Keresés

Részletes keresés

rocher Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6029
Kedves János, remélem ennyi optimizmus fog kicsengeni soraidból az építkezés vége felé is. Nemsokára jön majd tacsa, Hacsek, TOTLA, second és a többi kiváló szagértő.
Előzetesen is nagyon örülök, hogy megfogalmaztad a topik lényegét, t.i. ez segítségnyújtás és nem kötelező érvényű szakvélemény elsősorban, másodsorban pedig végre valaki megértette, hogy CSAK SZAKEMBER CSINÁLHAT BIZONYOS DOLGOKAT!!!!!
Ezt próbálják meg a fiúk tudatosítani néhány éve.

Sok sikert és kitartást: petra

p.s. gondolom azt tudod, hogy egy átalakítás, felújítás sokszor többe van, mint egy építés:-(((((

Előzmény: JANOS (6028)
JANOS Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6028
Sziasztok!

Gratula a 6000-hez!

Amig nem lapozgattam a topicot addig meg voltam gyözödve, hogy van legalább egy-két dolog amit jól látok az építkezésssel kapcsolatban... Hát nem sok maradt a hitemből.

Már egy halom hasznos infot köszönhetek nektek, és leginkább ennek tudható be, hogy már semmilyen átalakítást nem probalok meg saját fejemböl megcsinálni (ezt a "szakember vonalat" leginkább Hacsek írásaiból ismerem). A legújabb és talán az elsö nagy volumenü átalakításunkra most nyilik majd lehetöség és természetesen meg fogom terveztetni egy
arra jogosítvánnyal rendelkezövel, de asszem nem rossz ha az ember legalább azt tudja, hogy mit kell kérdezni, vagy esetleg ismer néhány dolgot a témából. Ezér vagyok itt, hogy magamba szívjak minden apró morzsa infót.

OFF
(miden szakmának megvannak a tudói, én ehhez (még) nem (eléggé) értek, de ha bármely biológiai-génsebészeti-egyéb probléma adódik akkor cserébe szívesen (de ez más topic))
ON

A hossssszú bevezetö után:
Párommal vettünk egy házat Csobánkán, hát nem a legújabb fajtából, de nagyon szép helyen. A helyet mondjuk nem lehet átalakítani de a házat igen,és el is fogjuk kezdeni. Hosszú parasztház jellegu, leginkább vályogból (erröl elég sokat irtatok, köszi) és van egy kb 35
nm-es tégla hozzáépítés. Arra gondoltunk, hogy elöször ezt a részt alakítanánk elfogadható élettérré, ugy hogy a vályog részhez csak annyit nyúlnánk amemennyit muszály (pl ereszcsatorna, meszelés - szóval hogy lakni lehessen, és ha lessz kedvünk hozzá ;-) akkor ne legyen nagy érvágás a lebontása). Szóval a téglarész (ajjaj tudom biztos nem eléggé szabatos) tetején van egy tetotér amit leginkább nem használtak eddig semmire, mintha nem fejezték volna be. Egyik problémája a fala (kb 2 m magas ott ahol a palatetovel találkozik, a teto dolésszöge 32-42 fok, szoval elég magas kozépen a tető). Ez a fal kisméretu téglából rakódott (hogy mi volt a céljuk vele ismétlem gözöm sincs). Egy ideig azt gondoltam no problem, kivül-belül szigetelni és kész, de végigolvastam a késhegyre meno vitátokat a szigetelés-páradiffúzió-lambda és a többi témában és... Kérdés: mivel a fal nem tartószerkezet - a teto nem a falra nehezedik (nincs koszoru, hanem föggöleges gerendák tartják a szerkezetét) - ezér elvileg szerintem annak sincs semmi akadalya, hogy az egész falat kiszedni es helyére valami normalis szigetelobol (gondoltam az Ytongra) felhuzni egy ujat - vagy inkabb tetessek ra szigetelo retegeket- vagy mi? A megoldasnak nem atmenetinek kene lennie, mostmar tenyleg itt szeretnenk lakni. A falba persze nyílaszarok lennenek, ezért ugyis bontani kene valamennyit. Persze az anyagiak sem mellékesek.

