Ettől függetlenül azonban a legtöbb időjárási modell (nem a színes-szagos-piktogramos vackok) vasárnapra egy gyengébb, majd a jövő hét keddjére (16-ra és még esetleg 17-re is) egy újabb, igen erős, a szerdaihoz hasonló hidegfrontot ad (szupercellával, viharos széllel, villámokkal,...).
Persze az indulásig még van kis időd, addig frissülnek még párszor, és egyre pontosabbak lesznek az előrejelzések, ahogy közelebb kerülünk a kérdéses időponthoz.
(A távolabbi időszakra is összhang van a modellek között, 18-a után melegszik az idő, szombattól ismét kánikula.)
Ha gondolod, holnap még ránézek a friss prognózisokra.
Amennyiben nincs rögzített időpontú foglalásotok, én várnék egy kicsit.
Hát ez nem tűnik túl jónak, keddre fizettünk be hajóútra. Azért remélem olyan nagy vihar már nem lesz. Illetve nem tudom, hogy az utak milyen állapotban vannak, de a friss posztok alapján szerintem hét végére helyreáll a normális rend.
Sziasztok! Néhány napja jöttünk haza Bulgáriából, az alábbiak naprakész infók.
A Nis-határ közötti autópálya első és harmadik harmada van kész. Az alagutas szakasz változatlan, bár az építés folyamatban van, még évekig nem kerül átadásra. A Pirot - államhatár a harmadik harmad, ami a határig kész. A két autó-pályaszakaszon(első és harmadik harmad) pihenő vagy benzinkút nincs, Nisben ennek megfelelően kell készülni. A határnál balra kell húzódni, mert a bal oldali sáv később osztódik. A várakozás (07.01. du.14 h) 2 óra volt. A Kalotina-Szófia közötti úton egy helyen 10 km elterelés. A forgalom teljesen lelassul. A Szófiát délről elkerülő úton (07.01.17 óra) lassú forgalom, lámpáknál több váltást kell várni. Javaslom mindenkinek a déli elkerülését, visszafelé az északin jöttünk, végig osztottpálya,autópálya kiváló haladási lehetőség még napközben is. A délinek csak az első és utolsó szakasza osztottpályás, részben a főváros külterületein halad. (18. sz. út)
Most regisztráltam csak, bár 3 éve figyelem a fórumot, eddig minden kérdésemre választ kaptam, ezúton is köszönöm mindenkinek a hasznos információkat!
Vasárnap éjjel indulunk immáron harmadszorra Sarti alá Kalamitsibe. Érdeklődni szeretnék, milyen tapasztalataitok vannak a vihar után az úttal kapcsolatban? Milyen hírek jönnek a térségből? Érdemes-e halasztani a kiutazást? Az a baj, hogy még az időjárás előrejelzés sem egyértelmű. Egyiken vihar, másikon napsütés, közvetlen infóm meg nincs a térségből. Bármilyen információt szívesen veszek! Előre is köszönöm a segítségeteket!
Nis és a bolgár határ között építik az autópályát (úgy tudom nincs még kész). Tavaly arrafelé jöttünk haza, voltak már átadott szakaszok, de sok helyen volt terelés. Ettől függetlenül járható az út.
Bulgáriában is vannak autópályás szakaszok a főváros és Blagoevgrad között (Szófia környékén is, bár az elkerülő egyes részei még mindig elég sz@rok), de a Sztruma völgyében még két sávos és elég kanyargós az út. Utána a határig, az utolsó ~40 km megint autópálya.
Szia! Mivel az macedónián keresztül akartunk menni,így Nis- ben ben foglaltam egy éjszakára szállást.Ha megtennéd és leírnád hogy akkor Nis-Nea Moudania Bulgárián keresztül hogy jutunk el .Nagyon szépen megköszönném :)
Szabad tudni, hol? Én nézegettem, de eddig annyira semmi nem szimpi.
Az utasbiztosításom évek óta mondial, de ott főleg nem annyira szimpi az asszisztancia (igaz 16 napra alig több, mint 5000 ft).
helyszíni javítás / szervízbe szállítás - max 100.000, hazaszállítás és továbbutazás max 400.000 vagy szállás/éj - max 2 éj - 25 ezer, csereautó / nap /max 2 nap - 20.000
Kb ennyi.
Ha az ott kötött utasbiztosításunkkal együtt kötjük akkor a kettő együtt 16 napra 26 ezer lenne.
Pár infó. Valóban hatalmas vihar volt szerda este. Több ember meghalt. Mi Psakoudiabán voltunk pont egy étteremben amikor elkezdodott. Nem is gondoltunk hogy ekkora nagy vihar lesz belőle. Fákat tört ketté autókat rongalt meg, egy magyar Suzukinak a hátsó részét verte szét, ezt a visszafelé úton láttuk.
Ahogy láttuk az egész Halkidikin nem volt áram. Sarat és köveket mosott az útra a víz. A közeli üzlet fedett parkoló aluminium részét meghajlitotta. Mi nagyon szerencsések voltunk, sem nekünk, sem a kocsiban nem esett kár.
Jelenleg Macedoniaban a Popova Kula hotelben vagyunk. Ez továbbra is nagyon jó hely. A görög-macedón hataratkeles kB. 20 perc volt, pedig óriási tömeg megy már visszafelé.
Ez egy baromság. Évente több ezer magyar megy nyaralni a Bolgár tengerpartra. Ha megosztod a kifizetett nyaralási helyedet, szívesen leírom, hogy én merre mennék a helyedben lassan 30 év kamionozási tapasztalattal a sehgemben. Tehát honnan, hová?
el ne indulj !! képzeld el bulgáriában emberevő kutyafejű tatárok vannak, akik csecsemóket esznek reggelire, macedóniában pedig kivégző osztag elé állítják a 8 évnél hamarabb lejáró igazolványok tulajait...ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Én mindig külön assistance- t kötök ! Egy évre csak 10990 ft .Nekem már 2x is igénybe kellett vennem , mert lerobbantunk.egyszer szerbiában 2014 és idén horvátországban, jók a tapasztalataim , azonnal küldték az autómentőt ,fizették a szállásunkat a javitás idejére /max 3 nap , max 3 csillagos szállóban 400 euró költséghatásrig/ én minden évben kötöm újra a lejártakor.Most utána is érdeklődtem személyesen, hogy az egy éves időtartam alat több biztosítási esemény is benne van, tehát többsször is mentenek ha kell.
Sziasztok! Tudnátok segíteni? Hétfőn indulnánk Görögországba,eddig úgy volt a hogy egy szem gyermekemre vigyáznak és kettesben tudtunk volna menni ,de ma közbe jött egy kis baleset és lemondták a"felülvigyázást",így vinnünk kell a gyerkőcöt de mivel két hónap múlva lejár a szem.igazolványa macedónia kilőve :( Úgyhogy vagy bulgária felé megyünk vagy le kell mondani az utat ami már ki van fizetve. De én erre az útra már rendesen ráparáztam mert olyan sok rosszat olvastam a bulgária felé vezető útról és a határőrökről :( Valóban ennyire rossz arra a helyzet?
Tudomásom szerint mágnescsík nincs egyik személyigazolványban sem. Un, gépi leolvasású, (optikai) MRZ kód van a kártyalakúakon, illetve plusz egy chip van a legújabbakon. Ennek a chipnek - szerintem - mosógépben nem szabad megsérülnie.
Próbáljatok bemenni egy okmányirodába ahol személyiket állítanak ki, és kérjétek meg, hogy ellenőrizzék le, nekik van leolvasójuk.
Üdvözlök mindenkit ! Szeretném megkérdezni hogy mi a teendő akkor ,ha a lányom kimosta a személyi igazolványát ( mivel benne volt egy tokban igy nem sérult szemmel láthatóan ) van ezekben valami mágnescsik ami sérülhet ? Kedden indulnánk nyaralni görögbe , Előre is köszönöm a válaszokat
Kassandra félszigetet kerülni. Az A24 út befelé le van zárva egy darabon mert magsfeszultsegu poznakat tört ketté az esti vihar rá az útra. Az egész félszigeten dugó van...
Igen, szuper jól sikerült a nyaralásunk! Sehol nem volt sorban állás a határokon, az utakon is alig volt forgalom. Halkidán ugyan volt autó bőven, de ez természetes egy ekkora városban. Gyönyörű időnk volt, kristálytiszta, hullámmentes a tenger, és a part is homokos Malakonda-Eretria városánál ahol a szállodánk (Bomo Palmariva Beach) található. Talán életem legjobb hoteljét sikerült választanom. Minden tökéletes volt.
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy az A1-es autópályán Görögországig kb. mennyi alagút van? Nagy segítség lenne, ha csak legalább a hosszabb alagutak számát tudnám.
Szerintem ha ismered a terméket amit megkötsz akkor nem nagyon van szívatás. Össze kell hasonlítani az ajánlatokat, aztán kiválasztod amelyik neked testhezillő. Mielőtt megkötöd átfuthatod még a részletes leírást a biztosításról (Terméktájékoztató) és igy nagy meglepetés szerintem nem érhet. Arra kell figyelni hogy ha van bármilyen káresemêny akkor mindent úgy kell csinálni szigorúan ahogy a biztosító kéri.
Nekem egyszer kellett igénybe venni pár éve sajnos. A biztosító intézte a trailert, illetve a "kényszerszállást" reggelivel. Minden korrekt és gyors volt. Illetve utólag kifizették a 18ezres telefonszámlám is ami keletkezett (mivel Szerbiában állt meg az autó). A kifizetésről mondták mit adjak be de számitsak rá hogy kb. 2 hónap lesz az átfutás. Úgy is lett de küldték a pénzt 😁
"Nem vagyok egy nagy biztosítási szakértő, de szerintem az utasbiztosítás egy dolog, az assistance a kocsira egy másik. De biztos lesznek tájékozottabbak!"
Nem. Az alkusz oldalon (mindegy melyik, biztositas.hu, netrisk), az adatbekérés során megkérdezik, hogy akarsz-e autós assistance szolgáltatást beépíteni a biztosításba. Ezután az ajánlatokban már ez benne van.
Nem vagyok egy nagy biztosítási szakértő, de szerintem az utasbiztosítás egy dolog, az assistance a kocsira egy másik. De biztos lesznek tájékozottabbak!
Nagyon rég voltunk hosszú időre, és ilyen távol külföldön. Azt szeretném megkérdezni nálam gyakorlottabb utazóktól, hogy az utasbiztosításoknál milyen esetleges trükkökre kell odafigyelni? Gondolok itt olyanra (csináltam egy gyors kalkulációt), hogy látom az assistance résznél, hogy egyes (ráadásul drágább) ajánlatoknál pl. "Gépjármű hazaszállítása: 0 Ft". Meg ilyesmik.
Szóval pár szóban leírná valaki, hogy mik a sarokpontok vagy szívatások, amikkel jó észnél lenni?
Kérek valakit, hogy a linkelt részén található macedón jogszabályt valaki fordítsa le, és kérjen a macedón képviselettől egy kimutatást, hogy hány magyar állampolgártol, milyen okok miatt tagadták meg a beutazást.
azt utasítgasd ezeknek a dolgoknak az elvégzésére, akit megfizetsz ezért
ha nem fizetsz érte, akkor viszont fordítsd le magad a jogszabályt és kérd el te magad a kimutatást
Volt egy vihar az biztos! Vagy 15 percig tartott. Az áramot éjjel háromkor adták vissza. Szerencsére itt Metamorfosisban nem okozott nagyobb károkat...
Szerintem is a görögök a fő szemetelők..Ma pl az aprovaltai part nagyon szemetes volt, nem értem, hogy miért nem lehet összeszedetni..Nekik lenne a fő érdekük..Pár éve jellemző volt , hogy a görögök-szerencsére csak hétvégén és főleg augusztusban lepik el a partot-a cigicsikkeket is simán belenyomták a parton a homokba.Görög családapa prototípus: cigizik, mint gép, hátszőre vetekszik egy gorilláéval, izomtalan, viszont kövér-puhány, 30 évesen már torrente frizura, napernyő alatt ül a kempingszéken , csak minimum 28 fokos vízbe megy be ..stb.stb. Görög feleség: zsebcirkáló, harsány, asztalnyi picsa, cigizik, mint gép, napernyő alatt , kempingszék, stb..Szerencsére csak augusztusban rajzanak, ezért jövünk július elején:-))
Kifejtened mit nem ertesz es mit akarsz leforditatni. Mert egy korrekt hozzaszollas volt te meg itt puposkodsz remhir terjesztesrol, amit vissza olvasva senki nem tett. Szoval fejtsd ki legyszives pontrol pontra mi nem tetszik. Koszi
Kérek valakit, hogy a linkelt részén található macedón jogszabályt valaki fordítsa le, és kérjen a macedón képviselettől egy kimutatást, hogy hány magyar állampolgártol, milyen okok miatt tagadták meg a beutazást. Részemről nem a csípőből elutasítás dominál, hanem a rémhír keltést nem szeretem.
Teljesen elfogadott a világban, hogy belépésnél megkövetelik, hogy bizonyos ideig (beutazástól, vagy kiutazástól számított 3-6 hónapig) érvényes legyen a beutazáshoz használt úti okmány. Igaz, egyes országokban a határőrizeti szerveknek joga van - méltányosságból - engedményeket tenni.
Imádom a rosszindulatú, ostoba hozzászólásokat. kérlek linkelj be egy jogszabály hívatkozást. Meglepődnék, ha tudnál ilyet. Amennyiben lett volna hasonló ügy a Macedón szervek részéről, az telefutotta volna a magyar médiát.
Szia! Pár éve a szomszéd 12 éves nagylányt vittük el a gyerekekkel Görögországba. Nekünk eszünkbe sem jutott a szülői nyilatkozat. Minden rendben volt, senki nem kért semmit. Ha viszel bármilyet, az már sokkal több, szerintem jó lesz....
Sziasztok
Augusztusba megyünk a családdal görögországba és még nem voltunk. Kell útlevelet csináltatni, vagy elég a személyi? Fölöslegesen nem csináltatnék, mert öten vagyunk és nem olcsó, főleg ha nem kell! Köszi a választ!
Én ehhez azért azt is hozzátenném, hogy a felsorolt országokban is a szemét jó részét a turisták okozzák.
Egyébként itthon is lenne tennivaló. Pl a magyar patikák pont most álltak át arra, hogy az általuk "kiszerelt" gyógyszereket nem visszaváltható üvegbe, hanem eldobandó műanyag flakonba csomagolják.
Én a Vörös-Tengernél voltam hasonló állapotban. Szippantós kocsi az autópálya belső sávjában megáll és az elválasztó növényzetet öntözi a fekálialével. Ja, és a Hilton Long Beach Hotel kertjét éjjel szintén szennyvízzel locsolták. Kellemes volt a szarszagra ébredni, mert ugye októberben már lehet nyitott ablaknál aludni. Remélem Görögország ideáig azért nem jut el!
nem véletlenül szoktam mondani hogy az ember a legnagyobb állat.én a görögöknél is el szoktam szörnyülködni hogy micsoda földrajzi érték van a kezükben és mennyire nem vigyáznak rá és nem becsülik.
Valamelyik nap olvastam valahol, hogy napi szinten, ha jól emlékszem 34000 db. palack kerül a Földközi-Tengerbe! A legnagyobb szemét kibocsátók, Egyiptom, Törökország, Olaszország, (különösen a Pó deltája) és Spanyolország(Barcelona környéke). Ja, nem is. Percenként 33800 db. Ez iszonyat.
Ne viccelj! Jó shoppingolást! A faluban amikor keresed a piacot, azt kell a helyi erőktől kérdezni, hogy " ippéra ágorá" Ez is bevésődött mint a "trapézo mantélo"
Köszönöm a segítséget, mindenkinek! Friss helyzetjelentés az útról. Szombaton este indultunk Szegedről, a bajai úti felüljáróig állt a sor a határnál. Tompa felé kerültem, +50 km, de másfél óra múlva már Szabadka alatt voltunk az autópályán. Éjjel 1 körül a belgrádi gyorsforgalmin viszonylag nagy volt a forgalom, a Macedón-Görög határon vártunk egy órát, és Thessalonikinél is araszoltunk egy órát a forgalomban. Nikitire 13,5 óra alatt értünk le.
féloff: Sajnos ahogy nézem nem csak a nagyobb strandok de már az elhagyatottabb részek is szemetesek, tehát maga a tengerpart..mindenhol műanyaghulladék stb. utak mellet a kukák csordultig tele, szelektiv szemétgyüjtés ismeretlen , görög surmók + szerb turisták a pille palackot összenyomás nélkül dobják a kukába,-jobb esetben- szóval lehet hogy egy darabig nem jövünk újra , pedig ez a 12. alkalom..Utak tele kóbor kutyákkal, kutyaszarral, még 3 turistamentes részre megyünk fürdeni, ha azok is koszosak , ennyi volt..É-Makedonia régió Kavalától a Halkidikiig.Nem tudom a többi helyen mi a helyzeet de attól tartok hasonló..Tavaly voltunk Szalonikiben , az sem a tiszta város mintapéldány..Nem értem pl. hogy az Asprovalta -Vrasna strandrészen, ami vagy 5 km ideális tengerpart miért nem lehet vagy 5-6 szemétszedő embert alkalmazni, és 30 méterenként kukákat kitenni.Persze nagyobb hullámverésnél a tenger is hozza folyamatosan a műanyagszemetet.Régebben azért nem volt ez ilyen.Pár éve kristálytiszta volt a tenger is 20 méterig le lehetett látni..
Köszi, erről nem tudtam. De a szombat nekünk már nem jó, mi csütörtökön megyünk haza. Egyébként kigyűjtöttem pár borászat és olivafeldolgozó címét, ott szeretnénk pár helyi dolgot beszerezni.
