Keresés

Részletes keresés

bandee78 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 271
Gyors beszámoló a Magyar Szigetrõl
Az Index hazugságai
Hogy lesz újságíróból szolga...

Az index stábjának két veretes tagja (egyikük a talányos nevű tbg...) tiszteletüket tették a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Sziget fesztiválon. Igaz, nem mentek be a rendezvény területére, de olyan átfogó "helyszíni jelentést" hoztak le, hogy a tájékozatlan olvasó azt hihetné, ezek a fiúk látnokok. Nekik már be sem kell menni egy fesztiválra ahhoz, hogy arról "hiteles és objektív" tudósítást alkossanak.

Balszerencséjük, hogy e sorok írója véletlenül ott tartózkodott, sõt egy szép napot töltött a színpadok és a fiatalok között, így talán ki tudja egészíteni az index.hu intelligens értekezését. Persze csak abból a célból, hogy segítse munkájukat, ha már nem tudták tiszteletüket tenni a táborban, mégis írnak róla…

Az "urak" egyszerű okból nem jutottak be: a HVIM elnöke közölte velük, hogy a belépti díj kissé borsos: egyszeri regisztráció 40 ezer, napidíj 10 ezer. Mivel ezt törvényi elõírás nem zárja ki, és így nehezebb a tavalyihoz hasonló marhaságokat írni a Szigetrõl, az olvasó döntse el maga, hogy jó húzás volt-e...

Az indexes "úr" írásban beismeri, hogy nem voltak bent a tábor területén, majd tudósít: "A Magyar Sziget táborának jegenyék árnyékolta környékén szinte csak kopaszokat láthattunk. A standard egyenruha a fekete kommandós volt, de a műkedvelők nem riadtak vissza az egyéb katonai egyenruhák viseletétõl sem. A bejáratot egy hatalmas árpádsávos zászló díszítette."

Felhívnánk az index szerkesztõinek figyelmét, hogy hasonló eseményekre olyan személyeket küldjenek, akik tudatbefolyásoló szerektõl mentesen érkeznek a helyszínre. A tbg nevű zsurnaliszta-guru ugyanis olyat látott, amit a környéken senki... Egy táborra ugyanis jellemzõ, hogy a belépti díj leperkálása után a résztvevõk nem a "környéken" tartózkodnak, hanem bent, a fesztivál területén, ahova viszont (a szélsõséges környezet, így fák, bokrok miatt) nem lehet belátni úgy index-módra, a bejáraton kívülrõl. Így a "környéken" óránként csak egy-két "résztvevõt" vehettek fel indexék, ami reprezentatív mintának egy kicsit soványka… De õk ez alapján megállapították a "standard egyenruhát". Valóban, a több ezer táborlakó között ketten-hárman még egyenruhában is voltak (gyengébbek kedvéért nem birodalmiban...).

Minden esetre úgy festik le szkinhedtábornak a Magyar Szigetet, hogy nem is látták azt. Ezt nem újságírásnak hívják, hanem szerkesztõi parancs napidíjért való teljesítésének, jobb társaságokban csicskaságnak. E sorok írója most azért jelenik meg a "jegyzet" rovatban, mert itt saját véleményének is hangot adhat. A tudósítás, amit az index elkövetett, viszont más kategória.

A legfélelelmetesebb kamu, amit az állítólagos újságírók elkövettek: "A bejáratnál például kopasz ifjak fogadják a látogatót, hogy karlendítéssel és ťKitartás!Ť kiáltással képbe helyezzék az érkezõket."

Erre mondják, hogy fiúk, tűnjetek el csendesen, nehogy veszekedés legyen... Lehet, hogy e sorok írója a vak, de a Szigeten töltött egy nap során nem látott kopaszokat a bejáratnál, csak két hölgyet, a tábor vezetõjét, és a biztonsági szolgálat egy-két meglepõen készséges tagját (még nem hullott a hajuk...).

Ami még meglepõbb az "objektív" tudósításból: "Azt viszont egyáltalán nem értjük, bár nem ismerjük õket közelebbrõl, hogy egyik kedvelt erdélyi zenekarunk, a csíkszeredai Role, miért pont itt lép fel."

