Keresés

Részletes keresés

Macimedve Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6236
A tizes válaszfaltégla két cellasorból áll, sok levegő és kevés tégla. Elég törékeny is. Nem szívesen akasztanék rá bordásfalat, hacsak nem két tisztességes átmenő csvarral, alátétekkel a túloldalon. Esetleg nézd meg a Fischerdübelnél.

Egy tanács: Válaszfal téglába nem szabad ütvefúróval fúrni, mert repedések keletkeznek és később a tipli a tégla felével együtt kijön. Lehet kapni spéci téglafúrót is, de normál vidiafúrót is át lehet köszörülni egy kis gyakorlattal téglához. Ha nincs valakinek vidiája, akkor normál HSS fúró is jó, bár ha nagyon "bikás" a tégla akkor hamar leég a hegye.

katicabo

A homokkal töltött cementeszsákot a kiásott alapba kell belefektetni "altól-falig" (lletve földtől földig) oda, ahol a szennyvízcső ki fog menni. Pontosan (illetve a zsák mérete által biztosított tűréssel) ki kell mérni a szintet (szerencsétlen, ha mélyebbre teszed mint a csatorna szintje:-), meg az sem jó, ha az udvar szintje fölött jön ki:-))) meg a helyet is. (A lehető legrövidebb úton célszerű a ház alól a csöveket kivezetni az udvarra) Később ha a csatornához ássátok az árkot, akkor meg fogod találni az alapban a bebetonozott zsákot, amiből a homokot kipiszkálva máris kész a lyuk.

Előzmény: pasa_ (6234)
lujza Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6235
10-es válaszfalnál vastagabbat szerintem nem érdemes építeni. Ha nehezet akarsz rárakni, át szokták lapolni a csavarokat hátulról.
pasa_ Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6234
MAjd az epiteszek kiigazitanak, de ugy emlekszem kb 10 eve meg osszesen ketfele valaszfal dolog volt: 6-os lap meg 10-es lap. Az elobbibol is regeteg helyen raktak kozfalat, es azok is allnak ma is, a rajuk aggatott rendeteg mindennel.
A 10-es lapnak szvsz minden szokasos dolgot ki kell birmnia.

Egy csatlakozo kerdes: bordasfalat szerintetek mivel lehet ilyen 10-es falra korrekt modon felrogziteni? A legtobb dolognal amit eddig felraktam az erok legnagyobbreszt lefele hatnak, es allando jelleguek. Bordasfalnal viszont jocskan van kifele hato, es ha ugykodnek rajta, akkor rendesen valtozik is, felek, hogy a sima tiplik kilazulhatnak, kitepodhetnek. Arra gondoltam hogy parat nem merolegesen furok be, hanem kulonfele iranyokban ferden. Van erre valami standard megoldas? (Lehetoleg olyan, ami nem a fal tulso oldalarol indul egy lemezzel.)

Pasa

Előzmény: laci0076 (6231)
Macimedve Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6233
Előzmény: cs_geza (6225)
katicabo Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6232
Csatlakozom laciSOK kérdéséhez: 10-es Ptm versus konyhaszekrény kategóriában!!
Mi ikersejttégla beépítésén gondolkodtunk azon a konyhafalon, de férjem nem akar bontott salakos 40 éves téglát tudni benne, ha már...
Vegyünk egyszerűen eggyel nagyobb (11,5cm) válaszfaltéglát arra a részre?

Macimedve, tetszik ez a begyömöszölt cementeszsák ötlet, de akkor az alapot szélesebbre kell csinálni, hogy oldalról kihúzhassuk majd, vagy hogy értendő a dolog? Nekünk kb. 50széles és 1 méter mély lesz talajszintig és kb. 4 sor zsalukő kell, ez már biztos, mert lentebb vagyunk utcafrontnál és még ki is kell emelni. Tervező szerint 35cm elég kiemelésnek (földszint felett látszó lábazatnak, kőműves szerint 65 cm jobban néz ki és egészségesebb is. Így is-úgy is egy rekás föld kell tölteni majd kívül-belül.
Nem tudja vki, hol lehet kuli (kulé?) kavicsot szerválni jó áron? Úgy tudom, a jó ár kb. 3-5e Ft/tonna (ugyananyi m3).

Kandalló ügyben: kéményépítés előtt kell-e tudnunk, milyen lesz a kandalló (béléstest miatt), vagy ráérünk utána???

laci0076 Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6231
Sziasztok!

