"Új, modern autóbuszokra van szükség. És ez nem pénz kérdése."
Szerintem pedig de. :) Azért mert nem saját zsebből, hanem másból lenne véve, akár kormány, akár EU, akár JózsiPistiJohnny bácsi, akkor is még annak a pénztárcájának a tartalmáról van szó. Akkor is, ha úgy tekintünk arra, mivel nem a sajátunk, hanem a másiké, hogy fussssssa, belefér, nehogymárnem.
Akkor is ha lobbiérdek, lakossági érdek, mozgásukban korlátozottak érdek, utaskomfort érdek, városlátvány érdek mind megmozdul és egyszerre kezdi verni a tam-tamot. A város kérhetett volna MVP keretében új flottát, mint Tatabánya és mint Nyíregyháza részben állam bácsitól.
Nem tette. Sem Fehérvár, sem Dunaújváros. Más volt a fontos szempont a városvezetésnek, nem a helyi közlekedés és a helyi autóbusz állomány fiatalítása, megújítása.
Mezőfalva, Váci M. u. elnevezéssel új megállóhelyet létesítünk, amely Mezőfalva, dunaújvárosi elág. és Mezőfalva, Pálinka sor megállóhelyek között helyezkedik el, előbbitől 0,5 km-re, utóbbitól 1,4 km-re.
A fenti autóbuszvonal összes járata az új, Mezőfalva, Váci M. u. elnevezésű megállóhelyen megáll."
Köszi, akkor pont azt a két alkalmat fogtam ki a múlt héten hétköznap, amikor nem az volt rajta reggel. :) De valóban logikusabb, hogy hétköznap is ugyanazzal nyit, mint hétvégén.
Megkezdődött a 62-es főút M7 hídjának felújítása félpályás lezárás mellett. Ma reggel abból az irányból érkező járatok közül volt, amelyik 1 óra késéssel ért be Fehérvárra. Várhatóan 1 hónap időtartamot vesz igénybe a javítás, addig jelentős késések várhatóak, de erről nincs hivatalos tájékoztatás.
Egy kicsit átgondolva pár helyzetet, csak azt lehet kérdezni, hogy ezt hogyan gondolták?
- Nagyon kevésnek tűnik a szgk parkoló, amely ráadásul a legbelső sarokba került. Tehát a város felé minden be- és kiálláshoz át kell hajtani a szűk autóbusz-pályaudvaron.
- 5 busz kocsiállás látszik, jelenleg van 4. A bejövő mezőfalvi megszűnik, létesül 3, a jelenlegi állomás melletti háromból kettő kerül hátrább tolva. A hátsóra hogyan lehet ráfordulni mondjuk egy tolócsuklóssal?
- Egyik kocsiállásnál sem látni esőbeállót, sem helyet annak kialakítására. Vajon lesznek-e figyelmetlen, siető gyalogosok az úttesten?
- Nincs kocsi tárolásra szolgáló állás, tehát csak átmenő forgalomra gondolnak. Valószínűleg több helyi járat kell, ezek közül célszerűen lesz olyan aminek itt lesz (az egyik) végállomása.
- A 18-as jelenleg a középső szigetet megkerülve fordul, ez itt most nem látszik kivitelezhetőnek helyhiány miatt.
A hasonlatod (ismét) sántít. A 22%-ot szállító vasút országos menetrendi rendszert alkot, aminek Pozsony és Bécs irányában a nemzetközi menetrendi struktúrához is igazodnia kell. Emlékezz vissza, amikor a bécsi főpályaudvart átadták 2-3 éve, a fél dunántúlon (és szinte egész Ausztriában, továbbá Dél-Csehországban és Nyugat-Szlovákiában) változott a vasúti menetrend. Könnyen belátható, hogy pl. a Székesfehérvár - Gánt (Enying, Martonvásár, akármi...) buszjárat könnyebben csatlakoztatható a vasúthoz, mint fordítva.
A parlamenti példához visszatérve, a parlament és az államigazgatás döntéshozói kb. 5000-en vannak, az ország többi lakója meg 9,5 milliós. Mégis, ez az 5000 ember határozza meg az ország folyamatait + persze a külső hatások.
És a viszlós szerzemény, Fehérvár - Martonvásár járaton. Lényegében ugyanoda jár, csak már nem rabszállítóként. Hétvégén viszont rendszerint Bicske felől érkezik.
Az fújja a passzát szelet, akinek nagyobb az érdekérvényesítő képessége.
A vasút, ha lassan is, de megy felfelé, a KK-k pedig megindultak a lejtőn lefelé. A gyengék elbuknak. Ez a természet rendje.
Az pedig nonszensz, hogy azok versenyeznek egymással, akiknek össze kellene fogni, és ha ez nem megy az önfelismerés szintjén akkor csak kényszerrel lehet. (MÁV-KK-k)
A lakosság és a versenyszféra önszervező képessége messze felülmúlja bármely magatehetetlen önkormányzati és állami barkácsolást. Aki egyszer otthagyja a közösségi közlekedést mint fizető utas- az már nagyon nehezen, illetve soha nem fog visszatérni. (legalább is a jelenlegi feltételek közé)
1. / Véleményed ellentétes a (kormány) Viktor álláspontjával.
Ő pont be akar avatkozni.
Meg foglak mondani a Viktornak !
2./ A (kormány) Viktor álláspontja szerint, amit már többször el is mondott személyesen, a vasút és a busz nem egymás mellé rendelt, hanem a 77%-t produkáló busz, alárendeltje a 22%-t produkáló vasútnak.
A busz szolgálja ki a vasutat !
( Nem tudom mit szólna hozzá ha a parlamentben is a 22% fújná a passzát szelet, a 77% meg kiszolgálná a 22%-t )
Akármennyire is erőltetik a vasutat, nem lesz jövője ilyen helyközi buszok mellet. A magyarázat egyszerű: a busz a belvárosból megy, a vonat meg kintről a phitshából város széléről, ráadásul gyalogosan (szabályosan) kvázi elérhetetlen. Még ha menetidőben versenyképes is lenne a vasút, akkor is +30 perc körülbelül az utazás helyi busz + vonat kombóval, kivéve azt a pár százalékot, aki egy köpésre lakik az állomástól.Ez pedig az embereknek nem éri meg.
Amit már előttem is leírtak, a vasúti menetrendhez a 18-as csak egyik irányban tud igazodni, a vonat "gyors fordulásának", régen amíg volt 16-os ez nem jelentett problémát, még késés esetén sem (ami a "jobbnál jobb" vágányzári menetrendek alatt igen gyakori volt). Mivel azonban a helyi járatok időről időre ritkulnak, így nem látom esélyét annak, hogy normális csatlakozás legyen mindkét irányban.
Jelenleg egyébként a távolsági buszok rendszerint zsúfoltak, véleményem szerint csak az választja őket, aki mazochista (és elég sokan vannak). Sőt, egyre több Tempo100-s kocsi van a gyorsjáratokon, melyeken ugyebár állni sem lehet.
Nemsoká elkezdik a déli metrópótlást, véleményem szerint a Népliget is veszít majd így a vonzerejéből és lesznek páran akik átpártolnap a vasútra.
Megjegyezném, hogy a vasút akkor lehetne még jobb, ha menetidőt csökkentene, illetve kényelmet növelne. Kényelemnövelés megvolt az ütemes menetrenddel, illetve a Flirtökkel (azótaegyébként tényleg többszörösére nőtt az utasszám). Április 1-től ismét eredeti útvonalon mennek majd a vonatok, így Pest felé a menetrend visszacsökken 1 óra 25 perc körülire. Ez önmagában el fog indítani egy növekedést, ha pedig elkészül a teljes vonal, talán lesz egy normális, zónázó rendszerű menetrend és tovább csökken majd a menetidő. Én eddig is vonatoztam, és ezután is fogok (tegyük félre hogy vasútbuzi rajongó vagyok), ugyanis nem vagyok valami óriás, de ott sosincs gond a hellyel, hasznosan lehet tölteni az időt (promo vége).
Csak úgy zárójelben mondom, hogy amúgy a buszok is rengeteget késnek, főleg az M0 haccacáré miatt. Csak mivel ugye azt senki "nem mondja be", így csak az tud róla, aki utazik vele, míg a vonatokat a neten, "kirakatban" is látjuk ha késnek.
"Nagyon fontosnak tartom a vasútállomási közlekedési csomópont kialakítását. Ennek érdekében két körforgót is létrehozunk, egyrészt a Budai Nagy Antal út és a Volán telep jobb megközelíthetősége érdekében, másrészt a vasútállomás könnyebb elérése érdekében. Ez a projekt a Modern Város programban megvalósuló másik nagyprojektet, az Intermodális csomópont kialakítását szolgálja ki, mely a következő: A tervek szerint a vasútállomás előtti buszállomás kiegészülne egy autó- és egy kerékpárparkolóval. A busz és vasúti menetrendek összehangolásával pedig sokkal hatékonyabb távolsági közlekedésre lesz a dunaújvárosiaknak lehetőségük. Megoldódna a Béke-városrésziek gyalogos és kerékpáros közlekedése is, egy aluljárón keresztül közelíthetik meg az állomást."
Nagyjából ez az az időszak, amikor a Flirt vonatok megérkeztek, ekkor kerül be Dunaújváros az elővárosi rendszerbe óránkénti indulással. Addig igazából 2 fő vonatpár volt a fővárosba, 8:20 felé érkezett és indult vissza, 16:00 körül indult fentről és innen azonnal ment vissza. Ezek általában zsúfoltak voltak, de ennek ellenére elképzelhető az utasszám négyszereződés.
A helyi tervekben 2 körforgalom építése is szerepel. Egyik a Budai Nagy A. - Dózsa Gy. út kereszteződésében, a másik a Verebély útnál. Mindkettőnél valószínűleg korrekció kell a jelenlegi út vonalában. A terven egyik sem szerepel, de új kocsiállások vannak a jelenlegi 2 fő megállóval szemben is, ha jól látom szintén a jelenlegi út korrekciójával. Ha mindkettőt "összeképzelem", akkor nincs elég hely mindkét tervhez szükséges átalakításokra. Na, majd meglátjuk.
A peronos vágányok számát nyilván nem a forgalomhoz, hanem a város jogállásához kell igazítani... néha nem tudom eldönteni hogy csak trollkodsz, vagy néhány deszka laza fent.
Én biztos vagyok benne, hogy bármilyen intézkedés ellenére még fog nőni a vasutat választó utasok népes tábora.
Lehet te konkrét számokkal rendelkezel. Én a megnégyszereződést a pl 2004-es Pusztaszabolcsi átszállós rendszerhez viszonyítottam amikor tényleg csak az idióta vagy a megszállott választotta a vasutat. Azóta a közvetlen Flirtek rengeteg utast bevonzottak, szerintem nem túlzás a 4 szeres növekedés. De ha van konkrét számod, ami publikus esetleg ne tartsd magadban :-)
Sokkal nagyobb hátrány, hogy az érkező vonat és a városba induló busz között relatíve sok idő telik el. Óra 20-28 közt érkezik a vonat, a gyorsított 20-kor. Erre a városba elmegy a busz 15(!)-kor, majd a következő 45-kor indul. Ez egy hosszú akár az ország másik feléből(mert ide utaznak máshonnan is) elég idegesítő. Induló vonatnál nem baj ha akár 15-20 perccel korábban ér oda a busz mert menetjegyet kell venni, kaja, újság stb.
Amíg nem volt normális vonat 15 percenként ment a busz a városba ha kellett ha nem. Most hogy javult és még fog is javulni a vasúti közlekedés már nincs olyan sűrű busz befelé. Amúgy ha a számokat nézzük átlagban szerintem vasúti járatonként max 5-8 emberről beszélünk... A többi vagy a Békevároson át bukdácsol a síneken(több évtizedes hagyomány...), vagy kocsival jön. Ezért van fullon a vasúti parkoló, de még akad hely. Míg ha valaki reggel a mozi ál parkolni akar, hát induljon el 20 perccel korábban és még akkor is necces...
A gyorsbusz 1:10 alatt, a vonat 1:30-1:40 alatt ér fel a fővárosba. Összességén 1-1 óra előnye van a busznak háztól-házig oda-vissza. És a fővároson kívül máshova szinte nem is indul vonat, csak busz van.
--------
Való igaz. Mégis ettől függetlenül a vasutat választó utasok száma 2007 óta nem túlzás, legalább megnégyszereződött. Annak ellenére, hogy nincs már 16-os, 17-es busz ami negyedóránként járt ki a vasútra, annak ellenére hogy gyalogszerrel a Békeváros felől életveszélyes a vasút megközelítése. 2020-ig elkészül az új/felújított vonal, ami ha szaladós vonatokat vezetnek be, akár 1 órára is lecsökkenti a vasúti utazás hosszát a fővárosba. Pl anno a Bajai gyorsok idején volt 1:08-as feljutás is. Na mind1, az egy dolog hogy a busz 20 perccel hamarabb ér a mozihoz (és máshova nem), valami furcsa ok miatt mégis az állomás parkoló tömve van, valami a vonatra viszi az utazókat még a nyilvánvaló hátrányokkal is.
Nem csak az érkező vonathoz, hanem az indulóhoz is hangolni kell a menetrendet. Dunaújvárosban csak a 18-as szolgálja ki a vasutat, 30 percenként indulva. A vonat 10-15 perccel érkezés után indul vissza, amihez az érkező utas jegyet kell, hogy vegyen, ez 10 percbe fér bele általában. Ezek miatt akármerre tolná a volán a helyi busz érkezését/indulását, valamelyik irány valószínűleg rosszul járna már akkor is, ha csak 3-5 perc csúszás van bármelyik járműnél. A jelenlegi indulási idők szerintem ha minden esetet nézünk, optimálisak, jobb csak járatsűrítéssel lehetne. És mivel a 18-as nem csak a vasutat szolgálja ki, így pl a mostani vasúti átépítéses változások miatt nem lehet csak úgy tologatni az indulási idejét.
A legnagyobb gond mégis az, hogy a vasútállomás a város szélén van (így mondjuk nem vágja ketté a sínpár a várost, mint pl Sopronban, oda simán kijutni nem egyszerű. Ráadásul valamiért régen úgy gondolták, hogy az állomás teherpályaudvari része legyen a város felé, a személyforgalmi pedig a sín túloldalán, ami miatt kerülni kell és csak 1 szűk alagúton lehet kijutni. A budapesti busz azonban a belvárosban áll meg, ami jelentős könnyítés utas szempontjából, amely helyszínt a város összes pontjáról egyetlen helyi busszal el lehet érni, míg a vasutat nem. A gyorsbusz 1:10 alatt, a vonat 1:30-1:40 alatt ér fel a fővárosba. Összességén 1-1 óra előnye van a busznak háztól-házig oda-vissza. És a fővároson kívül máshova szinte nem is indul vonat, csak busz van.
Ezen kívül az állomáshelyek lepukkantak, Dunaújvárosban példának okáért abszolút nincs összehangolva a helyi menetrend az érkező vonatokkal és gyalog is körülményes kijutni a Vasútállomásra.
Például, ha nem 2 óra lenne a 70 km-es távolság, amit expressz busszal 1 óra 10 perc alatt meg lehet tenni. Amikor nincs átépítés, akkor is 1 óra 30 perc körül volt a menetidő és sok helyütt 20-30 km/ órás sebességgel közlekedtek a szerelvények.
