Keresés

Részletes keresés

bandolesa Creative Commons License 2017.02.05 0 2 19560

Ez a válasz másoknak is jó tanács.

 

A felülvizsgálatra jelentkezés előtt mindenképpen érdemes konzultálnod háziorvosoddal, szakorvosaiddal!

 

Én 2014-ben voltam nem komplex vizsgálaton,50%-ot adtak,egy orvosnál voltam,de áLlandó állapotúnak írták,felülvizsgálatot nem igényel.

 

Ilyenkor én sem kezdeményezzek akkor új vizsgálatot? Mivel EGYT-kapok,az össz szervezeti egészségkárosodás mértéke mindegy az EGYT-szempontjából-?

Előzmény: Törölt nick (19555)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.05 0 2 19559

327/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet  a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról
A jogszabály mai napon (2017.02.05.) hatályos állapota.

A Kormány

1. Kijelölés
1. §1 (1) A Kormány - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik -
a) első fokon eljáró rehabilitációs hatóságként, rehabilitációs szakértői szervként és orvosszakértői szervként a megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalát, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala III. Kerületi Hivatalát (a továbbiakban együtt: járási hivatal),
b) másodfokon eljáró rehabilitációs hatóságként, rehabilitációs szakértői szervként és orvosszakértői szervként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki.
2. Illetékességi szabályok2

2. §3 (1) Budapest Főváros Kormányhivatala III. Kerületi Hivatalának illetékessége Budapest főváros és Pest megye területére terjed ki.

(2) A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos hatósági ügyekben rehabilitációs hatóságként, továbbá rehabilitációs szakértői szervként és orvosszakértői szervként első fokon a kérelmező lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal jár el. 

3. §4 (1) A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos hatósági ügyekben másodfokon rehabilitációs hatóságként és felügyeleti szervként Budapest Főváros Kormányhivatala országos illetékességgel jár el.

(2) Ha jogszabály eltérően nem rendelkezik rehabilitációs szakértői szervként és orvosszakértői szervként másodfokon Budapest Főváros Kormányhivatala országos illetékességgel jár el.

évalyme Creative Commons License 2017.02.05 0 2 19558

Kedves Panka60

 

A friss leletek között CT MRI stb felvétel is egy éven belüli legyen a beadás napján, mert ebbe is beleköthetnek ! A betegnek kell erre is figyelni mert nem mindegyik orvost érdekli !

Előzmény: Panka60 (19556)
sz16 Creative Commons License 2017.02.04 0 0 19557
Panka60 Creative Commons License 2017.02.04 0 3 19556

Nagyon szépen köszönöm a gyors és hasznos választ!

Előzmény: Törölt nick (19555)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.04 0 2 19555

Panka60 kérdésére: 

 

A felülvizsgálatra jelentkezés előtt mindenképpen érdemes konzultálnod háziorvosoddal, szakorvosaiddal! Ez azért szükséges, mert az orvos meglévő tudása, tapasztalata alapján megmondhatja, hogy meglévő egészségkárosodásod döntő lehet-e a felülvizsgálaton. Másrészt azért is fontos, mert a felülvizsgálaton úgyis szükségünk lesz friss zárójelentésekre, leletekre, amit érdemes  beszerezni!

Az orvosi iratokat, zárójelentéseket, ambuláns lapokat, labor, képalkotó vizsgálatok eredményeit időrendi sorrendbe rakva kell beadni betegségcsoportonként.
A háziorvos beutalót állít ki számodra a komplex minősítéshez, a munkaképesség-változás vagy keresőképesség felülvizsgálata céljából. (Háziorvosi beutaló)

Az NRSZH honlapján vannak letölthető nyomtatványok.
http://nrszh.kormany.hu/letoltheto-nyomtatvanok

Ezt követően az egészségkárosodás és rehabilitálhatóság véleményezését az illetékes megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének ellátási ügyintézőinél kezdeményezheted.

 

A megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti igény érvényesítéséhez szükséges nyomtatványok
ADATLAP a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránt - Adatlap (K34)
Nyilatkozat a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakértői bizottságai által végzett komplex minősítéshez - Nyilatkozat


https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1100191.tv

2011. évi CXCI. törvénya megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról1

A jogszabály mai napon (2017.02.04.) hatályos állapota.

