Vivaxom nincs, de a 3 éves S. okuboi csak a lombja 2/3-át vesztette el a télen és már szépen levelesedik. Ágfagyás is volt egy kicsi, de azok leestek, illetve a késői, nyári szárak földig fagytak. (Az elmúlt 2 évben mindig kétszer indultak nála a rakéták. Rendesen tavasszal és egy kisebb "második hullám" július elején.)
Most viszont korábban indult mint a sulcata és még 2 méterre az anyatőtől is előjött. A legnagyobb szár közel 4 méteres és 2 cm vastag. Már ágat bontott, olyan mint egy kopasz fenyőfa. :)
Az aureosulcaták a telet itt jól viselték. Télen barnásabb árnyalatú lett a levelük, de nem fagyott sehol és ahogy enyhült az idő visszazöldültek. Kevesebb hajtást hoztak, mint vártam (talán még annyit sem mint tavaly) és nagyon sok kanyargós van közöttük. (Vajon van e hatása a télnek a kanyarulatokra?) Már ezek is 4 méternél és bő 2 centinél járnak, de még rajtuk van a szárhüvelyek nagy része, szóval még csak kusza "görbebot" kinézetük van. :)
A nigrám, boryanám és társai szerencsére fűtetlen helyen bent teleltek és erősödtek, hisz őket tavaly nyáron szereztem. Azt hiszem jó döntés volt ősszel kiültetés helyett bevinni... :)
Nekem a vivax aureocaulis ugyanez, azzal a különbséggel hogy a szárak is jól megfagytak, megbarnultak megfeketedtek főként a tavalyiak. A vivax huangwenzhu valamivel jobban bírta, fagyott az is, de az levelesedik. Ami szívfájdalom hogy a bambusoides violascens és az iridescens ki sem hajt semmilyen mértékben, pedig tavaly 2,5 - 3 centist szárakat hoztak idén semmi életjel. Valószínűleg vethetek keresztet mindkettőre. A nigra henonis talajig fagyott de az már hajt, igaz vékonykákat nigra detto. P. viridiglaucescens, S. okuboi, S. palmata, P. japonica szintén kakukk talaj fölött. Ami viszonylag jól bírta az idei telet az a meyeri amin még levél is maradt, az aureosulcaták amik szintén csúnyák de levelesek, ami a legjobban bírta a bissetii, abból csak a túlnövő szárak tetejei válltak csontvázzá.
Sziasztok, a Vivax kinél-hogy vette az idei telet?
Nálam a szárak mennyiségének fele elfagyott sajnos, pontosabban a rügyek és emiatt nem tudtak kilevelesedni már. 3 db 3centis szár maradt meg amiket nem kellett kivágnom, de azokat is fél magasságban kellett visszavágni. A tetejüknek annyi volt, lent az oldalágak némelyikén maradt ép rügy ami azóta levelesedik.
Az lesz a negyedik nyaruk, már 4centi körüli szárakat vártam...aztán amiket hoz a kemény tél után, az sok vékonyka...olyan alig egy centisek. Ennyire kivette volna az erejét a teljes lombfagyás, illetve jelentős szárfagyás? Pedig tavaly locsoltam, tápoztam, mindene megvolt.
Ugyanígy járt a nigra is. A megmaradt szárak erősen visszavágva, de már levelesednek ahol a rügyek nem fagytak el. Aztán hozza a tavalyinál vékonyabb szárakat, kb ceruza vastagságúakat...viszont sokat.
Nem értem, miért akarsz maggal kínlódni. Amelyik bambusz a mi klímánkon megmarad, az kb 10 méteresre nő meg és ezekből a fajtákból rizómát is kaphatsz, megspórolva jó pár évet.
Amelyik ennél magasabb, az meg nem marad meg nálunk csak üvegházban. Szóval a 20 méteres bambusz mínusz 20 fokos szabadföldi teleltetése felejtős.
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni Tőletek, nem sok tapasztalat áll rendelkezésemre bambusz tartása és telepítése kapcsán. A Balaton partjára szeretnék bambuszsövényt. Nem sok kertészet árul megfelelő bambuszokat erre hamar rájöttem, ezért elég messze Erdőtelekre fogok menni értük. Ott a Fargesia Robusta "Campbell" fajtát javasolta a szaki(merthogy ez a leginkább téltűrő) ,és hogy ezt kicsivel kevesebb mint 1 méter közökre ültessem. 8 méter hosszan szeretném ültetni, egy árok mellé ahol áll a víz, lévén közvetlen parton van. A talaj eléggé homokos iszapos, ebbe 60 cm mélyen egyenletesen marhatrágyát kevernék, hogy tápanyagból ne legyen hiány. Amit nem tudok, hogy szélességre mi az a terület amit szépen benő majd és nem lehet rajta átlátni. 80 cm-re gondoltam, amin már senkinek eszébe nem jut bejárni. A másik a rizóma korlátozás, műanyag lindab trapézlemezre gondoltam 60 cm mélysésig, toldásoknál sűrűn popszegeccsel összefogva. Később milyen dolgokkal kell számolni gondolok itt tápanyag utánpótlás ifjítás stb? persze tudom ez jónéhány év mire teljesen benövi magát. Tanácsokat szívesen fogadok, vagy ha vmit rosszul írtam javítsatok ki.
Az egy hdpe nevű műanyag fólia, építkezéseknél használják. Minden tüzépen kapni; előnye, hogy occsó. A bütyköknek kell befelé nézniük bambusz esetében.
Szia! Igen szépen növöget az aurea,és most már egyre vastagabb rakétákat lövell ki a földből :) Tetszenek.Majd nem tudom a szomszédnak mennyire fog,mert nagyon megindult felé. Az jó ha a másikat nem kell nagyon mélyen határolni! De mi az ami a képen van?
Ritkítani nem kell, de éppen lehet. Más kinézete van egy ritka és egy sűrű bokornak. Amelyik tetszik. Annyi benne van, hogy az idősebb, vastagabb szárak egyre feljebb hozzák az alsó ágaikat, úgyhogy ha a régi, vékony szárakat kivágod, átláthatóbb lesz a bokor. Bár pont az aurea elég lent is hoz oldalágakat a vastag szárain is.
Ha ritkítod, akkor az mielőbb tedd meg, ne hagyd kilombosodni a kivágandó szárak idei hajtásait.
A másik valami pleioblastus lehet, annak nem mennek mélyre a rizómái. 20, max 30 centit tennék köré. Meg ezekhez nem kell edzett titánium határolás mint a nagyoknál; nálam volt három pleioblastus bekerítve ezzel itt lent, bent maradtak.
Sziasztok! Most 5 éves bambuszaim kapcsán kérdéseim támadtak :) Még m-s-m segítsége révén sikerült szert tennem rájuk . Az aurea most kicsit megsínylette a telet,de már hajt ezerrel,. Csupán egy két elfagyott szálat kell kivágni. Viszont jól besűrűsödött az évek során. Kell ritkítani,vagy hagyjam a maga útján? A másik egy kisebb annak nem emlékszem a nevére. Ez csak 1 m körüli. Viszont nem túl jó helyen van. Milyen mély határoló kellene neki,hogy helyben maradjon? Vagy nem befolyásolja a bambusz mérete a határoló mélységét?
Szerintem igen, de majd írd meg mert kiváncsiak vagyunk valamennyien. -Viszot, ha így lesz, akkor szerintem ott a vége, és ezzel minden erejét felélte.