levegő jön kihűlt levegő térfogat össze nyomás semmi. Rázogatásra kicsit megint fúj, de néha kis jeges párát is.
Harmadjára bejött az "olcsó húsnak..." efektus. Szépen kitakaritom a pisztojt, aminek a szelepe a higitótol beszart, igy nem zár.
Most akkor holnap tényleg menjek venni kompresszort meg rendes retust?
Ui: nekem csak TESO maszkolót tudtak adni. Fincsi cuccnak tűnik, csak kár hogy helyenként lehúzza a festéket :-/
Higabban vittem fel, es szetterult a keretig, mivel az kicsit kugrik. Nem konnyu eltalalni mondjuk a jo aranyt, raadasul ha veletlenul ralog a mar meglevo maszkra a szalag, akkor felszedi...eppen ezert szivtam az elobb is, mert a 3. resz szalagja kicsit ralogott egy masikra es felszedte...ugyhogy kezdek nagyon ideges lenni :) Asszem megis Eduard maszk lesz belole ha ma nem tudom megcsinalni...
Csak megosztom vletek a legujabb tapasztalatomat. Szoval mar emlitettem, hogy szenvedek a viking kabintetejenek a maszkolasaval. Ma megtalaltam a megfelelo megodlast. Humbrol folyekony maszkolo, nagyon picit higitva. Persze, hogy ezt pontosan fel lehessen vinni, ahhoz eloszor ezt is ki kell maszkolni. Na ez nem ment eddig semmivel, mert ami nagyon ragad az ugye nyomot hagy, ami nem az ala meg befolyik. Raadasul angyon merevek, nehez szep ivet csinalni veluk meg akkor is ha bevagdosom par helyen. Szoval ma a TESCOban talaltam egy TESA Creative nevu krepp ragasztocsikot. Belteri munkakra valo, evtakarashoz. Na ez bejott. Gyonyoruen lehet hajlitani, meg megdobbentoen kis sugarban is, es pont ugy tapad, ahogy nekunk szukseges. Levagtam belole a megfeleloen vekony csikot, es tokeletesen tudtam vele ivet takarni. 359ft volt. Ajanltom mindenkinek!
Nem erdekel valakit egy Monogram 1/48 F-8E Crusader? Vagy ugyanez a kit + 2 KMC detail set (mar nem gyartjak, ritkasag, es nagyon sok minden van benne, kivalo minoseg!) + Eduard maratas + VacForm kabinteto?
Lehet hogy lenne egy ilyen mellektermeke egyik uzletemnek, de mar van egy ilyen kit-em.
Az A-10-et jegeltem amig nem tudok otthon fotomaratast csinalni, mert addig nem nagyon tudom folytatni. Az F-14 is visszakerult a dobozba, mert belefaradtam a fekszarny csiszolasaba, meg kiakarom probalni a festest a Vikingen mielott ratolom a tomcatra. Szal most Viking, aztan Tomcat, aztan meg itt lesz az amcsi faszitol a csomag amibe megegy 1/48 F-18-at is belerakott, ugyhogy 4 kit lesz benne...Szal az A-10-et nem kapkodom el, azt apranken csinalgatom...szerintem kulon fel ev lesz mire gyartok 2 hajtomuvet hozza...
Ez a rohadt viking...2 oraja probalom kimaszkolni a kabin tetot, de mar kezd elfogyni a turelmem, hogy semmi nem jo. Nem hittem volna, hog yennyire bena vagyok. Lehet hogy eduard mask lesz belole :(
igen , asszem az olajfesték a kevéssé hivatalos közkeletű neve a hagyományos modellezőfestékeknek .
nekem a higítására a tepenol vált be , de kétségtelen ,hogy mással is lehet hígítani
> "enamel" = olajfesték. saját hígítójával vagy terpenollal lehet hígítani
Nem tudom, hogy ez egy tévedés, vagy csak modellezô szleng. De az enamel az szvsz. nem olajfesték, hanem alkidgyanta alapú festék, amit szintetikus festéknek is hívnak. Lehet higítani lakkbenzinnel, szintetikus higítóval és más oldószerekkel is.
gossip2222,
A badger hasznalom mondjuk a nemet kukacmintas vagy pottyos kamohoz, vagy szabad kezzel fujt kamohoz, meg kisebb alkatreszek fujasahoz. Ausztriabol hozta be nekem az Ödi bá, kb 5 eve es ha jol emlekszem olyan akkor olyan 20 vagy 30e Ft -nek megfelelo schiling volt. Ezt sokkal jobban szeretem a pasche-nal. Szerintem neked is valami ilyesmit kellene venned vagy Iwatat vagy Tamiyat, azt is az Iwata csinalja.
A pasche-t meg mondjuk lefujni 1/48-as repulot. A pasche mar nem emlekszem, hogy 40.000 vagy 60.000Ft volt, de asszem 60e csak az afat vissza tudtam igenyelni mert papirarut irtak a szamlara. Jo pisztoj de ennyit szerintem nem er.
A Badger elott Kagerem volt, alapbol balra fujt+ valami gagyi puha tuje volt mindig elgorbult a fentieknek teflon van, az eleg kemeny :-)
neutron
Acetonnal lehet higitani de a tamiya szerintem eleg szar. Mikor csiszoltam mindig kiestek darabok belole. Azt vagy 3x kellet mindig csinalni. A MILLIPUT 1000-szer jobb. Olyan mint a gyurma, csinalok 1 vekony csikot belole belerakom mondjuk a torzs-szarny resbe, a kormommel leszedem a felesleget+vizes rongyal, utana alig kell csiszolni vagy semmit sem kell. Beton kemenyre szarad. A SAS-ban es a Fabulisban lehet kapni olyan 2000Ft-ert, a hanatsnal olyan 800Ft :-)
Tudna-e valaki segítséget nyújtani matricázásban ? Ez az első eset, hogy nagy matricákat szeretnék felrakni.
Adott egy Mr.Mark Soft matricalágyító/feszítő. Ezt a felragasztott matricára éppen hogy csak rá kell kenegetni, vagy be is kell áztatni a matricát ? Esetleg többször kell időközönként beecsetelni ?
Történt ugyanis, hogy tegnap este a Hondám burkolatát matricáztam, de mivel elég görbült a felület, nem simult rendesen be a kis mocsok. Elővettem a matricafeszítőt, lekentem a matricát, majd óvatosan segítettem a ráfeszülést. Igen ám, de amikor már szuper lágy lett a matrica, a hajlítások mentén összegyűrődött. Ennek örömére ismét rákentem a lágyítót....fél óra elteltével feladtam, hogy valaha is sima lesz a gyűrődés. Annyit értem el, hogy egyre vékonyabb csíkok lettek a gyűrődések, de nem tüntek el teljesen. Sajnos ez az állapot reggelre is megmaradt.
A másik amivel nem tudom mit csináljak, a lakkozott felületre óhatatlanul is rákerült a matricafeszítő folyadék és halvány foltot hagyott maga után. Igaz, ez csak bizonyos szögből látszik fény felé tartva. Vajon ezt le lehet mosni valamivel, mert a víz nem viszi le. A higító meg leszedné a lakkot is.
A moci teljesen kész, már csak a burkolatok matricázása van hátra. De ha nem sikerül akkor hiába az eddigi majdnem 2 hónapos munka.
Utolsó kérdés : hogyan lehet eltávolítani a hibásan felrakott és már megszáradt matricát ?
Kérek mindenkit, aki tud segítsen.
Üdv:
CCS
Bocs hogy ilyen hosszúra sikeredtem, de nagyon el vagyok keseredve.
Hai!
He elmész egy jól bevált háztartási festékboltba, akkor kb 200 Ft-ért kapsz egy használható méretű tubus (25 dkg?) tömítőpasztát, általában karosszérialakatosok meg ilyenek használják, a pontos nevét nem tudom fejből, kék és bézs (vagy nyers) színű a tubus és sokkal hígabb, mint a Tamiya féle, mióta megvettem, mást nem használok. Lassan szárad, ellenben enyhe szikkadás után már lehet vele dolgozni: próba, csersznye!
Lee
A matt lakkozáshoz csak annyit,hogy teljesen fényes felületet le lehet mattítani /legalábbis nekem ezzel még nem volt soha gondom/.A matt lakkot hígan és vékonyan kell fújni,minden réteg után a pisztollyal sima levegőt fújok a felületre .Ilyenkor lehet látni ahogy kimattul a felület.Előnye még ennek a módszernek, hogy nem ragad por a felületre.
Gunze Mr Surfacer 500 ill.1000,és ha ez nem elég híg van saját higítója,egyébként ezt fújni is szokták pisztolyból.Én a Sasban vettem legutóbb,kb három hete,/1000-HUF/ 40ml-es kiszerelésben árusítják.
vigyázat, tamiya akrilt nem szabad vízzel hígítani, mert utána nem fog takarni/tapadni rendesen!!!
terpenollal meg csínján, ugyanis képes feloldani pár műanyagot!
nekem éppen a palettámat kezdte ki a kis drága, pedig sokkal jobban lehet vele hígítani a makettes olaj festékeket (művészről nem is beszélve), mint a saját hígítójukkal..
Gyerekek....nagyon gaz ez a viking. Alapvetoen szep makett, de ha nem akarsz mindent kinyitogatni rajta, akkor 1mm-es reseket kell mindenhol betomkodnod, mert becsukva nem passzolnak az ajtok...kicsit morcos vagyok erte...1mm?!?!?
"enamel" = olajfesték. saját hígítójával vagy terpenollal lehet hígítani
zsírtalanítani legegyszerűbben langyos mosogatószeres vízzel lehet. azon már megoszlanak a vélemények , hogy utánna törölgessük meg vagy hagyjuk simán megszáradni.
esetleg alkoholos áttörlés is szóbajöhet zsírtalanításként
Kösz a választ. "Sima" alatt persze a "nem mattot" értem. Nincs rá irva fogy fényes, de gondolom az az alap.
Egyébként Model Masterből tankoltam fel.
S mivel kezdő vagyok, nem értem, mi az hogy "enamel". Ezt mondd el nekem lécci.
Ami kérdés meg megint felmerült, hogy van egy ragasztásügyileg elkészült, s ezáltal jól összetapizott makett. Festés elött mivel/hogy lehet zsirtalanitani?
"Sima" festék alatt mit értesz? Elvileg ha fényesre matt-lakkot fújsz lehetséges, de akkor sem lesz tökéletesen matt, inkább selyemfényű.
A hígitás meg a festék minőségétől függ, van olyan is, amit egyáltalán nem kell hígitani. Nem tudom ez mennyire pisztoly-függő, mert én eddig csak a sajátommal fújtam.