Mit tudtok ezekről a 10-es vastagságú válaszfaltéglákról? (pl. porotherm) Elég stabilak? És a hangszigetelésük? Meg lehet őket terherlni egy oldalról nagyobb cuccokkal (konyhaszekrény, vízmelegítő)?
Vagy érdemesebb vastagabb válaszfalakat csinálni?

Laci*

pasa_ Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6230
hetvegen foldmero kimerte az alapunk sarkait, mi meg csinaltunk hozza prima kis zsinorallasokat, es ki is feszitettunk zsinort es most mar teljesen latszik, hogy hol lesz a hazunk. Lehet benne setalni, hogy ez itt a nappali, ez itt a konyha meg ilyenek.

Ez nem tunik ugy, hogy hu, ez mennyire pici? :)
Amig csak az alap volt, valami eszmeletlen kicsinek tunt minden helyiseg, plane, hogy meg kozfalakkal tovabb is lettek darabolva.
Aztan mar a labazatnal jelentosen csokkent a dolog, amikor a falak felkusztak meg vegkepp.

Pasa

Előzmény: kicsi emma (6227)
pasa_ Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6229
Az OBI-ban eleg nagy szinvalasztek van. Hogy pont halvanysarga akad-e kozte nem tudom. Baumaxban is erdemes megnezni. Utobbi Knauf cuccokat tart az elobbi meg valami konkurrenst.

Pasa

Előzmény: berlin (6221)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6228
nem, nem a hetvegi reszegseg utohatasakent lattok duplan, hanem en voltam a bena...

ke

kicsi emma Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6227
Jo hetet, jo szurkolast,

hetvegen foldmero kimerte az alapunk sarkait, mi meg csinaltunk hozza prima kis zsinorallasokat, es ki is feszitettunk zsinort es most mar teljesen latszik, hogy hol lesz a hazunk. Lehet benne setalni, hogy ez itt a nappali, ez itt a konyha meg ilyenek.

Ez a kimeres persze nem volt egyszeru meg a zsinorallasok sem, a szintkulonbsegek miatt. Elvben a foldmunkagep vizszintes tukrot csinalt az epulet helyere - hat mit mondjak, nyolcvan centis kulonbsegek vannak a ket szele kozott.

Szerencsere a helyi vizeseknel jok a kapcsolataink elegge, a papam a kornyeki vizvedelmi meg csatornaugyi vagy nemtommilyen bizottsag elnoke es foturulja, azt mondta hamar elintezi, ne aggodjunk... (Hat meglatjuk, majd referalok.) Viszont az onkormanyzat megprobalkozott azzal, hogy a szomszeddal egyutt bontsuk csak fel az utat, es egy helyen vezessuk at a kozmuveket - na de a szomszed meg sehol nem all, tervei sincsenek kesz, ugyhogy ez teljes lehetetlenseg, hogy oket megvarjuk. Ugy nez ki azert, hogy belenyugodott ebbe is az onkormanyzat.

Mindenesetre jo volt ez a kis rosszabb ido, nem? A mult hetvegi negyvenket fok utan valosaggal pihenteto volt szemetelo esoben asni be a zsinorallas oszlopait...

kicsi emma

kicsi emma Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6226
Jo hetet, jo szurkolast,

hetvegen foldmero kimerte az alapunk sarkait, mi meg csinaltunk hozza prima kis zsinorallasokat, es ki is feszitettunk zsinor,t es most mar teljesen latszik, hogy hol lesz a hazunk. Lehet benne setalni, hogy ez itt a nappali,e z itt a konyha meg ilyenek.

Ez a kimeres persze nem volt egyszeru meg a zsinorallasok sem, a szintkulonbsegek miatt. elvben a foldmunkagep vizszintes tukrot csinalt az epulet helyere - hat mit mondjak, nyolcvan centis kulonbsegek vannak a ket szele kozott.

Szerencsere a helyi vizeseknel jok a kapcsolataink elegge, a papam a kornyeki vizvedelmi meg csatornaugyi vagy nemtommilyen bizottsag elnoke es foturulja, azt mondta hamar elintezi, ne aggodjunk... (Hat meglatjuk, majd referalok.) Viszont az onkormanyzta megprobalkozot azzal, hogy a szomszeddal egyutt bontsuk csak fel az utat, es egy helyen vezessuk at a kozmuveket - na de a szomszed meg sehol nem all, tervei sincsenek kesz, ugyhogy ez teljes lehetetlenseg, hogy oket megvarjuk. Ugy nez ki azert, hogy belenyugodott ebbe is az onkormanyzat.

