Keresés

Részletes keresés

Tamska Creative Commons License 1999.08.25 0 0 199
A barrique borok a kedvenceim, sőt az otthoni mini vinotékámban jelenleg kizárólag barrique érlelésű vörösbor található.

Már írtam, de leírom mégegyszer: az általam valaha fogyasztott egyik legfinomabb bor egy 1995-ös Vylyan cégtől származó Montenouvo Cuveé volt ami tulajdomképpen Villányi Cabernet Sauvignon - Villányi Kékfrankos Cuveé természetesen barrique érleléssel.

Kiváncsi lennék arra, hogy Ti milyen _fehér_ barrique-ot ajánlotok?

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 198
Te Sziciliából jöttél, én Korzikára megyek...:o))
Mesélj az ottani borokról! Hoztál is (gondolom, igen)?
Mindenki!
Általában mi a véleményetek a Barrique borokról? Én mostanában néhány egészen kiemelkedővel találkoztam...!
RobuR Creative Commons License 1999.08.25 0 0 197
Tegnap jottem vissza Sziciliabol, orulok, hogy nem sullyedt el a topik az elmult ket hetben. Meg nem volt idom vegigolvasni a termest, addig is csak annyit, hogy qrva jok az ottani borok!
sasanz Creative Commons License 1999.08.25 0 0 196
Esetleg próbáld meg a Bozóky pince borait. 8060 Mór, Pince utca 22.
telefon: 22/ 407-797

Szerintem nagyon finom boraik vannak, érdemes megkóstolni.

AkiD Creative Commons License 1999.08.24 0 0 195
Udv mindenkinek.
Nem voltam netkozelben egy ideig, ugyhogy regebbiekre reagalok, bocs. Magyar borok kulfoldon: en Londonban eltem egy keveset nem olyan regen, es ott mar lehet talalni magyar bort! Pl bemegy az emberfia egy nagyobb szupermarketbe, es altalaban talal. Ez nagyreszt egy cegnek (IC Neszmely) koszonheto, akik a 'termeles' nagy reszet (97%...) Angliaba viszik. Valaki emlitett egy dijat, azt is a foboraszuk (Kamocsay Akos ha jol emlekszem) nyerte. Egyebkent tenyleg nem nagyon ismerik a magyar borokat :-(
Mas. Zso emlitette a mori borokat, es azt, hogy az edeset kedveli. Nem ertem. Mi ugy ket eve voltunk a borfesztivalon, es nem tudtunk olyan bort talalni ami ne lett volna (nagyon) szaraz. Persze lehet, hogy en lottem tul a celon tul hamar.
Magyar Borok Haza: a valasztek es a szandek maga nagyon tetszik. De. En nem ertek hozza tulsagosan, de nincs ott tul meleg? A het vegen voltunk ott, es egyertelmuen melegunk volt a pinceben.
Ha mar itt tartunk, ok csoportoknak rendeznek (alapfokut biztos) kepzest, 12000 Ft/fo azt hiszem ket napos, es akkor ennek az idopontjat stb a csoport hatarozza meg, de vannak tanfolyamaik is alap, kozep es borszakerto szintu, kozeptol vizsgaval.
Hogy ne csak regisegekre valaszoljak: Etyeki Chardonnay nalam is bajnokeselyes...
AkiD
Káposzta Creative Commons License 1999.08.24 0 0 194
Sziasztok,
Végre egy igazán jó topic.

Magyar borok marketingje: Szvsz. az a baj, hogy ha valaki nem ismeri a borokat, egy hazai szupermarketben sem biztos, hogy sikerül jól választania, a csomagolás, az ár és a minőség nálunk nagyon nincs összhangban. 500 Ft-ért is lehet kiváló bort venni és 5000-ért is silányat.

Pl. Franciaországban a boltokban eleve tájegységenként vannak kirakva a borok és ingyen is, pénzért is egész jó tájékoztató füzetecskéket adnak ki, ami tartalmazza a bor jellegét, azt, hogy mennyi ideig javasolják tárolni és le is pontozzák a borokat. Minden borra rá van irva, hogy a termelő vagy valami nagy cég palackozta-e és a jobbakra az is, hogy mennyi termett abból a borból az adott évben. És a borok ára és minősége között is több a koreláció mint nálunk.

