Szia Csaba ! Megnéztem a palesitsékhonlapját,lesznek új kajszik...meg persze a Tardit-s pótolni kellene...szóval tudsz majd ősszel is segíteni faügyben ?
Ha tudod ásd körbe a fát a korona szélével megfelelö körbe és a lombhullás környékén vagy szerves trágyával szórjad meg vagy kálium mütrágyával. Tavaszal a virágzás környékén kákium és bór tartalmu lombtrágyával permetezz. Ja és a leglényegesebb hogy ez a fa önmedő, tehát kell neki porzófajta pl Van.. Germesdorfi 1...Linda....Hedelfingeni óriás
Sziasztok! Abban kérném a segítségeteket hogy van egy 3 éves Katalin cseresznyefám és csak 4 szem gyümölcs volt rajta, pedig rengeteg virág volt rajta. A segítségeteket előre is köszi
milyen szilvát ajánlotok, ami kisebb fa maradna és nem 10m-es, és nem csak magasságban, hanem széltében sem lenne annyira terebélyes...a háztól 4-5m-re akarom elültetni.
most is van ott egy kis meggyfa, elég öreg, de kicsi maradt, szépen terem és mellé kellene egy másik, annak a vonalában, tehát kb. 4-5-6m-re a házfaltól.
Segítséget kérek. A teraszon, cserépben, többnyire erős napsütésben tartott, idén tavasszal ültetett törpekörtém levelei, illetve annak szélei, berepedezett redői furcsán, csúnyán feketednek. Olyan mintha korom rakódna rájuk. Semmilyen rovar, izgő mozgó élősködő nyomát nem fedeztem fel. "Bio"körtének indult a dolog, így nem permeteztem semmivel sem. Megpróbálok feltölteni róla pár képet, az biztos beszédesebb... Én valami gomba, vagy vírus betegségre gyanakszom, de amúgy teljesen tanácstalan vagyok...
A nyári körték többsége szottyósodik, ez azt jelenti, hogy teljesen beérve a közepe megbarnul és megpuhul, nem túl gusztusos.
Ha most érik, és közepes-nagy gyümölcse van, akkor Clap kedveltje lehet, ami mondjuk különösen hajlamos erre.
Ezeket a fajtákat teljes érés előtt kb. 1 héttel kell leszedni, féléretten, amíg nem puhulnak meg. Elsősorban befőzésre jó, de naponta kiválogatva a puhulókat friss fogyasztásra is nagyon jó.
Sziasztok Van egy körtefám(nem tudom milyen nemrég vettük a telket) Tavasszal metszettük majdkétszer permeteztük(a mezőgazdasági boltos utasítása szerint) Rengeteg gyümölcs van rajta de van egy kis gondom Amelyik megérik annak a belseje el van rohadva a kölső fél centis réteget kivéve Mit csináljak jövőre másképp? Zs
Sziasztok! Abban kérem a segítségeteket, hogy van egy 5 éves cseresznyefám, amit ajándékba kaptam, május végén érik... azaz kellett volna érnie, de kb öt szem cseresznye volt rajta. Állítólag öntermő. Nem tudom, hogy mit csináljak vele, szinte semmi virága sem volt, termés pedig még annyi se, pedig igyekszünk megfelelően gondozni. A fa gyönyörű, egészséges, az az öt szem cseri pedig csoda finom. Meddig várjak még, hogy termőre forduljon, illetve melyik az a cserifajta, ami május végén érik és nagy szemű. Lehet, hogy mégis porzófa kellene mellé.....??? Ha valakinek használható ötlete van, előre is köszönöm :)
Én egy másik fórumban-ahova sűrűbben járok-rákérdeztem,és lőn csoda,van ismerősöknek Zalában pirosbelü körte.Augusztusban szerválok szemzőágat /ha meg nem sikerül akkor tavasszal oltóvesszőt.../,aztán már csak várni kell néhány évet...DE LESZ és ez a lényeg.
Érdemes megpróbálni, állítólag a körte és alma oltása nagyon egyszerű, könnyen megmarad. Egy könyvből vagy a neten megnézed hogy kell, aztán kipróbálod, esetleg több alanyon. Előtte gyakorolhatsz orgonán mondjuk. (nem nagyon értek hozzá, csak próbálkozom:)
A pirosbélű körtét én is rég hajtom. Imádom de sehol nem lehet kapni. Tudok egyszem fát a bakonyban de sajna az oltáshoz vagy egyéb szaporításhoz nem értek:(
aki nem akar mérgeket szanaszét szórni,annak a jól bevált módszert javasolnám: virágzás utáni napon csalánlével(egy hordóba csalánt téve, azt felöntve vízzel és a napra tenni) permetezzen/locsoljon. Abszolút bio és abszolút hatásos.
A szilvadarázs kártételekor tömegessen hullanak le a terméskezdemények. A szilvamoly meg megszurkálja a gyümölcsöt és ha monilifertőzés jelen van rothad a gyümölcs.
Mindkető ellen most a virágzás végén kell megkezdeni a védekezést. Pl actara, decis, dimilin25Wp, insegar 25Wp, Karate 2,5 Wg , sherpa.