Ez a higitós téma azért érdekel különösen, mert azt irták, hogy ezekbe a pisztolyokba 1:3 1:2 arányban kell lennie a festéknek:higitónak. Erről valaki bővebben?
mezga geza:
Jol emlexel, az idomokhoz valoszinuleg ugyanugy Tamiya spray-t hasznalnek. De pl. felnikhez, ulesekhe, blokkhoz inkabb pisztolyt hasznalnek. Mit jelent nallad a kis ill. nagy felulet? Az altalad emlitett pisztolyok kb. milyen arban vannak itthon?
gossip2222
Attol fugg mihez kell.
Nekem az apro dolgokhoz 1 Badger100-as a nagy feluletekhez meg 1 Pasche VL-em van. En mind a 2-vel meg vagyok elegedve.
Ha jol emlekszem Te motorokat csinalsz ahoz a legjobb szerintem a Tamiya spray, semmilyen pisztojjal sem fogsz tudni olyan szep tukor feluletet fujni mint azokkal.
De ha mindenkeppen pisztojt is akarsz venni akor ne vegyel noname gagyit mert olcso husnak hig a leve. Sajat tapasztalat.
Annak idején vettem csomó króm és hasonló festéket. Mind olyan volt, mint a neolux kályhaezüst. Most meg nézek egy makettet, ahol olyan króm van, hogy leseggeltem. Hogy lehet ezt megcsinálni??? (pl motor kipufogója)
A másik kérdés is hasonló, pl visszapillantó tükröt miből lehet csinálni? (magát a tükröt).
Belendültem. A héten elköltöttem kb 50e Ft-ot festékekre, ecsetekre, szórópisztolyra, s még egy pár makett is belefért. (ha ezt asszony megtudja...)
Ha valaki valahol lát ilyen, vagy nagyon hasonló makettet (Honda Prelude), szóljon már pls, mert megveszek érte:
En repulos vagyok, de a Tamiya gyart piszok sok motort, nyakamat ra hogy tobb yamahat is. Szeintem keress egy uzletet, ahol van tamiya es rendeld meg. (Pl MegaModell Bajcsy vagy Thokoly, SAS Military, Fabulis, Replica stb)
Régi fórumosként (másik topic) reménykedem hogy itt is segítetek infóval.
Yamaha motort szeretnék venni (makett), de lövésem nincs merre keressem, vagy hol induljak el. Ide, vagy emilben magánba, minden ötletet, telefonszámot szívesen fogadok!
Sziasztok!
Van néhány versenyautómakettem, dobozos, mind szűz, és eladnám őket, vagy elcserélném más tipusokra. Várom az érdeklődő leveleket, nhrallye@fw.hu címen. Nem akarom a helyet foglalni a listával, de érdekességként annyit, hogy ESCI is van köztük...
En is hallottam rola, de meg egyik future release listaban sem lattam pedig atnyalaztam mar parat...egyebkent lesz egyket erdekesseg. Pl 1/72 C-17 Globemaster, 1/32 B-17G (igen nem eliras!), 1/32 A-7E es SU-27, es meg sorolhatnam. Egyebkent ezek kozul egyik sem revell. Ha valakit erdekel ez a lista, akkor a www.hannants.co.uk oldalon a Future Releases tab-nal talalja meg.
Mas:
HUMBROL "folyekony" maszkoloval kapcsolatban erdekelne, hogy mennyi ideig lehet fenthagyni? Csak azert erdekel, mert az uvegen 3 nap van, de nekem kb 2 hetre kene. Probalta mar valaki?
Nekem is tetszik. Regen 92-ben csinalt a Monogram EA-6B Prowlert is, az egy kicsit egzotikusabb darab 1/48-ban. Sajnos mar nem gyartjak, es nem lehet sehol szerezni szinte. Az E-bay-en van neha 100$ korul mennek. En is kerestem, erre irt egy amcsi srac, hogy neki van es nem kell neki, ugyhogy elkuldi nekem, mert O WWI gepeket csinal. Es bonuszban ad hozza egy 1/48-as Crusadert, meg egy 1/48-as Tomcat-et...Annyit kert cserebe, hogyha valamikor osszefutok valami WWI 1/32 vagy 1/24 geppel akkor kuldjek neki egyet....kivancsian varom a fejlemenyeket, mert ugy nez ki hogy argentinabol meg sikerul szereznem a vikinghez egy paragon set-et amit szinten nem gyartanak es arra valo, hogy szepen ossze lehet vele hajtogani a madarkat. Szinten innen ugynez ki hogy lesz a Prowlerhez egy Black Box cockpi set is amit szinten nem lehet mar szerezni. Varjuk meg e fejlemenyeket. (A Srac egy italeri tomcat-et kert erte :)
az S-3 Viking meg az A-6 Intruder állatul tetszik nekem. Ha repülős lennék, biztos nekiestem volna már ilyeneket összedobni. Főleg az Intruderek támadása c. film óta jön be nekem az A-6-os. :-)
10% mindenbol lejott, meg a styrolbol is. A tobbi dolog csak bizonyos termekekre ervenyes. Pl 3xxx Ft-ert volt Hasegawa 1/48 F-16C ami jo arnak szamit. En egy Vikinget vettem, az csak 10%-kkal volt olcsobb.
a befolyatás tényleg jó módszer, alkalmazom is a kipufogókon én is, ellenben a kipufogóvég kormozódását nem lehet ezzel a módszerrel jól megjeleníteni. Én grafitporral szoktam csinálni a dolgot. Ecsetre felveszek egy kis grafitport, majd ezzel bedörzsölgetem szép finoman. Egész jó lesz, de ha nagyon csillogni kezd, az gáz. Na akkor kellene jönnie a mattlakknak, amit csak fújni lehet, különben az is fényes lesz. De mivel nekem sincs fújóm, a lakkot erősen hanyagolom... Egyébként a kipufogó alapszínének festékébe egy kis hintőport kell tenni, mikor festi az ember, ettől lesz olyan jó szemcsés rozsda kinézetű a dolog. Azután jöhet egy kis befolyatás valami sötéttel, némi szárazecsetelés valami jó kis harmadik (netán még egy negyedik) színű festékkel, majd a végén (természetesen száradás után) a kormozás a cső végén. Sirály eredményeket lehet kapni ám.
Hai jóreggelt!
Valaki meséljen már bitte, milyen eredményessége vana Fabulis által rendezett vásárnak: tényleg minden olyan jó árban kapható vagy csak bizonyos kevésbé kurrens dolgok? A válaszoktól teszem függővé, h érdemes-e felutaznom legközelebb.
Thx: Lee
Hogyan lehet szép kipufogóvéget csinálni? (rozsdás kipufogó kormos vég)csak ecsettel rendelkezem.
Az kell hozzá.:-)
Egy kicsit beereszted barnával feketével, meg szárazecseteled.
A beeresztés az az, hogy híg, nagyon híg festékkel vékonyan befolyatod a szegleteket réseket, majd hagyod megszáradni.
A szárazecsetelés pedig az, hogy a kemény, rövid szőrű ecsetre kis festék megy higítás nélkül, majd addig húzogatod le egy papírlapon, ameddig már (látszólag!) nem jön le róla több festék. Na akkor elkezded símogatni vele az alkatrészt, és még egy kevés festék csak le fog jönni róla a széleken.
A beeresztés problematikájával (milyen festésre milyen beeresztést), - azaz akril/enamel kérdéskör - kb. 100 beírással ezelőtt foglalkozott vagy 10 makettezőtárs.
> autókhoz való kompresszort, akkor tudnám üzemeltetni vele a szórópisztolyomat ???
Nem nagyon. Ezek az apró kompresszorkák nem tudnak tartósan üzemelni. Némelyikre rá is van írva, hogy 10 percnél tovább nem szabad használni. Addigra teljesen átforrósodnak. A motor is és a henger is.
Hello makettező társaim!
Lenne egy kérdésem, kezdő lévén ilyen porblémákkal küzdök. Hogyan lehet szép kipufogóvéget csinálni? (rozsdás kipufogó kormos vég)csak ecsettel rendelkezem.
Várom az ötleteket előre is köszi
Peti
Tudna-e valaki segíteni nekem abban, hogy:
Van egy 12V-os akkumulátorom és egy Revell szórópisztolyom. Ha vennék egy Tesco/Metroban kapható autókhoz való kompresszort, akkor tudnám üzemeltetni vele a szórópisztolyomat ???
Köszönettel fogadom a véleményeket és tapasztalatokat. (A hűtőgép kompresszort sajnos nem tudom összehozni.)
Összedobtam egy kis weboldalt az eddíg elkészített makettjeimről. Ha valakit érdekel megnézheti.
www.robix.hu/makett
Várom az illúzióromboló kritikákat :)
Azokban azert volt full sotet, mert nem volt benne semmi. Ebben van valami....pilotafulkenek nem neveznem de valami. Ez is sotetitett, de a korrekt szinekre festve nagyon huzna a szemed. Ezert fogom meg jobban besotetiteni.
Jelenleg inkább lelkesedéssel, semmint komoly szakmai tudással felvértezve rallye-autókat építek és kezd elkapni a gépszíj... :) Szeretném az egyik masinát (Horner Bubu 94-es Lanciája amivel a Mecsek Rallye-n ment) az akkori körülményeknek megfelelően "kissé" összesározni, koszolni. Nem olyan harcjárműveken látható tömény sárra, hanem csak vékony, néhol áttetsző kis koszolásra gondoltam.
Milyen módszert ajánlotok? (Az én első barbár gondolatom sötétbarna mattfesték volt, meg a szórópisztoly nagy szemcsékkel... :))) )
Tegnap vettem Fabuilsnal egy 1/48-as S-3B Viking-et. Ez az italeri kiadasa. Eleg hanyattatott sorsu kit, mar tobb cegnel jart. Az elejene pilorafulkeje sem volt, egyeszeruen nem lehetett belatni. Ebben mar van, bar nem kulonosebb elmeny :) Egyebkent a modell maga eleg szep, eleg jo negativ panelvonalai vannak, megfeleloen melyek (nem kell fosni hogy a tob reteg eltomiti), bar van ahol - foleg az ives reszeken az aljan es a tetejen - elhalvanyulnak. De egyebkent szep. Most ezt be kellett iktatnom az 1/32 A-10 es az 1/32 F-14D project ele, mert az a ket dolog most anyagiak miatt szunetel. Addig is kell sikerelmeny :) Kicsit feldobtam a muszerfalakat - gyarilag csak sik + matrica. Nem vittem tulzasba, de jobban nez ki mint a matrica. Mivel ennek sem egy alom kidolgozottsagu a belseje, es nem igazan akartam a kit aranak ketszereseert megvenni a hozza tartozo cockpitet, valszeg le fogom sotetiteni a kabintetot annyira, hogy ne vonza be a szemet az embernek a kabinba, de azert lehessen latni hogy van benne valami.
