Keresés

Részletes keresés

memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7601

forrás:

 

http://www.lakaspont.hu/index.php?page=cikk_showone&cikkid=341

 

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 2007-ben is meghirdeti a lakossági energiatakarékossági pályázatot az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült házakra. A csak magas önrésszel (85%) igénybe vehető programra idén 2,6 milliárd vissza nem térítendő támogatást, és 6,4 százalékos kamattal ketyegő hitelt biztosítanak.

A korábbi két pályázat helyett 2007-ben összevont formában, egy pályázat keretében hirdetik meg a lakossági energiatakarékosság és a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatását. A korábbiakhoz képest megváltozott feltételrendszer mellett indítja a programot a GKM, mivel az új rendszerben az állami támogatáshoz kedvezményes hitel is járulhat.

A pályázatok benyújtása pedig 2007. április 10-től megkezdődhet. (A pályázaton nem vehetnek részt az iparosított technológiával épült, avagy szűkebben véve panelházak.)

A korábbi évekhez képest lényegesen többen és olyanok is felújíthatják az energiatakarékosság érdekében otthonaikat, akik nem rendelkeznek önerőt jelentő pénzügyi forrással, mondta Kóka János miniszter.

Mire lehet igényelni?

Támogatásért lehet pályázni, pl. napkollektorok, hőszivattyúk, vagy egyéb megújuló energiahordozóval üzemelő beruházásokhoz. Ezeknél a beruházásoknál nincs előírt építési forma és új építésű lakásoknál is lehet pályázatot benyújtani. Ennek feltételrendszere döntően megegyezik a lakáskorszerűsítési pályázatokéval. Eltérést jelent, hogy a drágább beruházási költségű megújuló energiahordozó-ellátásra irányuló pályázatnál magasabb összegű hitelt lehet felvenni. 2007-ben várhatóan mintegy 3 ezer lakásnál valósulnak meg így megújuló energiahordozó felhasználást növelő beruházások.

Mennyit lehet igényelni?

A program keretében 15% os, maximum 265 ezer Ft vissza nem térítendő állami támogatást nyerhetnek el a pályázók. A költségek fennmaradó 85%-ára, illetve az állami támogatási keret kimerülése esetén a teljes beruházási költségek 100%-ra (saját erő bevonása nélkül) vezetik be a kedvező feltételeket kínáló hitelprogramot. Ennek kamata jelenleg 6,4%. Így a korábbi évekhez képest lényegesen többen és olyanok is felújíthatják az energiatakarékosság érdekében otthonaikat, akik nem rendelkeznek önerőt jelentő pénzügyügyi forrással, mivel a most induló programhoz ez nem szükséges.

Mennyit takaríthatunk meg?

A korábbi energiatakarékossági programok tapasztalatai szerint az átlagosan 900 ezer - 1 millió Ft közötti értékű beruházással az átlagban évi 190 ezer Ft-tal, földgáz esetében évi 68 ezer Ft tal lehet mérsékelni a háztartások energiaszámláját.
A 900 ezer Ft-os átlagos beruházás így tüzelőolaj fűtés esetében kb. 5 év alatt, földgáz esetében közel 13 év alatt térül meg. (A kimutatott gazdaságosság természetesen csak átlagos viszonyokra, mai árakon értelmezhető).

A GKM 2007. március 31-ig a közzéteszi a Lakossági energia-megtakarítás támogatása, valamint a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása című NEP-2007 kódszámú pályázat részletes szövegét.

Az új rendszerben az állami támogatáshoz kedvezményes hitel kapcsolható, melyet az MFB Rt. menedzsel. „Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram.
2007-ben - hasonlóan 2006-hoz - külső hőszigetelésre, nyílászáró-cserére, illetve energiaellátó berendezések cseréjére pályázhatnak támogatásért a hagyományos építésű lakások tulajdonosai.
A 2007 2013 közötti időszakra kitekintve (mely megegyezik az Új Magyarország Fejlesztési Terv időszakával) a program célja évi 14-15 ezer hagyományos építésű lakás energetikai korszerűsítése.

