csite!
+4 fő elvileg és gyakorlatilag is jöhet. Eddig ugyanis 13 fő jelentkezett, a 22-es max. létszámba bőven belefértek.
Gyarapodunk, gyarapodunk....
Végre sikerült eljutnom ide!
A topichoz!
A legjobban pedig annak örülök, hogy résztvehetek a talin !?
Alexandrosz!
Szívesen résztvennénk barátnőmmel a talin, és egy barátom is a párjával.
Nem'tom ez mennyire fér bele a létszámba, ha másnem akkor csak én+barátnőm.
Azt, hogy milyen bort viszünk azt holnapra megtudom mondani.
Valószínű hogy lesz benne egy ***SOMLÓI JUHFARK*** is.
A barátnőm szívesen készít egy kis pogit is, ha erre van igény!
Nagyon finomat süt, és jó lenne a borozgatás mellé!
Igazán jó chardonnaynak szvsz ki kell bírnia 5-6 évet. Hogy jobb lesz-e, mint 1-2 évesen, azt nem tudom. Meg a szakszerű tárolás is, ugye. Azért írtam, hogy kóstolni kellene azt a bort, mert valóban 2-3 év alatt lecseng a fehérborok nagy része, már amit úgy 2000 Ft-ig kapni lehet a boltokban.
És arról nem is beszélek, hogy esetleg a régebbi bort felöntik egy kis frissebbel. Nehéz kimagasló minőségű száraz fehérbort taláni, aminek még ráadásul jót is tett az 5-6 éves palackos érlelés. Nem is tudok ilyet, de ha valaki tud, azonnal szóljon.
sasanz!
Igazából egy kis csőbe húzást eszeltem ki, már ha igazam van. Én ugyanis kóstoltam már 5-6 éves Chardonnay-t, de bizony rossz tapasztalataim vannak. Megtört és csúcsán jóval túl lévő bort ismertem meg. Arra gondoltam, hogy hátha nektek is van ilyen tapasztalatotok. Másoktól is hallottam, hogy célszerű 2-3 évesen elfogyasztani, mert akkor a legjobb, frissen.
Van egy kollégám, aki véletlenül Tokajon lakik (hétvégén jár haza), felesége pedig egy boroscégnél dolgozik. Állítólag nagyon bíztató minden jel, 10 éve nem volt ilyen jó esély a jó boora, mint most.
Van valakinek friss információja Hegyaljáról, hogy hogyan áll az aszúsodás? Ilyen jó időjárás évek óta nem volt! Én csak reménykedem, reménykedem, meg még mindig nagyon reménykedem, de hírem semmi.
Stüszi vadász tegnapelőtti koktél-élményére:
A kyr nevű koktél készül száraz fehérbor és a Cassis de Dijon feketeribizli-likőr keverékéből. Gyenge rizlingeket ihatóvá varázsol, de aki valami jóféle furmintot pancsol vele, az barbár.
Tegnap ostoba (vagy newbie) módon új rovatot indítottam, mivel minőségi kannás bort keresek. Íme a cikk, mert a válasz most is fontos:
Egyik barátom esküszik, és engem kért meg, hogy szerezzek italt a lakodalomra. Szeretnék igazán jó bort venni, de 30-35 liter körüli mennyiségben az üveges bor nagyon drága. A kannás borok viszont rendszerint ihatatlanok.
Ha valaki tud Pesten minőségi termelői borboltot, ahol 200-400 Ft közötti literenkénti áron tényleg jó bort adnak, válaszoljon. Szerintem ez másokat is érdekelhet, úgyhogy nem muszáj magánlevélben.
Nos, megpróbálok egy kis változatosságot harcba küldeni a készülődés okozta témahiány ellen.
Kérdésem:
Mi a véleményetek egy 1994-es évjáratú Chardonnay-ról? Mihez fogyasztanátok, való-e ajándéknak, esetleg társalgáshoz? Természetesen egy minőségi (Thummerer, Szőke, jófajta dörgicsei, stb.) borról van szó. Kiváncsian várom a válaszaitokat.
KedveseMM!
Ha javasolhatom, próbáld ki a forralt bor helyett a _forró_ bort (az alkohol cirka 70 fokon kiforr a léből, és a legfontosabb hatóanyag távozik a gyógyszerből, ha félóráig főzöd). Legjobban száraz rizlingből vagy kástélyosból szeretem a f.b.-t, az obligát fahéj, szegfűszeg mellett érdemes kísérletezni az alábbiakkal: borókabogyó, kardamomimag, szerecsendió-virág, csillagánizs, gyömbér. Kellemes kúrázást! Pá!
Hmmm.., nem rossz. Én is szeretem és fogyasztom télvíz idején. Bár én csak fehér bort használok, borász barátom szerint fehér és vörös keverékéből a legjobb. De az arányok tökéletesen stimmelnek, kivétel az őrölt bors, azt nem teszek bele.
