Igyekeztem végig olvasni a topicot, meg a többi borral kapcsolatosat is. Hát, mi van itt ?!! Tudom, hogy az átlag internetező olyan urbánus fajta, de itt senki nem termel saját bort ?! Én mindennap azt iszom, kb. 1/2 litert.
Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor megkínálsz valakit a sját termésből. Abban benne van az egész évi munkád, izzadtságod, a lelked. Huh, ez a vége itt durva volt.
A lényeg az, hogy kicsit savanyú, kicsit zavaros, de a mienk !
Bortermelők jelentkezzenek !
Borkóstoláshoz jónevű pincészetekbe érdemes járni. Kezdetnek ajánlhatom például a Disznókő Rt.-t. Tavaly jártunk ott és nagyon készségesen magyarázták el a kóstolás alatt, hogy milyen ízkomponenseket lehet felfedezni az egyes italokban. Az "édes fordítás"-uk például zseniális volt, csak sajnos már nem emlékszem az évjáratra.
Raistlin
Naggyon jó véleménnyel vagyok róla - főleg, ha a kezemben szorongatom :)))
IRL otthon laza fröccsöket iszom, igaz, hogy egy-egy IRL Bulin sokkal egyszerűbb a Pofa Sör... URL pedig mindenivós vagyok, de ez talán a Kocsmából is lácc...
A duma... az meg olyan, hogy - amint egyszer valamikor nagyon régen leírtam valahol - a Borhoz valami rituálé is tartozik mindig (szerintem), azt nem lehet csak úgy beleüvölteni bármelyik topikba, mert hülyén hangzana (szerintem).... :))))
Borkedvelő és borszerető barátaim!
Tegnap délután/este fantasztikus dolog történt velem, Gyöngyöstarjánban voltam Szőke Mátyás borásznál, láthattam a palackozó üzemet, a pincét és nem utolsó sorban megkóstolhattam olyan borokat is, amit a nagyközönség még nem ismerhet, mert pl. jövő héten kezdik majd palackozni...! Szóval ilyen a Chardonnay Barrique, ami egész egyszerűen fantasztikus és első körben 7.500 palack jön majd ki belőle a jövő héten, de megközelítőleg a háromszorosára lenne igény. Persze utána jön majd folyamatosan az utánpótlás:o)))
Egyébként Matyi Bá már inkább a nagyobb vevők, fontosabb vendégek gardírozásával tölti az időt és a fia Zoli viszi a boltot. Tényleg igaz, amit a borászokról mondanak, hogy közvetlenek, emberközeliek, barátságosak. Csodálatos volt látni azt a szeretet, amivel saját borukat kóstolgatják, vizsgálják és kínálják. Nos, talán ettől olyan kiemelkedőek ők a hazai borpiacon. Mikor eljöttünk, kaptam ajándékba egy 1995-ös Cabernet Sauvignon-t (nagyon szép bor volt!), amiből már alig van nekik is, a piacon szinte egyáltalán nincsen! Szóval fantasztikusan éreztem magam, Szőke Mátyás Rulez!!!
És hamarosan jön a Cabernet Sauvignon Barrique..!
Zmac!
Elismerheti a pincér, sőt illett volna elismernie! Két hete nekem is volt hasonló "ügyem" egy egyébként nagyon kellemes helyen, szóltam hogy valami nem stimmel. Erre a tulaj sűrű bocsánatkérések közepette hozott másikat. Ez a normális. Nincs harag és rossz élmény sem maradt bennem.
Az elmúlt héten alkalmam nyílott meglátogatni a balatonfüredi bornapokat. Sajnos csak egy olyan borral találkoztam, amit nyugodtan ajánlok mindenkinek: Figula Mihály 1998-as barrique Chardonnay -je. Próbáltam más termelőket is, egyik sem volt rossz, de mindegyik egy kicsit jellegtelennek tűnt. Ellenben lehet, hogy Figulának más borai is jók, de csak ezt próbáltam.