Ugyanigy kerdes a teto(ho)szigeteles, bar itt mar talan tisztabb a kep(em). Bar: mivel pala (nem hullam, hanem az a negyzet alaku) alatt nincs parazaro folia mint a cserep alatt lenne, nem tudom, hogy tegyunk-e egy foliat a filc/gyapot elé kifelé, vagy jobb (egyáltalán van-e) az olyan szigetelo ami mindkét oldalán fóliázott? A kiszellozést gondolom épeszüen elhelyezett párna-tartó fákkal lehet majd biztosítani. Belülre meg talán gipszkaton-vagy jobb a fa (OSB vagy bármi)?

Hát ez elég hosszura sikeredett...

Elöre is köszi az építö jellegü ötleteket, és attól tartok, hogy nem csak ennyi kérdésem lenne (a tapasztalatok meg majd csak gyülnek-gyülnek amiket szivesen megosztok mindenkivel)

Janos

second Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6027
Sajnálom, de nem hallottam még erről a termékől. Ha ez egy többrétegű, lágyacél haszoncsöves technológia, akkor még akár el is tudom képzelni, hogy úgy legyen.

Sec.

Előzmény: Gpeti (6023)
Hacsek Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6026
Üdv mindenkinek!
Külön gratula a 6000 gazdájának, már kijárt neki.
pasa_ Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6025
Ja, ertem mar. Azt hittem manapsag akar valaki ilyet csinalni es ezek szerint jogosan nem ertettem. :)

A kohosalakhoz megjegyeznem, hogy akinek ilyesmije van nem art, ha megmeri a radioaktivitasat. Egesz szep sozisokat lehet osszeszedni nemelyiktol.

Pasa

Előzmény: Macimedve (6020)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6024
>Már többször volt róla szó, hogy lehet-e telekhatárra építkezni. Most az a gondom, hogy a hátsó szomszédom nemcsak hogy a telehatárra építkezik (valszeg engedély nélkül!),

Az engedely (tervezett) kiadasarol az osszes szomszed ertesitest kap. Tertivevenyes levelben.

>hanem a már említett garázs tetejére napozó teraszt akar építeni, ahonnan pontosan rálát a hátsó udvaromra.

Hmm. Ilyet en is tervezek majd valamikor.

>Úgy érzem, hogy ez jogtalan és csökkenti a saját telkem értékét. Hogyan és mit csináljak anélkül, hogy össze kelljen vesznem vele (Persze ha ez kell, akkor ettől sem riadok vissza!)?

Nekem fel sem merult a tema ilyen aspektusa. Valaki ismertetne a vonatkozo szabalyokat? Tenyleg lehet ilyen korlatozas? Plane hogy a tetoteri ablakbol pont olyan jo belatasom van a szonszed telkere, mint a leendo teraszrol. Sot meg vagy 20 masik telekre is. Meg persze az en telkemre is csak az nem mez be a tetoteri ablakabol aki nem akar. Talan ha 8 meter magas tomor falak vennek korul a telkeket mas lenne a helyzet.

Pasa

Előzmény: Obi wan (6022)
Gpeti Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6023
Gépészek figyelem!

A hét végén jönnek hozzám vízet, gázt, futést szerelni. Azt mondja a kivitelezonk, hogy Henco típusú csöveket raknak a falba a víznek is, és a futésnek is. Állítólag ezeket nem kell szigetelni, betekerni semmivel, lehet közvetlenül vakolni. Én egy kicsit tartok attól, hogy így nem tudnak a csövek mocorogni a falban a hotágulás miatt, valamint a mechanikai behatások ellen sem védi semmi a csövet (egy élesebb kavicsra vagy tégladarabra gondolok).
Ismeri valaki ezt a fajta csövet és a szerelési technológiáját? Tényleg mehet be a falba?

