Először legyen garázs. Már ott tartok, hogy felszabadul a hely, ahová építem, a szomszédok is rábólintottak a remek ötletemre, már csak el kell készíteni. Ha készen lesz akkor jönnek azok a projektek, amikkel igazolni tudom, hogy tényleg szükség volt garázs építésére :)
Nyaraljál, aztán szépen lassan elkezdheted gyógyítani, egy idő után összeáll. Sajnos minden "legendás" gép vonza az olyan tulajokat, akik nem igazán értenek a járgányhoz, karbantartás csak a legszükségesebb dolgokban merül ki. Nekem három éve van meg a Defi, már nagyon lerövidült a tennivalók listája :)
Ez csak aprosag volt tulajdonkeppen, amolyan into jel. Sokkal jobban zavart, hogy minden terhelesvaltasnal hatalmasat kattan es log a hajtas - majdnem egy felet tudok tekerni a kerekeken ha meg van emelve es sebessegben van..
Hogy hiaba tolt a turbo, plusz teljesitmeny nemigazan jon vele, hogy fogalmam sincs a vezerles allapotarol. Hogy minden uthiban bekottyan es szital a kormany..
Hogy hangosan sir motorfekezesnel valamelyik difi. A kuplung kornyeke is eleg faradtnak tunik. Leomloknel elfaradt a tomites, meg ilyenek. Gazbowden is a fene tudja milyen allapotu.
Szoval kell neki a torodes rendesen.
Szerintem vagy a turbo adta volna fel a hegyek kozott, vagy a hajtasrol nyalodott volna le vegleg minden ricni. Igy vagy ugy, de szarban lettunk volna egyedul.
:( szerettem volna ha egy sikersztorit kapunk, komolyan szorítottam nektek!
Van egy szerintem fszájos öngyógyuló anyag amit ilyen helyzetben (meg persze sok más szituban) lehet használni, nekem van az autóban, sosem lehet tudni címszó alatt.
Nem kicsit amerikai a dolog :) nekem a klíma csó stoppolására jó volt (20 bar) amíg le nem cseréltem.
A tegnapi napon folytattunk utunkat a defivel a tenger fele, am egy benzinkutas megallasnal a shopbol kitekintve arra lettem figyelmes, hogy csopog valami az elso difirol - kb 150km melyen Horvatorszagban. Alanezve a motornak ugy festett a helyzet, mintha egy olajbomba robbant volna, minden olajos volt. Felnyitva a motorhaztetot es beroffentve a gepet hamar kiderult, hogy ismet - az ac pumpa cserevel - megnovekedett diesel nyomas okozza az anomaliat. Szerintem gyarilag nem ilyen, de a szuro es az adagolo kozotti csoben az enyemen van egy toldas - sima hagyomanyos, kb 5 centi hosszu uzemanyagvezetkbol. Elejen vegen pici bilinccsel. Ez mar pesten is szivargott a pumpa csere utan, de akkor a bilincsek meghuzasa segitett. Eddig birta.
ugyhogy bilincs huzogatas, cso mozgatas kovetkezett a szemerkelo esoben, de egyre csak jobban spriccelt a gazolaj:) ekkor jott baratnom remek otlete, hogy probalkozzunk kotegelovel. Igy is lett, levettem a fem bilincseket es felraktam ket-ket kotegelot a vezetek toldas ket vegere. Elsore nem volt tokeletes de kicsit szorosabbra huzva - probaltam nem eltorni a felmerev normalis vezeteket - vegul jo lett.
Eleve belem ultette szinte minden ismerosom, hogy orultseg ezzel az autoval menni, es a hirtelen jott apro problema ravilagitott, hogy vasarnap Horvatorszagban egy komolyabb gondot, lakott teruleten kivul, egyedul nagyon nehez lesz megoldani. Szoval megfordultunk es menekulore fogtuk az iranyt kulhonbol.
