Keresés

Részletes keresés

Vosseler Creative Commons License 2025.08.24 0 0 39793

Naja!

Ilyen "hülye" hobbikat én szoktam kitalálni magamnak, de egyre kevesebbet, mert megigértem magamnak így 60 évesen, hogy nem csinálok már semmit a házon, meghagyom az örököseimnek. (gyerekeimnek)

De azért csak építek még egy kibetonozott féltetőt a grillnek, meg a smoker-nek, mert aki így szocializálódott, az nem tud leéllni egyik napról a másikra.

Márpedig én, világéletemben melóztam és nem irodában, hanem kézzel, fizikálisan fogható termékeket gyártottam, készítettem. 

Szóval értelek. 

Előzmény: L_áma (39787)
Vosseler Creative Commons License 2025.08.24 0 0 39792

Nem legyeztem ott, elég drága és szigorú szabályok vannak arrafelé.

Tavi pisztrángra dobálnak, ami nyilván kényelmesebb, mint egy "dzsungelpeca". Pedig én is láttam, Hall In Tirol-ban, városi kanálisban, (amiben volt autógumitól kezdve, bringakeréken át a raklap és nejlonzsacskóig minden) pisztrángokat és péreket rajban, nem is kicsiket. Ja és mindezt télen. Mi lehet ott nyáron?

Előzmény: Rendszer.hiba (39790)
Vosseler Creative Commons License 2025.08.24 0 0 39791

A rodpodra alkudhatunk amennyiben személyesen el tudok érte ugrani.

Az evező kérdéses, (bár a méret jó) mert vajon fönnmarad-e a vizen, ha kiesik a kezemből?

Előzmény: veres550123 (39786)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39790

Az elmúlt napokban Karintia és Salzburg tartományokban csavaragtunk.

Te jutottál eszembe. Legyeztél már errefelé?  Érdekes, hogy a tavaknál itt-ott összeakadtam legyes horgásszal, de az igazi csobogós hegyi patakoknál, legyenek azok kicsik vagy nagyobbacskàk, nem láttam egyet sem. 

Bár a tavaknál is inkább a pergetés volt a népszerűbb... 

Előzmény: Vosseler (39780)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39789

Odadobtam a génfeldolgozónak, rágás nélkül nyelte le:

Majd elsétáltt a vízhez.

Rá volt írva a pofájára:

-Ekkorát én is fogok!-

Előzmény: lapar (39788)
lapar Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39788

Ettől én is nagyobbakat fogtam, de én sem engedtem vissza. 

Viszont a süllőket nem nagyon hozta lázba. 

Előzmény: L_áma (39783)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 1 39787

Az új hobbym:

Előzmény: Vosseler (39785)
veres550123 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39786

A rodpod igen 3 lábú tripod, nagyon szép állapotban, gyári szivacs betétes csomagolásában, háromszor használtam. Tip: MANTA FOREST  CENTER.

Az evező: teljes hossza 140 cm, a toll rész 40 cm aluminium 3 mm, lemezből. Ladikban használtam.

Előzmény: Vosseler (39780)
Vosseler Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39785

Kamuzol!

Most is kint voltatok, csak te szarakodtál a székeddel.

Előzmény: L_áma (39784)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39784

Az idén leginkább csak akkor láttam vizet, mikor töltöttem a betonkeverôbe.

Előzmény: Vosseler (39782)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39783

Na, az én zsákmányom nem megy vissza!

Előzmény: L_áma (39781)
Vosseler Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39782

Bazzeg!

Idén is "lemaradtam rólatok", pedig szentül igértem, hogy nem ússzátok meg.

(...de még nincs vége az évnek)

Előzmény: L_áma (39781)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39781

Mire kinyitottam a széket, az öregasszony visszadobott egy harcsát, meg egy jászt...

Vosseler Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39780

Az evező érdekelne, de látnom kellene, illetve fontos a mérete, valamint ha az a rodpod 3 lábú tripod és nem valami gagyi anyag, akkor az is számításba jöhet. (4 lábúm nekem is van)

Előzmény: veres550123 (39779)
veres550123 Creative Commons License 2025.08.23 0 0 39779

Üdv mindenkinek.

Olcsón eladó, egy teljes horgász felszerelés, karban tartott, megkímélt állapotban.

