...a gazdasági megfontolás csak az esetleges 2 számjegyű 2018-as béremelés lehet az SZKT szerintem nem számolt ennyivel...a Modern Városok programban a Nagy Sándor által beharangozott 5db új troli vásárlása még messze van,addig is kellenének a felújított járművek!
A T-811-812 a vártnál üzembiztosabban futnak,egész jól sikerült átépítések...kár lenne ha a többi 21 Tr átalakítás a bérkövetelések áldozatául esne.
A Horváth Mihály u-ban áll a Vedres mellett, orral az Arany J. u. felé. Volt belőle jópár db, még városi forgalomban is használták. A petőfitelepi járatnak a töltésnél levő megállóját (a Gábor Á. u-i óvodánál) 1965-ben ezek miatt szüntették meg. Nem találták elég biztonságosnak az ottani megállót pótkocsis buszokkal. Kb. fél év múlva le is vették a pótkocsis járgányokat erről a vonalról, de a megállót ezután sem állították vissza. A környékbeliek díjazták is ezt a kedves intézkedést.
nem Látok bele A telep működésébe, de ami az szkt tavaly nyári - a közgyűlés honlapján nyilvánosan elérhető - beszámolója szerint 2017ben a T-810nek kellett volna elkészülnie, míg az általad említett két trolinak 2018ban (talán 10.hó, de nem emlekszem pontosan, az eservices-re meg nincs kedvem belépni).
termeszetesen váratlan események, bizonyos gazdasági megfontolások változtathatnak egy cég tervein.
Nem tudom kiolvasni. A Csongira azért gondoltam mégpedig befelé menet, mert az eredeti végállomásnál vagy akár a Diófa megállónál is szervízút van a főúttal párhuzamosan, amit meg kell világítani. A busz elejébe pedig belelóg egy ilyen irányú lámpaoszlop.
Ha van igény rá, akkor íme a 80-as története röviden, úgyis rég írtam már ide ilyesmit:
Maga a 80-as 1978. március 5-én indult az addigi 41A-s és 69-es járatok összevonásával. Északi vrsz. 320. épület (Ez a Csongi akkori vége, a mai Makkosházi-Rókusi csomópont előtt. A forduló és a felszállóhely maradványai a mai napig ott vannak.), Csongrádi sgt., Nagykörút, Mars tér, Attila u., Széchenyi tér, Belvárosi-híd, Vedres u., Csanádi u., Újszeged Gyermekkórház útvonalon. Erre a járatra alapozták az ekkor már erőteljesen épülő Északi városrész kiszolgálását, bár ekkor még létezett a Bartók tér - Csongrádi sgt - Öthalmi út viszonylatban a 41-es is, ám az elég ritkán járt (félóránként). Nem tudom a pontos okát, de nagyon sok panasz érkezett rá késések miatt. Már az 1978. június 28-i tanácsülésen foglalkozni kellett vele, bele is nyúltak a menetrendjébe. Ettől kezdve napi 145 járat ment a vonalon. (Ez természetesen a két irányra értendő.) Az útvonalából látszik egyébként, hogy az 5-ös troli közvetlen elődjéről beszélünk. Ez persze előrevetíti a sorsát is.
1979. április 30-án megindult az 5-ös a Bartók térről Újszegedre. Ugyanettől a naptól kezdve a 80-as útvonala is változott. A Bartók tér után a Tisza L. krt-ra kanyarodott és a Honvéd térig közlekedett tovább, ahol visszafordult. Sűrítették is a követést, mert innentől napi 179 járat ment a 80-ason. Áttételesen kapcsolódik a 80-ashoz, de jelzi az Északi vrsz. utazási igényeit, hogy ugyanezen a napon elindult két munkásjárat is a Csongin, az M81 és az M82. Előbbi a Textílművekhez, utóbbi a Gumigyárhoz. Szeptemberben már azt kérték a környék lakói, hogy a Nagyállomáshoz is indítsanak a Csongiról közvetlen járatot, de ezt a Volán azzal utasította el, hogy a sűrű 80-asról a Nagykörútnál a 11-esre 1 perc, a 21-esre 4 perc várakozással át lehet szállni, ez pedig szerintük elég kedvező volt. Ebben az évben adták át a forgalomnak november 4-én a Bertalan-hidat, ami sok változást hozott. A 80-as pl. gyorsjáratot kapott 80G járatszámmal, ami csak a Bartók térig közlekedett. Látható, hogy ekkor már összesen 5 viszonylat közlekedett a Csongrádi sgt-on.