Szombat. Visszanéztem a "görögországi nyaralásról" topikban írt beszámolómat 2017 08 környékéről. 15€ volt a cippuró (1,5 liter) 2€ a töltött ilyen olyan olajbogyó vákuumfóliában. Kb. 4 hónap alatt fogyott el,semmi nem romlott meg.
Most jut eszembe, (lehet, hogy tudsz a piacról de leírom) hogy két éve Paralia Gerakiniből felmentünk Poligíroszba piacra. Fél áron vettem a bolti, + a Duty Frees árhoz képest a vákuumos olajbogyókat. Jó minőségű 50°-os cippurót, halat, trapezo mantelot (Ezt örökre megtanultam. Asztalterítő) az anyósnak és még sok mindent. Azt már elfelejtettem, hogy szombat vagy vasárnap, de tuti megmondja a szállásadód és persze én is visszakeresem ha kell.
Ok, elviekben nagyon közel leszel a mi szállásunkhoz. Nekünk a szerda, esetleg a csütörtök délelőtt lesz csak jó, mert ekkor megyünk haza. Majd egyeztetünk, hogy Nektek jó-e.
"Sziasztok! Volt valaki Vourvourou beach-en? Érdemes leautózni? :-)"
Csónakot érdemes bérelni, és bejárni a szigeteket. A környéken rengeteg kölcsönző van. Kb. 100-120 €/nap + üzemanyag (40-45 literes tankjuk van) a díja, de szerintem megéri.
Van ingyennap a görög autópályákon? Tegnap lobogtattam az eurót de nem kellett nekik 😎 Itt Nikitiben jó nagy a forgalom, meg dugó is volt. Az autók egymást érik egész nap. Szinte a parkolohelyert is verekedni kell...
Azt azért ne felejtsétek el, hogy ez a kamerakép a szerb oldalt mutatja, a magyarról semmi infót nem ad. Lehet, hogy itt csak pár autó áll, de attól még lehet hosszú a várakozás kifele és befele is. Májusban mindkét irányban így jártunk, a szerbeken percek alatt átjutottunk, a sajátjainknál meg álltunk egy órát.
Hasznosabb lett volna, ha forrást linkeled be - ui. azzal az egy adott pillanatot mutató képpel nem sokat segítesz senkinek. Főleg ha még az az alapvető infó sincs ott, hogy ez Röszke 1, és Magyarország felé.
"A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség és a Szerb Belügyminisztérium közös akciójaként kamerákon keresztül figyelhetjük, hogy mi a helyzet a határokon."
Ez azért van, mert nálad rosszul van beállítva az oldalankénti hsz-ek száma........ állítsd 500-ra, akkor meg lesz egy oldalon belül. :P :) (bocs, magas labda..)
Eddig minden évben olcsóbb volt kártyával fizetni odakint, mint a valutaváltónál vásárolt eurót költeni. Idén nem, nagyon nem...
Raiffeisenes kártyám van, a "lakossági" valutaárfolyamaik vérlázítóan rosszabbak a "vállalati"-nál. Sikerült nekik a kártyás vásárlásokat 329-331 forint környékén számolni, miközben 326-ért bárhol vehet az ember eurót.
Sziasztok, csütörtök délben Tiszaszigeten egy autó volt előttem, Belgrádon keresztül (délután fél 4-re értem oda) 60-ra kellett egyszer lelassítani, de ettől eltekintve szuper volt. Szerb-Makedón határ másnap reggel 10 perc, Makedón-Görög határ megint 10 perc. Sebességmérés Szerbiában Újvidék előtt volt, kiterelős módszerrel, illetve Makedóniában a hegyek előtt a 80-as tábla után. Alig volt autó a pályán, el sem akartam hinni. Köszönöm a tanácsokat.
Lehet, hogy többen ismeritek a linkelt oldalt, de hátha valakinek új lesz és megörül neki. Aktuális benzinárak az egyes országokban, az egyes kutaknál.
Mi június 24-én értünk haza Evia szigetéről. Odafele Kecskemétről Thesszalonikiig ahol a tranzitszállást foglaltam 9,5 óra alatt értünk (közben megálltunk 4-szer enni, inni, stb.) A határokon úgy mentünk át mint kés a vajon. Sehol nem kellett várni 5 percnél többet. Haza vasárnap délelőtt indultunk. Ez kicsit több időt vett igénybe mire Belgrádba értünk, de nem volt vészes. Kisebb gondot csak az okozott, hogy szinte egész Szerbiában úgy szakadt az eső, hogy az ablaktörlőlapát is alig bírta. Belgrádot annyira elöntötte a víz, hogy állandóan útelterelésekbe ütköznünk. Végül sikerült az ott foglalt szállodát megtalálni, de a hatalmas esőzés miatt nem volt áram az egész tömbben. Mivel nagyon fáradtak voltunk és a szakadó esőben nem volt kedvünk új hotelt keresni, így elfoglaltuk a szobákat. Jól jártunk, mert éjszaka megjött az áram és így volt svédasztalos nagyon finom reggeli, de a fizetésnél 50%-ot elengedtek és az italok is amit megittunk grátisz volt.
Tegnap hajnalban 2 óra körül léptük át a határt Roszkenel. KB. 11 óra alatt értünk le a Halkidikire. Egyik határátkelőnel sem kellett 25 percnél többet várni. Itt kint úgy tűnik, hogy a szezon nem igazán kezdődött meg el, mert elég kevesen vannak. Akár helyben is lehet jó áron szállást találni. Az idő jó, mai s 35c körül van.
Megnéztem, tavaly július 20-án pénteken jöttünk vissza, olyan 21 órára értünk oda emlékeim szerint. Ez kifejezetten hosszú volt, közel egy órás átkelés, de kifelé már akkor felgyűlt a tömeg, azt inkább 2 órára saccoltam szemmel.. Sőt Belgrádnál már a kapunál volt rendes sor, pedig az ugye időben korábban volt.
Hazafelé nem lesz gond, de amint írtam a magyar határra érkezést ne toljátok hétvégére.
Köszi a választ! A július közepén is már ilyen erős a forgalom? Augusztus elején mi is jöttünk már vissza, azt tudom, hogy gáz, csak abban bíztam, hogy júliusba inkább kifelé mennek, júli végétől aug. végéig meg visszafelé.
Pénteken mi már többször indultunk vissza. Nem ideális, de messze nem olyan vészes, mint a hétvége.
Csináltuk már úgy is, hogy útközben beugrottunk Paraliára egy utolsó gyrosra. Ha onnét indulsz délelőtt 10-11 körül, akkor 10-11 óra múlva kb. Röszkénél vagy. Ilyenkor befelé már szerencse kérdése, összejött már 20 perc alatt is, de szerintem 1 óránál mindenképpen kevesebb lesz.
Személye válogatja kinek mi a jó, én speciel nem szeretem az éjszakai vezetést. Lehet sorolni számtalan előnyét(nem süt a nap, valamivel kisebb a forgalom, stb.), de biztos vagyok benne, hogy átlagember nem tud annyira figyelni ha kizökkentik a bioritmusából, mintha napközben aktív. Ráadásul ez egy olyan nemzetközi szakasz, ahol jóval kisebb a különbség az éjjeli és nappali forgalom között, mint máshol.
Ha kora délelőtt elindultok akkor ráadásul belefér egy kis csúszás, lazább menetrend, akkor is éjfél körül hazaérsz(bár attól függ Röszkétől még mennyi)
Visszafelé úttal kapcsolatban lenne kérdésem. Július 19-én indulunk vissza Paraliáról, ami sajnos péntekre esik. Érdekelne, hogy ilyentájt a visszafelé forgalom is olyan szívás, mint kifelé menet, vagy az a fajta roham csak később indul meg? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy reggel érdemes visszaindulni, vagy inkább egy délutáni pihi után vágjak neki az éjszakai vezetésnek?
Az a helyzet, hogy friss infót a mostanában hazatérők tudnak adni. Kamionnal én kerülöm az EU.-n kívüli országokat, ezért GR.-ba a RO-BG tranziton megyek. Én 23.-án indulok nyaralni. Amit leírtál Gyuláról teljesen rendben van. Ami megüti az ingerküszöbömet az a Presevo-Lojane-Kumanovo. Ez nem csak egy kis határ SRB-MK állampolgárok számára? Tudtommal nem is Presevo hanem Miratovac a szerb oldal neve. Ráadásul információim szerint zárva is van. Tehát a nemzetközi 0-24-es határ Presevo-Tabanovce, illetve a Starac-Sveti Nikola.
"kényszerhelyzetbe hozás és a "lehúzosdi" emlegetése szerinted mire utal?"
Ha az általad írt szöveget nézem,ami így néz ki:
" így ha előhúzza a "kötni kell egy biztosítást párszáz euróért, különben nem léphetsz be", nagyjából kénytelen leszel engedelmeskedni, annak ellenére, hogy a nemzetközi jogszabályok értelmében megbaszhatná a narkós kurva anyját a lehúzósdival..."
akkor ez esetben a lehuzósdi az arra utal hogy kötnöd kell egy biztosítást pár száz euróért,mert olyan hülye voltál hogy nem hoztad magaddal és anélkül nem léphetsz be az országba.Na szerintem ez nem korrúpció és nem lehúzósdi,max a biztosító részéről.
Csak azt nem értem hogy elmondásod szerint sosem jártál így mert mindig nálad volt,akkor miért is van ez a fene nagy dühöd?Miért zavar hogy kérik ha elmondásod szerint mindig nálad van,és miért zavar ha korruptok ha nincs miért fizetned?
Érdekes engem egyik sem zavar,sőt én teljesen elégedett vagyok velük,mint már mondtam kb.másfél perc aztán már haladni is szoktam tovább.És ez mindig így volt.
Na mindegy,hagyjuk szerintem.Rajtad kívül nem nagyon hallottam panaszt a maci határőrökre.
Hasonló érdeklödésem van nekem is,szivesen fogadom a tanácsodat. Igaz voltunk már tavaly ugyanazon az útvonalon,de idei/frisebb infó mindenképpen érdekel.
Gyula-Temesvár-Vatin-Versec-Szendrö-Lapovo-Nis-Leskovac-Presevo-Lojane-Kumanovo-Veles-Gradszko-Gevgelija-Evzonoi-Kavala fele megyünk Nea Vrasna.
A tájékoztató szerint nem EU-s rendszámnál EU-n belül
rendszám + országjelzés vagy zöldkártya kell
"Az Európai Unió tagországában kiadott azon forgalmi rendszámtáblák esetében, amelyek a bal oldalukon, vagy a bal felső sarokban függőleges kék mezőben a körben elhelyezkedő 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazzák, az Európai Unió területén nem kell további külön országjelzéssel ellátni."
Ha van nálad zöldkártya az minden egyéb előírást, könnyítést felülír mert azzal tudod igazolni a biztosításodat!
Akkor, mivel nekem történetesen minden járművemen a régi piros fehér zöld zászlós jelzés van, az unión belül is kell a zöld? Ja! Még nem néztem meg a linket, de azért csak elküldöm:-) Mindjárt megolvasom.
Készülj fel a legnagyobb szívásokra az úton! Szombat a lehető legrosszabb. Némileg lehet árnyalni, ha rugalmas vagy határátlépés ügyben, de ahhoz le kéne írnod megközelítőleg az indulási helyedet! (nem azt akarom tudni, hogy hol laksz) Az útdíjak, tankolás, ügyében is vannak megszívlelendő tanácsok, ha kellenek.
Akik már megjárták az utat,legalább egy irányban,mit tapasztaltak a Mac autópálya fizetéssel kapcsolatban?Korábban rebesgették az elektronikus rendszer bevezetését.
Röszke kikerülésével kapcsolatban,mivel ez mostanában néhányszor kérdésként felmerült,én ismételten Bácsalmást javasolom,mert én 3X keltem ott át szombat délután és összesen 0 percet vártam(az ügyintézést leszámítva),és ha beütitek az útvonalkeresőbe ez az útvonal a legkisebb kerülő!!(kivéve ha keletről jön valaki)7-19 nyitvatartás.
Magánvéleményem,hogy a SRB.-MAC. határ nagyobb probléma,ahogy egy fórumtárs ezt nemrég le is írta
Macedóniába megszállunk a Görög határ mellet. az lenne a kérdés hogy Dorjani Tó megér egy kitérőt vagy ha nincsenek sokan Evzori fele akkor inkább ne? Ha sokan vannak Evzorinál akkor arra.megyünk Az útminőség milyen aki járt már arra.
Még a kilencvenes években Görögországban kötelező volt a zöldkártyához a "harmadlat". Szaladgáltam is érte eleget. Sok biztosítós még azt sem tudta miről beszélek, míg el nem olvasta a zöldkártyán lévő "utasításokat". Ma csupán annyi a változás, hogy a rendőr gond esetén azzal kezdi: Van önnél Európai baleseti bejelentő nyomtatvány? ( Igaz ad ha nincs.)
A kötelező biztosítás hátlapján pedig már szerepel a QR kód, ami "e" nyomtatvány kitöltésénél (okos teló és progi) hatalmas segítség.
( Régen volt "Marlboro" dobozszám a kocsiban, pedig nem is dohányzom. Sok "problémát" megoldott.)
Változik a világ, csak hivatalnok sokszor nehézkes.
Ja van H betű a kocsimon. Mindig is volt. Nem szégyellem. ☺
A dolgot persze árnyalja, hogy a nem eu tag szerbek SRB-s, a macik meg NMK-s, eu-s formátumú rendszámot(is) használnak, matricát viszont nem... A maciknál még sok a régi rendszám, van sok eu-s formátumú MK-s és a legújabb rendszámaik már NMK-sok.
Ha a tükörbe nézel és egy barmot látsz, nem a tükör a hibás. Ha nem érted a mondanivalómat, vagy mert nem akarod vagy mert csak simán korlátolt vagy, nem én tehetek róla.
A rendszámos H betű az EU-ban érvényes. Macedónia és Szerbia nem tagja az EU-nak, így náluk (elvileg) kötelező a matrica. Nekem is hol volt, hol nem, sosem szólt érte senki, de ugye ez megint olyan, hogy aznap milyen lábbal kelt az adott hivatalnok. Vegyél egyet, benzinkutakon szokott lenni, és tedd be a kesztyűtartóba. Ha valaki hiányolja, ragaszd fel. (előtte nyomkodd valamilyen textilhez, akkor nem ragad annyira, később könnyű leszedni)
Ha elolvasod a tájékoztatót akkor megérted hogy melyik országokban elég az EU-s rendszám, hol kell H betű, hol kell zöldkártya. A világ többi részén pedig (Európán kívül is közlekednek emberek autóval) valószínűleg külön biztosítást kell kötnöd.
Ezzel azt akarod mondani, hogy ha előre ragasztom a H országjelet, nem fogja kérni? Na ne! Fingfűrészelés az egész téma. Legyen ott a zöld és nincs gond!
Amúgy ez a H betű mennyire kötelező? Franc se akarja vele körberagasztgatni az autót legutóbb valami 3 kocsival ezelőtt volt ilyenem. :) Fennakadhatnak miatta a dolgok, vigyek legalább egy nem ragasztott példányt, amit igény szerint pikkpakk feltolok vagy felesleges?
Én eddig úgy tudtam az újrajta EUs rendszámok amin van felségjelzés is, az elég. Persze szemmel láthatóan rosszul tudtam. Zöldkártyát viszek, szóval ha az kiváltja nekem az is remek :)
".....Macedónia területén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétét a magyar forgalmi rendszám és a gépjárművön a rendszámtól elkülönítetten, ovális mezőben lévő H országjel tanúsítja."
Jelenet a határon:
Észak-Macedón határőr ül a bódéban. Megállsz, átadod az útlevelet. Ha van H betű az hátul van azt ő nem látja, tehát számára nincs (egyébként is egyenruhában ő most ott valaki ld még: ellenőr, biztonsági őr stb)
Akkor ez ugyanaz a biztosító lesz, mint az enyém, azaz a Groupama. Másik lehetőség, hogy másnak sem sikerült ilyen triviális dolgot megoldani, hogy ha már úgyis muszáj lesz fizetnem, mert nem mondtam fel 30 nappal az évforduló előtt, akkor ugyan jelenjen is meg befizetendő összegként és tudjam online rendezni és ne utalgatni kelljen.
Nekem régebben +2 hónapra adták a zöldkártyát. Itt nem tudom mi lesz a fizetéssel, de a réginél nem tudtam előre fizetni, vagy csak nagyon macerásan, utalgatva, mert úgy működött, hogy a forduló napon került be a rendszerbe a hátralék és azt hagyta bankkártyával fizetni. Előtte nullás voltam, így kártyával nem lehetett. Mondjuk nekem szerencsére még sose volt ilyen, hogy utazáshoz közel esett volna a forduló, és azért végül is nem annyira bonyolult módon megoldható szerintem mindenhol.
Nekem is nyár közepe az évforduló, de én éves díjat fizetek, azt befizetem előbb és akkor megkapom a zöldkártyát és kész.
Egyébként a biztosító helytelenül jár el, ha csak évfordulóra állítja ki a kártyát, de lassan mindenki így csinálja. Ugyanis a jogszabályok szerint a helytállási kötelezettsége a biztosítás felmondása után 30 nappal szűnik meg, a felmondásra pedig szabályok vannak. Tehát még elméleti síkon sem lehetne a zöldkártya érvényessége rövidebb, mint az évforduló+30 nap.
Sejtésem szerint a hivatkozási alap az, hogy évfordulóra felmondhatod és köthetsz másikat és akkor a magyar jogszabályok szerint már a másik biztosító fedezi a kárt, amit a zöldkártya rendszer így nem tud kezelni.
Alapvető kötelezettség, hogy ha belépsz egy országba egy autóval, akkor rendelkezz olyan biztosítással, amely fedezi az általad okozott károkat. Így elvileg a határon biztosítást kellene kötni egy olyan biztosítóval, aki ezt vállalja.
