Keresés

Részletes keresés

Hacsek Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5803
Szia kicsi emma!

Én teljesen békés vagyok. Jókat röhögünk architecttel. :o)

Előzmény: kicsi emma (5802)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5802
Szep nyugalmas hetet a nyugtalan hetvege utan mindenkinek!

Architecthez: hat igen, vegulis a topic azert van hogy laikusok kerdezhessenek meg elmodnjak a velemenyuket, ugye, a ketsegeiket - hat akkor ne barmolodjunk mar, ha lehet - egyebkent en nem erzem sulyosnak, remeljuk macimedve megbekel, hacsek is megbekel, mindenki megbekel es dolgozhatunk tovabb.

Nois, a padlofutes lejjebb alaposan ki van vesezve!

Elegettuk a kiirtott bozotot a telken, ket napig tartott, annyi volt, de legalabb ezzel is elore jutottunk. ugynez ki kez alatt kapunk frissen leszedett egyeves cserepeket (negyezret), lehet hogy megvesszuk, mert megkongattuk, megneztuk, teljesen jo allpotban vannak - es tizedannyiba kerul, mint... (es meg orulok is, hogy nem fog olyan nagyon harsanyan ujnak latszani - az olyan taszito - mint egy lego-haz.)

POCAK! nagyon koszonjuk a koltsegveteseket, megkaptuk!!! Tok rendes vagy! Hany nm a hazatok, amire az a marciusi koltsegvetes szol?

Valamit meg akartam, de mit is - na mindjart visszanezem.

jo munkat, jo kedvet

kicsi emma

Előzmény: architect (5800)
hóember Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5801
OFFFF
:-oOOOO))))
ON
Részemről is.

hóMbR

Előzmény: Macimedve (5799)
architect Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5800
Ladies & Gentlemen!

NYUGALOM!! MINDENKI FOJTSA VISSZA AZ INDULATAIT, ne minősítgessük egymást!!!

Mindenki megteheti, aki szakembertől szaktanácsot kért és kapott, hogy azt nem fogadja meg, de lehetőleg ne minősítse a dolgot nyilvánosan!

A szakemberek (különösen Hacsek barátom) pedig tartózkodjanak a laikus vélekedések hülyeségnek, ostobaságnak stb. való minősítésétől.

Különben sárgalapokat fogok osztani...

Macimedve Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5799
"...különösen tetszik, hogy hozzá tudta írni "behozza az árát". "

Te ezt minek érzed?
Én nem stilisztikai hiányosságnak érzem, ha valaki szakmabelinek tartja magát, és nem hallott olyan dogokról, amik hosszú évek óta széles körben elterjedtek. Mikor meg valaki megemlíti a dolgot, akkor meg hülyeségnek bélyegzi.

Ja, és a témát úgy kb. 2000 hozzászólással ezelőtt egyszer már részletesen kitárgyaltuk.

De nem ez a dolog a topic témája, úgyhogy részemről a dolog lezárva.

Előzmény: hóember (5798)
hóember Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5798
"A macimedve csudatermosztátjáról én sem hallottam, különösen tetszik, hogy hozzá tudta írni "behozza az árát". "

Ha ettől érezted úgy, hogy lehülyéztek, akkor érezd magad megtisztelve. Érzésem szerint bd-nek stilisztikai hiányosságai vannak inkább, mint szakmai. Különben is, ez egy egymást-segítő fórum, nem vetélkedő.

hóMbR

Előzmény: Macimedve (5796)
Hacsek Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5797
Kedves Tacsa barátom!

"A medence egy kifordított mélygarázs e tekintetben, tehát a vízzáró medence külső oldalán a földben valamennyi víz át fog szivárogni."
Amit írsz, az igaz, de a kettő mégsem ugyanaz.
1. Ugyanis ha egy mélygarázs padozatán vagy oldalfalán a talajvíz nyomása BÁRMILYEN KIS MENNYISÉGŰ VIZET BEPRÉSEL, az károsítja az épület és az ott lévő tárgyak állagát. Azaz a bejövő, esetleg kémiailag agresszív talajvíz ellen minden lehető fegyvert be kell vetni.
2. Ha egy kerti medence szigetelésén BÁRMILYEN KIS MENNYISÉGŰ VÍZ KIJUT, azt nem vízzáró betonréteggel kell dunsztolni, hanem hagyni kell elszivárogni a talajba. Ha pedig az elszivárgó víz mennyisége mérhetővé válik, akkor a szigetelést kell átvizsgálni és felújítani.