Kóka ismertette, hogy a pályázathoz is kapcsolódva a tárca szolgáltató, pontos és érdemi tájékoztatást adó fórumot indít 2007. március 19-től, a GKM honlapjának felületén.

porker Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7600
Ez már csak "kozmetikázása" egy nem létező támogatásnak.
Előzmény: jean07 (7597)
porker Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7599
Te mindig túlzásokba esel...
Előzmény: memorix (7586)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7598
jean07 Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7597
Én saját magamnak készítettem el tavaly a pályázatot és első körben nyertem...

A recept:
Figyelmesen olvasd el a pályázati kiírást, töltsd le az adatlapokat és értelemszerűen adj választ a kérdésekre (semmi extra kérdés nincs benne).
Szerezz be szakembertől egy érvényes árajánlatot, amiért a munkát elkészíti.
Kérj a földhívataltól egy aktuális tulajdonlap másolatot.
Készíts néhány fotót a házról (ezeket csatolni kell az anyaghoz).

A lényeg, hogy (lehetőleg) a kiírásban közzétett első napon (ne előbb, mert kizárnak) postára add az anyagot, mert rengeteg jelentkező lesz.
Ha valami hiányzik az anyagból lehetőség van hiánypótlásra, de persze ezzel is telik az idő... és fogy a pénz.

Mindent számlával kell igazolnod. Lehetőség van csak az anyagköltségre kérni a támogatást (ha a munkát saját magad, vagy családi vállalkozóval végzed...) Én ezt választottam és a kőműves számla nélkül olcsóbban csinálta a munkát...

Tavaly 30% volt a támogatás mértéke, 2007-ben 15% lesz. Hát ezért én biztos nem fizetnék semmilyen pályázatírónak...

Sok sikert mindenkinek!
kelemenb Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7596

Ezért nem tavaly vettem meg a szigetelést, hogy majd idén lesz megint és milyen jó lesz. Hát lett, nem kicsit akadt fenn a szemem, amikor a %-ot megláttam. Csak a február végi vásárlással gyakorlatilag "megnyertem" a pályázat lehetséges mértékét.

 

Előzmény: memorix (7589)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7595
Magyarországon a gázfelhasználást támogatják meg a gáztározó építést...ausztriában inkább az álampolgárokat, hogy energiát takarítsanak meg...itthon 20 évvel le vagyunk maradva gondolkodásban...no meg a sok gáz lobbinak aláfekszenek egyesek...
Előzmény: pappc (7593)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7594
Menj ki ausztriába kérj állampolgárságot és akkor ha PH építesz az állam támogatja úgy , hogy csak 5% -l kerül többe mintha csak hőszigetelt házat építenél...természetesen mindent számlával kell ott igazolni és a háznak minősítéssel is kell rendelkeznie róla ...igy olyan céget bizol meg aki garantálja neked a megépítést és nyilatkozik róla...akkor olcsón lehet PH házad...
Előzmény: pappc (7593)
pappc Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7593
hát akkor ebből sem építek ph-t:(
Előzmény: memorix (7592)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7592

Hőszigetelés, ablak korszerűsítés: Ha a használatba vételi engedély 1994 elött volt kiadva..:))) Új házakra nem...

 

Máskülönben meg új házaknál csak napkollektor, hőszivattyú, stb pályázatokon indulhatsz.. úgy tudom...a teljes pályázati anyag részletesen március utolsó napján várható...:)) 

 

Ami lényeges mindent számlával kell igazolni, anyag, munkadíj, stb...és annak a 15% tértik meg ha beépült minden...persze ehez el kell nyerni a támogatást is...hozzá lehet felvenni hitelt a bankoktól kedvező kamatozás mellett...persze csak ha ezt is elnyered...

 

Előzmény: pappc (7590)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7591

forrás:

 

http://www.arundo.hu/index.php?keret=hirek&id=145

 

 

pályázatok:

 

http://www.arundo.hu/index.php?keret=palyazatok

 

Tavalyi adatlapok így néztek ki:

 

http://www.oleh.hu/index.php?a=adat_palyazat

 

Ami lényeges tavaly 30% visszanemtérítendő volt a támogatás mértéke idén csak a számlás öszköltség 15% -a. Mindent számlával kell megvenni és igazolni.