A 2011. évi CXCI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról alapján:

"Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az a kérelem benyújtásakor 15. életévét betöltött személy, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű (a továbbiakban: megváltozott munkaképességű személy), és aki *
- a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy 15 éven belül 3650 napon át biztosított volt, - keresőtevékenységet nem végez és - rendszeres pénzellátásban nem részesül.

Tehát azon a napon, amikor ellátás iránti kérelmet terjesztesz elő a hatóságnál, fontos, hogy igazolnod kell, keresőtevékenységet nem végzel.

A másik lényeges dolog, amit szem előtt kell tartania: attól függetlenül, hogy számodra rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást állapítanak meg, munkaidő-korlátozás nélkül dolgozhatsz a jövőben is, azonban kereseted három egymást követő hónap mindegyikében nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér 150%-át. (A minimálbér 2017 évi összege 127 500 Ft, ennek 150 százaléka 191.250Ft.)

 

Ezt követően az egészségkárosodás és rehabilitálhatóság véleményezését az illetékes megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének ellátási ügyintézőinél kezdeményezheted.

 

Megjósolni nem tudjuk, hány % várható...

 

A szakértői bizottság: az orvosszakértőkből, foglalkozási rehabilitációs szakértőkből és szociális szakértőkből álló bizottságok a felülvizsgálaton megjelent személy
- megmaradt egészségi állapota,
- a meglévő és fejleszthető képességei, továbbá
- a szociális és a foglalkoztathatósági körülményei figyelembevételével hozzák meg a döntésüket.

 

Az orvosszakértő az eljárásban:
- a szakorvosi leletek, a kórházi zárójelentések, a laboratóriumi és egyéb vizsgálati eredmények, valamint
- az aktuális állapot felmérése alapján összegzi szervrendszerenként, illetve betegségcsoportonként az igénylő egészségkárosodását.
Ennek alapján meghatározza az igénylő megmaradt egészségi állapotát, és véleményezi önellátó képességét.
Ha a megmaradt egészségi állapotod meghaladja a 60 %-ot, nem vagy jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátására.

 

 

7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200007.NEM

 

 Az egészségkárosodás értékelése szervrendszerenként, illetve betegség csoportonként történik.

 

Előzmény: Panka60 (19554)
Panka60 Creative Commons License 2017.02.04 0 3 19554

Kedves Fórumozók,

 

56 éves Budapesti nő vagyok

Szeretném az alábbi esettel kapcsolatban segítségeteket/véleményeteket kérni.

2016. májusában daganatos betegséget (petefészekrák) állapítottak meg nálam. Akkor 8 órás határozott idejű munkaszerződésem volt június 30-ig, melyet előtte való években minden évben meghosszabbítgattak, de mikor kiderült betegségem nem hosszabbítottak velem munkaviszonyt, így gyakorlatilag munkanélküli lettem. Megműtöttek, kaptam kezelést, fáradékonyságon és gyengeségen túl jól vagyok, el is kezdtem egy hónapja 4 órában dolgozni, szintén határozott idejű szerződéssel

 

A háziorvosom ajánlotta a leszázalékolás lehetőségét, azonban nem szeretnék ismét olyan helyzetbe kerülni mint egy éve, és alaposan szeretném körbejárni a kérdés, és egy hosszútávú jó döntést hozni.  Felmerült bennem pár kérdés.

Hogyan is működik a leszázalékolás?

Mellette dolgozhatok?

A jelenlegi munkáltatómat kell tájékoztatni a folyamat elindításáról, vagy tájékoztatást kap valahonnan?

A háziorvosom azt mondta el lehet indítani a folyamatot, és ha nem kedvező nem muszáj elfogadni, de erről a munkáltató tudomást szerez?

Nagyságrendileg milyen havi összegre lehet számítani?

Származhat hosszútávom bármilyen hátrányom?

 

Előre is köszönöm a válaszokat, segítséget.

Szép hétvégét kívánok mindenkinek!

 

Panka

 

 

 

Andi58 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 19553

Kedves Hatvan! 

 

Köszönöm.  Azt hiszem ellenünk van kitalálva a legtöbb törvény.

 

Előzmény: Törölt nick (19544)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.03 0 0 19552

Nekem is annak idején elutasították, mert a munkahely szerepelt a nyilvántartásban .

 

A cégtől kértem egy igazolást, hogy már nem dolgozok ott és a ”komplex minősítés” -t beadtam

 

egy kérvény mellékleteként, melyben kértem a cégtől kapott igazolásban levő naptári napot

 

követő dátummal megállapítani az ellátást, amit meg is tettek.

