Keresés

Részletes keresés

alexandrosz Creative Commons License 1999.10.14 0 0 602
És Thummerer '96-os bikavére, 999.- ért?
Esetleg valami általad is kipróbált másik (vörös) bor? Merthogy nemsokára elindulok....
Előzmény: sasanz (601)
sasanz Creative Commons License 1999.10.14 0 0 601
Sárosdiék merlotja tényleg elég jó, de szekszárdi merlotból nekem jobban tetszett az Aranyfürt akármicsoda merlotja, bár az 96-os azt hiszem, de ebben nem vagyok egészen biztos. Szóval az nekem nagyon ízlett, de még inkább remek dióillata kápráztatott el. És a tanninja is jobb, mint a Sárosdié.
A Cora katalógus itt van a kezemben, első olvasatra az Egervin Tiba Valley kékfrankosa, és reserve bikavére tűnik a legjobb vételnek, már ami az ár és a beltartalom viszonyát illeti.
Előzmény: alexandrosz (600)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.14 0 0 600
Még valami kimaradt. Én csak örülök, ha a nagy hypermarketek választékában szerepelnek neves termelők borai, csak eredeti külsővel tegyék ezt. Ne adják el már magukat ennyire! Persze kevesen tudnak ellenállni a kísértésnek....
Példák a rossz döntésekre:
1997 Tesco Chardonnay - Hilltop Neszmély
1995 Cora Cabernet Sauvignon Barrique - St. Donatus Ezek csak fikciók részemről, de nem örülnék, ha valaki megvalósítaná őket....
Asszem ma is megnézem a Cora-t, láttam ott egy-két jó bort, jó áron.
Mindenkinek ajánlom a Sárosdi Pince Merlot-ját (1997). Én már többször fogyasztottam és nagyon jó véleménnyel vagyok róla. Sasanz mester vajon kóstolta már??? Esetleg más ?
Előzmény: alexandrosz (599)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.14 0 0 599
Szia Xenor!

A Cora-ban én is veszek bort, ezzel semmi gond nincs. Persze vannak különlegességek, amit ott nem kapsz meg.
Cuvee - több bor elegyítéséből származó nedű, mint ahogy azt Tamska a bortalin bizonyította, néhány egészen kiváló létezik belőle.

Előzmény: Xenor (598)
Xenor Creative Commons License 1999.10.14 0 0 598
Sziasztok!

Sajnos elég régen sikerült erre járnom, viszont örömmel látom, hogy a topik tovább é és virul. Szomorúsággal vegyes örömmel olvastam, hogy a bor tali 1.0 milyen jól sikerült. Sajnálom, hogy munkám megakadályozott benne, hogy részt vegyek. Remélem a 2.0-n már én is ott tudok lenni.
Tegnap én is láttam a Cora bor szorólapját. Örömmel láttam, hogy a Hilltop is jelen van. Viszont most azt olvastam, hogy ti nem lelkesedtek ezért túlzottan. Minőségi romlást jelent, hogy a Cora-ban kapható a bór? Mármint, gyengébb borokat adnak el csak a Cora-nak? Egyébként szerintem teljesen normális üzletpolitika (legalábbis gazdasági megfontolásokat figyelembe véve), hogy így probál egy borászat a nagyközönség felé nyitni. Persze ez szigorúan IMHO. Pld. aki csak buliból ment fel a borfesztiválra, az lehet, hogy pont a Cora-ban, vagy mas HyperMarketben fog mondjuk ujra bort venni es lehet, hogy igy fog rakapni. Borkereskedesbe szerintem eleg keves ember jar direkt.
Más: Ismét van egy nagyon amatőr kérdésem. Mit jelent a Cuvee?

Köszi,

Xenor

Bocs, ha egy kicsit hosszú voltam.

alexandrosz Creative Commons License 1999.10.14 0 0 597
Az 5letet jónak tartom....Talán már vannak is még elmondatlan tapasztalatok.
Előzmény: Pendragon (596)
Pendragon Creative Commons License 1999.10.14 0 0 596
Jah, nem hiába régi kedvenc a wörösbor, valamit a régi-régi UB40 nóta a Red,Red Wine :-)))))
1ébként pedig bevezethetnénk ama szokást, amely később majd hagyománnyá nemesül, hogy aki ojas étteremben jár, ahol talaálkozik némi borválasztékkal, az 1 kis beszámolót tart az 1ségről a többieknek is, persze miután meg is kóstolt valamit a fentebb említett választékból... Mitszóttok ?
Kaviat mester /sze már előttünk jár :-)))))))))))))
kaviat Creative Commons License 1999.10.14 0 0 595
kérlekszépen Mesterem a pija árakat nem jegyeztem meg, de egy testes kaja az 600 Ft környékén leledzett... szóval kimondottal olcsó hely, ahhoz képest nem is volt rossz a kaja und pija...

