A magyar borokbol Nemetorszagban es Ausztriaban az atlagember csak a tokaji borokat ismeri - de ott mar altalaban keptelen kulonbseget tenni Furmint es Aszu kozott.
Ehhez hasonlatos a szupermarketek atlagos kinalata: 50 amerikai, 100 spanyol es olasz, 200 nemet vagy osztrak (hat milyen bort lehet ott termelni??) es sarokban lent megbujva egy 96-os Furmint es egy Bikaver, 2 uveg roman bor tarsasagaban.
Mindketto 6 Dm-ba kerul, annyiba, mint a hitvany nemet asztali borok.
Ez azert szegyen. Es az egesz csak marketing kerdese lenne....
Mivel a web teruleten dolgozom, eleg sokat gondolkodtam egy profi, soknyelvu boros weboldal keszitesen, ami segithetne a vilaggal megismertetni az itteni borkulturat.
Csakhogy ez oriasi eroforrasokat igenyelne, ha olyan profiva szeretnem tenni, mint ahogy azt elkepzeltem....
A bor elegge nevtelen volt, amolyan kommersz vacak, de veletlenul eltalaltak a dolgot. Biztos nagy malor volt, hullhattak miatta a fejek, mert mint mar emlitettem volt kejes erzeseket keltett a fogyasztasakor. ;-)
Udv
Lord_Oberon
p.s.: Ha vesztek a Somlorol szarmazo bort, akkor arra ugyeljetek, hogy olyan palackba ne legyen, mint a normal veresborok (nem amolyan sorosuveg alaku, hanem az a nyakas, dugo alatt nem sokkal szelesedo), mert ugy adjak majd, mintha arany lenne, ennek mertekeben viszont nem finom, ellenben rossz. Majd megnezem otthon a cimkejet is. Meg azzal egyutt sem ment el a kenes szag es iz, hogy 6 orat allt a poharamban, vagyis igencsak nyitott helyen.
Valaki irta alant, hogz meg kellebe orizni regi magyar fajtakat.
Pl itt cipruson ez sikerult.
Tegnap az etteremben a borlapon volt vagy 100 fele vorosbor, de semmi Cab. Sav. meg Merlot, meg semmi, amit ismertem volna.
De amit ittam, valami 94/es szep gorog nevu bor, jo volt (7.5 helyi penz uvegje) egy helyi fabatka kb 2 USD)
Uram, üdv a borkóstolónkban!
Remélem minél előbb olvashatunk tapasztalataidról. És még valami:
Melyik termelő kékoportója volt? Én ugyanis a Wunderlich Lajcsira esküszöm...!
Kedves alexandrosz! Meghivtal, szemleljem meg topicod, es imhol mar vagyok is. Az en temam a lapossagara valo tekintettel ugy elsulyedt, mint a pinty. :)
Szoval.
Szeretem a szaraz feher borokat, kedvenceim koze tartoznak a Somlo hegyen termettek. Juhfark, Furmint a legfinomabbak, de nem minden evben.
Vorosbol - minthogy a Somlon nem terem - kenytelen vagyok mashonnan szarmazot inni.
Isteni Villanyi Kekoportot ittam, illetve itatta az magat annyira, hogy nem is volt kedvem elengedni az uveget. (csonaktura... ;) ) Kedvelem a barrique (remelem jol irtam) borokat, pikans izuk miatt. Most egyenlore ennyit, malyd a frissen szerzett tapasztalataimat megosztom veletek. Azon leszek, hogy minel hamarabb.
Tegnap volt egy Gundel Cabernet Sauvignon '96. Első kortynál kommersz ízt éreztem, aztán kicsit hagytam felmelegedni és az aromája kellemesebbé vált. Nem volt egy korszakalkotó érzés, de a sült faszénen húshoz épp megfelelelt...
Nos ezen a hétvégén kipróbáltam egy 1995-ös californiai Cabernet Sauvignont, from Napa county. Háááááát nem voltam töle odáig. Maradok a Villányi termelőknél.
Hidd el, én is irtóztam tőle, de miután megkóstoltam kellemes meglepetés ért. Nem azt mondom, hogy eztuán Matyibá, vagy Bock helyett ilyet iszom majd, de kellemes ízű volt.
Mellesleg én is a korzikai borvidékeket fedezem fel majd szeptember első hetében, de addig azért lefolyik néhány pohár magyar bor a torkomon....
Edes cabernet, hat ez eleg durvan hangzik. Nem tudom, hogy mernem-e vallalni. Ket hetig a sziciliai borokkal fogok ismerkedni, remelem addig azert nem sullyedunk el teljesen.
Megízleltem egy édeskés(!!!) Cabernet Sauvignon-t! Tudom, hogy nagyon furcsán hangzik, de amellett hogy édes aromájú, megőrizte fajtajelleges, tüzes karakterét. Egy bizonyos Gráf Károlyi pincészetből származó, Magyarországon nem igen kapható bor volt. Az egészben az érdekes, hogy a Tokaji borokhiz hasonlóan későn szüretelt szőlőből van, attól lesz ilyen különleges íze.
Borbarátoknak érdekes tanulmámy lehet.
A 1000- arkategoriaju borokhoz:
Ilyen melegben nekem jobban esik a feher (meg foleg a rose, ami kicsit szensavas), ezert az ajanlatom 98-as Szeremley fele badacsonyi olaszrizling, 800 koruli aron.
Őszinte legyek?
Meghoztad a kedvem hozzá, úgyhogy délután útbaejtem a Tesco-t néhány perc erejéig...
Mellesleg nálam Szőke Matyi Cab. Sauvignon '97 - kb. 900-1000.-
És ugyanő Kékfrankos '95(!!!) kb. 800.-
már irtam párszor, de annyira szeretem:
Balatonboglári Cab Sav Barrique, St Donatus pincészet, Tesco/Cora ár 800-900 Ft. (érdekes módon, egy árban van a 95,96,97-es évjárat :)
Asszem ki is nyitok egyet, hogy levegőzzön picit mire ebéd lesz:)
dehogynem drága mesterem... már tegnap délután óta itt vagyok a balatonon... csak a somlói mellett a modemem is velem jött :))) /persze csak módjával netezek, lévén itt nincs matáv kedvezmény.../
Zmac:
Kossz az infot, esetleg tudsz telefonszamot is adni? Eddig foleg vorosboros helyeken voltam, erositeni kene a feheret is.
Tamska: en a villanyi meg szekszardi borokat megprobalom a helyszinen beszerezni, igy sokkal olcsobb a vinotekasnal (0%afa:)). A tobbi fajtaert en sem adok 2e-nel tobbet (ritkan).
Én sem szívesen adok egy üveg borért 1,5-2 eFt -nál többet. Nem merem azt állítani, hogy a drágábbak nem arányosan jobbak, de sokat kell tanulni ( bort kóstolni ) ahhoz, hogy ezeket a különbségeket az ember valóban érzékelni és értékelni tudja.
Általában nem szívesen adok 1500-2000-nél többet borért, mert a drágábbak a tapasztalat szerint nem jobbak. A fenti összegbe pedig majd minden magyar "menő" bor belefér, amit én szeretek.
Tegnap:
Szekszárdi Kadarka '96 (Takler)
Kaviat úr!
Off
Maga még mindig nem utazott el???
On
Általában nem szívesen adok 1500-2000-nél többet borért, mert a drágábbak a tapasztalat szerint nem jobbak. A fenti összegbe pedig majd minden magyar "menő" bor belefér, amit én szeretek.
Tegnap:
Szekszárdi Kadarka '96 (Takler)
Kaviat úr!
Off
Maga még mindig nem utazott el???
On