 

Előzmény: hagyma boly (19551)
hagyma boly Creative Commons License 2017.02.03 -3 3 19551

A felülvizsgáló orvos nem kérdezi meg ,hogy keresőtevékenységet folytat -e vagy ,sem. Ő megállapítja, ÖEK hány % és milyen kategóriára jogosult.Kiállítja és megküldi a  komplex orosi minősítő határozatot, az ügyfélnek és a folyósító szervnek. A folyósító szerv fogja elutasítani, mert keresőtevékenységet folytat, és akkor eldöntheti, hogy igény beveszi -e az ellátást ,vagy tovább dolgozik, ha igény beveszi és olyan súlyos beteg ,hogy nem tudja ellátni a , munkáját akkor a munkáltatónak ,kell,felmondani.

Előzmény: takianyu (19549)
sz16 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 19550

Nem akarlak elkeserítení , közeli  ismerösöm  biológiai kezelést hévízen kaptak   voltak kb 20 an   mindenkit egytől egyig vissza minősitettek !!!Persze nem hagyta magát II fokon 2 évre megkapta a C2 öt !! Elötte c1 ben volt 3 évig  papirból döntöttek nála kapott vagy 30 % ot !!! Ahoz képest másodfokon 54 %  !!! Nemigazán értem hogy lehet ennyi eltérés . Lehet arra játszanak valaki beletörödik nem felebbez   Statisztika javul !!!!!!!!

Előzmény: Zsazsu65 (19539)
takianyu Creative Commons License 2017.02.03 -4 0 19549

Arról írt, hogy a felülvizsgálat alkalmával lehet-e munkaviszony, és az hátrányos-e vagy nem.

Én erre írtam, hogy ilyen dologgal nem lehet operálni, hogy jaj ma nem dolgozom, tehát megfelelek az elvárásnak, hogy nem tudok dolgozni.

Mindent látnak ami bejelentett munkahely. Mellékesen írtam még éppúgy azt is, hogy jár-e rendszeresen orvoshoz, ki váltja-e a gyógyszereit.

Tehát lehet mesélgetni a felülvizsgáló orvosnak, csk nincs semmi értelme.

Előzmény: horvotto1 (19538)
takianyu Creative Commons License 2017.02.03 -4 0 19548

Mit nem ért?

Előzmény: horvotto1 (19538)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.03 0 0 19547

1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 33 § (1) g

akinek esetében az ápolási díj, a Cst. szerinti gyermekgondozási támogatás, a rendszeres szociális járadék, a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, az átmeneti járadék, a rehabilitációs járadék, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a megváltozott munkaképességű személyek ellátása, az ideiglenes özvegyi nyugdíj folyósítása megszűnt, illetve az özvegyi nyugdíj folyósítása a Tny. 52. §-ának (3) bekezdése szerinti okból szűnt meg, és közvetlenül a kérelem benyújtását megelőzően az állami foglalkoztatási szervvel vagy a rehabilitációs hatósággal legalább három hónapig együttműködött, feltéve, hogy saját maga és családjának megélhetése más módon nem biztosított, és keresőtevékenységet nem folytat

Előzmény: Törölt nick (19545)
Zsazsu65 Creative Commons License 2017.02.03 0 1 19546

Köszi! Jelenleg 52% Rehabos vagyok de nyáron lejár a 3 év. Ősszel jött egy állapot rosszabodás azóta van a biológiai.

Előzmény: Törölt nick (19542)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.03 0 0 19545

Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, ha valaki bizonytalan, hogy a a soros

 

felülvizsgálaton esetleg elveszik az ellátását, jó ha utána érdeklődik, milyen feltételek kellenek az

 

említett támogatások igényléséhez.

 

Az álláskeresési nyilvántartásba már célszerű minél hamarabb be jelentkezni, még két hónapig

 

folyósítják az ellátást a megszüntető határozat után.

 

Sokan bíznak a fellebbezésben de ha ezt is elutasítják, ne akkor szembesüljön vele, hogy

 

semmire sem jogosult, pár hónapig.

 

 

 

Előzmény: bandolesa (19537)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.03 0 2 19544

Akkor hasonlóan jártunk, mert nekem is ezen indokkal utasították el annak idején,

 

más jellegű ügyben, hogy visszamenőlegesen nem megállapítható, mert a törvény

 

akkor még nem volt érvényben, egy hónap volt csak a difi, így meg- jártam.

 

Üdvözletem és bajtársi együttérzésem, ha ez vigasztaló.