En kerestem anno...nem tudom hogy Neked irtam-e vagy csak ugy, de engem mindenkeppen erdekelne. Esetleg tudok adni Parafilm-et cserebe, azt is keresett itt valaki.
Engem nem enged belépni. Valszeg egy olyan linket adtál amit csak te láthatsz mint az album tulajdonosa. Légyszi add meg az album címoldalát.
egyébként köszi hogy megadtad ezt a webhelyet, eszméletlen sok mindenféle fotó van itt.(azt írják több mint 34mill kép) aki még nem járt erre , érdemes szétnézni pl. a "hobbies - military" kategóriában , én már találtam néhány szép repülő képet.
www.webshots.com
A Fabulis megszünésröl és a Humbrolról szoló hireket én is hallottam de nem tudtam vele mit kezdeni mivel ha jól tudom most érkezett hozzájuk Humbról szálitmány! Én már rég vártam egy ujjabb adag maszkoló folyadékot és a Clearfix ragasztot (amiről szintén azt lehetett halani, hogy befejezték a gyártását). Valmint a nürnbergi kiálitáson is lehetett velük találkozni. Egyébként volt egy-két érdekes dolog a kiálitáson sajnos a katalogusokat benthagytam a munkahelyemen ugyhogy leghamarabb szombaton tudok pici csemegét irni a látottakból.
Egyébként most találtam rá erre a topicra, majd ha idöm engedi megprobálom elolvasni a régebbi írásokat!
Magamról annyit, hogy leginkább Magyar és Német harcjármüveket és figurákat készitek de nem vetek meg más dolgokat sem.
A végére pedig egy kérés ha valaki tudja Méri Tibi telefonszámát az legyenszives irja meg magánba még az operaházas korszakából ismerem. Ha pedig olvasnád akkor kérlek jelentkez mivel lenne pár kérdésem!
Elöre is köszönettel!
csinalok majd fotokat, ha tudok, amig a foldon vannak, es ha erdekel valakit, felteszem a netre. (Mire koncentraljak? Futomu, motor, belsok?)
Igen, ebben a sorrendben.:-)
A hajtómű kiömlők / kipufogoók, de különösen a fegyverzetek izgalmasaak még, persze ha fel van szerelve gépágyukkal.
Egyes jellemző kopások, koszolódások is jó fényképalapanyagok. Pl. a propellerek szoktak jellegzetesen kopni, meg egyes gépeken a kipufogógáz hagy jellegzetes nyomokat.
Amerikai muscle car-okat a revell monogramm is gyárt. Nekem a következô egy 65-ös impala lesz, ez is revell. Elég nagy választékot találsz a Körúton, a Király utcánál (Kentucky mellett, mint azt már többször kitárgyaltuk itt.). Revellbôl legutóbb láttam ott pl. shelby mustangot, poniac gto-t, dodge chargert stb. (Meg persze az amt-k, amikbôl vannak azért jobban kidolgozottak is.)
Ne gyulolj; igy meg rosszabb... Kiderult, hogy egy negynapos rendezveny indult el, veteranokkal, UTASREPULTETESSEL (B-17, B-24), ugyhogy egy ideig azt hittem, fel fogok szallni egy ilyennel. Aztan egy oraval kesobb kiderult, mennyibe is kerul a dolog... 350 dollar. Egyszoval itt allok a foldon, repulhetnek is, HA nem logna ki a seggem a nadragbol. )c:
http://www.bocaratonairport.com/core_auth.asp
Nezzetek meg a news cimszo alatt.
Mindegy, csinalok majd fotokat, ha tudok, amig a foldon vannak, es ha erdekel valakit, felteszem a netre. (Mire koncentraljak? Futomu, motor, belsok?)
Évente egy-két autómodelt (makettet (?), jó, jó tudom nem mindegy, szóval műanyagból kézi festés, dísznek) összerakok saját kedvtelésre, s szeretnék valami 60-as 70-es évek beli amcsi gépállatot összetenni (szemályautót, vagy max pick up-ot). Mit ajánlatok? Hol lehet hozzá jutni?
A nehézségi szint minél erősebb, annál jobb. Szeretem, ha szépen ki van dolgozva a gépállat. Van egy AMT-m, 2-es szintű, de fagolyó egyszerűségű egy Tamiyához képest, de amcsi gépet másban nem láttam.
Szóval Pls help!!
Köszi
Ui.:
Szeretem az eredeti felszereltségű, de mégis egyedi utcai verdákat, s nem az agyontuningolt sportállatokat.
Bocs, hogy ide firkalok, de nem tudom megosztani senkivel... Csak kiugrottam ora utan setalni egyet a parkban, es egy repuloerod szallt fel eppen az egyetem melletti repterrol!!!! Meg soha nem lattam eloben...
Gondolom az igazi bronz színt is csak ilyen úton-módon tudom megszerezni. Bár gondoltam beteszek egy bronzrúdból esztergált, felpolírozott darabot
a teleszkóphoz, de ha lenne festék, az csak egyszerűbb lenne.
a Humbrol krómszilverje tükröző felületet képes alkotni. (Megjegyzem, egy réteg nem lesz elég a hatás eléréséhez.) Ellenben amint hallom, talán a Humbrolnak annyi... Remélem, kacsa az infó.
CCS,
Tukor kromat vagy BARE METAL filiaval vagy ALCLAD2 festekkel lehet csinalni. A foliat lehet kapni a fabulisban is. ALCLAD-ot asszem csak kulfoldrol lehet beszerezni.
Tudja valaki, hogyan lehet tükörfényes krómozást készíteni. A Testors chrome silver-jét hiába polírozgatom, sosem lesz olyan mint az igazi nikkelezett, vagy krómozott felület.
A másik: vettem egy Tamiya akril Bronze színt, hogy a mocim teleszkópját azzal festem le. De hát ez a bronz még csak nem is hasonlít a bronzra, inkább sötétbarna. Esetleg keverjek az arany festékemhez még valamit ???
Nono!
Éppen hogy sok sok másféle festékkel érdemes kavirnyálni, a Humbrol előnye a nagy választék és alacsony ár, de nézd meg a Gunze vagy a Model Masters választékát pl. meg a többit. Állítólag a Fabulis forgalmazni kezdi a Vallejo festékeket (akril és enamel is), amiket nyugatabbra igen dícsérnek... főleg a spanyolok.
Felröppent a hír, hogy valami játékgyártó cég negvette a Humbrol festékgyárat, és ennek örömére bezárta, még azon melegébe. Mit hallottatok, mi igaz ebből? EZ azt jelenti, Humbrol festékeknek annyi, nincs helyette más?
Ha ez igaz, én felhagyok a makettezéssel. Humbrolon kívül más festékkel nem érdemes kavirnyálni. :-(
Most szombaton (9 és 14 óra között) akciós hétvége lesz a Fabulis-ban! Minden, ami mozdítható, 10-40% árengedmennyel kapható! Most hívtam fel Őket, Ők mondták. Én bizti körülnézek.
Próbáld az akril festéket ne vízzel higítani, hanem a saját higítójával, és az igencsak felhigítottal panelezni! Működnie kell. Ha nem, egy világ dőlne össze bennem...
Tegnap vettem egy vizfesteket, hogy olaj alapra azzal panelezzek, de valahogy az olaj sokkaj jobban szetfolyt a panelvolnalakban, szinte szetszaladt benne, a viz ehhez kepest csak ott maradt ahova pottyentettem, raadasul, mikor kb ket perc mulva megprobaltam vizzel visszamosni, mar le sem jott rendesen, a szelei meglatszanak.
Valakinek valami tapasztalat ezzel? Milyen festeket hasznaltok panelezeshez?
Ket kerdesem van. Repulogepeknek a panelvonalakat mindig feketevel eresztitek be? Ez ugye a koszolodast hivatott reprezentalni, tehat gondolom fekte, vagy sotet a celszeru. Van ettol kivetel.
Ja mennyi ideis hagyjatok szaradni mielott visszamosnatok???
Masik, hogy a alcazofestesnel a mintazatot az igazi gepekre valami sema szerint festik fel, vagy csak ugy talalomra es nincs ket egyforma gep?
A festesi utmutato amit a dobozban talalunk altalaban rendben van, vagy ott csak rarajzolnak valami kameleonmintat es kesz?
Felejtős. Lejártam a lábam, minden boltból küldtek egy következőbe, s igy tovább. Még a rendelhetőséget sem ajánlják fel. Állitólag nem Mo ahol nem lehet kapni, de egész Európában nincs se Aoshima, se Fujimi. Szal marad a net, és a fizess előre, majd megláthuk mi lesz...
Köszi hogy megosztottátok a tapasztalaitokat velem.
Szia Maz!
Azthiszem ez az URAL gyanúsan Ukrán, erre abból következtettem ,hogy az öntőkeretek betűvel vannak jelölve és én ilyen "b" betűt csak álltalános suliban ororsz órán láttam.
Tetszik a honlapod! Milyen orosz csodákat lehet még kappni makett formában?
Haladgatok az építéssel eddig nem volt komoly porbléma bár még csak az alváznál járok.
Le is festettem de vélemyényem szerint botrányos lett nagyon hamar besűrűsödik akár hogy hígítom a második ecsetvonásra olyan mint a szurok.
Csupa maszat lett lehet hogy lemosom, minden matt festék ilyen? Ja a szkennelést megköszönném
Üdv Peti
Ez a mügyantás dolog jól hangzik. Az legalább nem zsugorodik úgy össze mikor megkötött. Viszont jó sürüre kell keverni, hogy ne terüljön el, még miel?tt megköt.
Köci!
próbáld ki vagy a műgyantát keverni földdel vagy a tapétaragasztót szintén virágfölddel.
egyiket sem csináltam még, de ismereteim szerint nem lehet rossz egyik sem.
esetleg írhatnál levelet a készítőnek, hátha elmondja a titkait.
valamelyik pro modellben volt egy tankos dioráma és abban is nagyon állat volt a sár.
valamilyen versenyről készült képriprt közt szereplet 2 éve asszem és a helyezése is jó volt nagyon a diorámának.
Én ugyan még nem próbáltam soha,de több, régebbi újságban olvastam,hogy "kávézacc"-ot használnak erre a célra;a járművekre rakódott sarat hintőporral is szokták imitálni.
Fujimi maketteket hivatalosan 1995 óta (vagy lehet hogy még régebben) nem forgalmaznak Magyaroszágon. Ne kérdezd miért nem tudom.
Egy-két elfekvő makett lehet az országban de nem jellemző.
Sztem ha a Fabulis listájában benne is van, nem hiszem hogy be tudják szerezni.
Egyébként ha netán valahol meg tudják szervezni a fujimi-s cumók beszerzését szólj majd! Érdekelne egy-két helcsi :)
Persze, ezek a hibák nekem is feltüntek, de engem az érdekelne, hogy a sarat magát hogy lehet ilyen fszán megcsinálni.