Haza is ertunk problema nelkul kb 6 ora alatt - mondjuk Pecsnel mar nagyon bantam, hogy pncik voltunk es feladtuk:( Gyorsan atpakoltuk a cuccokat a masik autonkba (prius) es irany az M7-es. Vegul telefonon egyeztetve a szallasadonkkal, nem kicsit hullan ejjel 1-re estunk be az elore tervezett plitvicei szallasra. Gyors alvas, aztan reggel irany a nemzeti park. Persze ezzel a gondolattal nem voltunk egyedul, es latva a parkolo autokat illetve a penztarnal kigyozo sort inkabb arra a belatasra jutottunk, hogy ezt majd egy direkt erre a celra dedikalt utunk soran nezzuk meg valamikor osszel vagy tavasszal.
Igy esett, hogy 3 ora mulva mar a tengerparti etteremben szurogettuk a nem annyira megerdemelt Karlovackot:) es a szivem melyen nagyon banom, hogy a konnyebb utat valsztottuk vegul - foleg mikor egy-egy defit lattam jonni szembe az autopalyan (Osszesen harmat)...
De megtalasztalva tegnap azt az utszakaszt amit vegul kihagytunk (gyakorlatilag Karlovac - Split dimbes dombos utvonala), orulok is, hogy igy dontottunk, mert komolyan ketlem, hogy kibirta volna az utat a Defi. Ossze kell meg szoknunk, el kell toltenunk egyutt par ezer kmt mielott egy ilyen volumenu utra egyutt vallalkozhatnank. Bolondsag volt egy het utan nekivagni, igazuk lett akik ezt mondtak:)
Hetvégén megszállta az ördög a gépszekeret :D Ahányszor elindultam itthonról nem akart menni az irányjelző, se jobbra se ballra... az elakadásjelző működött... elsőre azt gondoltam valami érintkezési hiba a karban pöcköltem, próbáltam mozgatni jobbra ballra hátha megszólal de semmi. Aztán hazafele jovet meg rendszerinte egyszercsak elkezdett becsületesen működni mintha elfelejtette volna, hogy sztrájk van.
Tervezem, hogy lekapom és belenézek hátha kis csiszolas meg tisztítás megoldja a problémát, de előbb csak megkérdem, nektek volt már hasonló gondotok?
Illetve komoly átépülés alatt van a középkonzolom. Már lassan 1 hónapja csüngnek a kábelek, 1DIN ből 2DIN lett, nem kis fejvakargatással meg szentségelessel. Így a végére kezdem érteni miért nem találtam hasonló képeket 1-es Discocról :D
Remélem a héten befejezem, és teszek fel pár képet, hátha valaki töri a fejét hasonló bolondságon.
XXI. Szegedi Land Rover találkozó. 2016.09.30-2016.10.02 www.landrovertalalkozo.hu Emlékeztek a legutóbbi fotóra a kereszteződésről? Abban a kereszteződésben minden irányba lehet majd menni! Elkészült a "hardos" pálya itinere is. Az ide találkozón ment közben lehet majd választani hogy "normál" vagy "hard" kategóriában szeretnétek részt venni a szombat délutáni túrán. Normál: viszonylag karcmentes (1-2 belógó ág azért lehet) Hard: karcos, és nagyobb odafigyelést igényel az itiner.
Köszi, ha lejutok a szekérhez világosban, szétkapom a kapcsolót. Amúgy valami bontottat keresnék bele, de ha a tipped beválik, nem is kell. Vagy berakok egy sima villanykapcsolót oszt' jólvan...
Nincs az szétkopva csak a réz érintkező oxidálódott, meg belekövesedett a kenőanyag. Csak meg kell tisztítani. De úgyis elmegy a kedved ha meglátod az új árát ;-)
Ja, sajnos betojt: toszogatni kell finoman benyomott állapotában oldalra és egyszercsak felvillan benne a pilács, onnantól működik a dolog, valószínűleg szétkopott a bele. Szerinted kapjam ki a kapcsolót és úgy kéne megnézni?
Imbuszmester, gratula a felújisáshoz, szép lett, de aztán maradjon is igy, nehogy bezavard valami ágas-bogas erdöbe!
Johnny, nekem klimakapcsoló kéne a műszerfalba és 2 db irányjelző az első sárvédőkbe. Köszi!