 

Előzmény: Andi58 (19533)
pásztorkutyaterel Creative Commons License 2017.02.03 -2 0 19543

 A fizetés nélküli szabit  akkor kell kivenni mikor már a bizottságnál megfeleltél tehát orvosilag jogosult vagy, és

a régi ellátásod már lejárt . Sajnos ez gyorsabban nem megy .

Előzmény: horvotto1 (19524)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.03 0 1 19542

Öek 54%,de minden eset más.

Előzmény: Zsazsu65 (19541)
Zsazsu65 Creative Commons License 2017.02.03 0 2 19541

Crohn betegség   előre haladott vékonybél gyulladás!

Előzmény: Törölt nick (19540)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.03 0 1 19540

Melyik betegségre?

T.u.vagy vastagbél gyulladás,vagy reumatológiai

betegségben.

Előzmény: Zsazsu65 (19539)
Zsazsu65 Creative Commons License 2017.02.03 0 1 19539

Olyas valakiket kérdeznék akik biológiai kezelést kapnak, vagy kaptak s ezáltal voltak a Bizottságnál. Kb mennyi %-ot adható?

horvotto1 Creative Commons License 2017.02.03 0 3 19538

Ezt nem értem?!

Előzmény: takianyu (19536)
bandolesa Creative Commons License 2017.02.03 -1 0 19537

Korábban 1-év regisztráció kellett az FHT-megállapításához.  Viszont munkaviszonyt nem kértek.

 

Közmunka befejezése után viszont autómatikusan jár az FHT-itt nem kell várni,ha közmunka szerződés megszűnik.

 

Azt nem tudtam,hogy normál munkahely megszünése után 3-hónapig semmit nem kap valaki ezek szerint?

Előzmény: Törölt nick (19532)
takianyu Creative Commons License 2017.02.03 -2 2 19536

Gondolja át még-egyszer!

Mind az egészségbiztosítás mind a NAV naprakészen lát mindent, és hozzáférésük is van. Azt is látják mikor volt orvosnál, ki váltotta-e a gyógyszereit.

Előzmény: horvotto1 (19524)
gattaga Creative Commons License 2017.02.03 0 1 19535

2011. évi CXCI. törvény:

2. § (1) Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az a kérelem benyújtásakor 15. életévét betöltött személy, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű (a továbbiakban: megváltozott munkaképességű személy), és aki8

a)9 a kérelem benyújtását megelőző

aa) 5 éven belül legalább 1095 napon át,

ab) 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy

ac) 15 éven belül legalább 3650 napon át

a Tbj. 5. §-a szerinti biztosított volt;

b) keresőtevékenységet nem végez és

c) rendszeres pénzellátásban nem részesül.

Előzmény: horvotto1 (19530)
gattaga Creative Commons License 2017.02.03 0 0 19534

A lényeg a pénzbeli ellátáson van, mivel arra a napra nincs fizetés ( egy nap kiesik, a semmiből nem lehet nyugdijjárúlékot,

EHO, TEHO, KEHO, stb. sarcot vonni). A megváltozott munkaképesség elbírálása nem a munkaviszony megléte, hanem a pénzbeli ellátásra teszi a hangsúlyt.

Előzmény: horvotto1 (19530)
Andi58 Creative Commons License 2017.02.02 0 1 19533

Kedves Hatvan! 

 

Ezen már túl vagyok, elutasítottak, arra hivatkozva, hogy a törvény május 1-én született, az én határozatom pedig előtte (februárban)

 

Előzmény: Törölt nick (19531)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.02 0 0 19532

Aktív korúak ellátása

 

A foglalkoztatást helyettesítő támogatást tudtommal csak három(3) havi

 

álláskeresőkénti nyilvántartás után állapítanak meg.

 

Erre érdemes odafigyelni, mert ha megszűnik valakinek az ellátása

 

három hónapig még erre sem jogosult.

Előzmény: Törölt nick (19459)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.02 -3 0 19531

a döntés közlésétől számított három éven belül előterjesztett kérelemre

 

Én a törvényre hivatkozva, a rehabilitációs hatósághoz felülvizsgálati kérelmet
adnék be és kérném -megindokolva- a megállapított ellátás összegének módosítását.
Ez biztosan nem érinti a megállapított egészségi állapot felülvizsgálatát csak a
pénzre vonatkozik, így mást nem is vizsgálhatnak.
Három évre visszamenőleg lehet kérni, szóval nem értem mi nem érthető ezen.

Előzmény: Andi58 (19502)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!