Bocs, lehet, hogy az erre szakosodott topicban kéne feltenni a kérdést, de megkérdezem itt is. Ti mivel szoktatok gyomlálni? Nemrég olvastam vhol, hogy létezik egy "acatoló" nevű szerszám, amivel örömmámor :-)) a gyomlálás. Magyar site-on képet nem találtam, a német weboldalon kettőt is. Egy Fiskars es egy Gardena márkájút. Vmi nem stimmel a zindexszel, mert nem tudom ide beilleszteni a képet. :-(
Ami bent maradt: kb. két tucat sárgarépa, (a meglepetésként kikelt néhány zeller), pár szál újhagyma, eper, málnabokrom... mondjuk a veteményes 3/4-e meg üres lett! :-(
Van valami ötletetek, amit még érdemes július közepén elvetni (és mondjuk augusztus végére vagy szeptemberre szüretelhető)?!
Közben megtaláltam a vetőmag zacskóját. Cukkini genovese (cucurbita pepo L. var. giromontina). Ezek szerint vmi spéci fajtát kaptam. :-) Jövőre megpróbálkozom a normál sötétzölddel.
Ha a tövén hagyod, csak félrenézel és máris tól nagyra nőtt.
Hát ezt tapasztaltam. :-)
Ha mégis megnőtt, állj vele bosszút a szomszédaidon és a kollégáidon,
Tegnap felajánlottam a 17 éves lányomnak, hogy vigye el önvédelmi fegyvernek :-))))))) (késő este jött haza) Bio-baseballütő. :-)
Az is lehet, hogy a jó szomszédok saját termésű magból adtak, ami kereszteződött egy tökkel
Zacskós "bolti" mag volt... Na mindegy, a többit majd igyekszem időben elkapni. Illetve lekapni a tőről. Én kis naív, azt hittem, a kisméretű valami külön fajta. :-)
Nem baj, hogy cirmos (létezik belőle sárga is), de az baj, ha hagyod nagyra nőni.* Ne legyen nagyobb egy salátauborkánál, amikor leszeded. Megmosva, keresztbe szeletelve kisütheted panírban vagy teflonban pici olajon. Pillanatok alatt megvan. Hűtőben, zacskóban elvan pár napig.
Ha a tövén hagyod, csak félrenézel és máris tól nagyra nőtt. Ha mégis megnőtt, állj vele bosszút a szomszédaidon és a kollégáidon, mert megcsináhatod ugyan tökfőzelék módra, de valahogy nem olyan zsenge. (-:)
Azt hiszem, tökféléknél természetes, hogy némelyik csütörTÖKöt mond.
*Az is lehet, hogy a jó szomszédok saját termésű magból adtak, ami kereszteződött egy tökkel.
Szia :) Nincs is gond a nappal, csak jó laza talajt, gyakori locsolást és nedves talajfelszínt kedvel. Cserépben kifejezetten rosszul érzi magát. A kánikulai időszakokat leszámítva azért lehet egy kellemes mikroklímát teremteni a kertben, én például paradicsomok és metélőhagymák között valamint 2 méteres tárkonyok védelme között tartom a görög bazsalikomot. Minden este és minden reggel meglocsolom, majd küldök róla képet...Idén a sok csapadék miatt elég "vadregényes" a kertem :) Frint
Cukkini ügyben kérdeznék. Eszemben sem volt nagy konyhakertet csinálni (friss kerttulajdonosok vagyunk), de sorra kapom a szomszédoktól a magokat, palántákat. :-) A cukkini már egész szép, bár kicsit furcsa: cirmos színű. És túl nagyra nő. Nem tudjátok, melyik az a fajta, ami sötétzöld, de vékony a héja, és már arasznyi méretben is ehető? Mi ezt szeretjük a legjobban.
Még vissza ehhez a cirmos cukkinihez: normális jelenség, hogy 2-3 darab megnő jó nagyra, a másik 3-4 meg egész kicsin, vékonyan összeráncosodik, mintha pudvás lenne? Pedig locsolom!
Szia :) Jövőre már 8 féle bazsalikomból lehet választani... A Red Rubin tényleg lassan nől, nagyon igényes a talajra, a vízre, és nem igazán rajong az átpalántázásért sem. Magas páratartalom mellett lényegesen jobban fejlődik.
A kép tegnap délután kelt, a növény viszont nemtommikor, mert a keresztúri piacon vettem egy bácsitól. Már bimbós állapotban volt. (A növény, nem a bácsi.)
Majd igyekszem magot fogni róla, mert már évek óta nem volt ilyen igazi bordóm. (Volt felemás levelű, lila virággal.) A zöldeket jó messzire vetettem tőlük, és azokat nem fogom hagyni virágozni.
Egyébként a szabadföldbe vetett zöldjeim már majdnem utolérték ezeket nagyságra, tehát természettől lassú lehet.
Egyébként már a pre-csinnnka időkben is szent növény volt, olajával kenték fel a régi görög királyokat (basileos, vagy efféle).
Fura dolog, hogy az egyik legkellemesebb illatú növény, de egy tartós arcüreggyulladás idején kifejezetten kellemetlennek találtam a szagát. (Tudtam, hogy a hiba az én készülékemben van, de akkor is...)
Köszönöm, még nem késő, mert nem volt rá időm egész múlt héten.
Ma fogok nekiugrani a kertnek, ha fizikailag bírom, akkor 6-8 órában, hogy minden meglegyen és szép legyen!
Úgyhogy még mindig ott virít a pár magasra nőtt saláta, akkor megy a komposztba, köszönöm! :-*
Bazsalikom-tanácsot is köszönöm, még jókor szóltál (sejtelmem sincs, hogy amiket lecsipkedtem, hol csipkedtem le, de majd figyelni fogok rá.
Annál is inkább, mert apával -hál'Istennek- megszerettettem a pestót, és most ezt fogjuk tömegesen gyártani, úgyhogy ezennel kis családunkban a "Bazsalikomot szent növénnyé nyilvánítom! Ámen!", innentől kezdve ugyanis ezek fejlődése fogja megszabni a pestó-gyártás gyakoriságát. :-)
(Hozzáteszem, az enyémek még mindig annyira picik és setnyék, hogy kb. még egy hónapig alkalmatlanok lennének rá.)
Éljen a drága OutdownS és a bazsalikom adománya! :-)
A bazsalikomnak mindig a hegyét csípkedd le egy elágazás fölött, akkor a hajtás kétfelé ágazik, és még bokrosabb lesz. (Még akkor is csipkedd, ha éppen nem eszitek, hogy ne kezdjen el virágozni.)
A felmagzott saláta a komposztra való és nem a salátástálba, mert ilyenkor már keserű.
Na, most látom, későn szólok, de mit tehetek, otthonról még mindig nem tudok belépni.
Csíkoslevelűből... ugyanilyen hercig kis lila virágai vannak... olyan széééép! :-)
Mondtam neked, hogy az egyik az első fanyar-kanyarban bedobta a kulcsot, szerintem megviselték az események, és pár nappal a beültetés után elkezdett barnulni-fonnyadni, a végén komoly temetési szertartás közepette kiszedtem és kidobtam a kukában. A másik viszont annál szebb, mert már a 2-3. napon tele volt élettel, látszólag jól viselte a megpróbáltatásokat, és most meg már egy bő hete virágzik... olyan szép! :-)
SALÁTA: itt állok kétségek közt vergődve, és arra fogva a lustálkodásomat, hogy tétova és bizonytalan vagyok... még mindig bent vannak azok a saláták! Mellesleg egész hétvégén nem voltunk itthon, tehát mivel csüt-pénteken nem csináltam meg (sebaj, helyette kitakarítottam a lakást és ablakot pucoltam), így még most is ott figyel. Látszólag jól néz ki, de ha esetleg már öreg vagy keserű a levele, akkor nem hagynám benne tovább.
Szóval még mindig élő a kérdés: felmagasodott salátával mit csináljak? Együk vagy ne együk? :-)
Az még mind semmi, de az életben maradt árnyékliliomod úgy virágzik, mint a rossebes! :-D
Majd holnap lefotózom és megmuti, jó?!
A mentás limonádé recepijét köszönöm, remek ötlet, Spanyolban ittam ilyet utoljára, de hozzátették, hogy nem is annyira spanyol ital, mint inkább mexikói(?). Mindegy, akkor a feltörekvő nemzedéket megnyírbálom, és felhasználom a "megropogtatott" szálat egy kis bevadításra! ;-)
OutdownS!
Olybá tűnik, életre kaptak a növénykéid, pár napja egyenesen állnak, képzeld, és a kissé hervatag levelük is gyönyörűen kisimult. :-)
Szóval átvészelték a nem azonnal elültetést. :-)
Úgyis akarok csinálni a jövő héten Pesto-t, úgyhogy valszleg ez is nyírbálva lesz, mint Thor mentája! :-)
FIÚK, LÁNYOK, KUTYÁK, MACSKÁK!
Nagy bajban vagyok, adjatok tanácsot:
a múlt heti esőzésekkor a salátám az egekbe nőtt, vastag szára lett és vagy fél méter magas. A levelek rajta normálisnak néznek ki, de most már pár napja azon filózok, hogy meg merjem-e így csinálni a leveleit salátának vagy dobjam ki?! Mondjuk a kiegyeléskor kiszedett és átültetett kis satnyák most épp kezdenek csúcsformába kerülni, de szerintem fejesedés itt se lesz már, csak szép nagyra megnőnek a levelek, aztán gondolom, egy ponton túl megindulnak felfelé.
Mi van ilyenkor?! Meg merjem enni?
Ja, és mindez SÜRGŐS, S.O.S., mert ha azt mondjátok, hogy szedjem ki, akkor holnap kéne kiszednem! Szóval ha reggel elolvas valaki, akkor szóljon már valamit, jó?! Örök hála! :-*
Az enyém a mosógép alá. Kétszer öblítettük át a mosógépet Domestossal, amíg rájöttünk a bűz nyitjára :)
Ketten szolgáljuk ki, úhhogy jó dolga van, lótetűt mégse fog. A kerti tavacskában látom néha hátúszásban tempózni a lótetvt, onnan tudtam meg egyáltalán, hogy nem minden elpusztult yardlongért a tücsköt kell hibáztatni.
Ha a komposzt alsó része finom erdeiföld illatú, akkor jól sikerült. Ha akad még benne fás darab, azt ki kell rostálni, és az újabb komposzt közé keverni. Jól beoltja.
Saját macskám csak gyerekkoromban volt, és majd nyugdíjaskoromban lesz, mert szerintem egy macs kiszolgálása teljes embert kíván. (-:) Láttam, anyu mit vesződött az övéivel - válogattak, turkáltak, egeret hámozatlanul nem ették (de be az ágy alá), viszont a lótetűt megfogták.
Köszi :) egyszer csak kibontjuk már azt a komposztdombot, lássuk hogy áll az alja :)
Pffűű, Cicák! Nekem is van 1, a kerten átjár vagy 6 kóbor, oszt mire megyünk vele! :) A zenyém konkrétan az egeret is csak azért fogja meg, hogy félholtan behurcolja a házba és ledobja az előszöbában, mielőtt a táljához vonul enni, a lótetvre meg rá se néz.
Furcsa módon homokra is az a gyógymód: minél több szerves anyag beléje, és a tetejére. (Az agyagot ezek lazítják, a homoknak viszont javítják a víz- és tápanyagmegtartó képességét.)
A tápanyag soha ne legyen könnyen, gyorsan oldódó műtrágya, mert már mossa is ki a víz. Istrállótrágyából csak a nagyon alaposan érettet szabad használni, szerintem legyegyszerőbb a zsákos marhatrágya. Alginit hozzáadása is segít (az olyan agyag- és mikroelemtartalmú ásvány).
A lótetű szerencsére nem jár mifelénk, de úgy tudom, a friss istállótrágyát szereti, aztán ha ilyet kapott a föld, még évekig tetvészkedik benne. Megmérgezheted, vagy tarthasz cicákat, amik megfogják.
Ha már ilyen jól kiveséztétek az agyagot, mondjatok lécci nekem valami okost a homokra is, nálam az van. Jó puha, de hamar éhezni-szomjazni kezdenek benne a növények, és keresztül-kasul imádja a lótetű :(
Gondoltam, hogy praktikus az a kerítéske, már én is gondolkoztam rajta, csak az a harsány zöld színe riasztott vissza.
Mustárral, spenóttal kapcsolatban igazad van, hamar le kell őket nyírni, amikor virágozni kezdenek. Mégis megalapozzák a takarást, és aztán jöhet rájuk mindenféle. (Talán elspórolhatnál egy kis füvet a ribizliktől.) A virágoskertben írtam, hogy az elnyílott virágok is jók mulcsnak (persze megdarálva). Ezen kívül a szomszédaimtól is szoktam füvet kapni (mert tudják, hogy én ilyen dilis vagyok), csak az a baj, hogy lassan rájönnek a hasznára, és megtartják maguknak...
Az agyagot ezexerint eltaláltam. Az ellen tényleg nem jó más, mint a sok-sok szerves anyag (bele és a tetejére).
Madárügyben nem a vetésre gondoltam - ott a macskák jelentik a fő veszélyt - hanem arra, hogy állandóan kotorásznak a mulcsban és kifötrik az utakra. (Azért lenne jó nekem is egy kerítéske - csak a színe... stb.)
Anyukád miatt fogadd részvétemet... Sok szép virággal emlékezz rá!
Először is: csak Molnárka ne sértődjön meg!!! Én csak dicséretnek veszem...
1./ Műanyag kerítés: randa, amikor nincs benőve, azonban nagy előnye, hogy öntözésnél igen jól tartja a vizet, ezért szavaztam rá, s bejött, mert a paprikás ágyás 1-2 5 literes kannával nedvesen tudom tartani.
2./ Föld: agyagos, erősen, nem feketeföld, igen könnyen kiszárad és akkor kő szilárdságú
3./Mulcsozás: eredetileg a mustárnövényke szolgálna arra, hogy takarjon (ill. a spenót); azonban mindkét növény nagyon hamar felmagzik, a nagyim nem használta, ezt egy biokertes könyvből vettem, de az német, ott a klíma lényegesen hűvösebb (volt akkor, amikor elkezdték ezt a technológiát), a fűnyírás eredménye pedig a ribizli bokraim alá kerültek, ki is írtotta a gyomokat rendesen
4./ Köztes utakra vettem fa járólapokat, de értelmetlenné vált, mert a körömvirág annyira árnyékol, hogy gyom alig van, az agyag pedig összetömörödött teljesen.
5./ Madarak: az egyik képen látod a zöld madárhálót? Azt terítettem le a vetésre és nem bántották
tanácsodra teszek a másik topikba is képeket.
Örülök, hogy tetszett a munkám; nekem nagy gyönyörűség. Most kezdhetek Anyukám emlékére is, most hagyott itt...
Nagyon tiszteletreméltó vállalkozás (én a nagymamám emlékére virágkertészkedek), úgyhogy megértlek.
A kertet 2x néztem végig, először csak a képekért, aztán feliratostul. Igazi biokert! Légyszíves ott is írjál róla, meg tegyél be egy-két koranyári képet, ahol még nem dzsungel, de látszik milyen jó vegyesültetésűek az ágyások.
A földed a "csupaszabb" képeknél elég száraznak és rögösnek tűnik. Agyagos? Az ágyások bekerítése jó ötlet (ha nem is szép a műanyag), így mulcsozhatnád az ágyást (és nem kotornák ki a madarak, mint nálam), továbbá mulcsozhatnád a köztes utakat is, hogy ne kelljen annyit vesződni a kapálással. Az ágyásba megfelelne a lekaszált fű, az utakra fakéreg, fanyesedék, de ha hozzá tudnál jutni egy-két bála szalmához, az is jó lenne.