Néhány nappal később Tapolcán jártam, a malomtó melletti Gabriella panzió-vendéglőben ebédeltünk. ( Kulturált környezet, jó konyha, méretes adagok, szolíd árak. ) A rántott camemeberhez kértem egy deci száraz Szürkebarátot. ( Szt. Orbán pince, ha jól emlékszem ) Hááát... Szerintem ecetesedni kezdett, amit szóvá is tettem a pincérnek. Dícséretére legyen mondva, hogy azonnal visszaadta az árát, és megígérte, hogy ellenőrzik. Két nappal később újra ott ettünk, és megkérdeztem, mi lett a próba eredménye. Szerintük a bor jó, csak nagyon száraz, esetleg ezért szokatlan... ( ??? ) Mit gondoltok? Lehet egy Badacsonyi bor oly nagyon karakteres, erős aromájú, hogy döntően száraz borokhoz szokott ízlést, amelyik még a villányi borok ízeit is könnyedén feldolgozza, így becsapjon? Vagy a pincér nyilván nem ismerheti el, hogy "megindult" a boruk?
Kedves Zsó!
A borban levő angyalkákról Hamvas Béla írt " A bor filozófiája" c. könyvében, az idézet onnan származik. Ajánlom mindenkinek, tavaly újra kiadták.
MIMIm!
Szerintem gyorsan és hatékonyan lehetetlen megtanulni, ugyanis sok bort végigkóstolni, izlelni idő és mint tudjuk, a jó pap is holtig tanul! :o)))
Zsó!
A bor szeretetével egyetértek, a cukorfokkal nem...:o))) Mór tényleg jó hely, dolgoztam lent egy ideig, megízleltem a helyi különlegességeket is.
Lord_Oberon!
Ha ismered a somlói borokat, akkor bizonyára tudod, hogy van egyfajta érdekes, furcsa aromájuk. Sokan ezt nem szeretik. Persze ettől még lehetett selejtes az általad választott bor.
Sziasztok!
Én igazából nem ismerem és nem is értek a borokhoz......csak szeretem.
Minél édesebb legyen. :-)
Azt szeretném Veletek tudatni, hogy Móron( talán a borászok tudják merre van) minden évben Bornapokat rendeznek. Remélem, idén sem térnek el a hagyományoktól.
Október első hétvégéjén(P-Szo-V), ha csak tehetitek, látogassatok el a Móri Bornapok-ra. Sok fincsi bort mérnek RENGETEG sátorban. Érdemes mindet végigkóstolni! :-))
Még valami eszembe jutott: nemrég olvastam egy cikket egy badacsonyi szőlőgazda-borászról, abban hallottam először:
A borban pici angyalkák vannak, ha megisszuk, boldogan találkoznak a bentlévőkkel, ebből ered a vidámság.
A magyar borokbol Nemetorszagban es Ausztriaban az atlagember csak a tokaji borokat ismeri - de ott mar altalaban keptelen kulonbseget tenni Furmint es Aszu kozott.
Ehhez hasonlatos a szupermarketek atlagos kinalata: 50 amerikai, 100 spanyol es olasz, 200 nemet vagy osztrak (hat milyen bort lehet ott termelni??) es sarokban lent megbujva egy 96-os Furmint es egy Bikaver, 2 uveg roman bor tarsasagaban.
Mindketto 6 Dm-ba kerul, annyiba, mint a hitvany nemet asztali borok.
Ez azert szegyen. Es az egesz csak marketing kerdese lenne....
Mivel a web teruleten dolgozom, eleg sokat gondolkodtam egy profi, soknyelvu boros weboldal keszitesen, ami segithetne a vilaggal megismertetni az itteni borkulturat.
Csakhogy ez oriasi eroforrasokat igenyelne, ha olyan profiva szeretnem tenni, mint ahogy azt elkepzeltem....
