Dear Alex, aki fáratt, az ééén vagyok. + zavaros kissé. Az a 7végém l van cseszve, salynos nem lehetek jelen. Lyó mulattot! A fölhívásom más alkalomra és tarokkra is huzatkozott. Ön (Te) tar(sz)? Én tarok(k). Pá!
Hölgyekurak, csak most födöztem föl a topikot, ezér' szori, hogy a bortúra szervezésébe belepacsálok. Szóval, a zizlésem a száraz, nagyon száraz borok felé húz, legyen olyan száraz, hogy porozzon. Szívem szerint én is listát gyártanék a kevenc fehérborom közös élvezéséhez. (Na, próba, mit innék szívesen zmac, csite, kicsi_Lany, alexandrosz, kadarka, kaviat, Lord_Oberon, borka társaságában? Úgy van! brkafrka!) A fehérborok csúcsát '76-ban ittam a tállyai tisztöletös furmintyából ('72-es, és mégis száraz!). Mégis a vörösök a napi kedvenceim (nem politikai értelembe'), mer' igazat adok a ... kinekis? asszem az izéházy zivatar laptyába írta a megyesiguszti talán (boccs, azér vagyok áldott állapotba', mer Buzuky, nem Bozóky 98-as móri ezerjóját szopogattam, tök büfé, de nem elég száraz), hogy ugye a megivott és a kipisilt folyadék színe közt az eltérés a vörösbornál a legnagyobb, biztos van abba' a borba' valami +! Namostan a bor az a szubsztancia, ahol a mennyiség minőségbe való átcsapása nem történhet meg! A vörösborokról talán majd később, mostan csak arra teszek kísérletet, hogy a fogyasztáshoz szükséges ideális szőrtartást, a tarokkjátékot (nem offtopic, de paskievics, illusztrált, vagy magos) mexervezzem. Ajállatokat kűggyetek. Pá!
Elmebetegek mindenhol lehetnek, Franciaországban is. De ilyet, hogy a száraz bort így édesítsék fel?!!
és mikor dobják piacra a vízben oldható "muskotályos" borport? :((
Ez nekem teljesen új. Elég furcsa lehetett... Viszont Görögországban volt olyan bor, amely tartalmazott kökényt(!!!), nem nőtt a szívemhez, édeskés jellege ellenére volt egyfajta kesernyés utóíze a kökény miatt... Mellesleg egy magyar borbarát nem esik hasra a világhírű francia boroktól. Biztos hazabeszélek, elfogult vagyok, de a mi nedűink jobbak, kezeltebbek, stb.
RobuR!
Gondoltam, hogy érdekel néhány borbarátot... Nos, akkor a program része lesz a másik pince felfedezése is...
Sziasztok borbarátok,
jó szórakozást mindenkinek a találkozóhoz - szívesen jelentkeznék, de sajnos nem jó az időpont. :-(
De hogy ne csak a szervezésről essen itt szó, elmesélem egy tegnapi élményemet. Vendégségben voltunk, ahol a házigazda száraz fehér bort kínált, de nem étkezés mellé, hanem csak úgy délután, keksz melletti beszélgetéshez. Ez persze nem az igazi (bár el lehet viselni), de akkor valaki a társaságból felvetette, hogy ezt nem így kell. Ő húsz évig élt Franciaországban, ott szerette meg a bort, és szerinte ott a száraz bort úgy isszák éhgyomorra, hogy egy szirupfélét öntenek hozzá, amitől édes lesz. Mindjárt be is mutatta, volt nála ilyen szirup, valami erdei bogyóból készül (kökény? som? áfonya?). Hát, tényleg édes lett a bor, de úgy, mintha málnaszörpöt öntöttek volna hozzá. Szörnyű volt. Ti már hallottatok ilyet, hogy a franciák ilyesmit művelnének?
Én is jelen állás szerint megeyk a talira, sőt, ahogy korábban jeleztem az egyik cimborámmal, aki szintén nagyon amatőr és aki szintén szereti a finom borokat, még ha nem is ért Ö se hozzá. Azt, hogy milyen bort vizsek, azt még nem tudom, de szerintem a héten kitalálom. Legalábbis megprobálom.
Jó reggelt!
Gyorsan közzéteszem a pillanatnyi állást:
alexandrosz: Szőke Mátyás 1998 Chardonnay Barrique
robicsek: Szt. Donatus (évjárat?) Boglári Cabernet Sauvignon Barrique
RobuR: Takler 1997 Kadarka
sasanz - ?
Tamska+1: Vylyan Montenouvo Cuvee 1995 Barrique (Villányi Cabernet Sauvignon - Villányi Kékfrankos Cuvee)
vikoca - ?