Magyarul véleményeznek valamit, beszámoló címszó alatt. Mert nekik lehet. Toroczkai Lászlónak köszönjük a színvonalas találkozó megszervezését, a mélyenszántó elõadásokat, a minõségi szolgáltatásokat, melyeket külön riportban részletezünk a fesztivál végeztével. Emellett ha a Sziget netán veszteséges lenne (hivatalos szponzorok híján), javasolhatunk egy tuti bevételi forrást: egy sima sajtópert.




Törölt nick Creative Commons License 2003.08.14 0 0 270
Skacok, volt valaki a kismarosi török szigeten?
Előzmény: Viator Cosmopoliticus (266)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 269
Pontosan erről van szó. Csak az a itt a kérdés, hogy mit nevezünk uralkodó rétegnek.
Nehéz elképzelni, hogy olyan szoros nagycsaládi, nemzetségi kapcsolatokon alapuló társadalomban, mint a honfoglalóké, a vezérek családjai másképpen beszéltek volna, mint a többiek.

Tehát elképzelhető, hogy az a bizonyos "köznép" amely magyarul beszélt ahogy az első magyar nyelvű latin betűs forrásból tudjuk - az nem a honfoglaló törzek nyelvén beszélt, mert azok nem magyarul beszéltek.

De olyan elképzelés is van, hogy csak egy erősen eltérő tájszólásról volt szó.

Persze ez csak egy felvetés

Előzmény: Viator Cosmopoliticus (266)
bokor Creative Commons License 2003.08.14 0 0 268
Csak kérdezem, mielőtt elfeledkeznénk róla: mi is van a nemzeti Deep Foresttel? :-))
Előzmény: McLek (219)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 267
Mit kötözködsz?
Feltételezés igenis rengetegféle van... ;-)))
Előzmény: Viator Cosmopoliticus (266)
Viator Cosmopoliticus Creative Commons License 2003.08.14 0 0 266
Olyan feltételezés van, hogy az uralkodó réteg tudott törökül is, vagy kifejezetten török nyelvű volt. Ezt arra alapozzák, hogy sok a török név, a törzsnevek között is. De azt nem lehet feltételezni, hogy az egész nép vagy zöme törökül beszélt, hiszen akkor most is törökül beszélnénk. Ezért aztán ezt nem is feltételezi senki.
Előzmény: dez1 (265)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 265
van egy könyvem, ott olvastam, de most kölcsönadtam. Visszakérem, és pontosítom ezt a dolgot. Amúgy melyik az a bizáci forrás? Ha jól emlékszem a forrás is említi hogy türk nyelven beszélnek.
Előzmény: Viator Cosmopoliticus (264)
Viator Cosmopoliticus Creative Commons License 2003.08.14 0 0 264
"egyes kutatók szerint Árpád magyarjai török nyelven beszélhettek"
Egyetlen ilyen kutatót mondjál.
Előzmény: dez1 (260)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 263
Egy kulcskérdés: mekkora volt vajon a népsűrűség a kárpát medencében ahonfoglalás idején? Ezt kellene a régészeknek valahogy megbecsülni.

Mert: ha a honfoglalók voltak többen, mint az itt lakó törzsek - akik barátként fogadták a magyarságot - akkor teljesen más a helyzet, mintha az itt lakók kb. 2-szer annyian voltak, mint a honfoglalók, akik becslések szerint néhán yszázezren, de 1 milliónál kevesebben voltak.

Előzmény: Venyerin (262)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 262
Leltem egy ilyet a genetikai elemzésről:
http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0138/08.html

Ilyeneket ír:
"nem helyes általánosságban beszélni a magyarság genetikájáról, eredetér?l, hiszen hazánkban több eltér? származású etnikum és nagy arányban szláv és a német populációkkal rokonságot mutató kevert magyar népesség él"
" kimondhatjuk, hogy mi magyarok a finnekkel együtt az indoeurópai nyelvcsaládba tartozó népességekkel vagyunk közeli rokonságban, de egymással nem"
"a magyarok bejövetelével alig változott a térség génállománya"

Előzmény: dez1 (260)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 261
Na igen, valóban nem egyszerű... A finnugor elmélet elsősorban nyelvészeti kutatásokra épül, ebből már talán ki is jön a difi fő oka.

Az is egy érdekes kérdés persze, hogy minket eredetkutatáskor a gének vagy a kultúra, a nyelv érdekelnek inkább.

Előzmény: dez1 (260)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 260
Utánanézek a kérdéseidnek, mert a memőriám pocsék.

