Keresés

Részletes keresés

Vezso Creative Commons License 2009.04.08 0 0 301

Szia!

Kideríteni nem tudom sajnos, hogy mit fog teremni. Én is csak reménykedem. A kedvenc gyümölcsöm a körte és ez nagyon ízlet, egyszer tudtunk róla enni és már akkor is nagyon beteg volt. Majd minden fa öreg és beteg volt. Pedig jó és régi fajták voltak. Almát és egy nagyon finom és érdekes veres szilvát sikerült megmenteni, ez a körte még bizonytalan. Négy csemete van és sajnos tavaly télen lelegelte a nyúl őket. Azóta van kerítés, úgyhogy ilyen gond nincs, de eléggé gyengécskék szegények.

Én BAZ megyei vagyok, úgyhogy nem egyszerű a dolog. Május végén megyünk valamikor Csallóközbe, ha meg tudjuk beszélni, hogy beugrunk menet közben akkor megoldhatjuk, de az már elég későn van szegény fának.

Előzmény: báger (299)
alfi13 Creative Commons License 2009.04.07 0 0 300
Tudnál képet föltenni róla?
De igy látatlanba egy éles késel ha van "kacorkésed" akkor azzal faragd meg a kérget ép részig és kend be fagélel. Ha tudok teszek föl majd képet hogy kellene faragni.
Előzmény: Kiskertesz Angi (298)
báger Creative Commons License 2009.04.07 0 0 299

Vezsó

Nem tudom mi teremne rajta meg hogy függ e attól hogy magról vagy a gyökérről keltek ki de ha kideríted vevő lennék egy csemetére nem tudom milyen messze laksz én Bicskén.

Előzmény: Vezso (297)
Kiskertesz Angi Creative Commons License 2009.04.07 0 0 298
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem.
Van egy nagyon szép és finom cseresznyefám kb. 5 éves.
A törzse végig hasadt, gondolom gyorsan nőt.
Mit kell vele csinálni, hogy megmentsem.
A hasadás kb. 30 cm hosszú és 5 cm széles.
Most még szépen nő és virágzik.

Előre is köszi:
Angi
Vezso Creative Commons License 2009.04.06 0 0 297

Nálam két éve pusztult ki egy :(, a telekkel vettem. Nagyon finom volt. Van néhány csemete a volt helye közelében, elképzelhető, hogy megmarad a fajtajelleg?

A másik amit ki kellett vágni egy apró, egész sötét piros alma, nagyon finom, nem savas. A húsa picit rózsaszínes. Sikerült róla oltani, de eléggé gyengére sikerült. Ráismer valaki a leírásom alapján?

Előzmény: báger (296)
báger Creative Commons License 2009.04.06 0 0 296

Sziasztok

Az lenne a kérdésem tud e valaki a pirosbélű körtéről? Hol lehet  hozzájutni? Régi fajta nekem a gyerekkoromat idézi.

eppur* Creative Commons License 2009.03.18 0 0 295

Kedves Csaba!

A Kongressz körte a Kongresszus emléke nevű fajta, több pomológia-könyvben is benne van.

A régi fajtákról írottakkal teljesen egyetértek. Menteni kell azokat a kiskertekben is és nemcsak a fajtagyűjteményekben.

Nem ismeri véletlenül valaki a Sándor cár almát?

dj_guard Creative Commons License 2009.03.09 0 0 294
Hali4
Florina almafát szeretnék telepíteni kb. 400 darabot. Az lenne a kérdésem, hogy a megfelelő porzás érdekében milyen fajta almafát ültessek közzé, figyelembe véve. hogy a Florina rezisztens és kevesebb permetezést igényel mint a régebbi típusú almafák?
kardhal01 Creative Commons License 2009.02.21 0 0 293
Biztatónak találom a tél elhúzódását, ezáltal a gyümölcsfák megindulásának késését. Egyre nagyobb az esély, hogy amikor március végén-április elején jön a menetrend szerinti fagy, akkor kevesebb kárt tud majd okozni.
Tavaly és tavalyelőtt ez volt. Idén biztos nem lesz! Mindkét évben március 15-én már virágoztak a kajszik.