(Nemrég jártam a dobogókői Nimród szállodában, ahol erre az igazságra csak 15 év után jöttek rá. Az úszómedence mindaddig eresztette a vizet, amíg hittek abban, hogy a betonnak kell vízzárónak lenni.)
NEM, a vízzáróság nem a beton feladata. A beton természetéhez tartozik ugyanis, hogy hajlítószilárdsága csekély a nyomószilárdságához képest (ezért vasaljuk általában). A beton teherhordó anyag, nem vízszigetelő.

Előzmény: tacsa (5787)
Macimedve Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5796
OFF
Lehet hogy kicsit erős volt, de nem szeretem, ha valaki azért, mert még nem hallott valamiről lehülyézi a másikat.
Egyébként nem a fűtés-szabályozás a szakmám, hanem általános irányítástechnika.
A fűtés ennek csak egy töredéke, igazándiból nem is foglalkozom vele, csak saját házam építésénél néztem utána néhány dolognak. Többek között érdekelt, hogy hogyan működik egy modern szobatermosztát. Ezt irtam le egészen röviden. Konkrét típust pontosan azért nem írtam, mert nem naponta foglalkozom a dologgal, és konkrét típusokból (és főleg árakból) nem vagyok naprakész. Megadtam viszont néhány gyártót, akit jobban érdekel, nézzen utána.
ON
Előzmény: hóember (5777)
bd Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5795
Szárazon rakott (tehát nem kibetonozott) zsalukő kerti-támfal állékonyságra van-e tapasztalat?
(az un. kerti-támfal elemek kétszerolyan drágák)
bd
bd Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5794
Kéziszerszám-boltot keresek, nem bóvlit és nem drágát (pl furdancs, szög és harapófogó),
belvárosban vagy tömegközl-el elérhetően.
bd
Macimedve Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5793
Lejjebb adtam egy linket, a Honeywellét, ezek mindegyike kapható nálunk is. A CM sorozat nem lángmodulációs kazánhoz ideális (az 51-es és 67-es már digitális órával, heti programozhatósággal rendelkeznek. Az 51-es talán már nincs is, de a 67-es ugyanaz, csak egy kicsit továbbfejlesztve.)

Az árak 10kHUF körül kezdődnek.
Rizo tud infokat Graesslinről, neki olyan van.

Előzmény: pasa_ (5785)
rizo Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5792
nois:
Cserép kályha méretezésnél én csak azt az "ökölszabályt" ismerem, hogy ahány lég-m3 a helység annyi db "cserép"-ből kell állnia...
Rizo
Előzmény: nois (5786)
katicabo Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5791
Sziasztok! A hétvégén "háztűznézőben" jártunk 4 helyen, barátoknál, új és még újabb építésű házikókban. És persze felmerült néhány kérdésem:
1. Láttunk olyan fűtést,a hol a fürdőszobában 2 nagy "cucc" volt egymás alatt-fölött: 1 gázcirko és egy forróvíztároló (Vaillant). Ugyanezt máshol úgy láttuk, hogy egy nagy "cucc" volt, forróvíztároló nélkül, de amikor megnyitottuk a csapot 5-10 mp múlva ott is forró víz jött. A másodikkal kapcsolatban kérdezném, hogy van-e ellenvetés ezzel szemben (pl. 4 embernél a 4. már csak langyos vizet kap, stb.). Egyébként mindkét ház tetőteres volt, kb. 70 + 50m2 és ketten lakják egyelőre.
2. A mi telkünk 210nöl és mi úgy gondoltuk, itt jobb elterülni és felesleges a tetőtér. A kérdésem az, hogy szerintetek hogy járunk jobban: ha lent nappali és két félszoba ill. nagy gardróbszoba, ami esetleg később lépcsőfeljárattal és fent 2 hálóval + 1 fürdővel beépíthető. A másik verzió, hogy most lentre még egy szobát betervezünk és hagyjuk a tetőt laposabbra. jelenleg kb. 85m2 a hasznos alapterület lent, + nagy terasz. Ez persze biztos olyan kérdés, hogy látni kellene hozzá a rajzot.
3. A tervező a nyílászárókal kapcsolatban annyit mondott, hogy a megkötés annyi, hogy az alapterület min. 1/8-nyi felületének megfelelő ablak-ajtó kell. Van felső határ is? Persez tudom, hogy fűtésileg is meg kell gondolni, csak érdekel, van-e erre szabály?
4. Szintén a tervező mondta, hogy a használatba vételkor lehet még módosítást kérni a tervhez képest. Ez a változás lehet olyan mértékű is, hogy pl. egy fél szobával több van és mondjuk válaszfal (ajtó) helyett boltív a nappali-étkező között? Ill. ablak méreten változtathatunk-e? (A tervet szeretnénk mielőbb beadni, de 1-2 dolog még mindig nem biztos.)
A többi kérdést még gyűjtöm...