Ezek a nagymamikák! Nekem meg virágaim vannak a nagymamám emlékére. Addig nem éreztem igazán otthonnak a házat, ameddig nem lett portulám, klemátiszom, és nagy, égszínkék délignyílóm körülötte.
Valamikor az ősszel írtam, hogy elkezdtem egy kis konyhakertet csinálni, a nagymamám emlékére és a magam gyönyörűségére. Most úgy látom, hogy talán megmutathatom az eredményt, amit eddig elértem.
Ha tanácsotok van szívesen veszem, mert nem biztos, hogy jól csinálom.
Egy kis minta a képekből:
...és a többi ebben az albumban, ha sikerül a link:
Elmentem megnézni (eddig lekötött a saját bajom), tényleg anakronizmus. Talán, ha kissé helyrerázódott az egész (már megint optimista vagyok?) szólhatunk, hogy írják át.
Más: a "Kertészet"-nél a cím mellett van egy vízcseppnek látszó valami, az mit jelent? (Öntözzük a növényeket?)
A "világi nevemet" még a házasság kénye-kedvéért sem változtattam meg, pedig akkor még csak vagy a -né vagy a lánynév volt. (-:)
Mindenesetre örülök, hogy tajtékzásom immáron fékezett habzásúvá változhatott.... (Hiába, valami káros szenvedélye csak kell hogy legyen az embernek - én bevallom, fórumfüggő vagyok.)
De egyetértünk, ez a csicsás külső nem kárpótol azért, hogy az egész olyan áttekinthetetlen lett.
Pl. egy apróság: most akkora a hozzászólásablak, hogy éppen nem lehet látni, mire válaszolok... Emlékszel még a régi időkre, amikor válaszkor nem csak azt az utolsó egyet lehetett látni, hanem rendesen vissza lehetett nézni a topicot? Nagyon sajnáltam, hogy megszüntették, szóvá is tettem (de természetesen hiába).
Talán az az egy értelme lesz az egésznek, hogy elriasztottak egy csomó embert, és akkor kisebb lesz a forgalom és gyorsabb lesz az Index?
Javíthatalan optimista vagyok? (Mindenesetre Molto Furioso megmarad tartaléknak, lehet még arra ok!)
(-:)
A hozzászólás elküldése előtt elolvastam és elfogadtam a jogi szabályzatot. Háthogyafenébene! Minden egyes alkalommal... (-:)
Fura, hogy bár engem elvakultan indulatos tinónak neveznek, amiért ilyeneket mondok, ha kimondom, valamiért mégis sokan csatlakoznak hozzá :)
Legalább ennyire fura, hogy nekem első perctől kezdve működik minden (najó, Kedvencek eleinte, meg ilyesmi, ami senki másnak sem, az nem), még a beállításaimat se kellett állítgatnom, kapásból publikus volt a mailcímem, egyből tudtam képet linkelni, és sosem akadtam fenn a várakozási időn (vagy nem várakoztatnak, vagy én vagyok olyan rohadt lassú, hogy sosem próbálkoztam 5 percen belül:)
Ettől függetlenül a dizájnt nem bocsájtom meg nekik, de minimum a kereteket nem. És főlegdenem azt, hogy az egész tesztelési időszak alatt, de még a váltás utáni egy-két napon sem voltak képesek egy rohadt választ beböfögni ezer kérdésre sehova, a dizájnosba meg azóta se. A T. Szerk! fórum bemutatkozója ez: "Mondja el mit gondol rólunk ..." hát én komolyan vettem.
Ugyanazért, amiért te azt kívántad, hogy fordulnának fel a nevük napján... (-:)
Csakhogy én ezt nem tudom az eredeti nevemen kívánni, mert azon azt az egyszem hozzászólást tudtam beírni, ami itt van alább, Csinnkának. Aztán szőrén szálán eltűntem... (nem fogadja el a bejelentkezésemet). Panaszlevelet már írtam, Wágner úrnak nyafogtam, de még mindig újonc vagyok, csak ötpercenként írhatok, és az ő ötpercük hosszabb mint az enyém.
És mindezt azok után, hogy nemrégiben kinyiffantották a táramat, még azt se hevertem ki...
Úgyhogy Csinnka ne légy vígasztalan, az én vagyok... (Továbbá GRRRRRR!!!!!!)
A menta az már csak ilyen :) Nyírd meg, akkor rövidebb lesz, és szétágazik, aztán meg megint az egekbe tör. A lenyírtat megszáríthatod teának, frissen meg díszíthetsz vele ezt-azt. A mi kedvencünk a mojito limonádé ( palack ásványvíz sok belefacsart citrommal, kevés cukorral vagy anélkül, a palackba pár órára beletunkolunk egy hosszú szál friss, megropogtatott mentát.)
Palántából nem emléxem már, mit vittem neked, de ha fehér padlizsánt, akkor vigasztalódj, mert nálam is roppant lassan fejlődnek, most olyan 15 centi magasak.
A málnát lekvárnak, meg fagyasztani szeretném. Nálunk is veszett nagy termés volt már, eddig 9 szem :) Lehet, hogy kemény munka leszedni, de szerencsére, szedve árulják, jövő hétre talán már meg is lesz a forrás, itt a szomszédban, Szadán.
Lent felsoroltakból valamiért úgy érzem, hogy még mindig nem unatkozol otthon :) Csók a kisebbik pasidnak! :)
Vigasztalan vagyok, amiért elkerültük egysmást. (Bébiúszni voltunk.)
Bazsalikákokat elültettem, köszönöm szépen, nagyon örültem neki, főként, mert rákaptunk a pestóra (én, de majd apa is rá fog, ha ezt kap mindig vacsorára, nem igaz?), ahhoz meg ugye sok bazsalika köll. Enyiméje fűszerkertben is van bazsalika... már majdnem egy centisek! :-D (2 hete vetettem... lehet, hogy későn?!)
Az bizony nagy kár, hogy nem lehet (zöld)babot a borsó helyére vetni, mert azt terveztem, bevallom. Sajna a paprikákokat már vagy 3 hete elültettem, 10 tövet vettem, úgy tűnik, mindegyik él, ennél többet meg nem akarnék...
THOR drága! :-)
Te is kapsz egy kis helyzetjelentést:
Mentád már a egekbe növi magát! :-)
Egyik árnyékliliom elhaláloza, a másik viszony gyönyörű, és most fog virágozni!
Kis palántáid (közül a túlélők) vagy nagyon lassan érő típusok, vagy stikában ezek is tönkrementek... mert élnek, de az istennek sem akarnak növögetni-fejlődni! :-(
Oszt minek neked annyi málna?! (Kit akarsz bevinni a málnásba?) Mondjuk málnabor és málnalekvár=nyammmmm! :-)
Nem zrikaként, de én most szedtem le a málnabokrunkról az első adag beérett málnát (nem túlzok: vagy 10 szemet... gondolhatod, kettőnkre számolva... volt nagy habzsi-dőzsi)! :-DDD
De azért megmondom őszintén, elég strapás lehet ezt nagyban leszedni, mert tüskés és szúr, mint a rossznyavalya! :-/
Köszi, Roszics!
Azt hiszem, már csak jövőre vacakolok vele (mármint a fekete-fóliázgatással). :-)
Nem dicsekvésképpen, de akkora szem epreim teremnek, de akkorák!!!
(kb. feleakkorák, mint a málnám... jelzem: a málna normál méretű, kb. 2 cm-es)
"Ezek után a zembör már sutba dobhatja a nagy keservesen összeszedegetett HTML-tudományát?"
Az egyáltalán nem biztos, mert nézd meg pl. borzimorzi mit szenved a képfelrakással....
Véleményem szerint ez most jó sz@r lett, de legalább semmivel sem gyorsabb mint előtte volt.Ezt az oldalt is negyedszerre vette be, előtte csak hibák voltak
Gyerekek, mikor csinálták ezt az új fazont? Pár napig nem fórumoztam, és csak nézek, mint bornyú az új kapura... Különösen azért, mert én alapból Netscapet használok, és azon nem jött elő a hozzászólásszerkesztő.
Na mindegy, Csinnkának ígértem pár dologra választ (levélbeli kérdésekre):
- Nagyon helyes, hogy a spenótgyökeret bennthagytad. Másodveteménynek először is zöldbabot ajánlok. Gyorsan kibújik. és hamar terem. Én most vetettem egy újabb sort a kievett újkrumli helyére.
- Nem baj, ha a salátád nem fejes. Tudom, úgy mutatósabb a tálban, de egyszer az anyósom meztelencsigástul tálalt ilyen mutatósat, és azóta én a legfejesebb salátát is leveleire szétcincálva mosom meg, aztán ficnikre tépkedve tálalom. Így biztosan nem kerül bele undokság, és nem kell késsel-villával hadakoznod, hogy hozzájuss.
- A borsóra nem érdemes várni, de ne húzkodd ki, hanem csak vágd vissza, és hagyd a gyökereit a földben (tudod, a gyökerein élnek a nitrogéngyűjtögető bacik, jó lesz az a földnek). A borsó helyére nem jó a bab, de palántázhatsz oda zöldpaprikát (a hétvégén még bőven volt a keresztúri piacon) vagy vetheszt pl. céklát, vagy cukkinit. Ha érdekel, kaphatsz tőlem bazsalikomot is (és akkor bazsalikod lesz), vihetünk a rózsaszínekkel együtt.
Ezek után a zembör már sutba dobhatja a nagy keservesen összeszedegetett HTML-tudományát?
a spenót, saláta, retek a sok napfény hatására felmagzik, ezek után az eredeti célját tekintve használhatatlanná válik. ezért kell bazi korán elvetni őket, hogy nyárig lehessen aratni. ha árnyékba veted, az is segít egy kicsit.
ősszel természetesen ugyan ez a helyzet, tehát akkor vesd el a magokat, hogy októberre legyenek ehető állapotban a zöldségeid. a salátát érdemes palántázni, akkor nem foglalja feleslegesen a helyet.
az eper alá érdemes fekete fóliát teríteni telepítéskor. nem gazosodik, nem gyökereznek le a sarjak, és főlegnem lesz sáros az eper, mellesleg a föld sem szárad ki alatta. Két évig nyüglödtem az eperágyással, idén fóliáztam, és össze sem lehetett hasonlítani az eredményt.
üdv
sonnéék, lécci mondjátok meg, hogy ez csak amolyan informatív kérdés volt, vagy tudtok konkrét helyet, ahonnan lehet szerezni málnát? Lécciléccci, nekem nagyon kellene sok!
(Írok mélet is, nehogy elkerülje a figyelmeteket:)
Köszi szépen! Csepel jobban hangzik, mint Érd (főleg Rákoskerthez képest)! :-)
Szépek voltak? Édes? Nagyok? Egészségesek? Szerinted érdemes még most is kimenni?
Mert én utoljára 10 éve szedtem magam, azóta kicsit elkényelmesedtem.
Pedig egy 10 kilót biztos lekapkodnánk a családnak (anyós, anyám, húgom) és magunknak (esetleg egy kicsi még lekvárnak is jutna). Hmmm... nyammm! Kis adagokban és folyamatosan szemezgetni meg itt a miénk... a kis szerény méretű bogyóival! :-)
eccerű: soroksári úti obi mellett jobbra (asszem kvassay út) csepel felé, és majd kb 1,5-2 km után mielőtt beérnél csepel city-be balra már látod is a fenéküket ég felé emelve tevékenykedő embereket, valamint a szeddmagad feliratot. 280 ft / kg, de ha 10 kg fölött szedsz (mi 35-öt szedtünk 4-en kb. 1,5 óra alatt), akkor 250.
alternatív helyek: spéci tudakozón kérdezte asszony, hogy hol van szeddmagad, felhívta a megadott számot, és ott egy nő elmondta nagyjából az összes lehetséges helyet - mindet ők menedzselik. ezt a csepeli helyet javasolta abban a pillanatban, de van érd környékén is.
Cickámédes,
és mikor lesz belőle növényke? Mert a szomszédom beszélt valami másodszüretről, ezért vagyok megzavarodva. Lehet nyáron úgy vetni, hogy ősszel abból szedhető spenót legyen?
Sonne!
1. hol volt pontosan ez a szedd magad, és mennyiért szedtétek magatok(at)? :-)
2. köszi, már megtörpént a "szalmázás", remélem, tényleg jó lesz! :-)
micsurinok és micsurínák, egy gyors tesztkérdés: a málna kishazánkban mikor fordul termőre? ideálisan a nógrádi (vác, szob környéki) terület érdekelne. nem kell napra pontosan, elég +/- 2 hét pontossággal :)
Köszi mindkettőtöknek! :-)
Meglátom, mit tehetek... lenyírt fű hegyekben áll a kert végében egy elrejtett zugban, éppenséggel már eléggé megszáradhatott a teteje, megpróbálom.
Igen, úgy tűnik, hogy a jelenlegi termés fele dögrováson van... még tele van kis zöld eprecskékkel, meg egyik-másik tő virágzik, tehát van esély, szerintem érdemes megpróbálni. Köszi! :-)
Thor tanácsát javaslom én is, kiegészítve azzal, hogy szalmával is szokták felszórni az alját. Egyébként ilyen nedves idő mellet, mint az idei, nehéz bármivel is megakadályozni, hogy tönkremenjenek a földre lógó eprek.
Eperföldeken láttam azt, hogy az alját a sornak vastagon felszórják faforgáccsal, így tuti nem lóg a földre, és az is nagyon tetszett, hogy egyetlen eperszem se lesz sáros. Meg a gyom se tud kinőni közte. Szerintem a célnak ugyanúgy megfelel a szalma is, ha forgácsot nem tudnál szerezni, vagy - ugyan nem epernél, de én ezt alkalmazom - fűnyíráskor a fűnyesedék a kosárból.
További helyzetjelentés:
Kiszedtem a retekek 80-90 %-át... a pirosaknál elég jó volt az arány, kb. egynegyede-egyötöde a satnya, kidobandó. Összesen talán ha 3-4 volt megrepedve, sajna ennél több volt az, ami már tisztítás közben érezhetően kemény (gondolom, fás). De a jó fele még zsenge vajretek, és egyetlen egy gukacos nem volt köztük! :-)
Ennél gukacosabb a hagymahelyzet. Bár még nem "indultak meg", de képzeljétek, kivétel nélkül mindegyikben volt. Ez olyan, mint a cseresznye, megterem benne?! :-O
Úgyhogy úgy döntöttem, ma a maradék hagymákokat is kiszedem, mert szerintem pár nap múlva ezek a beköltözött fekete kis dögök elindulnak a hagymába, akkor meg fújhatom, nem igaz?! :-(
Saláta nagyon szépen fejesedik... az egyeléskor kiszedett, újrapalántázottak is kezdenek magukhoz térni és most már a kis satnyaságból kb. duplaakkora, majdnem tenyérnyi méretű levelecskéket növesztettek. Még egy kis napsütés meg eső, és szerintem jövő héten azok is befejesednek.
Borsó elvirágzott, és most kezdenek rajta nőni az első hüvelyek! Nagyon izgi! :-)
A sárgarépámnak is virít már a zöldje, a zellerek azonban egyáltalán nem keltek ki! :-(
Az eperrel mit lehet kezdeni, hogy ne érjenek le a szemek a földre? 2-3 szép érett darabot tudtam leszedni, de legalább ennyi volt alulról penészes! :-(
SPENÓT ÜGYBEN NINCS TANÁCS SENKITŐL??????? :-(
(Asszem, kikapálom... tuti, hogy ezeken már nem lesz szép spenótlevél.)
