Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Jól gondoltad! Lengyelországba viszik, és rajtuk keresztül megy ki Irakba! Mivel Nekünk közvetlenül nincs engedélyünk Iraknak fegyvereket eladni, a Lengyeleknek meg van! Ezért iktatták őket a képbe...
Azér az kemény volt, hogy télen a betonon mértünk -20 fokot. És az Őrnek akkoriban minden gép mellett ott kellett állnia!"
Irki balhé idején az első akció SZAKASZ kint volt Ferihegyen. Akkor a hangár hőmérője volt hogy -28 *C-t mutatott. Előtte olyan gyenge volt a tél, hogy csak átmenetiben voltunk a téli ki se volt osztva. Akkor és ott kifagyott belőlem a fázhatnék. Már nem igen tudok fázni !
Adyról a hírszázad adta az Országos Parancsnokság teljes hírszolgálatát, meg őrbiztosítását. Ez 24 órás szolgálat volt, és egy IFA vitte ki a szakasz szintű váltást. A járat úgy nézet ki, hogy atz IFA egész a Budagyönygéig lement hogy hol a közértbe is betudjanak ugrani a skacok egy kis extra műszakpótlékért ( ez egy külön sztori ), de azért is mert az IFA csak ott tudott felkanyarodni a Budakeszi útra. Aki ismeri a hely sajátosságát az tudja hogy volt, van ott egy NYÚÚL laktanya ahol minden féle továbbképzést meg egyebeket végeznek. Ma HM III. néven ismert. A kapujában amitől a villamos ( 59 ) alig pár méterre megy el mindíg volt 1-2-3-4 őrszolgálatot adó nyúl. Persze a kimarcsikról hazatartó HATÁRŐRÖK kihasználva a TATRA villamos elhúzható ablakait mindíg csapatostúl derékig kihajolvarázták a répát és kiabálták a " Kőőőő répa nyuszi " jellegű udvarias kérdéseket.
Szóval gépkocsi parancsnok lettem az egyik váltás IFA-n és a hátam mögött a váltással döngettünk le a nyúl laktanya előtt. Mindenki készült a répalóbálásra azonban jobb alkalom kínálkozott. Egy Latvija kanyarodott ki és kezdett besorolni mögénk.
Soha jobb alkalom hogy a nyuklak orcájába rázzuk azt ami őket megilleti ! Gondoltuk mi nagy bőszen. Azonban a melletünk lévő sáv megüresedett és a Latvija annélkül hogy egy nem sok annyi lóbálást megejthettünk volna mellénk sorolt. Mit lehet ilyenkor tenni ? A találékony határőr nem ijed meg ilyen kihívásoktól, és mivel a cél maga is szent, és nemes ezért vagy hatan dugták le a plató, és a ponyva között a kezüket hogy így a Latviában ülők szemmagasságában az orruk előt lóbálják a szolgálati répát !
Közbe zöldet kaptunk és elindúltunk ( jobbra fel az OPK felé ) ekkor látták a bősz határőrök, hogyí a Latvia csupa "parkettás" vállapú alessal, őrnaggyal, meg ilyen főnyusszikkal van tele.
Ezt utólag tudtam csak meg ( bár furcsáltam hogy rohadt nagy a csönd ott hátúl ) mivel a kabinban ültem.
Ahogy kell rendszámmal időponttal jött is a jelentés és a szd pk Máté szds már hivatott is. Nem volt mit tenni elmondtam a sztorit amin jót nevetett és a következő hétvégét bent töltötte. ( na ez is egy külön sztori )
De máig nem sajnálom hogy ha nem is tevőlegesen de részese lehettem az esetnek !
Megértelek hogy sajnáltad őket. Ott lehetett igazán látni emberi nyomort, és nyomorult sorsokat.
Egyik haver is Hv szd nél volt és Ő is mesélt ilyeneket. Elszomorító!