A nemzetközi zöldkártya egyezmény azért jött létre, hogy amely országok tagjai annak, azok kölcsönösen elfogadják a másik országban között biztosítást, amelyről egyértelműen bizonyítható, hogy az adott országban- ahová az autós beutazik - érvényes.
A hivatalos szöveg azt mondja ki, hogy a biztosítási kötelezettség a határon azonban csak akkor nem áll fenn az országba belépőnek, ha a határon igazolni tudja, hogy tényleg rendelkezik az adott országban érvényes biztosítással. A zöldkártya egyezmény országaiban ez a kártya zöld. De a világon van mindenféle színű térség, más színű kártyákkal. Érdekesség képpen: bár a zöldkártyánk érvényes Ciprusra, de az északi rész minden zöldkártyán ki van zárva, hiszen azt az országot a zöldkártya egyezmény országai el sem ismerik külön országként. Így lehet a határon biztosítást kötni, ha pl. valaki ciprusi bérautóval akar átmenni.(A magyar zöldkártyákon is külön ki van emelve, hogy nem érvényes Ciprus teljes területére, bár valljuk be a magyar rendszámú nem túl sűrűn jár Cipruson)
Tehát Észak-Macedónia eljárása, melyben kéri a határon a zöldkártyát, teljesen jogos és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelő. Ha valakinél nincs, akkor a határon biztosítást kell kötnie az átutazás vagy az ott tartózkodás időtartamára. Hogy ezt baksissal el lehet kerülni az már nagyobb baj, mert mi van ha tényleg nincs valakinek biztosítása.
Azért azt érdemes megjegyezni, hogy ha nincs az autósnál zöldkártya, attól még a magyar biztosítása érvényes Észak-Macedóniában, azaz károkozóként kitöltve a papírokat a magyar biztosító előbb-utóbb fizetni fog.
Ha volt nálad zöldkártya akkor nem értem mi a problémád azzal ha kérik.mi használjuk az ő országukat az átutazáshoz,így illik tiszteletben tartani a szokásaikat.ha kérik hát kérik,még most is azt mondom hogy ez legyen a legnagyobb bajom.
Gondolom akkor nem problémázol mikor oda adják az üzemanyagot egy 100assal kevesebbért.
Azt pedig nem is értem hogy miért kéne hazudnom,és milyen érvelést kéne ezzel erősítenem
Ha az évforduló az utazás környékén van az bekavarhat, bár nekem mindig forduló +2 hónapra írták régebben a zöldkártyát így nem volt gond. Most ahogy nézem ezt fordulósra kaptam énis.
Előző biztosítóm Groupama volt, ott beléptem az online felületre - dokumentumigénylés - zöldkártya, ennyi. Írni se kellett semmit már jött is.
Most generali van, itt volt, hogy küldték a pdf-et a szerződéskötéskor, de ahogy megírtam nekik, hogy papír kell, kvázi postafordultával jött.
Nyilván nem mondom, hogy 100-ból 100 biztosítónál műxik, de jórészt azért biztosan. Spéci időpontok mindenhol macera. Mondjuk legközelebb ha papírbolt környékén járok veszek 2-3 lapot, az kitart jó ideig, és nincs hiszti. Csak külön ezért 20km-t autózni (itt a faluban nincs) az kellemetlen lett volna.
"Az a "zöldkártyát igénylő ország" az milyen állat?"
Jelen esetben éppen Macedónia. A mondatot úgy értelmezd, hogy az az ország, amelyik igényli, hogy felmutasd a zöldkártyát.
"bizonyos európai egyezmények alapján már nem indokolt a zöldkártya."
Lehet ezen napestig tépődni, meg korruptozni, de a végeredmény úgy is az, hogy ha kérik akkor lennie kell, különben retorzió. Egyébként anno éppen hazánkfiai vívták ki ezt, miután rendre baleseteket okoztak biztosítás nélkül és megléptek, ("jó"szokás szerint) illetve sosem tudták rajtuk behajtani a kárt.
Tőlem is mindig kérték, egy időben, (akár kilépéskor is) ezért azóta egyből adom az útlevéllel/személyivel együtt.
Régen K&H-s biztosítás volt a nejem kocsiján, ott be kellett menni mindig mert az évforduló az utazás előtt egy héttel volt, nem bíztuk a postára. Most a lakókocsi van náluk, arra megkértem és megjött postán. Tavaly még az asszony kocsijával húztuk a lakót, Generteles biztosítása volt, ők pdf-et küldtek. Kinyomtattam oszt gyia...
Az idén az én autómmal mentünk, Union-os biztosításom van, lassan egy hónapja írtam nekik de az automata rendszerüzeneten kívül semmiféle válasz nem jött, a zöldkártya sem természetesen. Indulás előtt két nappal bementem az irodájukba és ott írtak egyet kézzel.
Én most váltottam biztosítót, az eddiginél weben kb 3 kattintással lehetett igényelni simán dokumentumigénylés menüből (alapból se papír se pdf nem jött), és 2-3 napon belül mindig a ládámban volt. A mostani küldött pdf-et mire írtam nekik, hogy most ez komoly, rohangáljak papírért szerezzek be nyomtatót blabla? Mondták jaj nem, természetesen ha szeretném küldenek papír alapon is - és szintén 2-3 nap múlva a ládámban volt a papír.
Szóval lehet, hogy ha pdf-et küldő biztosítónál kb 3 percet rááldozva egy pár soros levelet ír bárki, simán kapnak papír alapút is.
Soha nem indultam el zöldkártya nélkül, "faszkalap". Nem az dühít, hogy kérik-bár jogtalan-hanem az, hogy nem konzekvensen, oda-vissza hanem olyankor, amikor már nem pótolható. És mint a kolléga említette, egy húsz eurós bankjegy elég "zöld" a szarházi határőrnek.
Ha Te akkora birka vagy, hogy örülsz a hatósági korrupciónak, az legyen a te bajod.
Egyébként nem küldi automatikusan a legtöbb biztosító, kérni kell. Az autómhoz az utazás előtt két héttel megkértem, azóta sem jött meg. Be kellett mennem a helyi irodába ahol kézzel kiállítottak egyet.
A magyar határon elvileg van rendszámfelismerő rendszer, de tőlem pl. szinte mindig elkérik a jármű passzusokat, van, hogy a jogosítványt is, bár ez gondolom, a lakókocsi miatt lehet.
Még valamit...
"szokták kérni,tőlem minden alkalommal kérték belépéskor."
Ez-úgy gondolom-ez természetesen ellenőrizhetetlen hazugság amivel meg akarod erősíteni az "érvelésed". Azért bátorkodom ezt állítani, mert minden évben megyek és tőlem viszont lefelé nem szokták kérni. Az idén is csak a forgalmi engedélyeket kérte el lefelé a csávó. Visszafelé meg azokat nem, de a zöldkártyákat igen.
Már írtam itt régebben is. Hazafelé amikor átlépem a macedón-szerb határt, akkor érzem úgy, hogy visszatértem európába.
A biztosító - ha kéred - automatikusan küldi postán az aktuális zöld kártyát. Én még Bécsbe is viszem a zöldkártyát, mert ha valami gond lenne, ezzel azonnal lehet bizonyítani a kötelező biztosítás meglétét.
A határörnek pedig a zöldkártyát igénylő országokban kutya kötelessége az ellenőrzés - legfeljebb lustaságból nem teszi.
Olyan nehéz a kesztyűtartóból elővenni az a papírt?
Hétköznap kell menni-jönni, ez a legnagyobb okosság. Mi Budapestről szoktunk indulni hajnal 4 körül, reggel 6 előtt elhagyjuk az országot. Hétköznap ilyenkor Röszkén sincs nagy forgalom, pedig július elejétől augusztus közepéig már elég sok időpontban indultunk.
Visszafelé pénteki indulással már Röszkén befelé szokott lenni forgalom, de az is megvolt mindig kevesebb mint 1 óra alatt. De ebben az is benne van, hogy hazafelé jellemzően lazán indulunk, azaz reggel kényelmesen felkelünk, maradék cuccot még berakjuk, valahol még eszünk egy gyrost, aztán irány haza, így a magyar határra este 20-22 óra között érkezünk.
"Annak is tudatában van, hogy magyar rendszámú autóval az országot sem hagyhattad volna el biztosítás nélkül, a magyar határőrök nem engedtek volna ki."
A magyar határon úgy közlekedhetsz ki-be biztosítás nélkül, ahogy akarsz, ezt senki nem fogja ellenőrizni. Mint ahogyan az sem érdekel senkit, hogy kié az autó, ha nincs körözés alatt. Elvileg Magyarország területe nem hagyható el az autó tulajdonosának engedélye nélkül. Hát én már nem tudom hány autóval hagytam el az ország területét, sok esetben még csak nem is magánszemély nevén lévő autóval. Több esetben olyan autóval, ami még fel is volt matricázva. Ezek között volt céges matricázott, de volt olyan, hogy az autóm szervizben volt és a csereautó tele volt matricázva, hogy ez egy csereautó. Soha nem kértek még meghatalmazást.
Egyetlen hely volt, ahol mindig kérték, ez a BG belépés meg az EU előtti időkben. Ha a forgalmiban lévő név nem stimmelt egyik utazó nevével sem, akkor rögtön jött a kérdés tört magyarsággal a forgalmira mutatva: "meghatalmazas?" Ennek oka pedig az volt, hogy Bulgáriában ideiglenes vámeljárás alá esett az autó és ha netalán ott akartad felejteni vagy netán ellopták, akkor ki sem léphettél az országból, míg ki nem fizetted a vámot, mintha hivatalosan ott eladtad volna.
Hozzá kell még tenni, hogy elvileg a magyar utakon nem is lehetne olyan autó, aminek nincs biztosítása. Ennek ellenére mindig néhány százalékos arányban vannak azok az autók, akiknek még sincs. Ők előbb-utóbb kifizetik a fedezetlenségi díjat, ha meg akkor okoznak balesetet akkor a MABISZ fogja a kárt fizetni, azonban behajtja a károkozón a teljes javítás összegét, ugyanis a fedezetlenség időtartama alatt hiába a díjfizetési kötelezettség, biztosítás nem jár hozzá.
A macedónok pont ezzel nem akarnak küzdeni, ugyanis biztosítás hiányában sem a MABISZ sem senki más sem fog fizetni a macedón károsultnak. Az meg valljuk be nem túl életszerű, hogy a macedón magánszemély majd nemzetközi polgári peres eljárásban fogja ezt a kárt érvényesíteni.
Örülni kell hogy nem vezették még be általánosan azt, hogy kérik az utasbiztosítás igazolását.
Én már elég sok autóval jártam arra, hol volt H betű hol nem. A rendszámegyezmény szerinte egyébként az EU-ban az EU-s rendszám kiváltja a H jelet, azaz ott nem kell, de elvileg Észak-Macedóniában mindenképpen szükség van rá. Viszont nekem már biztosan kérték olyan esetben is a zöldkártyát, amikor volt H betű az autón, egyébként meg a bódéban ülő emberke nem is látja.
Végkövetkeztetésem viszont az, hogy teljesen mindegy milyen egyezmény mit ír elő, ha a határőr ezt másként gondolja. El lehetne vele beszélgetni erről, de valószínűleg ennek a beszélgetésnek a kezdetén mindenki el fog felejteni minden idegen nyelvet és az autós pont addig fog ott dekkolni, amíg valahová le nem rak X mennyiségű eurót.
Nem emlékszem hány kapuval lett több, de mostmár nistől a G. határig autópálya.Irtam korábban hogy az é-mac pálya elg gagyi hosszanti nehezen észrevehető repedések vannak bőven, eléggé odabasz a kocsink de ez már vagy 5 éve igy van...A szerb új autópálya viszont korrekt, csak a hegyek mitt nem igen van bzinkút..
Nem, de eddig evzoninál nem is kellett fizetni, most ott egy kapu..vazze. viszont kártyás.ahogy feljössz Szalonikinél a Kavala felé vezető A2 Egnatia Odosz autópályára az első kapu free, mert átépités van, a másodiknál már sarcolnak, tavaly még csak a fémpénzes eurót fogadták el, most viszont már tudsz kártyával is fizetni.Amúgy a régi autóút is üzemel lenn a tengerpart mellett, az dijmentes , de már 12 óra éjszakai vezetés utn nem volt kedvem szarakodni.Gondolom a többi autópályán is bevezették a kártyás fizetést de nem tudom biztosra.
A megoldás: ki kell kérni a biztosítótól és ha kérik meg kell mutatni. Külföldön balesetnél különösen jól jöhet.
Hosszabban:
Van az ún. zöldkártya egyezmény. Ennek aláírói elfogadják a zöldkártyát annak igazolásául hogy van felelősségbiztosításod. Az aláírók között van Észak-Macedónia is.
Van az ún. rendszám egyezmény aminek a tagjai nem kérik a zöldkártyát hanem elfogadják a rendszámot és a külön felragasztott ovális országjelzést. Ezen belül az EU tagállamokban (plusz egy-két ország) az EU-s rendszámtábla mellé nem kell az országjelzés.
Én úgy tudom hogy Macedónia nem tudott csatlakozni a rendszám egyezményhez (a görögök mindent blokkoltak) de valamilyen kétoldalú megállapodás köttetett velük. Ha ez a megállapodás azonos tartalmú a rendszám egyezménnyel akkor az Észak-Macedón határon határon kérheti a zöldkártyát ha az autón nincs külön H jelzés.
A magyar diplomácia tudná tisztázni a macedónokkal (arrafelé úgyis aktívak :) és kiadni egy közleményt.
Egyenlőre csak ennyit sikerült mondani:
"Az ún. rendszámegyezmény alapján aktuálisan nem kérik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás érvényességét igazoló ún. zöldkártya megléte, azonban előfordult már, hogy azt a hatóságok mégis kérték, ellenőrizték, így javasoljuk ennek utazást megelőző kiváltását vagy annak megléte esetén maguknál tartását."
Köszönöm a világbajnoki választ! Nyilván görgetni kell ami nem èrdekes,de utolsó 2 napban annyit görgettem már,hogy vègèn tönkremegy az egerem görgője :-)
Mi románia felöl jövünk,Belgrad után megyünk rá az autópályára. Lapovo OMW kuton szoktunk tankolni. Engem inkább az èrdekel,hogy ugyanugy kèszpènzben is lehet fizetni kapuknál,nemcsak kártyával,ugye?
Másik pedig,tudtommal ősszel átadták a maradèk Macedón autópályát,igy hány fizetőkapuval lett több? Görögországban 2 kapu volt felèpítès alatt,nem tudom azok hogy állnak (Kavala fele)
Ezt azért kiegészíteném azzal, hogy a szerb-macedón határon Macedóniába belépésnél tőlünk és a mögöttünk lévőtől is kérték a zöld kártyát. A mögöttünk lévőnek nem volt, mert elfelejtette kiváltani. 20 Euro a határőrnek, óvatosan átnyújtva.
Visszafele ugyanez, Macedóniába belépve Görögország felől. Kilépésnél még nem kérték...
"átléped a szerb-macedón határt, a kutya nem kéri a zöldkártyádat. "
szokták kérni,tőlem minden alkalommal kérték belépéskor.
"Annak is tudatában van, hogy magyar rendszámú autóval az országot sem hagyhattad volna el biztosítás nélkül"
Na ez sem fedi a valóságot,mert a magyar határon tőlem éppen egyszer sem kérték el az autó papírjait.ja,és ha már itt tartunk,miért is állít meg,hiszen már a személyiket is elkérték egy pár helyen.Nem?Van ország ahova nem léphetsz be érvényes biztosítás nélkül és ezt ellenőrzik is,ennyi.Mi ezzel a probléma?Vagy te úgy gondoltad hogy egy sárga csekkel igazolod mac.-ba?
"Viszont annak is tudatában van, hogy mész hazafelé, ráadásul nem tudsz "visszafordulni" mert Görögországban sem tudsz zöldkártyát intézni magadnak így ha előhúzza a "kötni kell egy biztosítást párszáz euróért, különben nem léphetsz be", nagyjából kénytelen leszel engedelmeskedni, annak ellenére, hogy a nemzetközi jogszabályok értelmében megbaszhatná a narkós kurva anyját a lehúzósdival..."
Erre csak azt tudom mondani hogy meg is érdemli az illető,mivel pontosan lehet tudni hogy a macik ezt kérik(aki nincs tisztában az úttal kapcsolatos dolgokkal annak illik utána nézni),és ezek ellenére nem veszi magához azt a retkes papírt hát akkor megérdemli.
"És van olyan faszkalap, aki szerint ennek örülni kell..."
Elég kretén és alpári ez a stílus,de hát ez ne az én bajom legyen.
Bár nem gondolnám hogy ezért "faszkalap" lennék,de igen én örülök hogy ezt kérik.mac határon,minden alkalommal végeztem kb.másfél perc alatt,személyi zöldkártya oda egy perc múlva vissza aztán go.inkább ezt kérjék mint hogy a csomagtartót pakoltassák.
Szerintem ez miatt csak az dühöng aki volt olyan okos és elment zöldkártya nélkül. Gondolom te is így jártál hogy "faszkalap"-ozod azt akinél meg volt és nem tartja problémának ha ezt elkérik tőle,pláne úgy hogy erre még számít is.
Ha nem érdekel a téma görgesd át:-)) Vissza a topichoz.Nagy általánosságban elmondható, hogy nem egy Mars -expedició autóval G.országba lejutni.Szerbia sem Ruanda, tehát simán megoldható.Török roham júliusban minden hétvégén pé-szo-vas, célszerű hétköznap jönni.12 alkalommal jövünk kocsival éjszakai vezetéssel ami persze fárasztóbb, mint nappal, viszont gyér a forgalom és a határokon sem kell annyit várakozni.Zöldkártya, gjmű assistencia, utasbiztositás az alap. Kb ennyi. Szerb autópályákon mindenhol normál benzinkút, tiszta wc, stb.Tankolni é-mac ban javasolt főleg dizeleseknek. Mi mndig Belgrádon keresztül jövünk kifele jellemzően már éjszaka érünk oda , kevés a forgalom, visszafelé volt már hogy beleszaladtunk egy kisebb délutáni csúcsforgalomba, de az sem volt túl hosszú.Minden fizető autópálya kapunál kártyás fizetés, mostmár G.országban is.
