Nem ma történt ez a balatoni eset, hanem amikor a GPS-t még csak külföldi szakszolgálatok használták...
A Tisza-tó időjárási viszonyai is elég sajátságosak, gyakran meglepik a helyi túravezetőket is. Elindulnak augusztusi derült időben a kikötőből és fél óra múlva a fejükre tett műanyag vödör alját beszakítják a jégdarabok. Máskor menekülök a tározóról, látva a közeledő zivatarfelhőket. Azok meg szépen elhúznak a Mátra felé...
Az Aamen által említett köd miatt vettem négy éve a Matrix 47 3D halradaromhoz egy GPS egységet, hogy az elmentett nyomvonal mentén ki tudjak botorkálni a feneködböl...
egy jo navi, persze a megfelelő térképpel együtt, aranyat ér!
vagy 25 éve a balatonon keveredtünk akkora ködbe, hogy a kormánytól a hajo orrát sem láttuk, pedig csak 18 as hajo volt. :-) kétszer is fel kellett húzni a svertet, mert homokra szaladtunk a déli parton. Szerencsére nem volt rossz idő. csak köd.
Igen, ennek a tájékozódási problémának az elemzésére is gondoltam, de inkább nem írtam meg. Aki ilyen időjárási körülmények között nem hajózott arra, az csak nevetne ezen. Mint én a Balatonon, hogy éjjel sem lehet eltévedni a partifények miatt. Pedig egy faluval elnavigáltam magam. Aki nem túl tapasztalt, az hajnalban meglepődik, hol dobta le éjjel a horgonyt :(
hahh, az buli amikor kihuzod a ladikot decemberben ohalaszibol delutan otkor, es egyszerre sotetedik be es szall le a kod is, es a csonak orraig se latsz el a lampaval se...
Az Adrián nekem is volt élményem. :-) pedig a 10,5m, 6t s Adria 1002 es motoros annyira nem kis darab.. a 4-5m es hullámok között mégis papirhajónak tűnt az is. Azóta többet nem mulasztom el megnézni lent az előrejelzést, és figyelni a helyieket.:-)
Talán tele lett a nadrág, azért írtad a szaros Tisza tavat? Mert egyébként nem érdemli meg ezt a minősítést annak ellenére sem, hogy a nyelvtani jelző nem teljesen alaptalan.
Motorcsónakban cseppmentes eszköz, az vajon mi lehetett? Mert az enyémben évek óta vízhatlanok üzemelnek megbízhatóan. Ami nem vízálló, azt pedig beteszem a vízmentes rekeszbe.
A tározón vannak olyan megszállott horgászok, akik szerint a süllő csak szeles éjszaka harap, ezért viharos időben is ott kuksolnak a csónakban, miközben folyamatosan forog a fenékvíz-szivattyú, de azért a szapollyal is rá kell segíteni :(
Na ne, fiúk! Lassan szervezett hajóútra se megyek. Még egy-két horror történet:))
Egyébként egyszer már kerültem viharba Capri szigetéről visszafelé. A tengeri medve arcát néztük folyamatosan. Amikor szólt, h. menjünk le az "alagsorba" és felváltva kezdte nyitogatni a szembe oldalon lévő kajütajtókat ( ezt nem értettük, miért teszi) akkor már néhányan el kezdték "etetni a halakat".
Hát, teljes tanácstalanság.:((( Majd integetünk a kikötőből a hajóknak.
Mivel nekünk is volt itthon és az Adrián is hasonló "élményünk", mi is ezért választottunk egy olyan méretűt amit kevésbé viselnek meg a nagyobb hullámok.
Nyilván az igazi adriai vihart nem vehetjük alapul, mert arra igencsak bajos lenne hajót választani.
Én mikora fletcherrel viharba keveredtem a tisza tavon és olyan szintű hullámok voltak hogy a lehető összes cseppmentes elektromos ezközöm tönkerment és a szélvédőn keresztűl folyamatosan átjött a víz és csak teltvízzel a hajó. Oldalra fordulva meg majdnem borított minket. Ott döntöttem el hogy magas oldalfalú hajóm lesz csak.
És ez csak egy szaros tisza tó meg egy D-É-i szél volt.
