Keresés

Részletes keresés

Xenor Creative Commons License 1999.09.21 0 0 351
Sziasztok,

bar egy darabig nem voltam, de azert nem tuntem el teljesen! :o))) Orommel latom, hogy szervezodik a tali. :o))) Vac az telleg jo otletnek tunik, bar a visszaut meg gond lehet, de hat ugye mindent meg lehet oldani. :o))))
Viszont azzal gondba vagyok, hogy milyen bort vigyek a talira, mert en telleg nem vagyok szakerto, no sebaj majd korbe nezek. :o))))

Udv,

Xenor

vikoca Creative Commons License 1999.09.20 0 0 350
Nanemar....
erre szerintem konnyu bepalizni valakit.
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 349
Nem hinném, hogy könnyű lenne sofőrt találni a művelethez... A barátnők pedig nem élveznék a borkóstolást - bor nélkül :o))) De komolyan:
Két lehetőség van: időben elkezdeni (kora délután) és 22.00- 23.00 körül abbahagyni, aztán busz/vonat pestig (kb. 200 ft). Vagy marad a taxi, de az már lényegesen költségesebb. Ezek az alternatívák, hacsak nincs ismerősötök, aki értetek jönne éjnek évadján.
Tamska Creative Commons License 1999.09.20 0 0 348
Vác? Mehet!
Csak azt tudnám, hogy hogyan fogunk hazajönni? Valaki dobjon már be egy költségkímélő ötletet.
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 347
Vonat és busz elég gyakran jár (Vácról van szó, most már elárulom...), de természetesen 23.00 és 04.00 között szünet van. Persze azon is érdemes elgondolkozni, hogy egy taxis "baráti áron", előre megbeszélve mennyit kérhet egy pesti fuvarért. Mert telekocsi esetén 3 főnek megér némi pénzt a kényelmes hazajutás...!
Szóval várom a véleményeket, közben szervezem a pincét és beszélek a tulajjal. Egyébként 99%, hogy működik a dolog, a gazda maga is örül, ha a újabb borkedvelőket ismerhet meg.
Tamska Creative Commons License 1999.09.20 0 0 346
Jó az ötlet, de valahogy le kellene szervezni a Bp-re való visszajutást is.
sasanz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 345
Borospincénél nincs jobb a kóstolásra, ha nem kell kijönni onnan később :))
Nekem az ottalvás nem fog menni, kivált ha a vasárnap lesz elfogadva.
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 344
sasanz!
:o)))

Arra következtetésre jutottam, hogy mindenki javasoljon egy helyszínt a demokrácia szellemében és majd eldöntjük...
Nos, az én javaslatom: Budapesttől kb 30 kilométerre. Egy nagyon irigyelni való borospince.... rengeteg szép és jó borral (Minden régió, ritkaságok, különlegességek). A tulaj jó ismerős, készít borkorcsolyát, biztosítja a zártkörűséget, valószinűleg pénzt sem kér érte. Mellesleg ugyanott egy panziót is működtet, talán az ottalvás sem megoldhatatlan... Megbeszélem vele, hogy mindenki hoz bort a talira, biztos nem fog haragudni, ha a fogyasztás minimális lesz, sőt ő is nagy borértő ember, így tán a borklubbunk új taggal is bővülhet.
Ez a javaslatom, de nem eröltetem, hátha valaki jobb ötlettel áll elő!

sasanz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 343
.. oké, vasárnap nálad találkozunk :)))
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 342
Szombaton megvolt a látogatás Szőke Mátyáséknál. Sajna szüret idején nem érnek rá igazán, de azért sikerült bort választani.
Az eredmény:
Chardonnay Barrique '98 (össz. 7.500 palack létezik belőle) a házi kis vinotékám része szombat délutántól! Ez egy nagyon jó bor, még az sem lehetetlen, hogy a bortalira ilyet viszek magammal. Márha dűlőre jutunk időpont és helyszín dolgában...
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.18 0 0 341
Uraim, uraim!

Nevezzük meg a helyszínt! Ez lényeges! Jussunk vele dűlőre. Szerintem ne vendéglátóipari egység legyen...

robicsek Creative Commons License 1999.09.17 0 0 340
jópofa boros film megy épp most a SPEKTRUM-on !
kaviat Creative Commons License 1999.09.17 0 0 339
thanx mesterem, oda még eljutok...