Én nyáron a balatoni könnyű fehér borokat kedvelem, elsősorban az Olaszrizlinget (Paloznak, Füred, Csopak, Badacsony...) télen inkább a vörös borokat, pl. Szekszárdi Merlot. Az édeset viszont nem szeretem, igy az aszut sem. A száraz szamorodnit viszont már el tudom nyalogatni.

Szerintem már 10 liter borért is megéri lemenni Bp-ről a Balatonra, Tokajba, Mecsekbe.... Ami palackban 500-1500 Ft az hordóból gyakran csak 150-400 és valahogy az ize is más ha elöttem csapolják ki.

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.24 0 0 193
Kár, hogy nem leszek Magyarországon azon a héten, dehát a nyaralás kötelez, ugye...
:o)))
lord Creative Commons License 1999.08.24 0 0 192
nem tudom volt-e, de ajanlom figyelmetekbe:
Borfesztivál szeptember 7-12, Budai Vár
www.kertnet.hu/winecult
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.23 0 0 191
Tudom, mesélték a gazdák. Sajna nekem nem volt lehetőségem ott lenni. Egyébként így utólag: milyen volt a mulatság? Bor volt bőven...???
Pam Creative Commons License 1999.08.19 0 0 190
Elég rendesen. Hajdanán a nagyszüleimnek még volt is saját borpincéje, jelenleg csak szőlőnk van (Zengő, Zenit), így maradtak a szüreti mulatságok. Ha már itt tartunk, most 7végén szüreti buli lesz Gyöngyösön!!!:)))
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.19 0 0 189
robber!
És milyen bort termelsz, fehéret vagy vöröset, netán rozét? Mióta csinálod? Örülünk, hogy a fogyasztók mellett a termelők is megjelennek a fórumon!
:o)))
robber Creative Commons License 1999.08.19 0 0 188
Igyekeztem végig olvasni a topicot, meg a többi borral kapcsolatosat is. Hát, mi van itt ?!! Tudom, hogy az átlag internetező olyan urbánus fajta, de itt senki nem termel saját bort ?! Én mindennap azt iszom, kb. 1/2 litert.
Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor megkínálsz valakit a sját termésből. Abban benne van az egész évi munkád, izzadtságod, a lelked. Huh, ez a vége itt durva volt.
A lényeg az, hogy kicsit savanyú, kicsit zavaros, de a mienk !
Bortermelők jelentkezzenek !
raistlin Creative Commons License 1999.08.19 0 0 187
Borkóstoláshoz jónevű pincészetekbe érdemes járni. Kezdetnek ajánlhatom például a Disznókő Rt.-t. Tavaly jártunk ott és nagyon készségesen magyarázták el a kóstolás alatt, hogy milyen ízkomponenseket lehet felfedezni az egyes italokban. Az "édes fordítás"-uk például zseniális volt, csak sajnos már nem emlékszem az évjáratra.
Raistlin
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.19 0 0 186
És ki is használod ezt a kedvező adottságot???
:o)))
Pam Creative Commons License 1999.08.18 0 0 185
Nekem milyen jó, én arra lakom!:))))))
Wágner úr Creative Commons License 1999.08.18 0 0 184
Naggyon jó véleménnyel vagyok róla - főleg, ha a kezemben szorongatom :)))
IRL otthon laza fröccsöket iszom, igaz, hogy egy-egy IRL Bulin sokkal egyszerűbb a Pofa Sör... URL pedig mindenivós vagyok, de ez talán a Kocsmából is lácc...

A duma... az meg olyan, hogy - amint egyszer valamikor nagyon régen leírtam valahol - a Borhoz valami rituálé is tartozik mindig (szerintem), azt nem lehet csak úgy beleüvölteni bármelyik topikba, mert hülyén hangzana (szerintem).... :))))