Üdv: G. Peti

Obi wan Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6022
Már többször volt róla szó, hogy lehet-e telekhatárra építkezni. Most az a gondom, hogy a hátsó szomszédom nemcsak hogy a telehatárra építkezik (valszeg engedély nélkül!), hanem a már említett garázs tetejére napozó teraszt akar építeni, ahonnan pontosan rálát a hátsó udvaromra. Úgy érzem, hogy ez jogtalan és csökkenti a saját telkem értékét. Hogyan és mit csináljak anélkül, hogy össze kelljen vesznem vele (Persze ha ez kell, akkor ettől sem riadok vissza!)?
Üdv: Obi
Obi wan Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6021
Hi!

Bár nem tartozik szorosan a topic témájába, de azért befejezném a hidrofor-szivattyú-kertlocsolás témakörében elkezdett altémát:
Hétvégén vettem egy membrános búvárszivattyút, 63 méter a szállítómagassága, 1200 liter/óra az átfolyása 10 méteren (ezt fizikailag is teljesíti)és van rá 1 év garancia. Az ára 11.000 HUF volt. Úgy érzem jól választottam. Nagyobb nyomása van, mint a ruszkinak és több, mint kétszer annyi vizet szállít.

Üdv: Obi

Macimedve Creative Commons License 2000.06.13 0 0 6020
Es miert elonyos ez a sima E gerenda+belestest kombohoz kepest?

Nem előnyös. Zsaluzni-vasalni kell az egész födémet. Aztán a beton is köt vagy 3 hétig. A béléstesttel meg egy nap alatt kész. Csak akkoriban nem nagyon volt még kerámia béléstest. A '70-es évek elejéről volt szó. A téglabetétes plafon alternatívája a betontálca volt. Kb. 70x60 cm-es vasbetonlap a gerendák közé. Ezt meg utálták vakolni, mert a gyárban olajozták a sablonokat, és az istennek sem állt meg rajta a malter.
Hőtechnikailag egyik sem túl jó. A megoldás a gerendák közének a gerenda felső síkjáig kohósalakkal való feltöltése, majd egy vékony fedőbeton volt. Nagyon sok ilyen házat láttam épülni.

Előzmény: pasa_ (6011)
Pocak Creative Commons License 2000.06.12 0 0 6019
Kedves kicsi emma,

Ezek szerint ilyenkor nem lehet azt mondani hogy nem? (Nem= fuu, en ugy bemennek, de beteg a gyerek, es megbeszelt programunk van...) Legkozelebb szvsz hetvegen ne vedd fel a telcsit, beszelgessen a fonokod az uzenetrogzitovel. Aztan hetfon ha erdeklodik, el voltatok utazva, iszonyuan.
Bocs, de engem nagyon kiakaszt a kizsakmany!
Most gondolkozom azon, hogy vissza ken' menni dolgozni, de lehet, hogy megis sajat vallalkozas lesz a dologbol.

*********
Tok jo, fent van mar 4-5 sor tegla, allitolag hetvegen hanyjak fol a fodemet!

tacsa Creative Commons License 2000.06.12 0 0 6018
Sziasztok!

Tuggyátok, szerintem akkor lesz majd igazán jó világ, ha én, akinek mongyuk van egy fél cégem, eljutok odáig, hogy én kérhetem meg a munkatársaimat, ugyan gyere már ki hozzám megbeszélni valamit Budapestről. Egyébként volt már rá példa!!!

És mellesleg az én műfajomban alig van néhány dolog, amit ne lehetne emilen pld. elintézni. Legutóbbi akcióm a Lacinemakárhánynak volt: életemben először úgy csináltam tervet ( fennmaradásit egy zárt szennyvíz tárolóra ) hogy nem láttam sem a helyszínt, sem pedig a megbízót!!!!! Azért olyan büszke nem vagyok rá, és a jövőben sem szeretném a távépítészetet művelni. ( Az APECH-nek jelzem, hogy tisztelt örnagy elvtárs, nem vettem fel árbevételt érettte, így a tized beszedését kéretik mellőzni! )

Jó maradék Pünkösdöt!

