akár igen, bár én arra számítok, hogyha a szivattyú indítást rákötöm a lámpa felkapcsolásra és 3 percet járatom, akkor nem kerül nagy mennyiségű melegvíz a hideg ágba.
Ebben a megoldásban csak azt nem értem, ha a hidegvíz csövét is bekevered melegvízzel, mert azon cirkulálsz. De éppen nem zuhanyozni szeretnél csak a WC-t használod. Akkor a WC tartályba beleengedsz 9l közel 38 fokos vízet? Nem tűnik nagyon takarékosnak.
Melegvíz cirkulációs kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Az emeleti fürdőszobában 1,5-2 percet kell engedni a melegviz oldalt, hogy tényleges elérjen oda a melegvíz, sajnos nincs külön cirkulációs vezeték kiépítve, elég bajos lenne az utólagos behúzása.
Böngésztem az internetet és ráakadtam arra, hogy amerikában szokás megoldani, hogy a a melegvíz oldalba beraknak egy keringető szivattyút és a csap alatt a melegvíz oldalt összekötik a hidegvízzel és egy termosztátos idomot raknak be, ami kb ~38 fokig összeengedi a kettőt így a keringető meg tudja keringetni.
Egy ilyen szelepet találtam ami könnyedén beépíthető:
Kérdésem az lenne, hogy hogy egyáltalán van-e valakinek tapasztalata külön cirkulációs vezeték nélküli megoldásban, illetve mivel a fentebbi szelep nem kapható Európában, megoldható-e ez a része mondjuk egy 3 utas ESBE keverőszeleppel? Ez esetben hogy nézne ki a bekötése? Képes az ESBE úgy működni hogy a hidegvíz betápját ledugózom, így gyakorlatilag átengedné a melegvíz csőből a lehűlt vizet amig meg nem érkezik a melegvíz majd lezárna teljesen, a keverő hideg oldaláról nem jönne semmi.
Csak óvatosan püfölni a szivattyú tengelyét! Sok szivattyúnak kerámia tengelye van és az könnyen törik. Ránézésre nem látszik, fekete mintha vas lenne.
Nekem ez a régi kazánnal minden ősszel megtörtént. Külső csavar ki, egy nagy csavarhúzóval megforgatni a szivattyú tengelyét, utána simán ment tavaszig. Állítólag érdemes nyáron havonta beindítani, akkor nincs ilyen probléma.
Fűtési rendszeremben 3 db Grundfos 25-50 és 2 db Grundfos 25-40 van beépítve. Ezek 16 éves szivattyúk. Van amelyik zúg de nem forgatja a vizet. Érdemes felújíttatni vagy ezeket már cserélni kell?
Központi fűtés rendszerhez, amelyben egy vízteres kandalló is van, mennyire biztonságos a zárt tágulási tartály? Abszolút laikus vagyok. Köszönöm, ha válaszoltok
Rastelli EUROPA típus. "görbék és keringető szivattyúk közelében a szelepet a cső átmérőjének 10-szeresének megfelelő távolságra kell felszerelni; "
Gondolom már csak azért is ,mert a szivattyú járókerekek folyadék szállítása "lüktető" (nem "végtelen számú" a járókerék lapátsor benne) de valószínű ilyen távolságon a nyomás kiegyenlítődik (homogenizálódik). Ettől függetlenül lehet hangja márcsak az áramlás kelttete zaj miatt is (nyomásesés).
Annak a szivattyúnak a rendszerben elfoglalt helye ismeretlen.
Ebbe a szalepben rugó nyomja a helyére a zárólapot. A rugólapon van egy tengely, azon a rugó, a tengely másik végem keg egy kengyelbe lévő lyukba van megvezetve, hogy ne tudjon elfordulni oldalra, és a rugót is támasztja. A gond az, hogy ezeket úgy méretezték, hogy a tengely és a kengyelen lévő lyuk rendesen eltér egymástól azért hogy a hőtágulástól ne tudjon megszorulni a tengely. Emiatt ez mindig ciceregni fog, ha kicsi az áramlási sebeség vagy túl nagy. Ezen nem tudsz változtatni, de le tudod hangszigetelni öntapadós bitumen lapokkal. Én a csövek köré csinálnék egy fa dobozt, és annak belső oldalára ragasztanám fel a butumenes lapokat. Az autókat is ezekkel az öntapadós lapokkal hangszigetelik.
Az nem főelzáró csap ,hanem szelep. Két fő része van a szelepnek -szelepház vagy szelep -alsó. És van a szelepfelső. Ennek alsó része a szeleptányér ami rá megy a szelepülésre. Az szokott elvízkövesedni...hanem zár.
"Jól gondolom-e, hogy az öntvény fészkében van valami hiba?" nagy valószínűséggel igen.
A szaki nem próbálkozott az u. szelepülés maróval ?
Néha kettő gumi vagy puhább is megteszi. Ha nem ,akkor bontás.
Annyi bontás kell hogy a szerszámmal jól hozzáférjenek.
Általában csempe fuga határig bontanak.
Javaslat ilyen szerelvények /főelzárő, sarok és csempeszelepek stb. / élettartam növelésére. Évente legalább egyszer de inkább kétszer elzárni és nyitni. A vízkő lerakodás ezzel csökkenthető.