Kosz a tippeket + linket!
Annak ellenere, hogy nagyapam megszallott bortermelo volt, en csak az utobbi fel evben valtam "borkedvelove". Azelott csak vedeltem a bort, sot neha nem atallottam kolaval tonkretenni (VBK)
Azota szepen raereztem a dologra - azota gyakran nyitok ki egy-egy uveg igenyes bort, a nap megkoronazasakent.
Tegnap eppen egy uveg kaliforniai Chardonnay volt soron. Hatarozottan kellemes bor, de tulsagosan is muvinek, megtervezettnek hat az izvilaga. Gyumolcsos, szinte itatja magat, de semmi nincs benne a magyar borok szenvedelyessegebol.
A Borvirag.hu-t en is jonak tartom, mar rendeltem is toluk. Szerintem az egyik legertelmesebb webes kereskedes, ahol a porteka mellett infoval is ellatnak (meghozza rendesen). Mar csak egy jo design kellene nekik, mert a mostani nagyon gyenge.
Nem tom dzsúz is abban a szentendrei pinecében volt-e, ahol én, de az utóbbit nagyon tudom ajánlani. Bormúzeum neve (van fölötte egy fantázianév is, de azt nem tom) és a Duna-parttal párhuzamos első utcában van, ami a főtt térre (nem emléxem a nevére) megy ki. Naggyából a Szürkebaráttal szemben. A telefonját a minap dobtam ki, mert még soha nem tudtunk úgy odamenni, hogy ne lett volna hely, vagy ne kaptak volna elő egy kis pótasztalt, ha tele volt. Persze nagyobb társasággal czélszerű asztalt foglalni, mert túristacsoportok is járnak oda. Estve cigányzenélnek, de a zenekar nem száztagú és nem is rámenősek.
Mindenféle jó magyar boruk van ( a többire ott nem figyeltem ) és az étkeik sem megvetendőek!
Amúgy vörösben a villányi Gere, Polgár, Bock verhetetlenek nálam, fehérben viszont Pannonhalmán ittam valaha egy pincében olyan Szürkebarátot és Rajnai Rizlinget, hogy azóta is visszasírom és Szőke Mátyással vígasztalódom (már boricce):))
Pont most jövök a Helikon könyvesházból (BajcsyZS. út) három jónak tűnő boros könyvet is láttam. Egyik sem volt olcsó, de szőlőműveléstől ételreceptekig (persze megfelelő borral) minden megtalálható elég baró képekkel.
A szentendrei pince címe jöhet ezerrel.
Csatlakoznék társaságotokhoz, mivel magam is az isteni nedű nagy hívének tartom magam. Jártamban keltemben a világban mindenhol igyekeztem megkóstolni a helyi borokat, de minden szerénytelenség nélkül mondhatom, a magyar boroknak nincsen párja! Igaz, hogy a maga nemében a portói valóban különleges, a franciák is méltán büszkék a boraikra, de az én szívemhez mégis a hazai pincékben érlelt borok állnak a legközelebb. Apropo franciák, van egy francia ismerősöm, akit sikerült meggyőznöm a magyar borokban rejlő csodáról, ami azt hiszem lévén egy franciáról szó, nem kis dolog. :-) Na persze Ő továbbra is a francia borokra esküszik, de most már elismeri, hogy nálunk is érdemes egy-egy jobb pincébe ellátogatni. Egy alkalommal népes társaság látogatta meg itt Magyarországon, és mivel én voltam a tolmácsuk, volt szerencsém elkísérni őket Szentendrén egy nagyon színvonalas pincébe, ahol a borkóstolás mellett még a tulaj történetei is nagyon élvezetesek voltak. (Ha valakit érdekel, megkérdezhetem a pince nevét és címét, érdemes ellátogatni oda!)
Egy másik élményem a nagy kedvenchez, a Tokaji Aszúhoz kapcsolódik. Egy vidéki házibulin felfedeztünk egy 1979(!)-es évjáratú 6 puttonyos Aszút, amit a tulaj engedélyével természetesen csapra is vertünk. Felejthetetlen élmény volt! Szinte kiskanállal kellett az üvegből kibűvészkedni....
Tudtok esetleg olyan helyet, ahol nemcsak kóstolgatni lehet a borokat, hanem tanulni is lehet róluk valamit? Vagy tudtok ajánlani egy jó könyvet ilyen témában? Szívesen beleásnám magam a témába.