Megyek rakott krumplit berhelni!
tacsa

Előzmény: rocher (6017)
rocher Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6017
És most ki vagy akadva? Képzeld el milyen jó lesz, ha már kész lesz a csodalakásotok, méteres hó lesz, ott üldögélsz a meghitt családi körben, mondjuk a karácsonyfa alatt és akkor rángatnak be:-(

Én ezért lakon a büdös, koszos belvárosban, hogyha berángatnak, akkor 10 perc alatt ott lehessek. És ne kelljen panaszkodnom miatta.

stoki, ne vergődj, szintén zenész:-)

petra

Előzmény: kicsi emma (6014)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6016
Áá, értem, rendszergazda-éjjeliőr. Vagy éjszakásnővér is lehetnél. Esetleg ügyeletes orvos. Vagy metróvezető. Vagy... bébiszitter!!

na, én megyek is (többet utaztam, mint dolgoztam - csúnya kedvem van miatta.)

Jó hétvégét stoki!!

kicsi emma

Előzmény: stoki (6015)
stoki Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6015
Hétköznap rendszerhasználat és felügyelés, hétvégén karbantartás.
Egyébként amolyan rendszergazda szerűség ...:)
Előzmény: kicsi emma (6014)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6014
Szia stoki, mi a szuksegszeru, bogaram? Feljonni csak ugy hipp-hopp Budapestre, mert felrangatnak? (Egy koztisztviselot, megjegyzem, akinek meg tuloraja sincs..) Te mi vagy, ejjelior...?? :-)))

ke

Előzmény: stoki (6013)
stoki Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6013
És ezen Te fel vagy háborodva, nálunk ez természetes és szükségszerű...

Többféle módja van, nők előnyben...;)

Előzmény: kicsi emma (6012)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6012
Szombat este van, oszt ramtelefonaltak, hogy azonnal jojjek be a dolgozoba, borzalom!!!!

Holnap keritest csinalunk! Szereztunk akacoszlopokat es drothalo lesz ra kifeszitve. Es akkor vegre johetnek a kulonfele epitoanyagok, mert van hova tenni...

sziasztok mindenkik

kicsi emma

(("Jo napot kivanok, en uj vagyok a topicban, es nem volt turelmem vegigolvasni az egeszet, de azt szeretnem kerdezni, hogy ha az ember venni akar betont meg teglat, meg ablakokat, meg cserepet, meg ilyeneket, akkor honnan kell ahhoz penzt szerezni? Elore is koszi hogy valaszoltok, bocsanat."))

pasa_ Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6011
Macimedve, 5855

Nem lehet, hogy ez a födém az a bizonyos téglabetétes (ha jól emlékszem a nevére) födém ? Ami úgy készül, hogy a gerendák közott a zsalura téglákat fektetnek, kb 8-10 cm-es résekkel. A téglák közé vasakat raknak, aztán bebetonozzák. A vasbeton egy hálót képez. Emlékeim szerint régebben nagyon sok ház épült így.

Es miert elonyos ez a sima E gerenda+belestest kombohoz kepest?

Pasa

pasa_ Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6010
katicabo, 5853

kicsi emma, a mi "méreteink" sem 90m2 persze, most számoltam utána, a helyiségek (funkciók) megegyeznek a Tieiddel. A tetőtér nálunk is 5-10 év múlva lesz aktuális (reméljük), de mivel mi nem fafödémezünk, ezért a vasbetongerendák "között" ki kell hagynunk helyet a "majdani" tetőtéri feljárónak. Mi ezt a gardrób-tároló helyiség mennyezetére tervezzük, kb. 3,5m2 a helyiség és most a gipszkarton mennyezetben lesz egy méterszer méteres feljáró (látrás), úgyis csak a kéményseprő jár fel, ha jön. Ti hogyan oldjátok meg a majdani feljárót? Gondolom nem most raktok be méregdrága faborítású lápcsőket?