 

Ezen a honlapon kell nézelödnöd:

 

http://www.gkm.gov.hu/feladataink/energetika/nep_2006_1.html

 

 

 

Előzmény: memorix (7589)
pappc Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7590
Új ház szigetelésére is adnak?(én nem úgy vettem ki)
Előzmény: memorix (7589)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7589
Energia megtakarítás, NEP-2007 pályázatok2007. március 20. | GKM

A gazdasági tárca március 31-ig teszi közzé a lakossági energia-megtakarítás támogatása, valamint a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása című pályázatot...

.... hagyományos építési technológiával épült házakra, amelyekre 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre- jelentette be Kóka János.

(pl. nyílászáró csere, hőszigetelés, megújuló energia stb.)

Kiemelte:    a kormány a következõ hét évre 120 milliárd forintos program indításáról döntött energiatakarékossági célból magánfelhasználók számára.

Egy, éppen energiatakarékossági felújítás alatt lévő budapesti magánház kertjében tartott sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: az idei évi pályázat kiírásával egy időben a Magyar Fejlesztési Bank  meghirdeti az ehhez kapcsolódó kedvezményes hitelprogramot, amelynek kerete 16 milliárd forint, kamata jelenleg éves szinten 6,4 százalék.

A most meghirdetett lakossági energiatakarékossági programban az MFB-n keresztül hét év alatt 100 milliárd forintos kedvezményes hitelkeretet biztosítanak, ehhez további 15-20 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás társulhat.

A program ez alatt a hét év alatt 120-130 ezer lakás energiatakarékossági beruházásához járul hozzá. A beruházások eredményeként 2013-ra, mai áron számolva akár 40-50 milliárd forint megtakarítás érhetõ el - ismertette Kóka János.
A miniszter elmondta, hogy az energiatakarékossághoz és a pályázathoz kapcsolódva a tárca szolgáltató, pontos és érdemi támogatást adó fórumot indít március 19-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján.

A GKM vezetője arról is beszélt, hogy az ország energiaellátásának 75 százalékát import nyersanyagok adják. A takarékosság szükségességérõl, illetve lehetőségéről is szólva rámutatott: Magyarországon 1.000 dollárnyi érték előállításához háromszor annyi energiát használnak fel, mint az unió átlagában. A magyar háztartások sokkal több – átlagosan számítva kétszer annyi – energiát használnak fel egy négyzetméterre vetítve fűtéshez, világításhoz, mint az osztrák átlag.

Magyarországon 3,5 millió hagyományos építésû lakás van, ebbõl mintegy 3 millió rendelkezik rossz energetikai tulajdonságokkal - ismertette a miniszter. Az eddigi  tapasztalatok szerint átlagosan 900 ezer-1 millió forintos beruházással - hagyományos építésû lakásoknál - mintegy 30 százalékos energia-megtakarítást lehetett elérni. 
 
A pályázatok benyújtása április 10-tõl kezdõdik.

Segítünk a pályázatok elkészítésében, keresse ARUNDO-t a tanácsadót 06-20-4101054 vagy a 06-30-5398765 számon.

Előzmény: cdl1 (7588)
cdl1 Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7588
Sziasztok.

Szerintetek kihez lehetne fordulni az utólagos hőszigetelés, nyílászárók cseréjével kapcsolatban?
Az államilag támogatottról lenne szó, a pályázatrol szeretnék érdeklődni.
Esetleg debrecen környékén nem ismertek Valakit, aki ilyet írna megbízásból???
Köszönöm.
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7587

itt a válasz :

 

http://www.ursa.hu/990_1008.htm

http://www.dow.com/styrofoam/europe/hn/index.htm

 

Nálam 6 cm Ursa lesz a lábazaton felül...a sávalap külső részén pedig 5 cm-s styrofoam..:))

 

Előzmény: pappc (7584)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7586
10 cm XPS :))
Előzmény: porker (7583)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7585
Nálam Ytong válaszval van a szerelőbetonon aminek a tövében 1cm-s peremszigetelés van és annak megy neki +hőszigetelés és az ajzatbeton...így nem olyan problémás:)))
Előzmény: puntooo (7581)
pappc Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7584
És hogyan?
Előzmény: kémember (7582)
porker Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7583
És mennyitt?
Előzmény: kémember (7582)
kémember Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7582

De bizony! Ezért kell a passzív házak alá XPS-t rakni.

