Köszönöm, mert 10 l cefrét tudok az új berendezésen "felönteni".
Pont ez kell nékem.
Eltettem a linket a kedvencekbe. Amint pénzhez jutok, megveszem.
Mégegyszer kösz.
(Tulajdonképp van egy két égős propán-bután ((10 éves, de még egyszer használtam)) rezsóm, de a feleségem nem tűri a gázpalackot a pincében. Én meg 49 évi házasság után ilyen csekélységen nem vitatkozom vele.)
Baracilin kérdezte, hogy keveset ad e a körte, most végeztema finomítással. 150 liter volt a cefre nagy része körte, kicsi szilva is volt benne, 14.5 liter 50 fokosat adott.
Került vagy 4700 Ft-ba, és nagyon szépen szabályozható, gyakorlatilag 1 fokonként tudtam emelni a a páracső tetején mért hőfokot, sima főzőberendezésben első menetre majd 50%-os alkohol-tartalmat kihozva... mivel 1,5 kW-os, olyan 15 liter cefréig (20 literes üst) használható gazdaságosan...
Kevés a 600 W, ami 30 év után lehet, hogy már csak 500 W.
Jövőre megoldom, mert az új főzőmbe már 10 l cefrét önthetek, így a 600 W már kevés.
Találtam 2 platnis (1200 és 800 W) szabályozható fűtésű rezsót, 9990 Ft volt.
Hogy jövőre mennyi lesz, azt nem tudom, de a céltábla közepén van.
Na és egy kis számolás: 50-60 perc az alszesz megindulásáig.
3 óra a teljes (15-20 %) kifőzésig.
Másfél óra a tisztázás. Összesen őt és fél-hat óra szorozva 600 W-al, kb 3.6 kW. Itt az áram ára 46 Ft/kW, tehát a 4-6 deci 50-es pálinka kb 166 Ft-ba kerül.
Mondjuk 1 liter meg kerekítve 330 Ft.
Gondolom, hogy ennyiért még megéri, ráadásul nékem a plusz költség az a két púpos evőkanál cukor, ami a cefrébe megy. Más költségem nincs, 70 éven túl már munkadíjat nem számolok.
Teljesítményszabályozáshoz nyugodtan vegyél egy "dimmer"-t (tirisztoros fázishasításos teljesítményszabályozó), talán már 2eFt-ért is kapni. Simán elviszi a 600W-os rezsót. Kérdés, hogy nem jobb-e az egész szerkezetet lecserélni - tudom, vannak anyagi korlátok.
A 86829-ben kérdezted, a 86832-ben feltettem ezt a képet.
Úgy látom, hogy a spájzban nem csak oroszok vannak, hanem valami más is. DD
Egyébként azóta beszereztem egy pár ív laboratóriumi szűrőpapírt, azóta felhőtlen a főzés.
A fűtésemre vonatkozó összes hozzászólásra ísmét ideírom, hogy jelenleg az egyetlen működő energiaforrásom a 600 W-os villanyrezsó. Hát ezzel nem tudom a fűtést szabályozni.
Ez az év már így megy el, nincs más lehetőségem.
Cefre sincs már, hétvégén fejtem először a bort, egy kis (15-20 l) seprő lesz még, 2 l 50-es borpárlatra számítok.
Ez már az új főzőn jön le, majdnem kész vagyok véle, ha kész, teszek fel képeket.
Az oklevelet kereteztesd be, a TZD-én majd rendezem a számlát.
Az én olajos főzőmnél ha akkor veszem vissza afűtést ahogy írod az már késő mert az olaj nem hűlik le gyorsan.
A kozmaolajról:tegnapelőtt főzettem szilvát egy nagynevű kereskedelmi főzdében mivel nem tudtam végig ott lenni kértem hogy 48%-ra állítsák be, amire azt válaszolták hogy nem teszik mert beszürkülhet, mindenféle hűtésről meg átpaszírozásról beszéltek.Pedig náluk van kozmaolaj szűrő ha lesz időm kipróbálom meddig birom levinni.
A fűtést (tisztázáskor )akkor kell visszavenned amikor a páracsöved hűtő felőli vége is felforrósodik.Így lassabban indul, könnyebb a párlatrészeket külön választani.
Én a cefre főzésénél melegítek intenzívebben. Kozmaolaj szűrőm van de ritkán használom.Ha azonnal kifőzöm a cefrét, nincs igazából kozmaolaj gond, csak pl. a narancsnál.De ott nagyon!:)