En megepitettem a lepcsot a vegleges allapotaba. (jo, minusz burkolas. :). Erdekes modon fel sem merult mas megoldas, azt hittem az a standard eljaras, erre most jott egy ismeros azzal, hogy mindenki utobb alkot ilyet. Nem ertem igazan a celszeruseget az utolagnak. Amig nincs beepitve, addig is kellemes ter a padlas, ott egy eszmeletlem nagy ter pakolni, de ha nagyon kellene akar egy komoly buli kedveert meg a szigetelest is fel lehetne szedni. Fent van minden nem aktiv holni, ha kell valami, csak fel kell nyomni az ajtot (telen, amiota incs futes a nyitott az alapallapot.
A lepcso, amit csinaltak nekem "huzottfoku vasbeton lepcso"-kent szerepel a tervekben, lehet hogy van ennel ertelmesebb neve is, lenyeg hogy olyan U alakban megy, es az egesz 2.20x2 m teruletet eszik meg csak, igen kenyelmes, es a felmeno resze alatt csakorlatilag teljes egeszeben hasznalhato a ter, sot, a lenti szar alati beepitett szekrenynek kivalo. (A biztonsag kedveert lemertem, a valosagban a nyilas kicsit hosszabb, 2.40x2 m, a lepcso teljes hossza meg ennel is 32 centivel tobb, a teteje egy athidalora erkezik.)

A lezaro ajto 2 db. 105x260-as szarny, sokkal praktikusabb mintha csak valami kibuvo lenne, szoval igy tenyleg lehet hasznalni a fenti reszt, nem csak szenvedni vele, 5-10 ev alatt busasan megterul a kis plusz beruhazas, aminek valojaban csak a kamatai ketyegnek.

5925
Kedves pasa! Amikor írtál az "egyelőre-nem-lakott-tetőterek-szigeteléséről", azt írtad, elég most a "mennyezetet" felülről szigetelni és nem a tetősíkot (nem így írtad, de a pontos szakszó nem jut eszembe). Szóval, ha tényleg csak néhány év múlva építjük be (addig egy mennyezeti rész az előtérben gipszkartonnal lesz megoldva, ideiglenes kivágással - hasonlóan, mint nálad - felhajtható feljáróval), addig a tetőre belülre mi az a minimális szigetelés, amit célszerű és jobb, ha most felteszünk?

Megmondom oszinten, hogy fingom nincs mennyi a celszeru. Sot, hasonlo kerdest en is tettem fel ugyanitt, a vegleges allapotra vonatkozoan, vagyis hogy odafentre akkor most 10 vagy 15 vagy hany centi filc kell, es nem kaptam olyan jellegu valaszt, ami alapjan donteni lehet. Mindenesetre a te helyzetedben is abbol indulnek ki, hogy majd kell a teto szigetelesehez X centi valami, azt megvennem es leraknam a fodemre. Ami fentre eleg lentre jobban eleg kell legyn ha a logikat kovetjuk, es karba nem fog veszni.

Az E-gerenda+keramia belestest fodemre rakott 10 centi izolit jol vitte a telet mind erzet mind futeskoltseg tekinteteben. Ennel kevesebbet szvsz ugyse fog senki javasolni, ugyhogy lehet hogy jol jarsz, ha indulsz valami ilyesmi mennyiseggel, aztan az lso telen ha nem tetszik akkor veszel ra meg mondjuk 5 centit a tetejere. (Azert ennel ISO-szerubb megoldas engem is erdekelne. :)

Pasa

pasa_ Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6009
MuzX,5849

>Konyhabútor. Teljesen ellentmondó értesüléseim vannak, akad, aki arra esküszik, hogy IKEA vagy más elemesbôl összeállítva járok legjobban, mások szerint semmivel se drágább, ha egyedileg csináltatom. Mi az igazság?

Mindket allitas igaz lehet. Az IKEA szvsz az elviselhetoen kinezo konyhabutorok kozott egyertelmuen a legolcsobb. Illetve ha pusztan a keretek kellenek, akkor is az, utana olyan ajtokat teszel ra barhonnan, ami tetszik. (Par mutyurt masutt kell venni, azt irtak a topicban is.).

