Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.02 0 0 135
Ne idegeskedj!
Amit csinálsz, az teljesen egészséges borszeretet! 1-2 deci jóféle bor inkább egészséges. Még nap mint nap fogyasztva is!
A rántottához szerintem is olaszrizling dukál.
Piacról annyit, hogy Szőke Matyi bá '95-ös Cab. Sauvignon-ából azért nem könnyű beszerezni, mert az összeset eladta Szentföldre, úgyhogy azért vannak kivételek, csak még várni kell az áttörésre....lehet, hogy évszázadokat.:o(((
Tamska Creative Commons License 1999.08.02 0 0 134

Magyar kontra külföldi bor témában: A hét végén voltam Bécsországban és "kénytelen" voltam bemenni egy borüzletbe. Őszintén mondom le voltam sújtva. Egy üveg hazai bor nem volt, még Tokaji sem. Amúgy ettől még nem kéne, hogy összedőljön a világ, hiszen ha végiggondoljátok az utóbbi öt-tíz évben fejlődött ismét megfelelő szintre a hazai borkultúra innen egy kis marketing munkával könnyen be tudunk jutni az elismert nemzetközi élvonalba. Elég ha csak annyit mondok Cserszegi Fűszeres ami az év külf.-i bora volt azthiszem Angliában (valaki javítson ki ha rosszat írtam), illetve egyre másra hallani, hogy egy-egy villányi bor ilyen-olyan jól szerepelt valamerre a világban stb. Szóval a borok úgy tűnik jók a piacot azonban meg kellene dolgozni.

Gombás tojásrántotta: csatlakozom az előttem szólóhoz Szeremley féle Olaszrizling a Szent Orbán pincészetből.

Az utóbbi hetekben egyre többet gondolok a következőre: minden héten legalább háromszor iszom max. egy-másfél deci valamiyen bort, és néha már várom, hogy este legyen, hogy a kedvesemmel beszélgetve poharazgathassam az aktuális palack tartalmát. Kezdek komolyan beszarni, hogy alkoholista leszek. Ti hogy vagytok ezzel?

RobuR Creative Commons License 1999.08.02 0 0 133
Pont tegnap (este fel tizkor!) vettem egy uveggel a Vaci u. Fovam ter vegenel levo Realszisztema Borsarokban (1300Ft).
A valasztek eleg jo.
kaviat Creative Commons License 1999.08.02 0 0 132
gyerekek köszi a tippeket :)))) / ebéd az még ráér, a bort az unokaöcsém ünneplésére gondoltam... /

.kav]4t

Whitey Creative Commons License 1999.08.02 0 0 131
OFF
bocs a helyesírási hibákért, de rohanok...
Whitey Creative Commons License 1999.08.02 0 0 130
T. Borozók!
Előre ki kell jelentenem, hogy abszolút nem vagyok borszakértő, meg ilyesmi. Amiért mégis beírok ide annak oka az, hogy ki nem álom, hogy mindenütt, ahol borról van szó, ott kijelentik, hogy a magyar bor világhírű, párja nincs, és a legjobb. Na ez szerintem egy nagy baromság. Egyrészt abszolút NEM világhírű. Európa majd' összes országában jártam, elmondhatom, hogy elenyésző a magyar borok előfordulása. Egyszerűen ismeretlen, nem lehet kapni (max. egy-két helyen véletlenül). Volt szerencsém idén nyáron Amerikában járni, és a híres Napa-völgy óriási borozóit, bormúzeumait megnézegetni. Volt ott kérem mindenféle bor, cseh, chilei, bolgár, albán(!), afrikai stb. Magyar csak egy üveg Tokaji. Semmi különös. Azonkívül szerintem a magyar bor semmivel sem jobb, pl. az olasz, spanyol, kaliforniai vagy a chilei bornál. Ezzel egyébként pont dícsérem a borainkat, mert ezek a felsorolt borok szerintem eszméletlen finomak.
Remélem nem az sült ki ebből, hogy szerintem a boraink szarok. Nem. Isteni finomak, nagyon szeretem, csak ne higyjük má' azt, hogy világhírű! Nagyon finom átlagos bor.
Bohóc Creative Commons License 1999.08.02 0 0 129
Kaviat !

Szerintem: EL-HORDÓ Borbolt, Budapest XIII. kerület, Balzac u.
Nagy választék, szíves kiszolgálás. (folyó borokból is!)Mindenkinek szeretettel ajánlom. Ja, és nem vagyok tulajdonos, csak egy törzsvásárló.

