Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122743

 

Az illetékes hölgynek vagy a hívatalának van facebookos oldala, oda is be kellene tenni.

Előzmény: Tonnakilométer (122740)
efemm Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122742

A Tokaji túrák rendezője beadta a fellebbezést a II. fokú hatósághoz, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez, aminek a részletes megfogalmazásában segítettem. Meglátjuk ennek az eredményét, bár sajnos a túra időpontjáig valószínűleg nem lesz meg. Illik végigjárni a jogszabályokban előírt jogi lehetőségeket, mielőtt az ember más módon próbál érvényt szerezni a vélt vagy valós érdekeinek.

A Hérics TTSE szintén megpróbál saját körben megfelelően lobbizni, ugyanis az ő területüket érinti a jelenlegi helyzet, elsősorban az ő általuk (pályázatokból, közpénzből) finanszírozott Mátra teljesítménytúra mozgalom lehetetlenül el.

A TTT is megteszi amit tud, de mindenkire kötelező megállapodást nem tud kieszközölni, erre nincs felhatalmazása a teljesítménytúra rendezőktől.

Előzmény: pozo (122737)
Tonnakilométer Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122741

Az alábbi nyílt levelet osztottam meg a Miniszterelnök Úr Facebook oldalán. Talán olvassa valaki az illetékesek közül jajkiáltásomat.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Orbán Viktor Úr!
Mint sportemberhez, sportot szerető emberhez szeretnék Önhöz fordulni.
Szerintem egyetértünk abban, hogy az egészséges, jó testi kondícióban lévő ember képes igazán jó munkát végezni a hétköznapokban.
Hazánkban több tízezren hódolnak a természetjárás szenvedélyének. A természetjárásnak több formája létezik. A családi pikniktől elkezdve, a kirán
duláson, a tájfutáson, a terepfutáson át a teljesítménytúrázásig bezárólag. És lehet, hogy pár ágat még kihagytam. Ez utóbbi szervezett szabadidős tevékenységet, vagy ha úgy tetszik sportot, ezrek és ezrek űzik hétről hétre. Mindenféle támogatás, minden különösebb beruházás nélkül a saját költségükön járják a turistautakat, szívják a friss levegőt. Fizikailag elfáradva, de lelkiekben megtisztulva, szellemiekben felfrissülve térnek aztán haza családjukhoz.
Nem támogatásért írok (bár az is ránk férne), hanem azért mert lassan ellehetetlenülünk. Ellehetetlenülünk mi túrázók és túrarendezők.
A hatályos jogi szabályozás szerint, ha a túra útvonala védett és/vagy NATURA 2000-es területet érint, akkor be kell szerezni az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyét. Akkor is, ha a túra útvonala kizárólag aszfalt- és földutakon, kijelölt turistautakon halad.
Nem mintha bármi kárt is okoznának a túrázók a természetben. Mert a teljesítménytúrázók különösen ügyelnek a környezetükre. Ez gyakorlati tapasztalat és ezt senki nem is cáfolja. Nem gyújtanak tüzet, nem tarolják le az erdőt, nem szemetelnek, nem verik fel az erdő csendjét. Nincsenek kísérők, nincsenek szurkolók csak mi magunk. Csak gyalogolunk, megcsodáljuk a kilátást, forrásvizet iszunk, tájékozódunk és igyekezünk szintidőn belül beérni a célba.
Nos úgy látszik ez a sport ellehetetlenül. Miért is? Az utóbbi néhány napban az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség három túra megrendezését is megtiltotta, teljesen álságos és általános indoklással. Korábban ez nem volt gyakorlat és a többi természetvédelmi hatóságnál ma sem az.
Ezzel tönkretéve több száz, több ezer ember kikapcsolódását, feltöltődését. Vajon jobb lenne, ha ezek az emberek inkább a kocsmában múlatnák az időt? Aligha.
Olyan utak használatát tiltják meg, melyeken egyébként autók, traktorok ezrei mehetnek mindenféle engedély nélkül, de akár tízezer túrázó is mindenféle külön engedély nélkül végigmehet, ha arra támad kedve. Csak akkor nem, ha a teljesítménytúrázók mindezt jogkövető módon, szervezetten teszik.
Megértjük, ha nem engedélyeznék fokozottan védett területeken való áthaladást, vagy bizonyos területek látogatását fokozottan védett fajok költési, utódnevelési időszakában. A túrarendezők minden bizonnyal módosítanák a kijelölt útvonalat, ha ez fennállna. Erre számtalan példa van. Nem! Egyszerűen kategorikusan nem a válasz.
Kérem a mélyen tisztelt Miniszterelnök Urat, hívja fel az illetékes munkatársai figyelmét, tegyen lépéseket arra vonatkozóan, hogy ne folytatódhasson ez a nemkívánatos jelenség. Ez a jogalkalmazási gyakorlat nagy arculcsapása a természetet kedvelő embereknek. Keserű szájízzel, de inkább érzem ezt nem jogalkalmazásnak, hanem a joggal való visszaélésnek.
Azért írok Önnek, mert végtére is a természetvédelmi hatóság kormányzati szerv. Egyszerűen nem lehet célja a magyar kormánynak a hazai természetjárás teljes ellehetetlenítése. Javítson ki, ha rosszul gondolom.
Fáradozását előre is köszönöm, (úgy vélem mondhatom ezt) több tízezer természetjáró honfitársam nevében.
Tisztelettel: Rehor Mihály