A következő probléma miatt kérem a segítségüket: Az autóm beindítás után kb 15 mp múlva a riasztóm beindul majd középen a led kijelző folyamatosan villog és kb 15 mp múlva leblokkolja a motort.
Sziasztok. Bár ritkán vagyok itt és általában akkor mikor van valami gondom, ezért szeretném megköszönni a segítséget. Az RRC ami restaurálva lett azt itt megnézhető. Lovász Classic megint csak köszönet a segítségért.
Jah, ne is mondd. Mióta mentem a tiéddel Borsodnádasdon, azóta a garázsban olyan érzésem van mikor ránézek a Range-re, mintha az asszony előtt állnék miután félreléptem : )
Mármint biztos ilyen lehet annak aki csinált ilyet.
Más: Tegnap gondoltam egy nagyot, hogy kicserélem a műszerfal világítását ledekre, mert az egyik műszerben nem égett, a km órában is csak a fele.
Szóval a km órában kicseréltem, ujjé, viszont a másik két műszerből (üzemanyag & vízhőfok) kiolvadt/tört a kis csövecske ami tartja az izzót. Szóval valójában világítottak, csak valahol beesve a műszerfal mögé:D
Most az az ötletem, hogy ragasztópisztollyal visszaragasztom a fehér csövecskéket, de ha lenne valakinek jobb ötlete / csinált már ilyet / milyen ragasztót használjak, akkor csupafül vagyok!:)
Ha eddig kibírta, nagy eséllyel nem lesz gond, 100 ezer kilométer még nem a világ, csak ne pörgesd agyon. Az is lehet, hogy Unixnál, vagy interneten rendelve jött a szíj. Ha haza jössz, akkor érdemes cseréltetni, ha meg elszakad, akkor sem fog atomjaira esni a motor. Ezek azért elégé masszív konstrukciók.
No lett új spirál és kardánkeresztet is vettem végül, csak hogy ne legyen vele baj:)) (ha viszek, biztos túléli).
Aztán a Landy-carnál jól ráparáztattak, hogy el fog szakadni a vezérműszíj, de ezzel már nem nagyon tudok mit kezdeni:( Nincs időm kicserélni, és a szervizben sem volt idő, hogy ma vagy holnap megcsinálják. Megnézték 2011-ig visszamenőleg a történetét az autónak, tőlük nem vettek vezérműszíjat, úgyhogy valószínűleg jó 100e km van abban ami most benne van..
Hát remélem, hogy nem kell trélerezni a tengerpartról..
Egy régi álmom vált valóra nem olyan régen, Defender tulajdonos lettem (remélem nem bánom meg). Mivel nem volt 4-5 millióm egy viszonylag fiatal és valóban jó állapotúra, így egy 95-ös 300TDI lett a szerencsés. A húszon egynéhány évet és a magyar autóüzemeltetési mentalitást sajnos nem lehet megcáfolni, így akad cserélni/javítani való bőven rajta, majd ahogy pénzem és időm engedi, megcsinálom/csináltatom, ami megkívánja. Egyelőre a kisebb dolgokat csinálgatom rajta itthon, lesz egy vezérlés csere, már megérkezett csak ahhoz igénybe veszem az autószerelő ismerős segítségét, egyedül nem merek nekiállni. Vízpumpát is érdemes cserélni? Szivárgást nem látok. Idénre amit itthonra terveztem, az az ökölfejek rendbetétele, meg a bal hátsó kerék lötyög, gondolom a csapágyon kell húzni vagy csere.
Hajtásban kicserélgettem az olajakat, szinte mindenhol van szivárgás sajnos, hátsó difinél a szimeringnél, terepváltónál valahol meg a kézi váltónál szivárog a motorolaj, főtengely szimering? Egyelőre ezeket hagynám, jövőre ha úgy alakulok anyagilag, gatyába rázzuk kicsit ezt a részt meg akkor szerintem már érdemes egy új kuplungot is felrakni, ha úgyis szét lesz döntve, remélem kíméletes használat mellett még elmegy így durván egy évet. Hátsó kardán jó, az elsőben a kereszt biztosan kuka de szerintem a "csúszka" résznél is meg van már kopva és letyeg de majd leszedem és megnézem, csak nincs hozzá még szerszámom. Lehet ezeket javítani vagy csere? A Britpartos kardánok nagyon gagyik 80€ körül vagy kicsit drágábban a Hardy Spicer? Mert ahogy néztem Paddockon, a gyárinak elég húzós ára van.
