A csipkebogyóról, mint különleges lekvár alapanyagról ugye nem felejtkeztek el?
Munkás egy feladat, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom lekvár készíthető belőle. Kétszeri főzést és kétszeri átpasszírozást igényel a készítése. Először felfőzzük, majd a magtól átpasszírozással válunk meg, ez után a szőröktől szabadulunk meg az egyik mellékelt képen látható passzírizó bordázott tárcsa és lisztet korábban nem látott liszt szita segítségével.
Homoktövis hidegen sajtolva mézzel elkeverve bejön nekem és úgy a C vitamin is megmarad.
Birsalma sajtba citrom helyett már raktam homoktövist, ehető volt.
Főzéssel sajnos a homoktövis és a többi magas C vitamin tartalmú gyümölcsi is elveszti a vitaminok egy részét. Alma-homoktövis lekvárt lehet, hogy kipróbálom, most szinte ingyé van az alma.
"Nagyon egészséges, az tény" szerintem lassan minden egészséges ami nem műanyag és minimális a vegyszer tartalma.
Próbálkoztam nagyon egészséges homoktövissel is, de már tavaly is a fele a bokrokon maradt , mert nem ízlik senkinek és leszedni is kínszenvedés.
Jövőre majd megpróbálom a berkenyét fagyasztani , főzni és paszírozni nem turmixolni. Bár szerintem a főzéssel nagyadag egészséges anyagot rontok el :(
Fél kilónyi kicsit bokron aszalódott berkenyét leturmixoltam , 25 dkg cukor hozzáadásával főzni kezdtem. Kb 30 perc főzés után az íze olyan mint, ha egy öreg bútort nyalogatnék, erősen fanyar ízzel párosulva. Valószínű ez az adag a komposzton végzi :(
Ötletek, javaslatok , receptek fekete berkenye ügyben ??