Keresés

Részletes keresés

robicsek Creative Commons License 1999.08.30 0 0 239
alexandrosz, örülöl, hogy tetszett a kedvencem a St Donatustól :)
okt 9-10 nekem jó eddig.
RobuR Creative Commons License 1999.08.30 0 0 238
Okt 9-10 elvileg jo, egyelore.
Zmac Creative Commons License 1999.08.30 0 0 237
Amennyi véleményem volt a gyors próba alapján, azt már leírtam. ( Figula M. tavalyi barrique Chardonnay -jét éreztem az egyetlen igazán említésre méltónak az általam kóstoltak közül. )

Más: elég régen ittam egy Gyöngyrizlingnek nevezett bort, ami Csaba gyöngye és Rajnai rizling vagy cuvée- je, vagy a szőlők keresztezése volt. Bocsánat a sok bizonytalanságért, de ráadásul sem a termelőre, sem az évjáratra nem emlékszem. Amiért emlékezetes nekem: az egyetlen olyan félszáraz fehérbor a praxisomban, amelyben a savak egyensúlyban voltak a maradékcukorral. Találkozott még valaki ezzel a borral?

Alibasa Creative Commons License 1999.08.30 0 0 236
Káposzta:
az alkoholizmus szintje (legalábbis, amit az orvosok annak tartanak) meglepően alacsonyan van. Kb. 4-5 éve egy ideig minden nap magittam 2 dl vörösbort, az például már az orvosi határ felett van (legalábbis egy helyen írtak valami ilyesmit).
Ez persze nyilván semmit se számít, valószínűleg csak a függőség kialakulása lehet "veszélyes", ami gondolom egyénenként eltér.
De itt sem mindegy, hogy valaki alkoholfüggő, vagy csak simán "borfüggő" (Úgy sejtem ez utóbbi az itt hozzászólók mindegyikére (?) igaz lehet.)

Sasansz: a '97-es Paksi kékfrankos-merlot cuvée a HN-től tényleg nagyon jó. Emlékeim szerint nagyon lágy volt, pedig csontszáraz.

RobuR:
Szeremley H. olaszrizlingje nekem is többször (kb. 5-ből 2-szer) volt zavaros; tényleg lehet valami gond a palackozással.

Üdv: Ali

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 235
Üdv újra a borozóban, Hella!
1. Hol nyaraltál? Ittál-e ott valamilyen bort?
2. Az októberi időpont jó-e előreláthatólag?
3. Fannenbergesek nekem sem voltak túl szimpik (bocs, ha valaki esetleg...) és a kereskedelmi módszereik sem magyar piacra valóak, de ők jól megélnek ebből, úgy látszik
Chardonnay témához:
Vettem egy St. Donatus-os Chardonnay Barrique-ot, de még nem kóstoltam. Remélem, legalább olyan lesz, mint a Cab, Sauvignon Barrique-juk...:o)))
Hella Creative Commons License 1999.08.30 0 0 234
Újra itt. Nyaralásból hazatérés. Azóta így beszélés. Egy ismerős kitalálás, hülyéskedés, rászokás. Erőltetés? ;o)
De azt hiszem most egy kicsit abbahagyás így beszélés.

Zmac: a B.füredi borheteken én is jártam. Vélemény? Egy kedves leányzó mosolyáért ugrottunk be az egyik standra, ahol kellemes meglepetésemre nagyon finom fehér édeset ittam. (Bár én is amondó vagyok, hogy a vörös száraz a best of) A neve ZEFIR. Sajna idén nem vettem a fáradtságot, hogy írkáljam a jó termelők címét, phone-ját. :o( Tudom, ez végzetes hiba. De majd jövőre. Nem t'om Te hogy vagy vele, szerintem a tavalyi jobb volt, és idén nagy meglepetésre megjelentek külön standdal a Tokaji bortermelők (!!!), és egyes részeken az egri borászok vendégeskedtek. Szerintem ez inkább külön lapra tartozik.

alexandrosz: a tavalyi füredi BH-n kóstoltam Chardonnay-t. Ízlett. Ha elég ügyes vagyok és megtalálom azt a kis fecnit, amire felírtam a termelőt, megírom. Bár amikor ezt tettem, már eléggé csillogott a szemem, melyhez fűződik az a Charlie-koncert, amire nem bírtam a saját lábamon elmenni, ezért a saját sátramból élveztem fenomenális hangját. Még énekelhettem is vele... (De ez már máshova tartozik)
Ami pedig a Freiherr von fannenberg-et illeti. Dolgoztam náluk kb. két hetet. Nem tetszett!! Igaz még tapasztalatlan kezdő voltam, de akkor is :oP