Mindenesetre jo volt ez a kis rosszabb ido, nem? A mult hetvegi negyvenket fok utan valosaggal pihenteto volt szemetelo esoben asni be a zsinorallas oszlopait...

kicsi emma

cs_geza Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6225
Eleg nagy ceg lehet, itt Stockholmban is lattam egy MAPEI feliratu autot.....
Előzmény: Macimedve (6224)
Macimedve Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6224
Egy cég neve.
Előzmény: berlin (6223)
berlin Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6223
Mi az a MAPEI?
Előzmény: cs_geza (6222)
cs_geza Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6222
MAPEI, Budaors? (Auchan mogott valahol...)
Előzmény: berlin (6221)
berlin Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6221
Szasztok!

Bocs, hogy egy prózai kérdéssel zavargok, de nem tudja valaki véletlenül, hogy hol lehet halványsárga szilikonfugát kapni?

Macimedve Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6220
Csövet nem is szerencsés betenni. Az biztos, hogy nem fog úgy állni, ahogy kell, aztán a vizes meg kínlódhat a sok toldással.
A helyét azért jobb kihagyni, mert egy 40 centis betonalapot átvésni nem nagy öröm.
Szoktak betenni néhány deszkából összetákolt kis zsalut, kb. 20x20 centis méretekkel, azon kifér a cső. De a legegyszerűbb egy homokkal vagy sóderral megtöltött cementeszsákot vagy szemetesszákot bebetonozni. Azt azért könnyeb kipiszkálni, mint a betont.
Előzmény: katicabo (6219)
katicabo Creative Commons License 2000.06.26 0 0 6219
Sziasztok!
kicsi emma, biztos gyönyörű fekvésű a telketek, de meg is fogtok érte dolgozni, ahogy látom. Ezt nem irigylem (nekünk is lesz elég), a gyors építési engedélyt annál inkább.

Nálunk két "kivitelezőre" szűkült a kör és mindkettő kezdene már akár a jövő héten, mi pedig a bontás befejező fázisánál tartunk: az alapot kell "kivésnünk" vagy "kilégkalapácsoznunk" a héten. Tegnap pihenőnapot tartottunk - de jó is volt az a kis eső a nagy porra! - és szegény férjemen kijött a derékfájás, remélem, nem komoly, de így nem engedem ténykedni, pedig eddig ő vitte a prímet 90%-ban! De annyit nem ér nekem, hogy hexensussza legyen idő előtt! (Hol találunk alkalmi munkást...?)

Apukám azt mondja, nem kell PVC csövet betenni az alapba a majdani szennyvízkivezetéseknek, pedig biztos könnyebb így, mint ahogy ő mondja: utólag átvésni. Ugye nem ártana ehhez beszélnünk a szakemberrel? (Jaj, még ő nincs meg...)

Tök ciki, hogy már lebontottuk, még nincs meg a bontási (V.23-án adtuk be) én meg már mennék az építésiről érdeklődni (VI. 15-i beadás), bár tudom, hogy korai.

Nem tud vki jó nagy kedvezményekről mostanság? Én Apetiről hallottam cserép ügyben VI.30-ig)

R+Z Creative Commons License 2000.06.24 0 0 6218
Hello kicsi emma!

Mi az ideiglenes nyomásfokozót még egyelőre megúsztuk, de a betonfödémet anélkül már nem fogjuk tudni locsolni. A villannyal viszont az a helyzet, hogy pl. az ELMŰ-nél a méretlen vezeték hossza (oszloptól az óráig) nem lehet hosszab 35 méternél. Emiatt nálunk a végleges mérőhelyet is csak az utcafrontra lehet helyezni, ezért én az építkezéshez egyből a véglegeset alakítattam ki, hogy megspóroljam az ideiglenes árát. Utóbbi amúgy sem túl gazdaságos. A villanyt, ha szerencséd van, két hét alatt el lehet intézni, a víznél sok jóra ne számíts. Egyébként mindkettőt terveztetni kell, és viszonylag kevés szerelő rendelkezik az elektromos mérőhely kialakításához szükséges jogosítvánnyal.

