Keresés

Részletes keresés

monnyatokle Creative Commons License 1999.10.02 0 0 466
KedveseMM! Mármékone összeforrni? Nemmaradbenne semmiszesz! Jusszse! Ha hosszasan ásztatod a belevalókat, igazán jó íze lesz. Más: nemkobele vasszer, hadd hasson az a májbaj! Pá!
Előzmény: eMM (464)
eMM Creative Commons License 1999.10.01 0 0 464
Azért forralt bor, mert össze kell forrniuk az alkatrészeknek.
10 perc(kis tűzön) forralás után marad benne alkohol elég! :-)
A gyömbért már próbáltam nem texett.
A szerecsendiót viszont kipróbálom!
Előzmény: monnyatokle (446)
eMM Creative Commons License 1999.10.01 0 0 463
Az őrőlt bors (mértékkel!) teszi 1 picit harapóssá a forralt bort, az hajtja ki a náthát állítólag.
Előzmény: alexandrosz (445)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.01 0 0 462
Jelentkezési határidő:
1999. 10. 04. 24.00!!!
Pillanatnyilag még kb. 5 fő jelentkezését tudjuk elfogadni.
csite Creative Commons License 1999.09.30 0 0 461
Köszönöm a részvétel lehetőségét!
:-)))
A talira az egyik bor, amit viszünk biztosan egy 1996-s SOMLÓI JUHFARK, a Somlóvintől. Kevés ilyen jó bort ittam, mint ez. Remélem többen megerősítetek abban, hogy ez tényleg fantasztikus.
A másik bor valószínű, hogy egy 1996-s Balatonakali vidéki ZWEIGELT(száraz tájbor), a Neubauer&Englert párostól.
A többi borról, még nem tudok, de szólok ha tudom.
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 460
A chardonnay-ról:
Sajnos már nem emlékszem a termelőre, de bajai, vagy dörgicsei volt, az biztos. És tudom, hogy frisebb évjáratban is kóstoltam, akkor első osztályú volt.
Az ízében elhalt a gyümölcsösség és a savak sem voltak olyan jók és élénkek, mint ahogy ezt elvártam volna. Kicsit öregnek, fáradtnak tünt. Egyébként 3-an kóstoltuk és ha nem is teljesen, de nagy vonalakban egybehangzott a véleményünk.
Előzmény: sasanz (459)
sasanz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 459
értettem, majd kitalálok valamit :)))

és milyen volt a chardonnay?

Előzmény: alexandrosz (458)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 458
Kellően komoly és könnyektől sem mentes indoklás kell hozzá....
:o)
Előzmény: sasanz (457)
sasanz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 457
és ha a tali előtt két nappal mondom le a részvételt?
Előzmény: alexandrosz (456)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 456
Állás 1999. 09. 30.
alexandrosz: Szőke Mátyás 1998 Chardonnay Barrique
robicsek: Szt. Donatus ('95 ?) Boglári Cabernet Sauvignon Barrique
RobuR: Takler 1997 Kadarka
sasanz - ?
Tamska+1: Vylyan Montenouvo Cuvee 1995 Barrique (Villányi Cabernet Sauvignon - Villányi Kékfrankos Cuvee)
vikoca
Xenor+1
zuzmo+1(?) - Szeremley kéknyelű
kaviat+1 - Rajnai rizling '97
csite+3 fő
Ezidáig kb. 17 fő.

Figyelem! A jelentkezéseket (vis major kivételével) 1999. 10. 04.-ig tudjuk elfogadni, ill. a részvételi szándék lemodásával is ugyanez a helyzet.

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.30 0 0 455
csite!
+4 fő elvileg és gyakorlatilag is jöhet. Eddig ugyanis 13 fő jelentkezett, a 22-es max. létszámba bőven belefértek.
Gyarapodunk, gyarapodunk....
Előzmény: csite (453)
Zmac Creative Commons License 1999.09.29 0 0 454
A mai Világgazdaságnak van egy borkultúre melléklete.

www.vilaggazdasag.hu

csite Creative Commons License 1999.09.29 0 0 453
Végre sikerült eljutnom ide!
A topichoz!
A legjobban pedig annak örülök, hogy résztvehetek a talin !?

Alexandrosz!
Szívesen résztvennénk barátnőmmel a talin, és egy barátom is a párjával.
Nem'tom ez mennyire fér bele a létszámba, ha másnem akkor csak én+barátnőm.
Azt, hogy milyen bort viszünk azt holnapra megtudom mondani.
Valószínű hogy lesz benne egy ***SOMLÓI JUHFARK*** is.
A barátnőm szívesen készít egy kis pogit is, ha erre van igény!
Nagyon finomat süt, és jó lenne a borozgatás mellé!

