Keresés

Részletes keresés

firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2183

 

Előzmény: firekiller (2182)
firekiller Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2182

Babra munka, de megéri!

Délutáni szedés. Némelyik bogyó puha, valószínű megcsípte a fagy.

 

Előzmény: Törölt nick (2180)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2181

Rá kell szánni egy fél napot, megéri. 

Előzmény: Törölt nick (2180)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2180

A csipkebogyólekvár (hacsedli ) bizony nagyon fínom.

Talán gyerekkoromban ettem utoljára.

Nekem nincs időm sajnos most ilyet készíteni, meg sajnos azért elég babrás is...

És nincs senki a családban, aki ilyet készítene....nekem.

:-(

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 2179

De jól felszerelt konyhád van!

Előzmény: Wassernyolcas (2178)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2178

A csipkebogyóról, mint különleges lekvár alapanyagról ugye nem felejtkeztek el?

Munkás egy feladat, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom lekvár készíthető belőle. Kétszeri főzést és kétszeri átpasszírozást igényel a készítése. Először felfőzzük, majd a magtól átpasszírozással válunk meg, ez után a szőröktől szabadulunk meg az egyik mellékelt képen látható passzírizó bordázott tárcsa és lisztet korábban nem látott liszt szita segítségével.

    

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.10.22 0 0 2177

A homoktövis hidegen préselve, mézzel keverve nálunk is bejön. 

 

 

Előzmény: firekiller (2170)
Chilio Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2176

Jó kis cikk, élménnyel olvastam. :)

Aszalt somot honnan lehet szerezni?

A kereső nem sok hasznos oldalt dobott ki.

Néhány őstermelőnél van csak, úgy látom. :(

ásítósmacska Creative Commons License 2014.10.20 0 0 2175
firekiller Creative Commons License 2014.10.14 0 0 2174

Elkészült a birsalmasajt. Picit puha lett, most kiterítve "szárad" .

firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2173

Az nem a "különleges lekvarok" fórumhoz tartozik :)

Előzmény: BONNIE (2172)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2172

Valóban. Azt írtad, hogy nem hiszel neki. Miért?

Előzmény: firekiller (2169)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2171

A homoktövisnek a C-vitaminon túlmenően is vannak pozitív hatóanyagai, amelyek a főzéssel

sem bomlanak el. Gyulladáscsökkentő, stb.

A magolaja is jelentős gyógyítóerővel bír, hámosító, gyomor- nyombélfekély esetén gyógyít, stb.

Valamint a májbetegeknek is segít a máriatövismag-olajhoz hasonlóan.

Azt hiszem.

Tehát olyan általános roboráló- és csodaszerként is használható.....

Előzmény: firekiller (2170)
firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2170

Homoktövis hidegen sajtolva mézzel elkeverve bejön nekem és úgy a C vitamin is megmarad.

Birsalma sajtba citrom helyett már raktam homoktövist, ehető volt.

Főzéssel sajnos a homoktövis és a többi magas C vitamin tartalmú gyümölcsi is elveszti a vitaminok egy részét. Alma-homoktövis lekvárt lehet, hogy kipróbálom, most szinte ingyé van az alma.

 

Előzmény: Törölt nick (2168)
firekiller Creative Commons License 2014.10.09 0 0 2169

Nem írtam olyat, hogy baj van Bálint gazdával.

Előzmény: BONNIE (2167)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2168

A homoktövis lekvár magában nem fog lenyűgözni senkit az ízével.

Viszont kedvező életteni hatásai miatt más gyümölcsökkel összefőzték, és így fínom és a kívánt anyagokat is

tartalmazó lekvárt kaptak.

Sajnos már nem találtam meg a leírást sehol (és a neten sem), de régen homoktövissel készítették (azt hiszem) a

Háromíz -lekvárt, amit mint minden nyavalyára hatásos szerként is használtak.

De homoktövis-szilva, illetve homoktövis-alma lekvárokat ma is készítenek, és biztosan finomak is...

Előzmény: firekiller (2166)
BONNIE Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2167

Mi a baj Bálint gazdával?

Előzmény: firekiller (2163)
firekiller Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2166

"Nagyon egészséges, az tény" szerintem lassan minden egészséges ami nem műanyag és minimális a vegyszer tartalma.

Próbálkoztam nagyon egészséges homoktövissel is, de már tavaly is a fele a bokrokon maradt , mert nem ízlik senkinek és leszedni is kínszenvedés.