De: ha jól emlékszem a leginkább a törökökhöz állunk közel genetikailag.
Ez összevág azzal, hgoy egyes kutatók szerint Árpád magyarjai török nyelven beszélhettek. Az itt élő ősnép beszélt magyarul. És mivel ők sokkal kevesebben voltak, ők vették át az őslakosok nyelvét, és nem fordítva.

Persze ez csak egy felvetés.

Előzmény: Venyerin (259)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 259
"nekem korábban sem stimmelt ez a finnugor dolog"

Bővebben?

"ha jól olvastam kettő független génelemzési program is ugyanolyan eredményt hozott"

Mely két intézetek, mire mentek ki a programok és és épp mitől voltak függetlenek?

"Ugor elmélet" önmagában, finnek nélkül mehet? A finnek már eleve a legtávolabbi ág ott is...

Előzmény: dez1 (258)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 258
Valami olyasmi a helyzet, hogy nekem korábban sem stimmelt ez a finnugor dolog. És most ha jól olvastam kettő független génelemzési program is ugyanolyan eredményt hozott. E tankönyvi/akadémiai magyarságeredetnél lényegesen bonyolultabb valószínűleg az igazság.
Előzmény: Venyerin (256)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 257
Ja, és mindettől függetlenül a sör jöhet! ;-)
Előzmény: dez1 (255)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 256
"Amúgy én örülnék a legjobban ha a finnek rokonai lennénk, mert nagyon nagyra becsülöm őket. De nem vagyunk. Ez tény."

Tudományos körökben ez nem lejátszott meccs, hogy finom legyek hozzád. Két eset lehetséges:
1.) Szakmád a dolog valamilyen szinten, és saját meggyőződésedet mondod.
2.) A jelenleg fellelhető szak(és kevésbé szak)vélemények közül önkényesen választottál egy szimpatikusat és egyetlen igazságként kezeled.
Nos, melyik?

Keresztkérdés: ha ők nem, akkor kik? A "finnugor" elmélet által adott fa másik ága is rossz?

"Akár tetszik neked akár nem."

Nekem speciel tökmindegy, csak legyen alapja.
A kóklereket nagyon tudom utálni...

Előzmény: dez1 (255)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 255
Látom ma rossz napod van. Menjél igyál egy sört.

Amúgy én örülnék a legjobban ha a finnek rokonai lennénk, mert nagyon nagyra becsülöm őket. De nem vagyunk. Ez tény. Akár tetszik neked akár nem.

Előzmény: Venyerin (252)
Igneous Creative Commons License 2003.08.14 0 0 254
"Kína a Dzsingiz utáni khánok alatt lett szervezett , fejlődő , kereskedő ország."
Miért előtte mi volt?
Előzmény: GALA (246)
Bicska Macheath Creative Commons License 2003.08.14 0 0 253
Magyarab.
Előzmény: Venyerin (251)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 252
"asszem két kutatóintézet is kimutatta, hogy semmi közünk nincs a finnekhez"

Meg hogy a japánokkal együtt jöttünk a Szíriuszról. Ja, és az olajlobbi elnyomja Egelit, ezért nem publikus még mindez...

Szerintem egyszer kelj át a Kard hágón, szép onnan a kilátás. ;-)))

Előzmény: dez1 (248)
Venyerin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 251
Attila szerinted arab volt?
Szerintem ne menj most Kismarosra... ;-)))
Előzmény: GALA (246)
méregkeverő Creative Commons License 2003.08.14 0 0 250
NEKED nem vagyok elvtársad!
Előzmény: dez1 (244)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 249
Nagyon érdekes az is, de nem lett teljesen befejezve.

A köznép szerepe nincs tisztázva. De nekem elég logikusnak tűnik például az az elmélet, hogy az itt élő avar/magyar köznép nyelvét beszéljük mi most, és a honfoglaló törzsek talán nem is valamilyen magyar nyelvjárást, hanem török nyelven beszéltek.

Előzmény: GALA (247)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 248
Ja ja. Szocialista történelemszemlélet. Nulla:(

Mekkora vicc például, hogy asszem két kutatóintézet is kimutatta, hogy semmi közünk nincs a finnekhez, az akadémia egy büdös szót nem szól... No comment.

Mostanában olvasgatok a témában. Most fogtam csak fel, hogy a régies írásu szövegek miért is olyanok amilyenek - egyszerűen az akkori latin betűkkel egy csomó hangot nem tudtak leírni. Én meg azt hittem, hogy a nyelv volt teljesen más. Pedig egyáltalán nem.