Várom a visszajelzést, hogy +4fő jöhet-e?

Köszönettel, csite

sasanz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 452
Igazán jó chardonnaynak szvsz ki kell bírnia 5-6 évet. Hogy jobb lesz-e, mint 1-2 évesen, azt nem tudom. Meg a szakszerű tárolás is, ugye. Azért írtam, hogy kóstolni kellene azt a bort, mert valóban 2-3 év alatt lecseng a fehérborok nagy része, már amit úgy 2000 Ft-ig kapni lehet a boltokban.
És arról nem is beszélek, hogy esetleg a régebbi bort felöntik egy kis frissebbel. Nehéz kimagasló minőségű száraz fehérbort taláni, aminek még ráadásul jót is tett az 5-6 éves palackos érlelés. Nem is tudok ilyet, de ha valaki tud, azonnal szóljon.
Előzmény: alexandrosz (451)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 451
sasanz!
Igazából egy kis csőbe húzást eszeltem ki, már ha igazam van. Én ugyanis kóstoltam már 5-6 éves Chardonnay-t, de bizony rossz tapasztalataim vannak. Megtört és csúcsán jóval túl lévő bort ismertem meg. Arra gondoltam, hogy hátha nektek is van ilyen tapasztalatotok. Másoktól is hallottam, hogy célszerű 2-3 évesen elfogyasztani, mert akkor a legjobb, frissen.
Van egy kollégám, aki véletlenül Tokajon lakik (hétvégén jár haza), felesége pedig egy boroscégnél dolgozik. Állítólag nagyon bíztató minden jel, 10 éve nem volt ilyen jó esély a jó boora, mint most.
Előzmény: sasanz (448)
Zmac Creative Commons License 1999.09.29 0 0 450
Hejjjjj borostársak!

Van valakinek friss információja Hegyaljáról, hogy hogyan áll az aszúsodás? Ilyen jó időjárás évek óta nem volt! Én csak reménykedem, reménykedem, meg még mindig nagyon reménykedem, de hírem semmi.

Saláta Creative Commons License 1999.09.29 0 0 449
Sziasztok!

Stüszi vadász tegnapelőtti koktél-élményére:
A kyr nevű koktél készül száraz fehérbor és a Cassis de Dijon feketeribizli-likőr keverékéből. Gyenge rizlingeket ihatóvá varázsol, de aki valami jóféle furmintot pancsol vele, az barbár.
Tegnap ostoba (vagy newbie) módon új rovatot indítottam, mivel minőségi kannás bort keresek. Íme a cikk, mert a válasz most is fontos:

Egyik barátom esküszik, és engem kért meg, hogy szerezzek italt a lakodalomra. Szeretnék igazán jó bort venni, de 30-35 liter körüli mennyiségben az üveges bor nagyon drága. A kannás borok viszont rendszerint ihatatlanok.

Ha valaki tud Pesten minőségi termelői borboltot, ahol 200-400 Ft közötti literenkénti áron tényleg jó bort adnak, válaszoljon. Szerintem ez másokat is érdekelhet, úgyhogy nem muszáj magánlevélben.

Előzmény: Stüszi vadász (427)
sasanz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 448
ahhoz előbb meg kellene kóstolni
Előzmény: alexandrosz (447)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 447
Nos, megpróbálok egy kis változatosságot harcba küldeni a készülődés okozta témahiány ellen.

Kérdésem:
Mi a véleményetek egy 1994-es évjáratú Chardonnay-ról? Mihez fogyasztanátok, való-e ajándéknak, esetleg társalgáshoz? Természetesen egy minőségi (Thummerer, Szőke, jófajta dörgicsei, stb.) borról van szó. Kiváncsian várom a válaszaitokat.

monnyatokle Creative Commons License 1999.09.29 0 0 446
KedveseMM!
Ha javasolhatom, próbáld ki a forralt bor helyett a _forró_ bort (az alkohol cirka 70 fokon kiforr a léből, és a legfontosabb hatóanyag távozik a gyógyszerből, ha félóráig főzöd). Legjobban száraz rizlingből vagy kástélyosból szeretem a f.b.-t, az obligát fahéj, szegfűszeg mellett érdemes kísérletezni az alábbiakkal: borókabogyó, kardamomimag, szerecsendió-virág, csillagánizs, gyömbér. Kellemes kúrázást! Pá!
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.29 0 0 445
Hmmm.., nem rossz. Én is szeretem és fogyasztom télvíz idején. Bár én csak fehér bort használok, borász barátom szerint fehér és vörös keverékéből a legjobb. De az arányok tökéletesen stimmelnek, kivétel az őrölt bors, azt nem teszek bele.
Tali
A tegnapi napon új jelentkező nem volt, ezért a tegnapi állás egyben a mai is...
Előzmény: eMM (444)
eMM Creative Commons License 1999.09.28 0 0 444
K(h)ukkucsss!