Mondjuk, már a félméteres hullámok is "érdekesek" egy ekkora testnél, amivel a túrát tervezik, ha meg egy kicsit jobban fúj.... hát, majd kapaszkodnak sokat. :)
A Főnixem régi tulaja hívott minket egy szolid hajókázásra meg a barátja és igy 2db 18 as orrkiülőssel szeltük a habokat. Kis-tisza medencék csatornák meg felfelé tán tiszacsegéig..
Szerencsére semmit nem fogtunk meg ,és gyanusan mély volt a szaloki medence (1.8-2.2 méter).
Sok osztálytársam volt (mivel alaposan el akartam sajátítani az anyagot és párszor prolongáltattam magam ;-) ) de ily nevűre nemlékszem. (De, hát abból a sok százból !) :-)
Olyan térképet keresek amin a Tisza-tó hajózhatósági helyei vannak fel tüntetve, beleértem a seb. korlátozott vízeket ill. ahova csak 5le-vel lehet bemeni. (már ha van ilyen)
Lehet, h. még is csak lesz belőle valami? De jó lenne!
Találtam egy oldalt, ahol aznap reggel meg tudnánk nézni, h. mi várható:
pl. úgy látom, ma Bonifacióban délig elég magas hullámok voltak, ezeknél már biztos "etettük volna a halakat":))
Aug. 1-ére már csak 10-20 cm-es "hullámocskákat" prognosztizál.
Szóval, meg fogjuk nézni aznap az előrejelzést, meg úgy tudom va egy világítótorony is a Cap Pertusato, ahol valami jelzést is adnak. Azt még majd kitudomon, h. milyen jelzések ezek.
Nagyon köszönöm a térképedet, bejelöltem a saját mentésembe itt:
ha nem toronyiránt Lavezzi felé mentek, hanem előbb Cavallo, majd onnan Lavezzi ahogy belemacskakapartam a piros vonalat, akkor csak 2-2 kmt kell megtenni a szigetek között.
Az még azzal a 4m es gucsoval is bevállalható. :-)
Szerintem a 4 km bevállalhato vele, de nem tudom mennyire lenne kellemes élmény, tele nacival megtennetek az utat. :-)
Mindenesetre ne az első nap délutánján induljatok el vele.
érdemes 1-2 napot tényleg partközelben kirándulni a hajoval. kiismerni a vizet. Az Adrián, ha különben mindenféle ciklonok elkerülik a környéket, akkor hajnalban többnyire tükörsima tud lenni a tenger. indulásnak mindenképpen az a jo időpont. Délelőtt, ahogy a szárazföld elkezd felmelegedni, elindul a szél is a tenger felől, ami estére többnyire megfordul.
Gyakorlat, és megfelelő hajó nélkül, nem biztos, hogy ahová reggel elhajóztok, délután gond nélkül vissza is lehet térni. Esetleg ott alvás, és másnap hajnalban vissza. Minden kikötőben ki szokták tenni, a hajósoknak szánt időjárás előrejelzést. Ott a várható szélirány, szélsebesség, hullámmagasság stb le van irva. pl:
WEATHER REPORT ISSUED BY THE MARINE METEOROLOGICAL CENTER SPLIT
ON 30.07.2013 AT 1200 HOURS
WARNING
LOCAL GUSTS OF NE and NW WINDS 30-40 KNOTS.
SYNOPSIS
A ridge of high pressure from the west is intensifying over the Adriatic.
WEATHER FORECAST FOR THE ADRIATIC FOR THE FIRST 12 HOURS
NW, turning to NE winds 12-24 knots. West of Istria NW winds 4-12 knots. Sea 3-4. Visibility 20 km. Mostly clear.
WEATHER FORECAST FOR THE NEXT 12 HOURS
Mostly clear. Moderate to strong NE, turning in places tomorrow around midday to NW winds. Sea slight and moderate. Air temperatures warming up a little tomorrow.
PMC - SplitWEATHER REPORT ISSUED BY THE MARINE METEOROLOGICAL CENTER SPLIT
ON 30.07.2013 AT 1200 HOURS
WARNING
LOCAL GUSTS OF NE and NW WINDS 30-40 KNOTS.
SYNOPSIS
A ridge of high pressure from the west is intensifying over the Adriatic.
WEATHER FORECAST FOR THE ADRIATIC FOR THE FIRST 12 HOURS
NW, turning to NE winds 12-24 knots. West of Istria NW winds 4-12 knots. Sea 3-4. Visibility 20 km. Mostly clear.