Előzmény: GALA (246)
GALA Creative Commons License 2003.08.14 0 0 247
A kettős honfoglalás elmélete elég régi, és része a mainstream gondolkodásnak is.
Én pedig nem vagyok jobbos , csak hogy vili legyen.
Előzmény: Bimbum (222)
GALA Creative Commons License 2003.08.14 0 0 246
Na ez egy nagy baromság. A sötét középkor Európája már mi alapján ítél meg egy Attilát vagy Dzsingiszt. Ezek mind legalább akkora birodalmat alapítottak/irányítottak mint a Római. Pl.
Kína a Dzsingiz utáni khánok alatt lett szervezett , fejlődő , kereskedő ország. Aztán visszaesett abba a sötét semmibe, aminek a vége a kulturális forradalom lett. Tessék mondani melyik volt akkor a rossz ?
Tessék már elmondani, a hihetetlen kúltúrájú 1000-1300 közötti arab világ , hogyan fogadta a kereszteseket ? A metamatika, építészet , zene , költészet stb mind abban a kúltúrában volt, és akkor ott kik is voltak a barbár tömeggyilkosok ?
Előzmény: Bimbum (225)
Fine Tune Creative Commons License 2003.08.14 0 0 245
Na ez a program és az elóadók a gáz. Ezt ugyanis Vásárhelyi Mária nem engedélyezte és mindenki tudja, hogy nem is fogja,így valójában illegális:)

Szerintem a helyzet talán csak akkor változik, ha a szadesz megbukik. Sokan új gazdát keresnek maguknak, jópáran rájönnek, hogy a liberalizmus álcája alatt valójában a Kádár korszak egynéhány állami pénzen eltartott prominense oldotta meg nagyon ügyesen a továbbélést, az akkorinál jóval nagyobb lehetőségekkel és akik legalább annyi fáradtságot vettek volna maguknak, hogy másokkal szemben is liberálisok lettek volna, hiszen így nem kellene attól remegniük, hogy 2006-ban vége.

Előzmény: takacsi (234)
dez1 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 244
KEdves Elvtársam! "kik" helyett nyugodtan irhatja hogy irredentafidészmiépfasisztanáciszkinhedek.
Előzmény: méregkeverő (241)
picur Creative Commons License 2003.08.14 0 0 243
Hihi, ezt az Attila cuccost en nagyon birom :) Azon szoktam elgondolkodni, hogy ezek kozul a melymagyar kollegak kozul hanyan maradnanak meg a nyeregben... :D

Plane akkor szoktam kacagni, amikor dagadt, sorhasas bacsika (ie. Csurka Pista bacsi) felveszi a sujtasos kis kabatjat :) Ot s felultetnem egy magyar felverre vagy egy noniuszra, aztan hajra! :)

ps. Hetvegen volt a lovassportok orszagos talalkozoja.
Ott voltak lovasijjaszok. Volt olyan feladat, hogy 15 meterre (lepesre) leallt egymastol harom ember, kezeben egy 40cm-es koronggal, amit feldobtak. Toluk 4-5 meterre vagtaztak a lovasok, es a korongokat kellett kiloni. Az egyikuk - asszem Varga Sandor - 9-bol 9-szer eltalalta, es csak egyszer a szelen (5pont), az osszes tobbi egy 25cm atmeroju koron belul volt.
O peldaul magyarazhat nekem ilyeneket.

Amit viszont nem ertek, hogy ezekhez az emberek miert nem valogatjak meg a "slepp"et, aki kiseri oket? Pl az egyik ilyen fennhangon szidta Kassait, hogy az milyen szar, es a tobbi. Ennek mi ertelme van?

ps2. Lattam nehany vicces fazont is, volt olyan, aki a magyar cimert (ez egy holgy volt pl) tetovaltatta szinesben a felkarjara legalabb 10cm nagysagban. Ennelkul nem tudja vajon, hogy magyar?
Lattam olyat is, aki rovasirassal tetovaltatta magat. Az is vicces volt, legalabb annyira mint az, aki hiraganakat varrat. :)

bugyetzsity Creative Commons License 2003.08.14 0 0 242
Már a poénkodás is ócsul?
Ön bagatellizálja a Mozgalmat, Venyerin elvtárs!
Csak nem lett fideszbányás elhajló???
Előzmény: Venyerin (235)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!