Flanell Creative Commons License 2009.02.10 0 0 292
Most persze még véletlenül sem sikerül ilyen táblázatot találnom... :)
Ha meglesz, majd linkelem.
Előzmény: scsaba1 (288)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.08 0 0 291
Nyáron ill. ősszel próbálok szerezni /magyarul lopni/ egy-két termést a környéken található régi almákról,körtékről aztán elküldöm,talán be tudod azonosítani ill. ha vmelyiket jónak ítéled szerzek belőle oltó-v.szemzőágat és azt is elküldöm.Néhány hete kaptam Batult,de nem igazán jött be,viszont a Húsvéti rozmaringot azt szeretem.
Előzmény: scsaba1 (287)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.08 0 0 290
A Mutsu azért érdekes.Nekem az a "hegyen" van,a közepébe Gala-t szemeztem,a közelben csak egy kis Granny Smith/ez már terem/ és egy kis Elstar /ezen csak pár virág volt,de tavaly nem termett/ van,de a mutsun annyi volt a termés,hogy majd szétszakadt,ráadásul nem is apró.A szakkönyvek a japánkörtékre is csak egymást írják porzónak,nekem az egyszem Nijesseikimet európai körték porozzák,tavaly volt rajta termés,de a virágcsoportok minden virága kötött.
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 289
poliploia=polipoidia
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 288
Tehát itt Csányi, m41, szatmárcsekei, Watson Jonatánra gondolsz? Gyakorlatilag az összes szakkönyv a Goldent, mint jó porzófajtát ajánlja hozzá, mert kölcsönösen jól termékenyítik egymást, nem véletlenül váltak a fő árufajtává a '60-'70-es években. A Goldennek kiváltképpen jó hímpora van. Nekem is ezek a tapasztalataim, de most direkt előkerestem az "Integrált almatermesztés gyakorlata" című könyvemet, amit az újfehértói kutatóállomás kutatói írtak, és ugyanezet mondják ők is...

A Mutsu triploid fajta. Ez azt jelenti, hogy a sejtjeiben a diploid fajtákkal szemben háromszoros kromoszómaszám van. Több kromoszóma - nagyobb sejtmag-nagyobb sejt-nagyobb gyümölcs. Ez nem "juj, génmanipuláció" meglehetősen gyakran előfordul a növényeknél a természetben a poliploia, azaz a többszörös kromoszómaszám.

Viszont emiatt ezek a növények sterilek is. Pl. a Mutsunak a hímpora nem jó, nem termékenyít más fajtákat, viszont ő - a biztonság kedvéért - két porzófajtát is igényel.
Most puskázok a Inántsy könyvből: jó porzópartner hozzá a Jonatán, Idared, Red Delicius klónok (Starking), Elstar, Red Rome

Triploid még az ősszes Jonagold, és a Charden is. Tehát Jonagold-Charden-Mutsu ültetvény egy darabot sem fog teremni, ha a közelben nincs néhány egyéb porzófajt. (Ennek nyilván magányosan álló nagyobb ültetvényekben van jelentősége)
Előzmény: Flanell (283)
scsaba1 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 287
"""Megnéztem a Proplant lapját is,végül is az a kérdés,hogy tudnál-e/ha szépen megkérlek/ pár oltványhoz hozzásegíteni.Természetesen úgy,hogy MINDEN KÖLTSÉGET ELŐRE elküldenék/a részleteket,majd kedvező válasz esetén/.A régi almák közül van Húsvéti rozmaringom/az agyas szakemberek szerint íztelen,de ez hülyeség/ ill.egy dédapám fájáról származó,nem tudom beazonosítani,de szeretjük ,mert már féléretten is édes,kár,hogy nem túl tartós.Kóstolgattam régi körtéket is,de nem igazán jöttek be,vagy túl köves,vagy íztelen stb.Azért egyet biztosan megpróbálok,a nevét persze már a gazdája se tudja,de finom,édes,nem köves,sima citromsárga héjú,az alakja nem a Vilmosforma,inkább olyan kis köpcös.Találtam olyant is ami lapos,minta kínai őszibarack.Egy ismerős beszélt a Kongressz körtéről/így írom fonetikusan/,dícsérte,de élő fáról már nem tud.Neked milyen fajtáid vannak ?! Nemcsak körte,a többi is érdekel./Néhány jó kis körtés oldal:http://www.apfel.ch/frameset.aspx?section=hm2&strhm=produkte ,http://www.sempra.cz/lng/deu/birnen.htm , http://www.sito.regione.campania.it/AGRICOLTURA/frutticoltura/liste_varietali_pero.pdf.Jut eszembe,az újfehértóiaknak is van faiskolája? ...mert az érdi GYDKF-nek van,onnan is származnak fáim ."""