Ferihegyen már előre lehetett tudni, hogy melyik járatokon vannak "menekültek", "bevándorlók" ezeket hívtuk dzsuvás járatnak. Aztán szépen vissza is fordítottuk Őket. Azér az kemény volt, hogy télen a betonon mértünk -20 fokot. És az Őrnek akkoriban minden gép mellett ott kellett állnia!
De én mindig ugy tekintettem ezekre az emberekre mint szerencsétlenekre akik nyilván nem véletlenül hagyták maguk mögött sok ezer km-el néha a hazájukat.
Kb a harmaduk volt a szó szerint elfogandó,bünöző,veszélyes,fegyveres,stb.
Néha extrém helyzetek voltak,mikor kétfös járörben egy ducato méretü autobol 22 kurd 30felé szaladt a raktérajtó nyitása után..
Volt szomorú mikor az anyát Sopronnál, a gyereket Rédicsnél fogták meg,mondván nekik majd Olaszba találkoznak..valoszinüleg nem oda szánták egyiket se..szóval,én szerettem csinálni mert izgalmas volt,megbiztak bennem,megbecsültek,az ország határát védhettem,kell ennél több?:))
nosztalgia ezerrel...
Sajna kiherélték a céget,multkor néztem van e felvétel..nincsen:(
Pedig minden létezö dicsérettel szereltem,már másnap beadtam a jelentkezésem,visszairtak nincs hely.
Aztán megtudtam,hogy egy olyan csóka került hivatásosnak a helyemre kiképzönek aki velem vonult és még az alapkiképzést se csinálta meg velünk mert az apja volt a raktáros zászlós pk...
szóval..ez tiz éve volt..és az átformált határörség sem tart igényt rám(jelenleg senkire)..pedig,tudod,leszarnám,hogy csak minimálbért fizet esetleg...nem ezért csinálnám
Múlt októberben nyílt nap volt a Tatai 25/ Könnyűlövész zászlóaljnál. A nyílt nap tárgya a helységhar, helikopteres deszant, és egyébb kiképzések megtekintése.
Volt vagy 50 civíl akiket a dolog érdekelt. A zl pk alezredes ( tisztelem , becsülöm , mert a szó nemes értelmében KATONA és EMBER ) szóval az egésznapos eseménysor végén az egyik oktatási kabinetben a halgatóság előtt megkérdezte, hogy "van e valakinek akkor valamilyen kérdése mert megpróbálnak válaszolni . Jöttek a kérdések a hallgatóságtól, és a válaszok velük szemben álló alestől, és tisztikarától.
Egy akkor még HŐR hadnaggyal voltam eggyütt, és nem bírtam kihagyni. Mikor szót kaptam a fele hallgatóság röhögésével kisérve a következőt mondtam : " Mielőtt a kérdésemet feltenném szeretném megragadni az alkalmat, pláne hogy a végrehajtásban résztvevő teljes tiszti állomány is együtt jelen van ( itt mind kihúzták magukat :-)) , hogy mint volt határőr, ha csak képletesen is de berázzam a répát. A HŐR hadnagy majdnem lefordúlt a székről, és voltak még egy páran akik röhögtek egy jóízűt.
Én azóta már felgyógyúltam, bár még a gyalásó nyomok a hátamon lassan gyógyúlnak. :-))))
Bizony! Néha szóbakerülnek katonasztorik a haveri körben és hát van olyan ex NYÚL, Nyúszi haver aki az 1-1.5 év alatt csak ült a laktanyába néha hazament, de alapvetően nem csinált semmit! Nem volt HKSZ, kitelepülés stb. SEMMI!
a legelsö élményem a Határörségröl...bevonulás..belépek kapun Kanizsán,áll a "srác" a kapuban,fogadja a bevonulokat..köszönök,hello,sziasztok..Milyen sziasztok??Mit képzel hol van maga???!!!
nafasza...
Az én idömre esett a baranya-háromszöges 11 hvszd levonulás,zárások,stb..
"parancsnok úr " Mert hát az voltál nekem májusig !