Amikor mész Görögországba, átléped a szerb-macedón határt, a kutya nem kéri a zöldkártyádat. Amikor kilépsz Macedóniából, akkor sem.
Amikor jössz visszafelé, akkor áll neki buziskodni, noha tudatában van, hogy egy-két héttel ezelőtt a kollégái simán átengedtek az országon anélkül, hogy kérték volna a passzust.
Annak is tudatában van, hogy magyar rendszámú autóval az országot sem hagyhattad volna el biztosítás nélkül, a magyar határőrök nem engedtek volna ki.
Viszont annak is tudatában van, hogy mész hazafelé, ráadásul nem tudsz "visszafordulni" mert Görögországban sem tudsz zöldkártyát intézni magadnak így ha előhúzza a "kötni kell egy biztosítást párszáz euróért, különben nem léphetsz be", nagyjából kénytelen leszel engedelmeskedni, annak ellenére, hogy a nemzetközi jogszabályok értelmében megbaszhatná a narkós kurva anyját a lehúzósdival...
És van olyan faszkalap, aki szerint ennek örülni kell...
Egy dolgot tehettek, nagyon korán, hajnalban indultok (~4 óra?). Röszkét kerüljétek (ott mostanában nagyon ritka, hogy gyorsan át lehetne menni).
Így délután 2-3 körül már Görögországban lehettek és, ha nem mentek messze délre, akkor még marad idő egy kis fürdésre is.
Vasárnap Belgrád viszonylag csendes, nincsenek nagy dugók, így kb 20 perc alatt át lehet menni a városon, az elkerülőn meg előzgetni kell(ene) a lassabban haladókat (nem feltétlenül kamionokra gondolok).
Mentem már vasárnap Görögországba, elég nyugis volt az út. Hétköznap nagyobb a forgalom.
Tavaly vasárnap délben indultunk. Hercegszántón léptünk ki, éppen a beszkai hídon gurultunk át amikor a szintén délben indult ismerősök Röszkénél átvergődtek. Belgrád 15 perc volt. 03-30 kor értünk Kavalába. Bp.-i indulás.
Tavaly szombat délután 5 óra körül Belgrád katasztrófa volt, most vasárnap indulunk, de még nem sikerült kiokoskodni olyan variációt, ami határ, Belgrád, világosban vezetés, első nap nem teljes elcseszése utazással szempontból is jó lenne. Az elkerülő legalább egy tényezőt kilőtt volna, de akkor ez nem nyert. Szívem szerint vasárnap késő délutén indulnék(hétfőtől van a szállás lefoglalva), de azt biztos nem tudom ledugni a barátok torkán. Azért a szokásos forgalmi adatokra rápillantok. Köszi.
Szerintem meg semmi probléma azzal ha a fórumozók időnként elkanyarodnak más téma felé,megvitatják,aki szeretne hozzászól aki nem az nem.Aztán pár hsz. múlva szépen visszakanyarodik az eredeti témához.
Ha meg kérdésed van akkor tedd fel,ha segítségre van szükséged jelezd!Jó esély van rá hogy kapsz valamiféle választ.
Egyet lehet javasolni, ne a csúcsforgalmi időszakban érj oda.
(Gmaps-on bekapcsolod a Forgalom réteget, a térkép alján a "Közlekedési élőkép" helyett a "Szokásos forgalom" opciót választod és már látod is, milyen szokott lenni adott napokon, adott időpontban a forgalom.)
Hogyan szeretnéd? Mindennap írja be valaki tételesen, vagy elég hetente? Max. 10naponta le van írva amit hiányolsz, és véleményem szerint ennél sűrűbben amúgy sem változik arra semmi azok közül amit említettél. (de még évente sem).
Mondjuk akár magad is megteheted, hogy készítesz egy listát és azt naponta beteszed ide, akkor soha senkinek nem kell 1napnál többet visszaolvasnia. (valószínűleg ~1hét után már nem lennél túl népszerű)
Sziasztok! Egyesek napokon belül indulnak,mások 1 hónapon belül. Fórum témája Autóval Görögországba.
Erre 2-3 oldalnyit irtok,hogy kit kiket mit miket hallgatnak le határon.... Próbáljuk már azon maradni,hogy segitsünk másoknak kényelmesebben eljutni Görögországba úti tippekkel,pihenök javaslatokkal,benzinkút javaslatokkal,stb. Görgetem visszafele több oldalnyit,egyikbe sem irtak,hogy mennyibe kerülnek az útdijak,hány fizetökapuk vannak,az ilyen segitségek sokan biztos nagyra értékelik. Köszönöm!
Szia!Került az elkerülőt. Tegnap elnéztem a Belgrádon átmenő útat, igy az elkerülőn jöttem. kb egy óra veszteség , végig dolgoznak a munkagépek, por és kosz. Rendkivül lassú előrehaladás.
tiszta sor.szerintem ebben az a legviccesebb hogy bárkit lehallgathatnak/nyomon követhetnek a telefonján ha az indokolt,szóval nem is gondolnám hogy nagy jelentősége lenne hogy hozzájárulsz vagy sem,ha valami olyan miatt a police látóterébe kerülsz akkor le fognak hallgatni.
Ne gondoljátok, hogy ez egyedi. Ha olyan helyen dolgozol, hogy a munkád miatt szükség van/lehet az együttműködésre, akkor ugyanúgy kell C típusú átvilágítás.
Így egy tetszőleges távközlési szolgáltatónál műszaki vagy vezető pozícióban ezt kérni fogják. Igaz ott megtagadhatod, csak akkor a céggel veled keresztül nem lehet együttműködni, azaz a végeredmény ugyanaz.
Ezek ilyen szakmák.
Esetleg van valakinek infója a belgrádi elkerülő állapotáról? A szeptember elején esedékes út miatt vagyok kicsit gondban. Most nem fog működni a szokásos éjszakai utazás, akikkel megyünk, nem vállalják be. Tavaly is így volt, akkor csúnyán be volt állva a város, lépésben kínlódtuk át magunkat másfél óra alatt. Jó lenne valami élhető alternatíva.
alá kellett írni egy papírt hogy a telefonbeszélgetéseket bármikor lehallgathatják,ezáltal nyilván azt is hallják akivel beszélsz.ha nem írod alá,akkor viszlát.de a családtagoknak ezt nem kell aláírni
új felszerelőnél,jön a rokonok családtagok átvilágítása és a szomszédok kifaggatása előző munkahely stb.,ez egy kicsit macerás ügy.
egy biztos,én nem hoztam senkinek semmi papírt aláírásra.
de a lényeg hogy nem ez a fő bajuk a határőröknek,hanem a kamerák.
A korábban C típusúnak nevezett ellenőrzés 2012-ben bevezetett új rendszeréről ezt találtam:
"ezentúl különösebb magyarázat nélkül akármikor lehallgatható, megfigyelhető egy ellenőrizendő munkakörben dolgozó ember - és nemcsak ő, hanem mindazok, akikkel érintkezik, például a családtagjai is."
És ha jól emlékszem, nejemnek is alá kellett írni egy nyilatkozatot, mely szerint "titkosszolgálati eszközökkel is ellenőrizhetik" ami végső soron tartalmazza a lehallgatást is.
Ok. Akkor átvilágítás. A lényeg, hogy ha lett volna telefon előfizetésem vagy kártyás telóm, akkor engednem kellett volna, hogy lehallgassák amikor akarják. Vagy nem lép be a nőm, vagy megszakítja velem a kapcsolatot. Lehet, hogy más és más az átvilágítás a TEK az NBH az NBSZ meg a többi szervezet esetében. Talán a "c" típusú volt nekünk? Már nem érdekes.
Mégis tavaly egy egész váltás ment a böribe Röszkéről mindenféle korrupciós vádak miatt! Hülyék ezek? A rendőrök már olyan szinten vannak, hogy ha felajánlok egy kis vásárfiát futva menekülnek! A másik fele meg a helyi kemény rendőr. A nagy fiamnak 17 éves kora óta van jogsija. 24 lesz 16,-án. Van egy rendőr aki minden alkalommal amikor ellenőrzi, megszondáztatja amikor jön haza éjjel a munkából. (étteremben szakács) A gyerek egyáltalán nem iszik alkoholt. Sört sem. Limonádét iszik a dög meleg konyhában. Ez a barom 6 éve próbálja elkapni, de nem esik le neki, hogy nem minden fiatal piás. A görög rendőrség....
Én pedig rendszerbe vagyok most is 10éve és 20éve is.tudom mit írtam alá,a frissen felszerelő az más,de mint mondtam az az átvilágítás,ott még a szomszédot is megkérdezik hogy fasza gyerek vagy-e.
Mostanában is így van, pár éve tapasztaltam meg. Férjem miatt engem is átvilágítottak, a bugyim színén kívül mindent megkérdeztek. Baromkodtam is néha a telefonba, hogy üdvözlöm kedves hallgatóinkat.
Szerencsétlen határőrök meg tényleg nem maguktól dolgoznak úgy, ahogy, hanem mert ott a kamera a fejük fölött, esetleg egy "idegen tiszti jelenlét" a nyakukon lógva. Nem irígylem őket a +40/ -20 fokban nyelni a benzingőzt napi 12 órában. Csodálom, hogy az idősebbeknek van még tüdeje.
Tavaly szerelt le a nőm a Nemzet Biztonsági Szakszolgálattól 10 év után. Amikor belépett lekádereztek engem is és hozzá kellett (volna ha lett volna) járulnom a telefonom lehallgatásához. Nem állandóan, de bármikor. Kicsit csikorgott a gépezet meg volt csodálkozás, hogy "nincs mobilja?" De utánajártak, nincs, most sincs előfizetésem, kártyásom már van de alig két éve és kb. 3X használom évente. Természetesen van mobilom de akinek a nevén az előfizetés van, annak semmi köze nőmhöz. De, ismétlem feltétel volt a nőm belépéséhez, hogy hozzájáruljak (nem vagyunk házasok, nem is voltunk) a telóm lehallgatásához. Végül az a megegyezés született, hogy heti kevesebb mint 3 szor alszom a lakásán, így nem vagyok senki, nem érdeklem őket. Hogy most mi a feltétel nem tudom, de 2008-ban ez történt.
Rosszul tudud . A kifogástalan életvitel ellenőrzés során a hozzátartozók irásos beleegyezése is szükséges..Sajnos. Agyrém.Remélhetőleg nem tart már sokáig.A kis gecigánynak elég rosszul áll a szénája az Euban. Örülhet ő és a bandája ha a hágai nemzetközi biróságon kapnak életfogytiglanit és nem egy lámpaoszlon fütyül talpuk alatt a szél...
Évek óta csak a magyar határnál befelé megy a felesleges idiótizmus, főleg a fidióta érában/ mielőtt beleszól valaki, hogy ez politika, akkor a válaszom az , hogy igen, mert minden politika../ Szóval maguk a kis határrendészek is elmondják, hogy kivan a tökük az egésszel, de a diktatúrákra jellemző bizalmatlanság miatt őket is folyamatosan lehallgatják ezért kénytelenek műfontoskodni..130-140 nettóért..Ha valaki nem tudná 2012 óta minden hivatásos rendvédelmi dolgozónak alá kell irni egy nyilatkozatot, hogy őt és közvetlen hozzátartozóját lehallgathatják..Most nem megyek bele a jogi dolgokba, mert hosszú lenne, de ilyen normális demokráciában elképzelhetetlen lenne..De a hasznos hülye fidiótáknak ez tetszik...
Szerbiában addig nem kapsz műszakit (és az érvényességét bizonyító matricát) amíg nem fizeted ki az éves biztosítási díjat, tehát nem lehet elbliccelni a biztosítást. A rendőr ha megállítja a helyieket, a matrica meglétét nézi először, szóval ezzel nem szórakozunk itt kinn. :)
A zöldkártya amiről pontosan tudjuk, hogy nagy eséllyel kérni fogják. Kell és kész, aki ennek az ismeretnek az birtokában nekivág nélküle szerintem ne a rendszert szidja. A legtöbb határátkelő közül pedig továbbra is Röszke a legszívatósabb, főleg befelé. Ehhez képest nekem már emlékeim sincsenek róla, hogy bárhol máshol akár csomagtartót nyittattak volna velem.
Annak idején 20 éve pl. egy RO-BG vagy BG-RO kompozásnál oda-vissza automatikus volt a baksis. Volt olyan, hogy konkrétan a határőr cigit kért, nem cigizem, tehát nem volt. Megmutatta hogy akkor oda álljak félre és ott a trafikban lehet kapni. A BG oldalon a határőr konkrétan márkát kért, különben visszaküldött volna a kamionsor végére autóval, a csomagtartót vizsgáló határőr meg tartotta a markát 5 márkáért, mert akkor nem fogja velem kipakoltatni a csomagtartót. Igaz akkoriban ezek az útiköltséghez voltak kalkulálva. A buszoknál ez nagyobb szatyor releváns csoki, ital formájában kellett előkerüljön, ha nem volt akkor jött az utasok szórakoztatása néhány óráig. Holland kamionosnál meg a vámvizsgálat az volt, hogy kijött a csapat és válogattak a kamionból 1-2 csokor virágot az asszonynak otthonra.
Nagyon el vagyunk ma már kényeztetve ehhez képest :)
Ez az egész határellenőrzés egy idiótizmus,,semmi értelme.vegyék már fel ezeket a szerencsétlen mondvacsinált é-macokat és szerbeket az únióba és felejtsük már el az egész tortúrát. Ha valaki rosszban sántikál úgyis megoldja , de minek szarakodni a sima utazókkal..
engem a szerb -é-mac határ idegesitett fel , eddig soha nem szarakodtak, hajnal 3 kor egy óráig tartott az átkelés..az idő most nagyon jó itt Makedóniában /ami ugye, mint közismert G.ország északi része/ Kellemes 30 fok, széljárás stb. , ahogy néztem az előrejelzést még 2 hétig ilyen is marad..Reggel értünk ide. a piacon megvettük a holnapi halebédenek valót 3kiló gavrosz .1 kiló makréla, házi olivabogyók. ciporú,feta, zöldség-gyümölcs, stb. A nagy hullámok intézését holnapra halasztom:-) Idén is obligát kirándulás lesz Ammoulianira, persze az elhagyatott, turistamentes részre. Ahogy nézem elég kevés a turista, ami persze nem baj, meg még azért nem indult be a főszezon. Az é- mac autópálya minősége még mindig szar, nem igaz, hogy nem tudják kijavitani..A Görög határtól már sajnos az autóút is fizetős és elég magyaros a minősége..Görög határőrök hozták a tőlük várhatót: fejjel biccent, haladjanak, nincs itt semmi látnivalő..
Mi tegnap jöttünk haza. A mac határőrök visszafelé, belépésnél kérték a zöldkártyát, odafelé nem érdekelte őket. Látta a retkes kurva, hogy két kisgyerekkel utazunk de lett volna pofája szarakodni velünk ha nincs zöldkártya. Volt.
Az egyik benzinkútnál is eljátszották a "nem jó a terminál" trükköt, mentünk a következőhöz.
A vasárnapi hazatérés nem volt jó ötlet. Görög határ egy óra kifelé, szerb határ egy óra befelé, első szerb fizetőkapu fél óra.
Lefele csak a görög határon volt számottevő várakozás, negyven perc alatt jutottunk át, igaz, negyven fokban. Még Thessalonikiben is 38 fok volt és kellemes dugók, Chalkidiki is forró volt és párás. Szerencsére aztán a két hét alatt nem volt több ilyen durva hőség. Esőt is csak egyet kaptunk, éjszaka, reggelre kék volt az ég.
Ha valaki horvátország felől "támad", a szerb határ után az első húsz kilométeren terelés terelés hátán de aztán utána már alig van Görögországig, olyan pedig, hogy a pályáról letereltek volna, nem volt.
é-mac határőr a lehallgatóba bemondta, hogy car-papir,zöld kártya stb., de aztán intett, hogy haladjunk..Oda is begyűrűzött a NER ?? A magyar határrendészek( mi mondvacsinált fogalom ) is azért szarakodnak, mert lehallgatják őket..Ezért is szerelnek le tizesével...többek között..
Tegnap kicsit elkéstünk az indulással, úgyhogy Ásotthalom helyett Tiszasziget maradt.Épp odaértünk este 7 előtt 10 perccel, egyedüli átkelőként 2 perc és már mentünk is.Frissteném kéne a gps-t, mert ott lebénult, de Szabadka elkerülőig gyorsan eljutottunk.Belgrádba 22 óra körül értünk , természetesen a városon suhantunk keresztül, gyér forgalommal találkoztunk. Török roham nem volt. Kellemetlen meglepetésként ért a hajnali szerb-é.mac határ ..Pont egy órát szarakodtak..A többi eseménymentes volt.Megdöbbentő a Tiszaszigetnél átkelőknek az első szerb benzinkút. Koszos wc, stb. Viszont a többi szerbiai benzinkút ok.Gazprom kutak is szép tiszták, igényesek.É-mac-ban tankolás. Mindenhol 60.50 a dizel, kb. 320. Ja ,már G-ben is elfogadják a kártyát a kapuknál, nem kell pénzezni. Szalonikinél Kavala felé az első fizetős kapu ingyenes, mert átépités van.
Ez milyen jó tipp! Találtam is egyet, ami elfogadható helyen van. Igaz át kell szállni metróval, mert ahol eredetileg meg akartam állni (dk-i rész), ott épp nincs, de ez is egész jó. Félóra metróra Akropolisztól, közel a szunioni úthoz. És csak 3 euró egy napra.