Tali
A tegnapi napon új jelentkező nem volt, ezért a tegnapi állás egyben a mai is...
Heveny náthámat forralt borral kezelgetem.
Ahogy én szoktam.
1 rész vörösbor (asztali de nem kannás)
1 rész fehérbor (u.a. nekem a Durbincs Sógor almabor nagyon bevált)
1 rész víz. (fél-fél litert szoktam egyszerre belőlük)
Bele cukor (3-4 evőkanál)
szegfűszeg, szegfűbors (negyed zacskó)
1-2 fahéj,2 csipetnyi őrőlt bors.
Forralom kb negyed órát, tűzről le, a füles ibrikbe amiben iszom mézet citromlevet rakok.
Fél gyógyulás ,lassan jönnek a hidegek, időszerű lesz a dolog.
Még egy fontos(?) kérdés:
A tali alkalmával viselünk majd kitűzőt, rajta a nick-ünkkel, vagy nem? Mert ugye néhány indexes talin ez volt a módi.
Vélemények?
A kérés jogos, röviden megpróbálom összefoglalni:
Ez a több mint 100 éves pince tulajdonképpen valahol a múzeum és a borospince, valamint egy borbolt keveréke. A tulaj hosszú ideje gyűjtögeti kedvenc borait benn. Mindig jönnek újak, egy-egy palackot azért eltesz a gyűteményébe azokból a borokból, melyek már nem lesznek többé kaphatóak. Ennek köszönhető az, hogy már a 22 régió több, mint ezer palack bora fellelhető nála, nem beszélve a másik pincéről, ahol jelenleg még 300 palack van. Én pl. mindig találok valami érdekeset, amire meg kell, hogy alkudjak azon nyomban...:o)))
Most is van néhány olyan érdekes bora, amit még sehol sem láttam ezelőtt. Vannak olyan ritkaságai, amelyeket nem szeretne eladni, de hosszas unszolás után időnként megadja magát...!
Véleményem szerint mindenki megtalálja ott, amit keres.
Mivel a héten benézek hozzá egyeztetés céjából (is), összeírjuk azokat a ritkaságokat, amiket fellelhetünk nála és azokat a borokat, melyeket szinte csak nála kapni.
zuzmo kolléga!
Nem a borral van a gond, a kérdőjel a +1 főre vonatkozik....:o)))
Jónapot!
Változás nincs (eddig), szóval felhozom a topicot, mert elsüllyedt...
13 fő jelentkezett. Néhányan még tartoznak induló boruk nevével. Egyébként nem kötelező indulni a borkóstoláson, persze a helyszínen is lehet kapni majd jobbnál jobb és különlegesebb borokat. Érdekes dolgokat rejt az a pince, ezt tapasztalatból mondhatom.:o)))
Dear Alex, aki fáratt, az ééén vagyok. + zavaros kissé. Az a 7végém l van cseszve, salynos nem lehetek jelen. Lyó mulattot! A fölhívásom más alkalomra és tarokkra is huzatkozott. Ön (Te) tar(sz)? Én tarok(k). Pá!
Hölgyekurak, csak most födöztem föl a topikot, ezér' szori, hogy a bortúra szervezésébe belepacsálok. Szóval, a zizlésem a száraz, nagyon száraz borok felé húz, legyen olyan száraz, hogy porozzon. Szívem szerint én is listát gyártanék a kevenc fehérborom közös élvezéséhez. (Na, próba, mit innék szívesen zmac, csite, kicsi_Lany, alexandrosz, kadarka, kaviat, Lord_Oberon, borka társaságában? Úgy van! brkafrka!) A fehérborok csúcsát '76-ban ittam a tállyai tisztöletös furmintyából ('72-es, és mégis száraz!). Mégis a vörösök a napi kedvenceim (nem politikai értelembe'), mer' igazat adok a ... kinekis? asszem az izéházy zivatar laptyába írta a megyesiguszti talán (boccs, azér vagyok áldott állapotba', mer Buzuky, nem Bozóky 98-as móri ezerjóját szopogattam, tök büfé, de nem elég száraz), hogy ugye a megivott és a kipisilt folyadék színe közt az eltérés a vörösbornál a legnagyobb, biztos van abba' a borba' valami +! Namostan a bor az a szubsztancia, ahol a mennyiség minőségbe való átcsapása nem történhet meg! A vörösborokról talán majd később, mostan csak arra teszek kísérletet, hogy a fogyasztáshoz szükséges ideális szőrtartást, a tarokkjátékot (nem offtopic, de paskievics, illusztrált, vagy magos) mexervezzem. Ajállatokat kűggyetek. Pá!