Illetve, személyes példa, hogy bár ritkán utazok vonattal (részben pont ezért), de az elmúlt pár vonatutam alatt olyan nem volt, hogy 'A'-településről 'B'-be X időpontban érkezik menetrend szerint a szerelvény, és ez végül úgy is lett volna. Műszaki okok miatt álltunk, utána forgalmi okok miatt álltunk, nem indult el időben a vonat, baleset volt a szakaszon, vagy épp nem lehetett már jegyet venni rá a pénztárban... stb. És akkor nem beszélve olyanokról, nem úgy megy, hogy jegyet kell venni... Ááá... szükséges pótjegy, meg kiegészítő jegy, meg helyjegy... megmittudommégmilyenjegy' is. Önmagában csak a jeggyel fel sem szállhatok vasútra, a logika pedig számomra teljesen értelmezhetetlen. Totál kiábrándultam a MÁV-ból.
Ezen kívül az állomáshelyek lepukkantak, Dunaújvárosban példának okáért abszolút nincs összehangolva a helyi menetrend az érkező vonatokkal és gyalog is körülményes kijutni a Vasútállomásra. Az én konklúzióm, hogy inkább ne szüntessék meg a vasúttal párhuzamos buszjáratokat!
Ahogy D20 topiktárs szokta írni; kéretlen EMO vége...
Az integráció előkerült a 2011-es Széll Kálmán-tervben (amelyben csökkenő jegyárakat ígértek az integráció utánra), a MÁV és a Volán-társaságokat tömörítő Nemzeti Közlekedési Holding létrehozását 2012. január 1-re ígérték írta a témáról szóló összefoglalójában a Hvg.hu.
Pár hónappal később lemondtak az összevonásról, hogy aztán 2014-ben ismét előkerüljön a koncepció. Miniszteri biztosként Vitézy Dávid is foglalkozott az összevonás lehetőségeivel, az elképzeléseit a kormány nem valósította meg, és bár Lázár János is belebegtette, hogy lehetne kezdeni valamit, a vonat és busztársaságok Európában egyedülálló módon továbbra is egymás konkurenseként működnek.
Jó példa erre a SzékesfehérvárBudapest-vonal. Itt az állam 100 milliárdot költött a vasútvonal felújítására, több milliárdot járműbeszerzésre, a korszerű, klímás motorvonatok helyett a Fejér megyeiek többsége mégis busszal jár Budapestre.
Az ok egyszerű: a Volán-buszok a megye összes településéről a buszpályaudvarra viszik az embereket, így aki fel a fővárosba akar jönni, az vagy felszáll egy buszra, ami közvetlenül elhozza, vagy felszáll egy buszra, ami elviszi a vasútállomásra, ahol majd átszállhat a vonatra.
Érdekesség: úgy látszik, megtalálták a LUF-oknak a legjobb helyet 'Fehérvárott - két példány ugyanis állandó jelleggel a város egyik legfontosabb (kirakat-)vonalán, a 24-esen pörög. A kocsik rozsdásak, az ülések retkesek, a padlón több éves por - biztos, hogy így kell ezt?
Esztergom környékén voltak piros (helyközi) festésű, négyajtós 280-asok (Egy még most is van). Ott több rövid kifutó vonal van, meg az Egom-Dorog "elővárosi" néven ismert járat, ami mindkét városban helyijáratként, a lakótelepeket feltárva közlekedik.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy ez az elrendezés, mely szerint az eredetileg helyinek készült busz helyközi festéssel, helyközi járatokat teljesít, mennyire elterjedt gyakorlat?
Extrém, ritka helyzeteket nem beleértve (pl. amikor 4 jtós IK-280 volt az Eger-Budapest másodrész) napi gyakorlat.
Természetesen igyekeznek elővárosban használni a helyi kocsikat ha helyközi vonalra kell menniük.
A legextrémebb amiről tudok egy réges-régi Budapest - Jósvafő - Budapest út volt, 4 ajtós Ik-280 busszal, mely az adott napon a Budapest-Dorog-Esztergom tartaléka lett volna, de a Jósvafői kocsi már kint az Engels téren, beszállítás előtt, adta meg magát és hirtelen csak ez volt kéznél.
Egy érdekesség. A jelentésben leírják, hogy KNYKK helyi szerződése lejár 2019. év végén Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Baracska és Komárom városában. Új eljárást minden bizonnyal még az első félévben ki kell írniuk a városoknak ahhoz, hogy január 1-től minden menjen tovább. Közben a KK-k beolvadnak a Volánbuszba szintén ez év végéig, emiatt nagy valószínűséggel KNYKK már nem pályázhat saját hatáskörben, hiszen nem is fog létezni. A beolvadási eljárás valószínűleg nem lesz olyan fázisban, hogy már Volánbuszként pályázó legyen, tehát a jelenlegi (vagy jogutód) szolgáltató részt sem vesz az új pályázatokban egyik városban sem. Hogy lesz ebből helyi tömegközlekedés 2020-ban? Persze van/lehet több alternatíva, de eléggé rizikósnak tűnik a folyamatos ellátás.
Ha csak az nem, hogy ugyanúgy nem lépték meg, amikor a Várkörút irányába levő Skála megállót - elnézést Áron Nagy Lajos tér :) - az OTP bank elé tették, a 31, 32-es ugyanúgy csak elhalad ott, majd a körforgalomból a József utcába bekanyarodva áll meg. Ha jól láttam tegnap, akkor ráadásul kapott egy új fedett várakozót is a megállóhely, azért kíváncsi lennék, hogy ott mennyi a napi felszálló utasszám... :/ :P
Erre nem gondolnak/figyelnek úgy tűnik ilyen beruházásoknál :(
Székesfehérvárott megépült az új körforgalom a Királykút lakónegyednél.
Viszont a buszmegállók elhelyezése nem változott, pedig most lett volna alkalom arra, hogy megszüntessék a 32-es különálló megállóhelyét a Széna tér oldalában a Vasútállomás irányában, és létrehozzanak egy új megállóhelyet a Királykút lakónegyednél a Berényi úton, ahol valamennyi erre közlekedő viszonylat egy helyen állhatna meg.
Van valami értelmes indok arra, hogy ezt nem lépték meg?
A mai napon az AOA-444(elfüstölt a 6-oson reggel) és az AOA-318(kiszakadt a váltója) is megadta magát, így 1 darab helyközis tartalék maradt ami jelenleg bevethető (ISK-345 és 344 kinn vannak), a JMF-659... :D
A 315 pedig ma délután elkészül, nem festették le. Már csak a takarításával vacakolnak de szerintem már kinn is van azóta.
Hát ja a hülye gyerekek igazán ki cserélhették volna arra a trágyadomb helyére mert ez olyan tetű lassú hogy ez inkább hajónak menne el mint busznak Isten az atyám!
Köszi, valóban az engedélyezés folyik. Egy apróság a cikkből: "Utána természetesen megáll ott valamennyi, Mezőfalván át közlekedő buszjárat". Polgármester úr, ennyire nincs tisztában a helyzettel!?
Én -hülye- meg reménykedtem, hogy a GMY-392 fog egy akkora felújítást kapni mint a 395... De ahogy nézem, csak a szokásos "tapasszuk be gittel" megoldást sikerült összehozni az idén 20 éves gépnek.
395 az egyik legpatikább csili-vili gép lett az értéknövelő felújítással, meg persze a pilóták is sokat tesznek érte.
Lassan minden megállóba kikerült a megyében a nevet tartalmazó tábla. Mezőfalván az elkészült új megállóban nincs, menetrend sincs kihelyezve, de még mindig nem tartalmazza a helyközi menetrend sem azt a megállópárt. Már a decemberi új menetrend kiadásakor is hiányoltam, immár 3 hónapja, hogy nem került bele. Annyira nehéz egy használatba vételi eljárást lefolytatni, hogy 4 hónap sem elég rá? Vagy csak dísznek készült?
Közlekedés, azaz kalandozás térben és időben mottóval rendezték szombaton a 24. Közutas Szakmai Napot a Jáky József Szakgimnáziumban. Szó esett az idei év hamarosan induló munkáiról, valamint a távlati tervekről is.
Végül is fordulhattak, nem lehetetlen. Maga a végállomás ott volt (valahol), az már csak a technikalitás részlete, hogy hogyan oldották meg a kiállást a másik irányhoz, hurokban vagy egy forduló körül.
Az új menetrend nagyon jó kezdeményezés, 2013 óta nem adtak ki füzetet. A grafikai eleme is modernebb, csak a belekerült hibákért igen kár.
Ez az együttműködés hogy működik, valahogy ha együtt lehetett volna ezt megoldani (Város + KNyKK), talán ezek az elírások nem jutnak bele.
A Karinthy utcai járatok nem fordulhattak a Karinthy u. / Pozsonyi u. kereszteződésnél, a teniszpálya melletti "kettős utcát" körüljárva? Amúgy indokolatlan lenne az a "dupla utca", egy is elég lenne, de mindig is egyirányú volt, és körbejárható.
Ha jól emlékszem, még volt olyan is, hogy előző délután fújták le az új hálózat bevezetését. :)
A többlet Fehérvár Áruház megállóhelyek eddig is feleslegesek voltak (23 + 31, 32), de utóbbiaknak egy új József A. úti megállás nem is rossz gondolat, a megállótávolságok tükrében.
A 32K-V és 39K-V hurokjáratok is késnek, előbbit végül is a háborús állapotban levő Nagyszombati út felújítása után tervezik elindítani, utóbbit pedig a Bregyó ellátására a Liget sor felújítása után tervezték beindítani, szóval.. az egyszerűen csak késik. Illetve ezek érintették volna a Piac teret a Felsővárosból és versa. Tehát a cél kettős lett volna. (https://www.szekesfehervar.hu/16a-a-szam-valtozik-es)
Így van, ahogy írod sok kis apróságot lehetett volna megoldani már, de nem került rá sor.
Ilyen az említett 23-as vonal is, amit a József utcából a Budaira balra kanyarodás tiltásától kezdődően lehetett volna mind a két irányban a Rákóczi-Gáz u. útvonalon közlekedtetni, de ilyen féltökű lett és maradt is. az új kiskönyv térképe pedig csak a Rákóczi-Gáz utca útvonalat mutatja.
Ezzel együtt a 31/32-es vonal Jószef utcai megállóhelye is érdekes számomra, hogy miután a Skála/Áron Nagy Lajos tér megállót az OTP elé tették, miért nem lehetett egy helyen minden vonalat megállítani, miért kellett továbbra is a 31/32-es megállóját a József Attila utcában megtartani? Így a Skála és Budai-Deák Ferenc megállók között 650-700 méteres távolság adódik, a József Attila utcában pont az utca közepén kb. a gyalogátkelőhelynél adódhatna egy köztes megállási lehetőség a lakótelepen élők számára a 31/32 vonalakkal.
Hiába harangozták be előre 2 éve a 32-32K hurokjáratot Öreghegyen, abból sincsen semmi, a Ligetsor felújításának befejezésével volt az ígéret a Felsővárosiaknak, hogy közvetlen Piac téri kapcsolatot kapnak évtizedek óta, ott sem történt meg a fejlesztés, de két kocsi kellett a 40-41 vonalakra 5-8-10? utas érdekében a Maroshegy-Vasútállomás-Kórház kapcsolathoz, mindezt a Csapó utcákból indítva fölös km és menetidőt használva. :/
Amíg Feketehegy kapott a 30-as vonallal napi 7 járatot a városközponti helyek érintéséhez, addig Maroshegy kapott 18-at, más városrészen élők meg ennyit sem. :/
A mai nyelvhasználatban ebben a jelentésben nincs gyakorlatilag semmi különbség a liget és park szavak között. Ezért is ingadozhat a megnevezése a Prohászka-ligetnek, amit néhol Prohászka-parknak is lehet olvasni stb.
A Halesz név amúgy a Ha lesz mondásból származik, bár legfeljebb népszólás szintjén hívhatták így, amennyiben a hivatalos neve kezdetektől Erzsébet-liget volt.
Előtte húzódott a város határa (Budai úti sorompó), végállomás is itt volt, az első buszok még csak eddig közlekedtek ki. A lakosság kétkedett, hogy erre a löszös, homokos területre telepített fák meg fognak maradni, innen a tréfás szójáték Ha lesz, fa lesz
A liget meghatározásra tágas, füves (akár ártéri) rét, ritkás erdő; a park nagyobb (körbezárt) terület volt, eredeti értelmükben. Nagyobb településeken, rendezett köztéri díszkertekre később használták. Mivel a Halesz egyébként is mélyebben fekszik és gyakran állt már víz alatt, lehet a liget jobban is illene rá. :)
A 23-ast rég meg lehetett volna oldani, és a József A. úti megállókat ki lehetett volna venni egy az egyben.
A Szt. Gellért u. megállók környéke egyébként is az egyik legszerencsétlenebb az egész városban. Amikor a Shell benzinkút oldalában volt az egyik megállóhely, a másik irányú György Oszkár tér megállóval már majdnem összeértek, a Schwäbisch Gmünd kereszteződés két oldalán.
A város jóbban magáénak érzi a helyi közlekedés ügyét, ez látszik, és érdekes, mi lesz majd a Volánbuszos időkben év végétől?
24A létezett több korszakban (más hálózat mellett a Barátság Házától a Videotonig is járt); 1976-tól csak alapviszonylatok jöttek létre, legfeljebb ezeket kiegészítendő a gyorsjárati vonalak. Így Jancsárról a 20, 22, 24, 26 indultak csupán. 1981-től van már 24B (Karinthy F. u. - Köztársaság mozi - Karinthy F. u.), 1984-től itt mindössze 24A betétjárat létezik (Münnichtől Öreghegyi Óvodáig a szóba került buszfordulóig), s néhány évre rá ez is megszűnt.
A rendszerváltás körültől pedig 24A a mai 25 elődjeként de más jelzéssel, mivel nem tervezték megtartani a Pozsonyi út felújítási munkáinak befejezését követően, valamint az ekkori 24B is ideiglenes volt ahogy említve lett, és körüljárt a Budai út, Nagyszombati út, Zsolnai út irányban végül a Bánya-tóig.
'80-as évek eleji 24B: ha rendes kétirányú viszonylaton volt a közlekedés jellegre, akkor azt el lehetne képzelni, hogy a mai 27-eshez hasonlóan, amik csak kiállnak a Piac térhez de nincs ott fordulójuk, a Várkörútra csak kiálltak a kocsik, ill. onnan pl. Jancsárra bementek.
Viszont furcsa az útvonaljelölése ekként, lehet, hogy hurokban végződött és valóban más-más utcákon körbementek a járatok. Egyébként ebben az időben a térképek tanúsága szerint a Karinthy F. úton sem jártak még buszok, tehát ez a végállomás, fordulóhely ugyanúgy megérne egy gondolatkört, hogy merre lehetett és vajon a Katona J. u.-ban más máshogy jártak körül a forduláshoz.
Mind a térképek, mind a menetrendek tartogatnak apróbb hibákat. A dunaújvárosi térkép is tartogat érdekességet.