Amit még mostanában szeretnék megcsinálni, motorolaj csere az olajteknő levételével egybekötve, mert a tömítésnél szivárog az olaj. Ahogy néztem, elég jól hozzáférni, a stabilizátor rudat kell lecsavarozni meg esetleg kicsit megemelni az autót az alváznál, hogy a hídtól kiférjen. Az olajleeresztő csavar egy hosszú hatlapfejű csavar és alatta egy kb. centi vastag "alátét", magyarul nincs végig belehajtva a csavar, gondolom valami erős ember már megszakította a menetet. Mit érdemes ezzel csinálni, fúrjak bele egyel nagyobb menetet meg nagyobb csavar vagy vigyem el egy lakatos/gépműhelybe, ott csak tudnak vele valamit csinálni.
Bocsánat, ha kicsit hosszú lett csak sok minden van, ami a fejemben jár az autóval kapcsolatban, mi lenne a fontossági sorrend, viszont nagyrészt dolgozom is vele, úgyhogy jó lenne, ha mindig mozgásképes lenne.
Megvolt az ac pumpa csere nagy nehezen:) Fáradt tömítést 5 órán át kapargattam.. A régi pumpa.. Hát az teljesen gatya volt az újjal összehasonlítva:)
Légtelenítő csavar a szűrőn kiteker, egyből jött a nafta járó motornál, és még egy üzemanyagvezeték csatlakozásnál is, de azt sikerült könnyen orvosolni:D Kíváncsi vagyok mióta lehetett rossz a pumpa.
Ami a hangot illeti, egyelőre úgy tűnik, hogy elmúlt - remélem ez volt a baj. Lekopogom, bár csak az utcában mentem vele egy kis karikát.
Az a teóriám ugyanis, hogy a rossz pumpa & új üzemanyagszűrő (amit nem töltöttem fel előre diesellel, mert nem volt friss itthon) kombó hagyott annyi levegőt a rendszerben, hogy nem tudta az adagoló rendesen szívni a naftát a tankból.
300tdi - igen, pont azért választottam ezt, és nem a td5-öst - hiába ezek a 300tdik már kicsit le vannak gatyásodva, mert tetszett, hogy ennyire egyszerű szerkezet. A minap a vákuumpumpa csere után nem indult el, hiába indítóztam egy csomó ideig, végig gondoltam mi lehet - mondom hátha lecsúszott a villanyderót az adagolóról ami elzárja a naftát, oszt tényleg az volt:) Visszadugtam, egyből röff:)
Kardánkeresztet nem viszek magammal, ha szétesik, akkor leszedem és megyek 2wd-ben difizárral:D
Ha nagy a baj, akkor bárhol lehet olyan műhelyt találni, ahol foglalkoznak a problémáddal. A 300 TDI azért is jó, mert általános szerelői ismerettel nagyjából úton lehet tartani, nincs benne bonyolult elektrónika, teljesen sztenderd a szerkezet. Nyilván egy típushoz értő LR szerelő többet hozzá tud tenni, de ha baj van, nem mindegy, hogy csak bámulnak rá, hogy "ez meg miért nem megy?", vagy valamilyen módon menetképessé pofozzák.
Útszélén kevés szereléshez azért kell rutin és alkatrész, célszerűbb folyamatosan figyelni a szerkezetet, ha valami nagyon nem OK, akkor időben segítséget kérni akár a fórumon keresztül. Én lekopogom, de nekem eddig kirándulások során nem sok problémám adódott, ilyenkor öregesen vezetek, nem terhelem túl a hajtásláncot, nem vállalok be fölösleges kockázatokat ("jé, ott egy siratófal, másszuk meg!":).