.kav]4t

Előzmény: alexandrosz (594)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.14 0 0 594
Ooops! Árak színvonala milyen volt ehhez képest? Mármint merre dőlt a Mérleg (utca) nyelve..?
:o))
Előzmény: kaviat (593)
kaviat Creative Commons License 1999.10.14 0 0 593
mérleg étterem a mérleg utcában, kellőképpen lepusztúlt, 50es évek maradéka, még a szocreál elöttről.. mulatságos pincér /feketitett haj und bajusz - részeg némiképp/. több féle bor volt, 3 puttonyos tokaji, rizling, a tröbbit nem jegyeztem meg mivel az első mondata úgy szólt hogy van száraz és édes borunk is :).. :(( magam egy mérleg pörköltet nyeldestem gyomorra, viszont 1ikönk sűltkrumplival alázódott meg, érve ezalatt hideg száraz tavaj sütött krumplit :(

.kav]4t

Előzmény: alexandrosz (592)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.14 0 0 592
Szóval melyik étteremben sikerült étkezni, mesterem? Természetesen az is érdekel, hogy milyen borok közül tudtatok válogatni.
Előzmény: kaviat (591)
kaviat Creative Commons License 1999.10.14 0 0 591
na akkor itt az ideje hogy átszokjak a vörösborra :)) amúgy ma alkalmam volt étteremben borot nyeldekelni, a nem túl erős mezőnyből végülis valami balatoni rajnairizling volt a legszimpatikusabb, bár kicsitt vékonykának tünt a mórihoz képest.. persze lehet hogy túl sok viz maradt a pohár alján öblögetés után :))) de mindezek ellenére, nekem mint 0 tudású szakértőnek nagy meglepetés volt, hogy egy másik tályegység rajnaija is hozza a jellegzetes ízeket, ha nem is annyira karakteresen mint a kedvencemnél tapasztaltam... lehet hogy a dolog ízkominációján rontott a meglehetősen csípős pörkölt /elég sok paprika szorult bele, ami különösen ízletessé tette, viszont lehet hogy leárnékolta az ízlelő bimbóimat :)/

.kav]4t

Előzmény: zuzmo (590)
zuzmo Creative Commons License 1999.10.13 0 0 590
Ez azt jelenti, hogy en 30-60 evvel fogok tovabb elni?
Errol egy cimboram sztorija jut eszembe:
Elkapjak Lalit a zsernyakok (72-ben makteat iszogatott), s birosag ele allitjak. Ul a birosagon a targyalas alatt szotlanul, homalyos szemekkel, s legvegul a biro megkerdezi, hogy ugyan mar nincs e valami mondanivaloja, felcsillan a szeme: "Tudjak, hogy a teknosok 200 evig is elelnek? Az emberek, az evolucio csucsai miert nem elnek addig? Igazabol elelnek, csak azokat eldugjak! "

zuzmo

Előzmény: Zmac (588)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.13 0 0 589
Mindig tudtam, hogy jó utat választottam...!!! Red Wine Rulez!
:o))
Előzmény: Zmac (588)
Zmac Creative Commons License 1999.10.13 0 0 588
Sajnos nincs az online változatban, de a "Medicina" mellékletben egy cikk a mértékletes (1,5-3 dl / nap) vörösbor-fogyasztás kutatásokkal és statisztikákkal bizonyított egészséges mivoltáról szól.

"... akik napi 150-300 ml vörösbort fogyasztanak el, 50 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben halnak meg, és átlagosan 10-20 évvel tovább élnek, mint akik egyáltalán nem isznak vörösbort."

( !!! )