Domanovszky nevének elírása egy dolog. A Magyar út, Szilágyi E. út és a Szabadság út egyike sem volt utca, mégis u. rövidítést kapnak. Az Ifjúság-sziget a 24-es menetrendjében szerepel Ifjúságsziget egybeírással, de az indulási időpontoknál kötőjeles. Már 13 éve bezárt a Ruhagyár, nincs Szórád M. Iskola sem. A legérdekesebb azonban a Papírgyár - Kokszvegyészet környéke. Az utolsó 3-as és 44-es járat megy el a Kokszvegyészetig, az összes többi csak a Papírgyárig, így egyforma jelölést kaphattak volna. Ennek ellenére a 3-as csak Kokszvegyészeti végállomás-jelölést kapott, a Papírgyárnál áthaladó a jel, viszont a 44-es nem szerepel a Kokszvegyészetnél számmal. Sőt az utolsó befelé tartó 44-es járat a végén elmegy a Vasútállomásra is, oda viszont nincs is jelölve. Ugyanígy a nyári 24-es Halászcsárda megállója sem szerepel a rajzon. De már nem is biztos, hogy érdemes javítani, meg átnevezni megállókat, év végétől úgyis Volánbusz lesz a szolgáltató, biztos hoz valami egységes arculatot.
Persze, ez mind igaz, azokért meg járt a sok "virtuális feketepont"...
Én ennél kötekedőbb lennék. :)
- 12A mezőben hiányzik a munkaszüneti napi közlekedési rend
- 12Y mezőben van egy plusz megállóhoz tartozó "karika" (nyilván csak szerkesztési hiba, de hiba)
- 13G, 13Y, 14G mezőkben hiányzik a szabad- és munkaszüneti közlekedési rend
- 15-ös mezőben az Angol utcai indulásoknál elmaradt az Amerikai fasortól közlekedő járatok szürkítése (ahogy később, a 26A és 32 esetén látható) (amúgy következetlen az Amerikai fasor forduló is, mert elég lenne forduló nélkül, más buszfordulókat nem nevesít így, pl. Hernád utcai forduló, kisfaludi forduló, Béla úti forduló, stb.)
- 15Y mezőben maradt egy Macher Kft., ez nem lett átnevezve? Ha nem, akkor következetlen a helyzet, és téves a bevezető, maradtak cégnevek
- 23-as mezőben a Tesco megálló ugyanígy furcsa, ha már az Auchan törölve lett...
- 26A mezőben ismét kimarad a munkaszüneti napi rend, mintha vasárnap nem járna a 26A...
- 26G mezőben nem értem, miért a Videotontól írja a megállókat, de ez legyen a legkevesebb
- 29-es mezőben ismét kimarad a szabad- és munkaszüneti nap
- 37-es mezőben ismét elmarad a szürkítés, a betétjáratoknál
- 44-es mezőben rossz az irány, helyesen: "Kórház, Rendelőintézet - Vasútállomás felé" lenne
- helyközi jegyzékben érthetetlen, hogy azt az egyetlen zsámbéki sort miért tördelték külön, amikor a zirci alatt üres még az oldal egyharmada.
Térkép:
- az említett 23-as oda és vissza is a Széna téren át van rajzolva
- a 29-esnek végállomást mutat a Hübnerre, pedig körjárat (a 37-esnek például nem ír végállomást a Feketehegyen)
- van egy "Kistelki utca" elírás
- van egy hibásan nagy K-val írt III. Béla király tér
- van egy hibásan nagy V-vel írt Álmos vezér utca
Végül egy kérdés: egész eddigi életemben úgy tudtam, hogy a Halesz az liget, nem pedig park, ahogy a Zichy liget is liget. Tényleg park a hivatalos?
Azért van annak oka rendesen, hogy miért is 6 éve lett az utolsó kiskönyv kiadva...azóta kétszer is meg akarta a város reformálni a helyi közlekedést, emlékezhetsz, még kiadvány is született belőle, amit aztán bevezetés előtt 2 héttel a polgármester mondott vissza, hogy mégsenem... Az is meg van őrizve az utókornak :)
Időközben kaptam infókat innen és onnan is, és úgy tűnik sikerült néhány egyedi, limitált szériás menetrendkönyvhöz jutnom :) :) Ugyanis a 10-es és 30-as vonalszámoknál a vonalak nálam nem sorrendben követik egymást hanem csiki-csuki módban :) Mindjárt teszem be a páncélba és 30 év múlva többszörös áron fogom Jófogáson árulni :) :) - (Kettő lap előrébb került a sorrendben és úgy kerültek összefűzésre.)
Amit észrevettem az a 10-12-14-17-es vonalaknál a Szent Gellért u. és Uszoda megállóhelyek pontatlansága, a két irányban más-más megállót használnak, a könyvben - és a város oldalán is - csak a Szent Gellért u. van mindkét irányban megállóhelynek jelölve, ami nem valós. A 30-asnál figyeltek erre a két irányon érdekes módon, az jó.
A 23-as számomra továbbra is rejtély, hogy amiatt, mert megszűnt a József utcáról a balra kanyarodás a Budaira, és így Rákóczi-Gáz utca útvonalon halad kifele irányban, a befele irány miért nem így közlekedik?
Így a Szoc. Otthon és az OTP elő átrakott ex. Skála megállót használhatná a járat és felesleges lenne a József utcai csak ennek a vonalnak. Ugyanígy a szembe oldali József utcai megálló is felesleges az OTP elé hozott megállóhely miatt, minden más járat ott áll meg, de a 31-32 aaaz nem, továbbra is a sok évtizedes helyen, így az átszállásokra apellálni nem lehet...
A megállóhelyi tájékoztatás meg most aztán kinek a dolga lesz ezek után? Város? KNYKK? Ki készíti el a megállóhelyi tájékoztatót? Város? Időben le tudja gyártatni ezt a mennyiséget és átadni a KNYKK-nak?
Szereztem menetrendet, piros pont az önkormányzatnak. Tényleg vannak hibák a füzetben, de összességében a törekvés becsülendő, ha jól számolom, a volán majdnem 6 éve adta ki az utolsót (KK-ként pedig egyet se...).
Van egy nyelvtani hiba a köszöntőben, és nem szerencsés, hogy az újítások közül azt emeli ki a polgármester úr, ami nem újdonság (időadatok a megállók neve mellett, függőlegesen, oszlopokban).
Viszont március 2. van, dél. Véletlenszerűen kiválasztva megnéztem 30 megállót, sehol nem cserélték a menetrendet, és éppen cserélő kollégákkal se találkoztam (se tegnapelőtt, se tegnap, se ma). A látott buszok egyikének se programozták át a kijelzőjét. Szomorú, mert ugyan a szolgáltató tette közzé először a változásokat, de azért nem egy pdf a feladat vége...
Saját véleményem, hogy 28-án és 1-jén be kellett volna rendelni 4-5 kollégát / alkalmi szerződéssel megbízni egy külső vállalkozást, akik egy nap alatt, 2-3 kocsival végigjárták volna a vonalakat, és aktualizálták volna a helyzetet, bent pedig két éjszaka alatt frissítik a kijelzőket... (Gondolom, már az új dizájnt akarják a megállókba, az meg a várostól is függ, de ha már ekkorát változtatnak, akkor legyen következetes.)
Várható lépés volt, és valószínűleg nem ez a végső állomás. Előrejelzések szerint év végére összehangolt vasúti-busz országos menetrendet kell készíteni, ezt egy buszos társasággal nyilván könnyebb. Viszont sokkal összetettebb és aprólékosabb területek vannak, mint a vasútnál, így egyetlen társaság hatékony működését ez biztos hátráltatja. A rákövetkező lépésben azt hallani, hogy országos közös közlekedési bérletrendszer kidolgozása is cél, ez pedig azt vetíti előre, hogy a vasút-busz(-személyhajó) egy társaság lesz, az EU piacnyitás miatt ez pedig nagyon rövid időn belül eljön. Ezzel egy nagy országos cég áll majd ott a bekívánkozókkal szemben. A festésnél is megkapták a KK-k, hogy fehér alapszín és némi díszítés lehet. Erre kell kb 1 m2 fehér matrica oldalanként a díszre, és már egységes is, nem is kell újramázolni.
A legújabb fehérvári VT-s Citaróknál a sáv felső határa nem is vízszintes... :) Egy darabig emelkedik a csík teteje (ezzel vastagodik maga a csík), aztán ereszkedik (ezzel persze vékonyodik)... :) A '963-ason különösen látványos, ajtótlan oldalon.
Második gondlatra, az egykori (légi) felvételeket is elnézve, lehet, hogy a régi hadi létesítmény úthálózatát használták tovább, és azért alakult ki ekként. Nyilván az elkerülőút építése és bekötése jelentősen változtatott a helyzeten később. Úgy tűnik, hogy még helikopter-leszállópályákat is lehet itt azonosítani a DECATHLON magasságában a mai napig, tehát az egész terület nem épült át teljesen, és tűnt el nyomtalanul. Ezzel érthetőbbé válnának a hajtűkanyarok de azért egy Ikarus 280-assal nem volt leányálom így szlalomozni rajtuk. :)
A 90 fokokra lenne egy ötletem, de utána lehetne nézni, hogy stimmel-e: ha így parcellázták fel / sajátították ki a területeket, akkor a köztes utakat csak így tudták kialakítani. A mai Alba Ipari Zóna is hasonló lett, és ma már brutálisan nagy a kiterjedése.
Ezzel együtt de érdekes újra "kicsinek látni" a Densót is... :) Nem volt olyan régen, emlékszem is, de mégis képes az ember annyira hozzászokni az "új állapothoz", hogy meglepődést vált ki egy 15 éves kép... :)
1962-re készült el az akkor új buszpályaudvar, emlékeim szerint. Mondjuk a hőskorszakra nyúlik vissza, de különböző időszakokban a Piac tér déli részéről is indultak buszok, a mai McDonald's magasságából is, volt távolsági (?) buszparkoló tároló a Koch László utcában.. Fordultak buszok a kórház előtt (Mentőállomáshoz közelebb), itt végül megvan a hely hozzá ma is.
Ezek a 90º-os kanyarok nagyon élesnek tűntek, amikor legelőször utaztam 15-össel (ekkor már 1515A volt a felállítás, de a Loranger végállomásnál 15M és 15Y volt kirakva még, meglepetésemre). Vajon miért nem enyhébb vonalvezetéssel rajzolták meg az utakat, ha ekkor alkothatták újra a területet.. Így a Denso-nál lévő kanyarulat az útban is erősebbnek érződött a sok 90 fok után.
Egy kis Sóstó Ipari Park rásegítés kb. 25 évvel ezelőttről :)
Az első fotón látható bal oldalon középen az út, ami T elágazásként a 63-as útról volt az Ipari Park bekötőútja. Innen egy-egy 90 fokos kanyarodással lehetett(pont ahol a fotó bal oldala kezdődik) a Philipshez jutni, jártam épp eleget oda családtagot hozni-vinni autóval :)
A másik kettő az még Denso gyár első állapotát, valamint a Lorangert ábrázolja.
Milyen jó, hogy ha a web.archive.org-on a város oldaláról fotókat lehet leszedni :)
Korábban volt a Marx tér (Barátság Háza) oldalában, a Piac téren is sok helyi vonal végállomásozott, Magyar Király Szálló előtt, és a ráchegyi ref. templom magasságában, sőt Kisfaludra be nem kanyarodva balra, hanem tovább jobbra/egyenesen a 7-esen egy távolabbi kisfaludi majorig vagy tsz-ig is közlekedtek ki járatok, ha ennek hinni lehet.
A 12-es buszfordulójának a környéke kicsit máshogy nézett az Auchan előtti időkben. Bejelöltem, hol volt a forduló illetve talán valami kezdetlegesebb beálló is létezett, a maitól nem is messze, csak a másik irányban, bár erre tisztán nem esküszöm már. Itt időztek néha a 12-esek, ami nyíllal van jelölve, ha a menetidejüknél korábban beértek. A megálló és öble helyén (X) ma a kerékpárútvonal halad, azt tudom azonosítani.
A 15, 15A korában ezek már ugyanarra jártak, bejöttek a Holland fasorra a Sóstói útról (amin akkor még nem voltak megállók); a korábbi 15M idején még más lehetett a helyzet.
A 16A és a 43, 44 elődje a 13B, 14B ugyanúgy a mai fordulót használta (utcákon), ha pedig a 16-os is betért egy időben, az is.
A 19-es Köztemetős végállomása csak a parkoló területén volt, de sokáig ki volt rakva még a menetrendje egy oszlopon, miután már megszűnt.
A Jancsár köz emlékeim szerint talán egyirányú is volt kezdetben, tehát körbe kellett menni a járatoknak, sőt amikor az új decentrum megépült, akkor is még többnyire így közlekedtek egy jó darabig. A mai 10-es városközponti irányú megállója helyén volt nagyjából a leszállóhely, szemben a vágóhíd, és nem volt átjárás a Bakony utca felé, tehát nem volt még 29-esnek létjogosultsága etc.
Az Aldi helyén is, úgy az egész Jancsár köz mentén murvás, kavicsos placc volt, de főleg a mai körforgalom felé sűrűsödtek számban a parkoló járművek.
A 20, 22, 23 és talán a 28 kocsiállása is legelöl volt, majdnem a mai Aldi helyén vagy ahhoz közel.
Főleg építések idején a 26A vagy 32 fordult a Vágújhelyi utca vonala után először; a 24-es a Farkasdi utca előtti nagy kereszteződésnél is, ill. a Bányatónál. A valamikori Várkörúti végállomása rejtély.
A 35-ös METRO-nál is fordult, de oda csak bement, és a belső parkolójában megfordult.
37-es ÁFOR/MOL-os végállomása is megvan, utasváróval stb.
Vörös Csillag MGTSZ több busszal is rendelkezett. Volt 1 db Ikarus 211, 1 db Ikarus 553 és 1 db Robur B21. A 211-es 1984-ben biztos futott, az 553 valamikor utána, a Robur még 1990 után is járt. Rendszámot és ezeknél pontosabb évet nem tudok, de mindhármon utaztam.
Ez sajnos nem derült ki a cikkből. Ritkán kerültek szóba a közületi buszok, akkor is inkább úgy, hogy mennyit kellett költeni rájuk, mennyit lehetne spórolni velük, stb.
A Vasmű esetében a járatok is többször szóba kerültek, főleg télen, amikor buszokkal kellett pótolni a kompjáratot.
Ki tudjuk még egészíteni, további fordulókkal, végállomásokkal? :) Egész soknak maradt a városban látható nyoma. Írom vonalak szerint, amennyire emlékszem / látni lehet.
10: a szedreskerti vége nem kérdés, az Orsovai úti sem, és ugye van még a rádiótelepi, ami a mai napig látható, sőt, a jövő héten megszüntetni tervezett iskolajárat egyszer-egyszer használta is, bár a körforgalom kiépítése óta veszített a jelentőségéből.
11, 11G: az Ikarus előtti placc is őrzi az eredeti formáját, a Vásárhelyin volt a mostanit megelőzően másik forduló?
12: az Őrhalmi szőlők fordulójára tökéletesen nem emlékszem, de mintha a rendőrség felé vezető utca leágazásánál lett volna. Ugyanezen az útvonalon áll még a néhai vízműtelepi buszforduló is.
12B: a volántelepen végzett, gondolom, bent fordult.
12Y: a kenyérgyári forduló sokat nem változott, de a buszöblök megvannak még az állatmenhelyen túl is, és az út végén ott a széles betonplacc, ahol egykor fordulhatott a járat.
13, 13G, 13Y: a Nehézfémöntöde előtti forduló megvan még, az ipari parkban pedig nem rég épült egy újabb.
