Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 91
Egri bornapok? Sajna nem tudom a dátumot, viszont TAKLER rulez, holnap őt választom kedvenc pincémben! A kadarkáját már sokszor megkóstoltam, nekem ízlik.
Esetleg egy borünnepes tali ajánlatom lenne, szóljon, akit érdekel (szeptember!)
RobuR Creative Commons License 1999.07.29 0 0 90
Ebey:
A szekszardi borok jelentik nalam jelenleg a magyar vorosborok csucsat, ujabban jobban izlenek a villanyiaknal. Talan egy honapja voltunk a Vesztegombinal, vegigittuk a borait, tenyleg nagyon tuti. Egyebkent a 93-as merlot-val lett most aranyermes a bor vilagbajnoksagon (20e folott lesz az ara). Nagyon kiraly meg a Vida fele 96-os kadarka (a tavaszi brusszeli nemzetkozi borversenyen ezustermes es meg 2e alatt van az ara), de a Takler fele se rossz. A Fritznek is van par jo bora (most o nyerte a szekszardi borversenyt, asszem sauvignonnal), de ott inkabb a kaja volt csucs (kakasporkolt).

A villanyiak kozul a Tiffan Edet emlegetitek gyakran, de az Imreet sem art megkostolni, mert ugyanaz a minoseg (neki is ugyanott, a Jammertal duloben van a szoloje) csak az ara nincs annyira elszallva.
A Wurtzert probaltatok mar? Nekem tavaly az izlett a legjobban a bornapokon.

A hetvegen Badacsonyban voltam, egy helyen volt csak jo a bor: Szeremley Huba (Szt Orban Pinceszet). Nagyon jo az ettereme is, korrekt arakkal (Kedvesy belszin 1500, 93-as olaszrizlig 1700), keves nemettel. A borait lehet kapni Bp-en is, erdemes megkostolni, nagyon kellemes.

Tudja vki, hogy pontosan mikor lesznek az egri bornapok?

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 89
Csak azér' írta így, mer' Kadarka szólt hozzá - stílszerűen, ugye...:o)))

Mellesleg annyira megfogadom a javallatotokat, hogy holnap a kedvenc helyemen iszok egy jófajta szekszárdi vöröset. Hogy milyet? Arról majd hétfőn beszámolok!

Ebey Creative Commons License 1999.07.29 0 0 88
Mit jelent az, hogy "érdekes módon"? Miért nem "az csak természetes, hogy" :-))))

A Kadarka is a szekszárdi borvidékre jellemző leginkább, sajnos errefelé is fogynak a tőkék... Azért remélem, ez a nagyon egyéni karakterű bor is sokáig boldogítja még a hozzánk hasonlókat :-)))

Azt tudjátok-e, hogy a "Bikavér" elnevezés eredetileg a szekszárdi, több fajta házasításából készített borok "védjegyzett" neve volt? Aztán, még szocializmus idejében (ez most nem politizálás) a nevet átadták az egrieknek. Csak néhány(?) éve szerezte azt vissza a szekszárdi borvidék.

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 87
Érdekes módon a múltkor még egy finom szekszárdi kadarkát is sikerült kifignom....
kadarka Creative Commons License 1999.07.29 0 0 86
Kiváló ez a topic, nekem való!

A legjobb vidékek:
Villány, Szekszárd, Szent-György hegy, Somló, Tokaj, Bourgogne, Bordeaux, Alsace
Termelő: Tiffán!
Sajnos nem magyar bor volt, ami eddig a leginkább megfogott, hanem egy elzászi késői szüretelésű gewürztraminer. 1992-ből
A somlói juhfark csúcs!!!

Üdv. Kadarka

Gyötör Creative Commons License 1999.07.29 0 0 85
Mintha ittam volna valami szekszárdi finomat...
A Heimann pincéből kóstolt már valaki bort?
Zmac Creative Commons License 1999.07.29 0 0 84
Kedves Ebey!

Ne szomorkodj, szeressük mink a szekszárdi borokat is! Szerintem nem lehet összehasonlítani a villányiakkal, mert teljesen más ízvilágot képviselnek. Nagyon tömören úgy fogalmazhatom meg tapasztalataimat, hogy a villányiak karakteresebbek, a szekszárdiak kedvesebbek. De szerencsére ilyen sommásan nem lehet ítélni, mert ahány hordó bor, annyiféle.
Ajjaj, inkább nem bonyolódom bele, mert sohasem fejezem be. A Vesztergombi pince borainak én is szívesen adok néhány (sok) piros pontot.

Ebey Creative Commons License 1999.07.29 0 0 83
Üdvözletem a bortársaknak!