Milyen anyagból, milyen technikával, stb. Én már próbálkoztam sok mindennel, pl híg agyaggal, ami addig jól is nzett ki, míg meg nem száradt, mert ekkor összement, elvesztette a jó kis formáját, és még ki is szemcsésedett. Utána akárhogy lakkoztam, nem lett a felülete ilyen homogén, mint a képeken.
A gipsz szintén nem jó, mert nehéz vele dolgozni, nem lehet jó srukturát kialakítani belöle, mert egy idö után elterül, és száradáskor hajlamos a repedezésre.
Szerintetek ez mib?l van?
A Revell úgy vette át ezt a makettet az ukránoktól, vagy saját fejlesztés???
Ha az ukrán, akkor meg fog gyűlni vele a bajod. Ami most eszembe jut, hogy a motorháztető túl rövid, persze megoldható telefonkártyával. Eduárd gyárt hozzá egész jó rézmaratást, de nem tudom második makettnél érdemes-e beruházni jelentősebb feljavításba.
Festék témában szinte mindenki másra esküszik, én a Testorsra, de én fújni szoktam.
Összerakás előtt tanulmányozdd kicsit a honlapomon az URAL képeket.
Ja, megvan még egy súlyos hiba a maketten. A plató oldalfalainak helyzete van valahogy elcseszve. Ha gondolod beszkennelhetem majd egy régebbi makettező újságból a cikket.
Az én személyes tapasztalatom alapján ha a matt festést mindenképp ecsettel akarod, akkor enamel. 1/35-ben jobb lenne pisztollyal, ecsettel 1/72-t szoktak. De ha már, akkor enamel. Ez esetre viszont Humbrol. Ha valaki Testorst ajánlana, akkor próbáld ki, ecsettel csak nagyon keveset dolgoztam vele, akár még jobb is lehet a Humbrolnál.
Van aki az akrilra esküszik ecsetnél is, nekem nem jött be.
Ha komoly szakmai választ akarsz boltban ilyesmi kérdésekre, akkro a Sas-ban tedd fel őket, nem elfogultak ilyen ügyben.
Nemrég kezdtem a makettezést és mint ilyenkor lenni szokott felmerült egy-két kérdés. Első makettemen sikeresen túl vagyok (Harley Davidson 1:12 Revell). De most azt hiszem bevállaltam (URAL 4320 1:35 revell).Azt hiszem ez lesz az én igazi témám. Megpróbáltam tájékozódni a témában, megvettem a Hobbim a Makettezés c. könyvet is.
Egyvalamiben viszont nem tudok dönteni a FESTÉK, eredetileg revellt akartam venni, de az eladók "tanácsai" eléggé elbizonytalanítottak, ráadásul ellentmondásosak is. Most nem írom le, hol miket mondtak, 9 boltot jártam körbe tegnap és elég megdöbbentő volt, hogy a JÓ festék boltonként váltogatja a nevét és persze jelenleg éppen kifogyott. A hígítóról nem is beszélve.
Tehát a kérdésem a követlező: Vízbázisú vagy Enamel? És abból is milyen tipust ajánlotok ecsethez szórópsztolyon még nem gondolkodom talán majd késöbb. Az esetleges válaszokat és tanácsokat előre is köszi.
Peti
Az a baj, hogy kb egy hónapja náluk kezdtem. Azóta szájról-boltra járok. Sehol, még csak rendelni sem lehet. Fabulisnál ugyan lehet, de az a minimum, hogy fél év. Ha jön. Ha van. Ha el nem vész....
Állitólag geész európában nincs. És ők is csak a netről rendelnék. :-/
Hol lehet maszkolófolyadékot kapni? Legalább 5 helyen "éppen nincs". A Fabulisnál volt valamilyen (lehet, h éppen Humbrol), de a srác lebeszélt róla, meg is mutatta, hogy nagyon nem folyékony, pillanatok alatt rögökbe áll össze.
> Szokta valaki használni a humbrol folyékony maszkolóját?
Én használtam már folyékony maszkolót, de nem a Humbrolét. Gondolom, az ugyanaz.
A maszkoló folyadék nem más, mint meglehetôsen híg latex gumioldat. Ezért CSAK NAGYON VÉKONY RÉTEGBEN lehet felkenni! Ha nem fed eléggé, SZÁRADÁS UTÁN lehet újabb réteget rákenni. Ha nem így teszel, a tetején megszilárduló réteg nem engedi az alsó rétegeket megszilárdulni, és az örökké egy trutymó marad. Ez utóbbit nem könnyű a festés után a modellrôl eltávolítani.
Nekem nem nagyon sikerült a maszkoló réteg szélét egyenesre, vagy akárcsak valami formára ecsetelni. Ezért úgy gondolom, nem helyettesíti a maszkoló fóliákat, hanem kiegészíti: pl. kiálló alkatrészeket a test fújása elôtt lehet vele teljesen befedni.
Írtam errôl egy pár sort a vasútmodellezô Webzinen:
http://www.freeweb.hu/vasutmagazin/Cikkek/festes/tart.htm
Sziasztok!
Eladnám a Hasegawa 1:32-es Fieseler Fi-156C Storch és a Nakotne 1:72-es Tupoljev ANT-5 (I-4) makettjét (bontatlanok, dobozban vannak). Ezeken kívül megválnék kb. 40 db összerakott makettemtől is, közöttük régi csehszlovák és NDK-s ritkaságokkal.
Horváth Balázs, 88/430-689
Nem, nem, ahogy írtam, _nem_ olajat használtam, hanem akrilt (vizes bázisú festéket). Egy francia cég (nem ugrik be a neve) hobby-művészeknek szánt sorozatából. A leírás szerint mindenre tapad, és ezt én is így találtam. Tapadt műanyagra is egész jól.
Vasúti kocsit festettem be vele szórópisztollyal (airbrush - légecset). Fel kellett higítani deszt. vízzel és adtam hozzá alkoholt is. Nagyon jóindulatú festék volt, szép egyenletesen és vékonyan fedett, de mint írtam, a mattal nem voltam megelégedve. Szóval vissza a modellfestékhez... :-(((
Öregbítéshez, szupereléshez sajnos nincs sem gyakorlatom, sem művészi érzékem :-(((
Eladó egy HOLDING szórópisztoly. A szórópisztoly kifogástalanállapotban van (eredeti dobozában), mivel eddig egyszer sem volt használva!
Az ár irányár és természetesen tartalmazza az összes hozzá mellékelt tartozékot is.
Irányár: 18.000 forint
BÁRKI akit érdekel nyugodtan írjon erre a címre:
takking@freemail.hu
hogyan festesz vele átmenetet, ha szabad kérdeznem?
én még nem nagyon csináltam művésszel semmilyen festést és kíváncsi lennék minden tippre, trükkre ezzel kapcsolatban..
Te mire használtad a művészolajat?
,én csak koszolásra,befuttatásra használom ,szigorúan fényes,félfényes felületen,majd rá ismét egy újabb fényes-lakk réteg kerül rá.Teljes modell festésére nem használom, nem is tudom, hogy megtapad-e a műanyagon.Azért szeretem,mert szerintem nagyon finom átmeneteket lehet festeni vele, rozsdalefolyás, esőnyomokat stb.
jaja, felhívtam az üzletet és a köv. derültek ki:
makettekre 20%
figurákra 30%
minden egyéb termékre is van jelentős árengedmény.
nagyon remélem, hogy ez csak tavaszi árleszállítás és nem valami rossz előjele...
na kipróbáltam egy talapzaton meg egy próbafejen a művészfestékeket..
szerintem én vagyok tök gyakorlatlan, de akkor sem tudtam velük olyan jól bánni mint a makettezőfestékeimmel.
a talapzatot nagyon klasszul le tudtam pingálni és tényleg szépen lehet dolgozni vele.
de arcfestést azt nem tudok vele csinálni, ennek látnom kéne a menetét a saját szememmel.
a művészolaj az nagyon szépen teríthető, de összemosni nem tudom hogyan kell szépen..:(
a művészakril meg nem áll a kezembe egyáltalán.
akkor inkább már andrea vagy valejo akrilokkal fogok próbálkozni a továbbiakban, legalábbis az arcfestés ügyében.
egy pozitívuma (?) van a művészakrilnak: száradás után nem nagyon (egyáltalán nem) lehet lemosni..
Nekem nem igazán jött be, én akril festékkel próbálkoztam.
Az tény, a pigment szemcsenagysága hasonló a modellfestékekhez, tehát a festék vékony rétegben is jól fed (ennyivel jobb a barkács-festékeknél). De én mattot használtam, és úgy találtam, hogy a mattító adalék szemcsenagysága sokkal nagyobb, mint a modellfestékeknél szokásos. Olyan lett a felület, mint valami 1000-es smirgli. Lehet, hogy ez a művészeket nem zavarja...
a bolt kb. a Pannonia -Viktor Hugo sarkon van, de szerintem ilyen makettet minden nagyobb makettboltban kaphatsz. Sőt a nagyobb játékboltok is tele vannak Tamiya Ferrarikkal ld. DunaPlaza , Árkád stb..
Juditka23
A lehel ternel a V. Hugo utcaban van az AUTO MODELL SZALON, hatha ott van/tudnak segiteni.
Hazzszamot es telefont sajna nemtok de majdnem a dunapartnal van, bal oldalon ha a duna fele mesz.
Minden kiderült !
Összeragasztottam a két lefestett lapos alkatrészt (egyik matt fekete, a másik króm-ezüst)
... ma reggel egy nagyon-nagyon kis erőkifejtéssel úgy szedtem szét őket, mintha sosem lettek volna összeragadva. Midkét alkatrész felülete króm színű lett, de a műanyagot meg sem kezdte a ragasztó.
Úgyhogy ezentúl vakargatok, mielőtt ragasztok.
A tűs viszont megoldja a festéket is, így az is "belekerül a műanyagba"
Aztán lőn káromkodás... Mert a festékkel kevert múanyagtrutymó szilárdsága 375 év száradás után is a babahintőpor és a Canis Merga közt van úgy félúton.
Segítségre lenne szükségem! Sürgősen kéne egy Ferrari 550 Maranello modell! Ha bármilyen ötletetek van, kérlek jelezzétek! 06-30-321-5053
Köszönöm: Judit
Megfogja, ovatosan banjal a ragasztoval.
Jobb egy fogpiszkalora kenni eloszor es onnan felvinni.
Ha tul sokat teszel ra, akkor a ragaszto fenyes les, mig a festett reszek mattok - felteve, ha a festek matt.
Nekem volt olyan modellem, ami pont emiatt nezett ki butan, festhettem ujra, pedig nem akartam.