14, 14G: a Köfém sokat nem változott az elmúlt évtizedekben. :)
15, 15A, 15Y: a Philips fordulója megvan még, csak lezárva. Amennyire emlékszem, a mai elkerülő helyén vezetett a Sóstói út / utca, abból a mai Decathlon mögött jött be a 15A a Holland fasorra, a Philipshez, a 15-ösök pedig a Sóstóin érték el az Amerikai fasort.
16, 16A, 16Y: nagyjából ugyanazok, mint fentebb, a 13-asnál, a kórházas járat pedig utcákon, és nem buszfordulóban fordult.
19: a Videoton előtti terület változatlan.
20: a Jancsár utcai végállomás, amennyire emlékszem, úgy nézett ki, hogy a mai Shell kútnál fordultak a buszok a Balatoni útra, onnan a Jancsár köz sarkán volt egy 3-4 csuklósnyi, betonozott terület, ahol rövid ideig álltak a buszok (a Burger King melletti autómosó helyén pedig egy murvás tároló rémlik, térköves "kocsiállásokkal", amiket a '90-es évek elején már nem használtak), és a Jancsár köz szélén volt egymás után három kocsiállás (legtávolabb a 20, 22, 23 közelebb a 24, 25, leghátul a 26, 26A, ha jól emlékszem).
23: a régi 23-as körbejárta a Túrózsák - Videoton - Fiskális háromszöget, amennyire emlékszem.
24, 25, 26, 26A: tökéletesen ki lett tárgyalva. :) Ezen felül a régi 26-os Bory vári fordulója máig felismerhető.
27, 28: sokat nem változott az IBM két oldala, csak a régi felszállóhelyeket szgk-parkolóvá alakították, így a Videotonhoz közelebb került a kocsiállás.
29: nem régi járat, sok változás nem kötődik hozzá.
30/35: itt minden megvan még, a néhai Vörösmarty TSZ fordulója is (táblával), a Kecskeméti utcai is (ma még utoljára használatban).
31, 32: változatlan.
33: a laktanyák buszfordulója máig megvan, sőt, beleépült az egész kereszteződés, így talán marad is, hacsak egyszer nem álmodnak meg ide is egy körforgalmat.
34: a fecskeparti forduló a mai napig használatban van, csak éppen innen már két irányba közlekednek tovább a járatok.
36: változatlan.
37, 37G: megvan még az SZKG-s és a Sajó utcai forduló is, illetve épült egy új, a Kőrösi utcában.
38, 38G, 39: ugyanazokat érintette, amik már fentebb szerepeltek.
42: megkapta a börgöndi, helyközis buszfordulót, más extra nincs vele.
Anno sokat kutattam újvárosi témában, és egy 1982-es cikkből tudok helyzetképet adni: akkoriban 1 db 31 személyes és 4 darab 43-45 személyes autóbusza volt a Vasműnek, egy-egy állandó sofőrrel. A buszok havonta 350 órát voltak úton. Két autóbusz fixen a sportolókat szállította, a többi mozgalmi, társadalmi szervezetek utazási igényeit elégítette ki. Elvileg annyira sok megrendelésük volt, hogy a saját sándorházai járatukat még egy további, bérelt busszal oldották meg.
A Papírgyárnak is volt egy busza, a cikk szerint az is sokat ment. A 26-os Építőipari Vállalatnak is volt egy busza, és a Vörös Csilag Termelőszövetkezetnek is, utóbbi saját munkásjáraton dolgozott.
Érdekesség, hogy akkoriban éppen, hogy a volán szorgalmazta, hogy a messzebbi / nem kiemelt járatait a helyi TSZ átvegye, így például a Solt - Nagymajort, ami egyébként a mai napig köszöni, jól elvan albásként. :) Illetve volt egy rendelet, ami alapján a volán (térítés ellenében) igénybe vehetette volna a fenti buszokat, sofőrökkel együtt, amire a vállalatoknak (a cikkek szerint) nem volt kapacitása.
Mondjuk azt is érdekes lenne tudni, hogy mire kellett a vasművön belül egy laprugós. Hogy nem különjárati célra, az biztos, arra ott volt a légkondis 250-es, meg még nyilván volt ez-az.
Ez most valami politikai kampányfogás vagy kísérlet?
Ha a teljesárú összvonalas bérlet 3500 Ft lesz, akkor a tanuló bérlet jogszabály szerint maradhat 2970 Ft-os áron, azaz 530 Ft-tal olcsóbban? Mert ha jól emlékszem az állam eleve ~2000 Ft körüli szociálpolitikai támogatást ad rá.
Döntöttek a fehérvári közgyűlésen, április hónapra érvényes havi és a második negyedéves dolgozói bérletek díja csökken, a kiesést az önkormányzat kompenzálja majd a KNYKK felé.
1986-os gyártású és 1996 elején került az Albához. Ikarusnak lehetett valami tesztbusza vagy ideiglenesen megkapta az adott vállalat, ha nem tudtak időben szállítani, ki tudja? :)
Ha minden igaz, létezett egy világoskék alapon sötétkék csíkos festésű 280-as Ikarus az Alba Volánnál. Talán móri (Alba Volán Mór?) volt, és ha létezett, akkor a '90-es évek közepe táján létezhetett.
Tud erről valaki valamit, esetleg létezik kép róla?
Ezek szerint a helyi 415 típussal együtt is voltak utcán? Vagy tartalékként álltak a telepen? Merre voltak beosztva? Igazából a városképből nem rémlenek a 038-on kívül. Még arra emlékszem, hogy a koleszos Pécs-Dunaújváros vonalon lévő kocsi ácsorogni szokott a Dózsánál, de az is csak a '90-es évek elején. "D 20" bejegyzése is meglepő számomra, de logikusnak tűnik, mert az átrendszámozást típus szerint azon belül életkor alapján végezték, AOA-438 már 280-as volt, AOA-407 volt az első helyközi 260-as, ha tényleg 423-től kaptak rendszámot, akkor kb 15 meg is élte a cserét. Viszont képeket sem találni róluk sehol.
Nem volt. Tudtommal olyan 266-os sem volt Albáéknál, amely az AOA sorozatú átrendszámozást megélte volna. Az AEV is eredetileg ha jól emlékszem a Dunai Vasmű kocsija volt kék-fehér színben, onnan került az Albához.
Láttam a DUD-554-est Piac téren. HIV-667 átmázolva, a tesó a 668 változatlan. A DUD-885 még mindig jól bírja, ellentétben a classicokkal. DUD-619 helyiben dolgozott.
Az Econellnél a lábtér igen kicsi, nem bántam volna ha Ikarus jön.
A 80-90-es évek fordulója környékén történt a Pozsonyi út felújítása, csapadékvíz, csatorna és gázvezeték fektetéssel együtt, akkor volt a 24-es járatból a 24A és 24B jelzés, valamint a 25-ös vonal is akkor indult be.
A 24A vonali járatok a Pozsonyi út-Fiskális útig közlekedtek és a már korábban említett háromszögben fordultak meg és ahol most a Csillagösvény Utazási Iroda háromtengelyes Temsa busza szokott parkolni, ott volt a megállóhely a visszainduláshoz. 20 perc körüli volt a menetidő/fordulóidő.
A 24B vonali járatok az Öreghegy felső részét szolgálta ki, mivel gyakorlatilag a Fiskális út és Zsolnai út közötti szakasz volt egyben lezárva a Pozsonyi útnak.
A 24B útvonala megegyezett a Pozsonyi út-Fiskális keresztig, majd a Fiskálison elkanyarodott, érintette e Késmárki és Bártfai u. megállókat, majd balra elkanyarodott a Budai útra, végigment a Nagyszombati útig, ott bekanyarodott és a mostani végállomás volt az első megállója, majd Lomnici út és a Bányató volt a végállomása. A jelenleg már személygépkocsi parkoló területként funkcionáló terület egy murvás placc volt, bőven volt parkolásra és fordulásra lehetőség a csuklósoknak. Amint elindult a vonal kb. 1-2 hónapra rá lakossági kérésre a Budai-Zombori úti megállóhely is beiktatásra került, hogy legyen köztes le/felszállási lehetőség a Nagyszombati és Bártfai u. megállók között. A Budain meg lehetett tolni a csuklósoknak ami a csövön kifért megállás nélkül :)
A 25-ös vonal járatai gyakorlatilag mostanival megegyező menetrenddel(belső végállomásról :30, Nyitrairól :55-kor indultak) és vonalvezetéssel közlekedtek, amikor a Pozsonyi út felújítása elkészült meg akarták szüntetni, de lakossági kérésre a Nyitrai út és Zobori út térségének kiszolgálása miatt végül megmaradt.
Mindezt általános felsősként éltem meg :)
A Kassai út felújítása is élénken él a fejemben, ott kvázi a 26 és 32 vonal járatai a Bory várig közlekedtek, a Kassai út kiszélesítésével és a közművek kiépítésével nyílt meg a lehetőség a buszközlekedésre.
Amint az útépítés elért a Kassai út-Vágújhelyi útig, akkor ott a mostani kricsmi-cukrászda-kisbolt helyen levő épület még nagyon nem volt, hanem egy aszfaltozott forduló volt és odáig már felközlekedtek a buszok és végállomásként funkcionált.
Amint a felső szakasz is készen lett úgy kerültek át a járatok a Kassai út teljes hosszára.
Volt akkor még arról is szó, hogy a Sasvári felújításával ott is lesz buszközlekedés, de vagy lakossági vagy egyéb ok miatt nem került erre sor végül.
"...a városban egyedinek mondható bővelkedést okozta itt."
Ha már túlburjánzó megállók: a Széna tér / Királykút lakónegyed se kutya.
A Széna térnek van két megállója a Rákóczi úton, illetve a Királysoron (az E.On épülete és az idősotthon előtt). Ez eddig rendben. Van még egy a Gáz utcában (Széna tér/Gáz u.?). Ez is rendben.
Viszont van még egy a "vörös téglás iskola" mellett, de azzal majdnem szemben már a Királykút lakónegyed 32-es által használt megállóhelye van. Akkor ezt így most hogy? A két megállócsoport egybeér...
(A Királykút ln. másik két megállóhelye már a Berényi úton, illetve a Szekfű Gy. utcában van.)
Pozsonyin a körforgalom építése előtt évekkel már volt mindkét irányban buszöböl, várópavilon nélkül, piros paddal, és ahogy a megállótáblák megmaradtak, talán mindkettőn a mai napig is látszik bár kifakulva a 24A és 24B jelzés, ami a '90-es évek eleji állapotok a 24-es és 25-ös elődjeiként. :)
A Máriavölgyi utca volt az első kiépített, közművesített utca Öreghegyen, általában nyári lakkal, szőlőkkel, itt volt Csitáry polgármesternek is nyaralója, vagy a Bory-telek stb.
Ezért is erre közlekedtethették az első járatokat, mert ez volt buszközlekedésre alkalmas.
Úgy emlékszem, hogy a Selmecin nem volt buszöböl, hanem úgy volt kialakítva a megálló, ahogy ma a Túrózsákon, a Videoton irányában (út szélén, táblával, öböl nélkül). És az öbölre emlékeztető parkoló az a későbbi, zsákutcás átalakítás eredménye. De ez már nagyon régi emlék. :) De ha jól emlékszem, a Pozsonyi úti, a külső végállomás felé vezető megálló még 7-8 éve is őrizte a néhai 24B matricáját.
A nevezéktani kérdésed viszont elgondolkodtatott. Vagyis ugye egykor simán Máriavölgy volt a megállóhely neve, még akkor is, amikor volt már a Bory várig meghosszabbított járat. Szóval talán akkor lett Máriavölgyi elágazás, amikor a Bory várhoz és a Kassai úton is közlekedtek már járatok. A '70-es években a 2-es járat közlekedett a Máriavölgyig, a másik irányon (Pozsonyi út) a 3-as járt, a Bánya-tóig. Aztán jött az átszervezés, amivel lényegében a mai hálózat megszületett, akkor a 26-os járt a Bory várig, és már létezett a 24B, a Pozsonyi út / Fiskális úttól. (Sőt, kezdetben a Karinthy utcától a Várkörúti mozihoz, bár ott egyik esetben se tudom, hol fordultak pontosan.) Szóval valamikor ekkor, a '80-as évek elején alakulhatott ki ez a "Máriavölgyi elágazás".
Igen; sokéves javaslat már a városrészek esetleges feltüntetése a végállomásokhoz.
Maroshegy, Orsovai utca / Úrhidai út
Felsőváros, Kecskeméti utca / Tompa M. út
Felsőváros, Fecskeparti-lakónegyed
stb.
A nagyobb megállók esetén, ahol több állomás/indulási hely van, úgy mint a Videotonnál, de akár a Piac térnél vagy a Református templomnál, tájékoztató térképek kihelyezése a megállótábláktól függetlenül valószínűleg segíthetné a helyzet átláthatóságát. A megálló helyeket számozva lehetne még továbbá megkülönböztetni. A Vasútállomáson is volt hasonló az egyes induló állásoknál, ami egy jó kezdet, ezeket fel lehetne újítani első körben.
A Videoton egy nagy végállomásnak számít, ha meggondoljuk, hogy emellett a hálózati rendszer mellett is hány vonal végállomásozott ott: 19, M19, 23, 23E, 26G, M26, 31, 31E, M31.
Jó észrevétel :) mindkét kereszteződés fordulóhely volt, a kis Kassai és Selmeci mai zsákutcák bevonásával. Utóbbi esetében egy parkoló/buszöböl-féle (talán?) meg is maradt. A Máriavölgyi-elágazás elnevezése biztosan régi, de ez míg mondjuk az Iszkai elágazás esetén jobban érthető, mivel onnan ágazik le az út Iszkaszentgyörgy felé, Máriavölgy egy felvidéki település, csakúgy, mint Kassa, Selmec, Pozsony, Surány, Vágújhely és így tovább.
Különösen a Kassai úti és Fiskális úti Máriavölgyi-elágazás mh. között kb. 220 m különbség van, 300 méternél már máshol is gyakran megállók váltják egymást. Továbbá a Fiskális úti buszmegállók elhelyezkedése néha azt a képet sugallják, mintha a Surányi utcához tartoznának inkább. A helyzet rendezésére a Kassai úti megállóhely kivétele mindenképp elgondolkodtató, úgy mint akár átnevezések általában.
20 - Máriavölgyi-elágazás (Fiskális út)
- 20 Máriavölgyi elágazás (Túrózsáki út)
- 21 Videoton
Egy megoldás a 31-es útvonala alapján. Egy másik lehetőség:
20 - Surányi utca / Fiskális út
- 20 Túrózsáki Szabadidőpark
- 21 Videoton
Ez utóbbi esetleg ma megfoghatóbb lenne, netalántán az utasok számára is és kevésbé tévesztendő, mikormelyik megállót érintené a 31-es. A 26A pl. mindkétszer a Túrózsáki Szabadidőpark mh.-et használná.
"A közgyűlésen, de a lakossági fórumokon is állandó kérdés a buszközlekedés átalakítása, amire továbbra is várni kell. Mikor épülhet meg a vasútállomás mellett a Vasvári gimnázium elköltözésének idejétől is függő intermodális közlekedési központ?