Pendragon Creative Commons License 1999.10.13 0 0 587
www.vilaggazdasag.hu - Tokaji aszú, az idei évjárat versenyben az évszázad aszúja címért :-)))
(azért sem linkeskedek :-)))))))) )
csite Creative Commons License 1999.10.13 0 0 586
Nagyon örülök, hogy sokan látjátok úgy, hogy a címke nemcsak egy dolog, hanem szorosan kapcsolódik magához a borhoz, eltekintve attól az esettől, amikor az ember fia, lánya hordós, vagy folyó bort iszik. Szívesen innék én is a saját címkétlen boromból, amit azért egy ízléses(formára) üvegben tálalnék fel.
Szerintem a jó címke fél siker ha egy laikus nézi az üveget, mert neki lehet, hogy nem mond semmit a termelő neve, bor fajtája, csak érdeklődik, és biztosan azt próbálja ki először, ami vizuálisan is megfogja valamennyire. Legfeljebb ha rossz a bent lévő bor, legközelebb ezt elkerüli.
Szívesen beszélgetnék olyasvalakivel, aki ezeket a címkéket tervezi!!!
A bolt neve, üsse kavics legyen rajt egy kis külön címkén, mert ha ez kell a fentmaradáshoz a termelőnek, de ne a bor adatait szorítsa ki. És legyen már egy kicsit ízléses, miért kell mostanság ezt az arany színt favorizálni mindenhol? Maga a címke tervezése is egy művészet, mert sokmindent elárulhat a borról, és esztétikus.

kösz, a hozzászólásokat !
hátha olyan is látja, aki ezt látva elgondolkozik!

Zmac Creative Commons License 1999.10.13 0 0 585
Kedves csite!

Teljesen egyetértek veled! Semmi kedvem CBA, Julius Meinl, McDonalds, stb márkájú borokat innom! Szerintem a borhoz minden szempontból hozzá tartozik a termőhely, évjárat, a termelő neve, a szőlő fajtája amiből készítették, az érlelés módja. (barrique, oxidatív, reduktív, ...) Esetleg az utolsó kettőtől el lehet tekinteni speciális esetekben, mint pl. az aszú, bikavér vagy sok francia borfajta. Ezeknek tehát szerepelni kell a címkén. Viszont semmi köze a bornak ahhoz, hogy melyik bolthálózat árulja! Ha legalább garancia lenne! Az egyetlen, amit elfogadhatónak tartok, ha az üzlet egy apró ( mondjuk másfél körömnyi :) ) címkét külön felragaszt az üvegre a nevével és a címével.

Az is nagyon bosszant, hogy magyar borokat külföldön idegen nyelvű címkével árulnak. Így szvsz sohasem lesz híres a _magyar_ bor. El tudtok képzelni mondjuk egy bordeaux-i bort ékes német nyelvű címkével??? ( Echt Bordauer!!! :))) ) Szerintem az exportálandó boroknak a hátcímkéjük íródjon a célország nyelvén, de a többi maradjon magyar, és egységes mindenhol. Ahogyan a palackban levő bor is egyedi, úgy a címkéje is legyen az!

Bocs hogy hosszú voltam, de elevenemre tapintottál.

Előzmény: csite (581)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.13 0 0 584
Ebben van valami. Azért öröm úgy borozni, hogy a szemnek is tetszetős üvegből töltök magamnak és a vendégeknek. A legtöbb helyen ez a borkultúrába ugyanúgy beletartozik, mint maga a nedű íze. Persze Magyarország ebben is mindig más volt.
Azért én egy ronda fahordóból is megiszom a finom nedűt, bocs a rossz hasonlatért...
:o)))
Előzmény: zuzmo (583)
zuzmo Creative Commons License 1999.10.13 0 0 583
Alexandosz!
Nem mindegy hogy nez az a szegeny borosuveg ki? Legyen jo a kupak ( akarom mondani dugo :-))) ), meg ami alatta van! Eszkuszom becsukom a szemem! (Valoszinuleg ez a legkisebb gond)

zuzmo

Előzmény: alexandrosz (582)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.13 0 0 582
csite!
Sajnos a jelenség valós. A Villányi Borászati Rt.-nél maradva van egy másik probléma is, mégpedig a minőség. Ezek a rombuszos borok biza elég silányak (saját tapasztalat). Sajna a legtöbb cég minden megoldásba belemegy, ami egy kis pénzt hozhat neki. Kevés borász van, aki ne adná áruját a Cora, Tesco polcaira - sajnos. A Hilltop-os üzletpolitikát ismerve pedig kis túlzással az is előfordulhat, hogy lassan hupilila üveggel és feliratokkal jön ki a boruk. A kezdő lépéseket ehhez már meg is tették....
Persze ezért elitélni nem szabad őket, inkább olyan brand-et választani, amely nem megy bele ilyen kompromisszumokba.
Előzmény: csite (581)
csite Creative Commons License 1999.10.13 0 0 581
A véleményeteket szeretném kérni!
Kinek mi az álláspontja arról, hogy a neves pincészetek, borkészítők a nevüket, terméküket adják oda egy-egy bolthálózatnak, a bolthálózat címkéjével. Biztosan találkozott már mindenki pl.TESCO "márkájú" tejjel. Az előbb jöttem fel a mh. melletti boltból, ahol elsétálgattam a boroknál, a márkák imponzásak voltak: WEINHAUS, DANKÓ PISTA, ...
Szerintem ezek a borok eléggé rontják a jobb borok hitelét, mert a csomagolás mögött gyenge minőség lapul(szerintem), és hát az ár is elég gyanús.