A neszmelyi feherborok nagyon jok! A Hilltopban 1 borkostolas nagyon nagy elmeny szerintem.
Egyebkent most keszul 1 uj pince Neszmelyen a Hilltoppal egyutt mukodve amelyik nagyon jo minosegu feher borok eloallitasara specializalta magat. Allitolag oszre kesz lesz en mar nagyon varom. Azt hiszem Szollosi-Toth pinceszet a neve de nem vagyok benne 100%-ig biztos.
Hilltop valóban rulez! Az összes neszmélyi bor okés. De azért az öreg Tokaji Aszú verhetetlen ünnepre.
Asztalra meg étele és hangulattya válogatja. Leginkább mindenféle cardonnay-t iszom.
Neszmely talan Tatahoz esik a legkozelebb. Itt azonban reszletesebb adatokat is talalhatsz:
http://www.directinfo.hu/gastronomy/borkalauz/videk/a4.html
+a Hilltop Homepage-t!
Hilltop Rulez!
Neszmely talan Tatahoz esik a legkozelebb. Itt azonban reszletesebb adatokat is talalhatsz:
http://www.directinfo.hu/gastronomy/borkalauz/videk/a4.html
+a Hilltop Homepage-t!
Hilltop Rulez!
Az 1994-1995-ös Szőke Mátyás féle Cabernet Sauvignon jó választás, ahogy mondtad: erős és karakteres (no meg tüzes). Az ára is elfogadható (no nem 200-300.-Ft...). És van egy számomra megleően jó bor: Öregbaglasi Cabernet Sauvignon. Nekem izlett, bár lehet, hogy akkor már túl sokat ittam....
A Múzeumok Majálisán ittam '96-os villányi cabarnet sauvignon-t, Gere félét. Arra már nem emlékszem, hogy G. Attila vagy Tamás volt-e. De jó volt, az biztos. Persze egy '89-es biztos jobb:))
Vorosbol Cabernet Sauvignon es Chianti. Eros es karakteres.
A magyar Cabernet-ket csak feluletesen ismerem, ha valaki esetleg tudna ajanlani valami jot.
Konnyu feherbol nagyon bejott a Hilltop cserszegi fuszerese ("Woodcutters White"), nyari konnyu ebedekhez kivalo. Chardonnay....
Tokaji Furmint, Aszu - ha az ember kenyeztetni akarja magat.
Egyebkent hol van Neszmely foldrajzilag (+Hilltop?)
Hilltop rulez! Viszont egy különlegesség: Vácon, 30 km-re Budapesttől van egy hely. A neve Fónagy és Walter Vendégház. Itt egy minden igényt kielégítő borpince található. Több 1000 féle bor, minden borvidékről. A tulaj jó fej, időnként tiszteletünket tesszük nála...
Szerintem is abszolut hozzatartozik az elet oromeihez a borok megismerese, es akkor bizony fogyasztani kell :-)
Igazabol nincsen kedvencem, bar... Egyszer ittam egy olyan neszmelyi Irsai Oliver bort (meg mult ev elejen - 97es evjaratot ), ami felejthetetlen volt. A legnagyobb baj ezzel a borral (Interconsult - Neszmely) hogy frissen a legjobb, egy fel evvel kesobb mar nem ugyanaz.
A masik a tokaji Forditas. Nameg az osszes aszu :-)
Tenyleg. Tudtok olyan helyrol, ami kulturalt, oda lehet menni, es esetleg helyben, vagy kozel van a borkostolas? Ha valaki ismeri neszmelyen a Hilltop nevu helyet, akkor erti, mirol beszelek (vigyazat ez nem olcso hely).
Szinte mindegy. Ami fontos, hogy egyben legyen a bor, ne lógjon ki semmi. Ha van benne valami kis csavar, akkor még jobb.(nem anyacsavar, vagy ilyesmi:)
Szóval legyen harmónikus, megfelelő savak, ízek, aromák, illat stb.
Azért a nagy kedvenc a kékrfankos (soproni) meg a szürkebarát (badacsonyi) meg a furmint (T. hegyalja) meg a cabarne-k (villány) meg az olaszrozling (Szent-György hegy) meg a ..... mindegyik, ha jól meggondolom
A görög borok csak kicsit ízlettek:( nagyon kicsit
A hazai választékot sajnos nem ismerem, a magam részéről a portói, madeira és malagai borok a legjobbak. Ha itthon is elérhető áron lehetne kapni belőlük, biztos átpártolnék a sörröl a borra!:-))