Rövidesen kiderül, mennyire fogja meg a festett alkatrészeket a revell tűs ragasztó. Tegnap este befestettem két lapos öntőkeret darabot. Egyiket matt feketére, a másikat króm-ezüstre. Ma este összeragasztom őket. Holnap reggelre minden kiderül...
Lassan kész vagyok az első makettemmel! Már csak a matricázás van hátra, csak lágyítót kell még beszereznem. Szerintem, ahhoz képest, hogy az leső egész tűrhetően néz ki.
majd belinkelek pár képet. (MARDER 1-es)
Ez utóbbi abban különbözik a pillanatragacstól, hogy megoldja a műanyagot, így lehet, hogy a festék nem akadályozza a kötést.
Cska hangosan gondolkodom...
Nem pont fordítva? Hiszen a pillanatragasztó nem old, tehát jó _lehet_ festéken keresztül is, ha a festék tart, de a műanyagot oldó ragasztó nem tud műanyagot oldani festéken keresztül??!!
A Revellé pont jó.:-) Van annyira hosszú, hogy még gondod is lehet belőle, hogy még nem fog elég erősen. Egyik oldószeres ragacs sem gyors.
Talán a Humbrol ecsetes ragacsa volt gyors, de az szinte csak oldószer.
Sokan használnak pillanatragasztót a szemenkéntihez. Legalábbis egyes részeihez. Én tűssel ragasztottam, viszont könnyű elmozdítani és ezzel elrontani.
De hát ez nem a kapkodó idegbetegek sportja.:-)))))
Figyeljetek, a Revell tűs ragacsának mennyi kb. a száradási ideje? Alkalmas a cucc szemenkénti lánctalp összeragasztására? Úgy értem, elég hosszú a száradási idő ahhoz, hogy jónéhány szem összergasztása után maradjon még idő a ragacs kötése előtt a felhelyezésre, és a belógások kialakítására? Vagy e célra másfajta makettragacsot javasoltok?
Íratlan aranyszabály, hogy a festéket a ragasztandó felületről mindig távolítsuk el. Ez pillanatragasztónál feltétlen, a REvell tűs ragacsának esetében pedig nem árthat. Ez utóbbi abban különbözik a pillanatragacstól, hogy megoldja a műanyagot, így lehet, hogy a festék nem akadályozza a kötést.
Éppen az oldás miatt a ragasztás (jó esetben) életre szóló, eltünteti az alkatrészek határait.
A festéket mindenképp távolítsd el a ragasztási pontokról.
Akár úgym hogy felcseppented a festett felületre a ragasztót, majd egy kis idő múlva szikével lekapod a feljött festéket, megint egy pici ragasztó és mehet össze meg száradni.
Álló helyzetű, 1/35-ös Wehrmacht-tisztet (vagy tisztnek való figurát) keresek. Nincs valakinek ilyenje? Vagy olyan, ami kis alakítással ilyenné tehető? Lehetőség szerint Y-öv nélküli, álcázatlan nyári egyenruhás kellene...
A két alkatrész összeragasztása gondolom sikerül, csak kérdés mennyire tartós ?
Tavaly szeptemberben raktam össze egy M-925 teherautót, ott is voltak olyan alkatrészek, amelyeket a rajz szerint lefestettem, majd később összeragasztottam. Karácsony előtt elővettem, hogy megmutatom egyik ismerősömnek, háát majdnem a kezembe maradt a plató. Tök égés !!! Igaz 4 kis felületen kellet ragasztani annak idején, de úgy elengedte a ragasztó, minha be sem kentem volna. Ezért nem vagyok biztos most már semmiben...
Mert ugye minden leírás azt írja, ragaszd össze a kis alkatrészeket egy nagyobb egységgé. Közben, vagy utána fesd le ilyen is ilyen színűre, majd az egységeket ismét ragasz össze egy még nagyobb egységgé.
Most akkor példának okáért a tűs ragasztó oldja a festéket és utána ragad a műanyag a műanyaghoz, vagy csak a két festékréteg köt össze...egy ideig.
Bocs, hogy ilyennel untatlak benneteket, de sajnos ezidáig senki nem tudott segíteni nekem semmiben.
Köszönöm szépen a segítséget. Most már csak azt kéne megtudnom, hogy lehet-e két 'olaj'festékes
felületet összeragasztani tűs ragasztóval, vagy előtte mindenképp le kell vakarni a festékeket ???
A matricazas leghatekonyabb modszere altalaban a kovetkezo: festes (es alapos szaradas) utan lelakkopzod fenyes lakkal. Megvarod meg rendesen megszarad, (esetleg kicsit felpolirozod) utana rakrakod a matricat. Ala es fole is lehet rakni matricalagyitot, nem kell sajnalni. Ez egy viz szeru anyag, nem ragad, mas elven mukodik. Nyugodtan lehet tobb retegben felvinni (lehet, hogy kicsit osszerantja a matricat, de szaradas utan kisimul). Szaradas utan vegso lakk. Ez az alap. Aztan ha meg koszolni, koptatni akarsz, akkor azt is be kell iktatni koze.
Amit kérdezni szeretnék:
Olajfestékkel festett alkatrészeket összelehet-e ragasztani tűs (revell) ragasztóval, vagy előtte le kell kaparni a festékeket ???
Szerintetek milyen lesz a matricázás, ha lelakkozom az alkatrészt ahova a matrica kerül, majd rögtön ráhelyezem a leáztatott
matricát. Szerintem így könnyen igazítható még a matrica, s talán jobban rá is feszül az alkatrészre. Száradás után persze ismét lakk.
Persze könnyen mondhatjátok, próbáljam ki...de hátha már valaki csinálta így és van némi tapasztalata ezen a téren. Ugyancsak matrica
téren lenne egy kérdésem: ha netán be tudok szerezni egy kis matrica feszítő/lágyító folyadékot, akkor azt matricázás előtt, vagy
utána kell felkenni/rákenni. Mondjuk azt sem tudom, maga a folyadék ragadós-e, vagy olyan mint a víz ????
Ne haragudjatok, hogy ilyen alapkérdésekkel zaklattalak benneteket, de sajnos nálunk faluhelyen nem ismerek olyat, aki makettezik,
így nem tud segíteni nekem senki. Sajnos a szakirodalmakban nagyon-nagy hiány van tippek és trükkök terén.
Remélem kérdéseim megértő fülekre találnak és kapok válaszokat is.
Köszönettel:
CCS
Van egy elado bontott vitorlashajo-makettem. Torzs sajnos mar ossze van ragasztva, de ezen kivul nem kezdtem vele mast.A makett Revell, a hajo pedig: USS.Constitution. Meretaranyt sajnos nem tudok mondani, de baromi nagy:). Atorzs kb. 40 cm hosszu. Van hozza szemelyzet, ket agyusor...:). Az ara 10000 Ft.
mail: ig002@mailbox.hu
A Replicában vettem asszem 470ért. Eléggé le vannak fogyva mindenben. Szükségem lenne a héten valamilyen maszkoló anyagra, viszont eddig sehol sem kaptam.
Egyébként milyen maszkoló anyagot ajánlanátok? Melyik a leghasználhatóbb? Folyékony vagy szilárd?
1:35ös harckocsi festéséhez kéne.
Friki,én "befolyatásra" művészolaj-festéket
használok,nekem nagyon bejött.Finom pigmentű,nagyon szép árnyékokat "lehet" vele festeni.Én a repülőim paneljeit ezzel eresztem be.
Vékony ecsettel húzol egy csíkot,mellé egy sima higítós csíkot és egymásba "húzod" a kettőt.
Én Pannoncolor-t használok,tubusban kapható minden jobb művészellátóban.Az is jó a dologban,hogy egy körömnyit kinyomsz egy műanyag lapra és még vagy két napig tudod használni,csak rá kell cseppenteni egy csepp higítót.Higítója: Terpenol v.Terpentin.Én a Bajcsin lévő művészellátóban vettem feketét és égetett siénát
/vöröses barna/.Fontos még megemlítenem,hogy matt felületen nem lehet befojatni,de ez a rendes
modellfestékeknél is így van.
Egy szó mint száz mindenkinek nagyon ajánlom.
Sziasztok!
Harcjárműves képtáram kiegészült kb 50 fotoval, igaz ezeket már nem én csináltam, így a minőségük sem az igazi...
http://kep.tar.hu/marci2002
Az akrilnál felejtsd el az ecsetet. Sokkal jobban csíkoz mint az olaj.
Olajosból fényeset lehet ecsettel kenni, még eredemény is lesz belőle, de mattot... különösen akrilt....
Pedig masoknaknagyon bejon
Messziről jött ember errefelé is azt mond amit akar...:-)))))
Az is lehet, hogy tul kozelrol vagy tul nagy nyomassal csinalod.
En olyan 6-8cm-rol fulyok nagy feluletet kb 1 bar nyomassal. Par ez elegge pisztolyspecifikus.
Ha elég folyós akkor próbáld meg közvetlenül felvinni, higítás nélkül.
Illetve fújjad vékonyabban több rétegben.
Az akrilok jellemzően folyósabbak mint az olajok, emiatt ugyanabban a vastagságban amit az olaj kibír lefolyás nélkül, az akrillal már gond lehet.
Viszont gyorsan szikkad, úgyhogy ha többször végigmész vékonyan, az lehet hogy segít rajta.
A Jolly Rogers Phantom orrán a fehér radarkúpot majdnem eltoltam így, percekig tartotam a fújás után kézben, nehogy lefolyjon, mert túl vékonyra higítottam az akrilt. Meredek volt.....:-)
Az a jo ha hig.
Tobb nagyon vekony reteget vigyel fel. Kezd el fujni a makett mellet az fulyamatosan a makett folott es utana hagyd abba. Ne allj meg a pisztolyal a makett folot mert el fog folyni.
Zsirtalanitottad a mekettet festes elott?
Ha felkapta volna a sötétszürke alapot, akkor a sötétbarna és a sötétszürke keveréke semmiképp se világossárga volna. Egyébként figyeltem, hogy ne kapja fel, és nem kapta fel. De ha fel is kapta volna, a régi Humbrol 173-assal befolyatáskor miért nem kapta fel? Ugynaz a Humbrol Enamel higító volt alkalmazva.
Akrillal folyass be. Ha az olaj mexáradt rendesen, akkor nem kellene hogy probléma legyen abból sem hogy másik olajossal folyatsz be, de az akril jobb ilyenkor.
Eleve ugye vizes bázisú révén nem tudja felkapni az olajost, továbbá mire felkaphatná, már meg is száradt.:-)
Amúgy a Humbrol is időnként kever a higítókkal, néha változik az összetétele.
Az enamel higítóval csináltad?