A sétám során a szemem megakadt a HILLTOP NESZMÉLY- CBA bolthálózat "közös" termékén, valami elképesztő a külső, találkozott már valaki ilyennel?
Miért adja le ilyen szintre egy befutott cég?
Találtam még a VILLÁNYI BORÁSZATI RT.-től is elképesztő címkéjű borokat.
Mostanság úgy tűnik egyre felkapottabb a állított rombuszú címke, harsány, élénk színekkel, ezt egy VILLÁNYI CUVEE-n (kékfrankos-zweigelt) leltem.
Volt még két másik bor is a VB RT.-től, itt egy nemistudommilyenzöld címkén egy nagy V betű, a színek már-már hányingert keltőek.

Várom a reakciótokat!!!

alexandrosz Creative Commons License 1999.10.13 0 0 580
Hízik a májam, végre nem a túlzott borfogyasztás az okozója....
:o)))
Előzmény: Pendragon (579)
Pendragon Creative Commons License 1999.10.13 0 0 579
Alexandrosz mesterem, végre ide is be tudtam jutni... A bortali I :-)))) pazar szervezéséért fogadj még 1 köszönetet, valóban isteni volt :-))

Bár megjegyezném, hogy abszolúte veresbor-párti lévén még életemben nem ittam ennyi fehéret :-))) Igaz, Sasanz mester Degenfeld Tokaji Muscat Lunel -je bizonyítani látszott, hogy van remény :-)))

alexandrosz Creative Commons License 1999.10.13 0 0 578
Egy helyreigazítás:

Tegnap voltam Gyöngyöstarjánban és megtudtam a Barrique-olás igazi menetét. Sajna tök hülyeséget mondtam neketek a talin, igazából a dolog menete a következő:
- Inox-os erjesztés, aztán
- kis hordócskákban barikkolás,
- palackozás
Nemtom, miért emlékeztem másra. Mentségemre legyen mondva, hogy beismerem a hibámat...
:o)))

Csokis2 Creative Commons License 1999.10.13 0 0 577
Lehet, hogy en tul egyszeru gyerek vagyok, de szerintem tenyleg ilyen egyszeru. Nyarra a konnyu, gyumolcsos feher borok, rozek, telre a jo "tartalmas", testes, meleg vorosborok, ill. a tokaji szamorodni, forditas, aszu. Masfajta oxidativ, testes feherbor meg ugyis ritka, mint a feher hollo.
Előzmény: Zmac (574)
sasanz Creative Commons License 1999.10.12 0 0 576
Vöröst én főleg kajához vagy vacsora utáni gyomorsegítőnek iszok. Mindennapos kortyolgatáshoz inkább fehéreket. Fehérből nagyobb is a kínálat, meg sokkal sokszínűbbek is, mint a vörösök. szvsz.
Előzmény: Zmac (574)
alexandrosz Creative Commons License 1999.10.12 0 0 575
Magam részéről én vörösbor-párti vagyok, de a talira is fehéret (Chardonnay Barr.) vittem...erre mondta a gazdi, hogy a kihívások embere vagyok.:o))
Nálam nem változik ez a dolog, 80%-ban vörös (száraz) borokat fogyasztok. Hogy ezen belül miből mennyit? Nos, ez már matematika...
Előzmény: Zmac (574)
Zmac Creative Commons License 1999.10.12 0 0 574
T. Borostársak!

Újabb kérdéssel fordulok hozzátok. Megfigyeltem magamon, hogy néhány hónapos periódusokban vátozik, inkább fehér, vagy vörös bort iszom szívesebben. Most éppen kezdek visszatérni a veresekhez. Tapasztaltatok hasonlót? Lehet hogy nyáron inkább fehér, hideg időben inkább vörös? Nem tűnik ilyen egyszerűnek.

kaviat Creative Commons License 1999.10.12 0 0 573
alexandrosz Mester majd igyexeni fogok a mulatozás területén :)) viszont a szervezés tényleg első osztályon felüli volt!!! /ha arra a jó kis perkeltre gondolok, máris összeszalad a számba a nyál - bár ez már egy másik topic/.. /tegnap nálam is majdnem elfogyott 1 üveg mori.../

.kav]4t

Előzmény: alexandrosz (572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!