1980. október 1-től megszűnt az Öthalmi úti 41-es járat a térségben folyó építkezésekre hivatkozva. A környék magánházainak szanálása novemberben kezdődött, de '81. márciusáig eltartott. Akik még ott laktak, azoknak igencsak messze volt a 80-as járatok végállomása, de a Volán kérlelhetetlen volt ebben. Az volt a válaszuk a még ott lakóknak, hogy amíg nincs normális út, a 80-ast sem viszik tovább az Öthalmi út felé. Itt léptek be a történetbe először új szereplőkként az SzKV kék buszai, mert 1980. október 26-án elindult az 5-ös trolipótló (30! percenként) a Csongin a Bartók tér - Lomnici u. viszonylatban segítve így a még a bontásra ítélt környéken lakó embereken is.
A 80-as meghosszabbításának lehetséges terve először 1981. februárban került nyilvánosságra, ezzel tervezték ugyanis kiszolgálni az épülő Újrókus lakótelepet is. Április 4-én léptették életbe az új menetrendet, de ez a 80-as végállomását otthagyta, ahol volt, a Csongi végén és Újrókusra a 87-est (http://gabrisvitez.oldalunk.hu/site.php?sd=gabrisvitez&page=hh9wCSqbwR) indították inkább a Kossuth L sgt. felé. Viszont a Bartók térről a 80-as nyomvonalán elindult a 80A jelzésű új járat, ami a Lomnici u. érintésével elment az Öthalmi útra a régi 41-es végállomásához. Gyakorlatilag párhuzamosan az ekkor még ugyancsak erre járó 5-ös trolipótlóval. A megállóik is ugyanazok voltak. Aztán április 27-tól átterelték a 80A-t járatot az épülő Rókusi krt-ra. (Az 5-ös tp csak május 10-től követte.) Ekkorra azonban már javában folyt a Nagykörút 2x3 sávra szélesítése a Kossuth L. sgt és a József A. sgt. között, valamint épült a trolivezeték a Csongin.
A 80-as számára az 5-ös troli teljes szakaszon való 1981. október 10-i elindulása hozta el a véget. Ekkor szűnt meg az alap 80-as mellett a 80A és a 80G is. Ugyancsak ezen a napon lépett az addigi 87-es örökébe a 83-as ekkor még a Vértói úti végállomásról.
Dióhéjban ennyi a 80-as járat(család) 3 és fél éves története. Nekem, felsővárosi kisgyerekként ez egy egzotikus járat volt, amit csak láttam de sosem használtam. Remélem, nem volt túl unalmas :-)
Amennyiben Te betartod az utazási szabályt (első ajtón szállsz fel), a megálló táblánál állsz, akkor nem tud lecsapni a busz, mert az első kerék az ajtó mögött van, ráadásul még hátrafelé dobja a vizet. Megállóban lett vizes a nadrágod akkor tettél a cél érdekében, valószínű a második, harmadik vagy netán a negyedik ajtónál várakoztál. :P
Az egy határozott idejű, finanszírozott /ELIPTIC/ project volt, amelynek vége lett.
Rendszeres üzemhez több önjárásra képes troli kellene. Ha, a jelenlegi akkus járműparkból "áldozol" fel egy ilyen vonalra kocsikat, egy esetleges terelésnél, nem lenne elég önjáró kocsi mert erre a vonalra mindenképp az kellene.
Amúgy, már a 60-as években reménykedtek abban, hogy az akkumulátoros energia tárolásban hamarosan hatalmas áttörést érnek el. A hamarossanból ma lett, és itt tartunk.
Bizonyára igazad van. Mikor a 77A-s járatot csinálták, azzal volt valami cél. Semmi nem valósult meg azóta. Kérdezz rá mi volt a tapasztalat, akár a járművezetőitől.