Sajnos a Szépasszony-völggyel érdemes óvatosnak lenni! Nagyobb része ipari szintű turistahülyítéssel foglalkozik, és a borok minősége is ennek megfelelő.
Kadarkarajongók és mindenki! Mi van a Kéknyelűvel??? Ezt a hungaricumot állítólag már csak néhány hektáron termelik Badacsonyban. Várható vmi javulás?
Közvéleménykutatás: van valaki rajtam kívül, aki illat, ízgazdagság tekintetében, illetve általában többre tartja a tokaji aszút az édes portói boroknál? Össze lehet hasonlítani őket, hiszen mindkettő édes desszertbor, vagy nem, mert nagyon különböznek egymástól?
Bohoc:
A Takler felebol van meg otthon, de mar nem sokaig:), en a Vidat is ajanlom figyeledbe.
Csite:
Kosz az infot, erdekel a dolog.
Hella:
A Szepasszony volgyerol egy aktualis eset: a haver kert egy pohar szaraz vorosbort (nem volt nagy szam), aztan a amikor a kovetkezo kort hozta a kislany, akkor megkerdezte, hogy nem nagy baj-e ha edeset hozott, mert a szaraz elfogyott. Kicsit lehangolo.
A vörös, száraz a best of.
Bár én inkább sörös vagyok, de szívesen kóstolgatok mindenféle finomságot, ha tehetem. Szerintem kell hozzá egyfajta hangulat. Például más otthon iszogatni, és más a borvidéken (mean:Szépasszony-völgye, Tokaj stb.) egy fapados kiskocsmában vagy éppen a pincében...
A vörös, száraz a best of.
Bár én inkább sörös vagyok, de szívesen kóstolgatok mindenféle finomságot, ha tehetem. Szerintem kell hozzá egyfajta hangulat. Például más otthon iszogatni, és más a borvidéken (mean:Szépasszony-völgye, Tokaj stb.) egy fapados kiskocsmában vagy éppen a pincében...
A kadarkáról alkotott véleményeddel tökéletesen egyetértek és ezúton szeretném figyelmedbe ajánlani ha jól emlékszem 97-es évjáratú Takler kadarkát. Szerintem a kadarkát az utóbbi években silányították le. A Takler bora viszont jó úton halad, hogy a kadarka-borokból ismét több fogyjon.
Tehát, kedves borivó cimboráim! Előre a kadarka megmentéséért !
Szeptember 3. és 12 között Korzikán rontom majd a levegőt, ezért az időpont sajna nem túl jó, de remélem valahogy összehozunk egy boros-talit, amelyen részt vehetek... Egyébként Korzika kb. egy Alföld-nyi területű, de 8 borvidéket foglal magába és állítólag nem is rosszak a boraik. Majd hozok mintát és esetleg a Tali alkalmával...
Ha már szeptember...
Vmikor az elején lesz a hagyományos borfesztivál, de már kicsi hozzá a Vörösmarty tér, ezért a várban rendezik. Első összejövetelnek akár az is megtenné.
Sűrű a progi, de azért megoldható szerintem. Sajna szeptember 11-én még nyaralásom végnapjait töltöm, de a következő hétvége (nem 100%, majd ma kiderítem) a III. Váci Bornapok jegyében telhet majd. Tudom, hogy nem Budapest, de talán megoldható....Már csak 4 óra és indulok borozni!
Sajnos ma vagyok utoljára gép előtt, legközelebb csak augusztus végén.
De !
Mit szólnátok ahhoz, ha szeptemberben szerveznénk egy somlói szüretlátogatást, kóstólgatást. Van egy régi ismerősöm akinek van ott szőlője.
alexandrosz, vezesd elé azt a javaslatod.
mellesleg irt már valaki a dél-balatoni borokról?
már nem először írom: már megint St Donatus pincészet Cab Sav Barrique-t kortyolgatok
Üdvözlöm az itt egybegyűlteket, nagyon örülök a topicnak.
A pillanatnyilag nekem legjobban tetsző borok: Jekl féle Villányi Cabernet Sauvignon Barrique '95 valamint az érdekes nevű Vylyan pincészet 1995 Montenouvo Cuvee -je mely Villányi Cabrnet Sauvignon-Kékfrankos Barrique (most is itt ülök egy mellett). Nagyon ajánlom mindenkinek mindekttő fenti bort, bár a Jekl féléből már nehéz találni (ha valaki talál akkor dobjon rám egy e-mail -t kellene két három üveg).