Tonnakilométer Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122740

Nagyon-nagyon rossz irányban mennek a dolgok az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen. A Természetvédelmi engedélyezéso osztály vezetője: Bernáthné Szabó Gabriella (46/517-343). Ha így folytatódnak a dolgok, akkor az Északi-középhegységben. Tisztára nonszensz!!!

 

Nagyon mérges vagyok! Először a Béke Denevér, aztán a Tokaji Bortúra, aztán az Őszi Mátra. Nagy zavar van a kisasszony fejében, de -ahogy titkár úr fogalmaz- feljebb kell nekifogni, mint ennél az osztályvezetőnél. Ha hozzá fordulnánk, megmakacsolná magát és csak sokkal rosszabb lenne. Ilyen a hivatalnok-tipus.

Ügyet kell csinálni belőle. Országosat. Nem lehet célja a kormánynak (a felügyelőség kormányzati szerv) a tömegsport teljes ellehetetlenítése!

Előzmény: pozo (122737)
titkár úr/herics Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122739

Sziasztok!

 

Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi ésVízügyi Felügyelőség elutasító határozataival kapcsolatban írnék!

 

Szeretnék kérni mindenkit akinek van elutasító határozata küldje el nekem és megpróbálok valamit lépni a témában! Ha valki olyanról tudtok akinek van annak is mondjátok tovább!

 

Most egyenlőre el kezdtem érdelkődni és azt javasolták, hogy 

 

Dr. Illés Zoltánkörnyezetügyért felelős államtitkár-nak kellene személyesen írni egy levelet az üggyel kapcsolatban.

Több szálon mozog az ügy ezért arra kérek mindenkit, ha tud elutasító határozatot akkor azt tegye számomra elérhetővé, csak belső használatra kell és nem adom tovább senkinek! Ha nem teljesítménytúra hanem más esetleg kerékpáros rendezvény elutasításáról is tud valaki az is szóljon.

 A hericsttse@gmail.com-ra kérném a levelket.  Majd még írok ezzel kapcsolatban, de most mennem kell!

 

Üdv: titkárúr!

 

 

költő11111 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122738

Ujj Zoltán emlékére.!

 

Egyszer mind elmegyünk, mert ez az élet rendje. Átkozzuk a nagy kaszást, mert akit magával vitt azt szerettük, s nem tudjuk elfogadni azt a tényt, hogy egyszer mind elmegyünk.

Az hal meg, akiről már nem emlékeznek meg. Aki szívünkbe él és hosszú vándorútjaink során beszélünk róla, az él!

Zoli egyedit alkotott. Tudtuk mindig, ha az Ő túrájára megyünk, az nem lesz egy hagyományos teljesítménytúra. Valami más,valami a hagyományos természetjárás és a teljesítménytúra határán,de mégis kiváló.!Éreztük ez nekünk jár, mert Zoli a szívét lelkét adta bele és ezt valahogy érzi az ember.

Halljuk a fák között susogó szélt, a Zöldgömbös túrákról mesél.

Vándor! Ha egyszer eljutsz Almamellékre és felülsz a kisvasútra , hallani fogod a kerekek kattogását és tudod ez a hely Ujj Zoli műve.