Mentem a tudástáramba. Nem hiszem, hogy drágább itt parkolni, mint Velencében. Ott 2 éve 20+ € volt a Tronchetto parkolóban és ha ez itt mélygarázs, akkor tán nem is annyira veszélyes mint az utcán hagyni.
Sajnos erről a parkolóról nem tudok, viszont az Akropolisztól délre és nyugatra 10 perc sétára bárhol lehet ingyenesen parkolni, csak parkolóhely nincs, a kaotikus közlekedésről nem is beszélve.
Athénban mindenhol parkolhatsz, kimondott PARKOLÓ nincs, viszont nézd meg hol hagyod a kocsit, egy tök szabályosnak tűnő helyen is levehetik a rendszámot, viszont láttam(nem egy helyen) zebrán/járdán autót egyirányú utcában, szemben a forgalommal parkolni rendszámmal. :)
Sziasztok.Tegnap azaz jun 30-án végig jöttünk Budapest-nei pori. Senki nem kötekedett semmiért. Határok 20-40 perc. Mindenhol jó a kp ill kártya.Gyerek 140 cm hátsó ülésen magasitó nélkül. Személyiken kivül egy helyen kértek forgalmit valamelyik határon de csak ránéztek. Legyen azért de sehol nem néztek semmi tüzoltó palackot ,hullazsákot meg cápaharapásra krémet. Jó utat.
Szeretnék érdeklődni, hogy Athénban hol érdemes parkolni, ha az Akropolis környékét szeretnénk bejárni? Több helyen olvastam egy ingyenes parkolóról, ha valaki járt már ott és/vagy tudja a címet azt nagyon megköszönném. A tömegközlekedés számomra nem opció (sajnos).
Azt nézd hogy a gyereknek mi kell,ne azt hogy a rendőrnek!Se a rendőrnél se a határőrnél nincs mérőszalag,nem fogja méregetni a gyereket.A lényeg és ez a legfontosabb,hogy az öv ne a nyakánál menjen hanem a vállánál!
Az én lányom is kb ekkora,most már talán nagyobb,de én már magasítót sem használok,már tavaly is nélküle mentünk,a kutyát nem érdekelte hogy min ül a gyerek.A lényeg hogy ne a nyakánál menjen az öv!!!
b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;
Ezt a police oldaláról indulva a net jogtaron találtam. Ha jól értelmezem, akkor a ti esetetekben nem kell semmilyen ülés vagy magasito, ha a gyerek az autóba szerelt biztonsági övvel - - biztonságosan rögzíthető?
Na kíváncsi leszek, hogy mások mire jutnak ezzel kapcsolatban...
Ha jól tudom, akkor a hátsó ülésen 135cm felett ulesmagasitoval is utazhat. Írd be a keresőbe kugli, hogy ulesmagasito vagy gyermekülés. Nálunk is a 3 gyerek pont így fér el a hátsó részen, hogy a legnagyobbik már ulesmagasitot használ. A két kicsi meg gyermekülésben van.
Teljesen jó a 11-es. A határátkelő után amíg csak tudsz egyenesen, majd egy "T" kereszteződéshez érve balra. Utána az 5. lámpánál (ez egy nagy kereszteződés, balról egy 5 emeletes hotel, a Patria**** lesz látható) jobbra, majd egyenesen ki a városból az autópályáig.
ma délután indulunk, kb fél 7 re leszek ásotthalmon, most fél óra a várakozás a határinfó szerint, remélem lecsendesedik, ha nem marad tompa, röszke kizárva.
Alternatívaként mi is a tompai határátkelőt választanánk kifelé menet, ha jövő hét csütörtök hajnalban nagy lenne a forgalom a röszkei átkelőnél. Ezután a 11-s úton mennénk rá az E75-re. Megnéztem a gugliban, elég jó minőségűnek tűnik ez a szakasz. Vagy rosszul gondolom?
Macedóniában Kumanovo-Veles-Gradszko-Gevgelija-Evzonoi útvonalon elkészült teljesen az autópálya? Tavaly kb 40-50km-es elterelés volt az autópálya építés/felújítás miatt!
Korinthosz, Mükéné, Argosz , Tirrünsz , és Nafplion, Epidaurosz, (199 km 4 óra út) Korinthosz nélkül 125 km
És ahogy látom, Argoszon kívül minden 8-20-ig van nyitva, szóval túl nagy baj nincs.
Iria-ban van a szállás, onnan megyünk, de pl Nafplion-t simán át tudjuk tenni a pihenőnapra, az úgyis más jelleg. Szóval ezen a napon a legkönnyebb módosítani :)
Az Athén, Pireusz fórumban mindenki lebeszél a kocsival közlekedésről. A közvetlen belváros fizetős, az Akropolisztól 10-15 perc sétára már nem, de ott meg emiatt nagy a zsúfoltság. A közlekedési morál pedig kritikán aluli.
Egy 24 órán át érvényes jegy 4.5 euroba kerül, aminek megvan az az előnye, hogy adott esetben a városközponton belül is 1-2 megállóra is fel lehet ugrani metróra/buszra, ezzel pedig gyorsabban haladni, mint simán sétálva mindenhova, illetve örökké kocsival átparkolva. Szerintem mindenképp jobb és gyorsabb mint kocsival.
Szeretnénk mi is bemenni az Akropolis-hoz, Plakat, a környéken körbenézni, (amennyi idő marad,) eddig eszembe sem jutott, hogy metróval kellene. Kocsival bemenni, parkolni ezen a környékén nagyon problémás mindig, hétvégén hét közben egyaránt?
Meglássuk :) Elindulunk egy tervvel, aztán valami majd lesz belőle, úgy vagyunk vele. Mondjuk mivel ezek közel vannak, ha valami kimarad még a szabadnapon délelőtt fürdés előtt el lehet menni megnézni, Athén ebből a szempontból neccesebb. Jó is hogy mondod, össze is kezdem majd írni a nyitvatartási időket, ha megtalálom :)
Miért? itt az út az rövid, arra alig megy el idő. Korinthoszt még nem tudjuk, de az is csak alig 70 km több, azzal együtt sincs 200 km az egész napos kör, és csak megnézzük, az nem nagy dolog. A többi meg tök közel van egymáshoz, illetve a lakhelyünkhöz. Korinthosz nélkül 125 km az egész napos kör. Ez tűnt a leglazább napnak ennél csak rosszabbak vannak :D
Kettőnk közül én vagyok a szűkebb keresztmetszet :) Ő jobb erőben van nálam :)
Igen, hosszú napnak ígérkezik, meglássuk mi fér bele. A tervek szerint reggel 5kor indulunk Irea-ból, így korán kezdünk, este meg van időnk hazaérni akár későn is, másnap csak egy 200 km-es kör vár ránk, így kifáradhatunk. Azt hittem Szunion közelebb van, ez nem ért kellemesen, mikor megláttam :D
Az a baj, hogy Irea-tól Athén pont annyira van messze, hogy még egy napért nem másznék vissza (na meg egyetlen szabad nap lesz Irea-ban, ha azt is kilövöm, akkor 4 nap alatt tengert se látok :) (1- Athén, 2 - Korinthosz-Mükéné-Epidaurosz-stb, 3- Olympia, 4 - szabadnap - az az alap terv, a következő napon már csoszogunk át Varikó beach-re)
Szia!
Ne haragudj, de ez szerintem nem fog menni, legalábbis 1 nap alatt, megnézve minden érdemleges látnivalót.
Tolo-Athén , úgy hogy a város dél-keleti részén akarsz parkolni 4,5-5 óra oda-vissza. Ha elmész Sounionba az még 2,5-3 óra szintén retúrban, attól függően melyik nap és mikor mész.
Tehát 7-8 órát csak vezetsz és utazol, nem beszélve a captatásról-acropolimászásról. Ja és a Posszeidon templom is a dombtetőn van. Plusz a meleg a kövek között. Írtad hogy a 78 éves anyukáddal mész, hidd el Ő ezt nem fogja bírni. Szerintem te sem.
Akropolisz és az Agorák +Plaka(kaja,fagyi)+egy múzeum minimum 5-6 órás program és akkor Athén nagy látnivalóinak a felét sem tekintettétek meg.
Első opció az volt, hogy rögtön a piros végén Anthoupoli megállónál leteszem. Aztán rájöttem, hogy ha le akarok menni Szunionba is, akkor az messze lesz, még ha ideális is Akropoliszba. Így most ott tartok, hogy Ilioupoli -nál teszem le, mert az közelebb van utána tovább. De bármi egyéb opciót is szívesen meghallgatok :)
Nekem azt írták Athén fórumon, hogy külterületeken nem szokott gond lenni, biztonságos letenni.
Mi tavaly Kretarol visszafele, a kikotoben alltunk meg ahol volt hely. Tilto tabla nem volt, a kocsihoz sem nyultak. Onnan Metroval 15 perc a belvaros. egy ures kocsival en barmelyik metro vegallomas kozelebe megallnek.
Sziasztok! Toloból szeretnénk 1 napos Athén felfedezést megejteni a nyáron. Az autót valahol a város szélén leparkolni, utána metróval bemenni a központba. Van tippetek hol lehet parkolni, biztonságot, árat, tömegközlekedést figyelembe véve?
Gazt égettem volna a kertben és nem volt otthon grillgyújtó folyadék, emiatt bespricceltem kis benzinnel, hogy tuti meggyulladjon..... el tudod képzelni mi jött utána...
Pfuu grilltérben nem mertem volna :) Itt biztonságos volt, mert amint írtam 200 literes nagy olajoshordó alján volt 20-30 centire, a semmi közepére betonplaccra tettem ki, csak a hangján meglepődtem - meg azon, hogy milyen soká égett nagy lánggal, ilyen kicsi is.
Tudunk még valami olyan témát, amit fizikával magyarázunk meg, és köze van a gépjárművekhez? :D :D
Amúgy valóban, a hirtelen belobbanás is tud robbanásszerű hangot kiadni magából. Én egyszer maradék kb 1 deci benzint használtam gyorsítónak egy 200 literes nagy fém hordóban avarhoz (szóval teljesen biztonságos volt, az alján volt csak 20-30 centi cucc, sehol a környéken semmi), és nem kicsit lepődtem meg, hogy milyen hirtelen nagy hangja van a begyulladó benzinnek. Pedig tényleg minimális mennyiség volt.
Nem muszáj egyetérteni,de attól még úgy van.A kifolyó üzemanyag éghet a légzsák patronok durrannak az üveg is meg még egy két dolog de ez nem robbanás.persze ahogy már fentebb is említette a fórumtárs,ki tudja mi volt az autóba,hozzá teszem még a gázpalacknak is kell jó néhány perc hogy felrobbanjon(az sem mindegy hogy tele félig üres vagy üres).
Szóval egy autó önmagában nem fog felrobbanni,az más kérdés hogy mit visz.
A benzinről nem árt tudni, hogy folyadék halmazállapotában nem képes az égésre.
A párolgó benzin az ami meg tud gyulladni.
Ha kitöltesz egy kis benzint egy tálba és azonnal meggyújtod, akkor látni fogod, hogy csak a felülete ég.
Ha ebben a tálban hagyod néhány percet párologni, akkor óvatósan a begyújtással, mert a tál fölött a benzingőz belobbanhat (ezt érzékelheted robbanásnak is)
Az, hogy a szétfolyó üzemanyag* meggyullad és hevesen ég, nem robbanás. Az autók tényleg nagyon ritkán robbannak fel, miután nincs mi felrobbanjon bennük**. Ez alól a gázüzemű a kivétel, de annak a felrobbanásához is hosszan tartó heves tűz kell, és működésképtelen biztonságiszelep.
Ettől eltekintve egy teljes terjedelmében égő autóhoz nem tanácsos közel menni, a tűz intenzitása pillanatok alatt is változhat, valamint azon már úgy sem lehet mit menteni.
* az üzatank nagyon ritkán sérül, olyan helyen van, ahol a legkevésbé törnek az autók.
** mármint magában az autóban. Hogy mit szállítanak benne, az egy másik kérdés.......
A robbanással kapcsolatban nem értek veled egyet,bár tudom,hogy nem ez a jellemző,de sajnos személyes "élményem" van ezzel kapcsolatban,hogy ütközés után felrobbanó autóban öt ember égett halálra.Nem volt nagy élmény,de ez volt a valóság, és ezért szoktuk mondani,hogy sohasem mond ,hogy soha ):
Sajnos eleve ott kezdődik a történet hogy az emberek egy részének lövése sincs mit kéne kezdeni a helyzettel ezért neki sem áll,aztán ott vannak azok akik azt hiszik hogy az történik mint ami az amerikai filmekbe,nagy robbanás,tehát inkább menekülnek.Megnyugtatok mindenkit nincs olyan robbanás.Ha most tippelnem kéne,azt mondanám hogy kb.minden tizedik autó állna csak meg.
A port mindig fel kell rázni használat előtt.Nincs baj a lejárt szavatossággal,az a lényeg hogy a nyomásmérő mutatója az optimális tartományba legyen(persze ha nem olyan helyen van ahol előírás,ott kell az érvényesség)
Igazán nem kötekedni szeretnék, pár hete kérdeztem én is az Ohrid-Szkopje útvonalat. Akkor Tetovo felé írtad, hogy az a rövidebb. Vagy csak km-ben? Időben a másik gyorsabb?
Lehet, hogy egy idealista hülye vagyok, de szerintem az nem áll meg akinek nincs tűzoltó készüléke és úgysem tud segíteni. Én már álltam meg égni készülő teherautó mellett. (kiskocsival) A fiatal kolléga felbillentett fülke mellett állt tehetetlenül mert a rég lejárt szavatosságú poroltók nem indultak el.(motortűz készülődött de nagyon) Kicsit meglepődött amikor a segítségem abban nyilvánult meg, hogy erőből az úttesthez vágtam mindkét készüléket. Utána egyből felböfögték a szódabikarbónát. Persze nem magamtól vagyok ilyen okos. Egy tűzoltó barátom tanított. A por egy idő után összeáll a készülékben. Újra porrá kell törni! Persze ha már nincs nyomás akkor ez sem segít. Itt még volt, ezért megmenekült a verda. Mindez az M0, ócsai úti leágazásán történt vagy 6-8 éve.
Görögország felé megállunk egy pár napra Ohridi tónál, a kérdésem, hogy Szkopje után milyen útvonalon érdemes menni, Tetovo (Gosztivar) irányában vagy kerülővel tovább az E75 úton és később letérni? Lényeg hogy minél jobb úton és gyorsabban haladjunk
Román rendőr egyszer elkérte a határon, de talán csak azért mert szem előtt volt és románul is rá van írva a használati utasítás. Bólintott és visszaadta.
Amit én olvastam szabályt, abban csak annyi van, hogy tűzoltókészülék. Nem határozza meg a fajtáját, méretét, így kénytelenek lesznek elfogadni. Amibe esetleg beleköthet, az az érvényessége.
Tőlem, most már több mint 30éven át, sosem kérték sehol. (és az izzókészletet sem. Gyanítom, hogy már ott sem kötelező, ahogy nálunk sem)
Ez az autó nem kicsit égett, hogy odamegyünk többen a kis 2 kilós vackokkal és eloltjuk. Konkrétan mire odaértünk már égett az egész utastér 2-3m magas lángokkal. A hőség miatt már a közelébe se lehetett volna menni, hogy kifújd az oltókészüléket.
Szoktam veled egyetérteni, de most nem tudok. A véleményed általánosító és nem is igaz, hiszen csak abban lehetsz biztos ahogy te reagálsz egy égő kocsi vagy más láttán. Általános magyar szokásként ezt kimondani....inkább nem viszem tovább.
Nekem sikerült a saját autómat eloltani egy 1kg-os poroltóval. Szóval nem annyira lehetetlen az.
Aztán ha van mindenkinél és segítenek is, akkor a sok kicsi sokra mehet. Persze, ha úgy állunk hozzá, hogy áááá, úgy sem tudok segíteni, akkor nem. Akkor lesz felháborodás, ha nekünk lenne szükségünk a segítségre és a többiek tesznek rá....
"Nyilván ezek a készülékek (még a 6 kg-os is) csak kezdő tüzek oltására alkalmasak és ha több autós visz oda egyszerre segíteni , akkor az oltóerő nagyobb lesz."
Igen ez így van, ezért nincs sok értelme az előírt 2kg-osnak. Albániában láttam egy éppen kigyulladó autót, kb azalatt a 20 másodperc alatt mialatt mellé értünk már lángokban ált. Mondjuk nem tett jót a tűznek, hogy a szegény sofőr kinyitotta a hátsó ajtót, mert rengeteg levegőt kapott hirtelen a tűz. Átfutott az agyamon, hogy jó lenne segíteni, de ha nem sajnáltam volna a pénzt a 2 kilós tűzoltó készülékre, akkor is mire mentem volna vele...
Ahh értem :) Ígérem, jókislány leszek :) Csak ilyenkor - legalábbis bennem még - van para. Tavaly megállítottak Erdélyben.. totál be voltunk tojva, aztán végtelen illedelmes volt, kis időt kért stbstb, szavam nem lehet, milyen flottul-illedelmesen intézett mindent, és csak az iratokat kérte. A kiszállást legtöbb helyen negatívan értékelik, fel se merülne, csak tekerem az ablakot és elbújok :D
Én csak leírtam, hogy mi az amit kérhetnek. Ugye nem fogsz záróvonalon előzni? 180-al száguldani? A piszkos szerb anyjukat szidalmazni ha meg mernek állítani? Kiszállni a kocsiból? Fontos!! Nem szabad! Ez esetben nem fognak megállítani és nem fogják kérni a kötelező dolgokat. A határon se. Hála pártunk és kormányunk vezérének aki jó kapcsolatot ápol a szerbek hasonló potentátjával, hacsak nem csinálod az előző csúnya dolgokat, békében átmész Szerbián. Vegyél 800 ft.-ért egy semmirevaló izzókészletet ha véletlenül belebotlasz egy buzgómócsingba(nem fogsz mert rohadt meleg lesz) és ennyi! MK. ugyanez. Biztonsági öv be!
