alexandrosz, vezesd elé azt a javaslatod.
mellesleg irt már valaki a dél-balatoni borokról?
már nem először írom: már megint St Donatus pincészet Cab Sav Barrique-t kortyolgatok
Üdvözlöm az itt egybegyűlteket, nagyon örülök a topicnak.
A pillanatnyilag nekem legjobban tetsző borok: Jekl féle Villányi Cabernet Sauvignon Barrique '95 valamint az érdekes nevű Vylyan pincészet 1995 Montenouvo Cuvee -je mely Villányi Cabrnet Sauvignon-Kékfrankos Barrique (most is itt ülök egy mellett). Nagyon ajánlom mindenkinek mindekttő fenti bort, bár a Jekl féléből már nehéz találni (ha valaki talál akkor dobjon rám egy e-mail -t kellene két három üveg).
A badacsonyi Szent Orbán pincészetről -kb. két hete voltam arra- nagyon jókat mondhatok, azaz konkrétan a Szeremley Huba féle olaszrizling illetve a Muscat Ottonel nagyon kellemes roppant finom bor.
Annak aki kevéssé tájékozott ajánlom a Borkalauz című könyvet ami segít a tájékozódásban a honi borokkal kapcsolatban.
Ja és mégvalami: a Szentendrén található Labirintus étterem és bormúzeum egy eléggé megbízható hely, én már többször vásároltam náluk, és eddig az ajánlataikban nem csalódtam.
A kadarkarol:
Csak kezzel muvelheto szolofajta (nem lehet kordonosan termelni), es egyszeruen nem lehet napszamost kapni Szekszerdon ilyen munkara, korrekt berert sem. Ezenkivul nem tul nagy ra a kereslet (kulfoldiek kevesse ismerik), ugyhogy a napjai sajnos meg vannak szamlalva. Pedig nekem is az egyik kedvenc vorosborom. Nagyon harmonikus, kellemes izvilag, egyaltalan nem tolakodo.
Egri bornapok? Sajna nem tudom a dátumot, viszont TAKLER rulez, holnap őt választom kedvenc pincémben! A kadarkáját már sokszor megkóstoltam, nekem ízlik.
Esetleg egy borünnepes tali ajánlatom lenne, szóljon, akit érdekel (szeptember!)
Ebey:
A szekszardi borok jelentik nalam jelenleg a magyar vorosborok csucsat, ujabban jobban izlenek a villanyiaknal. Talan egy honapja voltunk a Vesztegombinal, vegigittuk a borait, tenyleg nagyon tuti. Egyebkent a 93-as merlot-val lett most aranyermes a bor vilagbajnoksagon (20e folott lesz az ara). Nagyon kiraly meg a Vida fele 96-os kadarka (a tavaszi brusszeli nemzetkozi borversenyen ezustermes es meg 2e alatt van az ara), de a Takler fele se rossz. A Fritznek is van par jo bora (most o nyerte a szekszardi borversenyt, asszem sauvignonnal), de ott inkabb a kaja volt csucs (kakasporkolt).
A villanyiak kozul a Tiffan Edet emlegetitek gyakran, de az Imreet sem art megkostolni, mert ugyanaz a minoseg (neki is ugyanott, a Jammertal duloben van a szoloje) csak az ara nincs annyira elszallva.
A Wurtzert probaltatok mar? Nekem tavaly az izlett a legjobban a bornapokon.
A hetvegen Badacsonyban voltam, egy helyen volt csak jo a bor: Szeremley Huba (Szt Orban Pinceszet). Nagyon jo az ettereme is, korrekt arakkal (Kedvesy belszin 1500, 93-as olaszrizlig 1700), keves nemettel. A borait lehet kapni Bp-en is, erdemes megkostolni, nagyon kellemes.
Tudja vki, hogy pontosan mikor lesznek az egri bornapok?
Csak azér' írta így, mer' Kadarka szólt hozzá - stílszerűen, ugye...:o)))
Mellesleg annyira megfogadom a javallatotokat, hogy holnap a kedvenc helyemen iszok egy jófajta szekszárdi vöröset. Hogy milyet? Arról majd hétfőn beszámolok!