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.18 0 0 183
Borkedvelő és borszerető barátaim!
Tegnap délután/este fantasztikus dolog történt velem, Gyöngyöstarjánban voltam Szőke Mátyás borásznál, láthattam a palackozó üzemet, a pincét és nem utolsó sorban megkóstolhattam olyan borokat is, amit a nagyközönség még nem ismerhet, mert pl. jövő héten kezdik majd palackozni...! Szóval ilyen a Chardonnay Barrique, ami egész egyszerűen fantasztikus és első körben 7.500 palack jön majd ki belőle a jövő héten, de megközelítőleg a háromszorosára lenne igény. Persze utána jön majd folyamatosan az utánpótlás:o)))
Egyébként Matyi Bá már inkább a nagyobb vevők, fontosabb vendégek gardírozásával tölti az időt és a fia Zoli viszi a boltot. Tényleg igaz, amit a borászokról mondanak, hogy közvetlenek, emberközeliek, barátságosak. Csodálatos volt látni azt a szeretet, amivel saját borukat kóstolgatják, vizsgálják és kínálják. Nos, talán ettől olyan kiemelkedőek ők a hazai borpiacon. Mikor eljöttünk, kaptam ajándékba egy 1995-ös Cabernet Sauvignon-t (nagyon szép bor volt!), amiből már alig van nekik is, a piacon szinte egyáltalán nincsen! Szóval fantasztikusan éreztem magam, Szőke Mátyás Rulez!!!
És hamarosan jön a Cabernet Sauvignon Barrique..!
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.17 0 0 182
Zmac!
Elismerheti a pincér, sőt illett volna elismernie! Két hete nekem is volt hasonló "ügyem" egy egyébként nagyon kellemes helyen, szóltam hogy valami nem stimmel. Erre a tulaj sűrű bocsánatkérések közepette hozott másikat. Ez a normális. Nincs harag és rossz élmény sem maradt bennem.
Zmac Creative Commons License 1999.08.17 0 0 181
Kedves borkedvelők!

Az elmúlt héten alkalmam nyílott meglátogatni a balatonfüredi bornapokat. Sajnos csak egy olyan borral találkoztam, amit nyugodtan ajánlok mindenkinek: Figula Mihály 1998-as barrique Chardonnay -je. Próbáltam más termelőket is, egyik sem volt rossz, de mindegyik egy kicsit jellegtelennek tűnt. Ellenben lehet, hogy Figulának más borai is jók, de csak ezt próbáltam.

Néhány nappal később Tapolcán jártam, a malomtó melletti Gabriella panzió-vendéglőben ebédeltünk. ( Kulturált környezet, jó konyha, méretes adagok, szolíd árak. ) A rántott camemeberhez kértem egy deci száraz Szürkebarátot. ( Szt. Orbán pince, ha jól emlékszem ) Hááát... Szerintem ecetesedni kezdett, amit szóvá is tettem a pincérnek. Dícséretére legyen mondva, hogy azonnal visszaadta az árát, és megígérte, hogy ellenőrzik. Két nappal később újra ott ettünk, és megkérdeztem, mi lett a próba eredménye. Szerintük a bor jó, csak nagyon száraz, esetleg ezért szokatlan... ( ??? ) Mit gondoltok? Lehet egy Badacsonyi bor oly nagyon karakteres, erős aromájú, hogy döntően száraz borokhoz szokott ízlést, amelyik még a villányi borok ízeit is könnyedén feldolgozza, így becsapjon? Vagy a pincér nyilván nem ismerheti el, hogy "megindult" a boruk?

Kedves Zsó!
A borban levő angyalkákról Hamvas Béla írt " A bor filozófiája" c. könyvében, az idézet onnan származik. Ajánlom mindenkinek, tavaly újra kiadták.

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.17 0 0 180
Udv!

Van egy ismerosparom, kik valoszinuleg hazasok. Igazandibol csak a feleseget ismerem, de azert a ferj sem lehet kutya...

A ferj neve: Chardon
A feleseg neve: Chardonnay...

bocs.

Udv
Lord_Oberon

alexandrosz Creative Commons License 1999.08.17 0 0 179
De legalább kellemes...
:o)))
MIMIm Creative Commons License 1999.08.17 0 0 178
...a lassú és hatékony borkóstolás meg ártalmas nem? :)
alexandrosz Creative Commons License 1999.08.17 0 0 177
MIMIm!
Szerintem gyorsan és hatékonyan lehetetlen megtanulni, ugyanis sok bort végigkóstolni, izlelni idő és mint tudjuk, a jó pap is holtig tanul! :o)))
Zsó!
A bor szeretetével egyetértek, a cukorfokkal nem...:o))) Mór tényleg jó hely, dolgoztam lent egy ideig, megízleltem a helyi különlegességeket is.
Lord_Oberon!
Ha ismered a somlói borokat, akkor bizonyára tudod, hogy van egyfajta érdekes, furcsa aromájuk. Sokan ezt nem szeretik. Persze ettől még lehetett selejtes az általad választott bor.
MIMIm Creative Commons License 1999.08.17 0 0 176
...hogyan lehet gyorsan és hatékonyan megtanulni a borkóstolás művészetét magasfokon? :)
Zsó Creative Commons License 1999.08.17 0 0 175
Sziasztok!
Én igazából nem ismerem és nem is értek a borokhoz......csak szeretem.
Minél édesebb legyen. :-)