Végigolvastam a topicot és sajnálattal kellett látnom, hogy a szekszárdi borvidék borait, termelőit - egy kivételtől eltekintve - senki sem emlegeti. Biztos vagyok benne, hogy azért, mert nem ismeritek (és nem azért, mert nem szeretitek) e borokat.

A szekszárdi borvidék leginkább a villányihoz hasonlít, attól egyrészt az éghajlatában különbözik (ezért itt inkább a száraz vörösborok kedvelői találhatnak kedvencet maguknak), másrészt talajában. A villányi sziklás-köves talajjal ellentétben a Szekszárd környéki domboldalakat nagyon jó minőségű talaj borítja és ezért az itteni borok zamatban gazdagabbak.
(Most látom, kicsit prospektusszerű, amit írtam, de én is, mint minden hívő, belső késztetésből terjesztem az igét :-))

Mindenképpen kóstoljátok meg, ha tehetitek, a Veszterombi pince borait. A Kékfrankos Rosé 97-es évjárata (bár lassan már öregnek számít) a rosék non-plus-ultrája (számomra). A megfizethető árú borai (<1000 Ft) közül számomra a 96-os Merlot a csúcs.
Az idei Bordeaux-i világversenyen egyébként egy aranyérmet és egy ezüstérmet nyert boraival (a fajták most nem jutnak eszembe, majd utánanézek)

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 82
Kicsi_Lany !
Látom, megtaláltad a topic-ot. A Juhfark nálam is rulez, van egy fajta különleges aromája, amit csak a somlói földben termesztett szőlőből nyerhető ki.
Gyötör!
Támogatom a javallatodat, aztán kiegészítve Kicsi_lany ötletével, én is magunkra szabadítanék néhány borászt és borhoz értő embert. Egy-egy esetben persze én is tudok igazi pincehangulatot biztosítani Budapesttől nem messze...
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.29 0 0 81
A Somloi Juhfark a borok alfaja es omegaja... Nala jobbat en meg nem kostoltam...

A BorClub vagy nem tudom mi nagyon jo otlet!! Nehany evvel ezelott en tagja voltam egy ilyennek, rendszeresen hivtunk meg bortermeloket es szakembereket, hogy tanuljunk is a borokrol, ne csak kostolgassuk. Nagyon nagy buli volt!