Obi wan Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5790
Szia!

Nem link akart lenni, hanem rajz. Beszúrtam a html forráskódját, de valami nem jött össze.
Bocsi!

Obi

Előzmény: laci0076 (5789)
laci0076 Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5789
Szia, Obi wan!

A "telek" link akart lenni?

Laci

Előzmény: Obi wan (5788)
Obi wan Creative Commons License 2000.06.05 0 0 5788
Hi!

Lerajzolom, hogy hogyan néznek ki felénk a telkek. A gondom az, hogy a hátsó telekszomszédom a felém eső telekhatárra építkezik (garázs felirat). Korábban egy melléképület (disznóól) volt ott, most egy legalább 3-szor akkora garázst épít a helyére. Szabályos-e ez?

Üdv: Obi


telek


tacsa Creative Commons License 2000.06.04 0 0 5787
Jónagyot Kívánok Mindenkinek!

Kedves pocak: Az ablak hőszigetelésének megrendelését hogy csináltad???? Az üveget rendelted meg "hőszigetelő" üvegként, vagy az üveg elé kívülre rendeltél Herklith vagy Isolíth hőszigetelést? -))) Egyébként a tetőrében akkor célszerű hőszigetelni, ha laktok benne, ha csak tárolás a funkció, akkor nem feltéten a tetősíkban, hanem pl. a födémen is lehet elhelyezni a hőszigetelést. Az ÉNY-i homlokzathoz már így utólag nem szólnék hozzá, talán csak annyit: ODA KELL HŐSZIGETELÉS A FALRA , AHOL A HŐTECHNIKAI SZÁMÍTÁSOK SZERINT ENÉLKÜL A KÖVETELMÉNYEK NEM KIELÉGÍTHETŐK! Ha az építész kolléga számítás alapján mondta, hogy kell a külső többlet hőszigetelés, akkor igaza van!

Kedves Hacsek: nem nagyon értem a vízzáró beton hülyeségére vonatkozó kitételedet, mert szerintem teljesen precízen meg van fogva a dolog az egységnyi idő alatt átszivárogható és a felületen kicsapódható víz mennyiségével. ( Pl. mélygarázs esete ). A medence egy kifordított mélygarázs e tekintetben, tehát a vízzáró medence külső oldalán a földben valamennyi víz át fog szivárogni. Ezt kiküszöbölendő csinálnak mindenféle belső trükköket, a meszeléstől a bevonaton át a komplett műanyagos kibélelésig. Sajna, ma tényleg többnyire luxus a medence, mert amiben tényleg lehet úszni, az az átlag magyar telken el sem fér sajnos.!!! A legkomolyabb költség egyébként nem igazán a megépítés, hanem a víz tisztántartása, illetve cserélgetése! De ez más second témája.

Üdv

tacsa

nois Creative Commons License 2000.06.03 0 0 5786
Kösz az eddigi válaszokért medence ügyben.

Egy megjegyzés a kereskedőkkel kapcsolatban:
Általában igazak a megjegyzések, de azért akad üdítő kivétel is. (Mondjuk olyanok, mint ti csak mérnökként nem mérnökök, hanem mérnökként kereskedők)

Mint érintett szívesen fogadnám további meglátásaitokat:

Medence.
Sehol nem beszélnek teknő szigetelésről. Miért, mert drága?
Van valakinek gyakorlati tapasztalata kerti medencékkel kapcsolatban. Tartósság, kezelhetőség, bevált típus stb.?

