2008-02-19 (kedd), 19:00-22:00 Budapest, Benczúr ház (VI. ker., Benczúr u. 27.) Tanterem I. (II. emelet)
A Szélsőközép Baráti Kör 1. találkozója Vendégek: Puzsér Róbert és mások (A 8.000 Ft-os terembérleti díjat a résztvevők adják össze. Ez előreláthatólag fejenként pár száz forint lesz.)
Nem vagyok egy nagy rádiós, általában munka közben a neten hallgatok zenét és ennyi.. Egyszerűen azért, mert rádióhallgatás közben azt érzem, mintha szívnák ki az agyamat és nemhogy nem kapok semmit, de elvesznek tőlem minden alkalommal valamit és ezáltal lassan a sárga földig butulok. A TV-ről meg ne is beszéljünk, mert nem érdemes. Amikor egyszer útban Csepel felé rájöttem, hogy otthon hagytam az ipodom kapcsoltam be a rádiót kínomban és hallottam meg pár ürgét vakerászni teljesen egyéni és önfeledt stílusban már nem is tudom miről.. Ez volt a szélsőközép. Mivel ezt az utat mindennap fél hét körül megtettem, ezt követően állandó hallgató lettem és már alig vártam, hogy kocsiba üljek. Aztán egyszer mit hallok? Vagy mit nem hallok? Megy az unott gagyi zene, meg a reklámblokkok és várok, várok, várok, de nem akarnak megszólalni a fiúk.. Gondoltam síszezon van, lehet, hogy szabin vannak. Valamiért aztán gyanús lett ez nekem és beütöttem a google-ba szélsőközép. És mit látok? Hát ezt! Egyet mondok. Mindenki láthatja, hogy hol élünk és hogyan. Mivé vállnak az igazi értékek, vagy, hogy itt egyáltalán mi számít annak. Mi lesz az ilyen műsorokkal egy profitorientált és centralizált médiában. Ennek viszont nem sokára teljesen vége kell, hogy legyen, mégpedig az internetes rádiózás térhódításával. Ha a mobil internet olyan szinten lesz 1-2 éven belül, már a kocsikban is a netről fog szólni minden és az ilyen műsorok sem lesznek kiszolgáltatva a politikának és nem kell majd elnézést kérni Dávid Ibolyától a semmiért.. Remélem,hogy a gyermekeink már csak ezt a világot fogják megismerni, mert ez így ahogy van egy nagy kalap...
nnna, én csak most értesültem, hogy nincs tovább. gyönyörű. csodálkoztam is volna, ha vmi ebben az országban minden politikai erőtől függetlenül tudna, 1-2 hónapnál tovább működni. itt tartozni kell valahova, mert különben megdöglessz.
Basszus! ....azért vérlázító, hogy egy következmények nélküli országban csak a kényes kérdések felvetését, a szókimondást és a szellemi tréninget büntetik...
Lophatsz, csalhatsz, kárt okozhatsz, hazudozhatsz, akkor számíthatsz; különben leradíroznak.
Ennyit a Café fiatalosságáról. Maradjanak csak hú-de-nagy-poén "Nektek is jó volt?" szlogennél a drága yuppik, szinglik és szellemi segédmunkások; csücsüljenek csak a langyos iszapban a jövő vezetői...
Persze vannak kis közösségi rádiók, meg netesek is...
Pdig még javult is a műsor az egy hónap alatt: az igényes rádiós jegyzetek amúgy is kihalófélben vannak mifelénk nem beszélve a provokatív hangról ; a koppányos-kesergős-Activity-fikázós cucctól meg fetrengtem.
Megint szegényebb lett az éter pár gondolatébresztő hanggal. Lelkük rajta (akiket illet).
Szerintem meg az történt gyakorlatilag, hogy mi, a rádió új hallgatói lettünk kirúgva. Egyszerűen nem nekünk szól ez a rádió. Tettek egy kísérletet, hogy hátha nem csak mi fogjuk a műsort hallgatni, és nem kevés embert sikerült is megfogni a régi radiocafé hallgatók közül, de döntően mégis az volt jellemző, hogy a régiek elkapcsoltak, az újak meg a műsor előtt és után kapcsoltak el. És az újak egy része nem kellett a radiocafénak. Pedig talán nincs még egy olyan sokszínű hallgatói tábor, mint amilyen a szélsőközépé, ugyanakkor írta valaki a blogon, hogy egy vasas műhelyben is a radiocafé szólt. Olajos melósruhák, visító esztergák mellett üvöltő szokol: ha valami, akkor pont ez az a kép, ami finoman szólva nem esik egybe a radiocafé önképével. (Kicsit idekapcsolódik Majka: Fuck you városi újgazdagok c. videója is.)