Az egyedi csinaltatas ugyanakkor teljesen egyedi alku kerdese, egyaltalan nincs kizarva, hogy egy ugyes es nem moho ember megcsinalja ugyanannyiert vagy olcsobban. En is gondolkoztam rajta, hogy megcsinaltatom, vagy ha lenne idom akar magam is, foleg hogy egy komplett faltol falig pult lett volna es csak alulra, ami elvileg nem olyan bonyolult, es attol lesz olcsobb, hogy nem elemenkent van meg minden, meg hogy az egesznek ontarto szerkezete lenne, nem az oldalfalak halmozodnanak feleslegesen. Azzal biztos nem jarsz porul, ha kersz arajanlatokat az egyedire. A boltiakat meg ossze tudod adni. Az ajtok vonatkozasaban irtam, hogy Baumaxban alttam nyers fenyo ajtokat jo aron par honapja, amugy meg korulnezes rulez ott is, valasztek van, de sajnos ez a resze draga, akarmit csinalsz.

Anyaggal kapcsolatban meg olyat hallottam, hogy ezek a laminált forgácslap bútorok nem túl ellenállóak az idô és az ügyetlenség vasfogának, tehát teszemaszt két-három alkalommal kiborul valami és elázik egy kicsit, azt rosszul viseli.

A pozdorja szerintem is undorito, de speciel konyhabutorban aligha van komoly vetelytarsa koztunk, csorok kozott. :) a normalis anyagok osszehasonlithatatlanul dragabbak, es a konyhabutornal a keretbol szinte semmit nem latsz, sot, meg azt sem. A gyakorlatban vigyazni kell ra, mint mindenre, es sokkal kevesbe jonnek ki a problemak, mint egeyb butoroknal, talan a kisebb meret es mozgas miatt. Viz es hasonlok ellen kuzdeni nem problema a 21. sz. kuszoben, vizzarok, ragasztok es hasonlok boven rendelkezesre allnak, egyszer kell korbehuzni a munkalapot. Lent meg ugyis maximum a labazati takarolec kaphat vizet, ha nem teszel ala vedocsikot, de attol is maximum megduzzad szeltiben, kutya nem latja.

anteus 5875

Nagyon kopottak voltak a felületek ahol intenzív használatban voltak (pl. fogantyúk környéke) és egy kicsit "lötyögősnek" tűnt az egész. De mondom, mi is olyat veszünk, méghozzá Rejal Antik-ot, mert ilyen sötétre pácolt fenyőt - bár én is sokfelé megfordultam - sehol sem láttam

Az IKEA keret szvsz messze a legjobb lapraszerelt dolog, amit valaha is butorboltokban itthon lattam es tapasztaltam. A lotyogest elkepzelni sem tudom hogy mikent lehetne mestersegesen beleszerelni. Erdekes modon nekem is pont Rejal Antik ajtoim vannak. :) Eleg szepek, de meglehetosen kenyes doog, es aki ilyet vesz, bontsa ki meg helyben es cserelje ki ott helyben, akar tobbszor is. (utolag is kicsereleik szo nelkul, csak megint el kell menni...) Ez uyge ragasztott fenyotablakbol van, es ahol a darabok talalkoznak lehet hosszanti csik, melyedes. Jol meg kell nezni. Nomeg ovatosan bontando, a raagaszto folia alatt mar maga az ajto faja lapul, ha nekiesel a kessel, annak annyi is. Aztan utolag lehet gyonyorkodni a 30 opntos betuuvel irt feliratban, meg az athuzott kes piktogramban. :-)) Aki erzekeny arra, hogy egesz egyforma legyen mindene, kerulje a rejal antikot, igen nagy a szinarnyalati kulonbseg az egyes darabok kozott, meg akar az egy csomagban talalt fiokelolapoknal is. .

Mellesleg, a sarokelemhez nagyon jol bevaltak a kifordithato talcak.

Pasa

pasa_ Creative Commons License 2000.06.10 0 0 6008
kicsi emma ,5846

pasa, amit a tetoterek szigeteleserol irsz nekem is felkeltette az erdeklodesemet. Nalunk ugyanez a helyzet - most meg nem epitjuk be, de ot-tiz ev mulva biztosan. Es jo volt olvasni, hogy ugyanazt a szigetelest esetleg fel lehet hasznalni akkor is. Ez nagyon jo lenne.