Próbáld ki Terpenollal is, háztartási boltból.
a következő probléma jelentkezett makettező tevékenységem közben: olajos Humbrol panzer grey alapra olajos Humbrol higítóval higított olajos Humbrol 98-as sötétbarnával próbáltam befolyatni. Tudni kell, hogy ez a legeslegsötétebb barna a Humbrolnál. Na mármost: száradás után tökéletesen kivilágosodott a barna, teljesen homokszínű sárgává változott!!! Fogalmam sincs, miért. Totálisan fel lett keverve a festék, mielőtt higítottam volna. Nem is öreg festék, nemrég vettem. Annál is inkább érdekes a jelenség, mert van enekem egy festékem, a Humbrol 173-as (barna szintén), amit már hosszú évek óta nem gyártanak, én is 5 éve vettem. És ezzel befolyatva semmi gáz, tök jól működik, nem világosodik ki.
Mit javasoltok, mit csináljak? Milyen más festékkel folyassak be? Kinek mik a tapasztalatai? Egyesek szerint próbáljak akrillal dolgozni. jó megoldás volna ez? (Kérdés, van-e akrilban olyan barna, ami kell nekem...)
Lifecolor akrillel-el nyomom. Ma begyakorlom a terpszínű festést, tegnap alapoztam.
Az a gáz, hogy nem volt semmi maszkolójuk, így nem tudom, hogy kézzel fessem a terepszínű mintát vagy vegyek maszkolót.
Nem egyenlőre egy alap pisztollyal gyakorolok. Most próbálom elsajátítani a "know-how"-t. Az a bajom, hogy nagyon hígra sikerül a lötty.
Egy kis tálkában összekevertem a festéket desztillált vízzel 4:1 arányban. Így kell???
.... most hogy jobban belegondolok, attól hogy németül van az árlista, még lehet az is, hogy osztrák cég és nem irreális 2000 márka, hanem hihetôbb 2000 osztrák csiling....
Valaki kérdezte (én is), hogy honnan szerezhetne clearfix-et. A Király utcai (pontosabban a körúton a király u.-nál, a kentaki mellett stb :) makettboltban van.
Más. Megörököltem egy pisztolyt, ami sata dekor universal néven fut. Sosem volt használva. Volt a dobozban egy korabeli árlista (1990-es), akkor 2000 márkáért árulták. Eddig nem fújtam pisztollyal, úgyhogy nem is tudom megítélni, hogy ez milyen. Van két tartálya, a düznire (?) az van írva 05... :-)
"A kocka el van vetve", ugyanis ma bevásároltam.
Elmentem a Replicába és vettem egy AB felségjelű szórópisztolyt. Azt mondták ez elég jó. 16990Ft volt.
Vettem egy használt 2bar-os Proxxon kompresszort, amihez még egy alap szórópisztolyt is kaptam. Majd avval gyakorlok.
Nekiállok kialakítani a "festőkuckómat" és este kipróbálom.
Hat az 'air brush' eleg no name-nek tunik. Az ACT nem a Kager utodja? Mert ha igen akkor azt sem javaslom. Szerintem vegyel Aztek-ot az nem olyan draga de allitolag jo. Mennyit szansz ra?
Szerintem kezdokent is vehetsz nyugottan jo pisztolyt. Csak 1x kell megvenni azt majdnem orokke jo. 1 jo pisztojjal 1 kezdo is szebben fuj mint 1 szarral.
En sajat karomon tanultam meg, hogy olcso husnak hig a leve...nekem az elso 1 kager volt es abbol is a legdragabb amit itthon lehetett kapni de meg az is olcso volt 1 badgerhez vagy aerographoz kepest. Hat.....alapbol balra fujt, gyarilag hivas volt a duzni, es valami kurva puha volt a tu is tisztitas utan mindig elgorbult a hegye. Szoval el is adtam. Most 1 badger 100-asom es 1 pasche VL-em van, ezekkel minden ok.
Nem art ha teflon tuje (vagy valami kemeny)van a pisztojnak es nem valami gagyi.
A héten elmegyek a SASba megvenni a festékszórót, remélem megérkezett nekik.
A multkor vettem náluk egy SPz Marder 1 A3 harckocsit. Mivel festékszóróval nem dolgoztam soha, a tanácsaitokat kérném, hogyan kezdjek hozzá a festéséhez.
A nagyobb részeket már összeállítottam. Gondolom a "testet", a tornyot és néhány hozzá kapcsolódó alkatrészt egyben kell fújni. Gondolom a futószallagon is gép festi.
Viszont nem tudom, hogy a kerekeket milyen sorrendben, módszerrel fessem.
elvagyok itt majdnem magamban, de megtaláltam, amit kerestem, hátha másnak is segít: citerahúr a megoldás. Rozsdamentes acél, 0,5-ösből 2,5 m; 0,3-asból 3,2 m egy csomag, a kettő együtt volt talán 300 Ft (kösz a tippért a PROXXON-bolt gazdájának, ő küldött hangszerboltba - 99%, hogy a LMH-börzén is ilyet vettem, csak kb tripla áron :-)) - ami végül is ekkora tételnél majdnem tökmindegy).
Kétfajta sárgarezet gyártanak. Az egyikben a vörösréz-cink arány 58-42%, ez keményebb. A másikban 63-37%, ez puhább. A tekercsben kapható sárgaréz drót általában a puhábból van. Az egyenesre húzott, vékony "rúd" a keményebbôl. Sárgarezet mechanikai megmunkálással lehet keményíteni, pl. úgy, hogy a drót egyik végét befogod satuba, a másik végét pedig annyira meghúzod, hogy elszakad. Ekkor keményebb lesz, de az Sr63 sohasem lesz annyira kemény, mint az Sr58.
Thx, megpróbálom holnap, ugye lesz börze? (én is ott vettem anno; tegnap vettem a Fabulisban másmilyent, de az réz, ránézek és elhajlik - megmunkálni faxa, vezetőkabinba jó is lesz, de kívül csak vészhelyzetben...
Nem tudja valaki, hol lehet Humbrol Clearfix-et beszerezni? A Fabulis szerint pár hónapja nem gyártják; nekik már nincs, de a boltokban még lehet. Tipp?
Én múltkor a börzén (LMK) láttam ilyesmit, ki volt írva rá hogy kapaszkodónak való, de hogy valójában milyen kemény volt azt nemtom. Fenn volt az emeleten.
Probald a Vasutmodellezes topikon, ott talan nagyobb szerencsed lesz, itt altalaban makett a tema.
En hasznalok Wintrack-et, mit nem tudsz? Magyar leirasom sajna nincs, menetkozben figyeltem ki a dolgait...
Üdvözletem Mindenkinek!
Először jelentkezem, még lehet hogy nem pontosan
tudom a szabályokat ezért elnézést kérek.
Vasútmodellezés a hobbym. Segítséget szeretnék
kérni. Van-e valakinek Wintrack 5.1 3D-hez magyar
leírása, amit kölcsön tudna adni?
Lehet, hogy off-topi; pár éve vettem egy börzén pár méter csupasz drótot, kb. 0,5 mm-est, de valami bika kemény anyag volt, alig tudtam vágni, ha egyszer behajlítottam, akkor örökre úgy maradt, szóval szuper volt a céljaimra (kapaszkodók H0-ban). Viszont a költözésnél nyoma veszett.
Nem tudjátok, hogy hol érdemes ilyen cuccokra vadászni?
Áztatás:
igen, érdemes teljesen eláztatni, hogy puha legyen, és jobban rásimuljon az ívre.
Vigyázz a csiszolt felületre. A finomabb csiszoláskor mindig egy icipicit kijjebb dolgozz, hogy ne maradjon kívül nyoma a durvább előző fázisnak, mert azt az azután következő (paszta, vagy már a WC-papír) már nem biztos, hogy teljesen el fogja tudni dolgozni.
Szélvédőnél először nem figyeltem erre, és korrigálni kellett.
Ha a (remélhetőleg szakképzett) eladó nem tudja a választ a vízállóságra, keresd a water/wasser szavakat a hátoldalán. Többnyire vízállóak az ilyen finomságúak asszem.
WC-papír annál jobb, minél finomabb :)
Amibe pl. sok egyebet beledarálnak (régen Biblia és sok más érdekes is olvasható volt apró részekben) veszélyes lehet, előfordulnak keményebb részecskék, amik karcolnak.
Emléxem, egyszer a Gellértben voltam, és modellezési célzattal gyorsan szakítottam vagy 2m minőségi papírt, annyira megtetszett :) (bocs)
Nekem is nagyon tetszett , azért is emlékeztem rá. ( a linket csak azért írtam be mert ott több kép is volt róla).
arról nem is álmodok , hogy ilyeneket csináljak , inkább csak nézegetem őket.
Más. A lakkbenzin ugye ideális higításra enamelhez? Már nem akarok makettboltban 1 deciért otthagyni annyi pénzt, amennyiért a praktikerben veszek 2 litert.
Az általam tapasztalt arany középút a következő:
A makettfesték higításához csaki a gyári higító, mindenféle mosáshoz, pucoláshoz, stb. lakkbenzin (Revell), Terpenol (Humbrol). Mondjuk a terpenol elég tiszta szokott lenni, úgyhogy Humbrol higítására is jó, de célszerűbb a gyári. Pisztoly mosáshoz még az észter-higító nagyon hasznos.
Arra vigyázz, hogy ha zárt helységben dolgozol sok oldószerrel, a fejedbe szállhat és ezek eléggé egészségkárosítóak szoktak lenni.
egy Revell Mig-21 M/MF Fishbed 1:32-es méretarányban. Teljesen originált, azért belenéztem már... Ha érdekel Valakit akkor szívesen eladom, ne álljon nekem feleslegesen.
aoshimát néha láttam a szegedi megamodellben, de ritka mint a fehér holló.
most van egy 1/12-es motor, de hajmeresztő az ára, úgyhogy nem is írom le.
minősége nem rossz, kifejezetten jónak mondható de akkor is.
hogy rendelni lehet-e azt nemtom, lehet ez is olyan mint tamiya egyes dolgai (nagy része), amire az van írva: only for japan..
egy próbát azért megér, tessék a telefonszám:
62/498-468
Régebben én is imádtam maketteket készíteni, főleg a repülők vonzottak. De sajna egy ideje már nincs elég időm rá, és sajnálom az utolsó megmaradt gépet ami még nincs összerekva. Ez egy Revell Mig-21 M/MF Fishbed 1:32-es méretarányban. Teljesen originált, azért belenéztem már... Ha érdekel Valakit akkor szívesen eladom, ne álljon nekem feleslegesen.
Ha rám hallgatsz, inkább kifizetsz több pénzt olajos makettfesték-higítóra. Ne feledd, a makettezésben a jó makettek előállítása a cél, nem pedig az olcsóság, vagy a könnyű munka.
Csak 1000-es papírom van, de tegnap majdnem odaértem a proxonba. Rohantam nagyon és fél hatkor koppantam a félig lehúzott rácson. 5-ig van nyitva....