Hahh, épp elcsíptelek gépkikapcs előtt! :-)
Köszi az infókat, akkor babot vetek (és retket kiszedek). Egyébként érdekes, hogy gyönyörű lett a retkem: kukactalan, arányaiban kb. 5-10 %-a repedt meg, talán ha összesen 6-7 db, és több mint a fele relatíve szép nagy. Hát ez nagyon bejött. :-)
(Lehet, hogy az idei, frissen hozatott föld tette? Lehet, hogy még nem fertőzött? Lehet, hogy egy kis idő, amíg a dögök belakják? Mondjuk már jövőre? Hahhaaaa! Csakhogy én ősszel talajfertőtleníteni fogok a biztonság okáért.)
A retket, ami megnyúlt dobd ki.Nem segít a csipkedés.A többit is gyorsított tempóban enni, mert megfásodik, illetve szétreped vagy pudvás lesz.Ilyenkor lopjuk be magunkat a szomszédok kollégák szivébe, mert szétosztogatjuk a felesleget.
Spenótról tudásom nincs, csak annyi, hogy ehetetlen növény.Arról majd más.....
A babot nyugodtan elvetheted, az melegkedvelő.Utoléri magát.
1. A RETKEIM kb. egynegyedénél-egyötödénél most a nagy esőzések alatt irgalmatlanul megnyúlt a középső szár, virágba borult az egész nyavalya... miközben az alja egy kis korcs gubics maradt.
Mi a teendő?! Szedjem ki és dobjam ki (szinte ehetetlenül kis gubics a gumója)... vagy pedig vágjam le a tövénél a zöldjét és várjam, hátha meghízik alul?!
2. Hát végül is két adagot tudtam leszedni a SPENÓTról, most már azok is magasak, a leveleik nagyok, és valahogy olyan gyűröttek (virágzás is megindult). Ilyenkor mi a teendő?! Kikapálni és kidobni, vagy ezek a növények még teremnek valamikor valamit?!
3. Zöldbabot érdemes még elvetni?
Elfelejtkeztem róla. :-(
Szia CsinnKA!
Nálunk is szüret van teljes gőzzel...
Zöldhagyma még maradt 2 sornyi, retek most fut le a saláta valóban megvédte, a spenót mélyhűtött állapotában is van már (arról az összesen 4 fm-ről...) és ettünk is belőle rendesen.
EZ az őszi vetés volt, a tavaszi most fog a jővő héttől.
Az ősz spenót között már ott a káposzta...
Kikelt a zöldbab, virágzik a paradicsom...
No, szóval kell egy album nekik a táron...
Valóban isteniek...
:-)))
Mézontófű
Basszus-basszus, az enyiméje meg még csak nem is virágzik! :-(((((
Igaz, most lett kikarózva... meg kitakarítva körülötte.
Szerintem nagyon későn érő típus... azé' remélem, lesz belőle valami! :-)
Thor!
Olyan csiszta lett a veteményesem, hogy ha most látnád, elájulnál... szinte patikasteril... alig 3 napi munkámba került! :-)
És a salátákat is végre szétpakolásztam, mert ahol ritka volt, ott már fejesedik, abban a bizonyos első ágyásban meg akkora volt a tömegnyomor, hogy nem tudott szegénykém fejlődni.
Jelentem, a retkem és a hagymám egyelőre kiállta a próbát: eddig kb. 10-12-t ettünk meg mindegyikből, egyetlen egy retek volt kicsit megrepedve, a többi lexikonba való szépségű, és sehol egyetlen kis gukaccal sem taláxtam. :-)
És olyan jó érzés volt saját termést enni! :-DDDD
Jövő héten már a spenótból is leszüretelhetem az első adagot, szép nagy leveleket növesztenek, és a kicsit lemaradottak is nagy iramban hozzák be a lemaradásukat! ;-)
Érik a szőlőborsó... :-) (+egy kép a rohamosan növő cukkiniről, meg egy összkép a biomasszáról) :)
csinnn!
Nagyon formás kis retkeid lettek! Próbálkoztam már én is vele, de ahhoz itt nagyon tömörödött, kemény a talaj, sose lett szép gömbölyű, így felhagytam vele. :-)
Asztamindenitnekije! Az ott VALÓDI retek?
Én egyszer próbálkoztam olyannal, nem tom mi ette vagy mi tette, de az egész, úgy ahogy volt, szőrén-szálán eltűnt.
Na, csinnnKA asszonyság leszüretelte az első termést:
ittend van 2 kép róla (földes + megmosott állapotban). Zsenge volt és finom... és hogy a sajátom... meg hogy bio... gukac nem volt bennük... egyelőre rendben van a termény! :-)
Jelentem, az 1. ágyás kipipálva = a munka egynegyede elvégezve!
Kiváncsi vagyok, hogy mennyire leszek nyomorék, lesz-e erőm nekiugrani a 2. ágyásnak! :-)
(Megjegyzem, a munka végeztével meg is állapítottam, hogy ronda dagadt disznó vagyok... megmámég a tetejébe öreg is.)
Retkek, hagymák, eprek szépen nőnek! :-)
Salátát lefotóztam, mert szakmai kérdésem lesz... holnap, ha feltettem a fotót.
Most lefekszek gyorsan!
Thor drágám!!!
Hát eljött ez a boldogító nap is?! :-)
Kedden vagy szerdán sok-sok szeretettel várunk!
Hány óra körül jössz?
(A csinnnka-kukacom haza van irányítva, úgyhogy csak klikk a topicban az e-mail linkre, és már kapcsolatban is vagyunk.)
OutdownS!
REmélem, megkaptam a REmilem!
(majd vedd észre!) ;-*
csinnnKA drága!
Jövő hét elejefelé (H-K-Sz) meg lehetne kukkolni titeket valamikor? Azért nem mélást írok, mert mostanában végképp nem tudom, hogy melyiket olvasod.
Ne keseríts el :(((( ilyen alapon nekem soha nem fog teremni semmim? Minden évben megdöglik valami nálunk :(((((((
Ez, amit küldtem neked, egy kb 20 méteres keritésmelletti sorban (sövénypótló idénre, amíg meg nem nő a valódi) az egyetlen fertőzött egyed legalsó levele, a fentebbiek ezen is szépek. Azért küldtem ezt, mert ennek van szép nagy levele és jól látszik.
De ami a kert másik részében, az ágyásban van, azok közül a legtöbb inkább holt mint élő, az is igaz, hogy azokon rágások is vannak és fekszenek.
amúgy nem akarlak elkesírteni, de ilyen fertőzöttség esetén nem tudom mennyire fog használni akár a Kasumin is...:-| mondjuk nem tudom, hogy a többi egyeded mennyire fertőzött...
Thordrága!
Kapazinnak hívják a kapát is "tudományosan"! :-DDDDDDDDDDD MOndhattam volna kaszát is, de egy nő ne kaszáljon, a kapa még csak-csak elmegy...:-DDDDDDD
Nah, jelentem az agronómusok tanácsaival vigyázzunk :)
Lementem a kertészetbe és kértem Kapazint. Volt. Mielőtt megvettem, megolvastam jól, aszongya gyomirtó. Visszamentem a bácsihoz, mondom neki: ez tényleg az? Aszongya, de még mennyire. Mondom neki, jójó, de nekem mozaikvírusra kell. Mire ő nagyokat nevetett és aszonta, arra is jó, de babostól, amúgy a szer neve Kasumin. Babban egyébként fenésedésnek hívják. És adott vala nekem Kasumint, amin fel vagyon sorolva egy halom kórság, köztük a mozaikvírus és babfenésedés.
Thordrágám!
Megnéztem a bableveledet, amit küldtél - ez olyan mozaikvírus, hogy tanítani lehetne. :-((((( Egyetlen ellenszere van, ez pedig a Kapazin.... :-| Sajnálom! De tedd meg, mielőtt mindenedet megfertőz!!!
Az enyém is sárga levelű!Kintre vetettem, tehát nem hideg-meleg téma.
Mivel még nem volt, azt hittem ez ilyen!
Akkor lehet, hogy az enyém is megmurdel??????????
Beírom ide is, mert a Tanács kerestetikben le se tojnak:
SEGÍTSÉÉÉG! A gyönyörű yardlong beanjeim némelyike, amiket múlt héten ültettem ki, furcsán viselkedik. Először az erek mentén fehéredett el a levele, majd az egész kisápadt és a növény elfeküdt :((((((( Tetűnek, gombának semmi nyoma, mi lehet? Mit tegyek, hogy nehogy elpusztuljanak?
Azabaj, hogy mára még többen néznek ki rosszul és szörnyen aggódom!
Nekem a borsó okozott csalódást. Rengeteget vetettem, de nem túlzok, kb. 5-8 tő van összesen! :-(
(Mellesleg: a növény milyen magas "korától" illik kikarózni? És milyen magas legyen az a karó?!)
Nem, csak éppen a 144-es sorszámot három körre bérbe vettem! Most már viszont tényleg nyugovóra térek, mert a hét első felében kell (jó)pár órát kapirgálásra szánnom, nem árt aludnom egy keveset! :-*
OutdownS!
Már folyamatban van a dolog, perpill csak azt kell eldöntenem, hogy a fél tucat honlapom közül (na jó, ez túlzás) melyikre rakjam fel. Majd eldöntöm, és értesítelek! Addig is, ha érdekel, kaphatsz tőlem esetleg egy jó kis sk. gyártmányú táblicskut "mi mire jó, mennyiért" tartalommal. ;-)
(Látod, arra nem is gondoltam, hogy ettől fiatalodok!)
Thor drága!
Ami késik, nem nyúlik!
Majd csak elgyüssz már hozzánk dögönyözőbe, majdnemcomcédacconykám, oszt akkor kedvet kapsz a babázáshoz. Tudod, hogy mi kell hozzá, ugye?! BAB+VÍZ! ;-*
(ha hétköznapokon napközben ráérsz, tényleg beszéljünk róla, örülnék neked... csak jóelőtte szólj, hogy a veteményesemet kigazoljam, mert most szégyenkeznék nagyokat... és a héten már nem is lesz rá időm, úgyhogy 7főn kénytelen leszek az egész napot napszámos üzemmódban tölteni)
OutdownS!
Már folyamatban van a dolog, perpill csak azt kell eldöntenem, hogy a fél tucat honlapom közül (na jó, ez túlzás) melyikre rakjam fel. Majd eldöntöm, és értesítelek! Addig is, ha érdekel, kaphatsz tőlem esetleg egy jó kis sk. gyártmányú táblicskut "mi mire jó, mennyiért" tartalommal. ;-)
(Látod, arra nem is gondoltam, hogy ettől fiatalodok!)
Thor drága!
Ami késik, nem nyúlik!
Majd csak elgyüssz már hozzánk dögönyözőbe, majdnemcomcédacconykám, oszt akkor kedvet kapsz a babázáshoz. Tudod, hogy mi kell hozzá, ugye?! BAB+VÍZ! ;-*
(ha hétköznapokon napközben ráérsz, tényleg beszéljünk róla, örülnék neked... csak jóelőtte szólj, hogy a veteményesemet kigazolja, mert most szégyenkeznék nagyokat... és a héten már nem is lesz rá időm, úgyhogy 7főn kénytelen leszek az egész napot napszámos üzemmódban tölteni)
csinn, ha már fiatalodást emlegetsz... Azt hiszem a bemutatkozásod szövegén módosítanod kellene, mert vannak már a dekupázsnál újabb szenvedélyeid is. (-:)
A másik topicodba nem akarok belebonyolódni, de szívesen vennék valami tájékoztatást. Pl., ha neked működik a TÁR, egy könyvtárba feltehetnél dolgokat, (esetleg jelszóval védve?).
CsinnnKA,
ha vigasztal én sem tudom mindig megkülönböztetni a növényeket. Egy jó régi biosban azt olvastam, hogy mustármagot kell vetni, mert az kel ki leghamarabb, így legalább a sorba nem turkálok bele. Ezt is tettem, a mustár már 20 cm-es, közte a saláta és a cékla is kibújt.
A mustárt csak le kell vágni és otthagyni zöldtrágyának.
Másodvetésnél alkalmazhatod. (Mustármag a Horváth Rozi konyhája féle)
Nem müxik a tár, különben feltenném.
Mézontófű
Aromás növények (pl. kapor, borsikafű) már icipici korukban is árasztják a rájuk jellemző illatot. Egyet áldozz fel, morzsold szét az ujjad között, és szagold meg.
Petrezselyem: két kis hegyes, sötétzöld levélkével kezd, amik kétfelé állnak. Ha pár napot vársz, akkor megjelenik egy harmadik, ami már petrezselyem-formájú.
A magvetések között legszorgalmasabban a tyúkhúr szokott kelni. Ő halványzöld, kereklevelű és nem aromás - mire megleled, általában már legalább négy levélkéje van, kereszt alakban helyezkednek el. Állítólag jó salátának, ha valakinek van türelme tisztogatni.
Aztán számíthasz disznóparéjra, ami úgy néz ki, mint egy mini-spenót, a leveleinek az alsó fele vöröses.
Aztán kel már az az utálatos széleslevelű fű, attól mielőbb meg kell szabadulni, mert nagyon odakapaszkodik.
Thor!
Úcccceretem, hogy olyan kis gondos + okos vagy! :-*
Pireisz!
Igen, ezen a homokkal keverésen már én is gondolkodtam. (Igaz, későn, mert addigra már javában a földben volt.) Na, talán majd jövőre. És az is biztos, hogy a zsenge "salátakezdemény" (is) finom lehet szendvicsekhez, salátákhoz.
ÜLTETÉS: honnan tudom, hogy mennyire ültessem mélyre a kiszedetteket? Oké, billegnie kell. De akkor a szél nem fogja kitépni a földből (mondjuk az ültetés napján vagy másnapján, amikor még friss és relatíve laza a föld körülötte)?!
Kiváncsi vagyok, hogy a csigák mennyit esznek meg belőle. Bár mostanság nincs invázió, azért egy vagy két betolakodót mindig találok a veteményesben! :-(
Amíg az üvegházam ért valamit, én is így csináltam ott, aztán már februárban tudtunk salit enni, igaz kicsit, de legalább zsenge volt....
A sorjelzést salimaggal én is tanultam tavaly
a salátával úgy csinálom, hogy október környékén vetem a magot a palántázó tálba, amit keltetőnek hívok, de van valami hivatalos neve is. 4-5-6 centisen a fagyok előtt kimennek a kertbe, úgy hogy alájuk fújjon a szél (ahogy mondtátok), ott elvannak télen, áprilisban pedig lehet zabálni. múlt héten salátát salátával ettünk, mert lassan már kezd felmagozni.
februárban viszont a répa mellé megy saláta is sorjelzőnek, amit 5-6 centis korában kipalántázok a répa közül. (8-10 db-ot)ebből eszünk majd május végén.
ezek néha a gyümölcsfák tövébe kerülnek, csak permetezéskor le kell takarni őket.
így elég jól el lehet nyújtani a szezont
Én pont ilyen meggondolásból vetem előbb palántázótálba, és csak akkor ültetem ki, ha már kinőttek és látom, hogy milyenek. Oszt meglátjuk, hogy sikerül! :)
Sziasztok!
Ha nem veszitek rossznéven: Én nagyon jó ötletnek tartom, hogy kaporral keverik össze a salátamagot, de van olyan aki homokkal, vagy ragasztóval, hogy valamilyen módon megakadályozza a sűrű ültetést. Persze ezt igencsak öntözni kell utána.
Olvastam valami biós könyvben, hogy nem kell kidobálni a kiegyelt palántákat, mert azt vígan meg lehet enni pld. kenyéren, apróra vágva, vagy el lehet külön palántázni.
Azt mondják a régi öregek, hogy a saláta szereti, ha alá fúj a szél, ezért nem szabad mélyre ültetni.
A csigák ellen meg jó egy kis homok alája, de ajánlják, hogy sárgarépával és hagymával vegyesen ültessük. Én ki is próbáltam ezt, de a hagymás ötlet csak úgy jön be, ha azt külön sorba ültetem, mert a hagyma sokáig ott van és nem nagyon hagyja a zöldséget, salátát nőni.