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.02 0 0 128
Ebéd helyett egy kis borocska???
Szerintem Magyar Borok Háza, Budai Vár.
Zmac Creative Commons License 1999.08.02 0 0 127
Gombás rántottához mindenképpen reduktív száraz fehéret, de nem Sauvignon Blanc -t, mert az túl karakteres. ( Erősebb az íze mint az ételnek. ) Ellenben jó ha van benne egy kis szénsav, mert az jól ellensúlyozza a gomba-tojás-olaj nagyon sima, sőt simogató vonulatot. Tehát mondjuk ( nem Tokaji! ) furmint, ha fűszeres az étel, esetleg egy aránylag friss Chardonnay.
kaviat Creative Commons License 1999.08.02 0 0 126
gyerkek somloi juhfát-t keresek, szerintetek merre érdemes indúlni ha az ember ilyet akar venni ? valami pesti cím érdekelne...

.kav]4t

Csokis2 Creative Commons License 1999.08.02 0 0 125
En a Polgar harslevelujet innam hozza szivesen. (Igaz, hogy azt sokszor es sokmindenhez szivesen iszom.) Szoval mindenkepp valami karakteres, szaraz feheret. Estleg rozet, ha valami "izgalmas", pikans gombat teszel bele.
RobuR Creative Commons License 1999.08.02 0 0 124
A gombas tojasrantottahoz nekem vmi szaraz feher izlene, pl. az iment emlegetett Szeremley ur olaszrizlingje.

Ha mar mindenfele felvetesek is elhangoztak, nekem is eszembe jutott vmi. Esetleg valthatnank par szot a pezsgokrol is, elvegre az is csak borbol van.

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.02 0 0 123
Jó reggelt, jó hetet minden borszeretőnek!
Elment a hétvége, Takler kadarka kellemesen fogyott és utána még egy pohárka Villányi merlot sem hatott ünneprontóként...
Olvasgattam a javaslatokat:
1. szerintem hasznos lenne pl. ha a tisztelt szakértők beszámolnának borkóstolásaikról. Milyen bor volt, hol és ízlett-e?
2. Szakosodhatunk, vagy megvitathatunk egyes borfajtákat (hol termelik, melyik a jobb,stb).
3. Esetleg egy tali megszervezését is kitűzhetjük célul.
És van a napnak egy rafinált kérdése is:

Te milyen bort innál/kínálnál gombás tojásrántottához?

Csokis2 Creative Commons License 1999.07.30 0 0 122
A keknyelu egyrazos dolog. Nem szeretik termelni, mert nagyon melos, es csak igazan jo evjaratokban hoz eleg jo termest. (Konnyu rafaragni.) Ki is pusztult nagyjabol Badacsonyban, aztan nehanyan elkezdtek visszahozni. Egyelore meg torzsultetvenye sem nagyon van. (Kb. az a helyzet, mint Szekszardon es Villanyban a Kadarkaval.) Szeremley Huba (Szt,. Orban pinceszet) azert becsulettel kuzd vele evek ota. En egyszer vettem egyet (evjaratra nem emlekszem), hogy kiprobaljam, hat... Azert csak kiserletezz vele te is, hatha kifogunk egy jo evet.
Bohóc Creative Commons License 1999.07.30 0 0 121
T. Borivók !

Nem szeretném, ha offtopic - vádjával illetnétek, de amióta bekapcsolódtam a topicba, már annyit ittunk, hogy itt lesz az ideje egy a jelenlegi témakörhöz szorosan kapcsolódó sajt-topic megnyitásának.
Más.Kéknyelű ügyben sajnos tanácstalan vagyok, de jövő héten tanult borász barátaimat kifaggatom a kéknyelű helyzetről. Ahogy én érzem elég tré a helyzet kéknyelű terén.Van egy olyan érzésem, hogy a fajtával illetve a fajtanemesítéssel vannak alapvető problémák. Egyébként személy szerint nem tudok olyan futó évjáratról vagy pincéről, amely a kéknyelűben über alles.
Kellemes hétvégét a borimádók széles táborának... hétvége van két dolgot nem lehet egyszerre csinálni(ön dönt ! iszik, vagy a neten lóg és csak dumál.
Én iszom...:o)

csocsi
a Bohóc

Ebey Creative Commons License 1999.07.30 0 0 120
Az édes vörösről:

Két hete voltam kerékpártúrán egy kb. 20 fős társasággal. (Ez már a 18-adik túránk volt, úgy hogy gondolhatjátok, nem suhanc társaságról van szó) Az alföldi borháromszöget is útbaejtettük (Soltvadkert-Kecel-Hajós), de most nem erről szólok. Egyik nap végén, már Hajós előtt egy "Presszóban" - jól kiizzadva-kifáradva - ittam volna egy hosszúlépést. "Száraz fehérboruk van?" "Hát, van Szürkebarát." "No, akkor inkább kérdezek mást. Kékfrankos?" "Az van." Kitöltötte a "kislyány" a bort, rá a szódát. Megkostoltam, aztután rögtön kértem, mutatná meg az üveget. Villányi Kékoportó volt. Kivittem a hosszúlépésemet a többiekhez, mondanák meg, mi van benne. Ilyen tippek voltak:
Vörösbor-Tonic
Vörösbor - 7UP
Vörösbor - Martini (?!!!)
Senki sem hitte el, mikor mondtam, hogy vörösbor -szóda

Ittam inkább egy sört, a koktélt megitta valamelyik lánypajtás.