Heveny náthámat forralt borral kezelgetem.
Ahogy én szoktam.
1 rész vörösbor (asztali de nem kannás)
1 rész fehérbor (u.a. nekem a Durbincs Sógor almabor nagyon bevált)
1 rész víz. (fél-fél litert szoktam egyszerre belőlük)
Bele cukor (3-4 evőkanál)
szegfűszeg, szegfűbors (negyed zacskó)
1-2 fahéj,2 csipetnyi őrőlt bors.
Forralom kb negyed órát, tűzről le, a füles ibrikbe amiben iszom mézet citromlevet rakok.
Fél gyógyulás ,lassan jönnek a hidegek, időszerű lesz a dolog.

alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 443
Még egy fontos(?) kérdés:
A tali alkalmával viselünk majd kitűzőt, rajta a nick-ünkkel, vagy nem? Mert ugye néhány indexes talin ez volt a módi.
Vélemények?
zuzmo Creative Commons License 1999.09.28 0 0 442
A ertem, de a szombati eskuvoje ota nem mertem felhivni :-))) Mingya megprobalom...

zuzmo

Előzmény: alexandrosz (441)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 441
Ja és még valami:
Fónagy & Walter Vendégház
2600 Vác, Budapesti főút 36.

Ez itt a cím, kérem szépen, mielőtt valaki azt hinné, hogy csak ámítok...

Előzmény: alexandrosz (440)
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 440
A kérés jogos, röviden megpróbálom összefoglalni:
Ez a több mint 100 éves pince tulajdonképpen valahol a múzeum és a borospince, valamint egy borbolt keveréke. A tulaj hosszú ideje gyűjtögeti kedvenc borait benn. Mindig jönnek újak, egy-egy palackot azért eltesz a gyűteményébe azokból a borokból, melyek már nem lesznek többé kaphatóak. Ennek köszönhető az, hogy már a 22 régió több, mint ezer palack bora fellelhető nála, nem beszélve a másik pincéről, ahol jelenleg még 300 palack van. Én pl. mindig találok valami érdekeset, amire meg kell, hogy alkudjak azon nyomban...:o)))
Most is van néhány olyan érdekes bora, amit még sehol sem láttam ezelőtt. Vannak olyan ritkaságai, amelyeket nem szeretne eladni, de hosszas unszolás után időnként megadja magát...!
Véleményem szerint mindenki megtalálja ott, amit keres.
Mivel a héten benézek hozzá egyeztetés céjából (is), összeírjuk azokat a ritkaságokat, amiket fellelhetünk nála és azokat a borokat, melyeket szinte csak nála kapni.
zuzmo kolléga!
Nem a borral van a gond, a kérdőjel a +1 főre vonatkozik....:o)))
Előzmény: RobuR (438)
zuzmo Creative Commons License 1999.09.28 0 0 439
Mondom Szeremley keknyelu

zuzmo

Előzmény: alexandrosz (436)
RobuR Creative Commons License 1999.09.28 0 0 438
Alexandrosz!
Megis milyen helyi borokra szamitsunk? Irhatnal vmi elozetest!
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.28 0 0 437
Jónapot!
Változás nincs (eddig), szóval felhozom a topicot, mert elsüllyedt...
13 fő jelentkezett. Néhányan még tartoznak induló boruk nevével. Egyébként nem kötelező indulni a borkóstoláson, persze a helyszínen is lehet kapni majd jobbnál jobb és különlegesebb borokat. Érdekes dolgokat rejt az a pince, ezt tapasztalatból mondhatom.:o)))
alexandrosz Creative Commons License 1999.09.27 0 0 436
Az állás a nap második felében:
alexandrosz: Szőke Mátyás 1998 Chardonnay Barrique
robicsek: Szt. Donatus ('95 ?) Boglári Cabernet Sauvignon Barrique
RobuR: Takler 1997 Kadarka
sasanz - ?
Tamska+1: Vylyan Montenouvo Cuvee 1995 Barrique (Villányi Cabernet Sauvignon - Villányi Kékfrankos Cuvee)
vikoca
Xenor+1
zuzmo+1(?) - Szeremley kéknyelű
kaviat+1 - Rajnai rizling '97
Ezidáig kb. 13 fő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!