Kösziiii! :-*
(Ja igen, a kapor és a petrezselyemmel is ugyanez a helyzet, icipici zöld növénykék tömegével, de nem egyformák, tehát valamelyikük gyom, valamelyikük meg a vetett fűszernövény. Felmerül ugyi a kérdés, hogy "melyiket szeressem"?! Jahajj!)
szia,
egyelni úgy kéne, hogy kicsippented a felesleges növényeket a többi közül. törekedve az erőteljesebbek megmaradására. célszerű az elején csak nagyolva, óvatosan végezni a műveletet, pár nap múlva aztán lehet finomítani.
hétvégén a látogatóban járó jóanyám kitakarította a már felszedett spenótok helyén zöldellő "sárgarépákat", mert kiderült, hogy gazok vótak. (hogy óvtam őket).
kicsit fura is volt, mert nem szoktam a spenót közé répa magot keverni, viszont még az illata is répás volt. erről ennyit.
könnyeben felismered a sorokat, ha a lassan kelő
(répa, zeller, petrezselyem)magok közé saláta, v. retek magot keversz. majd meglátod, hogy sokkal könnyebb így
Jaj, ez a "saláta-átültetés" nagyon jó ötlet. Ha csak néhányat is meg tudok így menteni, már megérte, nem igaz?
Akkor asszem, nekiállok, mert a fátyolfólia alatti már bőven meghaladta a 2 centit, legalább 4-5 centi, és elkezdett dúsulni (biztos van rá szebb szó: mondjuk "fejesedni"). :-)
Na, asszem a répás ágyásnak akkor annyi. Mert a többinél azt néztem, hogy a növénykék nagyobbak, mint a gyom, ráadásul van sor. Valahogy ennél az utolsónál (sárgarépa, zeller stb.) egyszerűen nem lehet megkülönböztetni a haszonnövényt a gyomtól! :-(
Egyszerre bújtak ki, egyformák, ha tudnám persze, hogy hogy néz ki a zöldség, akkor esetleg lenne remény, de így nincs! Majd meglátjuk! Mindenesetre, akkor max. holnap salátázgatok egy kicsit. Sok szabad helyem nincs, de azért vannak még tartalékaim, ahová majd babot-zöldbabot akarok vetni, de előtte pár hétig még fejesedhet ott a saláta! :-)
Most nevetséges dolgot fogok kérdezni, ezért csak halkan merem a füledbe súgni: hogy kell egyelni?! :-)
Úgy értem, milyen mélyre "ássak le"? Meg aztán van nekem egy célszerszámom, én dinnyelékelőnek hívom, de valójában tarackok gyökeres kiszedésére van kitalálva... mondjuk azzal finoman alányúlok és kiemelem? Vagy inkább kislapáttal? És így most már mekkora távolságokat tartsak a bent hagyott salik között? 10 centi? vagy kell a 20 is?!
A sort felismered?
Mert akkor azt hagyd békén, körötte dolgozz.
Ha nem ismered fel, akkor pont ua. a bajod, mint nekem szokott.Én sem mindig ismerem fel a gazt és a terményt....
Reteknek örülök....
Salátaegyelés: két centisnél már szvsz lehet.
De ha ügyes vagy, és van helyed, akkor a kiegyelt épgyökerű darabokat kitűzdelheted máshova, és akkor sokkal több lesz, mert nem a szemétbe megy.
Profik!
Egy kezdő szerintetek hogyan különböztesse meg a kikelő kis zsenge palántákat a gyomoktól?!
(Elhiszem, hogy majd 2-3 év múlva már alakjáról felismerem, de most a sárgarépákkal és zellerrel bevetett területen egy csomó kis zsenge hajtás jött ki a földből, és meggyőződésem, hogy ez nem mind leveszöldség (már csak azért is, mert a spenót, borsó, saláta, retek között is vannak gyerek-gyomok, csak azokat meg tudom különböztetni, mert a spenót-borsó-saláta-retek már akkora, hogy elválik ezektől). De a későbbi kibújású növénykéim veszélybe kerülnek... ha meg hagyom a gyomokat nőni... ááá, nem akarom hagyni! :-(
Lassan itt az ideje elkezdeni kapálni, de teljesen elbizonytalanodtam, nem tudom, hogy mi micsoda! :-(((
A salátát mekkora korában kell (lehet) egyelni?! Mert annak is nekiállnék! A retek király, hozzá sem kell nyúlni, köszönöm az 5 centis tanácsot! :-)
Köszi :)
Ma beszerzem azt a Basudint, tuti ami biztos. Lesz gyökérzöldség is az ágyásban, ill. a zellerek már kint vannak, a petrezselymek hamarosan követik őket, de a földben mászó rovarok simán leeszik a levelét is az apró növényeknek.
hát akkor boldog szülinapot!
tegnap körbeolvastam a Basudin dobozát, a rizs és a kukorica kivételével 0 nap az egészségügyi várakozási idő, megfelelő használat esetén.
kérdés, hogy a babhoz szükséges-e, hiszen nem az a tipikus gyökérzöldség.:-)
Jaja, nagyon tud. :) Nekem két hetet voltak bent palántázótálban, ezalatt magból a legtöbb eljutott 8-10 centis 3-4 levelű növénykéig. De a tűzbab húzott bele igazán: ugyanakkor vetettem, és tegnap volt köztük 30 centi körüli is, mára 3x rátekeredett a drótkerítésre :)
Reggel megvizslattam a friss ültetvényemet, és sem új tücsöknyom, sem a csigák nem zabáltak még bele. (Biztos tekintettel vannak a születésnapomra :)
Köszi :)
Ma kiültettem mind a kétféle babot. Yardlong lesz és tűzbab. Ahogy befejeztem, rögtön eleredt az eső. Mondtam is a Jóistennek, hogy ez aztán időzítés! :)
Nem!Olvasd el az élelmezésegészségügyi várakozási időt, amit a dobozra írnak.
Addig nem lehet enni a kezelt területen termesztett növényből!
Ez pl. Arvalinnál (lótetü elleni jó szer) 14 nap.
A Yardlong szvsz ennyit még simán kibír.
De a Basudin asszem hosszabb.A Galition tuti 60 napos.Ez egy babnál határeset lehet.Annyira régen vetettem babot, már nem is emlékszem mennyi idő alatt lesz ehető termés a magból.
-
Van még a munkaegészségügyi várakozási idő is, szintén a dobozon.
Az arra vonatkozik, hogy a kezelés után annnyi ideig ne dolgozz ott.
Ezzel kapcs csak amiatt vannak kételyeim, mert úgy hallottam, azt még ősszel kellett volna beleforgatnom a földbe ahhoz, hogy idén már mi ne együnk mérget csak a tücsök. Lehet most is? Kiültetett bab közé is?
földi rovarok ellen Basudin (ha jól emlékszem) nevű szerrel szoktam beszórni a talajt. jól be kell kapálni, aztán gondolom a nedvesség hatására elkezd gázosodni, ami kinyírja a pl. drótférgeket. általában kevesebbet szoktam használni, mint a javasolt mennyiség, de így is jó munkát végez.
Ma reggel egy életem egy halálom, kiültettem 3 karónyi yardlongot, mert már kezdtek óriásira nőni bent, oszt lássuk a medvéd! :) Ami még kezdi a plafont verdesni a konyhában az a tűzbab. Ő fog futni a kerítésen gyékény helyett, amíg a vadiúj sövényünk meg nem nő, a képről ítélve gyönyörűt virágzik.
Vetőmag: a Bálintgazdánál is meg másutt is olvastam, hogy nem jó saját termésből magot vetni, mert sokkal gyengébb, mint a csávázott bóti. Azokkal viszont érdekes, bár csöppetsem pozitív tapasztalatom van. A yardlong zacskóján azt írja, hogy 25 szemet tartalmaz (minden más vetőmag 60-85 Ft között van nálunk a kertészetben, ez az egy 210). A tavalyiak 27 szemet tartalmaztak, ami mind egy szálig kikelt (2 zacskó). Az ideiek 22 ill. 21 szemet tartalmaznak, amiből úgy 8-10 kelt ki :( Ez azért disznóság, nem?
Vetettem a saját termésből is, és szerintem jobb a kikelési arány, nem tom milyen lesz a megmaradási. Mindenesetre belocsoltam az ágyást rovarirtós permetlével (aztán majd jól megpusztulunk:), mert tavaly az első adag palántámat csutkára lelegelte valami tücsök vagy lótetű és idén nem szeretném túl sokszor újrakezdeni.
Volt már tavaszom, amikor kartondobozokkal kellett leborítanom a zöldbabot, mert nagyon korán elvetettem - igaz, én már akkor friss babot ettem, amikor mások csak álmodoztak róla, no de az egész nem ér annyi kínlódást. ;-)
Viszont a legutolsó fagyosszent Orbán. (Figyelem! Ez nem politika!) Régen úgy tartották, a babnak az után kell kibújni. Ezt is megszegtem már többször, és megúsztuk.
"Paradicsompalántára a szomszédom azt mondta, hogy május közepe előtt nem szabad. Nemtom miért, de azt mondta, hogy a május eleji fagyok még csúnyán betehetnek az ügynek, neki 3 évi tönkrement 20 tő paradicsom- és paprikapalántája május közepe előtt néhány nappal.
Volt már valakinek ilyen "dermesztő" tapasztalata?! " Az "ácoktól" kell tartani.Tudod:Szervác, Pongrác, Bonifác...
De ha kisebb a lehülés, akkor a fátyolfólia jó ellene...
A fonálférgek ellen a körömvirág is sokat segít,esetleg piaci körsétád alatt palántát lehet kapni.Amúgy is aranyos virág a fagyokig virágzik,csak nagyon szapora.
Persze, hogy belejössz! Semmiből sem tanul annyit az ember, mint a saját kudarcaiból. (-:) Azt valahogy jobban megjegyzi magának, mint mások tanácsait...
A szomszédnak igaza lehet hagymaügyben, arra nem gondoltam, hogy menetközben is kieheted a fölösleget. (Én annyira a soros művelésre rendezkedtem be, hogy elfelejtettem több dimenzióban gondolkozni.)
Daragéknak sajnos a lambéria és a zeg-zug kiváló élőhely. Majd ha annyira jó idők lesznek, hogy egész nap nyitva lehet a lakás, ti meg elvagytok odakint, valmai irtó jó szerrel be kell fújnotok a környéket. (És lehetőleg másik szobában aludni utána.)
A paradicsomaim kint gömbölyödnek (aki mer az nyer alapon), összesen 22 db zöld gombóc van 5 tő lugas- és 5 tő korai törpe paradicsomon. Még a paprikákat is megvettem volna szombaton, ha nem szólt volna közbe a munkásmozgalom nagy és nemzetközi ünnepe. (De így csak a virágárusok mentek ki a piacra.) Ha elfagynak, majd veszek újakat. Ha nem, előbbre vagyok...
csak azok a retkek nőltek meg amik a züveg alatt leledzettek, a többi még gyehenna nálam is.
a palántákkal akkor várok egy csöppet, majd utánna óvasok meer mindég elfelejtem az időpontokat, meg helllyem sincs még nagyon
Thor (és többiek)!
Köszi az 5leteket, perpill csönd van darage ügyben. Lehet, hogy csak egy alkalmi invázió volt (csak épp megijedtem, hogy ennyi sok darage mit keres a ki sem nyitott ablakunkban. Remélem, nyugi lesz, figyelni fogom.
Ó, hogy a világ összes molylepkéje és darazsa miért mindig engem talál meg?! :-(
OutdownS!
1. Tévedsz! Sokkal bénább vagyok, mint mutatom, bár nálam a pozitív és negatív álca is előfordul, de ez esetben valódi bénáskodás és tapasztalatlanságról van szó! Kezdő vagyok! Majd belejövök! :-)
2. Ami a hagymicsekeket illeti, a szomszéd mondta, hogy relatíve elég korán és gyorsan kifejlődnek, és ha szeretem a vékonyka, zsenge szálakat, akkor nyugodtan ültethetem akár 5-6 cm-es távolságba (vagy közelségbe) is őket, mert egyszerűen minden másodikat kihúzkodom és megesszük, így mire a nagy gazosodás beindul, addigra jól megritkul az állomány.
Véleményed?! :-)
3. A krumplis drótféreg módszered nagyon jónak tűnik, még ma kipróbálom (ha el nem felejtem). :-)
4. Darage: az a helyzet, hogy az emeleti összes szoba deréktájtól felfelé lambériázott. Idióta egy ízlése volt az eredeti tulajnak, de túl sokba került volna leszedni, és ugye nem tudjuk, hogy mi van alatt, mennyire lett volna szép. Szóval fenthagytuk. Ebből adódik (sejtheted), hogy millió zeg-zug, úgyhogy ezen a kis háromszög ablakon redőny ugyan nincs (alakja miatt lehetetlen lenne csináltatni rá), viszont szalagfüggöny van, és a környékén sok kis zegzugos lambéria-rés. :-(((
Roszics!
De jó neked! Bár nálamnál is megugrottak a retkek, úgy érzem, a "szüret" ideje még odébb van.
Paradicsompalántára a szomszédom azt mondta, hogy május közepe előtt nem szabad. Nemtom miért, de azt mondta, hogy a május eleji fagyok még csúnyán betehetnek az ügynek, neki 3 évi tönkrement 20 tő paradicsom- és paprikapalántája május közepe előtt néhány nappal.
Volt már valakinek ilyen "dermesztő" tapasztalata?!
Mondjuk ez nekem csak jó, mert tutira van még 2-3 hét, mire felszabadulna az az ágyás, amibe tenném, szóval nekem szó sem lehet róla május vége előtt. (Most abban laknak a retkek + a fejessali.)
CSIGA ÜGY: gyermek tegnap volt 5 hónapos, max. jövőre, de inkább 2 év múlva lehet csigagyűjtésre befogni! :-)
Ciccem!
És aki a dagadékságnak azon a szintjén van, hogy sem tirgyepelni, sem sámlizni nem szeret, az mit csináljon?! Fogyjon le vagy csináltatott volna mégis magaságyást?! ;-DDDDDDDDD
Na jó, azé annyira nem rossz a helyzet, meg monyorék még nem vagyok, csak vitzeltem!
háj,
tegnap felhúztam az első retkeket.
olyan csocsógolyó nagyságúak a nagyobbak.
és egyenlőre kukacmentesek.
lassan ki kellene ültetni a paradicsom palántákat, mi a véleményetek?
Húsz éve CFC volt a hajtógáz a palackban!
Ma javarészt PB gáz!
Elég nagy különbség!
Én akkor csináltam, de ma nem próbálnám!
Elég sz@r lehet egy kézzel élni :--))
100.
Csak nehogy felgyújtsd a padlást.Ha szabad helyen van a darázsfészek egy bottal lepiszkálhatod aztán spuri onnan.Egy negyedóra múlva visszamégy és széttaposhatod.
Ha meg rejtett helyen van akkor oda lángot befújni nagyon veszélyes.Inkább valami sprayvel befújni vagy valami goromba rovarölőszert kellene bepermetezni.
darázs témában még jó megoldás lehet az öngyújtóval belobbantott hajlakk, vagy kemotox sugár, bár beltérben kétszer is meggondolnám, és gyerek ne lássa. vagy húsz éve csináltam utoljára, de akkor bejött.(még mielőtt anyám nyakon vágott)
csiga ügyben viszont bio megoldás 2-3 gyerek.
nálunk a "ki tud több csigát összegyűjteni" játék általában megfelelő eredményre vezet, majd az egész csomag odaajándékozása a 8 házzal arébb lakó ovistársnak.
Nálunk egy időben Mlékszem, barna bőrű emberek jöttek eső után és kérezkedtek be, hogy ugyan hadd szedjék össze a csigát. Hagytam (ők állítólag leadták valahol, pénzért, úhhogy annyira azért nem lehet védett), amúgy se követtek el semmi disznóságot a kertben és a növényeknek jót tett.