WEATHER FORECAST FOR THE NEXT 12 HOURS
Mostly clear. Moderate to strong NE, turning in places tomorrow around midday to NW winds. Sea slight and moderate. Air temperatures warming up a little tomorrow.
PMC - Split
+egy kis térképen a szélirányok, szélsebességek..
Tengeren sosem vagy a magad ura,.. ott a viz az úr! Félni nem kell tőle, de ajánlott tisztelni!
Azt hiszem félreérthető voltam, az összes megtett út az 50-60 km. Ennek jó részét a part közvetlenközelében tennénk meg, a szárazföld és a Lavazzi sziget közötti távolság csak 4 km.
A férjem már motorcsónakozott a Tisza-tavon, horgászott, magát a motor kezelést ismeri, mg a navigálást is.
A hajótest önött poliester, ilyen:
Hát, elment a bátorságom, marad a Gina szervezett út. Csak úgy beleéltem magam, h. magunk urai lennénk és nem kellene egy hajóstársasághoz alkalmazkodni.
Megnéztem a honlapjukat az általad kinézett csónak a legkisebb motoros, amit bérbe adnak! Nem hiszem, hogy a tulajdonos 50-60 km-es túrákra ajánja magyarországi családoknak asszonnyal, gyerekekkel, semmi tengeri tapasztalattal! :(
Azt írtad nem értesz a tengeri motorcsónakázáshoz, nos én sem, de Korfun elmentünk egy hajókirándulásra a déli szigeteket jártuk be és a kontinensen is kikötöttünk! A hajó olyan 20 méteres lehetett, nem emlékszem pontosan, de olyan hullámzást kaptunk part mellett, hogy többen rosszul lettek, mi meg páran felmentünk a külső szabad hajóhídra "élvezkedni", de oda is úgy felvert a tajték, hogy minden alkalommal lebújtunk a mellvéd mögé, úgy percenként! Mondanom sem kellcsurom víz volt a ruhánk.
Az meg hogy valaki bérbeadja, az még nem jelenti azt hogy kalandtúrára kell vele menni. Irtad, hogy tapasztalatlan vagy. Amig ez van addig ne távolodj el a parttól 1 km-nél messzebbre, ilyen hajócskával s benne a családdal.
Ha meg már tapasztalt leszel, meg se fordul a fejedbe, ilyen körülmények mellett.
abban az évben vette. Nem tudom mikori. Viszont átmostuk még párszor visszafelé is, meg próbálgatta és jó lett, mostmár rendesen megy vele és nem melegszik.
johnsonnál, omc nél a szürke a fordulatszám jel. a hajos fordszámmérökön, ami külmotorhoz készült, ott a töltőtekercseknél a mágnesek számát lehet beállitani. ott nem a trafotol veszi le a jelet!
asszem van otthon valahol suzukihoz is doksim. áttúrom a vincsit
Bő egy év alatt eljutottam odáig hogy szerelem be a fordulatszámmérőt a hajóba. Annak idején mondtad hogy milyen színű kábelen van általában a jel. Suzuki DT-nél 3 henger 3 trafónál egyszerűen az első trafó bemenő oldali +12-ét annak veszem OK ? Vagy hogyan kellene bekötni? Elektronikus gyújtásnál lehet még olyan hogy alul-felül szikrázik?
régen jártam erre, örülök neki hogy itt most is ekkora élet van. Gondolom hozzám hasonlóan már mindenki szív sólyázásnál a vízállással így nem tudtam megállni hogy ne linkeljem be ezt:
Valaki tudja hogy müködik? Vajon a Honda csak az erőforrást vagy a vízi tapasztalatait is adta hozzá? Így a dízelesítés is könnyebben menne, már csak az kérdés hányféle jáműként szeretné ezt a hatóság vizsgáztatni nálunk ;)
Baal:
ha valaki olcsón szeretne kédergumti venni én lökhárító ütközőt szoktam erre használni. Valamelyik régi Ladáé teljesen jó a célra és ezres alatt meg van métere, de vannak univerzális lökhárító ütköző gumik különböző profilokban 1-2ezer/m-ért...
Sziasztok. 2006-os hozzászólásban olvastam műgyantázással kapcsolatban,konkrétan gél szórással. Szeretném felvenni a kapcsolatot a szakemberrel. Ha magára ismer légyszives irjon. Köszönöm.