Remélem, hogy a Zöldgömbös csapat folytatni fogja Zoli művét és újra átélhetjük az Ujj Zoli féle túrázás örömeit

Zoli! Most, hogy már Természet Anyánk arany templomából nézel le ránk. Hol a természetjárók égi ösvényein szervezed nagy halottaink túráit, nézz néha ránk is földi halandókra és segítsd az égi ösvényekről is a Zöldgömbösöket, hogy az irántad érzett mérhetetlen gyász miatt ne essen darabokra a műved.

Nyugodj békében

pozo Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122737

Úgy gondolom, hogy ezek után lépni kellene a TTT vezetőségének (illetve az általuk megbízott kompetens, tárgyalóképes személyeknek) az MTSZ felé. Az MTSZ vezetőségében van néhány befolyásos ember, akik segítségével össze lehetne hívni egy  megbeszélést, ahol részt vennének az érintettek. Ennek eredményeképpen létrejöhetne egy mindenkire kötelező megállapodás, így előre tudnák magukat mihez tartani a tt-k rendezői. A tt-k rendezői és résztvevői között jó néhány MTSZ tag is található, ezért indokolt lehet segítségüket kérni, anélkül, hogy a TTT az önállóságát feladná.

 

Az nem megy, hogy valaki gondol egyet, és megtilt  tt-ket, sok ember munkáját és kedvtelését tönkre téve.

 

Nekem az a véleményem, hogy a tt-ken ifjúságunk értékes része vesz részt, örülni kéne, hogy a természetet járják, testileg-lelkileg az egészséges életmódot gyakorolják.

 

Úgy gondolom, hogy a vadászatok, az erdőgazdaságok hatalmas járművei több kárt okoznak a temészetben, mint a tt-zók.

 

Javaslom a TTT vezetésének, hogy keressék meg ez ügyben dr. Simkó Gabriellát,  az MTSZ igazgatóját.

Előzmény: dyan (122716)
Vagdalthús Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122736

Tehát irodából osztjuk az észt és tiltunk, amit lehet, miközben terepen akkor járt utoljára a tag, mikor általánosban kizavarták osztálykirándulásra? Kár ezért a túráért... tavaly nagyon jól éreztük magunkat, jól összerakott útvonalon, korrekt szervezéssel.

Előzmény: dyan (122733)
sokadszorra Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122735

Magyarul egy napszúrást kapott hülye, seggnövesztésből jelessel diplomázott jogász, aki eme jól kitanult tevékenységet folytatja - közpénzen.

Előzmény: dyan (122733)
turablog Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122734

Csak suttogva jegyzem meg, hogy van még a naptárban néhány, jelentősebb érdeklődésre számot tartó túra, és nagyon úgy néz ki, hogy valaki a (napszúrás krónikussá vált hatásával a fejében) a nyári szabadságolásról visszatérve, most kezdett el határzatokat hozni.

 

Mintha lett volna idén valami megbeszélés az erdészetek, vadásztársaságok meg a természet és satöbbivédelmi fütyiség között... Ha ez az "eredménye", akkor igen sürgősen neki kéne ugrania a megfelelő szervezeteknek (TTT, MTSZ, MSTSZ, i tak dalse) közös álláspontot képviselve találkozóra hívni az érintetteket. Ahogy mondani szokás "Ma egy tornapapucs, holnap a világ?!" - félek, ebbe az irányba tartanak...

Előzmény: vmaast (122730)
dyan Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122733

Előző hozzászólásomban leírtakat nem hasraütésből tettem, hanem miután tegnap felhívtam az ügyintézőt, és megbizonyosodtam arról, amit feltételezek.

Előzmény: dyan (122732)
dyan Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122732

Sajnos az Észak-Mo-i Természetvédelmi Hivatalban nincs konzekvens szabályozás erre, illetve valószínű a tiltó határozatot aláíró osztályvezetőnek egyáltalán nincs gyakorlati tapasztalata a természetvédelemben, és feltételezhetően a természetjárásban sem. Viszont tejhatalommal bír az engedélykiadások tekintetében, és csak remélni tudom hogy pluszban nem élvezi is azt amikor elgáncsol egy-egy ilyen rendezvényt. Az biztos, hogy a cselekedetük abszolút nem szolgálta azt a célt (gyakorlati  természetvdédelem) ami a feladatuk lenne. Elszámolási kötelezettségel viszont nem tartoznak, számonkérni őket nem lehet. Pedig hiszem, hogy nem a hivatal felelős ezért, hanem az az egy aláíró, aki a teljesítménytúrát egy természetkárósító versenyszerű rendezvénynek hiszi, a természetjárókat pedig a védett területek ellenségének.