A régi fajtákat mintha tudatosan húzták volna le a '70-es -'80-as években.

Saját tapasztalat: a Húsvéti rozmaring megfelelő tárolás után egy nagyon finom, illatos alma, fája "elpusztíthatatlan. Nagyapám kertjében (Amit unokatestvérem örökölt) van egy kb 40-50 éves fa. Az elmúlt 30 éveben permetezve nem volt, teljesen benőte a tarack és a sarjadzó bálványfa, de még így is értékelhető gyümölcsöt terem (Minek az ilyennek kert, aki nem ápolja, na mindegy... :( )
Az tavalyi csapadékos nyáron varasodás csak nyomokban volt rajta, míg pl. a Mutsu "fürdött" benne a szokásos kombináció ellenére (Systane +Dithane). Végül Score + Folpan tankeverékkel gyógyítottam.

Téli arany parmen: Semmi baja, teljesen tünetmentes volt a levél és a gyümölcs is. (Az egyik legzamatosabb-legillatosabb alma.

Parker pepin: tavaly és tavalyelőtt is teljesen egészséges volt, tehát sem lisztharmat, sem varasodás nem támadta meg. A gyümölcse nem kicsi, hanem nagy. kb Idared méretü. Ugyanekkora volt az is, amit Franciaországból kaptam egy ismerős által. (Hozott egy rahedli almát, hogy határozzam meg, utánna meg nekemadta)

Asztraháni: kifejezetten egészséges vitális fa, haragoszöld levelekkel...

Sárga szépvirágú: Szintén egészséges lombozat, száraz tapintású nagy vagy nagyonnagy gyümölcs, ízre az egyik legédesebb alma, amit valaha ettem.

----

Körte: a körte igényli a gondoskodást és az öntözést. Száraz, meszes, tápanyagban szegény területeken némelyik fajta kövecses lesz és/vagy íztelen. Lehet, hogy ez volt a probléma.

Újfehértón nincs faiskola. (Pedig minden adott: alamatermesztő körzet, fajtagyűjtemény, elit törzsültetvény, szakemberek stb....)

Az Ceglédi gyümölcskutatónak van, de az olyan amilyen....
Előzmény: Törölt nick (286)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.30 0 0 286
Nem tudom,én nem tapasztaltam,pedig nekem is van Golden D.,Mutsu,Jonagold /és ezek különféle változatai /is,de amelyik termőkorú azzal megporzási gondom nem volt,inkább az a gond,hogy nem győzöm ritkítani a gyümiket,mert csokrosan kötnek a virágok.
Előzmény: Flanell (285)
Flanell Creative Commons License 2009.01.30 0 0 285
Minden megporzásról szóló könyvben megemlítik.
Nálam ugyan csak a Mutsu porzódik gyengén, talán emiatt, talán másért. A másik kertben rendkívül bőtermő.
Előzmény: Törölt nick (284)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.29 0 0 284
Miért,van ? Nekem a kertben több mint 10 fajta /a "hegyivel " együtt 20 fajta / almám van és nem vesznek össze ,pedig Jonathan -és Golden klónok is vannak közöttük .
Előzmény: Flanell (283)
Flanell Creative Commons License 2008.11.12 0 0 283
Megporzási szempontból mit jelent az összeférhetetlenség a Golden- és Jonathán-klónok között?
Flanell Creative Commons License 2008.11.11 0 0 282
Üdv!
A vadriasztó szerről most volt szó a Növényvédelemben, hogy nagyon rövid a hatástartama.
Előzmény: bab1 (281)
bab1 Creative Commons License 2008.11.11 0 0 281
Hello !Vadriasztószerrel is próbálkozhattok ! Megérheti ott, ahol a bekerítés drága, a tekerés meg kevés.
Előzmény: Flanell (278)
sajnos boka Creative Commons License 2008.11.11 0 0 280
sziasztok,
tudnátok ajánlani olyan termelőt vagy fasikolát, aki ad el 3 éves gyümölcsfákat?