Csigaügyben lelkileg teljesen Thorral vagyok.2000 forcsi ide-oda, amit ezek le tudnak zabálni, az elképesztő!Volt olyan évem, hogy a nyári sárga margarétaszerűmet, ami méteresre megnő, nullára rágták, mert akkor éppen az ízlett nekik.Én meg vártam, mikor jön már elő a talajtakaróból!Júniusban már gyanus volt, megnéztem közelről (nehéz odaférni, mindent letaposok olyankor), és akkor konstatáltam, hogy már nem is fog kinőni belőle, mert elfogyott...
Most három hét alatt 128-nál hagytam abba a számlálást.Esőben zacsival bóklásztam a kertben, merőn nézve a földet.
A szomszédok tuti hülyének néztek.
És akkor még nem is beszéltünk a nudistáról, mert azt még össze se tudom szedni, pedig az még durvábban adja elő!De az idén valami sörös recipét ajánlgattak, majd azzal talán.
Húhha, ez a csigaszósz ez erős volt :) Én ha épp arra járok, kihordom a rétre, de ha nem, akkor zacsi bekötöz és mennek a kukába. Ha gondoljátok, majd szórok hamut is a fejemre, de egyelőre csigát kell szednem :)
Cic szerintem csupán látens katolikus, bár maga előtt sem vallja be, ezért ürügyeket keres :)
Van rolótok? Mert a rolószekrényben előszeretettel tanyáznak, és onnan egynesen be a szobába - aztán mennének ki a csukott ablakon.
Nálunk ezen kívül a padlás van tele velük - és onnan leszivárognak a kamrába, és mennének ki a szunyoghálós kamraablakon. Ott várja őket egy befőttesüveg szirup... De ami nem talál gyorsan oda, a legváratlanabb helyeken lapulhat. Szúrt már meg engem télen liszteszacskó, meg nemrég egy paradicsom...
Egyesével jól elintézhetők légycsapóval, mert egy pofontól könnyen megszédülnek. Figyelem: a döglöttnek látszó darazsaat se piszkáljuk kézzel!
A csigákat feltétlenül szedd össze! Ha van a közelben egy rét, ahova sétaképpen kihordod őket, akkor jó (és te is jó vagy), ha erre nincs mód, ki lehet hajigálni az utcára (hátha nem ugranak el az autók elől), ha ez arrafelé nem illik, sajnos egy vödörbe kell gyűjteni, és leforrázni őket. Az "eredmény" mehet a komposztra (amiből majd a következő évadban szedegetheted ki a csigaházakat.) Egy biokerti tanács szerint a leforrázott és megbüdösödött "csigaszósszal" körbe lehet locsolni a védendő helyeket, mert ez a szag riasztja a csigákat, de én sose próbáltam ki, mert engem is riasztana.
Természetesen, ha a család szereti, mint ínyencséget, a konyhában dolgozd fel őket... (-:)
csak készülj fel rá egy jó kissámmlival és sok-sok gumikesztyűvel Én nem is annyira a kissámlis, mint inkább a térdeplős gyomlálás híve vagyok ;-) - azonban ez mindig megkeserítette az életem, mert sokszor úgy éreztem magam, mint akit térdkalácson rúgott egy ökör, ezért beszereztem egy jó kis térdeplőt. Az IKEA nevű műintézményben árulnak ülőpárnának aposztrofált vastag, kerek polifoamot, szinte ideális rajta térdelni. :-))))
Állítólag a drótféreg szereti a krumplit. Félbevágott krumplit kicsit belekapirgálsz a földbe, nyélnek beleszúrsz egy pálcikát, annál fogva kiemelheted, és ha van benne féreg, mindenestül kidobod.
Nagyon szórakoztató a kis topicod. Biztos vagyok benne, hogy ennyire nem vagy bénácska, mint ahogy itt teszed, csak szeretsz társalogni. (-:)
Akkor társalgásképpen: elfér majd a kapa a hagymák között? Mert ha nem, akkor csak kézzel gyomlálhatsz. (Ami nem probléma, többnyire én is azt teszem - csak készülj fel rá egy jó kissámmlival és sok-sok gumikesztyűvel.)
Hátsajna Domestos és tsai kutyafüle mindehhez, de méga a Chemotox is. Attól csak az összesöpörnivaló darázshullád lesz több, de nem akadályozza meg, hogy újabbak jöjjenek be.
Radikális megoldás: meg kell keresni a darázsfészket és darázstalanítani. Csúnya életellenes megoldás, de darázsfészekkel élni egy házban (kertben) is az. És jobb nem sajátkezűleg csinálni, mert elég veszélyes, még akkor is, ha nem fosik tőle a Zember. Nem tom, hogy a rovarirtó cégek csótányon kívül vállalnak-e mást is, ha van türelmed végigolvasni ezt:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9022205&uq=20 a topicot, lehet hogy van benne válasz erre.
Cicccem, tudom, hogy eléggé OFF, de azért téged megkérdezlek:
mivel lehet a darazsakat kiutálni?
Képzeld L, hogy a hálószobánkban az ablakba mindig odarepül vagy 5-6 darázs (a röhej az, hogy ez az ablak nem kinyitható, tehát az erkélyajtón jönnek be a dögök, és húznak egyenesen az ablakba). Már arra is gondoltam, hogy valami szag-anyagot hagytak, azt érzik, arra mennek. Azonkívül, hogy mondjuk Domestos-os vízzel lemosom az ablakkeretet, tehetek még valamit ellenük? Egyszer a zuramat megcsípte egy darage, azóta ungy fosik tőlük, hogy üröm nézni. Most meg koratavaszi darage-invázió van a hálószobánkban. Valamit 5let? (Ne mondd, hogy csak a Chemotox jut eszedbe!)
Akkor nekem eddig minden tavaszom és nyaram különösen esős volt. Nem beszélve arról, hogy ha locsolni merészeltem, csak a parányi előkertből, 10 perc alatt és szemguvasztás nélkül 1 Corás/Osonos szatyornyi csigát kapdostam fel. Erre próbáltam megoldásként sünt tartani, mer ugye ők legálisan és ingyért ehetik a csigát, de a nyavalyások leléptek :)
Vaúúúúúúú! Hova vigyem kétezerért per darab? Nekem a csiga nem köll és sajna védett-nem védett, meg fogom ölni őket, mert iszonyú hogy mennyien vannak és mit művelnek. Kb. mint valami nagyobb préritűz: virág, zöldség, semmi sem marad a nyomukban, egy-egy napraforgómat fél nap alatt zabálták csonkká. Egyenként mindent mégse keríthetek körbe mésszel, és nem is tarthatom minden növényemet kennelben, hogy azon kívül garázdálkodhassanak szabadon a csigák.
A veteményesedet körbeszórod mésszel, és a csiga tuti nem megy át rajta. Amúgy ne bántsd őket, mert az éti csiga védett; eszmei érteke - ha jól tudom - 2000 pénz/db.
Jaaaaaaa! :-)
Hát én is remélem, hogy nem "ez a harc lesz a végső"! ;-D
Tegnap vizitáltam: már minden elvetett cucc kibújt. Nagy megnyugvás, de még nagyobb izgalom!
(Nyugi, gyerek nem érez ebből semmit, azért nem dimenzionálom túl a dolgokat!)
Viszont van egy kis problémám (ami gondolom, hatalmas probléma valójában).
A kertem tele van csigával.
A veteményes is.
Vagyis most csak a veteményesben láttam, de tutira csúcstalálkozót tarthattak, mert ahogy körbenéztem a birtokon (s ez most még ugye könnyű az 1-2-3 centis zöldek között), megszámoltam vagy 12-15 csigát. És ez egy 20-25 nm-es földterületen nem kevés.
Azontúl, hogy összeszedem őket (bleeee), mit tudok tenni?! Nesze nekem biokert. :-(
Hát Őszből!
-
Ne izgasd agyonra magadat!Nem tesz, jót a felnőtteket maga-alá-rondító hatással megdelejező babának sem!
Előre senki nem tud semmit arról, mi lesz a veteményesből!
Még jöhet jégeső is!
Ez ilyen.
Locsolással óvatosan.Van még ott víz szvsz.
csinnnKA,
ne keseregj, nézd a jó oldalát: ha megeszik a drótférgek a zöldségedet, majd rittyentesz belőlük egy kiadós vietnami vacsorát. Embörnek meg nem kell tudni, hogy mit eszik.... Azonkívül horgászni is lehet velük.
Cicka!
Fogadd irigykedéssel teli elismerésem! :-)
Tegnap nem néztem rá a kicsinyeimre, mert ihaj-csuhaj elfoglalt voltam (bementünk dolgozóba gyereket mutogatni, mit mondjak, megállt az élet, és mindenki maga alá rondított, hogy egy ember hogy lehet 5 hónaposan ennyire gyönyörű meg aranyos). Anyai keblem két számot duzzadt! :-)
De ma meglesem a kicsinyeimet, és délután talán már locsolni is kell (igaz? hiába esett ennyi eső, most már kell talán).
Monnyátok meg őszintén, hogy ez a nyüves féreg mekkora károkat tehet a vetésemben?
Ha sok van belőlük, elvileg elpusztíthatják az egészet? Vagy "csak" annyit jelent, hogy mondjuk a negyedét megrágja, és azokból nem fejlődik rendes növény. Vagy menet közben is zabálja? Hahh, ki tudja, mennyi van belőlük a földben. (Majd a rendszeres kapálás alkalmával kiderül, mi?)
Nagyon neki vagyok keseredve, bizony az a talajfertőtlenítés kellett volna.
Miért is nem ősszel hozattam a földet, ha akkor csináltatom meg, utána lefertőtlenítem, és most sterilről indulhatnánk. (Na ja, akkor a fürdőszoba meg a házfestés volt a legfontosabb, utána meg a dobozokból kirámolás, pár hónapig.)
Hát, mit mondjak... szorongok kissé... az olvasottak alapján meg is van rá minden okom! :-(
Hüpp! :-(
Bio és jó nincs.Mert a bio az a vakond.
A nem bio a talajfertőtlenítés.Az meg már lehetetlen, mert nem lehetne megenni a termést.
Marad az ima, hogy ez csak egyedül él itt magányban, és nem szereti azokat a zöldségeket, amit te viszont igen.
Ha ez sem jön be, akkor osztoztok a termésen....
Sebaj.Az idén ősszel terméskiszedés után majd adsz egy kis fertőtlenítést, és akkor jövőre tisztán kezdesz
Ahogy elnézem a földedet CsinnKa, erősen sóderes, nem kell félni, hogy befülled, elereszti az a vizet.
De ezen a képen látok valamit, ami gyanus, és nem tetszik.
Ez valami drótféreg?
Okosok, nézzétek meg!
Köszi a tanácsokat!
Mellesleg ma rájuk néztem! A fólia alatt már komoly kis levélkék fejlődtek, minden rendben, gyönyörűek, növögetnek. A nemfóliás szabad részeken most dugják ki icipici fejüket a növénykék! Annyira izgulok, hogy mi lesz ebből az egészből, nem is hittem volna, hogy tényleg ennyire izgalmas lesz számomra!
Jó, hogy a retkeket 5 cm-enként vetettem, mert úgy nézem, tényleg nem nagyon kell egyelni (bezzeg a salátát!).
egy hét külföld után hazatérve volt látnivaló a kertben. gondolom a sok esőtől 30 centis sóska és spenót dzsungel fogadott (meg gaz), a saláta pedig befejesedett az üveg alatt. két évig csak sírtunk az eső után, most örüljünk neki.
most kell pétisózni a füvet, legalább nem ég ki.
viszont az új-zélandi spenót még mindig nem bújt elő. :-(
A sok eső valóban káros lehet, főleg ha nem homoktalajon gazdálkodsz (a fényképeid alapján nem azon). De ahhoz nagyon sok eső, és kedvezőtlen (cuppogós-ragacsos-sáros) talaj kell, hogy tönkremenjenek a növénykéid.
Ha a fólia alatt nagyon bepárásodna a levegő,érdemes kicsit megnyitni, hogy szellőzzön, mert ha a föld is csurom víz és a fólia alatti levegő is tömör pára, minden adott a rothadáshoz (persze ha a fólia tényleg olyan szuper légáteresztő, meg minden, akkor nem biztos, hogy erre szükség van).
A nagy özönvízben már 3 napja nem voltam hátul!
Pedig a konyhakertemet szép lassan beborítja a közelében lévő hatalmas fűzfa összes lehulló virága! :-(
Azon gondolkoztam, hogy veszek a Baumaxban a paradicsom, illetve paprika palántából. Bent az áruházban gyönyörűen mutattak. Nagyon szép, erősek voltak. Gondoltam hátra megyek, szétnézek a kinti részen is. Tele volt növényekkel. Volt köztük paprika, meg paradicsom palánta is. Csak éppen abszolút lekonyult állapotban... Valszeg nem bírná a kinti időt még ez a palánta. Hát így nem vettem palántát a Baumaxban.
Lehet, hogy hülye vagyok és túlaggódom magam, de...
ez a rengeteg sok eső nem fog ártani a csíráinknak?! :-O
Úgy értem: nem tudnak kirohadni vagy ilyesmi?! :-(
Ó! Ennek naggggyon örülök, mert már a vége felé igazi lelkiismeretfurdalásom volt, hogy izélgetlek titeket ezzel a fóliával.AMennyit rohangásztatok érte......
A gazdabolt.hu-n, műanyagfólia/fólia alatt találod részletesen, 2*10 méteres, 955 forint. Bár én nem itt vettem, de ez ua. a fólia, mint amiről beszéltem.
Olyan anyga, ami vékonyan keresztbe - kasul szőtt szálakból áll, kicsit hasonlít a " varrónők által használt közbélésre" átereszti a vizet, és a fényt. Zacskóba vettem, tán 2m*8m volt, de erre nem emlékszem. Az Obiba láttam szintén fátyolfólia néven olyat, hogy sok-sok luk volt a fólián, de épp akkor nem vettem, most meg nem kapok. A lényeg, hogy mikor a mag a földben van, lazán letakarom vele, a széleken rögzítem földdel, vagy kővel, és ahogy nől a növény, ezt az anyagot emeli magával. Tartja a nedvességet, ami az aprómagvaknál rendkívül fontos, nem cserepesedik a talaj, puha porhanyós marad, a szél nem szárítja ki, és ami a legfontosabb, hogy a macskák sem tudják kikaparni a puha porhanyós földet. Saláta, répa, retek, zöldség, szóval a borsónál apróbbak ez alatt vannak.
Lassan minden földbe kerül. Bár, van még hely a kertben bőven. Vettem poréhagyma magot is. Kiváncsi vagyok mi lesz belőle. Megjegyzem nekem a sárgarápa, meg egyéb ilyen magvak ,,túl kicsik", nem igazán tudom jól vetni őket, túl sűrűn rakom le.
Tegnap eldugványoztam a dughagymáimat (szombaton az uccsó percben kaptunk a piacon). Ha vége lesz az özönvíznek, akkor a korai sárgarépát is elvetem, és akkor fullra tele lesz a veteményes.
Esőben nincs hiány, remélem, hogy a köv. 3 nap tényleg olyan napos lesz, ahogy a méterlógatók ígérték! :-)
Levéltrágyaként kell annyi belőle mert így közvetlenül hasznosodik,beöntözve több kell.
Kéthetenként 10 liter vízbe tegyél fél decit belőle,jól keverd össze és valami spriccelős flakonnal permetezd a levelekre amennyit lehet,a maradékkal öntözd meg a kertet.
A bodobácstól nem kell félni,nem csíp,nem rug,nem harap és nem bántja a növényeket sem.Úgy tudom korhadó szerves anyagokat eszik,afféle takarítószemélyzet.