Ha messze mész, mindenféleképpen nézd meg a kardánkereszteket, illetve zsírozd be őket. Érdemes egyet betenni tartalékba, ha menet közben gondod van az első műhelyféleségnél pillanatok alatt megjavítják.
Talaltam egy youtube videot ahol az ac pumpa hibaja okozta a hangot.. Remenykedem. Raadasul jon/megy a hang, ha a vezerles lenne odebb, akkor allando lenne, nem? Persze csak talalgatok. Node elkezdtem az ac pumpa cseret es beszo.. Cumiztam.. Piros papirtomitessel volt fenn az elozo, harom oran at kapargattam, fujkaltam kulonbozo szerekkel, stb. De gyakorlatilag ra van kovulve. Snitzer borotvapenge, muanyag kaparo csak koszon ennek a fos tomitesnek:D
kicsit ki is fogytam az otletekbol, hogy mivel szedjem le.. Tenyleg teljesen ra van egve, mikronokat tudok leszedni csupan belole, nem megy ala a penge..
Én meghallgattam, nem akarom elvenni a kedvedet az AC pumpa cserétől, de én akkor tudtam ilyen hangot kiszedni a 300TDI-ből, amikor sikeresen egy foggal odébb raktam fel a vezérlést. Ha jól emlékszem, a főtengely csúszott odébb, ott van egy jelölés, amit az amatőrök és típust kevésbé ismert szerelők beállítanak fentről nézve, onnét úgy tűnik, hogy minden OK, de tükörrel szemből nézve nézve látszik a probléma. Ha ez a baj, akkor érdemes rendesen beállítani, nem nagy szám Rendesen lerögzíteni gépkönyv szerint, utána feltenni a szíjat, rendesen visszaellenőrizni).
Ez a lökött 300TDI annyira fatengelyes, hogy AC pumpa nélkül is lazán eljár :)
A felso anya es menet egyebkent teljesen gatya, ezert gondoltam alulrol csinalni - az kicsit jobb allapotban van. De sanszos hogy gatlocsere lenne a vege..
Szeretnék eladni egy Land Rover Series 109 Station Wagon-t 9 személyre vizsgáztatva, érvényes külföldi okmányokkal. A motor és a váltó Mercedes W115-ből származik, tökéletesen passzol az autóhoz hibátlan,füstmentes. Ez a forgalmiban hivatalosan szerepel. Ha valakinek szándékában áll az eredeti állapot visszaállítása akkor ismeretségi körben van egy Seria III 109-es eredeti motorral váltóval (ennek osztrák papírja van, de nem lehet forgalomba helyezni, mert csak a törzskönyve van meg).
Hahun (109 és defender kategóriában) megtalálható.
Igen, de itt a távlati célok között megjelenik a gátló ismételt használatba vétele:) Mondjuk én 1 csavar miatt tutti, hogy nem borítanám szét túra előtt, de ez én vagyok, szeretem az izgalmakat :)
jól takarítsd meg a menetet, próbáld az anyacsavart csavart megmelegíteni leszerelés előtt. csak villáskulccsal férsz hozzá az anyához, jó kis játék fogást találni a gátlón.
Persze az is opció, hogy az alsó csavart nyitod ki a gátlónál, és a toronnyal együtt kihúzod főfelé. Csak az alsó csavar általában jobban meg van rohadva, mint a fölső. :)
Felül kinyitod a gátló csavarját a szilentnél, meg lehajtod a csavarokat, amik a gátlótornyot tartják.
Ráültetsz mindenkit az autó elejére, hogy összenyomd a rugót amennyire lehet, spaniferrel, vagy rugóösszehúzóval megakasztod a rugót KÉTOLDALRÓL, a gátlót pedig felülről rátehénkedve összenyomod koppig, és egy darab hosszú dróttal rögzíted a rugóba beakasztva, hogy az se tudjon kinyúlni. Utána nagy hijack emelővel meg tudod emelni az elejét a lökösnél annyira, hogy a felső rugótányér elhagyja a az összenyomott gátló felső pontját, és úgy már ki tudod bújtatni a régi gyűrűt, és berakni az újat.