A középiskolai campusra vonatkozó közbeszerzést hamarosan újra ki tudjuk írni, 2020 júniusában pedig, a tanév végét megvárva indulhat majd el a beruházás. A Vasvári új épületét és a Kodolányi középiskola felújítását is tartalmazó első ütemre a pénz rendelkezésre áll. A campusba esetlegesen bekerülő nemzetközi iskola kérdését tárgyaljuk most a kormánnyal, remélem, hogy heteken belül ebben is döntés születik. Fontos tudni, hogy a Vasvári jelenlegi épülete mögött épül majd meg az intermodális központ új épülete, ilyen szempontból tehát nem is befolyásolja az intermodális központ kialakítását! Ennek megvalósulása után érdemes majd a városi buszközlekedés teljes átalakítását napirendre venni. Addig is több forgalomszervezési kérdést szeretnénk rendezni. Az egyik legfontosabb a déli összekötő út előkészítése, amelyre 3,5 milliárd forint már rendelkezésre áll, és idén az első közbeszerzéseket talán már el is tudjuk indítani."
Múzeum - Várkörút... ezt így hivatalosan sosem használták, az esőbeállóra mégis így volt kiírva. Most akár hivatalossá is tehették volna.
A Feketehegy (Hernád u.), illetve a Püspökkertváros (Zobori u.) nem lehetne jó név egy végállomásnak?
Ha már a Túrózsáki út környékén járunk, felvetődik még egy megálló, aminek sokan még a létezéséről sem tudnak: a Videoton második megállója, amit pl. a 31-es Videotonhoz betérő viszonylatai érintenek, és a "nagy" Videoton megállóhoz semmi köze nincs.
A Máriavölgy alján ne felejtsük el az egykori buszfordulót sem. :) Az ugye úgy nézett ki, ahogy ma a műholdkép sejteti, a Kassai utat a Fiskális úton keresztül (a Túrózsákig) meghosszabbítva (a mai murvás utcán) egy "delta" adódik, anno itt fordultak vissza a Máriavölgyig közlekedő járatok. Talán ennek is lehet szerepe a megállók kiosztásában.
Hasonló "delta" volt egy utcával "odébb", a Pozsonyi alján is, ennek is látszik a helye / nyoma, zsákutca formájában.
Régen olyan megállónevek is léteztek, majdnem minden városrész irányában, hogy X. sz. népbolt meg egyebek Csoda, hogy ezek nem maradtak meg napjainkig! De azért sok intézmény kikerült már a forgalomból, mást ne mondjunk, Szociális Otthon (Széna tér), Randevú Eszpresszó (Huba köz).
Az lehet a gond az ilyen elnevezésekkel, mint Feketehegy, hogy egyszerűen túl tág. A Sajó utca vagy Körösi utca, Rába utca akkor mi? Az igaz, hogy anno csak a MOL/ÁFOR vagy SZKG-ig ment a 37-es, de most már más a helyzet egy ideje.
A Múzeum mh.-névvel is ugyanez a helyzet, az utas-várópavilonra már az is lett kiírva több mint két évtizede, hogy Várkörút Múzeum ami akár maradhatott volna, és így szerepelne a Várkörút neve is valahol.
A 24-es nem tudna úgy közlekedni, hogy Öreghegy a végállomása, mert akkor nevezzük ugyanígy a 26A fordulóját is pl.?
Viszont ahol lehetne, alkalmazható volna a /-jeles megoldás helyett a környező terület megjelölő neve is, így Püspökkertváros a 25-ös fordulójára. Ettól függetlenül a táblák, kijelzők említhetnék az útirányt helyette, ahogy korábban szólt: Rákóczi útFiskális útNyitrai út, holott ilyen nevű megállói nem voltak tételesen viszont ez jó szemlélet.
A Máriavölgyi-elágazás rendezése azért érdekes, mert akár egy kutatást is megérne, miért jött létre a szembe irányú megállóhely egyáltalán a Túrózsáki út, illetve a Kassai út alján? Pedig igencsak régi kialakításúnak látszik a buszöböl a Túrózsáki út alján kifele (26A, 32), a Máriavölgyi út alján, és a Kassai út alján is, egy csuklósbusz nem is fér ma el bennük rendesen. Kezdetben járt a 26, 32 a Bory-várhoz, a 31-es a Videotonhoz. Tehát már a Máriavölgyi alján sem teljesen érthető a megálló-létesítést, de ez lehet még korábbiakra nyúlik vissza, ám a Kassain meginduló buszközlekedés idejére a Túrózsáki úti megállópár már biztos, hogy léteznie kellett. Mindenesetre a sok keresztbe húzott vonal ezt, a városban egyedinek mondható bővelkedést okozta itt.
Eset bemutatása: 31-es ma kifelé menet nem a Fiskális úti, hanem a Túrózsáki úti megállóhelyet érinti, ha betér a Videotonhoz. A Béla útról viszont, ha betérést tesz a Videoton felé, előbb elmegy a Fiskális úton rendszeresített megállója mellett, majd elmegy a másik, általa fordított irányban használt Túrózsáki úti buszmegálló mellett is, megejti a Videotonnál a betérőjét, visszafele jövet másodszorra is érinti a Fiskális úti mh.-ét, és a menetrend szerint ekkor veszi fel az utasait (vagy szállnak le, kevésbé).
26A, 32 minden alkalommal egy rendszeresített megállóhely mellett elhalad, áthalad itt a Túrózsáki úton befele közlekedve.
Számtalan jó ötlet van benne, de nagyon zavaró, hogy azt is meg akarják változtatni, amit nincs miért, és néhány név igencsak erőltetett.
A cégnevek és az elavult nevek kivezetése valóban jogos.
A Múzeumért vagy a Feketehegyért viszont talán kár, főleg utóbbiért - a Hernád utcát jóformán csak az ott lakók ismerik (ráadásul elég jellegtelen név), Feketehegyről viszont talán minden fehérvári tudja, hol van.
A Nehézfémöntöde és a Kisfalud-alsóért egyértelműen kár, én melléjük tenném még a Vízügyi Igazgatóságot is.
Ami az Áron Nagy Lajos teret illeti, tényleg megérett már egy átrendezésre - nem csak buszmegálló-szempontból.
Máriavölgyi elágazás megállópontjainak megkülönböztetése pont az általad írtak miatt lenne indokolt - hogy fel legyen tüntetve a menetrendben (és a majdani utastájékoztatásban is), hogy pl. a 26A/32 kifelé nem ott állnak meg, mint befelé. Picit megbonyolítaná a menetrendeket (nem lenne a ki irány inverze a be), de megoldható. Szerintem.
Összességében az irány, az egységesítési szándék látszik benne, s ez nagyon kedvező.
A cégnevek kivezetése inkább jogosnak tűnik; íme néhány eset mentén:
A Sóstói Ipari Parkban például sok volt a változás (még jó, hogy nem kapott több cég megállónevet Stollwerck stb.), de a Loranger vagy a Philips régen nem voltak már, a Shell Gas lett Flaga LPG, majd Flaga Gáz Másutt a Fordból lett FordVisteon, Visteon; az IBM bejárati út Tesco bejárati úttá vált stb. Ugyanez a Kenyérgyár esetében: Cerbona Rt., majd Cerbona Zrt., Naponta Kft., CerbonaNaponta Kft., végül Cerbona Kft.-vé vált. Ezeket nem lehet épen lekövetni, a megállóhelyek átnevezésével, táblák, menetrendek frissítésével és esetleg valóban nem is szükséges.
Egy részük pedig egyszerűen elavultnak tekinthető már, a vidékiességről itt nem is beszélve mint Gépjavító üzem, Tüzép-telep, SZKG, Házépítők boltja, Volán-telep A '60-as években ez rendben volt, de mára talán haladóbb és üdvözölt, a ráadásul olyan új megnevezések megjelenése, amelyekre eddig nem utalt buszmegálló, úgy mint Palotavárosi-tavak, Csucskai utca, Halesz-park, Opole tér, Cento utca, Batthyány köz stb. A Múzeum, Feketehegy vagy Vasúti sorompó elnevezések napjainkban nem mondhatóak kellően konkrétnak.
A Nehézfémöntödéért kár, vagy pl. Kisfalud-alsóért.
A Széchenyi út 113. és társai tényleg borzasztóak.
A József Attila úti Áron Nagy Lajos tér buszmegállók megszüntethetőek lennének, semmi nem indokolja a megtartást, az átszállásokat nehezítendő, és így tovább. Helyette lehetne ott parkoló, taxis állás, egyéb ötlet (plusz a 23-as is közlekedhetne ugyanúgy visszafele útvonalán).
A Máriavölgyi elágazás azért nem megoldható, mert a 26A, 32 a Túrózsákit használja oda, Kassait vissza, 23E, 31E Túrózsáki 2.-t oda, Fiskálisit vissza, a 23, 31 tiszta sor lehetne, de az utóbbi is belezavarodik, ha már betér a Videotonhoz; mindezt a menetrendekben érthetően feltüntetni elég nehéz volna.
Audio-utastájékoztatás legalábbis korlátozottan, volt az ezredforduló környékéig, néhány autóbusz-vezető és Ikarus jóvoltából: Vizmütelep következik :)
Helyköziben pedig megjelent a PHY-029. Ez volt anno a rabszállító Volvo 8700-as, amit tavaly májusban leállítottak, később ideiglenesen kivontak. (Fehérváron tárolták, a Jüllich Glas udvarán, de most úgy tűnik, a Viszló látott benne fantáziát.)
Kicsit túlzásba viszik a / jeles megállókat, és nem örülök a "Seregélyesi út 116."-típusú megállóneveknek sem, túl vidékiesek. Némely név pedig meglehetősen erőltetett, és nem értem, miért kellett kettészedni a Vásárhelyi úti megállócsoport nevét 11-esre és 11A-ra. Jobb lett volna -ha már mindenáron meg kell különböztetni a kettőt- a 11A megállóját Vásárhelyi úti ltp. (Japán u.) névre átnevezni.
És ha már átnevezünk, a Máriavölgyi elágazásnál is lett volna mit rendezni. A három helyen lévő öt megállási pontot nem ártana megjelölni sorrendben Máriavölgyi elágazás (Túrózsáki út), Máriavölgyi elágazás (Fiskális út), és Máriavölgyi elágazás (Kassai út) nevekkel.
Ugyanígy az Áron Nagy Lajos térnél is indokolt lenne az Áron Nagy Lajos tér (Rákóczi út), és az Áron Nagy Lajos tér (József Attila u.) megkülönböztetés (powered by BKK).
A cég- és intézménynevektől való megszabadulás jegyében a Református Általános Iskola lehetne Széchenyi út.
A 26A/32 vonalán lévő Vágújhelyi u. pedig Bory vár (ahhoz esik a legközelebb).
A Rádió utca (vagy az Ikarus 1. porta) logikusan lehetne Maroshegy vasútállomás.
Mikor lehet arra számítani, hogy a járműveken is lesz audiovizuális utastájékoztatás, horribile dictu műholdas nyomkövetés?
"Vállalkozó a várhatóan 2019. őszén induló kivitelezi munkái előtt a szükséges engedélyezési tervek elkészítését, azok engedélyezését és a kiviteli tervek elkészítését végzi."
A déli parti felújítást úgy ütemezték, hogy a nyári főszezonban nem volt munka, viszont volt közlekedés. A 29-es északi vonal kihasználtsági eloszlása hasonló, így várhatóan minden nyáron lesz ott vasútközlekedés.
Tudna-e arról valaki érdemi információt adni, hogy előreláthatólag idén nyáron tanszünetben (pl. július 1. hetében) a Székesfehérvár (Szabadbattyán) - Balatonfüred vasútvonal turkálva lesz-e?? Sok gyereket vinnék Dunaújvárosból Káptalanfüredre 5 napra nyaralni, csak nem tudom, hogy ha már ott vagyunk, akkor a Balaton északi partján jobbra-balra közlekedik-e idén nyáron egyáltalán valami (pl. gyerekkirándultatáshoz). A Balaton-északi vasútvonalat állítólag turkálni fogják fejlesztési pénzekből, csak a MÁV honlapján igazából erről egy árva szó se található. 40 gyereket felnőtt kísérőkkel meg elég nehéz lesz felrakni vonatpotlóra, ha pl. Balatonfüredet megnézni támadna kedvünk, vagy ilyesmi...
A sok autó valóban gond, és sok átépítés is számomra helyzetrontónak tűnik. Olyan példa is van, ahol a busz okozza a torlódást, mint pl. a Várkörúton, ahol a megállóba beálló járat tartja fel a sort, köztük akár a szirénázó mentőt is. Az is sejthető, hogy ha a busz sávba nem mennének autók, akkor valószínűleg a vasútállomási kijárót is blokkolná a sor vége, ott megfogva a járatokat. De a busz sáv az akkor is fenntartott terület, annak jogosulatlan használatát nagyobb városokban erősen szankcionálják. Valószínűleg itt sem véletlenül jelölték ki, egy kis odafigyeléssel/áttervezéssel/átgondolással biztosan lehetne segíteni a buszok haladását.
+Balra kanyarodva a Horvát István sem tudja az autóforgalmat jelentkező forgalomnak üríteni, így hiába ad zöld jelzést a Prohászka lámpája, ha nem tud a csomópontban a zöldidő alatt annyi kihaladni, amennyinek lehetne, mert be van állva a Horvát István út.
Ott több a probléma, mint sok más fehérvári kereszteződésnél.
Szükséges lenne egy olyan közúti átkötési lehetőség, ami a Mártírok útja és M7 között összeköti a Sárkeresztúri 63-as és Seregélyesi 62-es főutakat a városon belül.
Erre a tervek már megvannak sok egyéb városi beruházás mellett, hogy honnan és miből lenne rá majd forrás az ugye kérdéses.
Régebben a két sávból a belső sávból csak balra lehetett kanyarodni, a külső sáv szolgált az egyenes és jobbra kis ív kanyarodásra, így a jóval nagyobb autós és helyi buszos forgalom is egy sávot duzzasztott fel, ráadásul a helyi járatok nagy részének még a Prohászka megálló után be kellett még sorolnia a belső sávba, ami sok esetben a külső sávot is vissza duzzasztotta. Az a nyúlfarknyi buszsáv igazából majdnem hogy nem oszt, nem szoroz alapon van ott, a vasúti posta kereszttől a megállóig kb. 50 méter, hogy a megállóig talán nem állnak be az autók a buszok útvonalába. Onnantól viszont a külső és belső sáv is közös sáv, mert a külsőből a Várkörút és jobbra a Horvát Istvánra is mehetnek az autók.
Ehhez viszont van még egy olyan adalék, hogy kacskaringós sávvezetés van ott a Vasvári suli előtt, tehát ha akkora sor áll a lámpánál, hogy a buszok még a nyúlfarknyi buszsávjukba sem tudnak besorolni, meg kell várni, míg előttük ürül legalább annyira a forgalom, hogy a külsőben előre tudnak a megállóig haladni kb. 100 métert.
Csurig van a város már autóval.
Délutáni csúcsidőben a 30 percenként közlekedő 14-est tavaly decemberben a KÖFÉM környékén simán 15-20 perces késéssel láttam fordulni/közlekedni, ennyit jelent a csúcsidőben a menetrendszerűség a városban.
Már nem egyszer láttam Fehérváron, hogy a Vasútállomás felől a Prohászka templom felé menő busz sáv tele autókkal, köztük beragadva a helyi járatok. Sokszor 4-5 lámpaváltás átjutni a Horváth I. kereszteződésnél, így a buszok már itt összeszednek 7-8 perc késést, mire a templomi megállót elérik. Itt nem szoktak ellenőrizni? KNYKK nem jelzi ezt senki felé? Így semmi értelme a busz sávnak.
LPN 422 vígan teszi a dolgát (ha van kedve) a fehérvári forgalomban. Az összes ablaka megvan.