Zmac Creative Commons License 1999.07.29 0 0 80
Teljes mellszélességgel támogatom a Somlói Juhfarkat! (:-) Nekem szimpatikusabb, érdekesebb bor, mint a világfajta Chardonnay! Érdemes megkóstolni pl. az Inhauser pincéből származót, nagyon jó emlékeim fűződnek hozzá. ( Pedig Inhauser nem csak a saját szőlejét dolgozza fel, hanem másoktól is vásárol. ) Jó hírét hallottam még Fekete Béla picéjének. Ha valaki tud róla, vagy más jó somlai pincéről, kérem írjon!
Gyötör Creative Commons License 1999.07.29 0 0 79
A Borklubbos mintára? Miért ne?
És ki vállogatná a menüt?
Esetleg - nagyon halványan jegyzem meg - meg tudnám szerezni a KVIF (V. ker. Alkotmány u.) Alma Materének egyik kistermét ....
csite Creative Commons License 1999.07.29 0 0 78
Mit szóltok a Somlói Juhfark-hoz?
Az egyik legkülönlegesebb bor, amit valaha ittam, és a legfinomabb.
Persze a Traminit sem vetem meg.
:-)
Zmac Creative Commons License 1999.07.29 0 0 77
Párolog mint a nyavalya, mi? :-))))))
robicsek Creative Commons License 1999.07.29 0 0 76
de kéne.
(én emlegettem többek között)
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 75
A hozzászólások után olyan borozhatnékom támadt, hogy alig bírom ki holnap délutánig...
Alant emlegetett valaki egy boros talit, de aztán elsikkadt a dolog. Nem kellene mégis összehozni egy kóstolót?
Gyötör Creative Commons License 1999.07.29 0 0 74
A régi témához kapcsolódva - mivel sajnos a tályai és mádi borokat nem nagyon volt alkalmam kóstolni - nem a legrosszabb bort tudnám megnevezni, hanem a legnagyobb csalódást. Amit nem más, mint a tokaji jegyző házi ófúrmintja jelentett. Küllemre szép, aranyos mély színű, enyhén oljos volt, az illata kicsit furcsa - ez figyelmeztethetett volna - és az íze az a nagybetűs ÁTVERÉS. :-(
Mindez 1994-ben, de azóta sem tudta eddig semmi überelni.
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.29 0 0 73
Én is kaptam arról a környékről egy palack borpárlatot. Finom volt. Sajnos azonban elfogyott....
Csokis2 Creative Commons License 1999.07.28 0 0 72
Bizony jo az oreg! Ha Mad felol mesz, akkor rogton a temeto utan kell jobbra bekanyarodni. Ha nincs is ott, a szomszedok megasjak a cimet. Viszont szerintem palackozott bort nem erdemes az oregnel venni, mert nem kezeli jol (gondolom nem seprotleniti vegyileg(?)) es par honap utan uledek kepzodik az uveg aljan. Viszont vegyetek nala borparlatot, isteni. Minden teli turank preferalt uzemanyaga!
Csokis
Zmac Creative Commons License 1999.07.28 0 0 71
Ha valaki elvetődne Tállyára, ne hagyja ki Hollókői Pista bácsi pincéjét! Mi tavaly (sokadszorra) kóstoltuk végig a pincéjét. A kilenc tételért egy(!)ezer forintot fizettünk, pedig a sorozat egy 75-ös évjáratú, hatputtonyos aszúval végződött. Az ilyen bolti ára hozzávetőleg egy huszas palackonként. A telefonszám sajnos nincs kéznél, de ismerik őt, illetve az üzletet szintén vivő vejét, Kiss Györgyöt a faluban. Nem olyan nagy hely, de csak a méretét tekintve!
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.28 0 0 70
Kicsi_lany kérésére felröppentettem a topic-ot.
Szóval, milyen is volt az a bizonyos egészségjavító nedű???
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.26 0 0 69
Itt a hétfő és egy nagyszerű hétvégén vagyok túl. Alant említettem egy bizonyos Váci Világi Vigalom nevű eseményt. Nos ott egy igen színvonalas borkóstoláson vettem részt. Az esemény rendezője személyes jóbarátom. A város történelmi pincéjében került sor az kóstolóra, ahol már május óta kiállít az ország különböző régióiból származó borokat. Ezek a borok még szeptemberig ott lesznek, de akkor a III. Váci Borünnep alkalmával szépen csapra verjük őket, mert - hogy a gazda szavával éljek - " a bort fogyasztani, élvezni kell és nem őrizgetni!"
Jó hetet minenkinek!
Porter Creative Commons License 1999.07.22 0 0 68
Nem tul iranyado, mert amikor ez tortent, meg nagyon nem ertettem a borokhoz (Gimnazium 3.) - de ez is egy Egri Bikaver volt.
Szaraz helyett savanyu volt - de mivel ez volt az utolso uveg a bulin, megcukroztuk (!) es megittuk.
Dionuszosz, ne buntess!
alexandrosz Creative Commons License 1999.07.22 0 0 67
A legrosszabb bor, amit valaha ittam egy Egri Bikavér volt, már nem emlékszem a termelőre. Nem volt egy drága darab, de azért többet vártam tőle. Viszont a két (számomra) legjobb:
1. Szőke Mátyás Cabernet Sauvignon '95
2. Wunderlich Villányi Kékoportó '95, 197
Csokis2 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 66
Amikor utoljara volt penzem egy Bock Cuvee-re (Le Sommelier, Cab. Sa - Merlot Cuveee, 1991), akkor fantasztikus volt. Pedig igen az elejen jart meg az eletenek. Most lenne az igazi, de
1. kinek lenne ra 20-25e Ft-ja
2. nincs forgalomban, mert "labon" elad a pasas mindent. Ketevesnel oregebb bora gyakorlatilag nincs kereskedelmi forgalomban, nekem meg nincs pincem, hogy betaroljak.
Raadasul akkoriban (1994) 700 Ft volt a 750 ml-es palack a pinceben, ami meg az inflaciot beszamitva is rettento olcsonak mondhato.
Csokis
robicsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 65
Bár ugyan nem igazán kóstolgatás céljából (csak egy üveg borocska fogyott le), de tegnap pont ott vacsiztam.
És nagyon tetszett!
dzsúz Creative Commons License 1999.07.21 0 0 64
Sziasztok!

Ígéretemhez híven megszereztem a szentendrei pince címét. Íme:

NEMZETI BORMÚZEUM ÉS LABIRINTUS ÉTTEREM
2000 Szentendre
Bogdányi utca 10.
Tel.: 06-26-317-054

Kellemes kóstolgatást annak, aki ellátogat ide!

Üdv.

Dzsúz

kheiron Creative Commons License 1999.07.21 0 0 63
Pillanatnyilag egy tegnap este vacsora után meginni szándékozott BB Dél-balatoni Merlot 1996 (a belereszelt néhány deka kockacukorral) vezeti a "legrosszabb borok" listáját. Végül nem a csatornában végezte, hanem valószínűleg hús alá kerül.

Üdv
Kheirón

És elég fura, hogy magamtól is beírtam volna...

alexandrosz Creative Commons License 1999.07.21 0 0 62
Felmerült bennem egy kérdés: Melyik volt a lerosszabb (természetesen minőségi és ismert termelőtől származó) bor, amit kóstoltatok, ittatok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!