Mit jelent az, hogy "érdekes módon"? Miért nem "az csak természetes, hogy" :-))))
A Kadarka is a szekszárdi borvidékre jellemző leginkább, sajnos errefelé is fogynak a tőkék... Azért remélem, ez a nagyon egyéni karakterű bor is sokáig boldogítja még a hozzánk hasonlókat :-)))
Azt tudjátok-e, hogy a "Bikavér" elnevezés eredetileg a szekszárdi, több fajta házasításából készített borok "védjegyzett" neve volt? Aztán, még szocializmus idejében (ez most nem politizálás) a nevet átadták az egrieknek. Csak néhány(?) éve szerezte azt vissza a szekszárdi borvidék.
A legjobb vidékek:
Villány, Szekszárd, Szent-György hegy, Somló, Tokaj, Bourgogne, Bordeaux, Alsace
Termelő: Tiffán!
Sajnos nem magyar bor volt, ami eddig a leginkább megfogott, hanem egy elzászi késői szüretelésű gewürztraminer. 1992-ből
A somlói juhfark csúcs!!!
Ne szomorkodj, szeressük mink a szekszárdi borokat is! Szerintem nem lehet összehasonlítani a villányiakkal, mert teljesen más ízvilágot képviselnek. Nagyon tömören úgy fogalmazhatom meg tapasztalataimat, hogy a villányiak karakteresebbek, a szekszárdiak kedvesebbek. De szerencsére ilyen sommásan nem lehet ítélni, mert ahány hordó bor, annyiféle.
Ajjaj, inkább nem bonyolódom bele, mert sohasem fejezem be. A Vesztergombi pince borainak én is szívesen adok néhány (sok) piros pontot.
Végigolvastam a topicot és sajnálattal kellett látnom, hogy a szekszárdi borvidék borait, termelőit - egy kivételtől eltekintve - senki sem emlegeti. Biztos vagyok benne, hogy azért, mert nem ismeritek (és nem azért, mert nem szeretitek) e borokat.
A szekszárdi borvidék leginkább a villányihoz hasonlít, attól egyrészt az éghajlatában különbözik (ezért itt inkább a száraz vörösborok kedvelői találhatnak kedvencet maguknak), másrészt talajában. A villányi sziklás-köves talajjal ellentétben a Szekszárd környéki domboldalakat nagyon jó minőségű talaj borítja és ezért az itteni borok zamatban gazdagabbak.
(Most látom, kicsit prospektusszerű, amit írtam, de én is, mint minden hívő, belső késztetésből terjesztem az igét :-))
Mindenképpen kóstoljátok meg, ha tehetitek, a Veszterombi pince borait. A Kékfrankos Rosé 97-es évjárata (bár lassan már öregnek számít) a rosék non-plus-ultrája (számomra). A megfizethető árú borai (<1000 Ft) közül számomra a 96-os Merlot a csúcs.
Az idei Bordeaux-i világversenyen egyébként egy aranyérmet és egy ezüstérmet nyert boraival (a fajták most nem jutnak eszembe, majd utánanézek)
Kicsi_Lany !
Látom, megtaláltad a topic-ot. A Juhfark nálam is rulez, van egy fajta különleges aromája, amit csak a somlói földben termesztett szőlőből nyerhető ki.
Gyötör!
Támogatom a javallatodat, aztán kiegészítve Kicsi_lany ötletével, én is magunkra szabadítanék néhány borászt és borhoz értő embert. Egy-egy esetben persze én is tudok igazi pincehangulatot biztosítani Budapesttől nem messze...
A Somloi Juhfark a borok alfaja es omegaja... Nala jobbat en meg nem kostoltam...
A BorClub vagy nem tudom mi nagyon jo otlet!! Nehany evvel ezelott en tagja voltam egy ilyennek, rendszeresen hivtunk meg bortermeloket es szakembereket, hogy tanuljunk is a borokrol, ne csak kostolgassuk. Nagyon nagy buli volt!
Teljes mellszélességgel támogatom a Somlói Juhfarkat! (:-) Nekem szimpatikusabb, érdekesebb bor, mint a világfajta Chardonnay! Érdemes megkóstolni pl. az Inhauser pincéből származót, nagyon jó emlékeim fűződnek hozzá. ( Pedig Inhauser nem csak a saját szőlejét dolgozza fel, hanem másoktól is vásárol. ) Jó hírét hallottam még Fekete Béla picéjének. Ha valaki tud róla, vagy más jó somlai pincéről, kérem írjon!