Azt szeretném Veletek tudatni, hogy Móron( talán a borászok tudják merre van) minden évben Bornapokat rendeznek. Remélem, idén sem térnek el a hagyományoktól.
Október első hétvégéjén(P-Szo-V), ha csak tehetitek, látogassatok el a Móri Bornapok-ra. Sok fincsi bort mérnek RENGETEG sátorban. Érdemes mindet végigkóstolni! :-))

Még valami eszembe jutott: nemrég olvastam egy cikket egy badacsonyi szőlőgazda-borászról, abban hallottam először:

A borban pici angyalkák vannak, ha megisszuk, boldogan találkoznak a bentlévőkkel, ebből ered a vidámság.

Nekem nagyon tetszett!
Mindenkinek üdv,
Zsóka

Porter Creative Commons License 1999.08.16 0 0 174
A magyar borokbol Nemetorszagban es Ausztriaban az atlagember csak a tokaji borokat ismeri - de ott mar altalaban keptelen kulonbseget tenni Furmint es Aszu kozott.
Ehhez hasonlatos a szupermarketek atlagos kinalata: 50 amerikai, 100 spanyol es olasz, 200 nemet vagy osztrak (hat milyen bort lehet ott termelni??) es sarokban lent megbujva egy 96-os Furmint es egy Bikaver, 2 uveg roman bor tarsasagaban.
Mindketto 6 Dm-ba kerul, annyiba, mint a hitvany nemet asztali borok.
Ez azert szegyen. Es az egesz csak marketing kerdese lenne....
Mivel a web teruleten dolgozom, eleg sokat gondolkodtam egy profi, soknyelvu boros weboldal keszitesen, ami segithetne a vilaggal megismertetni az itteni borkulturat.
Csakhogy ez oriasi eroforrasokat igenyelne, ha olyan profiva szeretnem tenni, mint ahogy azt elkepzeltem....
caius Creative Commons License 1999.08.16 0 0 173

align="center"> 


size="5">'QUOD NON EXPECTES, EX TRANSVERSO FIT,

ET SUPRA NOS FORTUNA NEGOTIA CURAT.

QUARE DA NOBIS VINA FALERNA, PUER
'.

size="4" face="Arial">

A
rettegen Creative Commons License 1999.08.16 0 0 172
A magyar bor rulezzzz,
mi sem bizonyitja jobban mint mondjuk egy üveg 97-es Etyeki Chardonnay....
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.16 0 0 171
Udv!

A bor elegge nevtelen volt, amolyan kommersz vacak, de veletlenul eltalaltak a dolgot. Biztos nagy malor volt, hullhattak miatta a fejek, mert mint mar emlitettem volt kejes erzeseket keltett a fogyasztasakor. ;-)

Udv
Lord_Oberon

p.s.: Ha vesztek a Somlorol szarmazo bort, akkor arra ugyeljetek, hogy olyan palackba ne legyen, mint a normal veresborok (nem amolyan sorosuveg alaku, hanem az a nyakas, dugo alatt nem sokkal szelesedo), mert ugy adjak majd, mintha arany lenne, ennek mertekeben viszont nem finom, ellenben rossz. Majd megnezem otthon a cimkejet is. Meg azzal egyutt sem ment el a kenes szag es iz, hogy 6 orat allt a poharamban, vagyis igencsak nyitott helyen.

cipriota Creative Commons License 1999.08.16 0 0 170
Valaki irta alant, hogz meg kellebe orizni regi magyar fajtakat.
Pl itt cipruson ez sikerult.
Tegnap az etteremben a borlapon volt vagy 100 fele vorosbor, de semmi Cab. Sav. meg Merlot, meg semmi, amit ismertem volna.
De amit ittam, valami 94/es szep gorog nevu bor, jo volt (7.5 helyi penz uvegje) egy helyi fabatka kb 2 USD)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!