Sok sikert!
R+Z

Előzmény: kicsi emma (6206)
Pocak Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6217
Sziasztok,

Most jottunk a tanyarol, csuhej.
A draga jo komijesek kesesben vannak, csak csutortokre lesz fonn a fodem.
De akkor mar font lesz, hurraaaaaa! Sot: uraaaaa!

kicsi emma Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6216
A nyomasfokozo az aknaban lesz, beepitve. Hat en gondolom, hogy nem lesz azt olyan egyszeru ellopni - bar persze mindent lehet, de ez azert egy eleg bekes kis falu.

lacikam, osszes szamokkal egyutt, igyekszem, megigerem.

ke

Előzmény: topik (6215)
topik Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6215
ke!
Egy ilyen ideiglenes nyomasfokozot nem lopnak el az udvarrol az epitkezes alatt?
Előzmény: kicsi emma (6206)
tacsa Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6214
Kedves Obi wan!

Elvben a fólia akkor jó, ha minél nagyobb, ahol vége, ott átfedéssel kéne toldani. A fólia lehet "közönséges" nylon ( PE ) is, vannak drágább, és működő dolgok is. egyébkén nyáron is fogod érezni a hatást.

Üdv
tacsa

P.s.: A közetgyapot nyúljon túl.

Előzmény: Obi wan (6207)
laci0076 Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6213
A3: Olyan nagy házat építetek? :-)

Lehet, hogy a ti alaprajzotokon van vmi jó ötlet, amit ha nem látok meg időben, nagyon bánni fogom.

Laci*

Előzmény: kicsi emma (6212)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6212
Az utcaban, ehhez a telekhez tartozoan is, ott van minden, csak be kell vezetni a telekre. persze hogya dnak engedelyt, ha van nyilatkozat, hogy bevezetheto a viz, meg a villany, meg a csatorna, meg a gaz...

lesznek rajzok is, csak bajlodok ezekkel a nagya A3 lapokkal...

ke

Előzmény: laci0076 (6211)
laci0076 Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6211
Sziasztok!

kicsi emma,
látom, hogy mostanába nagyon beindultál, de mikor láthatjuk az alaprajzot?

Egyébként építési engedélyt víz és villany nélküli telekre is adnak?

Laci*

Előzmény: kicsi emma (6210)
kicsi emma Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6210
Na igen, igazad van, szóval olyan vízakna kell, ami marad is. persze, csak az egesznek az atmeneti jellege van allandoan a fejemben es azert irtam.
Előzmény: Macimedve (6209)
Macimedve Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6209
Miért kell ideiglenes vízakna? Nem lehet megcsinálni a véglegeset?
Akkor a Vízművekkel egy lépésben elintézhetsz mindent. Ha ideiglenest csinálsz, később újra kell őket hívni az órát átrakni. Nem mennek ingyen...
Előzmény: kicsi emma (6206)
Hacsek Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6208
Kedves Azs!

A www.ytong.hu honlap nem műszaki, hanem marketing alapon készült, viszont van technikai jellegű honlapjuk is a www.archiweb.hu/bemutato/ytong/ címen. Éppen tegnap készült el az éves frissítése. Ha nem kapsz onnan választ a kérdésedre, kereshetsz engem (fel vagyok szerelve Ytong alk.techn. prospektussal, tervezési segédlet CD-vel),
illetve megkeresheted közvetlenül a cég alkalmazástechnikusát a miklos.laczka@ytong.com címen.

Előzmény: AZs (6198)
Obi wan Creative Commons License 2000.06.23 0 0 6207
Hi tacsa!

Nagyon köszi a frappáns választ! Nagyon jól magyaráztad el a folyamatot. A technikai részletekről kérdeznék még, ha lehet.
A fólia a szigetelés tetejére kerül, ez 1 nagy fólia kell, hogy legyen vagy lehet több kisebb darab is?
A fólia lehet bármilyen közönséges nejlon is?
A kőzetgyapot széle a sarazott rész szélével essen egybe vagy nyúljon túl rajta.
S még egy naiv kérdés: a födém leszigetelése után nyáron is érezzük a hatását, azaz hűvösebb lesz a szoba, vagy csak télen látszik meg a gázszámlán?
Józan parasztésszel gondolkodva nyáron sem lefelé száll a födémen keresztül a meleg, vagy mégis?

Üdv: Obi

Előzmény: tacsa (6195)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!