A Borklubbos mintára? Miért ne?
És ki vállogatná a menüt?
Esetleg - nagyon halványan jegyzem meg - meg tudnám szerezni a KVIF (V. ker. Alkotmány u.) Alma Materének egyik kistermét ....
A hozzászólások után olyan borozhatnékom támadt, hogy alig bírom ki holnap délutánig...
Alant emlegetett valaki egy boros talit, de aztán elsikkadt a dolog. Nem kellene mégis összehozni egy kóstolót?
A régi témához kapcsolódva - mivel sajnos a tályai és mádi borokat nem nagyon volt alkalmam kóstolni - nem a legrosszabb bort tudnám megnevezni, hanem a legnagyobb csalódást. Amit nem más, mint a tokaji jegyző házi ófúrmintja jelentett. Küllemre szép, aranyos mély színű, enyhén oljos volt, az illata kicsit furcsa - ez figyelmeztethetett volna - és az íze az a nagybetűs ÁTVERÉS. :-(
Mindez 1994-ben, de azóta sem tudta eddig semmi überelni.
Bizony jo az oreg! Ha Mad felol mesz, akkor rogton a temeto utan kell jobbra bekanyarodni. Ha nincs is ott, a szomszedok megasjak a cimet. Viszont szerintem palackozott bort nem erdemes az oregnel venni, mert nem kezeli jol (gondolom nem seprotleniti vegyileg(?)) es par honap utan uledek kepzodik az uveg aljan. Viszont vegyetek nala borparlatot, isteni. Minden teli turank preferalt uzemanyaga!
Csokis
Ha valaki elvetődne Tállyára, ne hagyja ki Hollókői Pista bácsi pincéjét! Mi tavaly (sokadszorra) kóstoltuk végig a pincéjét. A kilenc tételért egy(!)ezer forintot fizettünk, pedig a sorozat egy 75-ös évjáratú, hatputtonyos aszúval végződött. Az ilyen bolti ára hozzávetőleg egy huszas palackonként. A telefonszám sajnos nincs kéznél, de ismerik őt, illetve az üzletet szintén vivő vejét, Kiss Györgyöt a faluban. Nem olyan nagy hely, de csak a méretét tekintve!
Itt a hétfő és egy nagyszerű hétvégén vagyok túl. Alant említettem egy bizonyos Váci Világi Vigalom nevű eseményt. Nos ott egy igen színvonalas borkóstoláson vettem részt. Az esemény rendezője személyes jóbarátom. A város történelmi pincéjében került sor az kóstolóra, ahol már május óta kiállít az ország különböző régióiból származó borokat. Ezek a borok még szeptemberig ott lesznek, de akkor a III. Váci Borünnep alkalmával szépen csapra verjük őket, mert - hogy a gazda szavával éljek - " a bort fogyasztani, élvezni kell és nem őrizgetni!"
Jó hetet minenkinek!
Nem tul iranyado, mert amikor ez tortent, meg nagyon nem ertettem a borokhoz (Gimnazium 3.) - de ez is egy Egri Bikaver volt.
Szaraz helyett savanyu volt - de mivel ez volt az utolso uveg a bulin, megcukroztuk (!) es megittuk.
Dionuszosz, ne buntess!
A legrosszabb bor, amit valaha ittam egy Egri Bikavér volt, már nem emlékszem a termelőre. Nem volt egy drága darab, de azért többet vártam tőle. Viszont a két (számomra) legjobb:
1. Szőke Mátyás Cabernet Sauvignon '95
2. Wunderlich Villányi Kékoportó '95, 197
Amikor utoljara volt penzem egy Bock Cuvee-re (Le Sommelier, Cab. Sa - Merlot Cuveee, 1991), akkor fantasztikus volt. Pedig igen az elejen jart meg az eletenek. Most lenne az igazi, de
1. kinek lenne ra 20-25e Ft-ja
2. nincs forgalomban, mert "labon" elad a pasas mindent. Ketevesnel oregebb bora gyakorlatilag nincs kereskedelmi forgalomban, nekem meg nincs pincem, hogy betaroljak.
Raadasul akkoriban (1994) 700 Ft volt a 750 ml-es palack a pinceben, ami meg az inflaciot beszamitva is rettento olcsonak mondhato.
Csokis