Hát...az izzókészlet tényleg csak "riasztásnak jó", van olyan autó, amelyiknél útszélen ki sem tudnám cserélni pl. a városi fényt, annyit kellene bontani hozzá. Ha van assistance, meg kell mutatni a rend éber őrének a papírt, hátha felfogja, hogy ha baj van, jönnek és kicserélik Neked.
Tűzoltó készülékes komám mondta, hogy a gázzal oltó (pl. CO2) messze nem olyan hatékony mint, a habbal vagy a porral oltó (igaz nem marad utána kosz). A habbal oltó kiváló az éghető folyadékok (benzin) oltásához, a porral oltók általában A B C jelűek, ez mindhárom halmazállapotú égő anyaghoz jó. A porral oltónak azért jobb a hatásfoka, mert az oltópor "ráolvad" az égő anyagra és ezáltal hosszabban akadályozza az újragyulladást. Nyilván ezek a készülékek (még a 6 kg-os is) csak kezdő tüzek oltására alkalmasak és ha több autós visz oda egyszerre segíteni , akkor az oltóerő nagyobb lesz.
Nem is gondoltam, hogy tényleg kötelező, azt hittem, csak valami TV-t túlkapás :)
Veszek akkor majd valami 2 kilósat. Pótkerék van, zöldkártyát direkt kikértem, mintha vontatókötél is rémlene a pótkeréknél. Elsősegély ha nem is láda, de valami zacskóban bontatlannak tűnik benne.
Izzókészlet.. ez most komoly? :O Régen adtak a kocsihoz, de most. Megnéztem a Bárdiban, komolytalanok :) Vegyek egy legolcsóbb 850FT-osat, aztán mutogatom?
Most néztem meg, az enyémbe D4S, HB3, H8; irányjelző,tolató,köfdény: 21W, rendszámtábla 5W - ezek kitudjamilyen típusszám :) A többi meg LED. Na most erre hogy vegyek készletet? vegyek mindenből egyet aztán mutogassam? Még azt se igazán szeretném, egyszem D4S is 15ezer fölött van :O Előzőben se volt mondjuk, ott a tompított volt hajlamos kiégni, ezért mindig volt nálam minimum 2 H4-es izzó és ennyi.
Mindig későn veszem észre ha hülyeséget írok. MK.-ban nem kötelező a tűzoltó készülék,(csak nekem a kamionon) de mivel SRB.-GR.-ban kötelező ezért a dolog formális.
Ha már a rakott-üres kamiont szóba hoztad nem állhatom meg, hogy ne írjam meg ott mi a helyzet. Na nálam aztán nagyon nem elhanyagolható a különbség. Főleg a domborzati változások hoznak durva adatokat rakottan. El lehet gurulni 6 kilométert 1 liter gázolajjal, de az 1/1 is előfordul. Szóval tényleg csak a kiskocsinál hirdesd a nagy igazságot! :-)
Bizonyos ideje megváltozott a fórum. Egyszerűen nincs gond, ha eltérünk a szigorúan vett témától. A fóliáról! Tavaly a nőm E osztályos Mercedesét befóliáztatta a hővédős fajtával. Mondhatom nagyon érezhető volt a hatás. Nem nagyon hittem benne, de kellemesen csalódtam. A magamén csak azért nem csináltatom meg, mert nekem nem tetszik, hogy elől nem lehet.
Nemcsak Szerbiában kötelező tartozék a tűzoltó készülék. A teljesség igénye nélkül és a kedves mama meg ne tudja! Vontatókötél, SRB-MK. Izzókészlet SRB. A tűzoltó (nekem egy egyszerű Tescós szpré van) készülék, SRB.-MK.-BG.-RO.-GR. Pótkerék SRB. Ha gyárilag nincs akkor elfogadják a defekt javítót. Az utazók számának megfelelő kukás mellény. Gyöngyszemként a minket nem érdeklő Franciaország a csúcs. Vagy 5 éve hallottam kollégáktól, hogy az alkoholszonda is szükséges a csigaevőknél! Ugye tudjuk, hogy bármennyire is el nem kéne, kérik a nemzetközi biztosítási un. zöldkártyát teljesen ad hoc módon, van amikor az országból kilépéskor MK.-ban. Néha a személyes utas biztosításra is kíváncsiak bár mostanában már nem jellemző. Most ennyi jutott eszembe.
Szerintem is jó, eleve átmelegedésre is, hiszen kevésbé süt be, meg a hátul ülőknek akkor is, ha amúgy pont úgy süt a nap, hogy közvetlen besütne, sokat megfog rajta. Nekem a mostanin és az előzőn alapból volt, ismerősnek ugyanolyan típus volt, de azon nem volt, nem cseréltem volna vele :) Ha nem nagy pénzügyi tétel, mindenképpen megéri.
Ha már ennyire offolunk, lenne egy kérdésem nekem is.
Autóüveg fóliázással kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Nem az optikai tuning része érdekel, hanem aki olyan fóliát tetetett, aminek van hővédelmi funkciója is, mennyire érzékelhető a hatása? Mivel csak a B-oszloptól hátrafele lehet tenni, főként a hátul ülők érzik (vagy nem érzik) a különbséget. A szakember a Skyfol HP fóliát ajánlotta, aminek UV és infra védelme is van (ez a sorozat a hőért felelős infrasugarak 50%-át gátolja).
Mindez egy kiskocsira lenne téve (Suzuki Swift).
Tapasztalat valakinek? Előtte-utána?
Csak mert ha annyira nem jelentős a különbség, és a hátul ülő utas csak annyit mond, hogy hááát, éppen mintha érezne valami különbséget.... akkor lehet adok ki érte huszonvalahányezret. Csak ha azért tényleg érzékelhető.
Első ilyen hosszú utunk lesz a családdal (1500 km), és Görögországba is először megyünk, úgyhogy végülis nem is off, topik témába illik.
Halon,hab,por.ez a sorrend,de mivel halont már nem gyártanak mert betiltották,így a hab a legjobb választás,kivéve ha az ember tud szerezni valahonnan halont. C kategória elhanyagolható,éghető gázok egy autóban nem igazán vannak.
Köszi, utána járok! Első körben ABF-ben csak "konyhai tüzekre" feliratosokat találtam, és ugye ez a nevéből eredően nem tud C-t - bár az nyilván ritkábban kell kocsinál is.
A mondatom utáni ":D :D :D" pont jelezte is, hogy mennyire gondoltam komolyan, nyilván ígyis bele kellett kötni :D Mindegy, részemről zártam is a meddő vitát.
Az alacsonyra ültetett járműnek nem lesz jobb a légellenállása.
Az ültetéssel két dolgot érnek el: alacsonyabbra kerül a tömegközéppont, így nagyobb kanyarsebesség érhető el. A másik ok, hogy a jármű alatt átáramló levegőnek kisebb keresztmetszeten kell áthaladnia, ami miatt a levegő felgyorsul ami szívóhatást eredményez. Ez növeli a leszorító erőt, ami szintén nagyobb kanyarsebességet eredményez.
Hah! Biztos azért, mert megpakova 3 centivel alacsonyabban suhan, és kisebb/jobb a légellenállás :D :D :D
Bocsi, már énis kivagyok ettől a fizikai kérdéskörtől, és bocsánatot kérek, mert kb miattam indult el :) De igazán nem gondoltam, hoyg ez lesz belőle :O
Elnézést, ha kötekedésnek érezted a hsz-aimat. A dolog onnan indult, hogy valaki azt állította, hogy autópályán nem befolyásolja a fogyasztást a jármű tömege. Próbáltam megmagyarázni, hogy ezen állítás miért nem felel meg a valóságnak. Hozhattam volna üres kamion és teli kamionos fogyasztási értékeket is, de kamionnal ritkán utazunk. Abban maradtunk, hogy személyautó esetében a többletsúlyból eredő fogyasztástöbblet elhanyagolható, de ettől még van.
Esetedben arról van szó, hogy az egyébként 7 l átlagfogyasztású autóddal elautóztál 5000km-t 6,2 átlaggal, megpakolva. Teljesen reális érték, hiszen az utad nagy részét pályán tetted meg, míg gondolom a 7 l- es átlagban nem csak pálya van.
Tedd meg legközelebb ezt az utat csomagok nélkül, egyedül, majd az ott kapott átlagfogyasztást vesd össze a múltkorival. Biztos, hogy mégjobn átlagot produkálnál.
Az eltérés oka pedig a tömegből adódna
Tudod, krumplit a krumplival illik összevetni, a paradicsom pirosabb lesz, ha már nem zöld
Jaj ne is mondd! Aug 1. :( Amúgy jham, simán kimennék énis tempomat nélkül is, sose volt eddig (illetve csak a második kocsimban van, amit évente kb 100-200km-re használok, csakis ideális időjárási viszonyokban), pedig idestova 30+ éve vezetek fixen. De ha már van technika, pihenek addig is. Itthon pl napi munkába járásra is nagyritkán pöccintem be, pedig megyek pályán is.
Más: minap elemezték a TV-ben, hogy Szerbiában büntetnek, ha nincs tűzoltókészülék. Tudom, itt azt írtátok hülyeség. A probléma ott van, hogy Anyu a TV-ben látta a hivatalost... :D szóval parancsba adta, azonnal szerezzek be valamit :D
Itt viszont elakadtam. Megnéztem egy Totalcar-os tesztet, ezt. Itt ugye azt írja, hogy ami húúdetuti, az a 24mp-ig oltó 6kg-os (de 12kg-nak megfelelő) Bavaria VoleX P6 XL porral oltó (55A 233B C), 6 kg.
Valaki nincs otthon a témában? Ezek a 6 kg-osok már elég nagy helyet foglalnak :O másrészt viszont ha már pénzt adok ki, akkor inkább fizetek 13 ezret valami olyanért, ami ha neadj isten valaha az életben kell használni, akkor jó is lesz valamire, mint hogy vegyek egy 1 kg-os izét, hogy tudjam mutogatni a rendőrnek - mert az ugye masszív pénzkidobás. Szóval valami ár-érték arányban megfelelő modellt keresek - akár nyilván mást is, mint ez a pár, ami a tesztben van, csak én mást nem ismerek.
Tudom, tudom felesleges, de ezen túl kell lendülni, és elindulni a megoldáshoz vezető úton :D
"A 3. emeleti cipekedés is a fenti leírást igazolja, csak egy kicsit közérthetőbb példán próbáltalak rávezetni a fentiekre."
hát ennek köze nincs hozzá.mi is történik mikor jössz le egy lépcsőn,fogalmazhatunk úgy is hogy tulajdonképpen folyamatosan fékezel lefelé jövet,ha nem így lenne akkor addig gyorsulnál míg szép nagy zakó lenne belőle
"hegytetőn megtankolnál, a völgyben meg eladnád a megtermelt üzemanyagot."
Szó sincs megtermelt üzemanyagról,el nem használt üzemanyagról van szó.Marhára nem ugyanaz!
"azaz energia átalakítás nem történhet veszteségek nélkül"
Ennek az ellenkezőjét sem állította senki.
"Annyi köze van, hogy elméleted szerint az emelkedő után jön a lejtő, így amit elveszítesz az emelkedőn, visszanyered a lejtőn."
És ez így is van,ez az átlagfogyasztás,ezt csak azért írtam mert te pár hsz.-el előbb csak azt hoztad pl.-nek hogy az autónak fel kell mennie az emelkedőn.
Mondok egy példát a valóságból,én annak mindig jobban hiszek.
Van itt nálunk egy kb.2km hosszú 10%emelkedő,az én autóm kb.6,5-7litert fogyaszt átlagba,ha megyek felfelé az emelkedőn a fogyasztás felugrik kb.9literre viszont ha jövök visszafelé akkor lényegébe 0 literes fogyasztással megteszek 5km-t.
Szóval sorolhatod itt a fizika törvényeit emelkedőkről meg tömegről,a lényegen nem változtat,azzal az autóval ami 7 litert fogyaszt átlagban azzal lementem megpakolva görögországba 5,7literből az összesen megtett 5ezer km. pedig 6.2 volt.
És ez alapján mondhatjuk azt is hogy a te gondolkodásod meg van cáfolva ugyanis nehezebb autóval kevesebb volt a fogyasztás.
De még egyszer mondom,itt nem erről volt szó.Amibe te belekötöttél ott nem neked van igazad.
Annyi köze van, hogy elméleted szerint az emelkedő után jön a lejtő, így amit elveszítesz az emelkedőn, visszanyered a lejtőn.
Sajnos ez nem így van, felfele mindig több energiát fogsz elhasználni, mint megtakarítani lefele. Ha ez nem így lenne, akkor a hegytetőn megtankolnál, a völgyben meg eladnád a megtermelt üzemanyagot.
Tulajdonképpen az történik, hogy az üzemanyagot mozgási energiává alakítod azzal, hogy a jármű halad. Ha hegynek mész fel, akkor az üzemanyag egy része helyzeti energiává is alakul.
Amikor lefele jössz, akkor ez a helyzeti energia átalakul mozgási energiává, ami elvileg hajtja az autódat, de......
.... jelen ismereteink szerint nem létezik perpetum mobile, azaz energia átalakítás nem történhet veszteségek nélkül. A "megtakarított" üzemanyagot felemésztik az ellenállások (gördülési, légellenállás, a motor hajtásláncának veszteségei; stb)
A 3. emeleti cipekedés is a fenti leírást igazolja, csak egy kicsit közérthetőbb példán próbáltalak rávezetni a fentiekre.
Esett egy kicsit intenzívebben a csapadék a megszokottnál, amit a csatorna rendszer nem tudott elnyelni.
Persze ilyenkor a település vagy az adott terület legmélyebbi pontjára összegyűlt a víz, amire kiszállt a helyi hiradó, 5 percnyi riportot forgatni, mondván katasztrófa helyzet van.
Javaslom húzzatok magatok után egy yacht-ot vagy csónakot a belgrádi átkeléshez.
Amúgy igen, nagyon viszket már a talpam.
De hogy ne unatkozzatok feldobnék egy - szerintem - jó kis témát.
Egyébként amit itt írogatunk, mind puszta kitaláció, elmélet. Vezetés közben, az adott helyzetben döntjük el, mikor avatkozunk be a technika dolgába (már ha van mibe beavatkozni, mert jó néhányan szerintem mindenféle extra nélküli járgányokkal is simán teljesítik az utat).
Azt hiszem erőteljesen pótcselekszünk, és megyünk egymás agyára ;-), mert már mindenkinek bizsereg a talpa, indulna legszívesebben, de a nyaralásig még van néhány nap, hét, esetleg hónap....
"hát inkább előre menekülök. Kivétel persze, ha rendőr, tűzoltó, mentő, stb. jön mögöttem a belső sávban."
Pedig sokszor az is jó megoldás,arról nem is beszélve hogy az emberek 95%-a vagy inkább 99% nem tudja mit kell csinálni autópályán ha kéklámpás autó jön.
"...Felpumpálom a sebességet 120 km/h-ra.." - tehát tulajdonképpen "rálépsz" a gázra (csak utána a technikára bízod a kivitelezést).
Nem látom, miben tér el attól, amit én írtam....
Én azt próbáltam csak ecsetelni, hogy 130-al a legritkább esetben tudsz menni a szerb szakaszon. Belgrádig nagy a forgalom, utána Nis környékén is vannak egy csomóan. A kettő közt (meg most talán Nis után) van esély arra, amit írtok, a zsúfoltabb szakaszokon meg "gépészkedik" az ember, vagy a technika (én nem bíznám magam rá teljes mértékben, persze ez csupán megszokás kérdése).
Csatlakozom, énis baromi ritkán nyúlok bele, persze ha nagy a dugó és jobban ki kell centizni a besorolást, akkor lehet hogy bele kell. De amúgy énis szépen kisorolok és hagyom hogy a tempomat utána felgyorsítson :) Fő a kényelem :)
Hangsúlyozom, ez itthon be szokott válni abban az időszakban amikor én közlekedem, de ez persze nem jelenti azt, hogy máskor máshol is ez a jó taktika, de alapjaiban véve itthon nekem működik, hogy pont így csinálom, mint az előzőekben leírtak :)
"így mikor be akarsz sorolni a külső sávba, neked kell fékezni, majd besorolás után már a tempomat végzi a dolgát."
Véleményem szerint így pont nem praktikus csinálni. Ha bent megyek a belső sávban, akkor azt vélhetően legalább a megengedett maximális sebességgel teszem. Ha utol ér valami száguldó-villogtató végzet, akkor megpróbálok gyorsítani, ameddig azt biztonsággal tehetem és alkalmas pillanatban, amikor elhaladtam egy konvoj mellett, kimegyek a szélső sávba és ha az őrültkém el ment mellettem visszatérek ugyanazzal a lendülettel a belső sávba. Ha ennek kell egy fél km, akkor kell. A hátul jövőre is vonatkozik a sebességhatár. Fékezni semmi esetre sem fogok a szélső sávba soroláshoz, mert ezzel a saját lendületemet (és persze a mögöttem jövőkét is) megtöröm, aztán vagy fékeznek vagy nem, hát inkább előre menekülök. Kivétel persze, ha rendőr, tűzoltó, mentő, stb. jön mögöttem a belső sávban.
"Furcsa is lenne, ha előbb váltanál sávot (tetű lassan), majd mikor t. érzékeli, hogy mehet, elkezd gyorsítani."