Padlófűtés. Lehet-e faburkolatot, szalagparkettát, ne adj'isten hajópadlót a padlófűtéses betonra tenni ?
(Kioktatást nem kérnék az alapos tervezésről, mert ahány épületgépész mérnököt megkérdeztem, mind mást mondott a fa hővezetéséről :o(()

Cserépkályha.
Van-e valami ökölszabály arra, hogy mi a szükséges minimális magasság egy kisebb cserépkályhához?
Kályhaépítéshez megfelelő hozzáértésű mester ?
(Címet email-ben megköszönöm)

Ytong.
Feltételezve, hogy megfelelő tervezésű és kivitelezésű, stb. az alapozás, mi lehet az oka annak, hogy azt Ytong ház sarkai hosszában megrepednek, de érdekes módon közvetlenül az alap fölött és a koszorú alatt nem, csak közben?

Nois

pasa_ Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5785
Ezek a csoda termosztatok engem is trdekelnenek. Konkretan melyik tipusok csinalnak ilyen ontanulast, es mennyiert. (A futesboltostol elvbol nem kerdezek ilyen dolgokat, a kereskedonek nem az a celja hogy en optimalisan jerjak, hanem hogy o). Kicsit konkretabban nekem nincs langmodulacios keszulekem, igy eleg termosztatbol is a simen kibekapcsolgato.

Pasa

Előzmény: Macimedve (5774)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5784
En pont ezt akartam mondani, csak nem sikerul ilyen vilagosan. :)

Pasa

Előzmény: laci0076 (5771)
Hacsek Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5783
Csokis!
Felesleges ezen vitatkozni. Eleve hülyeség a beton vízzárósági feltétele. Nem a betonnak kell vízzárónak lenni, hanem a teknőszigetelésnek kell tökéletesnek (értő tervezés alapján megfelelő anyagból, szakszerű és gondos kivitelezéssel) lenni. Onnantól kezdve bármivel lehet burkolni, amitől a medence bélése nem sérülhet meg.

A vízgépészeti cuccokról sem hiszem,hogy pont attól lennének olcsóbbak, hogy már be vannak építve.

Előzmény: Csokis (5782)
Csokis Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5782
Ebben reszben ellentmondanek neked. A vizzarosag olyan feltetel, amit hazilagosan nehez biztositani. Mondanam, hogy terveztesd meg, aztan szamold ki, hogy a mixerbeton, a jo minosegu zsaluzat, a vasalas stb. milyen ktg-et ad hazilagosnal, es nezd meg, mit tesz ra a kereskedo. Csak az a baj, hogy ha mar megtervezik, akkor azt minimum ki kell fizetned neki. Utana jon az, hogy mivel burkolsz? Ha nem csempe, azt hogy hordod fel? Ha csempe, hogy biztositod a fagyallosagot? Jon a gepeszet, ami szinten k. draga. Ha nem vagy szakmabeli, nehezen szerzel be kez alatt olcso vizforgatot. Szerintem az medencevel az a baj, hogy mindenki luxuscikknek tekinti es ugy is meretezi az arakat. Es sajnos ez az alapanyagokon is rajta van, azt meg nem tudd megsporolni. Megkerdezem azert a nagybatyamat, o vizepito mernok, ugyhogy hazilagosan is szakszeruen kivitelez(ett) egy kerti medencet, de mar az elokeszitesnel (foldmunka, szerelvenyek megvasarlasa) rengeteget anyazott. A veget meg ha jol emlekszem o is szakira hagyta.
Előzmény: Hacsek (5781)
Hacsek Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5781
"Kérdésem az, hogy mi az a roppant bonyolult építés-technológia egy vízzáró beton medence (akár házilagos) megvalósításánál, amitől a kereskedők óva intenek, mint laikust"

Gondolom sejted: a saját bevételüket féltik.

Az én kérdésem: ki a nyavalya mondta neked, hogy szaktanácsot szakkereskedőtől kell kérni?
Vannak e célra építész- és építőmérnökök, vízépítő mérnökök, valamint vízgépész szakemberek.

A TE METÓDUSOD A KÖVETKEZŐRE EMLÉKEZTET ENGEM:
Elhatározod, hogy aranyat akarsz találni, de nem tudod eldönteni, hogy ásni vagy mosni jobb-e?
Akkor egy ékszerészhez mész tanácsért???
Fogadjunk, hogy rábeszél a portékájára!!