Xenor - ?
zuzmo - Szeremley kéknyelű(?)
kaviat+1 - Rajnai rizling '97
A többi paraméter változatlan, de azért ismétlem magam, hogy az újabban jelentkező és a topicot végig nem olvasó emberek is tudjanak valamit. Tehát:
Okt. 10. 13.00-14.00 órai kezdettel Index Bortali I.
Pincében kóstolóparádé, udvaron (birka)pörkölt főzés és fogyasztás. Opcionálisan egy cool bortárlat megtekintése egy szép középkori pincében. Tényleg, ez érdekel valakit közületek?
(Mindenki imádkozzon a jó időért!)
jelentkezem, és opcionálisan hozom a nejpajtimat is :)) mi egy 97-es Rhine Riesling -et hoznánk /ha nem nagyon gagyi bor - nem vagyok hozzáértő, nekem bejött/...
Szia Hella!
Szóval röviden:
Időpont: okt. 10. 13.00-14.00 kezdettel
Hely: Vác
Kaja, programok kicsit lentebb.
Amennyiben a borbíráló versenyben indulnál, add meg a bor nevét, amit hozol (kicsit lejjebb olvashatod az eddig benevezettek listáját).
A résztvevők száma (hely miatt) korlátozott, de most még van számodra egy székünk és egy tányér pörkölt is jut Néked...
:o)))
Bocs, hogy sokáig nem jelentkeztem, meg is vagyok lepve, hogy ilyen jól megy a topic. Na jó, persze úgy is mondhatnám, hogy ezen nincs mit meglepődni, egyértelműen jó a TOPic. :o)))))))) (Egy kis hízelgés a top.-gazdinak)
Szóval nem volt időm végig olvasni :o((
De akkor azért röviden vázolnátok a talis dolgokat? Hátha belefér(ek).
Lehet, hogy kicsit OFF leszek, de nincs időm végigolvasni a topicot.
Szóval:
Tegnap kaptam egy üveg Somlói Juhfarkot! (ja, imádom a jó bort!) Már csak alkalom kell, hogy kinyissam! (Elképesztően jól néz ki, a dugó viasszal van leöntve!)
Nos, nos, nos:
Tegnap sikerült elkapnom a gazdát és egy palack Villányi Merlot (Bock, '97) mellett mindent megbeszéltünk. Az eredmény:
- Örömmel veszi, hogy a tali helyszínének kiválasztásakor rá gondoltunk és áll elébe.
- Bográcsgulyás lesz, hamarosan megkapja a végleges létszámot és annak ismeretében készíti el.
- Biztosítja a kóstolás közben szükséges kellékeket (sajtok, alma,stb).
- Kiegészítő programokat szervezne, mint pl. egy másik, váci középkori pincében megtekinthető borainak szemléje. (nagyon cool az a pince is, megér 1/2 órát!!!)
- 22 fő (25 max., de az már tényleg a plafon...) fogadására készült fel. Tehát a létszám ot így kell alakítanunk (szerintem a jelentkezés időrendi sorrendje döntsön, ha többen lennénk).
Kezdés: amikor akarjuk (kora délután a legjobb).
A pincéje természetesen nyitva áll előttünk, de mint mondtam egyszerre nem férünk be, szóval csoportokban, sorjában, szépen... Tehát akkor lent kóstolgatás, fent bográcsgulyásozás. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Kérdések?
Szerintem iratkozz fel a Borvirág (www.borvirag.hu) levelezési listájára és ott is írd meg a problémádat, ott vannak borászok, termelők is, biztosan tudnak segíteni.
Elnézést hogy a témától eltérek. Segítséget keresek, a hét végére vásárlásra kellene mintegy 5 q Chardonnay (esetleg más) szőlő. Köszönöm ha valaki segít vagy tanácsot ad, hol vehetnék.
Nalam lehet valasztani:
Gere
Tiffan
Szeremley
Ha jol latom mindenki vorosre megy (en is, ha zold a szeme), ugyhogy a valesztek bovites szempontjabol szerintem nem lenne hulyeseg mondjuk ha a Szeremley keknyelu, vagy rizling, vagy ha keso erlelesut akkor a Zeust valasztanatok.
Javaslom a maradek gondolkodjon meg Tolcsva-Tokaj, Somlo, Sopron taj boraiban is!
khm, kollegák csak megjegyzem, hogy kicsit kezdünk belterjessé válni, holott ez nem cél. Egyetértésetekkel a köv. mondatot kiemelem:
Aki a topicot olvassa, az írja is nyugodtan, mert aki a bort szereti az rossz ember nem lehet. Egy szó mint száz azért mert itt egy tucat ember borkóstolást és azt kigészítő étkezést szervez, attól még nyitottak vagyunk!