.kav]4t

sasanz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 338

Van egy bolt a Damjanich utcán a Dózsa György út kereszteződésében, pontosabban kicsit visszább, a 70-es troli megállója után. Bár ott kevés jó bor van, de azért akad.
A VI. ker. Jókai téren is van egy bolt, ahol viszont sok jó bor van. Nem a legolcsóbb.
Én ennyit tudok, ez sincs a legközelebb hozzád, de mégsem a város túlsó vége.
sasanz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 337
1. A Balzac utcai boltban megfordultam már, nekem nem nagyon tetszett a Bozóky borok miatt. Szerintem ezeknél a boroknál a többihez képest túl nagy árréssel dolgoznak, csak mert a pinceár relatíve olcsóbb. És azért nem volt ezerjó aszujuk, mert az eladónak nem ízlett, holott az jobb mint a tokajiak többsége. szvsz, de nem én határozom meg sajnos, hogy milyen bort tartsanak :))

2. Az igazán nagy borokat, mondjuk 25 éves vörös, vagy 15 éves fehér , ill fölötte, levegőztetni kell az esetleg kezdetben túl erős palackbuké vagy más zavaró szagok, illathatások miatt. A bor élőlénynek is felfogható, állandó változásban van, él. Ez igaz a felbontás utáni időre is. Létezik olyan tetrapack féle izé csomagolás, aminek csapja van, vákuum nyomja ki a bort, és nem tud érintkezni a levegővel. Csak hallottam róla, de még nem ittam ilyenből.

3. Szerintem én dícsértem már itt a HN borait. Paksi kékfrankos-merlot cevée, bátaszéki sauvignon blanc, soproni sauignon blanc, pannonhalmi chardonnay. Persze itt is vitatkoznak a szagértők (hol nem?) mert sokaknak nem tetszik a Kamocsay Ákos által képviselt franciás ízvilág, a sokak szerint túl reduktív, édeskés és parfümös illatok, ízhatások nem jók a magyar boroknál, mert azoknál jobb, ha van egy kis ászkolt zamat. Én nem vagyok szagértő, így iszom ami ízlik. Abban egyetértek, hogy a muscatokat, hárslevelűt, traminit tényleg jobbá teszi a hordós érlelés. De akkor miért ízlik nekem is Degenfeldék muscat lunelje, amikor az elég reduktív? :DD
pontosabban :O

kaviat Creative Commons License 1999.09.17 0 0 336
a borlistán már kérdeztem, de hátha itt is akad valami segitség.. olyan boltot keresek, ahol több féle jó borok vannak, de nincs nagyon messze az örsvezértér keleti duótól...

.kav]4t

kaviat Creative Commons License 1999.09.17 0 0 335
na akkor én bajban vagyok, mivel nem nagyon vagyok nagy borszakértő ahhoz hogy kedvenc borom legyen :((( inkább csak lelkes kezdő... na majd +látjuk...

.kav]4t

Tamska Creative Commons License 1999.09.17 0 0 334
alexandrosz kollega: a Gundeléket én említettem, de amit mondasz az meglepő, bár már velem is előfordult...

bortali téma: természetesen csatlakoznék majdnem mindegy melyik nap így is úgy is küzdelem a haverokkal, barátnővel stb. megértetni, hogy nem berúgni megyek :-)

Mivel még senki nem nevezte meg a saját versenyzőjét így magamhoz ragadom a kezdeményezést én ezt hozom a talira:
Vylyan Montenouvo Cuvee 1995 Barrique (Cabenet Sauvignon - Kékfrankos Cuve)

Mivel valszeg úgyis mindenki a kedvenc borát hozná, javaslom, hogy rendezzünk a talin szavazásos alapon egy abszolút szubjektív borostopic borversenyt, amelyik bor a legtöbb résztvevőnek bejön az legyen a official borostopic bor. :-) Akié meg a bor annak van legjobb ízlése :-).

A helyszínnel egyébként alighanem lesznek gondok, tekintettel a vendéglátóhely vendéglátó jellegére és a kis társaságunk meglehetősen alacsony hajlandóságát a helyben vásárolt alkohol fogyasztására a tulajnak nem nagy profit van kilátásban...

Barrique téma: nekem a vörös borok közül - egy két esettől eltekintve - kimondottan a barrique érlelés jön be. Amit azonban még nem kóstoltam az fehér barrique bor.

Süti vadász: igen van ilyen, bár a pontos magyarázatot nem tudom ti. nem vagyok borász csak borkedvelő, de az igazság valahol a kéntartalom alakulása magsságában lehet. Egyébként nem ilyen feltűnő, de érdemes más esetben is persze csak néhány percre a palack kinyitását követően a bort meglevegőztetni.

sasanz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 333
A péntek nekem azért nem jó, mert akkor dolgoznom kell, valószínűleg késő estig.
Ha vasárnap 15:00-16:00-tól 20:00-21:00-ig is iszunk, még marad idő alvásra bőven reggelig. Én pl. 5:00-kor fogok kelni.
Biztosan meg fogunk tudni egyezni, de a helyszín már keményebb dió.
robicsek Creative Commons License 1999.09.17 0 0 332
asszem, a 9-e miattam (is?) esett ki.
De, ha kora du, nekem nagyon jó 9-e, esti programom van, legfeljebb jókedvűen megyek :-))))
de jó péntek vagy vasárnap is, persze ha iszunk is, jobb, ha utána mszünet van :)
RobuR Creative Commons License 1999.09.17 0 0 331
Pentek este nem lenne jobb? (a hetfo mindig eleg kemeny dolog amugy is)

Barrique szerintem is feltetelezi a hordoban erlelest, ergo oxidativ, a faforgacsos buli, meg ha hasonlo izt is lehet elerni vele, elvi okokba utkozik.
Tenyleg probalt mar vki ilyen "high-tech" barrique-ot?