Mivel kezdô vagyok, meg merem kérdezni, hogy a vizes polírpapírt áztassam el oder was? És ha nincs ráírva, hogy vizes vagy rajzolva egy csöpögô csap, akkor az nem jó? Az 1000-es papíromon nincs ilyen. 600-ásom van csöpögô csappal.
Krómtisztító? Beszerzek.
WC papír van :)
Más. A lakkbenzin ugye ideális higításra enamelhez? Már nem akarok makettboltban 1 deciért otthagyni annyi pénzt, amennyiért a praktikerben veszek 2 litert.
műgyanta (mint mindegyik) két komponensből áll: Az egyk maga a gyanta, ami tök úgy néz ki , mint a lakk, és teljesen átlátszó, a másik meg az meg az aktivizáló. Vigyázni kell vele, egyszerre csak 2-3 mm-t lehet kiönteni, mert nagyon vetemedik, nekem is majdnem sikerült az egészet elb@aszni. Ja, és még ráadásul a nagy hőfejlődés következtében meg is olvasztja a műanyagot. Szerintem lehet hozzá kapni színezőt is, de én több-kevesebb sikerrel Humbrol festékkel szineztem. A jeget meg ne is kérdezd... :)
Egyébként sajna nincs több fotó a munkáimról. De jó is lenne!
Marci
Szerintem fel lehet polírozni (sok mindentől függ, elsősorban a felület meg a munkadarab méretétől). Ha veszel néhány "csiszoló"papírt, mondjuk 500-1000-1500-2000-2500-as finomsággal, akkor az utolsó után már fogkrémmel is tükörre tudod polírozni.
Én egy reménytelen karcot políroztam ki így egy CD-lemezből, ami azért nem annyira igényes cucc, mint egy makett, de érzékenynek érzékeny a felületre :-))
Pénteken ellátogattam a Sas-ba Gunze-ügyben, és hát finoman szólva is gyenge volt a kínálat festékból - vlszeg nem az ő hibájuk, állítólag a nagyker még nem töltődött fel karácsony után.
Festékpisztolyt sem kaptam. Viszont a Proxxon-ban bevásároltam, először meglepődtem, azt hittem, hogy nagyobb, de itt volt minden, amit kerestem (csak 2500-as papír nem). Tényleg nagyon faxa kis bolt. Ki is próbáltam a 0,3-as fúrót, soha nem használtam még ilyet.
A kérdésem az, hogy hol próbálkozzak _olcsó_ kategóriájú festékpisztoly és Gunze festék ügyében (valamit a ClearFix is kellene)? Vagy várjak a Sas-ra? E hét végén *talán* lesz. Végül is kibírom, de ha nem muszáj...
Pénteken végigjártam pár makettboltot (sas, bajcsy, móricz) egy buta problémával. Mindenhol segítôkészek és jó fejek voltak (nem röhögtek ki...), de nem sikerült elôréb jutnom a probléma megoldásában.
Történt az, hogy az ablak beragasztásakor összekentem egy kicsit revell garasztóval és meg is marta faszán. Kerestem jófajta polírparírt, pasztát meg ezt a speciális ragasztót, amirôl írtok, hogy legalább késôbb ne szívjam ezt be. Nem volt sehol.
Egy vásárló srác ajánlott valami gyémántpasztát, amivel tükörre lehetne polírozni, azt viszont nem tudta megmondani, hogy hol kaphatnék ilyet.
Talán megoldás lenne, hogy besötétítem az ablakokat. Fóliára gondoltam, de még keresek olyat, ami elég vékony. Füstszínű átlátszó festéket sem találtam sehol.
Küldj egy mélt a Fabulis-osoknak, hogy a kep.tar.hu/ oldaladról töltsék le a képeidet, és tegyék fel magukhoz, ha akarják! Szerintem meg fogja érni nekik a fáradság.
RET1!
Szóval szemenkénti lánctalp. Szigorúan makettragacsot használva rakj össze (akár vonalzó mellett, hogy egyenes legyen) egy viszonylag hosszú darabot. Majd mielőtt megkötne a ragacs, helyezd fel óvatosan a lánctalpat a görgők tetejére, és szép finomat hajlítgasd rá, ahol kell (ez inkább felső görgővel ellátott tankoknál lényeges, hogy a belógás kialakítható legyen). Ugyanígy kell eljárni a meghajtókeréknél, és a vezetőgörgőnél is. Lényeg, hogy ezt egy lélegzetvételre kell megcsinálni, mert különben megszárad a ragacs, és nuku belógás, meg szép ív... Mindezek után pedig jöhet a görgők alatti rész, az már egyszerű, mert tök egyenes, hajlításmentes, ott a szemeket lehet akár pillanatragaccsal is összerakni. (Csak el ne b@ssza az ember, mert pillanatragacsnál nincs javítás...)
Hali!
Egy nagyon hm... égő kérdés, de van-e valami egyszerű módja a tankok lánctalpának összeállításához? Eddig csak hajókkal, repülőkkel foglalkoztam, de a lánctalp mondjuk úgy elfogyasztotta a türelmem! Rá is hagynám, ha nem egy Tigrisről lenne szó...
Köszi a multkori segítséget. Ellátogattam a SAS-ba és elkezdtem bevásárolni. Vettem is rögtön egy SPz Marder 1 A3 harckocsit.
Festékszórót meg festéket majd jövő héten, most csak összerakom a főbb részeket.
Egyébként nagyon segítőkészek voltak a SASban. Az összes "naiv" kérdésemre kimerítően válaszoltak.
Mondták, hogy kompresszor olyan 40ezertől indul. Nincs valamelyikőtöknek használt kompresszora, mert sokallom ezt a pénzt rá.
Ha esetleg házibarkács kompresszor mellett döntenék, mire kell odafigyelni???
Örülök, hogy tetszik a nevem és a képtár is. :) Szerintem egyenlőre jó itt a tar.hu-n, ha vki meg akarja nézni, úgyis megnézi itt, a Fabulisra meg nem tudom, hogy lehetne elküldeni 70 Mb képet. E-mailben egy kicsit sok lenne. :) Vagy valahogy el lehet FTP-vel tölteni?
Ja, a nevemről csak annyit, hogy tényleg csak jól beletenyereltem a billentyűzetbe, de csak azért, mert minden név amit regisztrálni szerettem volna, már foglalt volt, vagy az e-maillel adódtak gondok. Na mindegy, szerintem nem lényeg, hívhattok nyugodtan Marcinak is.
Mezgageza!
Kösz, biztos láttad itt Nyíregyházán, mivel én is nyhi vagyok. Te is kiállítottál vmit, vagy csak börzéztél?
Tudtommal (határozottan) a Clearfix és a Kristal Cleer is arra való, hogy az átlátszó alkatrészeket a maródás veszélye nélkül ragaszthassuk.
Igaz, vagy nem igaz?
Ebben a szerepkörben mindenesetre olyasképp viselkedett a clearfix, mint az utánam szólónak a k.kleer.
Figyi, szerintem küldd el a Fabulis-osoknak az Euromilitaire-n készült képeket, tuti vért hugyozna mindenki értük, olyan jók! Cím: pehlferenc@monornet.hu
(Ez a nicknév nem semmi... Fogadjunk, hogy csak találomra rátenyereltél a billentyűzetre, így lett ez a neved. Mi meg itt gyűrjük magunkat, hogy beírkáljuk. :-) Vagy használjam inkább a Ctrl+Ins - Shift+Ins -t?)
Én abból a "fóliából" készítem, ami a férfiingek csomagolásában a gallér alatt szokott lenni. Ez sokkal vastagabb, mint az írásvevtítô fólia. Pengekéssel lehet méretre vágni és apró csiszolókoronggal a peremét pontosra igazítani.
A lámpák üvegét pedig plexi rúdból esztergálom. A közepén mindig marad egy kis csomó (a leszúráskor), ez úgy néz ki, mint a körte a lámpában.
Nekem meg eleg jol bejott a clearfix, jobban mint a Krisal kleer (nemtom, hogy kell irni). Bar biztos en hasznalam benan. Festes elott lemostam a makettet es nem leugrott a kabinteto?! A Kristal Kleert meg szaradas utan is oldja a viz.
Egyáltalán nem akart megkötni, csak kezdett filmesedni... De semmit sem tartott össze.
Mert nem arra való... hanem arra, hogy kis (max. 5 mm-es) ablakokat-lyukakat beüvegezzünk vele. Néha többre megy vele az ember, mint a gyári szódásüvegtalp alkatrészekkel...
Jut eszembe: Clearfixet én is használtam...
A múlt idő lényeges. Nekem ugyanis nagyon nem vált be. Egyáltalán nem akart megkötni, csak kezdett filmesedni... De semmit sem tartott össze.
Sziasztok!
A képgyűjteményem mostmár kiegészült a harcjárművekkel is! Köztük ott látható Ördögh Gábor francia lovagja, és az én jégbe szakadt ISU-122-esem is.
Remélem tetszeni fog!
Marci
A fólia sajna vékony, nekem minimum annyi tartás kell, amennyi egy 0,5 körüli PS-nek van, de inkább 0,7. Most a Tic Tac dobozából kínlódom, de így olyan, mintha szart ennék szarral.
Hai!
Lámpákat az MV Lenses nevű ami cég gyárt, beszerezhetőségről nem tudok, én kisebb lámpákat egyszerűen a Humbrol átlátszó alkatrészekhez ajánlott Clear Fix-éből csináltam, egész jó lett, csak a ragasztó hamar beszárad. Ablaküveghez talán alkalmas az írásvetítő fólia, lehet kapni teljesen üreset, vastagsága talán 0,2 mm.
Fogalmam sincs, melyik tigrises kép érdekelhetne Téged. Ennyire nem néztem meg én sem Frankie szájtját. (És nem is az én oldalam, a névhasonlóság csak a véletlen műve, már ha erre gondoltál, mikor segítséget kértél tőlem.)
Nekem a H0-ás mozdony lámpáinak a kiöntéséhez kellene, 2-3 mm széles, 3 mm mély "kráter", buborék nem lehet benne. A tesztdarabon már az egyik Uverapiddal egész jó eredményt értem el (a másikban Bubor család apraja-nagyja dínomdánomolt), de egy jó gyantából akár ablaküveget is önthetnék formába, és akkor nem kellene faragni, mert azt útálom.
Hi!
Egyoldalas mintába öntöttem, abban szinte semmi buborék nem lett, ha óvatosan kevered össze, jó lehet, a kétoldalas öntőmintában okozott gondot a bubor család
Könnyű kiszedni belőle, mert nagyon rugalmas és puha a kész gumi, és alig lehet eltépni. Az ominúzus darab egyszerű, mert egyoldalas, a másik oldalát nagyjából síkra öntöm és megmunkálom, ha megkötött.