Előzmény: nois (5780)
nois Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5780
Üdv mindenkinek!

Medencét szándékozunk építeni a gyerekeknek (kb. 5x3x1,2).
Amit a piac kínál valahogy felfoghatatlanul drágának tűnik (1 mila minimum), tképpen a lehetőségektől függetlenül (beton_csempe, beton-fólia, acéllemez-fólia, műanyag).
Kérdésem az, hogy mi az a roppant bonyolult építés-technológia egy vízzáró beton medence (akár házilagos) megvalósításánál, amitől a kereskedők óva intenek, mint laikust (házat már építettünk, túl nagy csoda a medence építésénél sem lehet, vagy igen ?).
Segítsetek felvilágosulni. Kösz.

Nois

Borka Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5779
Sziasztok!
Ha valaki tudja, hol lehet olcsón jó és mennyezetbe építhető fehér spotlámpát kapni, légyszi írja meg.
Köszi!
Üdv:
Borka
KissYouliska Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5778
hóember! Nézz be a VAK-ba lécci!
Előzmény: hóember (5777)
hóember Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5777
"Azért mert te nem hallottál valamiről, még létezik és használják. Lehet hogy nem a 20 évvel ezelőtt megtanultakból kellene élni, hanem fejlődni a korral, esetleg elolvasni néha egy kis szakirodalmat.

Kérdezz meg bárkit, aki kicsit is járatos a szakmában, és azonnal felsorol néhány konkrét típust.

Legfeljebb nem ismeri részletesen a belső működési elvét, de nekem pontosan a szabályozástechnika a szakmám, úgyhogy utánajártam, mert érdekelt."

Macimedve, kicsit erős volt!

1. ha Neked pontosan ez a szakmád, akkor illik alaposan ismerni néhány konkrét típust, de akkor ezzel nem ill hencegni.

2. ha nem ez lenne a szakmád és kapásból vágnád a típusokat, akkor csodálnánk. De így:-(

hóMbR, akinek szintén ismer egy-két típust, de attól még nem ugrál

Előzmény: Macimedve (5774)
rizo Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5776
bd:
Pedig ezt már egyszer kitárgyaltuk Macimedvével anno... (~2000 hozzászólás)
Még azt is megkérdezte valaki, hogy hol vettem a Graesslin RTC7-esemet... :)
Amúgy tényleg döbbenet amikor x percenként leáll n percre "hallgatózni", hogy hogyan változik a továbbiakban a hőmérséklet.

Pocak: ahohu pasa_ irta, egy évre ennyi a fűtés.

Rizo

Előzmény: bd (5773)
Macimedve Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5775
De van itt egy link is

Javaslom a Chronoterm és a Heizungsregler fejezeteket.

Előzmény: Macimedve (5774)
Macimedve Creative Commons License 2000.06.02 0 0 5774
Miért nem hallottál a csodatermosztátról? Egyébként gyáltalán nem csoda. Bemész bármelyik komolyabb fűtéstechnikával foglalkozó boltba, és több tucat típust mutatnak. Honeyvell, Graesslin, Vaillant, Buderus, Bernecker hirtelen ezek jutnak eszembe. De lehet kapni mindenféle távol-keleti cuccot is. Egyszerűbbet, bonyolultabbat, drágábbat, korrektet, gagyit stb.
És bátran odaírhattam, hogy behozza az árát, mert csak össze kell hasonlítani a gázszámlákat. A komfortérzetet meg a saját bőrén érzi az ember.
Azért mert te nem hallottál valamiről, még létezik és használják. Lehet hogy nem a 20 évvel ezelőtt megtanultakból kellene élni, hanem fejlődni a korral, esetleg elolvasni néha egy kis szakirodalmat.
Kérdezz meg bárkit, aki kicsit is járatos a szakmában, és azonnal felsorol néhány konkrét típust.
Legfeljebb nem ismeri részletesen a belső működési elvét, de nekem pontosan a szabályozástechnika a szakmám, úgyhogy utánajártam, mert érdekelt. Szinte az összes programozható digitális termosztát tartalmaz valamilyen korrekciós szoftvert, ha mást nem, néhány előre rögzített parametrizálható felfűtési függvényt, amit alkalmaz a fűtés szabályozásához.
Előzmény: bd (5773)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!