Jaja ! Taxisblokád ! Meg a tejsztrájk, meg a Román forradalom évfordulója, meg Jugó polgárháború, meg az Iraki háború, meg a pápalátogatás, meg a ..........
ROHADT ESEMÉNYDÚS EGY ÉV VOLT. A hivatásos állomány nem is emlékezett ilyen sok HKSZ-re !
Ebben a hírben az a szörnyű ( ha igaz ) hogy a MH páncéltörő rakétáinak nagy része kivonásra került, kerül mert lejárt a szavatosságuk. Arról nem is beszélve, hogy a METIS M egy reaktív páncél elleni tandem harcirésszel van felszerelve, így van esélye arra, hogy a korszerű, vagy korszerűsített harckocsikon is lyukat üssön.
Remélem nem igaz a hír, mert akkor nagy baromságot csináltak !
Nem tudom,ez másfél éves sztori,most találtam aneten.Lehet azóta már le is zárult az ügy..majd keresek.
Nem ismerem a törvényt de lehet,hogy szimplán a cuccok besorolás-ugyismint orosz államadósság-igy keretben az Ápv felügyelete alá tartozik,nem?Azt el tudom képzelni,hogy vannak erre speciális szabályozások,vagy azt hogy nem fegyverként szerepel papiron hanem technikai eszközként..de ez csak találgatás..
talán jön valaki aki felvilágosit:)
Egyelöre nem jönnek ide sokan,pedig olvastam a katonain is például,hogy sokan vannak ott akik határőrök voltak...sor vagy hivatásos..
Az MDF információi szerint egy közeli országnak eladták a határőrség által használt páncéltörő rakétakomplexumokat, amelyek az orosz államadósság ellentételezéseként az 1990-es években érkeztek az országba.
Karsai Péter, az MDF országgyűlési képviselőjének ismertetése szerint mintegy száz darab METIS-M típusú páncéltörő rakétakomplexumot kapott Magyarország, ebből körülbelül húsz eszközt használ a honvédség szolnoki alakulata, a többi a határőrség határvadász egységeihez került. Közölte, hogy információik szerint ezeket az eszközöket eladták egy közeli országnak.
"Ez a közeli ország lehet Szlovákia is akár" - mondta. Karsai információi szerint egy-két hónappal ezelőtt adták el ezeket az ÁPV Rt. kezelésébe került eszközöket. Az ellenzéki politikus közölte: erősíti gyanújukat az is, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt hónapokban azt tervezte, hogy ezeket az eszközöket rendszerbe állítja, megkezdték a felkészülést az átvételre, "azonban ez a folyamat egyszer csak megszakadt".
Arra a kérdésre, hogy honnan származik az információjuk, közölte: "erre szokták azt mondani, hogy bedobták a postaládába". Elmondta, hogy hétfőn a Parlamentben ebben témában kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez, aki egyben a nemzetbiztonsági kabinet vezetője is. Kérdésére a honvédelmi tárca politikai államtitkára válaszolt, aki azt mondta, hogy a honvédség nem tervezi ezeknek az eszközöknek az eladását. A képviselő azonban arra nem kapott választ, hogy a határőrség által használt fegyverekkel mi történt.
Karsai Péter azt mondta, hogy ezért írásbeli kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez, és ha arra nem kap megnyugtató választ, kezdeményezni fogja az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrzési albizottságának vizsgálatát. Hangsúlyozta, hogy ez a fegyver nagymértékben emeli az ország védelmi képességét, ezt nem lehet nélkülözni. Ismertetése szerint a berendezés olyan rakétát lő ki, amely 1500 méteres távolságban 90 centiméter vastag páncélt képes átütni.
Emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek elején volt olyan pillanat, amikor egy szerb tankhadosztály azzal fenyegette az országot, hogy a déli határainkon föllép, és Bajánál átkelve a Baranya háromszögben bekeríti a horvátokat. "Tehát nem volt véletlen az, hogy pontosan ilyen páncéltörő rakétákat kértünk az államadósság fejében" - mondta az MDF-es politikus.