Jövőre majd megpróbálom a berkenyét fagyasztani , főzni és paszírozni nem turmixolni. Bár szerintem a főzéssel nagyadag egészséges anyagot rontok el :(

 

üdv : Fire

Előzmény: Törölt nick (2165)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 2165

Nagyon egészséges, az tény.

Ha ehetővé tudod tenni, akkor az siker.

Ha pedig még finommá is, akkor azt majd feltétlenül írd meg!

Előzmény: firekiller (2164)
firekiller Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2164

Üdv Thorr !

Én is csodákat olvastam róla, Fertődről rendeltem, most másod évesek nálam.

Idén teremtek először. Augusztustól kóstolgatom, eléggé fanyar , de meg lehet szokni.

Hétvégén leszedtem az összeset a bokrokról, mert már némelyik fürt kezdett penészedni.

Amik a bokron aszalódtak azokból kezdtem lekvárt főzni , de nem jött be, legalább is így.

Valószínű a turmix is szétverte a magokat , amitől még fanyarabb lett.

Jövőre több terem, majd próbálkozom.

 

Előzmény: Törölt nick (2162)
firekiller Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2163

Köszi Chilii!

Majd kipróbálom, van lefagyasztva kb 2 kiló.

Bár Bálint gazdának nem nagyon hiszek :(

Előzmény: chilii (2161)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2162

Sajnos tanácsot nem tudok adni. Néhány éve rendeltem egy katalógusból én is egy fekete berkenye bokrot, mert csodákat

írtak róla, hogy milyen egészséges, és finom, és jó a lekvárja stb...

Ehhez képest a bogyónak elnyomott cigicsikk-ízze volt teljes érettségben, sőt aszalódva is.

Olyan kellemetlen volt az ízze, hogy a lekvárfőzésre már nem is gondoltam, mert ebből finom nem lehet...

Most ki akarom szedni a bokrot, és mást ültetni helyette.

Ráadásul apró a gyümölcs, vékony a húsa, sok munka lenne vele...

Szóval nekem ez nem jött be...

Előzmény: firekiller (2160)
chilii Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2161
Előzmény: firekiller (2160)
firekiller Creative Commons License 2014.10.07 0 0 2160

Kedves Lekvárosok !

Fekete berkenyéből főzött már valaki lekvárt? 

Fél kilónyi kicsit bokron aszalódott berkenyét leturmixoltam , 25 dkg cukor hozzáadásával főzni kezdtem. Kb 30 perc főzés után az íze olyan mint, ha egy öreg bútort nyalogatnék, erősen fanyar ízzel párosulva. Valószínű ez az adag a komposzton végzi :(

Ötletek, javaslatok , receptek fekete berkenye ügyben ??

Üdv

 

Fire

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.04 0 0 2159

Hamm....

Előzmény: Törölt nick (2156)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.29 0 0 2158

Birsalmából van még tavalyról pár üveggel, de nem nagyon esszük.

Valószínűleg buktában fogja végezni. :)

Almából, körtéből is lehetne finomakat készíteni, de nálunk már tele a polc.

Talán ivólét teszünk még el pár üveggel, aztán slussz! :)

Előzmény: Chilio (2157)
Chilio Creative Commons License 2014.09.28 0 0 2157

Birsalmát nem próbálod meg? :)

Az még csak most kezdődik igazán...

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.27 0 0 2156

Sütőben sült szilvából még egy adag készült, de az alapanyag sajnos nem volt olyan édes, mint az azt megelőző.

Azért nem dobjuk ki ezt sem, simán ehető.

 

Idén más gyümölcsből már nem főzünk lekvárt, ezért én az idei szezont ünnepélyesen lezárom. :)

Ezzel egy időben viszont megkezdtük a "bontási" szezont.

Ma egy farsangi szalagos fánkhoz bontottunk egy sárgabarack lekvárt.

Hihetetlen finom lett. :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.21 0 0 2155

Utólag nehéz, de cukor hozzáadásával elnyomható a savanyú íz.

Az ízérzékelésünk a savanyú ízt csak a cukor/sav arányon keresztül érzékeli.

Ha valami nagyon édes, nem érződik (kevésbé érződik) a savanyúsága.

 

Előzmény: Chilio (2147)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.21 0 0 2154

Nyami !!!!

 

Bárcsak az én feleségem is tudna ilyet!!!

Előzmény: Törölt nick (2151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!