Csokis2 Creative Commons License 1999.07.30 0 0 119
Na, megyek a lama topicba!
Csokis2 Creative Commons License 1999.07.30 0 0 118
Csokis2 Creative Commons License 1999.07.30 0 0 117
Azert nezd meg ezt a kettot is.
HREF="http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=1000381&uq=110&tp=010">Borkultúra Magyarorszagon
HREF="http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9003047&uq=142&tp=010">Te milyen bort iszol?
Csokis
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.30 0 0 116
Nem baj, ha nem szereted az edes borokat..... mert hat szvsz az edes borok nem is borok igazan...
SigmundFraud Creative Commons License 1999.07.30 0 0 115
Végre egy normális topik...
RobuR Creative Commons License 1999.07.30 0 0 114
Megitta. Nemtom miert, en a helyeben...

Zmac:
A Keknyelut sajnos nem igazan ismerem, egy -ketszer ittam csak, de azok nem voltak tul jok.

Az edes borokat ne szeretem, az Aszu kivetelevel, ezert nem is igazan ismerem(az edes voroset inkabb meg se kostolom).

Zmac Creative Commons License 1999.07.30 0 0 113
Sajnos a Szépasszony-völggyel érdemes óvatosnak lenni! Nagyobb része ipari szintű turistahülyítéssel foglalkozik, és a borok minősége is ennek megfelelő.

Kadarkarajongók és mindenki! Mi van a Kéknyelűvel??? Ezt a hungaricumot állítólag már csak néhány hektáron termelik Badacsonyban. Várható vmi javulás?

Közvéleménykutatás: van valaki rajtam kívül, aki illat, ízgazdagság tekintetében, illetve általában többre tartja a tokaji aszút az édes portói boroknál? Össze lehet hasonlítani őket, hiszen mindkettő édes desszertbor, vagy nem, mert nagyon különböznek egymástól?

Hella Creative Commons License 1999.07.30 0 0 112
Jujjjjjjj!! Ez valóban sörnyű! És mit csinált a haver?
RobuR Creative Commons License 1999.07.30 0 0 111
Bohoc:
A Takler felebol van meg otthon, de mar nem sokaig:), en a Vidat is ajanlom figyeledbe.
Csite:
Kosz az infot, erdekel a dolog.
Hella:
A Szepasszony volgyerol egy aktualis eset: a haver kert egy pohar szaraz vorosbort (nem volt nagy szam), aztan a amikor a kovetkezo kort hozta a kislany, akkor megkerdezte, hogy nem nagy baj-e ha edeset hozott, mert a szaraz elfogyott. Kicsit lehangolo.
csite Creative Commons License 1999.07.30 0 0 110
HELLA !
és Mindenkinek egy kis infó az eseményekről !
http://www.hungarytourism.hu/magyar/esemeny/gasztro/tart_bor.htm
Hella Creative Commons License 1999.07.30 0 0 109
Bort, búzát, békességet Mindekinek!

A vörös, száraz a best of.
Bár én inkább sörös vagyok, de szívesen kóstolgatok mindenféle finomságot, ha tehetem. Szerintem kell hozzá egyfajta hangulat. Például más otthon iszogatni, és más a borvidéken (mean:Szépasszony-völgye, Tokaj stb.) egy fapados kiskocsmában vagy éppen a pincében...

Hella Creative Commons License 1999.07.30 0 0 108
Bort, búzát, békességet Mindekinek!

A vörös, száraz a best of.
Bár én inkább sörös vagyok, de szívesen kóstolgatok mindenféle finomságot, ha tehetem. Szerintem kell hozzá egyfajta hangulat. Például más otthon iszogatni, és más a borvidéken (mean:Szépasszony-völgye, Tokaj stb.) egy fapados kiskocsmában vagy éppen a pincében...

Bohóc Creative Commons License 1999.07.30 0 0 107
Váljék kedves egészségedre...Nekem még ki kell bírnom egy kis ideig, mert még gálya van.
Szekszárd rulez...:o))))
Hella Creative Commons License 1999.07.30 0 0 106
Nagyon jó lenne. Tavaly is nagyon jól sikerült ott. De ez tuti? Hogy ott és akkor?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!