Bottartó zsákok, botok felszerelve,

merítő szák, haltartó szákok,

rotpod, elektromos kapásjelzők, szvingerek, úszók, több tekercs zsinór, sokféle horgok, súlyok, világító patronok, bojli fűző készlet, különböző bottartók,       vágó horog, vihar lámpák, evezőlapát, és még sok más.

Érdeklődni telefonon: 06 30 372 3894.

Rendszer.hiba Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39778

Sokan belekeverednek a csapágyszámok bűvöletébe... Pedig igazából főleg a zsinórvezető-görgő alá, a hajtókar két oldalához, és a tengelyre két helyen (alul-felül) érdemes rakni.

No és persze inkább legyen kevesebb, de kiváló minőségű csapágy egy orsóban, ám jó helyen elhelyezve, mint sok de vacak minőségű. 

A két botos behúzós módszerhez tesztelgettük azt, hogy a távdobásra optimalizált bot-orsó-zsinór kombóval mennyivel tudjuk megnövelni az elérhető távolságokat. Így kerültek a képbe az Ultegrák. 

Jóbarátomnak van több 15-18 év körüli régi Shimano Ultegrája, S berendelte e típusok új ám kínai klónját, ami igencsak hasonlít az én friss szériás 14000 XTE-mre. Összehasonlítgattuk. Míg az igazi Ultegra egyik sem kotyogott, jól ki voltak egyensúlyozva, a klónról ezt nem lehetett elmondani. Mindegyik relatíve szépen rakta a zsinór, de ennek természetesnek kell lennie, főleg napjainkban. Szét nem szedtük egyiket sem, de még az év elején neten találtunk szétszedős-összehasonlítgatós videókat. Ott már több különbséget tudtak bemutatni, kidolgozásban, anyagminőségben (pl a csapágyak minőségében is). De azt többen is  kihangsúlyozták, hogy az átlag horgász 15-20 alkalommal horgászik évente, ilyen felhasználásnál a gyengébb kínai is nagyon hosszú ideig kibírhatja. 

Nagyon sokat horgászok, jó halakkal hoz össze a jószerencsém, nálam egész biztosan egy évet tán jó, ha kibírnának. Ekkor viszont az olcsó is drága lesz ... Ezért is szereztem be olyan orsókat, amik valszeg még 30 év múlva is vidáman teszik a dolgukat. Ragaszkodom a megszokott tárgyaimhoz. Ami márka bevált harcsázáshoz, annak egy hangyabokányival könnyebb-olcsóbb változatából négyet vettem pontyozni, illetve vegyeshasználatra. 

"Mivel én nem vagyok gépész-stb, így ezért kérdeztem, hogy ugyan már, jobb e a kerámia csapágy ide, vagy teljesen felesleges -e."

A kerámiacsapágyak jók. De nincs értelme egy eldobós orsónál szórakozni véle. 

"Nem is kellettek... De 1 bontott cigi áráért 1 db orsó mégiscsak igen csábító tud lenni. :)" 

Háááát, csuda tudja... Csábító ajánlattal tele van az ali, a temu, meg sok minden más is... És néha tényleg elcsábul az ember fia ... és leánya egyaránt. :))

Olyan dolgokból rendeltem be több mindent, amikre esélyes az, hogy meg fog ugrani az áruk, vagy ha feje tetejére áll minden, s leblokkol a nemzetközi kereskedelem, akkor is legyen tartalék.

Előzmény: BözsiBözsi (39777)
BözsiBözsi Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39777

"Bár pl az aliról, temuról berendelhető orsók kicsit árnyalják ezt a képet. Nagyon faintos dolgokba is bele lehet botlani már 10-20 ezer körül, de ipari hulladékokba is."

Van ott jól használható jelentősen olcsóbban is, nem csak 10-20 E körül...

De éppen egy temus tuningról van szó.

Nálam sem volt még a hagyományos (nevezzük európai-orsónak) csapágyproblémája.

Pedig még 40-50 éves orsóm is van...

A temus tuning meg abból áll, hogy egyáltalán csapágy legyen benne. :)

Teljesen megszokott, hogy 10-14 csapágyat írnak az orsóra, és gyak 1 db van benne, míg a helyét megcsinálják!!