Amit irtam, nalam ugy van megvalositva, es tokeletesen mukodik.

Sajnos mi nem fogjuk tudni most betenni a tetoteri ablakokat, barmennyire is ez lenne a jo (igaz nalunk nem lesz falfulkes - ugyis csak kis "kuckok" lesznek a gyerekeknek, hogy legyen sajat birodalmuk, azert meg nem erdemes szerintem. ), csak majd akkor, mert tutira nem lesz ra most penzunk.

Nekem is csak egy tetoteri ablak lett berakva, amit igen sajnalok, hogy nem kettot. Kellett volna mindket oldalra, de nem gondoltam ra idejeben. (Amugy utolag sem lenne nagy kunszt berakni, csak ugy mar nincs hozza eleg eletro. :) Foleg a tetoter atszelloztetese miatt, de kitekintes vegett sem lenne rossz. A tobbi raer utolag. (Mellesleg nalam satorteto van, a ket vegen fal, amibe elorelatoan raktam vegig athidalot mar az epiteskor, gyakorlatilag az egeszet ki lehet szedni, es ott a ket vegen normal ablakok lesznek, illeteve az egyiken meg egy ajto is, ahonnan a garazs tetejere lehet kijonni verandazni. :)

Eppen ezert a szigetelest is kar lenne felnyomni a szarufak ala, a tetore, mert annak is karbaveszne egy resze. De ez jol hangzik, amit irsz, hogy visszatenni ugyanazt ami a fodemen van.

A felulet sem elhanyagolhato. A fodem kb 150 m2. Ezzel szemben a felrakott valtozatnal a teto 173 plusz a magasiofal korbe meg 70, meg plusz a ket haromszog meg 70, az tobb mint ketszeres hulo felulet, feleslegesen.

Pasa

rocher Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6007
OFFFFFF
Drága tacsa, tartom ám a frontot, ha már a másik két grácia éppen pelenkáz...Most, hogy itthonról is sikerül néha nyomulni-ha éppen nem disney.comozik Hacse druszája-, jobban odafigyelek.

A félreértések elkerülése érdekében, picipetra még mindig köhög!!!!!!

Máskor, ha ilyet akarsz jáccani, hívj fel mobájlon és szimultánozunk egyet. Volt idő, amikor a százasokért folyt a harc......De ez már történelem:-)

csókacsaládnak, vacsoránál szokunk emlegetni titeket: petra

ON

Előzmény: tacsa (6000)
rocher Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6006
GRRRATULLLA!!!!!!

petra

Előzmény: tacsa (6003)
Totla Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6005
Éljen a 6000.

A haszn.vét engedélyről: hát nem semmi! Ezt nem merném megtenni! Ugyanis kedvenc jegyzőm leharapná a fejem!

Előzmény: tacsa (6002)
tacsa Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6004
Kedves Totla!

Köszi a sikerélményt, hogy én hagyattam 6.000.-nek. MOst bocsi, megyek a No3. számú lyányt füröszteni. Jó éjt mindenkinek!

Üdv
tacsa

tacsa Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6003
Éjjen Hacsek, és mindenki!

Tacsa

tacsa Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6002
Kedves Totla!

Meglepő mindenesetre a felfogás, szerintem a tetőkiugró, vagy kutyaól adott esetben sokkal randább, mint a tetősík ablak. De hát hatósága válogatja. Azért szerintem ahol ilyen válasz kapható, ott azért talán a tervező sem volt igazán a helyzet magaslatán, mivel az engedélyezésnél a tetőtér megtervezése és jóváhagyatása mindenképp célszerű.

Mellesleg ahhoz mit szólsz, hogy tavaly október végén adtam be a használatba vételi kérelmemet, és ma még nem jött válasz!!!!!!!!!

üdv tacsa

Pocak Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6001
Nekem is van porontyom, hekas! ;-)) Eljen o is!
tacsa Creative Commons License 2000.06.09 0 0 6000
Éljen Petra, Juci, Arabella, a poronytyok és az összes többi "téglás hölgy"

tacsa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!