Az egesz nohab-ot Te epitetted? Kedvenc mozdonyom. Decemberben lattam egy nagyon szepen felujitott peldanyt a keletiben...
Volt egy alap (Heljan), arról csináltam egy kópiát (mesterdarab), azon megcsináltam az összes szükséges módosítást, hogy magyar legyen belőle, és azt soxorosítom. Lehet, hogy mi is ott voltunk decemberben, attól függ, melyiket láttad: 001 v. 017 (utóbbinak van egy vízszintes kék csíkja). Egyszer a miénk is ilyen szép lesz :-)) (mármint az 1:1, nem az 1:87). A belinkelt forgóváz öszvére, több modelléből építettem össze a mintát, de saját építésű dolgok is vannak rajta.
Milyen gyantat hasznalsz es hol szerzed be?
Sajnos ez szűk keresztmetszet. Németországból hozta egy másik cimborám, Biresin G10 a neve, de fogyóban van; meg kell próbálnom valami hazait felkutatni. Talán kipróbálom a PUR-t, de nem tudom, hogy részletgazdag lesz-e ennyire.
Hai!
Ez nem zsugorodik és majdnem üvegszerűen átlátszó (így látszanak benne a buborékok is!), a téma kicsit jobban kifejtve az alábbi oldalon olvasható (most van is pörgés):
http://www.fabulis.hu/f_forum_template.php?forumid=95
Egyebkent meg mindig nem fogom, hogy hogy kell kiszedni belole a darabot. Egyszeruen kihuzod? vagy fel kell vagni? Nyilvan attol fugg mit ontesz. De legyen mondjuk egy fej, meg egy katapultules. A fej gondolom nem nagy ugy, nem tul bonyolult forma, es tul nagy kiallo reszek, eles szogek sincsenek rajta. De mi a helyzet egy katapululesnel? Vagy annal a darabnal, amit a Nohabhoz csinaltal?
Ez eleg meggyozo a meretek ismereteben. Az egesz nohab-ot Te epitetted? Kedvenc mozdonyom. Decemberben lattam egy nagyon szepen felujitott peldanyt a keletiben...
ahogy nézem Magyarországon készült van közte jópár, de én nem emlékszem , hogy valaha is láttam volna olyat ami nem zimmerites. legalábbis a Budapestiek (Oktober) szerintem mind az volt.
Friki
Ez is nagyon jo, be is raktam a kedvencekbe :-)
Abban tudnal segiteni, hogy a kiralytigrises kepek kozott van e olyan ami magyarorszagi es nem zimmerites? Mert olyat szeretnek csinalni 1:35-ben.
köszi, ez nagyonjó.
remek ha valaki élvezhető minőségben tesz fel képeket és nem 10kb jpg-ket (amikből más témákban rengeteg van a táron)
remélem a harcjárművek is ilyenek lesznek
te fotóztad vagy találtad valahol?
Figyeljetek, hogy a pitlibe van ez? A HLJ-n a rendelésem státusza három napja "In stock", és nem akar átváltozni "Shipped"-re. Mi a franc van, nincs valakinek tapasztalata, mi lehet a gáz?
Sziasztok!
Sikerült feltenni a Euro Militaire 2002 képeit a netre. Egyenlőre még csak a figurák vannak, de hamarosan a harcjárművek is lesznek.
Jó nézegetést!
Marci
Láttam, tényleg egész jó volt. Kár hogy a Tiger I-es az egy T-34-es alvázra berhelt bádogkasztni volt... :-) De legalább működött.
Képzeljétek! Tegnap halál ingyen, merő jóindulatból hozzámvágtak a SAS-ban egy Dragon korai Panzer IV-es szemenkénti lánctalpszettet! :-) Mivel ott mindenki Fruilt használ, mert nem olyan csórók, mint én, hát odaadták, pedig esküszöm, mondtam Nekik, hogy kifizetem, de nem engedték. :-)
Hai!
Átlátszó műgyanta a MÜKI-nél (MÜKI telephely Bp. XX. Helsinki u. 114), itt van többféle, én AH-12-t vetem, kb 6e pénz volt 1 kg+40dkg (2 komponens), ez nem kevés.
Téglát csinálj gipszből: üveglapra fakeret, ezt kiöntöd megfelelő vastagságúra és mikor már szikkadt (nem mikor kemény!) egy fémlappal felvágod.
Lee
Tudja valamelyikőtök, hogy hol lehet átlátszó műgyantát kapni? Esetleg beszerzési árat is tud? Dolgozott már valamelyikőtök úgy műgyantával, hogy maga öntötte az elemet? Minden tapasztalat érdekelne.
Még egy kérdésem van. Téglagyártás 1/35-ben tömeges tételben. Mit javasoltok, hogyan álljak neki?
Az S2 is jó lehet (csak S1, C1 és V1 volt a kezemben), de ez inkább atól függ, hogy mire kell. Ha egynél többet öntesz vele, akkor a geyngébbek beszakadhatnak. Az RP (egyre inkább arra emlékszem) nem.
Ha jól emlékszem, 24 órát kell hagyni száradásra. Lehet kevesebb is, ha több a katalizátor, de nem érdemes kapkodni vele.
Nagyon attól függ minden, hogy mit öntesz vele és hogyan! Az RP-vel olyan eretnek dolgot is meg lehet csinálni, hogy egyszerűen "elmerül" a másolandó cucc a folyékony szilikonban, utána valahogyan kibányászod a szilárd gumiból (komoly műtét, és nagyon kell figyelni), majd belenyomod a lukba az öntőműanyagot, kigyúrod belőle a levegőt és voila, kész a cucc! Persze a legszebb a két öntőfeles megoldás, de ha nem vagy profi benne, akkor a fenti eljárás jobb eredményt hozhat az illesztési problémák elkerülése miatt. Persze ilyenkor a leszakadások veszélye nagy, de ha nem túl bonyolult a cucc, akkor simán megoldható.
Ha a merülős módszerrel öntesz, akkor arra figyelj, hogy a szilikonnak sehol sem legyenek túl vékony részei a hasfelmetszés közelében, mert akkor torzulhat a terméked, ergo célszerű a vastagabbik fele felől való kiszedésre építeni a dolgot.
A legfontosabb az, hogy a térhálósodás sebessége nagyon érzékeny a katalizátorra, tehát ha sokáig folyós anyag kell, akkor tilos túladagolni, mert néhány percen belül elkezd térhálósodni.
A gyártó nem javasolja, hogy szilikonspray legyen a formaleválasztó, de nekem bevált; vazelinnel is próbáltam, de még a spray is nagyon vastag réteget képez a felületen.
A kikeményedett szilikonbam öntésnél a legjobb módszer a forma nagyon finom "kikenése" hintőporral (minél kevesebb maradjon a felületen), mert az "beszívja" a finom résekbe az anyagot öntéskor. A bonyolult alámetszésekből akár ki is lehet nyomkodni még öntés közben is a levegőt, ha a felhasznált anyag edényideje engedi, mert utána a szilikon jól visszaveszi a formát.
Otthon keresek valami olyat, ami megmutatja az anayg tudását! Én egyébként H0-ás mozdonymodellt öntök vele.
Keresek McLaren F1 modellt (nem a forma1!), ami nem longtail es nem versenyfesteses.
Csak mar kesz, osszerakott modell erdekel.
Aki tud segiteni, legyen szives irjon a mailcimemre!
Elore is nagyon szepen koszonom!
Formához szilikongumiból a már korábban írt T-SILOX szerintem nagyon király. A legjobb fajtájút alig lehet eltépni; nagyon komoly alámetszések is simán mennek vele, mert ugyanakkor puha.
Engem a PUR fele érdekelne, ha eléggé folyik. Én egy német epoxigyantát használok, valami Biresin G10 a neve, majdnem úgy folyik, mint a víz - viszont néha jobb lenne keményebb végeredmény.
Kiszit koruljartam a mugyantaontes kerdest, mert valszeg fogok csinalni nehany sajat alkatreszt. Ezelket a parametereket tudtam meg a Novia-tol:
3 fele anyagot tudnak ajanlani ontesre:
Polyester Gyanta, Epoxy, es PUR. A Polyester gyantanak alapbol 2%-os zsugorodasa (1%-ra leviheto toltoanyaggal) - 470/kg+afa. Az Epoxy Gyanta 1%-sz zsugorodasu alapobol (toltoanyaggal jaithato) - 3500/kg+afa, A PUR gyanta 2 komponensu, zsugorodas nelkul, 3500-4000/kg+afa. Ennek egy hatranya, hogy 1-1kg/komponens ugyogy 2 kg cuccot meg kell venni, az meg baromi sok a mi celjainkra.
A PUR lesz nagyon kemeny, (olyan mint a gyari) az Epoxy kicsit rugalmasabb. Mindegyiknek megvan az elonye es a hatranya. Arban majdnem ugyanaz.
Formalevalaszto:
Alapvetoen szilikongumihoz nem kell formalevalaszto szerintuk. Nem szilikongumihoz
PUR-hoz - Formula 5 pasztak 30-40dkg - 2800-3000Ft, folyadek 800Ft/kg, PUR-hoz es apoxyhoz 4000Ft/liter.
Szilikon Gumi
SIKA 370 es 380. A 380-as nagyon rugalmas, 300%-ra nyujthato! 4500+afa/kg. A 370-es 150%-ra nyujthato es 3700+afa/kg.
Remelem hasznos volt ;)
neu
ps: esetleg tobben osszeallhatnank egy nagyobb mennyiseg megvetelre...
Köszi, SZANI, közben tegnap én is találtam 3 féle verziót a 35(t)-ből a Replicában a CMK kiszerelésében. Mondjuk pont a német verziót vitték el az orrom elől, úgyhogy feliratkoztam rá.
Igen, KUDILAC, totál bizti, hogy ilyen pechem lesz. :-) Na de mit lehet tenni, elvakult makettesek köztudottan bármire képesek.
Ha sok kepet akarsz, akkor ne linkeld be, mert sokan innen modemeznek, es nagyon lassu lesz nekik. Csinalj egy tarhelyet a www.tar.hu-n, es ott fel tudod tolteni albumba. Esetleg elkuldheted a Fabulis Magazinnak, es tuti kirakjak az oldalra a tobbi kiallitas kepei koze!
Ez egyszerűen hihetetlen! Mindig csak az nincs sehol, ami kéne. Egyszerűen nem lehet megszerezni a Dragon korai Panzer IV-es szemenkénti lánctalpszettjét (3811), pedig gyártják, ez tuti, fenn is van a Dragon honlapján. :-( Még a HLJ se hallott róla, nem hogy kicsiny országunkban bármely bolt... :-( Fruilt meg fog a fene 5 ezer zsetonért megvásárolni. HRRR!