Spec most vettem 4 db orsót összesen 9.000 ft-ért. Nem nagy cuccok. 800-1000-2000-3000-es méretűek.

Egyszerűen nem tudtam otthagyni...

Nem is kellettek... De 1 bontott cigi áráért 1 db orsó mégiscsak igen csábító tud lenni. :)

Ki is próbáltam őket, és eddig tökéletesen hozták azt amit elvárhatok tőlük.

Kaptak már egy kis tuningot, de gondoltam cca 2000 ft eddigi bekerülési árba belefér egy kis plusz...

A filclamellákat lecseréltem teflonra (az egyik orsónál volt egy kis akadás, így úgy döntöttem, hogy az egész szériában lecserélem a gyári filceket... 1 gonddal kevesebb), és kb. orsónként 400 ft-os költséggel kapnak RS (gyak 3 db orsónként)csapágyakat a műanyag betétek helyett. 

Így lesz az 1 csapágyas orsóból 4+1-es...:)

Vagyis átlagosan 2.200ft (az orsó maga) + 300 ft (a 3 teflon alátét) + 420 ft (a csapágyak) = cca 3.000 ft-ból van egy egész jól használható 4 csapágyas orsóm...

Mondjuk a barkácsolási hajlamomat is kielégítem vele, de ez a plusz! :)

Ja és amikor rákérdeztek az emberek, hogy hogy merik 13-14 csapágyasnak írni az orsóikat akkor az volt a válasz, hogy az nem a csapágyak számát, hanem az orsó nevét-típusát takarja...

Kicsit rugalmasan értékelik a dolgokat a kis kínai barátaink... :)

Mivel én nem vagyok gépész-stb, így ezért kérdeztem, hogy ugyan már, jobb e a kerámia csapágy ide, vagy teljesen felesleges -e.

Előzmény: Rendszer.hiba (39772)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39776

Ha nagyon drága, régi, szép emlékeket őriz - max akkor.

Olyan sokat használod? Én kb. 30 alkalmat horgászok 1 évben, ami sok.

Ez kb. 10-15 alkalom, mert sokszor 2-3 napos a peca.

Többre nem lenne időm, de energiám se, meg a munka/család/tanulás/más hobbik

rovására se menjen.

Akadós pályán.

Az olcsó orsók 1-2 évet bírnak ki (nyeletőfékkel kezdik, utána akad - csapágy?)

De a drágább orsk van ami már 10 éve megvan.

Lehet nem sok (év) van már benne.

De hát életem végéig úgy sem fog kitartani.

A korai Tesla modellek villanymotorja is kerámia csapágyas volt,

ami 1 millió km-en túlira tervezett,de...

150-200 ezer km-nél egy elkopott szimering miatt beázott a motor villamos

része, és kuka az egész...

Ha kerámia csapágyat raknék bele, akkor tuti máshol hibásodna meg..

Vagy berántaná botostul a hal, vagy ilyesmi.

Ha viszont szenvedélyed a felszerelés javítás/karbantartás, akkor miért is ne?

De ha úgy horgászol, hogy a földön fut az orsó, nem pld. Rodpadon, 

akkor a por idővel a kerámia csapágyat is tönkre teszi...

Ha nem úgy akkor ok.

Előzmény: BözsiBözsi (39771)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39775

Már ott vannak ... meg a románok, a szerbek, a szlovákok ... 

Előzmény: DLCBP (39774)
DLCBP Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39774

Be kell csábítani a magyar harcsahorgászokat, nemsokára mutatóban sem lesz haresz a vizeikben.  😃

Előzmény: Rendszer.hiba (39773)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39773

Ez egy ügyes, jól átgondolt dolog. 
A halászok begyűjtenek a tengeren nagy mennyiségű, még vándorlás előtt lévő, vagy arra készülődő angolna ivadékot, azt egy halászati cég nevelgeti egy ideig, aztán betelepítik olyan természetes élőhelyeire, ahol növekedhet, és ahonnét majd esélyük van nekiindulni a tengerhez, és el is érni azt. 

Így rendkívüli módon csökkentik az édesvízbe való vándorlás egyedveszteségét, ergo, növelik a szaporodásra képes állomány számát. 