Lehet, hogy furcsa, de én pont így csinálom. Lehet hogy ez autó-függő is? Megyek pl. 90 km/h-val az előzendő jármű mögött. ACC és a Lane assist bekapcsolva, tartja a sebességet, a távolságot és a sávot. Az előttem menő szintén 90 km/h-val megy. Felpumpálom a sebességet 120 km/h-ra (de az ACC miatt továbbra is csak 90 km/h-val megyek). Nem jön senki szemből, bal indexet kiteszem, ekkor a Lane Assist enged sávot váltani és mivel szabad a sáv az ACC már nem blokkol, az autó hála a DSG váltónak már gyorsít is ezerrel, mint ha a gázt nyomnám.
"A G erő igyekszik az autódat a földhöz szorítani ...."
A kerekeken fellépő gördülő ellenállásban valóban van szerepe a súlynak, ezért nagyobb terhelésnél keményebbre fújjuk a gumit hogy a súly és az ellenerő közti erőkar kisebb legyen.
Általában az emelkedő után van egy lejtő is,tehát ami az emelkedőnél kiadás az a lejtőnél bevétel.
Ez sem teljesen igaz.
Vegyünk egy egyszerű példát. Fel kell menni a 3. emeletre a lépcsőn gyalog. Majd fel kell menni a 3. emeletre a lépcsőn gyalog 30kg terhet cipelve. Nyilván ez utóbbi esetben jobban elfáradsz, ezt nem kell különösebben magyarázni.
Ha már fenn vagy a 3. emeleten, hogy könnyebb onnan lejönni? Teherrel, vagy anélkül? Melyik esetben fáradsz el jobban?
Ahogy írod nagyon autó és konfiguráció függő. Nekem a családi autó egy Renault Grand Scenic II-es dízel. Akárhogy pakolom tele, Budapestről simán lemegyek vele a macedón-görög határig, nem kell izgulni, hogy közben tankolni kellene, ehhez 130-140 körüli tempó tartozik GPS szerint.
Ha felkerül a 350 literes tetőbox, ami a pakolás miatt inkább kocka mint hosszúkás, akkor izgulni ugyan nem kell, de a macedón oldalon az első Lukoil kútnál már tankolni kell Kumanovo környékén.
Nem szükséges, hogy távolodj a Föld középpontjától.
A G erő igyekszik az autódat a földhöz szorítani, ez a szorító erő pedig annál nagyobb, minnél nehezebb az autód.
Normális esetben az átlag autós nem a Föld középpontja felé igyekszik, hanem jellemzően arra merőleges irányban(ez lesz a vonóerő, amit a járműved motorja fejt ki). Ez lesz az az erő, ami eljuttat téged A-ból B-be.
Általános iskolai anyag, hogy a két vektor eredője fogja adni az elmozdulás vektort.
Az átlag autósnak - akinek nem a középpont felé vezet az útja - a leszorító erőre nem lenne szüksége, tehát ez egy veszteség, amit le kell küzdenie a motorodnak.
A másik sarkalatos pont, hogy bármennyire is egyenes vonalú egyenletes mozgásnak tűnhet az autópályán történő haladás, korántsem az.
Az autópályán is vannak szintbeli különbségek(emelkedők), melynek leküzdéséhez szükséges energia mennyisége függ a tömegtől. Könnyen belátható, hogy ha felsétálsz a 3. emeletre minden gond nélkül, nem fáradsz el annyira, mintha a válladon egy cementes zsákkal kell megtenned ugyanezt a mutatványt.
Sajnos az Athénig vezető úton kanyarok is vannak, még ha viszonylag nagy sugarúak is ezek az ívek.
Azt mindenki felismerte már gondolom, hogy ha egy kötél végére kötött súllyal elkezd forogni, akkor minnél nagyobb ennek a kötél végére kötött súlynak a tömege, annál nehezebb azt forgás közben megtartani, tehát annál nagyobb erőt kell kifejteni az egyensúly megtartásához.
A kanyarokban az autó is így működik, ha nagy a tömeg, akkor nagyobb erő kell annak az úton tartásához azonos sebesség mellett, ez könnyen belátható.
Mindezek tények, ezekkel kár vitatkozni.
De mint mondottam korábban, ezek az eltérések 1000 km távon elhanyagolható fogyasztás különbséget okoznak, számolni semmiképp nem kell vele.
Én itt szoktam megnézni az üzemanyag árakat. Nem teljesen pontos, de jól közelíti az aktuálist (gondolom holnap - kedden frissítik majd).
A magyarországi kutakat pedig ITT hasonlítom össze. (Gomdolom ismeritek..)
A maciknál a legolcsóbb most is tényleg. Pár éve még sokkal olcsóbb volt, mint nálunk, de azóta elég jól közelíti a magyar árakat (vagy mi közelítjük az övékét...).
A kannát én be szoktam csomagolni egy műanyag szatyorba és amint lehet beleöntöm a tartalmát a tankba (addig meg elvan hátul az autóban).
Azt hiszem ebben a vitában neked van igazad. A hazai vegyes közlekedésben tapasztalt fogyasztáshoz képest nem fog nőni észrevehetően a görögországi utazás alatt mérhető fogyasztás.
(Persze, ha itthon valaki csak mellékutakon járt 90-el, ahhoz képest sok lesz.)
Az adaptív tempomat (ha jól sejtem az van az autódban), sem "néz" oldalra, hanem csak az előtted levő utat pásztázza, így mikor be akarsz sorolni a külső sávba, neked kell fékezni, majd besorolás után már a tempomat végzi a dolgát. Az előzéskor sem csak a tempomat dolgozik, mert te adsz gázt, gyorsítasz és mikor már kint vagy a szabad sávban ott lép működésbe tempomat barátunk. Furcsa is lenne, ha előbb váltanál sávot (tetű lassan), majd mikor t. érzékeli, hogy mehet, elkezd gyorsítani. (Több autó jön a másik sávban, te épp beférnél közéjük, csak a tempomat erről nem tud, ezért jön a csitt-csattt. Te viszont másképp működsz és meg tudod oldani ezt a feladatot. Az autókban lévő MI még nem ilyen fejlett).
Szóval kis forgalmú úton jó, de sűrűbb forgalomban csak akkor, ha maradsz a helyeden és nem váltogatod gyakran a sávot.
Én akkor szoktam használni, mikor a nagyobb városoktól távol vagyunk és lecsökken a forgalom néhány belátható autóra.
Ha a járműved nyugalmi helyzetben van(tehát áll), akkor tudjuk, hogy hat rá a gravítációs erő :G=m*g. Ennek az erőnek a nagysága függ a test tömegétől.
Ha ez a test mozog(azaz sebessége is van), akkor ez a Gravitációs erő ugyanúgy hat rá, és bizony ugyanolyan erővel, mintha a tested állna.
Amikor a járműved halad, ezt a gravitációs erőt is le kell küzdened.
Tehát badarság azt állítani, hogy a tömegtől nem függ a járműved fogyasztása.
Egyezzünk meg abban, hogy 1000km távon a +/- 50kg valóban elhanyagolható fogyasztás különbséget eredményez.
A menetellenállással kapcsolatban részigazság amit írsz.
Valóban két dologról beszélünk, és amire gondoltam az a lég-, vagy még helyesebben közegellenállás.
Az a helyzet hogy tényleg nincs jelentősége a tömegnek ez esetben,negatív irányba semmiképpen.
Nekem a fogyasztásom görög nyaraláskor produkálja a legjobb értéket,pedig púpig rakjuk az autót,van ott plusz súly rendesen.
Persze mondhatjuk hogy ha nem lenne a plusz súly akkor esetleg még kevesebbet fogyasztana de itt nem erről van szó,
hanem itt az a lényeg hogy a mindennapi megszokott fogyasztásodhoz képest egy ilyen úton megpakolva sem kell nagyobb fogyasztásra számítani.
Több üzemanyagot spórolsz azzal hogy "egy gázon"utazol ezerpárszáz km.-t,mint amennyi többletfogyasztást produkál a plusz súly.Szóval súly ide vagy oda nem kell többletfogyasztással számolni egy ilyen úton.
"Az könnyen belátható, hogy egy x-nél nagyobb tömeg esetén több energia szükséges a B-be jutáshoz, következésképp több üa-ra van szükség."
1. Ugyanarról a járműről van szó.
2. A fizika szerint egy sík felületen egyenesvonalú egyenletes sebességű mozgást végző test mindaddig megtartja mozgási energiáját/sebességét/, amíg nem hat rá ellenerő. A tömeg önmagában nem ellenerő. Ergo, az energia a tömeg egyenletes sebességre gyorsításához szükséges. Természetesen nem fog elgurulni Athénig egy felgyorsítással, mert a valóságban folyamatos ellenerők hatnak az autóra. Csak ezek az ellenerők jelen esetben elhanyagolható mértékben függenek a tömegtől.
3. Nem menetellenállás, hanem légellenállás. A menetellenállásnak sok egyéb összetevője is van, amik messze nem négyzetesen változnak.
hát de ha lassabb van előttem, vagy levillog és ki kell mennem jobbra, attól még a tempomat ott van, nem kell hozzányúlnom. ha kisávolok jobbra és lassabb jön elém, akkor lassít. aztán majd felgyorsít ha eltűnik előlem. A lényeg a 130-as limiter :) De persze, ha 10 percig 100-al kell araszolni, akkor utána énis meg merek előzni majd valakit :D Remélem a csütörtök ebből a szempontból kicsit nyugis lesz.
Kannán énis gondolkodtam, de nincs olyan nekem, amitől ne lenne benzinszag egyáltalán, szóval azt mégse viszem. Ebben csak 58 literes a tank (jó persze gondolom ha porzik mindennel bele tudok szuszakolni 60 litert is, de ezt még nem próbálgattam).
Optimálisan fix 130-al közlekedve 9.2-öt eszik, de abban tényleg nincs semmi más, egy tök üres 70km-es pályaszakaszon mértem. Amikor dugó volt, és araszoltunk a pályán, akkor 10.5
És persze, ha mutatja hogy már kopog a tank nyilván tankolok :) Azt nem is tudtam, hogy Macedóniában ennyire olcsó... illetve ha a görög árakat nézem annyira nem nagyon olcsó, csak a görög a brutálsok, az 530 nem piskóta. Úgy néztem kb 4500-5000 km-t fogunk menni, szóval pályamatricával szerintem nem lesz elég 300 ezer csak az útra. A benzin minősége mondjuk jobban izgat.
Ezért nem mindegy milyen tetőboxot rak fel az ember (már persze, ha fel kell rakni egyáltalán), mert egy rossz alakú box akár 1-2 literrel megnövelheti a fogyasztást.
(Régebben egy Wagon R+ -al cirkáltunk. Mikor egy jófajta tetőbox is volt rajta, csak 2-3 decivel fogyasztott többet. Ebben a kismértékű növekedésben mondjuk sokat számított, hogy az autónak eleve szar az aerodinamikája... hívták "száguldó telefonfülkének" is.)
Losi, abban ne nagyon reménykedj, hogy 130-ra állított tempomattal végigautózod Szerbiát. Nem csak lassabbak vannak nálad, hanem lesznek gyorsabbak is (a törökök magasról tesznek a 130-ra), így ne lepődj majd meg, mikor a belső sávból levillog egy hátulról kb. 160-170-el érkező, német rendszámú Merci, stb.
(A külső sáv eleve esélytelen a 130-ra, mert tele van lassú buszokkal, kamionokkal, amik időnként bejönnek eléd, mert előzni akarják 105-el, a külsőben 100-al haladó másik nehéz gépet).
Ez a hol tankoljunk, hol ne tankoljunk téma is előjön minden évben. Gondoljuk végig ezt, érdemes-e foglalkozni vele. Ahhoz, hogy ne kelljen a szerb-makedón határ környékére kiszáradt tankkal érkezni, szerintem érdemes úgy kb. félúton (Lapovo) teletankolni a kocsit a drága szerb benzinnel.
Mai árakon számolva mennyi lesz a veszteségünk? TFH, az autónk 10 l/100km fogyasztású. Lapovó 300 km-re van a határtól, tehát ha még a magyar oldalon az olcsó benzinből teletankoltunk, ide érve max. 30 litert tudunk a tankba nyomni. A magyar és a szerb benzin ára közt 32 Ft (most!) a különbség, tehát Lapovóban 30*32=960,-Ft "veszteségünk" lesz tankoláskor. Ez nincs 1000,-Ft!!! Érdemes ezért centizgetni a határig? Ha útközben valahol vesztek egy kávét meg egy szendvicset már többet költöttetek ennél. Szerintem ennyi még bőven belefér az amúgy 3-4-500 ezer forintos nyaralás költségvetésébe.
És nem mellesleg holt nyugodtan vezeti végig az ember az 1000+ km-es távot.
Megj:
A maciknál kétszer tankolok + kanna is tele, mert azért a makedón-görög árrésre (most épp 166,-Ft ) már én is érzékeny vagyok, és az első macedón kútig Lapovótól megtett táv (~590 km) után már bőven van hely a tankban. Macedóniába érve már kb. 60 litert lehet tankolni, és így itt ~10000.-Ft nyereséget lehet elérni.
És még ha ehhez hozzávesszük, hogy ezt hazafelé is megcsináljuk, akkor az így nyert 20e Ft már nem kis tétel a nyaralási költségvetésben.
(Az én autóm megelégszik 7 literrel, de a jobb áttekinthetőség miatt Losi 10 l-es fogyasztásával kalkuláltam.)
Szóval akkor nem a súly a baj, hanem hogy 170 centi magas a kis dömper. A másikkal kellene menni, az csak 120 centi, csak szerintem abban nem férnének el a csomagok :D
Amúgy az igaz, az előző CR-V-vel voltunk tavaly nyáron Erdélyben 2-szer is, és még a hegyek ellenére se fogyasztott többet mint az itthoni vegyes-várososom, jól ellensúlyozták a lejtők. Pedig az aztán úgy megvolt pakolva hazafele, hogy majdnem fenéken csúszott.. na meg az LPG volt legalább, ott nem is néztem szinte sose fogyasztást :(
a +/-50kg tömeg miatt nem fog többet/kevesebbet fogyasztani, de még 150kg-tól sem. Az ilyen jellegű utazásoknál nincs jelentősége a tömegnek.
Mindenképp van jelentősége a tömegnek, csak egy személyautó esetében ez jelentéktelen különbséget okoz.
Egy teherautónál már nagyon nem mindegy, hogy üresben teszi meg az adott utat, vagy teherrel, a fogyasztása bizony tömeg függő.
Nyilván a többség nem teherautóval fog utazni.
A fizikai háttere az a történetnek, hogy egy x tömegű testet kell A-ból B-be juttatni, amihez adott mennyiségű energiára van szükség. Az energiát az üzemanyag adja. Az könnyen belátható, hogy egy x-nél nagyobb tömeg esetén több energia szükséges a B-be jutáshoz, következésképp több üa-ra van szükség.
Aki gazdaságosan szeretne autózni, az haladjon lassabban.
A legnagyobb ellenállás az a menetellenállás, amit az autónak le kell küzdenie, a menetellenállás pedig négyzetesen növekszik a sebesség növekedésével. Tehát 10km/h sebesség növekedés 100 szoros légellenállás leküzdéséhez szükséges erőt jelent.
Azt írtam, hogy nem fog többet fogyasztani a +súly miatt. Nem azt, hogy egyáltalán nem is kell neki benzin. :PP
A tömeg a gyorsításoknál és az emelkedőkön számít. Ilyen hosszú úton a gyorsítások elhanyagolhatóak*, az emelkedőket meg ellensúlyozzák a lejtők. 120-130-as tempónál már a légellenállás a döntő szempont.
* persze, ha valaki km-enként megáll, majd padlógázzal megint felgyorsít, annak magas lesz a fogyasztása. :))
Nekem a valaha volt legalacsonyabb fogyasztásom egy Bp-Athén távon jött ki, 2felnőtt, +2gyerek és dugig pakolva........
Kedden utazunk Görögországba autóval. A kérdésem az lenne hogy kártyával mely országokban lehet kártyával fizetni az autópálya díjat? Nem szeretnénk csak Eurót vinni magunkkal!
Losicica, ne pánikolj az átlagsebesség méréstől. Bőven tolni kell neki, hogy sikerüljön átlépni. Helyenként a forgalom, helyenként az út minősége nem engedi meg a folyamatos 130-as tempót. Most legutóbb 130-ra állított tempomattal mentünk, ahol lehetett, de az autón mindig nulláztuk a kapuknál az átlagsebesség mérőt, a mindenféle okból kényszerű lassításokkal sikerült 115-120-as átlagot kihozni. Tehát ha a tempomatot 130-ra teszed, nem lehet baj, előzésnél belefér a túllépés.
Háát, amikor Horvátban voltunk, ennél jelentősen kisebb kocsival igaz, akkor durván hamarabb kifogyott a benzin mint az itthoni sima autópálya viszonyok között. Igaz akkor egy 1.5 hatchback 3 ajtós kis-Civicben ültünk 3-an, és annyira tökig volt pakolva, hogy alig tudtuk magunkat behajtogatni.
Ez a dög 1500+ kg, énis remélem, hogy plusz valamennyi súllyal is elcsoszog 10l fogyasztással, mint kevésbé megpakolva, mert ha 10l fölötti átlagot látok, akkor már tényleg eret fogok vágni :D (7.6-ot hazudtak kombináltra gyáriban, amit tudjuk, nem annyi, de azért azt nem gondoltam, hogy kvázi városi nélkül is 9 fölött lesz, holott arra 6.5-et írtak :( Éljenek a görög benzinárak :D )
Hát tudod, ha csak ezért (matrica) kell levát váltanom, akkor inkább nem (vagy kártya, vagy euró, és lenyelem, ha átvágnak pár forinttal).
Ha viszont mást is vennék (joghurt, gyümölcs, stb.), vagy a szálláson kell fizetni, az más tészta, akkor nem árt ha van, mert az eurót nem mindenütt fogadják el a közértekben (Szófiában csak néztek, hogy mit akarok az eurómmal). A határ közelében (~100 km-ig) lévő árusok, az más tészta.