Hát mindegy, igazából én már dühös sem vagyok, csak rezignált. Újabb lehetőség úszott el, a melósokkal együtt sokféle más hallgatót veszített, illetve meg se nyert a rádió, így nem lesz belőle sem a civil öntudatra ébredés médiuma, sem egy progresszív médiafelfogást meghonosító műhely, sem értelmiségi világítótorony, sőt, ha jobban belegondolok, nem lesz belőle semmi sem. Marad ilyen semmilyen. De azért a korrektség jegyében köszönöm a radiocafénak is, hogy hallgathattam a műsort, és további sok sikert kívánok a semmilyenség mind tökéletesebb megvalósításához.
Vagy van egy másik ötletem. Meglehetős vehemensen támadták a Kormány sok intézkedéseit. Példul egészségpitvarizáció, rendőri szemkilövések, satöbbi. Illetve úgy általában a politikusok vissazéléseit, példul költségtérítések ügye. Nem lehet, hogy az adó vezetőségének esetleg beígérték, hogy elmaradnak a kormánypárti reklámok, ha ezek tovább rongálják itt a politika hitelét?
Azt pedig erősen valószinűsítem, hogy a valós okokat sose mongyák el.
...lehetnék dühödt. Sőt, toporzékolhatnék. Vagy megpróbálhatnám megírni a véleményem az egész jelenségról Rónaitól a Caféig egy vitriolos, malíciában, maró gúnyban bővelkedő, szarkasztikus stílusban, mely stílus amúgy nem áll(na) tőlem távol. Lehetnék akár alpári is, pőrén, kertelés nélkül. Elküldeni az illetékeseket oda, ahova valók. De inkább csak rezignáltan és szomorúan annyit mondanék: sajnálom és cseppet sem lep meg a dolog. Az lepett volna meg igazán, ha ez a méltán jeles, egyedi műsor tovább egzisztált volna, mint a Pont FM-en. Ebben az országban ez dívik: elhull minden jobb sorsra érdemes vállalkozás, perifériára kényszerülnek a valódi tartalommal bíró, egyedi (és egyéni) véleményt megfogalmazó - és azt vállalni merő! - emberek. Nem újdonság. Sajnos volt oka a Főnix-madárként feltámadó műsor indulásakor feltoluló szkepszisemnek. Most akkor pesszimista voltam? Egy frászt. Csak realista. Ajvé.
kösz, meg is hallgattam. szerintem sem volt benne semmi botrányos, nem tudom mire hivatkozva szüntetik meg a műsort akkor. mondjuk lehet, hogy jobb is, kicsit vérszegényebbek voltak itt a cafén, nem volt az igazi. miért nem mennek pl a tilosra? ott jó kis reggeli műsort tudnának csinálni.
Interjút kértek DI-tól. Felhívták mobilon, mire közölte velük, hogy most éppen valami nagyon el van foglalva, de később áll rendelkezésükre. Később felhívta a fiúkat, és mondta, hogy mégsem, és ahoz se járul hozzá, hogy a megelőző beszédet közöljék. Erre ezt az egészet elmesélték a rádiósok, és utána feltették egymásnak azokat a kérdéseket, amelyeket DI-nak akartak feltenni, és válaszoltak is rájuk. Szerintem ebben semmi gáz nincs. Ha valaki nem akar beszélni, jogy van hozzá, azt viszont már hadd ne tiltsa meg senki, hogy erről egy újságíró beszámoljon.
Másnap az adó (fő?)szerkesztője felolvsott egy bocsánatkérő levelet, amelyben megkövette DI-t az előző napi szakmai böszmeségért. Viszont ugyanezen (mármint a megkövetős) napon csináltak a fiúk egy politikusi listát, aholis minden listára felkerült politikusról szóltak egy-két méltató szót. DI-ről nem, csak bejátszották ezt a bocsánatkérő levelet.
A két pontos dátumra nem emlékszem, de ha utánam nézel, szóvá is tettem akkor ezt az eljárást. Letöltöd azt a napot és az előzőt a Mozgalmárról és már hallgathatod is.
Megdöbbentő, hogy a műsor is, és a műsorvezető is magasan vezeti a népszerűségi listát. Több, mint dupla annyi szavazatot kaptak, mint a második helyezett. Úgy látszik, tényleg valami "magasabb szempontok" játszottak be.
A Dávid Ibolya "riport"? Nem tudom, hogy az ilyen ügyeknél mennyi az "átfutás", mindenesetre szerintem tegnap pl. semmilyen kirívó dolog nem volt a műsorban. Bár ha engem kérdeztek, akkor az elmúlt néhány héten sem...
szándékaink szerint rádiónk főszerkesztője ma 17h-kor megírta volna ide, hogy miért szűnt meg a műsor (mert hát igen, ez történt...), de mára sajnos lebetegedett. tényleg, nem kamuból. már tegnap sem érezte magát valami fényesen. én nem szeretnék helyette nyilatkozni, így várhatóan hétfőn közli majd veletek az indokokat. addig is elnézést, hogy így kell megtudnotok, de én semmiképp sem szeretném a főszerkesztő kenyerét elvenni. köszönjük a megértéseteket.