A sonkával vigyázz mert hízlal aztán majd rosszul esik lehajolni kiegyelni a retket.
Köszi! :-*
Ránéztire valami kerti poloskának látszik, kérdés, hogy bántja-e a zöldségeimet, növényeimet? :-)
FIÚK-LÁNYOK, SEGÍTSETEK!
Vettem levéltrágyát, aztán jól rá is van írva, hogy 5 lityi kell hozzá egy hektárra! Noooormális, Maaargit?! Most tényleg osszam vissza, hogy ha egy hektárra 5 lityi kell, akkor mennyi kell az én kb. 30 nm-nyi kiskertemre?!
Jó vicc, én meg elkezdeni nem tudtam azért, mert esett! :-)
Aztán tegnap nekiduráltam magam, semmi mással nem foglalkoztam, és megcsináltam egyszuszra. Most meg nyögöm a zizomlázat! :-)
Miket vetsz/vetettél?
Ja, cukkini...
mindenképpen érdemes 1-2 bokrot (palántát) ültedned vmelyik sarokba majd. trágya és víz az istene, viszont nyáron dögmelegben letépsz egy 25centis példányt, felkarikázod, kevés olivaolajon megpirítod, amikor átfordítod, a másik felére rányomatsz egy kevés tejfölös mustáros cuccot, tekersz rá kevés borsot, és kész a vacsi. a második adag után (ha nem fér el egyszerre) a serpenyőben maradt anyagra ráütsz két tojást, és még az embered is jól fog lakni.
a másik modja a "tökfőzelékes" kaja, azt is imádom.
bocs az OFF-ért, de ha már veteményezünk élvezzük is kicsit
Feri!
Mutatnám: Róla van szó! Róla van szó?! (Figyelem! Egyúttal megtekinthető a bizonyíték arra/arról, hogy az égegyadta világon semmi nincs ráírva, hogy mi a túró ez! :-)
Cac!
Köszi a leírásokat, asszem veszek ilyen lombtrágyát. (Simán így kell kérni/keresni?)
Te figyi... azé' ettől még BIO maradok!? :-))))
Nagyon ügyes vagy hogy egy nap alatt végeztél a vetéssel.10..12 nap múlva kikel a vetés,csak a nap süssön.
A paprika alatt megtrágyázhatsz ha mindenképpen most akarsz trágyázni.Nem égeti meg a gyökerét mert a trágyát be kell ásni és ezáltal mélyre leforgatod a földbe.
A lombtrágya koncentrált folyadék,literes flakonban árulják,600..800 Ft attól függ milyet veszel. 10 liter vízhez általában 1 kupaknyit kell adni és permetszerűen a levelekre juttatni kb kéthetenként.Öntözni is gondolom kéthetenként ajánlott,szerintem várd meg amíg kikelnek,és csak utána mert addig nincs a növénynek felülete ami felszívja és csak kárbavész.Ne vidd túlzásba,csak amennyit a flakonon írnak,mert a túltrágyázás sem jó.A növényeknek könnyen felvehető táplálék,aszály idején és gyenge földben van nagy jelentősége.Tavaly az aszályban akkora cukkiniket termeltem,hogy a szomszéd csak nézte irígykedve,mert az övé 2 méterrel arrább feleakkora volt.
Vigyázz,tűző napon és 25°C felett nem szabad hogy öntözővíz vagy tápoldat kerüljön a zöld növényekre,ilyenkor hajnalban vagy este lehet öntözni.Ha tudsz esővizet gyüjteni azzal öntözz.
Ügyelj a vetésforgóra,hogy minden évben máshova kerüljenek a kertedben a növények.
Csinálj komposztot és minden zöld dolgot,krumplihéjat,lenyírt füvet,stb oda dobálj be.Legegyszerűbb ha leversz négy karót egymástól 100..120 cm-re és körülkeríted drótkerítéssel vagy árulnak hasonló műanyaghálót is.Ne fedd le,hadd süsse a nap,áztassa az eső és szellőzzön.
Nem akartalak sértegetni,nem tudtam hogy ilyen tájékozott vagy.
Azaz!
Megtaláltátok a jó fóliát, és tényleg van olyan kiszerelés, hogy nincs ráírva semmi, de bontsd ki, lehet benne begyűrve egy ismertető.
A vízáteresztés érdekes lesz, mert ha rálocsolsz vizet, lehet, hogy gömbökben lefut róla de akkor is átereszti a vizet, csak az eső másképp esik, vagy mia fene??Meg a locsolóvíz is...
A veteményesre kiteheted, megakadályozza, hogy a földből kipárologjon a víz, de ha esik, az azért belemegy.Körben le kell fogatni, mert elviszi a szél.Kis kupacokban szórj a szélére földet.Olyan 30-50 centinként.Kicsit buggyosra kell hagyni, hogy tudjon emelkedni, amikor emelné a növényke.
A KOCKA EL VAN VETVE... tegnap elvetettem a súlykot... vagyis a magokat! Ennek következtében ma reggel alig tudtam kikecmeregni az ágyból (hihi, "nem szokta a cigány a szántást").
Asszem, elég jó lett, legügyesebben a retekkel meg a borsóval tudtam elbánna, sacc/kb. tartani tudtam a követési távolságot, szerintem ott nagyon sokat nem kell majd egyelnem.
Nem úgy a zellernél (ha kikel egyáltalán)... hogy annak milyen apró-semmilyense magja van! :-O
Szóval vetettem:
- hónapos retket
- tavaszi jégcsapretket
- fejessalátát
- borsót
- spenótot
- petrezselymet
- kaprot
- zellert
- 2 kis sor nyárvégi répát
(De hagytam 3 kis sornyi helyet a koranyárinak... csak még magot nem vettem hozzá.)
Embör -szegény- tegnap bejárta Tolnát-Baranyát, de dughagyma már sehol sincs! Brühühűűű! :-(
FÁTYOLFÓLIA: még mindig ezen görcsölünk. Vett valamit, amire azt mondták az ottani elárusítók, hogy ez az! Nagyon érdekes anyag, olyasmi, mintha vatta-textil-papír meg nemtommi keveréke lenne. Leginkább a vékony-puha papírabroszokra emlékeztet, majdnem kicsit papírzsebkendő jellege van. Még nem bontottam ki, ezt csak a zacsin keresztül (több rétegben látva) állapítottam meg. Mindenesetre, egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ezen az anyagot átmegy a víz.
A képen ez az anyag van virágágyásra ráterítve, félig felhajtva. És nincs rajta SEMMILYEN FELIRAT! :-O
Vettetek Ti már bármit is az életben, amire semmi nem volt ráírva?! Becsszó lefotózom és megmutatom (scannerem nincs). Se neve, se az, hogy mi van a tasakban... megáll az eszem!
Asszem, le kéne tesztelnem, hogy átmegy-e rajta a víz... bár azt nemtom letesztelni, hogy vajh átmegy-e rajta a napfény?!
Mindenesetre, a csajszi nagy határozottsággal bizonygatta, hogy ez bizony a fátyolfólia. Embör meg megkérdezte tőle: "De akkor miért nincs ráírva?"
Na, ennyi! :-)
Roszics!
"a levéltrágyázás tényleg jó, akár locsolhatsz is vele, ha mégsem, lesz trágyázás.
" Hogy-hogy locsolhatok is vele? Miért, ez valami folyadék?! :-O
(Ne felejtsétek el, hogy egy kertészeti analfabétával van dolgotok, akinek -bocsi, de- mindent meg kell magyarázni, meg a szájába kell rágni.)
PAPRIKA ALÁ MARHATRÁGYA: hát az a helyzet, hogy ahová majd a paprikát szánom ültetni, oda most fejessalátát és retket vetettem. Ha ezeket leszüreteltem, még akkor sem késő beleásni a marhatrágyát? Mert akkor részemről rendben... majd ráveszem apát egy kis májusi kertészkedésre.
(Csak azon aggódok, hogy akkor megint a frissen trágyázott földbe kerülne a paprika-palánta... nem égeti szét a gyökerét?) Vagy mi legyen? A korai répának üresen meghagyott fél ágyást trágyázzam be, és ültessem oda majd a paprikapalántákat? (Hisz van még egy teljes hosszú üres sorom az egyik ágyásban, oda is mehet majd a tavaszi répa, tehát végső soron át tudom variálni, direkt hagytam ki egy üres hosszúsort -eredetileg persze a hagymának szántam-, meg egy fél ágyást.)
Jaj, annyira szeretném, ha ebből az egészből lenne valami! Most olyan hihetetlennek és kilátástalannak tűnik az egész! :-(
Cac!
Kösz a tanácsokat, ha elárulod, hogy a lombtrágya mire jó, vagyis van-e jelentősége, értelme mostanság kiszórni, akkor beszerzem (hogy kapjon valamit az a főd)! :-)
Ezt csak rá kell szórnom a tetejére? Vagy most már várjam meg, amíg kibújnak a balánták?
Ja és köszönöm a linkeket is! (DE: ne sérts meg, csak nem képzeled, hogy nem olvastam el már minden bötűjét? A topicnyitóban is onnan -Édenkertből- vettem a kis veteményes kert fotóját.) :-)
csinnnKA,
cac424 mindent megválaszolt, és a bálintgazdán, a mindenhéten szüretben te is elolvashatod a lényeges dolgokat. tehát a spenótnak mindig a nagyobb (gyerek tenyérnyi /2-4éves/)leveleit téped le, amennyi éppen kell, és majd rá fogsz jönni, hogy mikor kell majd felszedned gyökerestől. ne izgulj, észre veszed majd.:-)
Borsó: érdemes lesz locsolnod, mert több lesz rajt a termés, a másik dolog, hogy vhonnan emberrel vágatsz akác,v. tökmindegy milyen ágakat (csak szétágazzanak) és ezeket leszúrod a borsó sorok közé (pl 60 centinként). ettől mondjuk nem lesz szebb a kerted, viszont a borsó a kacsaival felkapaszkodik rajt, és nem fekszik el egymáson. cac424-nek igaza van, nálunk a tavaszi és az őszi termésből eszünk 3 főzeléket meg két levest, aszt annyi, de legalább a gyerekek elvannak a borsófejtéssel. Viszont én azért a paprika alá leásnám most azt a trágyát. valahol azt olvastam, ha csak ki van terítve a föld tetejére a cucc, akkor napról napra fogy belőle a tápanyag, szóval az ásást vagy most vagy ősszel nem kerülheted el (egyébként sem elég a kapálás, főleg a répa, petrezselyem miatt)
a férjednek meg az ásó mellett a helye!
a levéltrágyázás tényleg jó, akár locsolhatsz is vele, ha mégsem, lesz trágyázás.
répából a rövid teny.idejő a nyerő, mert a koraiak vannak inkább tele nitráttal, télen meg eszed a piacit. Én tavaly véletlenül vetettem (a spenót magok közé keveredett)és most már szépen növekedik (van vagy 3centis gyökere). ez a legrosszabb az egész veteményesben, hogy érzed az idő múlását. most elszórod, nyár közepén majd szeded, aztán felásod a helyét és már veted a jövőévit, amit fél óra alatt felzabálsz jövő nyáron, amikorrais egy évet öregedtél. Bocs.
még a fagyos spenótról: télen érdekes volt kinézni a kertbe és látni a fehérre fagyott földben a jeges saláta meg spenót leveleket. mínusz tízben hihetetlennek tűnt, hogy még élnek. pedig, ahogy írtam, már ett(ünk) is belőle. kemény télen egyébként nem árt fóliával, fűvel takarni, csak be ne gombásodjon alatta!
Trágyázni ráérsz majd ősszel.Október végén vagy novemberben kiszórod a földre a trágyát és beásod.Ősszel ne gereblyézd el csak majd tavasszal vetés előtt.Marhatrágyából 3 évenként 3 kg/négyzetméter a dózis,ha zsákosat veszel biztosan rá van írva a zsákra vagy kérdezd meg az eladótól.
Addig is ha trágyázni akarsz használhatsz levéltrágyát/humix,biofit,vuxal/,ez is bio,nincs benne vegyszer.Egy liter egész évre bőven elég.
Most a legfontosabb hogy minél előbb vess el mindent mert kifutsz az időből.
Paradicsomot,paprikát,karfiolt,karalábét,káposztát palántázni kell április végén.
A dughagymát ha eldugod,először zöldhagyma lesz belőle,ha benthagyod a földben nyár végére lesz vöröshagyma.
A spenótnak csak a leveleit tépkeded.
Répát érdemesebb rövid tenyészidejűt vetni,a kései fajták téli tárolásra valók.De ha olyat vetsz az is megnő csak kicsit később.Ezt is úgy veted mint a retket és ki kell egyelni.Ahogy növekszik már ujjnyi vastag répákat lehet enni,ha megnőtt se szedd ki az összeset,mindig csak amennyi kell,így akár jövő tavaszig lehet friss répád.
Borsótól babtól ilyen kis területen ne várj sokat,esetleg csak mutatóba hogy Te ilyet is tudsz.
Hát, a tegnapi kertészkedést elmosta az első! :-(
Amikor tegnap déltájt kimentem (végezve a házimunkával és megetetve az uralkodót), már szakadt az eső. Egészen odáig voltam.
Helyette az asztalnál megterveztem, hogy mit hová fogok vetni.
Most már tömény izgalom vagyok!
Ha jól fúj a szél, akkor talán délben már kimerészkedhetek a "földekre". (Sárban persze nem szeretnék tapicskolni, gondolom, az nem is olyan jó.)
Embört meg ráállítottam, hogy a föld alól is szerezzen nekem fátyolfóliát (a föld fölé). :-)
rferi!
Palántákat eredetileg is mindenképp a piacról vettem volna (bevallom, már a sorházban is volt paradicsom-ültetvényem, 1 tő, 1 bazinagy dézsában). De jó 5let ugyanez a dughagymára, látod, erre nem gondoltam.
Valaki kérdezte tőlem telefonon (amikor meséltem a nagy agráreseményt, amire készülök), hogy a dughagymában van többféle is? Tehát kifejezetten "újhagymának" való meg vöröshagymának való?! (Nem tudtam biztosan a választ. Úgy gondoltam, hogy a földben hagyott újhagymából lesz a vöröshagyma. Hülyeséget mondtam?)
Roszics!
Köszi, képbe hoztál spenótügyileg. Már elhatároztam, hogy 2 ágyás közepébe is azt fogok vetni.
Most megint egy hülye kérdés: amikor szüretelem a spenótot, akkor az annyit jelent, hogy kihúzkodom a földből, mint a salátát, vagy pedig csak a külső leveleit kell leszedni, hogy a közepe fejlődjön tovább, s hozzon újabb leszedhető külső leveleket?!
Ez esetben viszont mikor szedjem ki végleg a földből?
(Mostani hozzászólásod alapján egyébként úgy döntöttem, hogy a betankolt 2 tasak mag felét elteszem őszi vetésre. Te, tényleg nem fagy meg télen?! Ez egészen hihetetlen számomra!)
PAPRIKA: "trágya is kellene, ha enni is akarsz róla. én azért ásnék alá valamilyen lájtos komposztált cuccot" Na figyi! Itt van ugyi a komposztált szarvasmarhatrágyám. Végül is ha a paprikát csak egy hónap múlva ültetem, és az az ágyás mondjuk most még egy hónapig üres maradna, akkor arra az ágyásra lehet, hogy érdemes lenne kiszórni, nem? Vagy mindenképpen el fogja égetni a gyökereit, akármilyen keveset is szórok bele? Nagy beleásást nem vállalnék (asszem, ehhez nincs meg a kondícióm sem), Embör meg élből nem vállalja, mert utálja az egész kertészkedősdit, "anya játéka"-ként tartja számon. De egy keveset a föld tetejére szólni, aztán jól bekapálni a szűz földbe, meg belegereblyézni... hm?! Mit szólsz hozzá?! Kiszúrni tényleg nem akarok magammal, tehát ha tönkremegy tőle a cucc, akkor inkább hagynám. De ha azt mondjátok, hogy a most vetett magokra (magok alá) már ne tegyek trágyát, de az egy hónap múlva palántázott paradicsom és paprika alá tegyek... az is lehet egy megoldás, nem?!
