Van valakinek tapasztalata Fernox Leak Sealer F4 Express - el zárt fűtés rendszer szivárgásnál ?
5 db radiátor, padlóban szerelt rézcső, nem jelentkezik sehol szivárgás a padlón kívül. A fűtést és meleg víz ellátást kombi cirkó (Vaillant) végzi. kb max. 50 - 60 liter víz lehet benne. (nem raktak osztót-gyűjtőt) Elágazások padlóban ! :-((((
Fűtés szezonban havonta - kéthavonta utána kell tölteni. Emeletes házban van a lakás és az alsó lakónál nem jelentkezik ázás.
Ezért gondoltam, hogy nem lehet túl nagy a folyás és alkalmas lehet ez az anyag a tömítésre.
A probléma az,hogy a a használati melegvíz és a fűtés hőcserélője egybe van építve.Ha csak melegvizet engedsz ki a csapon akkor is melegíti a fűtésköri hőcserélőben lévő vizet illetve fordítva.Ha nem folyik a csapon a melegvíz akkor is fűti a láng a hőcserélőt,de a melegvíz részében nincs áramlás. Ez sajnos a készülék tipus hibája.
Ezért szarok a kombi készülékek.Rengeteg velük a baj,mindegy,hogy hány százezer vagy hány millióba került.
HA van rá kedved annyit tudsz csinálni - ha van csonk a hzmv-n és van is értelme a dolognak - hogy egy külső szivattyúval megforgatod a vizet az alja és a teteje között, jól összekavarva a rétegződést, majd fűtés tovább. Így valamilyen szinten fel lehet fűteni az alját is.
Ahogy melegszik úgy lágyul, 95 foknál már alig bír nyomást. Pár fokkal feljebb meg tönkremegy.
Én is azzal indítottam sok éve, 32-es ötrétegűvel kötöttem össze a puffert a kazánnal. Aztán csak sikerült megforralni egyszer, szétnyúlt a csatlakozásnál, a belseje meg befelé kipuklisodott kihűlés után, elvált az alutól.
Ha egy víznyomás csökkentő után a nyomás változik, "felkúszik" egy beállítást követően, akkor az kuka nem? Ez valami hibás áteresztés lehet felteszem...
Beállítom egy értékre, engedik ki vizet a redukált oldalról, de mondjuk 5 perc múlva már feljebb lesz a nyomás. Nem egy mai csirke, gondolom elpusztult. Mondjuk annyira nem egy nagy gond, mert már úrrá lett a szolgáltató a magas nyomáson és nem nagyon megy 3,5bar fölé. Sok évvel ezelőtt kellett még, csak most egy buhera alkalmával észleltem, hogy valószínű hibás már.
Tudja esetleg valaki, hogy a Heizer vagy Concept tárolók (200-500 literesek) alsó tisztító karima helyére szerelhető-e valamelyik Hajdu gyártmányú fűtőbetét? A Heizer és Concept táolók azonosak, sajnos csak ennyi van az adatlapjukon: az ellenőrző nyílás mérete 180/120 mm.
csatlakozom, és tök jól működik ez a rétegződés dolog!
Ki kis használtam a 3000literes puffernél és a 300 literes HMV tartálynál is.
A kombinált csőkígyós HMV tartályokban valóban csak középen szokott lenni patronnak hely, mivel az alját napkolival/kazánnal fűtik és csak a tetejét a patronnal.
Én az alsó tisztító karima fedele helyett vágtam egy újat lézerrel, hegesztettem bele karmantyút és oda toltam be a napelemes fűtőpatront :-)
Egy SD Renova C24 E kéményes kombi fali gázkazánnál észlelt probléma (?) kapcsán kérnék segítséget.
A kazán elektronikus kijelzője alapállapotban a radiátoros rész, azaz fűtővíz hőfokát mutatja. A mai napon azt tapasztaltam, hogy amikor csak a HMV részt használjuk, akkor is emelkedést mutat a fűtési kör hőfok kijelzője, amikor a HMV vételezés miatt működik a kazán.
Pl. az előbb írtak észlelésekor éppen a kazán előtt álltam miközben a családtagok tevékenységei miatt (mosogatás, hajmosás) rövid időn belül többször folyamatosan használatban volt a HMV melegítés és vételezés.
Amikor megnyitották a melegvíz csapot, akkor a kijelzőn látszott, hogy HMV vétel történik és folyamatosan mutatta a HMV hőfokát, majd a HMV csapok elzárása után a kijelző újra az alapbeállításának megfelelően a radiátoros rész hőmérsékletét mutatta, ami hirtelen felment 67 oC-ra. Ez elvileg nonszensz, hiszen nem megy a fűtés.
(Napközben folyamatosan figyeltem. Amikor hosszabb ideig nem volt HMV vételezés, a kijelző akkor is azt mutatta, hogy ~29-30 fokos a fűtési víz hőmérséklete. Tekintve, hogy a lakásban is e körüli a levegő hőmérséklete, ez még rendben is lenne. De amikor bárki megnyitotta majd elzárta a melegvíz csapot (HMV), akkor rövid időn belül felugrott a kijelző szerint a fűtési víz hőmérséklete 60-70 oC környékére.)
Mivel a fűtési előremenő ág hőmérsékletét egy, a kazánon belüli rézcsőre pattintott külső érzékelőn keresztül méri az elektronika:
- vagy lyukas a hőcserélő és a HMV melegítésekor/vételezéskor, a kazánon belüli fűtési körbe is kerül meleg víz,
- vagy meghibásodott a fűtési előremenőre pattintott érzékelő,
- vagy, .... igen tanácstalan vagyok.
Ha lyukas lenne a kettős hőcserélő belül a fűtési és a HMV rész elválasztásánál, gondolom akkor azt észrevennénk a HMV csapokon kifolyó víz színén, ízén. Illetve a fűtési rendszer nyomása is leesne minden HMV vételezés során. Nincs ilyen tapasztalásunk. Télen sem volt.
(Műanyagcsöves, acél lapradiátoros fűtési rendszerünk van; minden radiátor közvetlenül csatlakozik a kazán alatti osztó/gyűjtő egységhez. A radiátorok időnkénti átmosásakor nem szoktam iszaposodást tapasztalni. Szinte mindig teljesen tiszta a radiátorokból leeresztett víz.)
Szerintetek hol keressem a hibát? Mi állhat a kijelzőn tapasztaltak hátterében?
Vegyes tüzelésű fűtésem van az a problémám ,hogy a radiátorok felső része meleg az alja meg hideg van amelyikhez el se jut a meleg víz. Mi lehet a hiba keringető vagy valami más? Várom a segítő válaszokat.