LGP 882 (már rendszám nélkül) ami rottyon van, majdnem az összes ablak kiszerelve belőle, ülések, tükrök, minden ami csak kiszerelhető volt belőle. Nem hinném, hogy az mégegyszer forgalomba fog állni, nagyon sok idő és pénz lenne a helyre rakása.
D20: tavaly decemberben még láttam a JOX-719-et, frissen festve arra várt hogy az ülések vissza legyenek szerelve (meg még kitudja mi). Azóta nem tudom mi van vele.
Az beszarás, hogy ide hozzák az ott már lerabolt kasztnit.
Fváron talán nagyobb kapacitás van összelapátolni valamit.
Rejtéjjj ez a 719 dolog is. Még azt is el tudom képzelni, hogy rendberakás után az ideúton halt be rajta valami, amiért "megéri" lecibálni egy donort, mint ott kiszerelni, s leszállítani az alkatrészt.
Poén, hogy a fv-iak sem tudják, melyik exGE kocsi állt náluk már hónapok óta rsz, szélvédő, stb nélkül...
Persze bármi elképzelhető és annak ellenkezője is.
Nem hiszem, hogy cserének jönne. Nem saját lábán, hanem A tengelyt emelve, vontatva érkezett. Rengeteg ablaküveg hiányzott róla, úgy nézett ki, mint amiket a katasztrófavédelmi bemutatókon látni.
Mivel az AOA-315-nek március 6.-án lejár a műszakija, és most is a műhelyben van mert szétesett a kuplungja, ezért lehet hogy őt váltja. De amúgy nem tudom pontosan mi a céljuk vele.
Kerestétek a JOX-719-et.Novemberben lejárt a műszakija,hogy mi történt,történik azóta vele nem tudni.A BPG-605-nek január 23-án járt le a műszakija,gondolom azért is áll,illetve,ha már valóban nem terveznek vele,akkor azért.
Ma délután egy erősen huzatos fehérvári helyi színezésű csuklós Volvo tolta a vontatót a 62-es úton Dunaújváros felé. Donornak készül, vagy még összekalapálnak belőle valami kiadhatót? Rendszámot sajna nem láttam, szerintem nem is volt rajta.
Amíg próbarendszáma van, márpedig típusengedélye még nincs, addig nem vihet utasokat. Az újságírót se vihette volna, hiába olyan baromi büszke rá, hogy egyedül felülhetett... (A későbbi, htibor Topiktárs által linkelt cikkben.)
A Skodánál maradva: cseh konstrukciót már nem tudsz venni. A Felicia volt az utolsó. Azóta minden Skodának VW a padlólemeze, a motorja, a váltója, stb. Az egykor világszínvonalú cseh műszaki kultúra ma már nem tervez új autókat, vagyis hát eléggé meg van kötve a keze, hogy milyet tervezhet és milyet nem. Igaz, még így is legyen hálás a Skoda a VW-nek, máskülönben valószínűleg már rég csődbe ment volna.
Ha nem is ugyanilyen párhuzamot, de hasonlót látok Ikarus-CRRC vonalon. Magyar tervezésű Ikarus már aligha fog hódítani a piacon, hát akkor adjunk esélyt a CRRC-nek.
Ez egy Széles féle Made in China "Ikarus" aki a hazai autóbuszgyártást totálisan szétverte, és neki köszönhetjük, hogy semmilyen érdemi autóbuszgyár (MAN, MERCEDES, stb) nem vert gyökeret hazánkban.
Nah jó, de ott legfeljebb a műszaki alapok közösek. Az a leginkább primitív megoldás, ha csak az emblémát cserélik le, és ezt azért aránylag ritkán lépik meg.
De itt igen: a kínai buszra ráírták, hogy "Ikarus", aztán örüljünk neki... Tipikus "badge engineering".
A Skoda sem Skoda már, hanem VW. Az Alfa Romeo is milyen szép márka volt, amíg önálló volt, de ma már a Fiaté. Az Opel francia kézre került, pár év múlva lehet, hogy egy átcímkézett Peugeot lesz az Astrából. Folytathatnám a sort, ilyen világot élünk. A nagy hal és a kis hal esete, ugyebár. Ha azt mondom, hogy feltámad az Ikarus, az már úgysem fogja a 200-as meg a 400-as feltámadását jelenteni...
Azt nem tudja valaki, hogy utasként is ki lehet majd próbálni? Amikor decemberben mondták, hogy jön egy hónapos tesztre, akkor nem éppen arra számítottam, hogy majd szelfizni lehet csak vele :/
Az elektromos Ikarus busz nevén nevezve: CityPioneer egy példánya már decemberben Székesfehérváron állomásozott. Most játékosan, a forgalomban is megismerhetik a járművet a közlekedők!
A mai napon fel ültem a kedvenc buszomra az AOA-452-esre 16:30-kor ment Előszállásra fél éve nem utaztam rajta korához képest nem rossz de nem sokára ez már kuka járat!
Igen, nem volt rossz busz az. Az volt a baj, hogy egyedi volt, így a legkisebb hibával is heteket küzködtek. Az LMF 369 is ilyen szempontból Székesfehérvár legrosszabb busza. Mindig "szül" valami hibát és a szerelők kinlódnak vele, sokszor a módját sem tudják, hogy honnan származik a hibaforrás, mi lehet az oka.
Érdekes, hogy a csuklóst félre tették. Pedig csuklóst átcsoportosítani nem igen tudnak Nemrég lett felújítva, a Rábával gondolom még nem csináltak semmit.
Szerintem ennek a térképnek semmilyen jelentőséget ne tulajdonítsatok, mert már most vannak hamvába holt elemei: pl. ábrázolja az M0 körgyűrű nyugat-budai részét, amiről épp most jelentették be, hogy nem lesz, illetve nem ott lesz, mivel majd' 30 éves vizsgálódás után rájöttek, hogy a hegyeknél hegyek is vannak... Dunaújváros fölé jóval (Adony alá-fölé meg Ercsi alá-fölé) is ábrázol mindenféle nagy-dunai vasúti meg közúti átkötéseket, amivel nagyjából az a gond, hogy ezekről már lassan 40 éve litániáznak anélkül, hogy egy kapavágás is történt volna bárhol. Érdekesség, hogy a Duna dunántúli oldalára még csak terv szintjén sem kacérkodnak semmilyen kerékpárúttal, pedig Budapesttől lefele a Duna mentén elég sűrűn jönnek egymás után a települések, ráadásul nem is olyan kicsik... úgy látszik nem kell duna-menti kerékpárút...
Gyorsvasút, az német nyelvterületen az S-Bahn, nálunk meg a HÉV lenne, ha sikerülne végre gatyába rázni...
Nagysebességű vasút lehetne, de annak ilyen kis országban nincs értelme, ha a pályasebesség minden fővonalon 160 kph lenne, az bőven elég lenne... és akkor egy teljesen új hálózatban is gondolkodnak? Mert a sárga-piros vonal egyik eddigi vasúti nyomvonallal sem közös...
Az M7-esen túlra tett vasúti állomás egy hagymázas rémálom, oda kijutni Fehérvárról vagy hatalmas kerülővel (elkerülő), vagy egy nagyon szűk keresztmetszeten (Széchenyi úti aluljáró, 2x1 sáv) át lehetséges csak... elképzelhető, hogy aki ezt rajzolta, még életében nem járt Székesfehérvárott?
Jelenleg a gyorsvonat kb. 40-45 perc alatt ér fel Budapestre. Ezen nem hiszem, hogy lehetne annyit javítani, hogy a várostól távol fekvő vasútállomás megközelítésének időtöbblete megtérüljön.
Ebből úgy tűnik, hogy az M7 nem város felőli oldalán lesz a vonal és így a megálló sem. És innen félig ON kérdéssel: Hogyan illeszkedik ez bele a város fejlesztésébe, ide vonatkozóan a helyi tömegközlekedésbe? Vagy az Auchan körforgó vagy a 62-es lesz a megközelíthetőség szűk keresztmetszete, tehát a gyors vasút időnyeresége mennyire lesz valós? És mennyi plusz útvonalat/járatot/buszt fog ez igényelni?
Hát nemtudom..sok pletyka terjeng,de ilyeneknek hinni..ha szétszakadt volna lett volna hír is róla. Mert nem egy mindennapi dolog ha egy busz szétszakad.
Elég rosszul értesültél,CCP-797 nem szakadt szét,egyben húzták be a telephelyre,majd felvontatták Fehérvárra,elvileg még ott van(nak)(?)AOA-303,448 és 323-al együtt. Ha valaki tud róluk friss infót azt megköszönném,Üdv.
Ezeket az esőbeállókat szerintem hagyjuk... Szinte semelyiknél nem egyezik a megálló neve és ami fel van tüntetve az esőbeállókra. Nem nagy kunszt lenne felszerelni az összes megálló tábla alá a valódi megálló nevet.
Szerintem inkább a technikához kell nevelni az utazóközönséget, és nem az utazóközönséghez butítani a technikát...
Más téma:
szép és jó, hogy az új megállóhelyi esőbeállókon nagy betűkkel feltüntetik a megállóhely nevét, de egyrészről ezek az új beállók lassan terjednek, másrészről van jó pár megállóhely, ahol valószínűleg soha nem lesz esőbeálló (csak pár példa: Zsuzsanna-forrás; Távirda utca; Rozsnyói utca), ez okból nem ártana, ha "pesti mintára" minden megállóhelyen a megállótábla alatt kis táblán feltüntetnék a megállóhely nevét - ez, feltételezem, nem jelentene túl nagy költséget.
Nem hittem volna, hogy egyszer látom forgalomban... Nem egy bizalom gerjesztő látványa volt az első fehérvári munkanapján... Most a 932 áll a műhely előtt, úgyhogy még mindig nincs kint egyszerre mind a 3 kocka merci😃
Sajnos a Fehérváriak 80%ának eszébe sem jut, hogy nem a sofőr szórakozik hanem elektromos az ajtó, nem a sofőr kezében van az irányítás. És akkor jönne a szöveg, hogy "hát de mi megnyomtuk ott hátul" pont ezekre a szövegekre nincs szüksége egy gépkocsivezetőnek. A még nagyobb baj, hogy megnyomják a gombot pl.: leghátúl és amikor megáll a megállóba a busz akkor sietnek az ajtóhoz. Mennyivel egyszerűbb is ha időben oda sétál az ajtóhoz, megnyomja a gombot?
Álljon meg a busz akár minden megállóban (csúcsban amúgy is meg kell), de ez, hogy egy problémára ilyen választ adunk, az nem megoldás, már megbocsáss!
...és - jó fehérvári szokás szerint - az ajtók mellettieket kivéve kiszedték belőle az összes leszállásjelzőt, de legalább gondosan lefalazták a helyüket...
Azért szedik le a leszállásjelzőt, mert az utas amikor ül le véletlenül megnyomja, mikor kapaszkodik! A másik meg azért is, mert a diákok előszeretettel azzal szórakoznak, hogy megnyomják és amikor megáll a busz senki nem száll le!
Remélem hogy nem de úgy néz ki hogy az AOA-452-est össze szecskázzák mert el tört az y tengely ami tartsa az egész kocsit helyette most az AOA-318-as van kint!
A Faceliftes Citarokba (csuklósról beszélek) a 3.ajtó engedélyeztetős. Az engedélyeztető, csak az ajtónál lévő 2 gombra reagál, a többire nem. Magyarán:ha az utas leghátul megnyomja az egyik piros gombot és odaáll a 3.ajtóhoz akkor a 3.ajtó nem fog kinyilni. És ugye akkor megy a pocskondiázás a sofőrnek, hogy "én megnyomtam, ne mondja már nekem, hogy nem" ennyi az oka, hogy leszerelték a gombokat. Ami le van szigszallagozva azok nem működnek (NLF-373 biztosan egy ilyen busz)
Alapvetések, alapvető dolgok és azok hiánya már a sci-fi kategória.
Csak messziről, kívülről nézem ritkán a fv-i helyi nyugateu cuccokat, de nekem is feltűnt, milyen gyakori a szig'szalagos kapaszkodó az ajtóknál is. Valószínűleg, ha elromlik a leszáll'jelző, leveszik, azt' "jónapot".
Élet adta visszafejlődés az Ájjon má' meg! kiabálások visszahozatalára.
Ad. 1.: Mikor jön már rá a KNyKK, hogy ha terelés van, akkor nem elég az érintett megálló(ka)t kitáblázni erről a tényről, hanem az adott megállót érintő összes vonalat is ki kellene, ne akkor szerezzen tudomást a terelés tényéről a kedves utas, amikor a busz befordul ott, ahol egyenesen kellene továbbmennie... az, hogy a sofőr is bemondhatná, hogy "az autóbusz terelt útvonalon közlekedik", már tényleg a sci-fi kategória...
Ad. 2.: Tud valaki valami értelmes okot mondani arra a gyakorlatra, hogy a székesfehérvári helyi járatú autóbuszflottából módszeresen és tendenciózusan szerelik ki a leszállásjelző gombokat?
Jelen állás szerint olyan kocsi is akad már, amelyikben egy-egy leszállásjelző gomb akad az ajtóknál, és slussz... és nem egy kohószökevény Ikarusról beszélünk.
KAZ-698 újra él? Hallottam hogy forgalomban van, rákerestem és tényleg! Eladták? vagy buszhiány miatt kapott még egy esélyt?
Rendszám: kaz-698 Gyártmány: IKARUS Típus: 250.59 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
LUF 933 azóta is a rossz placcon áll amióta ide került, nem hinném, hogy látjuk forgalomba, talán donor busznak tartják fent, de ne legyen igazam. KUG 320-ba nyári műszaki után (ki gondolta volna, hogy megkapja) beletolattak a telepen, sokáig törött szélvédővel állt, majd kivették a szélvédőt, hetekig esett bele az eső, most jelen helyzetben a festő műhely előtt áll leponyvázva az eleje, esőtől védve... Remélhetőleg egyszer szánnak rá időt és pénzt, hogy elkészítsék és láthassuk még Fehérvár útjait róni.
Köszönöm szépen a javítást! Személyesen idén nem láttam, igyekeztem utánajárni, és ezt a tájékoztatást kaptam, azzal a kiegészítéssel, hogy nem kapott teljes felületű matricázást, csak az ablakok alsó éle és a kerékjárati ívek felső érintője között. De akkor idén vérteses delegáció volt.
Egy pontosítással nekem is kell élnem, két Conectót írtam az ozorás járatokra, de helyesen a két Intouro dolgozott ott (PBL-203 és PKU-796).
DUD-591 Topiktársnak is köszönöm, és ha Neki van bármilyen kiegészítése, pontosítása, az is csak jól jöhet. :)
A CCP-797-et 2017 október november környékén szét esett Kulcs Rácalmás között és 2018 március április környékén elvitték a JSZ-150-nel eggyütt és a CCP helyett lett az AOA-318 majd az AOA-458 az AOA-448-at 2018 októberében ha jól emlékszem akkor selejtezték és most 2 hete vitték el teljesen szét szedve!
32. napirendi pont (89. oldal) tárgyalja az utolsó kiírás eredményhirdetését, és hogy nem új szerződést kötnek, hanem a régit hosszabbítják. Bár nincs benne konkrétan, de a régi most év végén járt le, tegnaptól lenne új. Csak a KNYKK pályázott, más nem. Ebből látszik, hogy saját cég nem jött szóba. Új beszerzésről nem hallani, csak a Modern Városok Program keretében jelzett elektromos buszok témaköre az egyetlen, ami szóba került.