Azt tudom, hogy a baba miatt vegyszert nem akarok idén a kertbe, inkább egye meg az egészet a gukac , de nekem bio legyen a paradicsom is meg a spenót is, meg minden, ami a kicsi pocakjába vándorol.
MÁS:
Néztem a répákat, hát mind közepes vagy hosszú tenyészidejű, mindegyiket augusztus-szeptembertől lehet szüretelni. Létezik ez rövidben is? Mert hogy így hiába poénkodtam, hogy egész nyáron a kertemből szedem a leveszöldséget, ha ez nem igaz (ráadásul mi a búbánatot kezdek ősszel egy fél mázsa sárgarépával?). :-(
Ja, és még azt akartam kérdezni, hogy a karfiolt & a zellert & karalábét Ti mikor vetnétek?
Borsó mehet most? (Képzeljétek, mekkora a dilettantizmusom: még soha életemben nem láttam zöldborsó növényt... ez kerítésre kapaszkodós, vagy bokornövény, karózni kell majd vagy mi?)
Zöldbab vethető kb. egy hónap múlva?! A zacsimra nincs ráírva, hogy bokor vagy futó. A hülyék! "A énhülye"! :-(
Olyan szerencsétlen vagyok, hogy semmit sem tudok magamtól! :-(
Az jó, hogy rferi megmondta, hogy a dughagymánál vigyázzak arra, hogy a gyökere legyen alul... mert eszembe jutott, amikor életemben először vettem begónia-hagymákat, és a szomszédban lakó kertészmérnök(!!!) csajjal vagy fél órán át forgattuk a kis hagymákat, hogy vajon melyik lehet az alja, milyen pozícióban kell földbe dugni. Mert ugye az, hogy én béna vagyok hozzá, hát istenem, közigazgatásban dolgozom, aktakukacként, nem kell nekem mindenhez érteni. De hogy egy kertészmérnök sem tudja megkülönböztetni a virághagyma "elejét a végétől"!!! :-))))))))))))))))
csinnka,
valamit elcsesztem, mert délelőtt írtam egy egész litániát, és most nézem, hogy sehol semmi. Tehát durván:
a spenóttal az a helyzet, hogy x óra napsütés hatására elkezd magot hozni, és ez jó akkor, ha a magjáért vetetted, egyéb esetekben nem kívánatos. Ezért kell nagyon korán vetni (retekkel, salátával ugyan ez van). A legjobb ősszel elszórni, akkor télen már elég erős, addig szedheted is, a fagyokat pedig elég jól bírja. Én az előző-előző hétvégén már főztem belőle főzeléket, bár utálom. Célszerű 4-5 napos késésel vetni, ha sokat akarsz, vagy mélyhűtőzöl aratáskor. Ha most állsz neki, akkor még talán belefér 1-2 szedés, de több biztosan nem. Javaslom, hogy szórd el egyszerre mindet, aztán egyet meghagyhatsz magnak az őszre.
Én most vetettem új-zélandi spenótot,olyan a magja mint egy tujáé. állítólag bírja a napot, ha vkinek van felőle tapasztalata, szívesen fogadom.
vegyszer: lehet, hogy nálam a trágya miatt volt ennyi élősködő, de még egyszer mondom, ha emiatt kell majd a piacon retket venned, akkor nem jársz jobban.
petrezselyem: jól gondolod, csak ledugod, aztán lassan vághatod a zöldjét, azért a metélő petrezselyem mostani vetését mindenképpen javasolom. nyáron "halálra zabálhatjátok" magatokat belőle. a normál petrezselyemnél sokkal jobb az őszi vetés. viszont bazi kényes a porhanyós mélyen felásott földre. a tavaly tavaszi két sorból jó ha lett 4 szál, amit meg most ősszel szórtam két sort, a hétvégi ritkítás után még csináltam a "sűrűjéből" + kettőt. Kicsit beöntöztem és már szépen zöldellnek az átültetettek is.
korai még kiültetni a paradicsomot, de főleg a paprikát. a paprikát viszont keményen kell majd locsolnod, és trágya is kellene, ha enni is akarsz róla. én azért ásnék alá valamilyen lájtos komposztált cuccot.
üdv
Dughagymát mi tavaly ősszel tettünk le, és alig kaptunk.A gazdás azt mondta, mindig rárohad, mert nem viszik!? Ezért alig rendelt.Keresni kell, mert most van a szezonja.Meg menj ki piacokra is.Sokszor ott is van nénikéknél. (Paprika-pari palántához is javaslom a piacot)
Az az igazság, hogy kertészeti ügyekben, palántavásárlási ügyekben, meg hasonlókban felejtsd el a nagyáruházakat.
Fedezd fel a környékeden a gazdaboltokat.
Ezek a peremkerületekben mindenhol vannak szerintem.Ott értenek hozzá.A fátyolfólia olyan, mintha valami eszméletlen vékony papír és szövetszerű fehér anyagok kombinációja lenne.Pillekönnyű, áttetsző, elázik, átengedi a vizet, de nem szakad el könnyen.
ittvan pl egy link hozzá, ezen az árak még jók is, főleg a nagyobb kiszerelésekben Nézd meg a "bővebbent" is!
Na itt az alap, amire építkezhetek! A kisház felőli sáv valóban keskenyebb kicsit, mint a többi, a kertész azt mondta, hogy jó lesz a paradicsomnak, mert szélvédett, jobban fog fejlődni és kevésbé fogja megcibálni a szél. A többi 3 "ágyás" teljesen egyforma (bár ez a képről nem jön le igazán). Oda lehet vegyesen pakolászni mindenfélét a kerítés mentén pedig jönnének a kapaszkodók. (Juliska babot vettem, az futó- vagy bokorbab?) Meg vettem borsót és fincsi zöldbabot (amit nagyon szeretünk). Kicsit összevagyok zavarodva a sok szakirodalmat olvasva, mert nem tudom, hogy ezek futnak-e vagy bokornövények, de majd kitalálom. (főként ha segítetek)
Mézontófű!
Inkább csak azért gondoltam, hogy minél gazdagabb legyen a föld (ha már nem lesznek benne ilyen-olyan növényvédelmi vegyszerek).
Mellesleg ezzel a kijelentéseddel komolyan visszavetettél, mert a Bricoban a kertész srác is azt mondta, hogy ha új a föld, akkor az elég jó trágya nélkül is, másrészt, ha egy felturbózott földet tele akarok pakolni magokkal, amiből kis csírák lesznek, meg palánták, "x@rrá ég mindnek a gyökere". (igyekeztem szó szerint idézni)
UBORKA-próbavetés jó 5let, amúgy is félretettem néhány tejfölös-poharat meg kisebb műanyag cserepeket, hátha majd ilyesmihez kellenek, hát akkor használom is, kipróbálom, mennyire termékenyek az ubimagok! :-)
Ez a retek+salátavetés egy sorban annyit jelent, hogy egy retek, egy saláta?!
Egyébként ezeket milyen mélyre és milyen távolságra ülteted? (Sajnos van olyan zacsi, amin nincs se piktogram, se útmutatás ehhez.)
Bricoban vettem 10 palánta epret is, folytontermőt (kiváncsi vagyok a folytontermésére, azért illúzióim nincsenek).
Szomszédasszonyomtól anno másik lakásban szépen átjött az eper, még mi is élveztük a gyümölcsét. De azt azért nem figyeltem meg, hogy mennyire mászik szét... tanácsos körbekeríteni (valamiféle ágyásszegéllyel)?!
Roszics!
Nincs árnyékom, az egész cucc kb. végig a napon van, kivéve délután, amikor a kisház (mi tulajdonképpen fészernek használjuk, bár az előző lakó az anyósának építette, de rájött, hogy kicsi lenne) árnyékot vet rá (vagyis a kert egy részére).
Most akkor ha tűző nap van, akkor a spenótot felejtsem el? (Basszus, vettem 3 zacsit, miért is nem olvastam el figyelmesebben a hozzászólásodat!)
rferi!
FÁTYOLFÓLIA: bajban vagyok vele! Képzeld el, bármennyire is hihetetlen (volt számomra legalábbis), nem tudták sem a Bricoban, sem a Baumaxban, hogy mi az. A Bricoban nagyon vastag nylon-fóliát adtak (végül is vettem belőle 2xfél méteres csíkot, hátha ez is jó valamire, bár szerintem simán letenni a földre, szóval nagyon aláfülledne). A Baumaxban pedig mindenképpen a zöld, vékony madárhálót akarta adni a nőci, és már majdnem megvettem, amikor hozzátette: bár egyáltalán nem biztos abban, hogy ezt keresem, mert sajnos fogalma sincs, mi az a fátyolfólia! Puff neki, így persze nem vettem meg. Dughagymát meg már sehol sem lehet kapni! :-(
Úgyhogy paradicsom mellé való karó, dughagyma és fátyolfólia nélkül maradtam egyelőre.
Van esetleg ötleted, hogy hol kaphatok?! Valahol, ahol a szakeladó esetleg tudja is, hogy mi az! (ha már ugye én nem tudom)
MiSeRaBLe! :-)))
Gratulálok, az enyém még földben sincs! :-/
Na de ma menthetetlenül nekiesek, kézbeveszem végre a dolgokat, az egész napot erre szántam. Már korán megetettem a kis "zsarnokomat", úgyhogy reményeim szerint délig csöndben lesz. Úgyhogy adok magamnak 4 órát délelőtt, aztán egy nagyobb ebédidő és pihenés után ha még kell, akkor 2-3 órát délutánra is!
Ez a zsarnok csodálatos!
:DDD
Szóval: marhatrágya ügyben ugyanarról beszélünk. Én most nem tanácsolnám már kiszórni, kiégeti a terményt. Inkább késő ősszel. Én a hóra szórtam s az szépen olvadáskor a kellő helyre került.
Az a mag, ami januári lejárat még nem dobandó ki, csak 2-esével vesd. Az u orkát még nem szabad, csak másjusban, addig tejfölöspohárban próbáld ki, hogy 3 magból mennyi csírázik ki, mondjuk.
A spenótot illetően: ma vetettem teljes napon van.
Most vetettm: korai salátát+ céklát egy sorban Feri szerint magonként.
Hónapos retek és saláta szintén egy sorban.
S ugyanebbe a sorba mustármagot, mert az idézett könyv szerint kiváló zöldtrágya s kb. 1 hét alatt ki kell, így sorjelzőnek is remek. Mikor megnő aaaztírjaazújság, hogy le kell vágni, de nem kihúzni. Na, ennyi biózás.
Paradicsom és paprika nagyon korai még.
Az én palántácskáim megfáztak a 0 fokban a kis fólia sátorban, pedig annyira igyekeztem.
A többi most kel a sátracskában.
Vethető még a kapor, a rövid tenyészidejű sárgarépa és petrezselem. (Rajta van a tasakaon, hogy mikor szedhető, a piktogrammból kiszámolható.
Jó munkát!
Mézontófű
Mézontófű!
Képzeld el, nem hozott marhatrágyát a kertész.
Azt mondta, hogy utóbb meggondolta: a boltokban kapható "komposztált marhatrágya" tutibb! (Lehet, hogy stikában olvassa a topicot? Kizárt!)
Mellesleg: Te is arról beszélsz, a komposztált az a "szárított"?
Most már csak azt kéne tudnom, hogy ezt elég kiszórni a tetejére, vagy jól össze kell gereblyéznem a földdel? ___________
Köszi, megnéztem a magocskáimat, a kígyóuborka sajna lejárt januárban, de a többi még bőven jó, úgyhogy fel is használom majd őket.
A Gertrud Franck könyvről itt találtam egy cikket, elég érdekes (és bíztató). A Google még felhozott pár linket, leginkább ajánlott irodalomként. A könyv megjelent 78-ban, és ha pontosak az adatok, 83-ban újra kiadták. Az antikváriumban perpill nem lehet kapni! :-/
Pici zsarnokom vasárnap volt 4 hónapos, ma viszont megkapta doktornénitől a szokásos szülinapi ajándékát: a havi oltásadagját (ez alkalommal két oltást két combba... volt is bömbike üzemmód). Ha holnapra nem lázasodik be, akkor azt hiszem, gond nélkül túléltük. Ma kb. fél-háromnegyed órával növelte meg a szokásos délutáni raplis-periódusát, ennyi belefért! :-)
De a kedvenc és legfrissebb (4 hónaposkori) fotója: itt van!
RFeri!
Fátyolfóliát így gondoltam, igen, köszi! :-)
Az egyesével kiszórás remek 5-let.
Kérdeztem a fiúkat, hogy sok pajort találtak-e az eredeti földben (a tavalyi paradicsomok kiásásakor stb.). Azt mondták, hogy nagyon szép tiszta volt a föld. Hát, nem tudom, hogy ezt csak úgy mondták-e vagy tényleg az volt. Majd megtudom! :-)
Roszics!
Tényleg nem könnyű átlátni, de elég szimpi a "vetésforgód", úgyhogy engedelmeddel kinyomtatom és lekoppintom! :-)
A fertőtlenítésről most csak annyit, hogy kicsit olyan ez, mint a szűzlány első éjszakája gumi nélkül: reszkírozok, hátha megúszom. Nagyon biot akarok, mert hogy a 4 hónapos Dancsikám 2 hónap múlva már ebből fog csócsálni (remélem!). Ha pechem van, és tényleg mindent szétzabálnak a föld(ben)lakók, akkor jövőre "bekeményítek" én is, és valszleg az általad javasolt arany középutat választom! :-)
PALÁNTÁZÁS: a Baumaxban most tizesével elég olcsón (270 píz?) vannak paradicsom és paprika palánták. Lehet már ezeket? Vagy április első hete még elég rizikós (váratlan fagy stb.)?! Mikor kell ezeket a palántákat elültetni a szabad földben???
Ja, és mit értessz az alatt, hogy "petrezselymet is ledughatod"???
Veszek egy csokor petruskát a pejacon, szálaira szedem, és mondjuk 4-5 cm távolságban szépen ledugdosom őket a földbe?! (Mert nekem ez így értendő... bár lehet, hogy megint nagy baromságot kérdeztem. Ez esetben bocsesz!)
Nekem az egész konyhakertem tömény napsütés, valahogy nem sok árnyék akad. Akkor ez most azt jelenti, hogy a SPENÓT-ot kb. felejtsem is el? (Tyű, pedig de kajálná nyáron a Kisherceg.) Úgy vagyok vele, hogy ami nem jó 5let, vagy kicsi az esélye, vagy macerás stb., abba most így első nekifutásra, kezdőként nem szaladnék bele. Jó lenne egy kis sikerélmény, úgyhogy akármilyen önző, mocskos szempont: legalább valamelyest BIZTOS-ra szeretnék menni! :-)
Nu... holnap megtámadom a BRICO-t (meg tán a Baumaxot is), aztán ha vasárnap-hétfőn kész a kertecském, akkor lefotózom nektek, jó? :-)
Egyébként kész lett a konyhakert földmunkája.
Hát... nem olyan csinos, mint szerettem volna, de asszem, eléggé célszerű, és ami nagyon látszik rajta: magokért és palántákért kiált! :-)
(Én pedig nem hagyom sokáig üvöltözni.)
Sziasztok!