Csak a veszély nem akkora, mint egy homlokzati hőszigetelésnél, hiszen a külső hőmérséklet a padlónál nem tud olyan alacsony lenni, mint a szabad levegőn levő falak esetében.

Előzmény: puntooo (7581)
puntooo Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7581
Bocsi, hogy megint felteszek egy elemi kérdést!

A válaszfalak tudomásom szerint ugyebár (persze vízszigeteléssel) a szerelőbetonra vannak falazva. Így viszont nem képeznek hőhidat? Hiszen a szbeton még nincs szigetelve, a válaszfaltéglák meg nem a jó k értékükről híresek!

puntooo
puntooo Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7580
"Én Mycotox-ot használtam" És végül is lángmentesítőt egyátalán nem használtál?

puntooo
Előzmény: zosan (7578)
memorix Creative Commons License 2007.03.24 0 0 7579
zosan Creative Commons License 2007.03.23 0 0 7578
A téma kicsit OFF, de az jutott eszembe, hogy az ácsszerkezeteknél használt gombaölő szereknél a lényeg a gomba megölése, illetve elegendő plussz méreganyag bevitele arra az időre, míg a szerkezet teljesen kiszárad.
Minden méreg lebomlik. Amennyiben a kiszáradás előtt a méreganyag lebomlik, nem tettünk semmit a fa hosszú életéért. Ha tovább bírja a hatóanyag, akkor a kezdeti kritikus időszakot átvészeltük.
Én Mycotox-ot használtam, mert a sokkal drágább anyag (nem emlékszem a nevére) dobozán semmi nem utalt arra, hogy annak hatóanyaga tovább bírná, vagy egyéb adalékszert is tartalmazna (pl lángmentesítő szert).
Csak kevesen építkeznek szárított és nagyüzemi körülmények között kezelt faanyagból, nekik jó...
ON
Előzmény: viktor a takarító (7554)
memorix Creative Commons License 2007.03.23 0 0 7577

Ha valakit érdekel:

 

Ajándék alumínium borítás Internorm ablakokra 2007 április 1 - június 30 között!

 

http://www.mantu.hu/index2.php?op=ablak

Herr X Creative Commons License 2007.03.23 0 0 7576
szerintem mi jókat tudnánk beszélgetni az életben is. Hasonlóan gondolkodunk. :-)
Előzmény: kémember (7572)
kelemenb Creative Commons License 2007.03.23 0 0 7575

Az egészből annyit akartam kihozni, hogy amennyiben csak vakolnék az kerülne 2600x150=390000 Ft-ba, 10cm-es hőszigetelő rendszerrel pedig kerül 800e Ft-ba. Innentől az a kérdés, hogy a 400e Ft mennyi idő alatt térül meg. A jelenlegi állapot szerint a kívül vakolatlan falammal kevesebb, mint 4 év:-), és ennyi idő alatt a cserépkályha is megtérül.

 

Előzmény: kelemenb (7570)
Axióma Creative Commons License 2007.03.23 0 0 7574
Ize, elnezest az elirasert, francy27.
Előzmény: Axióma (7573)
Axióma Creative Commons License 2007.03.23 0 0 7573
O, koszi, ez eleg nekem. Felrajzoltattam az eptar retegrendszerkesztovel par adatbol a gondolom hiperbola-darabot, de nem volt tul trivialisan adodo ugyhogy egyszerubb volt megkerdezni... http://branyi.inf.elte.hu/~axioma/hoszig_megterules.xls
Na persze ez csak joslat, franky modszerevel szamolva a penzeket.
Előzmény: kémember (7566)
kémember Creative Commons License 2007.03.23 0 0 7572
Nem bírok vitatkozni veled :)
Előzmény: Herr X (7571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!