Nem túl okos, bármilyen buszból a protó típust megvenni.
Sok egyedi baja van, ami a sorozat példányokon már nem is úgy van szerelve.
Ezért a hatósági eljárások + bemutatók + kiállítások után, a gyárak az ilyen első példányokat, általában a sorozat példányok árának 50-60%-t, odaadják.
Természetesen garancia nélkül.
A vevő meg üzemelteti.
Jól-rosszul.
Van ahol sokáig van ahol csak pár évig.
Amit minden társasági főmérnök+főkönyvelő elmond, hogy az ilyen buszok élettartam költségét ne nézze meg senki, mert aki megnézi az bánatában kiugrik az ablakon.
Passzolom, milyen állapotúak, de ha visszagörgetsz, a dunaújvárosi és környékbeli Topiktársak többször nyilatkoztak az állapotukról az utóbbi időben, azokat érdemes elolvasnod. (Egyébként előbb tudnék elképzelni a jelenleg forgalomban lévők közül átcsoportosítást, de a készletgazdálkodás amúgy sem a mi területünk, szóval ez csak egy kósza véleményem volt. :) )
Én megpróbáltam a lehető legteljesebb választ adni a kérdésedre, ennél többet nem tudok, és egyelőre talán senki más sem.
Ahhoz, hogy a KNYKK-nál járhasson, amit kérdezel, elég sok dolognak kell még történnie, és koránt sem biztos mindegyik lépés sikere, ahogy már önmagában az sem, hogy a KNYKK vételi szándékot mutatna egy bemutatóbusz iránt. Szóval az "aztán"-ig még érdemes várni... :)
Ezt az 5 darab 280ast amit írtál már szetbontották mindet, vagy van valami esély arra, hogy feltámadjon valamelyik? Mert egy csuklós is nagyon kellene Oroszlányba. :D :D
A minap jelent meg egy interjú a város polgármesterével, abban az szerepel, hogy a város kötött egy együttműködési megállapodást a gyártóval (ami nyilván a KNYKK-t is érinti, bár erről a cikk nem szólt), amely szerint a típus engedélyeztetési eljárásához szükséges futáspróbát Fehérváron, helyi járaton teljesítheti a (jelenleg egyetlen) bemutatóbusz.
A Nógrádos/BKV-s fényezésű Localo-k is úgy estek le.. ha tényleg az Alba által rendelt kocsit keresünk, azok a 2006-os Conecto-k lesznek (KEZ-589, KIW-590, KIW-775-ös széria).
EUE után már GMY-t is selejtezték? Decemberben szerintem még láttam.
Rendszám: GMY-396 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.40 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
B.Ú.É.K.! KUG-ról nekem az a legutolsó információm, hogy nyáron leműszakiztatták, de nem sokkal utána balesetben összetört az eleje és javításra vár.
Rendszám: KUG-320 Gyártmány: VOLVO Típus: B 10 L Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
A GSR-218-at őszinte leszek, nem tudtam hová tenni. Láttam, amikor felkerült Fehérvárra, de akkor kétféle "jövőképet" is hallottam, egy állapotjavítás utáni visszaküldést és egy selejtezést. De most gyorsan megnéztem, tényleg selejt, jogos a Kolléga észrevétele. A KAZ-ra pedig simán csak nem emlékeztem. :)
Köszi az összefoglalót. Ha nagyon bele akarok kötni, azt kihagytad, hogy KAZ-698 feltámadt és átkerült az oroszlányi üzemegységhez, illetve a GSR-eket se említetted, de nem tragédia. A KNYKK-tól idén akkor 4 busztípus is elbúcsúzott: Volvo B7RLE-Saracakis, Ikarus 253, Ikarus 263, Ikarus 412 (illetve egy kis időre az Ikarus 250).
Februárban érkeztek és álltak forgalomba az első megyei Credo Econellek. A PPH-591...593 Dunaújvárosba került, a PPH-594...598 Székesfehérvárra. A dunaújvárosiak Dunaföldvár, Bölcske, Madocsa felé kezdtek járni, a fehérváriak dégi külső telephelyre, és ezzel a dégi/simontornyai vonalakat kapták.
Áprilisban érkezett meg ugyanebből a tenderből még két Econell, a PPH-599 és 600. Mindkettő Fehérvárra került, előbbi Sárosd/Mezőfalva felé, utóbbi Szabadhídvégre közlekedik.
[PPH-592 és 593 Bölcskén, PPH-597 úton Simontornyára]
- helyi:
Márciusban Székesfehérvárra költöztek a tatabányai szolgáltatóváltás hatására felszabadult Mercedes Citaro szólóbuszok, rendszám szerint: MZN-716, 719, 720 és NAU-262. Átfényezésük után azonnal forgalomba is álltak.
Áprilisban csuklósokkal folytatódott (a szigorúbb értelemben nem is beszerzés, hanem KK-n belüli átcsoportosítás): egy Mercedes O345G Conecto (KEZ-579), három Mercedes O405G (LUF-931, 932, 933) és egy Mercedes O530G Citaro (MZF-201) érkezett, és állt forgalomba átfényezés után. (Donornak érkezett még az MZF-202-es, korábban Tatabányán részben kiégett Citaro.) Megjegyzésre érdemes, hogy bár a '931-et volt, aki utcán észlelte, a társaihoz képest elenyészően keveset járhatott, én egyszer sem láttam idén utcán.
[MZN-716 és MZN-720 az első fehérvári napjaikban]
[LUF-932 és LUF-933 szintén az első napokban]
KNYKK-s (albás) átcsoportosítások:
Januárban, a korábban fehérvári helyi járatos DUD-697 (Ikarus 280) helyközi fényezéssel Dunaújvárosba került, és a mezőfalvai vonalon állt szolgálatba.
Februárban, a fenti Econellek forgalomba állása miatt a korábban dégi NZM-404...409 rendszámú és a szabadhídvégi NZM-410-es Credo Inovellek új feladatokat kaptak: a 404, 406, 410 távolsági fordás lett (Győr, Szeged, Pécs, Martonvásár), a 405 Cecére, a 408 Pálfára, a 409 pedig Sáregresre került.
Márciusban a DUD-496 (Ikarus 256) elhagyta a megyét, és Dorogon kapott új feladatot.
Áprilisban Fehérvárról Dunaújvárosba került a KXM-051 (Alfa Localo). Ezt júniusban az LGK-884 és az LGP-860 követte (Volvo 7000A), júliusban pedig a GMY-391 (Ikarus 280).
Augusztusban a dunaújvárosi helyi járatos AOA-458 (Ikarus 280) is átkerült a helyközi üzemhez, új arculatos fényezéssel kulcsi fordát kapott.
[AOA-458 a kulcsi erőmű előterében és LGP-860 Újvárosban]
KNYKK-s (albás) selejtezések:
Részben a két adag Credo érkezése miatt, részben egyéb okokból a követlező autóbuszok selejtezésére került sor idén, típus szerint csoportosítva:
Az elmúlt 3 évben megkezdett átfényezések idén is folytatódtak, sőt, idén olyan térségben is sűrűsödtek (pl. Dunaújváros), ahol eddig elmaradás volt tapasztalható. A teljességre törekedve, de vélhetően hiányosan az alábbi kocsik kapták meg az új KK-s flottaszínt:
Dunaújvároson belüli, helyi átfényezésre is sor került: decemberre készült el a JOX-719 és a JOX-720 (Volvo 7000A).
Az arculati kategóriába sorolható, hogy szeptemberben három helyi járatos megállóhelyhez helyezték ki az új információs táblákat. Ezt követően kezdték meg a megállóhelyek egységes, új arculatos esőbeállókkal történő felszerelését.
[Idei átfényezések: JET-861, IOA-840, IES-033 és KWZ-099]
KNYKK-s (albás) menetrendi érdekességek:
Júliusban meghosszabbították a 8157-es menetrendi mezőt Velence - Gárdony - Agárd - Szabadegyháza viszonylatúra. Utóbbi szakaszon (és így ezen az irányon) évtizedek óta biztosan nem, de talán soha nem közlekedett menetrend szerinti járat (nem találtam ilyen viszonylatot, régi menetrendekben sem). A kihasználtságára vonatkozóan még nincs adatom.
Szeptemberben (lakossági kezdeményezésre) elindult a 8234-es mezőszám alatti Adony - Besnyő járat, ami heti egyszeri egyetlen járatpárt jelent egyelőre. (Ennek kihasználtsága alapján döntenek a folytatásról, hááát...)
Végül a decemberi menetrendváltással történt még annyi újdonság, hogy néhány helyközi viszonylatot meghosszabbítottak Székesfehérváron belül, a vasútállomásig.
Karácsonykor és szilveszterkor, a szokásos helyi járatos leállás ellenére, Dunaújvárosban közlekedett egy pár 8-as és 44-es járat, a 22 órás kokszvegyészeti műszakváltáshoz igazodóan.
Érdekesség még, hogy Fehérvár és Dunaújváros is tárgyalta az új közlekedési hálózatot, de érdemi eredmény egyelőre nem született.
Egyébként a Fejér megyei menetrendkönyvön idén a vérteses Faros látható.
Alvállalkozós beszerzések, események:
- VT-Arriva
Január 2-án úgy indult az év, hogy az Arriva átvette Fehérváron a 40/41-es vonalcsoportot a KNYKK-tól. A feladatra még 2017 végén szereztek be két darab, berlini eredetű Citarót (PML-877 és 878), bérleti konstrukcióban. A buszokat a 40/41-es járatokra szánták, azonban rossz üzemkészségük miatt csak rövid ideig maradt ez a leosztás, és inkább tartalékok lettek a Citarók. Júliusban vissza is adták ezeket a buszokat, amelyek ezután a budaörsi Tesco-járatokra kerültek, a Ventona üzemeltetésében.
[PML-878 már Budaörsön és KXM-021 a 26-os vonalon]
A fenti műszaki okok miatt, a korábbiak mellé újabb Alfa Localókat kellett elővenni: februárban a KOE-148 állt forgalomba, majd pedig júliusban a KXM-041, augusztusban pedig a KXM-021.
Folytatódott az ekkorra már fehér autóbuszok arculatosítása is, februárban a KOE-148, KXM-024, 035, 037, 043 és az LLT-066, márciusban a KXM-022, 026, 031 és az LTP-304 kapta meg a fehérvári helyi flottaszínt. Júliusban a KXM-041 és az LLT-064 folytatta a sort, augusztusban a KXM-021, végül októberben az LLT-063. Jelenleg egyedül csak az LLT-062 fehér, az viszont egyelőre még így közlekedik.
[Átfényezett LLT-064 és frissen érkezett RBE-880]
Novemberben folytatódott a beszerzés, egy potsdami eredetű Mercedes O530G Citaróval (RBE-880). Tekintve, hogy eredeti fényezését viseli, ráadásul a rendszám-szomszéd Citarók más területekre kerültek, sejthetően ez is bérlemény. Decemberben viszont egy helyi fényezésű, berlini eredetű Citaro is forgalomba állt (PZY-961).
- Viszló Trans
A Viszlónál nem történt érdemi változás az évben, egyetlen átrendszámozásra került sor, még júliusban: az LCR-216-os Alfa Regióból PWL-653 lett.
Baracska helyi járaton év elején még az AOA-560 (Ikarus 256) közlekedett, ezt később a JHZ-335 (Ikarus 260) váltotta, végül júniusra készült el a három E91-esből összeállított FSJ-781.
- Pannon Busz-Rent
A Busz-Rent sem variált az alvállalkozós vonalakon, ugyanazok a Conectók járják a megyét, mint 2017-ben. Egyetlen újítás, hogy a Sárbogárd - Dunaújváros - Sárbogárd - Székesfehérvár - Sárbogárd fordára tartósan Intourót tettek, ami a nagyobb távolság miatt nem is gond.
- Bitter-Szűcs Garázs
Az alvállalkozó alvállalkozójánál számos beszerzés történt, de főleg Denso szerződéses járatokra. Viszont a Mór - Pusztavám vonalra is érkezett egy újdonság, a PWT-056 rendszámot kapott Mercedes O530Ü Citaro.
[PWT-056 Móron]
Egyéb megyei, közforgalmú események, röviden:
Februárban kezdődött a 40a vasútvonal vágányzáras felújítása. Emiatt jelentős teherforgalom terelődött a 44-es és 45-ös vasútvonalakra, amelyek így már nem tudták fogadni a személyvonatokat. Ezért a teljes 43-as, 44-es és 45-ös vonalakon pótlóbuszok közlekedtek és közlekednek. A három közül a 44-es vonal a legnagyobb forgalmú, ott 5 darab busz-rentes autóbusz pótol, Temsa Safarikkal, Neoplan Trendlinerekkel, de mostanában még háromtengelyes Irizar Century-val is. (Októberben egy rövid ideig pótolni kellett a 20-as vonal egy szakaszát és a teljes 42-es vonalat is, ennek volt ontopik vonatkozása is, de a járatok többségét ott is a maszekok adták.)
[Egy pótlóbusz és a mindennapi brutális tehervonatok egyike]
Márciusban zajlott az Ikarusban gyártott HM Currus C40C Aries "autóbuszok" bemutatója, és az első 15 példány átadója. (Az idézőjel nem gúny, a járművek hivatalos megnevezése: "többcélú honvédségi gépjármű", még akkor is, ha jellemzően buszként használják őket.) A nyárra átadott 40 példány (amelyek a HB 52-04...43 rendszámokat kapták) közül kettőt kapott Fehérvár, az 52-06 tartós csapatpróbán vesz részt itt, az 52-43 viszont már állandó "csapattag". Mindkét autóbusz túl van a 10 000 kilométeren, többször megjárták Koszovót, de városi rendezvényeken is sokszor megjelentek.
[HB 52-06 az átadón és már napi használatban]
Áprilisban Fehérváron járt az OKI egyik Credo Medic (Econell) szűrőbusza. Ismereteim szerint ezen kívül idén nem járt a megyében szűrőbusz, és a projekt is nagyon elcsendesedett.
[PKS-062 úton hazafelé, Pákozdnál]
Májusban részt vett a tapolcai Ikarus találkozón két albás busz is, az IDZ-423 és a HIV-248. Ezeken kívül a szintén fehérvári illetőségű LPZ-485 is ott volt, de ment még a megyéből több érdekesség is, ide sorolva akár az RR 11-41-et is.
[IDZ-423 és LPZ-485 a tapolcai felvonuláson]
Júliusban az egykor albás DUD-813-at (Ikarus 260) és KLM-792-t (Ikarus 415) megvette a Közlekedési Múzeum.
Szintén nyáron forgalomba állt a FIZ-252 átépítésével megalkotott PTZ-733-as "kabrió" városnéző busz.
[KLM-492 utolsó napjaiban és a PTZ-733 egy nyári napon]
Ugyancsak nyáron, mint minden évben, a KNYKK is adott autóbuszt a Volt Fesztivál, a Balaton Sound és a harmadik (nyárzáró) balatoni fesztivál látogatóinak utaztatásához. A kép tavalyi, de úgy tudom, idén is a HOG-470-et delegálták, csak szerényebb matricázással. Az Ozora Fesztiválra idén is a Pannon Busz-Rent biztosította a chartert, két darab környékbeli Conectóval.