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 233
Megnyugodtam...:o))) Végeredményben ez egy nagyon szubjektív dolog.
Október 9-10. így első hallásra jó, sőt tökéletes.
Többiek!!!! Várjuk a ti véleményeteket is az időponttal kapcsolatosan.
sasanz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 232
Nyugodt lehetsz, nem szakkönyvekből írnak, minden bor meg van kóstolva, és legalább három ember bírál.
Feltétlenül meg fogom kóstolia az ottoneljüket is:)
A találkozó jó lenne már, de nekem sajna csak október menne. Október 9-10 ?
RobuR Creative Commons License 1999.08.30 0 0 231
Zmac:
Szerintem vannak egesz jo magyar pezsgok is (2-3e Ft korul), persze nem a BB feledes tankpezsgore gondolok itt...
Egy boros talakozoban amugy en is benne lennek.

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 230
Tudom, hogy nem a legjobb bor a hét bora. Igazából nem is értek egyet az ott általában leírtakkal. Nekem elég furcsa, mintha egy szakkönyvből másolnák ki a dolgokat, nem pedig a saját véleményük lenne.
93-as tramini, Nagyréde - Kóstold meg a múzeális Muscat Ottonel-jüket is (ha eddig nem tetted meg), mert félelmetesen jó!
Szerintem a találkozót tényleg meg kellene tartani, még 2000. előtt, ha lehetséges...
:o)))
sasanz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 229
Hű, az jó lehetett. De vigyázz, a Borvirágon a hét bora nem a hét legjobb borát jelenti. Jó bor lehet az is, csak nem kapható a borboltjukban, azért kerül külön rovatba. De kipróbáltam onnan egy édes bort én is, pedig a szárazakat szeretem. Szóval egy 93-as tramini, Nagyrede, ráadásul kései szüretelésű. Mondom, nem nagyon kedvelem az édes bort, de ez nagyon jó volt. Egy órát lehetne róla beszélni, de majd ha meg lesz tartva az az indexes borbarát találkozó...
Ami olyan régóta húzódik.
robicsek Creative Commons License 1999.08.30 0 0 228
Zmac, szvsz megéri :), nagyon finom borocska, nekem is van pár palack itthon.
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 227
sasanz!
A HN bátaszéki sauvignon blanc-ját már próbáltam és tényleg nagyon jó bor benyomását keltette bennem.
Hétvégén volt egy kis Mátraljai Kékfrankos '97 (Szőke M.- Borvirág.hu-n a hét bora volt.) a faszénen sült húshoz... Kellemes volt.
redrum Creative Commons License 1999.08.27 0 0 226
Gratulálok Alexandrosznak, csoda, hogy eddig még senki nem dobta fel itt ezt a témát.
Láttam a Szemes Józsi nevét (Villány), annyit tennék hozzá, hogy 98-ban nagydíjas volt a kékfrankosa. A legjobb bora viszont a 97-es barrikolt cabernet sauvignon és franc-ja. Ajánlom még az édesszájúaknak a Szende Gábor pincészetét (400 egy üveg kékfrankos, Villány, persze) aki félszáraz-száraz kivitelben tud félédes ízű, harmónikus zamatú bort készíteni.
Egyébként pedig vitathatatlanul Villány. Meg Somló.
ronaldu Creative Commons License 1999.08.27 0 0 225
alexandrosz,
nagyon örülök a topicnak.
szvsz Villányi Cabernet Sauvignon és Etyeki Chardonnay.
üdv:ronaldu
Zmac Creative Commons License 1999.08.27 0 0 224
Tegnap jártam egyik újabb bevásárlóközpontunk élelmiszerboltjában. Dícséretes a pezsgő- és borválasztékuk, csakhát... Magyar pezsgő csak édes és félszáraz, utána Henkell Trocken... Hogy támogassam így a magyar termelőket? Különösen ha a brut és extra brut pezsgőket szeretem?

Ellenben volt Szeremley Huba-féle Badacsonyi Kéknyelűjük! Kóstolta valaki? Ha jó, rászánom az 1800 forintot.