A badacsonyi Szent Orbán pincészetről -kb. két hete voltam arra- nagyon jókat mondhatok, azaz konkrétan a Szeremley Huba féle olaszrizling illetve a Muscat Ottonel nagyon kellemes roppant finom bor.
Annak aki kevéssé tájékozott ajánlom a Borkalauz című könyvet ami segít a tájékozódásban a honi borokkal kapcsolatban.
Ja és mégvalami: a Szentendrén található Labirintus étterem és bormúzeum egy eléggé megbízható hely, én már többször vásároltam náluk, és eddig az ajánlataikban nem csalódtam.
A kadarkarol:
Csak kezzel muvelheto szolofajta (nem lehet kordonosan termelni), es egyszeruen nem lehet napszamost kapni Szekszerdon ilyen munkara, korrekt berert sem. Ezenkivul nem tul nagy ra a kereslet (kulfoldiek kevesse ismerik), ugyhogy a napjai sajnos meg vannak szamlalva. Pedig nekem is az egyik kedvenc vorosborom. Nagyon harmonikus, kellemes izvilag, egyaltalan nem tolakodo.
Egri bornapok? Sajna nem tudom a dátumot, viszont TAKLER rulez, holnap őt választom kedvenc pincémben! A kadarkáját már sokszor megkóstoltam, nekem ízlik.
Esetleg egy borünnepes tali ajánlatom lenne, szóljon, akit érdekel (szeptember!)
Ebey:
A szekszardi borok jelentik nalam jelenleg a magyar vorosborok csucsat, ujabban jobban izlenek a villanyiaknal. Talan egy honapja voltunk a Vesztegombinal, vegigittuk a borait, tenyleg nagyon tuti. Egyebkent a 93-as merlot-val lett most aranyermes a bor vilagbajnoksagon (20e folott lesz az ara). Nagyon kiraly meg a Vida fele 96-os kadarka (a tavaszi brusszeli nemzetkozi borversenyen ezustermes es meg 2e alatt van az ara), de a Takler fele se rossz. A Fritznek is van par jo bora (most o nyerte a szekszardi borversenyt, asszem sauvignonnal), de ott inkabb a kaja volt csucs (kakasporkolt).
A villanyiak kozul a Tiffan Edet emlegetitek gyakran, de az Imreet sem art megkostolni, mert ugyanaz a minoseg (neki is ugyanott, a Jammertal duloben van a szoloje) csak az ara nincs annyira elszallva.
A Wurtzert probaltatok mar? Nekem tavaly az izlett a legjobban a bornapokon.
A hetvegen Badacsonyban voltam, egy helyen volt csak jo a bor: Szeremley Huba (Szt Orban Pinceszet). Nagyon jo az ettereme is, korrekt arakkal (Kedvesy belszin 1500, 93-as olaszrizlig 1700), keves nemettel. A borait lehet kapni Bp-en is, erdemes megkostolni, nagyon kellemes.
Tudja vki, hogy pontosan mikor lesznek az egri bornapok?
Csak azér' írta így, mer' Kadarka szólt hozzá - stílszerűen, ugye...:o)))
Mellesleg annyira megfogadom a javallatotokat, hogy holnap a kedvenc helyemen iszok egy jófajta szekszárdi vöröset. Hogy milyet? Arról majd hétfőn beszámolok!
Mit jelent az, hogy "érdekes módon"? Miért nem "az csak természetes, hogy" :-))))
A Kadarka is a szekszárdi borvidékre jellemző leginkább, sajnos errefelé is fogynak a tőkék... Azért remélem, ez a nagyon egyéni karakterű bor is sokáig boldogítja még a hozzánk hasonlókat :-)))
Azt tudjátok-e, hogy a "Bikavér" elnevezés eredetileg a szekszárdi, több fajta házasításából készített borok "védjegyzett" neve volt? Aztán, még szocializmus idejében (ez most nem politizálás) a nevet átadták az egrieknek. Csak néhány(?) éve szerezte azt vissza a szekszárdi borvidék.
A legjobb vidékek:
Villány, Szekszárd, Szent-György hegy, Somló, Tokaj, Bourgogne, Bordeaux, Alsace
Termelő: Tiffán!
Sajnos nem magyar bor volt, ami eddig a leginkább megfogott, hanem egy elzászi késői szüretelésű gewürztraminer. 1992-ből
A somlói juhfark csúcs!!!