A bor elegge nevtelen volt, amolyan kommersz vacak, de veletlenul eltalaltak a dolgot. Biztos nagy malor volt, hullhattak miatta a fejek, mert mint mar emlitettem volt kejes erzeseket keltett a fogyasztasakor. ;-)
Udv
Lord_Oberon
p.s.: Ha vesztek a Somlorol szarmazo bort, akkor arra ugyeljetek, hogy olyan palackba ne legyen, mint a normal veresborok (nem amolyan sorosuveg alaku, hanem az a nyakas, dugo alatt nem sokkal szelesedo), mert ugy adjak majd, mintha arany lenne, ennek mertekeben viszont nem finom, ellenben rossz. Majd megnezem otthon a cimkejet is. Meg azzal egyutt sem ment el a kenes szag es iz, hogy 6 orat allt a poharamban, vagyis igencsak nyitott helyen.
Valaki irta alant, hogz meg kellebe orizni regi magyar fajtakat.
Pl itt cipruson ez sikerult.
Tegnap az etteremben a borlapon volt vagy 100 fele vorosbor, de semmi Cab. Sav. meg Merlot, meg semmi, amit ismertem volna.
De amit ittam, valami 94/es szep gorog nevu bor, jo volt (7.5 helyi penz uvegje) egy helyi fabatka kb 2 USD)
Uram, üdv a borkóstolónkban!
Remélem minél előbb olvashatunk tapasztalataidról. És még valami:
Melyik termelő kékoportója volt? Én ugyanis a Wunderlich Lajcsira esküszöm...!
Kedves alexandrosz! Meghivtal, szemleljem meg topicod, es imhol mar vagyok is. Az en temam a lapossagara valo tekintettel ugy elsulyedt, mint a pinty. :)
Szoval.
Szeretem a szaraz feher borokat, kedvenceim koze tartoznak a Somlo hegyen termettek. Juhfark, Furmint a legfinomabbak, de nem minden evben.
Vorosbol - minthogy a Somlon nem terem - kenytelen vagyok mashonnan szarmazot inni.
Isteni Villanyi Kekoportot ittam, illetve itatta az magat annyira, hogy nem is volt kedvem elengedni az uveget. (csonaktura... ;) ) Kedvelem a barrique (remelem jol irtam) borokat, pikans izuk miatt. Most egyenlore ennyit, malyd a frissen szerzett tapasztalataimat megosztom veletek. Azon leszek, hogy minel hamarabb.
Tegnap volt egy Gundel Cabernet Sauvignon '96. Első kortynál kommersz ízt éreztem, aztán kicsit hagytam felmelegedni és az aromája kellemesebbé vált. Nem volt egy korszakalkotó érzés, de a sült faszénen húshoz épp megfelelelt...
Nos ezen a hétvégén kipróbáltam egy 1995-ös californiai Cabernet Sauvignont, from Napa county. Háááááát nem voltam töle odáig. Maradok a Villányi termelőknél.
Hidd el, én is irtóztam tőle, de miután megkóstoltam kellemes meglepetés ért. Nem azt mondom, hogy eztuán Matyibá, vagy Bock helyett ilyet iszom majd, de kellemes ízű volt.
Mellesleg én is a korzikai borvidékeket fedezem fel majd szeptember első hetében, de addig azért lefolyik néhány pohár magyar bor a torkomon....
Edes cabernet, hat ez eleg durvan hangzik. Nem tudom, hogy mernem-e vallalni. Ket hetig a sziciliai borokkal fogok ismerkedni, remelem addig azert nem sullyedunk el teljesen.
Megízleltem egy édeskés(!!!) Cabernet Sauvignon-t! Tudom, hogy nagyon furcsán hangzik, de amellett hogy édes aromájú, megőrizte fajtajelleges, tüzes karakterét. Egy bizonyos Gráf Károlyi pincészetből származó, Magyarországon nem igen kapható bor volt. Az egészben az érdekes, hogy a Tokaji borokhiz hasonlóan későn szüretelt szőlőből van, attól lesz ilyen különleges íze.
Borbarátoknak érdekes tanulmámy lehet.
A 1000- arkategoriaju borokhoz:
Ilyen melegben nekem jobban esik a feher (meg foleg a rose, ami kicsit szensavas), ezert az ajanlatom 98-as Szeremley fele badacsonyi olaszrizling, 800 koruli aron.