Rosszul látod, a Grand Marine Internationalnak köszönhetően már a Szlovén distributorral vagyok kapcsolatban, aki bármilyen vicces még közelebb is van :)
K. Imre (bácsi) építette, aki a Tisza-tó legjobb túravezetője és természetismerője. Most is gyárt csónakokat más kikötőknek, de Szabicsnál szinte naponta összefuthatsz vele.
kivülről csiszolva, gyantázva, a kédergumikért holnap megyek (ja, ha kell valakinek poroszlón van kb a taurus árának feléért kédergumi direkt csónakra való-tudok venni többet is) kormánymű, gázszektorcsere, motorcsere, szélvédők kinn,új keretet kapnak, aztán ragasztva, takaróléccel vissza, a belső rétegelt lemez teljes cseréje, gyantázva, majd műbőrrel boritva....egyelőre ennyi, ha minde njól megy a bőrözés kivételével hétfőn kész is:-)
Érdeklődnék, hogy van-e valaki a topikról aki ismerős a szigetközben? Ugyanis augusztus elején mennék Lipótra és onnan csak egy ugrás a Duna. Mivel vinném a motorcsónakom is sólyázóhely érdekelne. Megköszönném, ha valaki ez ügyben tudna segíteni.
Dizel motorok (közvetlen befecskendezésűek) jellemzően optimálisan 220-240g/kWh fajlagos fogyasztásúak.
És ezt kb 80 évvel ezelőtt is tudták.
Magyarul: a hajód teljesítmény igényét szorozd be a fajlagos fogyasztással, és megkapod az óránkénti fogyasztást.(pl 100kW*0,22kg/kWh=22kg/h)
Még egyszerűbben: oszd el a benzines fogyasztását kettővel.
A Merci OM642 nem egy olcsó projekt, de a motor relatív kicsi és nagyon könnyű. (Alig több 200kg-nál) Nem véletlen a V8-as változatát repülőbe is építik. Teljesítménye szériában az újabb modelleknek 265LE és 620NM. A mi mérésünk egy gyengébb (szériában 225LE/510NM) motorral mechanikus adagolós átépítés után 260LE és 560Nm volt füst nélkül széria turbóval és 1,2-1,3bar turbonyomáson.
Aug. 10-én hajós buli lesz a dunabogdányi Póni kempingben. Páran aznap reggel felmegyünk Esztergomba és leevezünk kenukkal a kempingig. (lehet jönni nyugodtan hajóval is,de ha valakinek kenu kell az is megoldható) Útközben megállunk ebédelni és pihenni a Pilismaróti-öbölben. Este pedig egy fergetegeset bulizunk a Pedrofon zenekar őrületesen jó rockabilli és rock&roll zenéire. Hamarosan pár infó a www.magyarfahajok.hu -n. Addig is szép időt mindenkinek és ha bármi kérdés lenne szívesen válaszolok.
A Croma az előkamrás a Ducato közvetlenes. A két motor csak hasonló.
A Cromában nincs sok tartalék, max 140-150 LE, a Ducato se sokkal több csak kevesebbet fogyaszt.
Motorcsónakba nem való, nehéz, nem szereti a fordulatot, és elég darabosan jár. Volt itt a falumban egy srácnak a 2,8-as egy 22 lábas hajóban, de aztán rájött, hogy nekem volt igazam, amikor az 1,9tdi-t javasoltam helyette.
Felesleges kalandorkodni: VW 1,9-vagy 2,5 tdi, ha az meg kicsi akkor Merci OM 642.
A Merciből nagyon kényelmesen jön a 260-270LE meg közel 600Nm. Télen építünk egyet egy barátommal, már nálam van a motor, tavaszra mennie kell.
én a taksonyi hídnál lévőt ismerem.51es útról ha jösz át kell menni a hídon és rögtön jobra le.ott van egy kocsma szerüség is és mellette van.nagy hajóval inkáb makád ha jól emlékszem a régi kompnál.
Szerintem ezt a kérdést többet ne tedd fel, mert meghallja a szerv. Nálunk nincs kötelező, ettől függetlenül, magyarosan méregdrágán a most már 3 hónap alá csökkent kedvtelési hajós szezonra simán köthetsz felelősségbiztosítást. Ha te okozol kárt, te fizetsz.