most szeretném még ültetni az idén...
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.08 0 0 279
Tavaly vettem egy Angeleno japánszilvát a helyi lerakatban.Sajnos porzófajtát nem hozott hozzá.Szerinte európai szilva is jó hozzá... Én nem vagyok biztos benne,bár az egy szem nashimnak sincs ferdeszemű porzópárja csak egy csomó európai mégis terem.Szóval :honnét tudnék jó porzófajtát beszerezni?Olyannal kellene tárgyalnom ,aki postai úton történő beszerzésben segítene.A költségeket akár előre is szívesen elküldöm,fő a bizalom.Sajnos a neten elérhető faiskolák válaszra se méltattak,pedig jópárnak írtam,mert a többi gyümölcsfajból is szerettem volna beszerezni engem érdeklő fajtákat.
Flanell Creative Commons License 2008.11.08 0 0 278
Nálunk kevés fát rágnak meg az őzek, inkább az a jellemző, hogy az agancsukkal ledörzsölik a kérget, amitől a fának kampec. Évente átlag 3 fát dörzsölnek le, amiből 1 elpusztul. A bekötözés se nagyon zavarja őket. Az utóbbi 2 évben azért megleptem őket kutyaürülékkel, azóta csak azokat a fákat dörzsölik, ahová nem jut.
Meg van még néha nyúl, meg szőlőt megevő fácán, idén pedig 2 telken is vaddisznó, de a túráson kívül más kárt nem csináltak még.
Előzmény: Törölt nick (276)
Flanell Creative Commons License 2008.11.08 0 0 277
A necczsákot régebben egy étteremben dolgozó ismerőstől kaptam, zsákszámra, és ami a használatban tönkremegy, azt tekerem a facsemetékre.
De mostanában is szoktam elhozni piaci kukákból, ha olyan jókat látok.
Előzmény: metikus (274)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.06 0 0 276
Jó nektek hogy csak nyulak látogatnak benneteket.Az én fáimat sajnos őzek is.Tavaly óta a kis fák koronáját is védenem kell,madárhálót vagy az idéntől necczsákot húzok rá.A boltokat szoktam végigkoldulni értük, de muszáj.Sajnos év közben is rajtuk kellene hagynom,mert még a friss leveleket lezabálják.A nyár közepén is kopaszak a fák.Körbekerítés egyenlőre nem jöhet szóba,túl nagy aterület,a kerítés árát pedig nem tudom kigazdálkodni.
alfi13 Creative Commons License 2008.11.06 0 0 275
Nézz körül alapossan az akácerdőben mert a fiatal akácfákat is nagyon szeretik a rózsákat és az almafát sőt a gesztenyét is. Ha vannak szarvasok akkor a fenyők is nagy veszélyben vannak. Nálam ezeket rágcsálták rendszeressen mig be nem kerítettem vadhálóval az egész kertet.
metikus Creative Commons License 2008.11.06 0 0 274
Köszönöm szépen a választ,neked is,meg Alfinak is!
Sajnos első évben elmulasztottuk a körbetekerést,pedig mindig mondtam,hogy kellen,kellene,de valahogy csak elmaradt.Megis rágtak minden gyümölcsfát,nagyon visszavetette őket a fejlődésben.Akácerdő mellett van a kertünk,azt nem értettem,miért nem azokat rágták.
Ezt a necczsákot honnan szerzed?Vagy gyűjtöd a krumlis hálót?
Előzmény: Flanell (273)
Flanell Creative Commons License 2008.11.06 0 0 273
Így van.
Láttam már tévében 8 éves almaültetvényt, ahol a nyúlseregek a fák negyedét teljesen körberágták. (Más fákat azért ilyen idősen nem nagyon szeretnek.)
Én úgy 6-8 cm törzsátmérőig szoktam necczsákkal körbetekerni a törzseket. Az egyik telkemen csak véletlenszerűen fordul elő nyúl, az ha belerág is, nem rág körbe ekkora fát, a másik két telken meg annyi fiatal hajtás van, hogy azokat jobban szeretik.
Viszont olyan eset volt, hogy 20 éves nagy almafa törzsét körben lerágták a pockok, ameddig felérték, ki is kellett vágni.
Előzmény: metikus (271)
alfi13 Creative Commons License 2008.11.05 0 0 272
Szerintem a rágás ellen kell védeni szegény nyuszi nem igen tudja hány éves az a fa ha télen éhes az rág.
Én nem fölkupacolni szoktam a gyümölcsfákat hanem a korona nagyságának megfefelő körben felásom és megszórom az ásás előtt olyan kombinált műtrágyával ami nem tartalmaz nitrogént. Kupacolni csak a rózsákat szoktam.
Előzmény: metikus (271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!