sasanz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 223
Nem tudom, mondjuk láttam már olyan HN bort, aminek a ráakasztott nyakcimkéjén angol szöveg volt csak. De a HN elsősorban Angliába viszi a borait.
De próbáld ki a 97-es paksi kékrankos-merlot cuveé-jüket. Vagy még inkább a bátaszéki sauvignon blanc-jukat, na az már valami! Ja, érdekes boruk még a pink pinot griggo is, amit hagytak héjon ázni, ezért silleres színe van. Tényleg, a badacsonyi szürkebaráttal, miért nem csinálnak ilyet?
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 222
Igen. Volt a polcon olyan is,most ezt választottam.Majd legközelebb jöhet a másik... Kb, egy árban vannak. Érdekes módon a külföldre menő változat más cimkével is készül, ha jól láttam. Meg tudja ezt valaki erősíteni?
sasanz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 221
Csak azért írtam, mert a HN forgalmaz egy neszmélyi chardonnay nevű bort is, bár azt nem ismerem. De a pannonhalmi több mint tűrhető. Szvsz nagyon jó chardonnay. Pl a St. Stephan Crown (ha jól írom) cshardonnay-ja, ami etyeki származású, nem olyan finom, mint ez. Persze jóval olcsóbb is.
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 220
sasanz!
De az! Kóstoltad már előtte is???
Állítólag egész tűrhető.
sasanz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 219
A HN 97-es chardonnay-ja, ami a francia chardonnay versenyen harmadik lett, az nem pannonhalmi chardonnay véletlenül?
Csak mert nekem az van a hűtőben éppen.
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 218
Hilltop kérdés lezárva, mert az imént voltam a Cora-ban és bevásároltam:

- Neszmélyi Chardonnay (1997., VB bronz)
- Villányi Kékoportó (Wunderlich, 1998., nagyon rulez!)
- Cabernet Sauvignon Barrique (St. Donatus, 1997.)
- Chardonnay Barrique (St. Donatus, 1997.)
- Vill. kékoportó (Bock, 1998.)
És még mennyi csodás bort otthagytam, de majd legközelebb...!

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 217
Na, szépen elsüllyedtünk....

Egy kérdés: ki mit tud a Hilltop Chardonnay-ról? Még nem kóstoltam, ezért kíváncsi lennék a véleményetekre.

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 216
Általában hűtőket alakítanak át, kb. 12 fokon tartja a nedüt. Mellesleg nekem is van egy óriási ötletem, már csak némi pénz inveszt és egy kis szaktudás kellene a megvalósításához...
:o)))
Káposzta Creative Commons License 1999.08.25 0 0 215
Tamska: sajna nemtom melyik merlotot szeretem igazán, az biztos, hogy szekszárdi meg száraz, de mem emklékszem ki követte el. Az tény, hogy a merlot édesebb jellegű mint pl. a Sauvignon.

Olaszoknál az olcsóbb borokra gyakran csak annyit irnak, hogy asztali bor vagy valami ilyesmiket. Ettől fuggetlenül szerintem is nagyon finom, könnyű borok. Ez után jön a Vapolicella, a Chianti, aztán a drágább borok.
Ők is gyakorlatilag viz helyett isszák, ahogy én is, ezért nálam ritkán fordul elő, hogy megveszek többezer forintért egy üveg bort és egy adott alkalommal ellefetyelem, inkább 5-10 liter Olaszrizlinget, esetleg Kékfranost vagy Rosét vagy egy 2 literes Chiantit szoktam beszerezni, és abból aztán minden nap kortyolgatok kicsit ebédre, vacsorára... Urissten, lehet hogy alkoholista vagyok?

Nem tudja valaki, hogy nálunk hol lehet kapni olyan bor-hűtőszekrényt, amit a borospincével nem rendelkező, panelban sinylődő borkedvelőnek találtak ki? Állitolag ebben hosszu evtizedekig is elvan egy üveg bor, akárcsak egy pincében.

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 214
Szülöhelyemen van egy egészen jó bolt (Szőke, Bock, Freiherr von Fannenberg, + tokaji borok, stb). De mondom, néha még a Tesco, Cora választékból is szemezgetek. És vész esetén van egy borpincés ismerősöm, aki biza 22 régió borait tudja adni azonnal. Ha pedig valami nincs, akkor 48 órán belül meglesz...
Tamska Creative Commons License 1999.08.25 0 0 213
És hol szoktad tupírozni a borkészleted?
Zmac Creative Commons License 1999.08.25 0 0 212
Kedves RobuR!

Folyó borként adták, így dugóról szó sem lehetett. Ezért is gyanítom, hogy levegőt kapott, nem hűtötték eléggé, vagy egyéb merényletet követtek el ellene.

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 211
A Szöke Úrhoz lehet menni csak úgy is, de most szüret tájékán sajna nem valószinű.:o))) Most nincs nálam a tel.szám, de holnap majd elküldöm. Annyira sokat beszéltünk már a borról, hogy ma beiktatok egy kis vásárlást, hogy feltupírozzam az otthoni készletet. (netán valami Barrique...???) Persze azért fogyasztani is kell néha....
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 210
Zmac!
A Malév sajna már csak ilyen. Pedig a Chardonnay frissen jó, ugye...:o)))
Tamska!
A Tesco-ban már én is vettem jó borokat, a Cserszegi Fűszeres nem rossz, de nekem nem igazán jön be.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!