[HOG-470 Siófokon, 2017-ben]
Végül talán említésre érdemes, hogy Ercsibe került, az ottani helyi járatra először az MNH-629-es Volvo 8700LE (ami 2017 végéig a KNYKK alvállalkozójánál üzemelt), majd pedig a DDKK leselejtezett Setrája (KKD-268).
Teljesen kitekintő megjegyzés, hogy idén Bicske térségéből eltűnt a Kontakt Busz által eddig használt King Long flotta, és a helyét holland eredetű MAN Lion's City autóbuszok váltották fel.
AOA-444 tartalék de jelenleg Kulcson van az AOA-303-at augusztus 1.-én le selejtezték helyette van az AOA-452 Nagykarácsony Mezőfalva DUD-697 reggel 04:40-Dunaföldvár-Dunaújváros 06:20-Apostag-Dunavecse-Dunaújváros 07:10-Dunavecse-Dunaújváros 14:00 Dunaújváros-Adony 15:00 Dunaújváros-Nagyvenyim
DUD-765-ön csak a gépesen cserélték az ajtókat. A második ajtó szárnyai nincsenek jól beállítva, szétállnak több centire, élvédő gumi felül hiányos. Középről is hiányzik a gumi a vezetősín alól. Szóval lyúly... :/
A ~8%-os általános emelés mellett emlékezzünk meg a vonalcsoportos és egyvonalas bérletekre bevezetésre kerülő korlátozásokról - ipari parki vonalra (50-es számcsoport) nem lesznek megválthatók - ami miatt egyesek közel 50%-os emeléssel szembesülnek. Na ők tényleg könnyen lehet, hogy átülnek autóba.
,,Az meg már csak tényleg személyes véleményem, hogy minden egyes jegyáremeléssel kevesebb utas lesz a közösségi közlekedési járműveken és több autó lesz az utakon."
Hát, aki azért a 30-55 Ft-os emelésért inkább autóba ül, az sem számolt még utána, mi mennyibe kerül. Minden költség oldal emelkedett az elmúlt időszakban, legfőképp a bérek, ami az egyik legnagyobb költség ezeknél a szolgáltatóknál, de várható persze, hogy egy 5 Ft-os emeléstől is falnak mennek az emberek.
A példádból kiindulva, Veszprémben január közepéig ingyenes lesz a V Busz szolgáltatása, majd gondolod nem lesz egy autó sem a városban?
Az általad leírtakat erősíti, hogy Tatabányán 2019. január 1-jétől kb. 8%-kal drágulnak a jegyek és a bérletek árai. Ebből valószínűsíthető, hogy anyagi oldalon nem biztos, hogy meglesz 2018-ban az egyensúly.
Az meg már csak tényleg személyes véleményem, hogy minden egyes jegyáremeléssel kevesebb utas lesz a közösségi közlekedési járműveken és több autó lesz az utakon.
Inkább nézzük ezt, és akkor a többi kombináció (egyelőre) érdektelen:
Rendszám: LPN-422 Gyártmány: VOLVO Típus: B7LA Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: RDB-422 Gyártmány: OPEL Típus: B-K Szin: SZÜRKE A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Na sikerült egy kicsit többet megtudnom. Állítólag új rendszáma van(RDB-422) és ide jön Dunaújvárosba, de ezt csak hallottam, nem mondom hogy 100%-os infó.
Nem tudom, hogy hogy tervezik. Nincs félre rakva, hogy lehetne látni is, hogy tervezik valahova elvinni. Fehérvár sincs elhalmozva buszokból, így ide is elkellene minimum ez. Nem tudom, hogy 1 év után hogy fog teljesíteni.
Valóban nagyon nehéz kérdés egy ilyen váltás. Új szolgáltatónak kell új telephely, új gépek, szakértő csapat karbantartáshoz, járművezetéshez. Ki kell építeni az utastájékoztató rendszert, kell pár kapcsolati pont (jegy és bérletárusítás). Csak helyit végző cégnél a tartalék járművek kérdése sem egyszerű, még a Volánnál megoldható, hogy helyi-helyközi egymásnak besegítsen, addig ezt különbontva erre nincs lehetőség, és mint tudjuk, Szfvár vagy Dújv esetén is van főleg műszakváltáskor beugró helyközi kocsi helyijáraton. Ez utóbbi kérdéskör bizony drágítja a működtetést.
Új menetrend kialakítása sem egyszerű. Én már próbáltam újvárosi helyit összerakni csak kíváncsiság képpen úgy, hogy a helyi igényeket azért ismerem, de meg kell vallani, igazából nem ment. Ahhoz, hogy valóban jobb legyen, nagyon sok változás kellene a városszerkezetben, megállók áthelyezésével, fordulási lehetőségek kialakításával, ami szintén tetemes költség és munka. És ahhoz, hogy autóból buszra lehessen terelni a lakosságot, nagyon csökkenteni kellene az árakat. Míg autóval kb. 30 Ft/Km üzemanyagköltség van akár 4 fő esetén is, a menetjegy irreálisan sok, nagyjából 8 Km-re elég benzin ára, 4 fő esetén ennek négyszerese, átszállás esetén még ez is duplázódik. Ebből nagyjából sejthető, hogy 100 Ft alatti jegyárnál (inkább annak is a közepe felé lévő 50 Ft-nál) lenne észrevehető változás.
Viszont az is látszik, hogy a fennálló KK-önkormányzat-utasok hármas valamiért nem hozza a megfelelő elégedettségi szintet, szerintem egyik fél számára sem. Amíg viszont változás nem lesz, addig sajnos a jelenlegi helyzet inkább csak romlani fog, ami szintén nem vezet jóra.
Gazdaságos soha nem lesz, akármilyen fenntartással is kell számolni, és az is valószínűsíthető, hogy az átállt városokban, ahol új flottával álltak neki a szolgáltatásnak, 10 év múlva már nem lesz ilyen szép a kép.
LPN-422 friss műszakival a jó placcon várja a merész sofőröket, hogy kivigyék több mint 1 év után utasforgalomba😄 rendszáma nem változott, múltkor benéztem
Eddig volt Miskolc-Debrecen-Szeged-Pécs-Kaposvár ötös a megyeszékhelyek közül, ahol önkormányzati cég végzi a helyi szolgáltatást. Miskolc-Debrecen-Szeged uniós pénzből fejlesztette a kötött pályás hálózatokat, Miskolcon kb. 9 milliárdos hitelből infrával együtt 75 db-os CNG buszflottát szerzett be, Kaposvár szintén EU-s pályázat útján a teljes 40 darabos helyi flottát lecserélte új CNG flottára.
Lépett Tatabánya, ahol Modern Városok Program keretében kért és kapott két gyártó által teljesen új autóbuszflottát+utastájékoztatási rendszer fejlesztést és önkormányzati cég végzi lassan 1 éve a szolgáltatást.
Viszont a 2018 év kiadás és bevétel számok még nem ismertek, csak terv számok a jövő évre, így óvatosan a miből mi lett mennyiért kérdésekkel.
Ehhez lép most Veszprém, ahol ugyanaz az önkormányzat, aki 200-300 millió forintokon vitázott az ÉNYKK-val, ahol eddig bármikor lehetett volna utastájékoztatást fejleszteni, eszközparkot fejleszteni, GPS-s flottakövetést fejleszteni, menetrendet-hálózatot változtatni, most saját cégbe még csak terv szinten 2019-ben 850 milliót fog beletolni(+ a kezdés még plusz 200-250 millió) csinnadrattával, és még mennyi lesz ez az összeg, ha új járműpark áll forgalomba. Nem beszélve a menetrendi oldalról, mert itt is tanév közben kell ám új hálózatot és menetrendet alkotni, amiből ugye 1 km sem ment még le, tehát kérdéses lesz a fogadtatása és ennek következményei.
Nyíregyházán szintén MVP keretében 41 CNG autóbuszt szereztek be, amin annyira meglepődtek, hogy meg is kapták.
Mindegyik nagyváros kérhetett volna MVP keretében fejlesztési forrást eszközpark cserére, pályázhatott volna EU-s forrásra alternatív hajtásra. Nem tették.
Egyre hosszabb a sor, Debrecen, Kaposvár, ettől az évtől Tatabánya, és most már Veszprém is. Valószínűleg ezeknél a városoknál a lakosságtól nem csak az "Elégedett-e Ön a város tömegközlekedésével?" kérdésig jutottak el a városvezetők, hanem ténylegesen mélyebbre jutottak a kérdéskörrel. Ha jól tudom, pl. Tatabánya egy új vonalhálózatot kapott, és az év során többször is igazítottak rajta, valószínűleg az igényekhez igazodva.
Az igazi kérdés azonban nem az, hogy a többen miért most találták ki mindezt, hanem az, hogy a nagytöbbség még miért nem így csinálja. Lassan mozdulni sem lehet az autóktól, miközben csekély utasszámmal járnak a buszok. Ez utóbbi azért van, mert valószínűleg az igények nem találkoznak a kínálattal. Tehát lépni kellene.
Nahát... Használom ezt a megállót, láttam is ezt a "17"-et, de azt, amit a képeden már olvasni is tudok, szürkés időben még a buszról se látom, nem hogy szemből, a helyközi pályaudvarról... Persze, mivel alapvetően helyi jelentőségű újítás, akik pedig messzebbről jönnek, már eleve a buszon ülnek, szóval talán jó is így. :) Csak eddig inkább hittem azt, hogy a 17-es helyi járat lett/lesz valamiért erre terelve (Zichy ligetes lezárás miatt például).
A KNYKK honlapján nem lett frissítve az alaprajz, ott sincs rajta.
Más: Több fehérvári helyi megálló tetején nagybetűkkel olvasható a megálló neve. Ez szintén az új tájékoztatási forma része, vagy csak eddig nem tűnt fel? Mintha a várók alakja is változott volna.
A fehérvári buszállomáson honnan indulnak a vasútig továbbközlekedő helyközi járatok? Mert itt 17-es kocsiállást ír, olyan pedig idáig úgy emlékszem nem volt.
A DUD-796 még a mienk de nem örülök annyira és se ez és kb 2015-novembere ótaz AOA-452 se volt Egyházin kint alvós amióta hanem Dunaújvárosban a telepen alszik mert a gazdája szívinfarktust kapott és egy ideig össze vissza hajtották aztán 2016-nyara óta új gazdát kapott!
igen, azért írtam (lásd alább), hogy az a 2 db busz - szerintem - belülről rendben van (a többi meg olyan amilyen, nyugodtan meg lehet bármelyiket nézni), bár itt olyan vélemények is vannak (lásd szintén alább), hogy jól takarják a 2 db tiszta busz esetében is a tiszta belső felületek az azok alatti rohadást... ehhez nem tudok hozzászólni. Viszont nemrég nyilazott AOA-452 belső utastere is koszos: nyugodtan meg lehet nézni, vannak olyan felületek, amik fehér alapszínen felül sötét szürkék, és nem a padlóra gondolok. Egyébiránt AOA-318 ma kintalvós lett Venyimen, uh. ha valaki feltétlenül AOA-318-at akar nézegetni, akkor hajrá!
Ismerősöm mesélte, az említett 2 buszt naponta takarítják, felmossák, törölgetik, ritkán látni koszosan a belterüket. Esetleg csak ilyen időben a padló koszos, de az valahol természetes, nem lehet minden járat után felmosni.
Azok kb. 3-4-5 éve lettek teljesen pucbavágva, azért nem látszik rajtuk az idő: HHR 3 ajtós csuklós Ikarus Classic korábban komoly balesetes volt, gondolom az azért lett rendberakva, GMY 4 ajtós csuklós Ikarus meg talán az utolsó fehérvári albás színű felújítások egyike, azért tűnik újszerűnek, a többi nem ilyen. az tény, hogy a Nagyvenyim-Mezőfalva térségében nem annyira firkálgatják meg matricázgatják az utasok a belső utasteret, mint mondjuk Rácalmás-Kulcs felé. Ott is gondolom van 1-2 lökött kölök, akinél mindig van valami alkoholos filc, azt firkál vagy ragasztgat, azokat kellene elkapni egyszer...
Utaztam tavasszal nagyvenyimre,a mezőfalviakkal,(GMY,HHR) a kulcsi fordához képest gyönyörűek! Sztem náluk létezik vizesrongyos takarítás. Máshol nem igazán tudom elképzelni.
EUE-864 itt "Dunába" azonnal vezérbusz lett volna, ha lecsapják. Annál jóval csotrogányabbakat is hatosával vagdostak le jó 10 (12 ?) évvel ezelőtt. Erről ennyit.
Most igazán nem akarlak elkeseríteni, de "Dunában" és "Duna" környékén a legtöbb csuklósbusz ilyen, vagy még ennél is rosszabb. Utoljára itt normális vizesrongyos belső busztakarítás kb. a rendszerváltás környékén volt. És azért Dunaújvárostól Székesfehérvárig nekem 1120.- Ft a jegyem, tehát illene valamit mutatni... (Mondjuk ma épp mentem Sárosdról SZFVÁR-ra csuklós Mercedes Conectoval, hát annak is a külső nyilazós pacsmagolása helyett inkább a belső utasterét kellett volna nagytakarítani...) szóval a "dunai" buszokra visszatérve: nem szeretem Tarlós Istvánt, de egyszer 1 sajtótájékoztatón jónéhány éve azt találta mondani újságíróknak: "tetszenek tudni, múzeumba való járműparkkal nem tudunk normális tömegközlekedést csinálni". hát nem, azzal "Dunában" sem... és ezen nem fog segíteni az, hogy valamelyiket már ötödszörre föstögetik...
AOA-318,fehérváron festették,láttam mikor elvitték. Újvárosba vitték vissza? Tavaly mentem vele,a szórádi dombon elég nehezen ment fel,semmi ereje. Belseje rossz állapotú,a vandál utasoknak és a sofőröknek köszönhetően is. Nem nagyon látszott h takarítanának,szemét,firka mindenhol. Aztán azóta nemtudom mi a helyzet,rég nem jártam dunába.
Üdv. Új vagyok itt,viszont már egy ideje nyomonkövetem a szfvári kocsikat,itteni lakosként. Egy ideje nem lehetett látni az egyik csúklós c80 at,(HEM-866)a csákvári vonalon volt,viszont tegnap a 14.45 ös járaton újra láttam,Ma is az volt. Tudja valaki hogy mi volt vele? Eközben zajlik az élet a fehérvári ikarusban,kifejlesztettek egy új elektromos autóbuszt,bemutató 18-án,16:00kor a főtéren. Nem lett csúnya,legalábbis szebb mint a honvédség számára fejlesztettek. Egy feltöltéssel 200kmt tesz meg.
A vasárnapi menetrend váltás óta a Béke téri és a Dózsa mozinál lévő táblák sem mutatnak a pontos időn kívül semmit. Sok busz is csak KNYKK Zrt. feliratú kijelzőkkel közlekedik. A honlapon csak a 2017/18 menetrendre mutat a link, bár ott lilával kiemelve a mostani változás. Ennyire bonyolult a váltás?
A megsokasodott átfestések mögött továbbra is a KK-k megalapításakor előírt színt, illetve a piacnyitást sejtem, bár a rendeletet/törvényt továbbra sem találom. Ha ez a megérzés igaz, akkor rövidesen minden gép egyenszínben fog pompázni, így 718 is jön, majd utána rövidesen sorra kerülnek a sárga Volvo-k is szóló és csuklós változatban, helyi-helyközi-távolsági egyaránt, illetve a továbbra is itt maradó Ikarus-ok is jelenlegi színtől függetlenül.