Xiphophorus helleri Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122731

Ez népmesei motívum. Nincs ott a hivatalban véletlenül egy mozgalmi vésztyúk? :)

Előzmény: dyan (122719)
vmaast Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122730

A penész üljön ki valakire... Az Őszi Mátra az egyik kedvenc túrám... :(

turablog Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122729

Létszámkorlát? Ha 2-3-4-több egyesület külön-külön véletlenül épp akkorra és oda szervez egyesületi túrát, egyesületenként 15-20 fővel, az miért kisebb probléma?

Előzmény: dyan (122727)
dyan Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122728

Teljes mértékben azonosulok ezzel a gondolattal. Sajnos sok esetben - ebben is épp - nem a megfelelő emberek nem a megfelelő tevékenységet végzik a hivatalban.

Előzmény: kvte (122723)
dyan Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122727

Nem, nem a szalagozás miatt. Az indoklásban az van, hogy bár tudják hogy a teljesítménytúra jelzett úton megy, de nem engedélyezhetik azt sem.

Előzmény: BaloghP (122721)
turablog Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122726

Tegyük hozzá, hogy ez a tömeges keresztbefekvés javarészt egy szervnek köszönhető.

Előzmény: Vagdalthús (122724)
turablog Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122725

Jó kérdés, hogy ugye akkor ott semmilyen, az élővilágot zavaró tevékenységet (vadászat, motorizált közlekedés, erdészeti tevékenység) sem engednek, vagy vannak azért egyenblőbbek...? Mint amit idén az egyik túrán tapaszaltam: a Nagyszénási emlékfalnál élő zenére(!) dajdajozó nyuggerek a szétdobált féllityis műanyagpoharakkal, amiből még a tetőn is találtam :-(

 

Előzmény: kvte (122723)
Vagdalthús Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122724

Huh... azért beindult a fűnyíró rendesen. Ilyen mennyiségben talán még sosem maradtak el túrák, mint mostanában... Vagy egyre inkább képbe kerülnek a műfajjal kapcsolatban a zilletékesek?

Előzmény: dyan (122716)
kvte Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122723

Szegény madarak, még szerencse hogy valahogy túlélték azt a néhány százmillió évet, amíg létrejött a természetvédelmi hivatal. Ilyenkor is érzem, mennyire jó és valóban hasznos célokra mennek el az adóforintok.

Előzmény: dyan (122719)
BaloghP Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122722

az okt 23-as hétvégén így többet kell majd menni jópárunknak.

Előzmény: leitnor (122720)
BaloghP Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122721

ez valami rossz vicc :(

lett volna benne szalagozott rész?

leitnor Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122720
Fenébe. Én emiatt fogom bukni a Mátra Kupa arany fokozatomat.
Előzmény: dyan (122716)
dyan Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122719

Az indoklás szerint azért nem engedélyezhetik, mert az útvonal áthalad különleges madárvédelmi, és NATURA 2000 területeken, amelyekre a teljesítménytúra nagy terhelést jelentene.

Előzmény: olahtamas (122718)
olahtamas Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122718

Konkrét indoklás van?

Előzmény: dyan (122716)
turablog Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122717

Nagyszerű. Valaki nagyon utálhatja arrafelé a túristákat... Hogy [censored].

Előzmény: dyan (122716)
dyan Creative Commons License 2012.09.06 0 0 122716

Kedves Teljesítménytúrázók!

 

Sajnálattal tájékoztatlak Titeket, hogy az Észak-Magyarországi Természetvédelmi hatóság elutasító (tiltó) határozata értelmében idén nem tudjuk megrendezni az eddig 5 évet megélt, és sokak által nagyon szeretett, általunk szervezők által is megbecsült Őszi Mátra teljesítménytúrát. Így szeptember 15-én sajnos nem találkozhatunk Galyatetőn.

 

Üdvözlettel,
Nagy Sándor 

cserlaci Creative Commons License 2012.09.05 0 0 122715

köszönkük!:)

Előzmény: lepeshiba_boy (122703)
túramanó Creative Commons License 2012.09.05 0 0 122714

Fuvart keresek a szombati napra Rózseszentmártonról vissza Budapestre, természetesen költségmegosztással.

Előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!