Balog Zoltán miniszter ma (2017. március 29-én) este benyújtott egy törvényjavaslatot, miszerint az EU-n kívüli, harmadik országokban székhellyel rendelkező egyetemek csak kétoldalú kormányközi megállapodás alapján működhetnének Magyarországon.
„Nem vagyok a Fidesz tagja, rám nem vonatkozik a pártfegyelem” – mondta a Közép-Európai Egyetem megtartása mellett kiállva Balázs Zoltán, a Corvinuson oktató egyetemi tanár, aki tudományos tevékenysége mellett a XV. kerület alpolgármestere, méghozzá a Fidesz támogatásával.
A nyilvánvalóan a CEU helyzetének ellehetetlenítésére irányuló kormányzati törvénymódosítási javaslatot kifogásoló állásfoglalásában azonban szerinte teljesen mellékes önkormányzati szerepvállalása, amit ezért nem is szívesen hangsúlyoz. „Laikus vagyok technikai jellegű kérdésekkel foglalkozom, nem veszek részt közvetlen politikai feladatok ellátásában
Böszörményi-Nagy Gergely a Nézőpont Intézetnél kezdte kormányközeli pályafutását, aztán 2010 után két évig volt az igazságügyi tárca kommunikációs főosztályvezető-helyettese, azóta a Design Terminált vezeti. Ő 2015-ben csinált MBA diplomát a CEU-n.
Szepesi Balázs 2010-2012 között a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkári titkárságvezetője volt, feladata a Parlamenti és Gazdaságstratégiai államtitkárság stratégiaalkotási, elemzési tevékenységének irányítása volt. Ő 1999-ben diplomázott a CEU politológia szakán, 2007-ben PhD-t szerzett.
Kumin Ferenc egykori nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár, jelenlegi New York-i főkonzul 2001 és 2004 között a Közép-európai Egyetem politikatudományi PhD-programjában vett részt.
Járóka Lívia fideszes, azaz néppárti képviselő volt az Európai Parlamentben (EP). Ő posztgraduális képzésen vett részt a Közép-európai Egyetem varsói szociológia tanszékén 1999-ig, majd 2000-től egy éven át a Nacionalizmus tanszékén kutatói programban vett részt.
Kovács Zoltán kormányszóvivő 1992-ben iratkozott be a CEU-ra, és le is diplomázott ott, majd miközben 1995-től 2000-ig a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem óraadó tanára, PhD ösztöndíjat kap a CEU-n. 2002-ben szerez PhD-t Soros egyetemén.
"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra" – írta a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik. Szerinte az egyetem fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.
Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.