Lehet, hogy egy hétvége leráncigálni a folyóhoz aztán már csak nézni kell, hogy bírja-e addig, amíg a Szőke Tisza vagy hamarabb megalapítja a búvárrezervátumot. Mondjuk utána az első feladat a roncs megtalálása lesz.
szia nem Horvátra gondoltam. Itthoni viszonylatban, Magyarban. Ha az én hajóm kárt okozna, pl. egy kajakban? Emberekkel együtt? Ki fog fizetni?? Ha nincsen kötelezőm a kishajóra? Gondolom én, de miért nincsen kötelező, kötelezö?
A becherovka stimmel a knèdlièrt meg egy kicsit autoznod kell az a csehekè.itt a sztrapacska a nemzeti büszkesèg. (A becherovkàt is lopjuk a csehektöl a szlovàkè a borovicska)
szia. levéve a bejövö csövet hálozati vizzel megnyomatva a viz a kipufogo torkon a lábnál jön ki.ha viszont felöntöm a lehuzott csövet felülröl vizzel az a viz a szivonyiláson folyik ki.remélem érthetöen irtam le.amugy meg komáromi vagyok pontosabban 8 km-re komáromtol a szlovák oldalon almásfüzitövel szemben.minden hajos kollegát szivesen látok.üdv jános ..........elég nagy vitát generáltam akaratlanul
Ha Melba fele jársz, hívj. Én megyek ma du. is, kevés a LED a műszerfalon. Mail ment.
A nagy blokkok azonosak, szóval gondolom nincs túl nagy eltérés. A kicsiknél is nagyjából ez a helyzet, bár Volvo Penta egy darabig használt Volvo blokkokat kicsit vagy jobban átalakítva. Hasonló hűtése van még a 6 hengeres soros motornak is.
Az OMC 1977-es, eddig azt tapasztaltam, hogy javarészt azonos időben a gyártók kb. egymást másolták, azonos/hasonló műszaki megoldásokkal.
szivesen megnézném azt a kis volvo motort. Csak nagyokat, meg dizelt láttam volvot. A V8 as minden hajoban kb azonos. Volvo, Yamaha, Mercruiser, Omc.. vagy GM, vagy Ford blokk.
Mindenesetre, a kérdéses OMC motor, kipufogokönyökébe a kifolyó viznek kell érkeznie, nem a bejövőnek, hiszen utána már az a viz, a kipufogon távozik is!
Na de ha OMC, akkor itt a 86-98 as OMC servízdoksibol is a rajz:
ez sajnos annyira nem látszik jól, mint az előbbi képen. Bejövő víz itt is egyértelműen az esetleges szervóhűtőn keresztül a termosztátházba megy. Majd onnan a motor-hőmérséklet fügvényében, vagy a kipufogón keresztül a szabadba, vagy a hengerfejen/blokkon kersztül, ugyanugy a kipufogón keresztül ki. A 4 hengeres ford motornál itt a hengerfejből a víz, a szívócsonkot melegíti elő, majd onnan megy vissza a termosztáthoz. A GM blokkon nincsen ilyen. Ott a szívó, és a kipufogó, azonos oldalon van. Ott csak az "elhasznált" víz megy bele a leömlőbe, és távozik a kipufogón.
A kipufogón semmi nem melegszik fel. A kipufogó, a hűtőviz rendszerben az utolsó "alkatrész". Ha jól megnézed a rajzodat, az amit te a kipufogon felemelegedő viznek látsz, az a hengerfejben/motorban melegszik fel.
De kiturtam a használhato rajzokat, vizáramlás irányokkal együtt. OMC, és a Mercury ugyanaz az elrendezés. A régi Volvo más, ott nem a csizmában van az impeller pumpa, ami felszivja a vizet, hanem a motoron.
Víz bejön, a hajtoművön keresztül, bemegy a termosztátba, ha hideg a motor, akkor a termosztát a bejövő vizet, a kipufogón keresztül kivezeti . Ha meleg a motor, akkor a bejövő hidegvizet a motorba ezeti, a motorbol a melegvizet, szintén a kipufogon keresztül nyomja ki. Remélem a beillesztett képeken is látszanak a nyilak, hogy hol merre folyik a víz.
Itt a V6 , és a V8 is:
ha valakit érdekel, a teljes pdf et át tudom küldeni.
Valahogy akkor is másnak hangzott, mert a víz-olaj hőcserélő után a kipufogóöntvényen melegszik fel a víz a termosztát előtt -ott a rajzon is. Olajhűtés inkább csak plussz.