Stüszi vadász Creative Commons License 1999.09.17 0 0 330
Kedves Borbarátok,
tetszik ez a topik, rendszeres olvasója vagyok. Bár szeretem a bort, nem vagyok szakértő a témában, a hozzáértésem addig terjed, hogy meg tudom különböztetni a jó bort a rossztól, de a jót a jótól már nem nagyon... (Nem is lennék jó zsüritag egy borversenyen.) Azért hadd szóljak hozzá ill. kérdezzek néhányat.

1. Valaki már említette az El-Hordó Borboltot a Balzac utcában (Bp), ezt én is tudom ajánlani, jópofa kis üzlet széles és nívós kínálattal. Tegnap pl. egy 1997-es Villányi Kékfrankost vettem náluk, nagyon ízlett. (Termelő: Kovács Pince - sosem hallottam még előtte róluk.)

2. Van olyan, hogy egy bor felnyitás után jobb lesz? Én azt hittem, hogy a dugó kihúzása után 1-2 napon belül célszerű a bort meginni, mert sokat veszít a minőségéből. De nemrég úgy jártam (egy másik topikban már említettem is), hogy a bor felnyitás után túl keserű volt (majdnem kidobtuk), aztán pár napra rá a kellemetlen mellékíz elment, és igazi telt ízű lett, csodálatos színnel. Normális ez? (Szent György hegyi Olaszrizling, termelő: Bio Vitis)

3. A Hilltop Neszmélytől nem voltatok elragadtatva, pedig szerintem nagyon finom boraik vannak - bár, mint említettem, nem igazán tudok rangsorolni a jó borok között.

A találkozóra én is szívesen elmennék, csak még nem tudom, hogy ráérek-e.

sasanz Creative Commons License 1999.09.17 0 0 329
Mivel az a bizonyos hétvége jónak tűnik, szűkitve a kört, javaslom a vasárnapot, azaz október 10-ét.
Mit szólnátok hozzá, ha a kora délutáni órákban ejtenénk meg a találkozót?
Zmac Creative Commons License 1999.09.17 0 0 328
Kösz hogy bevettél, de azidőtájt sajnos hazán kívül leszek. Jó borozást nektek!
Csokis2 Creative Commons License 1999.09.17 0 0 327
Esetleg engem iserdeke, bar este 6-ig dolgozom, aztan masnap is, ugyhogy kenytelen leszek a kiontot hasznalni. :-(((
Barrique:
A feher b. borokrol van erdesem. Zmactol mar kerdeztem IRL, de o sem volt teljesen biztos a dologban, hatha ti tudjatok. Szoval a b. erleles ugye feltetelezi a hordot. Akkor most a feher b. borok mind oxidativak? Mert az izukbol ez altalaban nem (mindig) latszik. Vagy reszelik a tolgyfa forgacsot ezerrel a nagy rozsdamentes tornyokba? Az szep lehet. :-)
Csokis
RobuR Creative Commons License 1999.09.16 0 0 326
8-a v 10-e jo lenne, Bp (kornyek)en.

A barrique temahoz: az Aliscavinnel volt 98-as bikaver barrique-olt es nem b-olt valtozat is, erdekes volt osszehasonlitani a kettot, nekem ugy tunt, hogy ennek a bornak jot tett a nem tul eros barrique-olas. Esetleg velemeny?

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 325
Nos, akkor elkezdem összeírni a talival kapcsolatos adatokat, hátha lendíteni tudok a dolgon...
Időpont: Okt. 8-9-10(?)
Helyszín: még nem ismert...
Résztvevők (sorrendiség nem jelent semmit:o))): )
Xenor
robicsek
sasanz
kaviat
RobuR
csite(?)
Tamska(?)
Zmac(?)
Biztosan kihagytam valakit, ezért kérem, hogy jelezzetek! Döntést kell hoznunk a helyszín dolgában is, minél hamarabb!
Xenor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 324
Én mondjuk télleg nem értek hozzá, de nekem valahogy az volt az érzésem, hogy az ize valahogy sokkal jobban terjedt a számban. Nagyon kellemes volt. De igazság szerint több bort kellene rendszeresen kostolnom, hogy igazi véleményt tudjak alkotni.

Xenor

Xenor Creative Commons License 1999.09.16 0 0 323
Egyébként utána megkostoltam más borokat is. Volt köztük vörös barrique is. Azok is finomak voltak. Ja és kostoltam egy 6 puttonyos Tokaji aszút is. Az hihetetlen volt. De télleg. Annyira finom volt. Én nagyon élveztem a borfesztivált! :o))))

Xenor

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.16 0 0 322
Számomra nem többletet ad a barrique íz, inkább más és érdekesebb. Sokszor tompítja a savakat (vörös borok), de nem mindig pozitívan befolyásolja a bor ízét. Bár én 90 százalékban kellemesen csalódtam.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!