Nem tudom, hogy olvastatok-e erről, de pl a Franciák többek közt azért is utálják nagyon a harcsákat, mert náluk az egyik kedvenc tápláléka a vándorlásban lévő fiatal angolna, illetve a rákok. S mivel náluk a harcsának csak harcsa a természetes ellensége, ezért az ott kvázi  invazív fajnak számító harcsák letarolták az ottani folyókat... S iszonyat nagyra megnőnek. igyekeznének is szabadulni tőle ... de nem tudnak. 

Előzmény: BWels (39767)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39772

Van értelme csapágyakat cserélgetni, ha a régi nem kopott? 

Nálam eddig még soha, egyetlen egy orsóban sem volt csapágycserére szükség. Pedig kapják a terhelést igen rendesen. 

Vannak, akik plusz csapágyakat építgetnek be, vagy a gyáriakat nem tartják elég jónak, de szerintem pár ezer forintos orsók esetében nincs értelme ilyesmivel kínlódni, megy ameddig megy, aztán kuka. A normálisabb középkategóriás orsókba, mondjuk 30 eFt-tól felfelé jellemzően orsó-élethosszig kitartó csapágyakat építenek be. Az tény, nagyon meg kell nézni azt, hogy mit vesz meg az ember, mert a 30-80 ezer Ft közti ársávban van olyan, ami intenzív használat mellett is kvázi mindent kibír, évtizedekig hibátlan, s akad ami nem bír ki 10-15 évnél többet 

Bár pl az aliról, temuról berendelhető orsók kicsit árnyalják ezt a képet. Nagyon faintos dolgokba is bele lehet botlani már 10-20 ezer körül, de ipari hulladékokba is. Pl nem mindegy, hogy melyikbe milyen csapágyakat tesznek bele.

Illetve külön is lehet csapágyakat vásárolni ezeken az oldalakon. Oszt legyen okos az, aki ilyenbe vágja a fejszéjét, hogy melyik lesz fasza, s melyik vacak ... 

Előzmény: BözsiBözsi (39771)
BözsiBözsi Creative Commons License 2025.08.17 0 0 39771

Egy kérdés:

Az orsókba érdemes kerámiacsapágyat rakni?

Van jelentősége?

Vagy egyáltalában értelme?

Vagy gyak. tilos?

L_áma Creative Commons License 2025.08.16 0 0 39770

De lehet mindjárt vége is:

Előzmény: L_áma (39769)
L_áma Creative Commons License 2025.08.16 0 0 39769

Mintaszerű kapás, el sem bambulom. Rövid erőszakos huzavona, majd lelép

20 perc alatt harmadszor....

BWels Creative Commons License 2025.08.16 0 0 39768

Hát nem magyar, fordítsátok le. 

Előzmény: BWels (39767)
BWels Creative Commons License 2025.08.16 0 0 39767

Pontosan ugy ahogy L_ama spori írja lehalászák és telepítik.

Van van valami EU- program és évente a Spanyolok, Franciák, Angolok 50-60 to. üvegangolnát lehalásznak és ezt részben üvegangolna -ként  telepítik európai vizekbe részben előnevelő farmokba kerülnek és később kerül innét betelepítésre.

Beszúrok ide egy németről magyarra fordított oldalt. Remélem magyarul jelenik meg ha nem letudjátok a böngézőtökben fordítani.

Angolnatelepítés 2025 – több mint 2 tonna fiatal angolna Schleswig-Holstein számára - Schleswig-Holsteini Halászati Egyesület https://share.google/iNYqOmOTJa0Jo7oco

Előzmény: 2001 happy (39764)
L_áma Creative Commons License 2025.08.16 0 0 39766

Lapozgatom, szelektálom fotóimat. Találtam ilyet:

Sükösdi horgásztó. 

L_áma Creative Commons License 2025.08.16 0 0 39765

Lehalászták, és telepítették. 

Előzmény: 2001 happy (39764)
2001 happy Creative Commons License 2025.08.16 0 0 39764

Kiválló videó.

És ha nem tudják szaporítani, akkor régen hogy telepítették?

Azt írták kb. a 60-as évektől a 90-es évekig? intenzíven telepítették Mo.-on is.

Vagy azt valahol máshol halászták anno le?

Előzmény: BWels (39763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!