4 éve költöztünk kertes házba (a szülőházat leszámítva) és három éve túrom a kertet.A talajfertőtlenítésről annyit, hogy első évben bióztam és a kukacok nagyon szépen köszönték a bioretket, de nekem már nem jutott belőle, csak a levele. Itt is, mint mindenben az arany középút ajánlott. Azóta vetés előtt jól begereblyézem a fertőtlenítő port. Sokkal egészségesebb enni az általad mértékkel vegyszerezett zöldséget, mint megvenni a piacon a 2 kilós répát, vagy retkeket, mivel a biódat megette a féreg.
csinnnKA,
Jó ötletenek tartom, ha előre megtervezed az ágyásokat. Nálam ez úgy megy, hogy háromszor megrajzolom a kertet, a három rajz három időt jelent. Az első fázis a korai cuccok:retek,spenót,kifejtőborsó,saláta,zöldhagyma.
2. ezek helyére:zöldbab,paradicsom,paprika,brokkoli(sosem sikerült) 3. bab után: borsó újra, pari, paprika után spenót, saláta tavaszra, retek ha még kikel. Ezek mellett vannak a folyamatos hely igénylők:sóska,póréhagyma,zeller, répa,metélőhagyma,petrezselyem, fokhagyma(tavasszal zölden a salátára isteni).
Tudom nem könnyő átlátni ezeket, meg + a társítások, de majd bele fogsz jönni, ahogy én is, meg más is. És akkor még a fűszerekről nem is beszéltünk.
a már letisztázott (és fóliázott!) retek magokon és dughagymákon kívül mit ültessek már most, április elején?
ha akarsz zöldborsót, saláta palántát, sóka, esetleg még spenót(árnyékba), répa (retekkel együtt)
--- ja igen, és a már említett kérdés: mit érdemes maggal és mit érdemes piacon vett palántával
amit palántázni kell:paradicsom, paprika, lehet saláta, zeller, és a petrezselymet is ledughatod.Biztos van még más is,de nálam ezek vannak.
csá
A fátyolfóliát a két hosszanti szélén én kövekkel, vagy ha van hely, és elég széles fóliát kapok az ágyáshoz, akkor földdel fogatom le, de úgy, hogy előtte felemelem a fóliát, hogy laza legyen, és elférjen alatta a növény.Ahogy nő, azért még majd kell később is lazítani rajta.
A retket én -mivel elég nagy magja van- egyesével szoktam kiporciózni a vetési sorba.Simán lehet 5 centis közökben elszórni.Ezáltal az egyelést (ritkítást) megtakarítom, egy zacsiból lesz vagy ötszáz retek.Még a szomszédokat is ellátod majd vele.
Még egy tanács, amire a biogazdák felszisszennek:ha ennyire új ott minden, esetleg nem ártana egy talajfertőtlenítés, mert a férges retek és zöldhagyma rendkívül lehangoló ám!
Erre gazdaboltban kell keresni valami rövid hatóidejű szert.Az élelmezés egészségügyi időt kell nézni rajta.Két hétnél nem lehet hosszabb, mert a retek gyorsan nő, és a végén nem tudjátok enni.
Persze ez csak akkor kell, ha a talajásáskor, vagy forgatáskor sok pajort,lótetüt és egyéb férgeket találtok.A földigiliszta jó, azt ne akard kiirtani! Akkor a magas ágyásos nyavalyákat nem küldöm el.Egyébként az áprilisiban van.
Csinnnka!
A kertésszel a marhatrágyát beszéld alaposan meg. A fűápolás topikba a fiúk (azt hiszem jószerivel ők) már kilométereket írtak a marhatrágya és a lótetű összefüggéséről.
Én szárított marhatrágyát használok, inkább. Kapható.
A magok tasakján rá van írva, hogy meddig jók.
Szakirodalomnak: Öngyógyító kiskert (jaj istenem nem jut eszembe a szerzőnő, Gertrud Franck talán)
Onnan vettem az ötleteket. Nagyon egyszerűen van leírva.
Ajánlom az antikvárium.hu-t, nekem bejött. Jó régi kis zsebkönyveket lehet rendelni.
Köszönöm a sok jó 5letet!
Jaj, annyira belelkesítettetek! :-))))
(Pedig már nagyon kéne mennem aludni, mert trónörökös reggel kíméletlenül ébreszt.)
RFeri!
Agro fátyolfólia --- jegyezve! :-)
Ezt csak simán ráterítem (esetleg 1-2 kővel lefogatom)??? Vagy mit kell vele csinálni?
Gondolom a meleg meg a pára biztosítása miatt kell, ugye?
Aszta, de amatőr vagyok: a dughagymáról egész életemben azt hittem, hogy vöröshagyma lesz belőle. (Nem is értettem, miért javasolta CAC, tán poénból?)
De a zöldhagyma fincsi, szeretjük, egészséges, és hétvégén (ha nincs vendégség) jól be lehet belőle lakmározni.
Egy fontos szakmai kérdés: tavaly nyáron vásárolt magok még jók idén? (Mert hogy ezt sem tudom, de költözés előtt annyira eszelősen lelkes voltam, hogy én kis hülye azt hittem, majd beköltözünk és én nekiesek a kertnek... hát azért a ház valamivel előbbrevaló volt, meg a kicsomagolás, szóval tavasz lett az őszből, és vannak zöldségmagjaim, pl. retek is van.)
Roszics!
Beszéltem egy kertésszel, aki holnap jön ki segíteni: "kitakarítja" a régi konyhakertet, kiszed belőle minden mocsadékot, aztán az egészet felássa (felszántja? vmi kis munkagépet emlegetett). Aztán meg hoz 4 köbméter földet (mert hogy a hátsó konyhakerten kívül a bejárat mellett is szeretnék valami frisset és kulturáltat, és kitaláltam, hogy csinálunk oda egy szép kis sziklakertet, szóval 1 köbméter föld oda lesz). Meg hoz szarvasmarhatrágyát, és trágyáz meg boronál, meg kialakítja a "sírhantokat"... ja, mert hogy magaságyás nem lesz, azt mondta, egyszerűen nem szokás és nem praktikus. Választhattam, hogy ágyásdomb legyen vagy hagyományos kis konyhakerti veteményes.
Köszi az 5letet az antikváriumokkal... akcióba lendülök! ;-)
Mézontófű!
Ahhoz képest, hogy (még ha lelkes is, de) amatőr vagy, elég profin és gazdagon állítottad össze az "étlapot".
Igen, a növénytársítással már én is foglalkoztam, pár napja mindent levadászok az internetről, amit csak lehet ebben a témakörben.
Erre jutottam:
Paradicsom — karalábéval
Paprika — zöldborsóval
Uborka — céklával vagy babbal
Bab — salátával vagy zellerrel
Káposzta — zellerrel (NE: fokhagyma, vöröshagyma!)
Zöldborsó — kaporral, sárgarépával, káposztafélékkel, karalábéval, retekkel
Retek — bokorbab, borsó, sárgarépa, káposztafélék, petrezselyem, spenót, paradicsom (NE:uborka!) Mi a véleményetek, tapasztalatotok ezekről?!?!?
CAC!
Köszi, ez már módszertannak is egész jól hangzik, ezen az "ösvényen" már el tudok indulni.
Még azt mondjátok meg nekem, hogy
--- kell-e várnom (esetleg egy-két hetet) arra, hogy a föld kicsit tömörüljön?
--- ha nem, akkor a már letisztázott (és fóliázott!) retek magokon és dughagymákon kívül mit ültessek már most, április elején?
--- ja igen, és a már említett kérdés: mit érdemes maggal és mit érdemes piacon vett palántával?
KINYOMTATLAK BENNETEKET, HOGY KÉZNÉL LEGYETEK AZ ELSŐ KAPAVÁGÁSOK UTÁN! (melyre talán már szombaton sor kerül! majd lefotózom, jó?) :-)
Addig is köszönök mindent, és ha bármi hasznos vagy fontos dolog eszetekbe jut, kérlek mondjátok (nem is beszélve a feltett kérdéseimről), mert egyébként az a helyzet, hogy ezen az igencsak elemi szinten az ember még kérdezni sem nagyon tud mit. (Illetve végül is tudtam.)
Na, legjobb, ha megyek aludni, mert 6 óra múlva itt lesz a kertész (aki megadja nekem a kezdő löketet)! :-)
Igen,a retket magról vetjük és most van az ideje.Veszel egy tasak vetőmagot a magboltban,felásol a kertedből egy méteres csíkot,simára gereblyézed.A gereblye nyelével húzol két 2cm mély árkot egymástól 35..40 cm-re és ebbe mintha sót szórnál beleszórod a retekmagot.Ha jól beosztod 10..12 m hosszú sorra elég egy tasak.Ezután kézzel finoman visszatemeted az árkokat,meglocsolod mindennap hogy mindig nedves legyen.Ha kikelt és már akkora hogy meg lehet fogni,ki kell egyelni. Kb 5..6 cm-enként meghagysz egyet,a többit kitépkeded.Ezután már csak locsolni és ha gazosodik kapálni kell.
A hagymadugás is ilyen egyszerű:veszel negyedkiló dughagymát,egy méteres csíkot felásol a kertből,simára gereblyézed.Két ujjad közé csippentve ledugdosod a dughagymát kb 2 cm mélyre,arra ügyelj hogy mindíg a gyökeres vége kerüljön lefelé.A sortávolság itt is 35..40 cm és kb 12..15 cm-enként ledugdosod,végül meglocsolod.Hagymát érdemes most is és egy hónap múlva még dugni,így sokáig lesz zöldhagymád.
üdv:cac424
Szia Csinnnka!
Szóval az én álmom is hasonló. És az ősszel nekiláttam. Nekem a téglalap alak tetszett..
1. ágyás: 90x180 cm - fűszerek
metélőpetrezselyem, évelő borsikafű, oregánó, kapor ezt vetem majd most
50cm ut
2.ágyás: középen áttelelő spenót, a széleken fokhagyma és vöröshagyma valamint ősszel vetett petrezselyem és sárgarépa, ha lejött a spenót késői káposzta kerül
50 cm út
3. ágyás
középen áttelelő spenót, széleken fokhagyma és vöröshagyma ősszel vetve, melléjük a héten kerül a fejes saláta+cékla vegyesen, ha le termett a spenót, akkor uborka kerül középre
4. ágyás
középen 2 hete vetett spenót, saláta és retek egy sorban vegyesen, széleken fokhagyma és vöröshagyma, saláta után zöldbab
A következő 3 ágyás tavasszal duggatott hagymák , spenót, korai káposzta, karalábé(ezek most kelnek a pici sátorban. Paradicsom, s paprika, zeller, hogy ki ne felejtsem.
Régi kiskönyvem szerint a paradicsom és a zeller riasztó növények, hasonlóan a körömvirághoz és a büdöskéhez a Te képeden is mintha ezt látnám.
Szélekre körömvirág, levendula és büdöske kerül...
Eddig jutottam, egyelőre.
Ha lesz erőm teszem majd képeket, most még csúnya, mert kicsit görbére sikerül az ágyás szegély, majd kiigazítják a növények.
De én csak lekes amatőr vagyok, nem értek ám hozzá.
De vágyam egy régi parasztkert kialakítása, kicsiben, természetesen.
most vettem drazsírozott retket a Lónyai utca elején (vagy végén?). lenne néhány tanácsom, hátha segít:
vegyél kertészkedős könyvet, de ne a méregdrága képekkel teli Mr kurt johannson john livinger mary bronsons által írott remekeket, hanem antikváriumból 200 ft-ért, ami használható is (levonva az íráskor aktuális baromságokat, a szocreál mindent áthatott).
nem tudom érdemes-e megemelned az ágyásokat, a későbbi művelést biztosan nem könnyíti meg. nálam az udvar végében 10x3 méteres konyhakert előtt húzodik végig egy kis füvesített domb ami a veteményes felé impregnált cuccokkal van lezárva (mondjuk úgy, hosszában félbevágva a domb)és ez takarja, ha valakit zavarna, hogy az udvarom nem egy golf vagy focipálya, hanem hasznos hely.
ha már retket vetsz, célszerű mellé korai répa, v.petrezselyem magot is szórni, mert a retek korán előbújik és jelzi a sort, ha elfogy ott lesz a helyén az új zöldség.
amit még javasolok az a paradicsom és a paprika,metélő petrezselyem, sóska,spenót(?) saláta
üdv
Alig valami kapható drazsírozottban!
Ezt ne vedd annyira komolyan!Ez olyan tévés marhaság, hogy rádsózzák a jó drága magokat.
Sima csávázott magokat veszel, elszórod, azt nőjön.
Retekre vegyél viszont AGRO FÁTYOLFÓLIÁT.
Egyszerűen elképesztően jó lesz!Tapasztalat.
A retket magról? (lehet, hogy neked 1értelmű, bocsi)
Egyébként ilyeneket sem tudok pl, hogy milyen fajta zöldségekben kapható drazsírozott mag (azt már tudom, hogy ilyet kell venni). Annyira gáz ennyire amatőrnek lenni! :-))))))))))))
Köszi a tippet!!! :-*
Ha utánanéznél, egyszerűbb lenne az életem, mert akkor csak megmondanám Embörnek, hogy melyik számot vegye meg. (Én a kisbabám mellől nem nagyon tudok kimozdulni, még egy nyüves újságárushoz sem... főként, mivel nincs a közelben.)
Szagértő ugyan nem vagyok, de pont a mostani Csodakertben (vagy a márciusiban? jaj, de határozott vagyok, de mostanában egyszerre olvasom felváltva a kettőt) van egy jó cikk a magasított ágyásról, keresztmetszet, ilyenek.
Illetve van pár jó tanács a köztes utakra.
Most nincs itt, ezért nem tudok belőle idézni.
Utánanézel, vagy utánanézzek?
Ez az álmom. És most végre megvalósítom! Lakótelepi- majd panelgyerekként csak nagymamám (pesti, de kertes)házában adatott meg az a luxus, hogy kimenjek a kertbe friss paradicsomot és paprikát szedni a reggelihez. Meg amikor főzés közben azt mondta, hogy
- Eredj, hozz be két szép sárgarépát meg egy pár szál petrezselymet a levesbe!
Most pedig, a panelből kiszabadulva először sorházban laktunk, de tavaly ősszel beköltöztünk egy nagyobb kertesházba, rettenetes(en elhanyagolt) kerttel, ahol majd lesz mit csinálni, amint lesz miből. :-)
Életem párája közölte, hogy kerti és kertészeti ügyekben teljes szabadkezet kapok, ami annyit jelent, hogy majd mindent nekem kell csinálni. De kétségtelen, hogy én akartam a nagy kertet, ő pedig jó férjként bólintott. :-)
A lényeg, hogy első lépésként az előző lakó által már konyhakertként "üzemeltetett" kis területet akarom felfrissíteni és felturbózni.
Lustaságomban és kényelem-szeretemben először is magaságyásra gondoltam (mit szóltok hozzá?), erős, impregnált(?) facuccokkal körbekerítve, köztük kis ösvényként betonkockalapokkal lerakva (mert eső után ezen a területen még napokig bokáig cuppogtam a sárban).
Tennék rá pár köbméter friss termőföldet, kevernék bele szarvasmarhatrágyát.
Vegyszermentes veteményeskertet szeretnék, amennyire ez lehetséges.
Lenne benne paprika, paradicsom, leveszöldség, esetleg kígyóuborka, a kerítésen futna bab... s az egyik sarkában kis fűszernövényes részt különítenék el. Kb. 5x6-os (tehát 30 nm-es) területről van szó, amiből 3 ágyást terveztem, köztük a már említett betonlapos úttal.
Totál amatőrként szívesen fogadnék minden hasznos tanácsot és ötletet (mit mivel ültessek vagy ne ültessek, mi az, amit nem érdemes, mit magról mit inkább palántáról stb.stb.).
Tapasztalatcserére,tanácsadásra várom a téma szakértőit!
________
Utóirat: NEM TUDTOK AJÁNLANI EGY JÓ KERTÉSZT?! :-)