Hell-párti vagyok énis, nem kell zéró, Strong kell, vagy félliteres kiszerelés :)
4 egymás utáni napon lesz 4 körüli kelés és sötétedés utáni hazaérés ahogy nézem a menetrendet, lehet vénásan is szükséges lesz :) De utána majd kipihenem magam.
Capone72: nem vicc volt, és nyilván jártam már Szerbiában, szóval azt tudom, hogy úgy általában már nem 20 évvel ezelőtt van, azonban benzinkúton nem voltam, és az, hogy valahol faluban/kisboltban megkapok bármit nem feltétlen jelenti azt, hogy benzinkúton milyen a kínálat, a pályáról meg nyilván nem bóklásznánk le. Ezért megkérdeztem, ennyi. Nem hiszem, hogy akkora ügy lenne.
Például ez itt a tranzit szállásunk mellett levő kút, amit meglátva felmerült a kérdés. Annyira nem tűnik izmos méretnek :) (Balra a kút, jobbra a szállás - ami alatt bolt van, de mivel kb este 9 és reggel 5-6 között leszünk ott, így az nem túl esélyes, főleg kártyával fizetve.)
Energiaitalt sem biztos, hogy kell vinned, ennyit :) Ami Magyarországon kapható: nagy világmárkák (Red bull, Monster), saját márkásak, ne meg magyar Hell, azt mindenhol meg tudod venni a Balkánon. Több országban a Hell a piacvezető, csak a zéró változatok nem annyira népszerűek arrafelé.
Én az 50 éves Autopressen főzött kávét díjazom. Hasonló minőségű kávét -szvsz- még komoly kávézókban is csak kevés helyen készítenek. Benzinkúti kávé nálam eleve felejtős.
Remelem ez a kave es szendvics kerdes csak vicc volt. Ha nem akkor maradj otthon mert a balkanon es azutan semmi nincs. Se kaja, se benzin, se szallas.
Én a Khellfood-os bagett szendvicseket kifejezetten szeretem :)
Az igaz, hogy pár szendvics jól jön, de most nálam pl a dilemma az volt, hogy csütörtök reggel indulunk, és péntek este leszünk a Görögországi végcélon - ergo vigyek-e 2 személyre full 2 napi hideg élelmet, vagy csak az általad is említett pár szendvicset, aztán a többit majd megoldjuk.
Kávézni én nem kávézok, energiaitalt legalább 20-at vinni fogok - ez a menetrendet megnézve elég biztos, ha ébren akarok maradni az első 5 napban :)
Szerbiában és Macedóniában is a tranzit útvonalon teljesen európai körülmények uralkodnak. A kutakon van szendvics és kv-is. Nem kell félni a Balkántól, már rég nem azt jelenti, mint 10-15 éve
Igen, pont erre gondoltam, mármint hogy beletolok 10 litert. Predejane-ban a tranzit szállásunktól kb 50 méterre van a kút (közvetlen a régi autóút mellett), ha árulnak ott is, bedobunk egy KV-t és tankolunk kicsit.
Nem kifejezetten autós, de végül is köze van hozzá kérdés: Szerbia/Macedóniában is lehet kapni péksüti KV egyebeket kúton? Görögben gondolom biztos. Eddig mindig ha külföldre mentünk kb 3 hútőtáskányi kaját vittünk, de most közöltem: NEM. Elvisszük a legkisebbet, ami megy 12V-ről is, kb személyenként 2-3 szendviccsel, max 1-1 zsugor üdítővel ennyi. Nem akarok megint 4 napig otthoni szendvicsen élni :) És amennyit a +50 kiló innivaló+kaja miatt fogyaszt a kocsi, legalább azt is megússzuk.
Persze kút melletti kaja mindig drágább mint egy szenya, de talán 2-3 étkezést ki lehet bírni :)
Egy kicsit bajban vagyok az emlékeimmel a benzinkút ügyében. Határozottan úgy rémlik, hogy van a határ után is, de 5 km.-re biztosan egy Detoil kút. A térképen nem látni az biztos. Ha kétséges, hogy megjárod a szerbeket akkor tankolj 10 litert Presevo előtt a pályán és akkor tuti, hogy nem lesz gond! A hazafelé oldalon tényleg a határ előtt is van de én 20 km.-el előtte szoktam mert a határ előtti még éjjel is zsúfolt.
Sajnos az új kocsi miatt most már nem játszik az LPG - ezt még erősen visszasírom, mikor mostanság látom a majd 10 literes átlag benzinfogyasztást :(
A google mapsen még csak a Luk-oilt mutatja a kép, de az jó hír akkor, hogy hamarabb is van, meglátjuk hogy állunk majd. Igen az Oktá-ra emlékszem volt róla szó, majd visszakeresem (mint ahogy arra is, hogy a talán "RT"nek hívott ami előtte volt megszűnt.)
Persze gondolom, hogy néha lassabb lesz a sor, de mivel nem tudjuk felmérni a haladást, így azt se merjük nagyon megrizikózni, hogy egy 125-el haladó sort beelőzzünk, akár csak fél percre is átlépve a 130-at, mert hát milyen hatása lenne. Azt azért remélem, nem fogok holmi csigák mögé bezuhanni :) A tempomat limitjét belövöm 130-ra (eddigi tesztjeim alapján az talán 127-128) aztán megyek. Ha lassabban mennek előttem, úgyis lassít a tempomat, az nem zavaró.
A joghurtokhoz nem tudok hozzászólni. Szerbiáról sokadszor de(biztos, hogy) nem utoljára! Igen, az üzemanyagok nagy része drágább. Kivétel az LPG. Azért olvasol kétféle kilométerhatárt mert talán tavaly tértek át a 130-ra. Tehát autópályán 130km./h. Igen két fizetőkapu között átlagot számolnak. Soha még olyat nem hallottam, hogy egy autó sebességmérője kevesebbet mutatott mint amennyivel ment, tehát inkább felfelé csalnak. Ha esetleg lesz nálad gps. akkor pontosan tudhatod a sebességed. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan mehetsz 130-al, nem lesz gond. Amúgy kétlem, hogy 130 ra belőtt tempomattal végig tudod nyomni a Belgrád-Nis szakaszt, vagy bármelyik másikat. MK.-ban a határ átlépése után egyből van benzinkút, de a Lukoil tényleg később. A görög határon lévő OKTA kútról írtam, hogy mikor érdemes-nem érdemes használni. 10 km.-el előtte a tavaly átadott Lukoilon esetleg kevesebben lesznek!
Mézes joghurt már jól hangzik :) Alapvetően nincs bajom az édessel, sőt szeretem őket, amíg érződik az egyéb hozzávalók íze is, nem csak az, hogy összeragad a szám :)
Más: Szerbiában drágább a benzin, mint itthon? :O Ahogy nézem egész Szerbia elég necces nekünk, a belgrádi beugróval 600+ km.
Ahogy látom Macedóniában a határ után csak 12 km-el van az első Luk kút, a végén meg a Görög határ előtte Oktát már tudtam, akkor érdemes ezeket igénybe venni ezek szerint :O
A szerbiai maximum sebességekről amúgy teljesen eltérőket olvastam, 120 vagy 130? Remélem, minden országhatárnál ki lesz téve a hivatalos, csak ne felejtsem el figyelni.
Illetve azt jól látom, hogy az átlagsebesség mérésnél nincs semmi hibahatár, már 1 km/h túllépésnél büntetnek? Aztán mi van ha rosszul még a kocsi órája? pár km/h másutt mindig szokott lenni.
Most jut eszembe, tavaly én Ilindennél léptem be BG.-ba és nemhogy a kártya, de még a leva se működött. €-ért kellett vennem még a felragasztós matricát. Calafatnál is jártam már így a bódénál. Benzinkúton bármilyen opció lehet. A kalotinai első Shell kútnál leginkább csak a leva működik.
Én tavaly a bolgár benzinkúton kártyával fizettem a matricáért (nem OMV volt), Kulata-nál léptük át a görög-bolgár határt. Szóval csak emiatt szerintem nem kell a leva.
Krétán és Rodoszon van azért pár nem annyira édes desszert is, bár étteremben nem jellemző. A baklava mellett van mézes joghurt is, az is jól esik a melegben, bár édes, de mégsem 1 liter szirupban ázik :) Cukrászdában szokott lenni szezámos sütemény, ami nem sós, de nem is édes, a baklava mellett az is sósnak hat :) Sok péksütemény is van, kedvenc a spanakotiropita, ami phyllo tésztában spenótos-túrós töltelék, van csiga formában feltekert is túrós, zöldfűszeres, olivás.
Gondoltam, hogy haza is jöttök előtte. Blagoevgradot elég kulturált városnak mondják, szerintem a Bookingon simán találsz egy tranzit szállást! Szófiától autópálya, gyorsan odaértek és lehet pihizni. Igen, jó ha van leva. Lehet, hogy Angliában még olcsóbb beszerezni a levát, de itthon forintért sem gond. 1Ł=2,18BGN, 1€=1,95BGN, 1BGN=166HUF nagyjából. A tankolás működik bankkártyás fizetéssel, Shell, ŐMV kutak vannak bőven. Ha a szerb belépés előtt még itthon tankoltok, Szerbiát meg kéne járni tankolás nélkül! (elég drága náluk, persze nem Angliához képest) A Bolgár-Görög határ előtt (Kulata) megint érdemes teli tankolni mert Görögországban megint jóval drágább minden üzemanyag!
Változó. Nekünk volt hogy családdal évekig ment, de pl. mikor ketten lementünk az augusztus közepén a rohamban 1 éjszakát a parton aludtunk hálózsákban :) Igaz azzal a tudattal, hogy másnaptól volt szállásunk.
Aztán az vált be, hogy helyi irodáknak írtam mailt, a végén nem volt drágább, mint helyben foglalni, de úgy érkeztünk, hogy volt szállásunk. Ez pl. Nei Poriban már úgy működik, hogy konkrétan személyesen ismerem akinek írok.
A határ után a MOL kútnál vagy bárhol vehetsz szerb SIM-et, olcsóbb és ha segítség kell beüzemelni tuti akad valaki. Nem is drága, emlékeim szerint olcsóbb mint itthon.
Szabadkai piacon én úgy 30 éve voltam utoljára, sulis osztállyal - ahh régi szép idők, még csempésztünk haza Napóleon konyakot :)
De ahogy kiderítettem kb 3000 ft-nyi dínárból lehet kombinált jegyet venni a várba 2 személyre, szóval váltok úgy 10.000 Ft-nyit azzal végtelen nagyot nem lehet bukni. Amúgy pár órája írtam is nekik, megkérdeztem a fizetési lehetőségeket, remélem válaszolnak. Kb maximum 3-4 órát maradunk, túl nagy beruházásokat nem tervezek :)
Most akkor ezt jól értelmezem, hogy az első sim kártya tartalmaz 15eurónyi adathasználatot és ezután fel lehet tölten az egyenlegem, hogy újra tudjam használni?
én Svájcban és Szerbiában a Surfroamot használom, elsősorban navigáláshoz, de ha keresni, böngészni kell, arra is jó, 1 GB ára 10 EUR ebben a két országban.
3 forint/1 dínár az árfolyam. Nem tudok olyan váltót ahol ne lehetne beszerezni. Nálam mindig van 12-15000 rsd. Ha kell akkor van, ha nem akkor meg enni nem kér. Úgyis járunk a szabadkai piacra.
Sziasztok! A nyáron Görögországba készülünk autóval, 2 család. Szükségem lenne mobilnetre és telefonra. De ugye Szerbia 2-es Macedónia 3-as régióban van. Nagyon drága lenne a sima előfizetésemet használni. Mit ajánlanátok, leginkább Szerbiába mivel ott megszállunk. Macedónia nem lényeges. Lehet venni ott kártyás előfizetést vagy mobiljegyet? Vagy van magyarországon is lehetőség valamire amit megéri kint használni, amúgy telenoros vagyok.
Lehet, de ettől még 14 napból 10 napon csak a gyümölcs volt opció, mint desszert, mert olyanok voltak a sütemények. Szeretem a gyümölcsöt, de néha azért jólesett volna valami süti, ami nem annyira édes, de ez van. Mostanság úgyse szándékszok visszamenni, vagy csak AI-ba majd :)
Sebaj, Görögben eleve gyümölcsre készülök, így reméljük nem érhet csalódás. Azokról csupajót írtatok :)
Szerb dínárt hol érdemes amúgy váltani? Hetek óta dilemmázok váltsak vagy se, meg hogy mennyit - persze előrébb nem vagyok a kérdésben. Gőzöm sincs milyen árfekvések vannak, 2-3 óra a belgrádi várban egy kis fagyi / gyorskaja mennyi lehet. Ráadásul a fizetős parkolás - amit elvileg talán lehetne kártyával, de ki tudja. Teljesen sötétben tapogatózok, hogy el merjek-e indulni dínár nélkül vagy váltsak ki tudja mennyit :O
Sziasztok! 10+ eve sokszor csinaltuk, hogy elindultunk a vak vilagba, hogy majd helyben intezunk szallast. Ez mennyire jarhato ut mostansag 2 felnott, 1 gyerek felallasban?
Nem csak AI van. Ez ilyen körutazás volt, első pár nap Kairo és környéke, utána pár nap egy Nílusi hajón, a vége meg Hurghada. Hurghadában AI volt, a hajón teljes ellátás - reggeli - ebéd - vacsora, de csak félig svédasztal, szóval 1 kör volt felszolgálókkal :D Kairó meg félpanzió volt, és nap közben amikor volt fakultatív, annak az árában benne volt az adott hely helyi éttermében 3 fogásos ebéd. Szóval nem helyben fizettem, ha úgy vesszük, de azért ki volt az fizetve.
Az AI-nál amúgy se volt gond, az akkora hely volt, hogy csillióféle desszert volt, ott mindig volt finom :)
Te voltál fizetős étteremben Egyiptomban? Azt hittem oda csak a.i. ellátásos utak vannak! Amit ott láttam, engem meggyőzött arról, hogy ha ők fizetnének se mennék be az étterembe.
Nem, csak ha kifizetsz egy X fogásos étkezést, akkor azért szereted, ha annyi fogást tudsz is enni. Mindig benne volt az árban, de elég kevés helyen volt olyan, ami ne lett volna rettenet édes. Így maradtam ott is a gyümölcsnél a végére, az legalább egészségesebb is.
A válasz előtt egy kérdés! Felteszem áthajóztok a szigetről mondjuk Calaisba. Onnan Brindisi 2100 km. Áthajóznátok Igoumenitsába és irány a pelo! Ki van hagyva a kilépés az unióból. Esetleg előbb hazajöttök és innen indultok GR.-ba? Akkor az utazás napjától függő(hétköznap vagy hétvége) útvonalat javasolnék! Hétköznap Bp.-ről indulást feltételezve a határinfót figyelve, röszkei kilépés, Belgrád, Nis, Pirot, Kalotina, Szófia kőrgyűrű, Blagoevgrad, Kulata, BG-GR Promachonas, Sidirikastro, Thesszaloniki, stb. Hétvégén Bp.-M6 Bátaszékig, 55-ös út Baja, 51-es út Hercegszántó H-SRB Zombor, Szivács, Verbász, E-75 Belgrád-Nis és utána ugyanúgy mint az előbb. Szerbiában kapus díjszedés, lehet kártyával fizetni. Bulgáriában virtuális matrica a határon átlépve első Shell kúton megvenni! Weekend matrica 10 BGN, Normál 7 napos 15 BGN, 30 napos 30 BGN. 3. kategória. Vegyél itthon levát akár egy Tescós váltóban, annyit amennyi a matricára kell mert az €-t vagy Ł-ot saját belátásuk szerint váltják. A tankolás már fizethető bankkártyával. Ha van még kérdés, ki vele! A jobb kormányos kocsi meg a ti bajotok:-) nem foglalkozik vele senki.
Sziasztok, tanacsot szeretnenk kerni, angol rendszamu (ott lakunk) mennek Gorogorszagba es Macedoniaban sajnos nem ervenyes a biztositasunk igy Szerbiaban Nis utan Sofia fele kene mennunk es onnet Thessalonikiba. Van friss info errol az utvonalrol?
20 eve voltunk utoljara Gorogorszagban igy minden infom elavult. A gyerekek gorog mitologia megszallottak es Sparta, Athen, Mukene, Olympia stb szeretnek megnezni. Vegul tud valaki a peloponneszoszi reszen szallast/ kempinget ajanlani? Esetleg van valakinek tapasztalata angol rendszamu autoval arrafele? koszonom
Azért volt ott "együttélés" bolgárokkal, szerbekkel, velenceiekkel, albánokkal......is az évszázadok alatt, miután az ókori Görögország bukása és 1821 között gyakorlatilag nem létezett Görögország. Ergo, egy nagy keveredés van ott kulinárisan (is).
Ritka az ilyen belátó görög. A jellemző inkább az, hogy a török kávét görög kávé néven kínálják az étlapon, árlistán. Amit mi 150 év hódoltságnak hívunk, ők nagyon kedvesen 400 év együttélésként jellemzik. Ilyenkor csak magamban mosolygok, mert a görög kollégák ezt halál komolyan mondják.
Nagyon eltértünk a tárgytól, hátsón leszünk billentve. :D
De amúgy semmi édes nem jut eszembe, ami görög (jah egy, a baklava) :O
Az tuti, hogy én gyroson, salátán és mindenféle gyümölcsön - ami sokatok szerint olcsó és isteni náluk - fogok élni 2 hétig. Max néha némi fagyi, bár hideg gyümölcs mellett az is felesleges.
A turisták többsége is felöltözik, mikor étterembe megy. Szerintem, felkapottabb turistás helyekről menekülnek a görögök. Max az étterem tulaja görög, de ő nem nagyon ücsörög a vendégek közt (kivéve, ha jönnek a haverok..., az meg nem mérvadó, attól a hely még lehet sz@r).