No, voltam ma a landy-carnál. Szuper cégecske:) Volt minden, mint karácsonykor, toronylfsz is, úgyhogy folytatódhat az útra való felkészítés:) Kár, hogy ki kell szedni hozzá a gátlót, remélem nincsenek szétrohadva alul a csavarjai:(
Pár száz forintos alkatrész, mindig ott hever a polcon náluk, mielőtt a toronyhoz nyúlok , megveszem, az a biztos. A csavarokra újabban grafitot szoktam fújni összeszerelés előtt, úgy vettem észre, hogy azok nem rohadnak be, illetve rászoktam a rozsdamentes anyákra, azok is tartják magukat, a kitekerés egy álom :)
Megkutattam a dobozomat, és sajna már nincs ilyen gyűrűs-nem-tudjuk-a-nevét bigyóm, valszeg évekkel ezelőtt odaadhattam valakinek. Próbáld meg a Landy Car-t, biztos nem egy horror árú a cucc.
Kicsereltem ma a vakuum pumpat, uzanyag szurot, az olajat - olajszurot, legszurot. Tettem bele radiot:) kozben a kedves csajom ugy ahogy kicsatakolta a belsejet es az ablakokat:)
jo nap volt a mai:) kell szereznem ilyen lfszt a bal elso gatlohoz, mert a negybol egy menetesize le van torve, egyen meg laza volt az anya es az egesz torony mozgott:) szerencsere most ok ugy, hogy meghuztam a laza anyat, de azert jo volna egy friss. Legalabb mar nem csattog a futomu minden kis buckan:)
Reméltem, hogy annyira azért csak nem gázos a helyzet környezetvédelmileg. De borzalmasan meglepődtem azon, amit egy kollégám mesélt, aki autókat hoz be legfőképp Németországból, hogy egyes tartományokon nem lehet átjönni bionyos kategóriájú motorral ellátott autókkal. Azaz lehet, csak horror pénzekért kapott útvonalengedélyes megoldással, vagy traileren szállítva. Pedig hát egy 90es évek béli audi lett volna a szóbanforgó vas, amelyet épp azért akart a tulaj eladni, mert nem használhatta a lakhelyén. Meg ahogy hallottam Svájcban ugyan ez a helyzet, meg ezek után ki tudja még hol. Márpedig ha elfogadom hogy ilyen megtörténhet... No ezért kérdeztem. Legutóbb 2003ban voltam Marokkóban, igaz autópályán vezetett az út szinte végig a Spanyol határig, de akkoriban még biztos nem volt ennyire túl misztifikálva az autós élet
Nem ennyire drámai a helyzet. Ha áthaladsz a belvárosokon, helyenként lehetnek korlátozások, de nem vészes. Azért Egyiptomba elmenni nem egyszerű, puskaporos ott (is) a hangulat. Én nemrég jártam Törökországban, ott jóval nyugodtabb a helyzet (puccs után 4 nappal). Balkán minden irányból bejárható gond nélkül, csak az útdíjakat kell befizetni és jócakát.
Elnézést, ha vmit OFFnék, de egy gondolt piszkálja az agyamat egy ideje az autós túrázás és azok lehetőségei akár Európa szerte. És igaz nincs Landim (még), de azért jár az agyam no.
Úgy március környékén volt nálam elien fórumtárs és míg a paripáját nézegettük mutatta azt a paksaméta papirt ami kb azon törvényeket tartalmazta, hogy mit nem lehet tenned ha már terepjáród van. De akkor meg minek? Adódik a kérdés.
Akkor mondtam is Szabolcsnak, hogy egy jó Törökországi video lelkesítőbben hat mint a papírok az autójában.
A kérdésem annyi lenne, halva sok nem pozitív infót innen is onnan is autós túrázás témában, hogy van-e valakinek tapasztalata arról, ha az ember el akarna autózni teszem azt Marokkó, Egyiptom irányába, amelyre az irány hát ugye egész európán áthalad, akkor oda tényleg kell az újjabb EUs törvények értelmében egy minimum euro5ös motorral felszerelt masina, vagy birságra egy csomó pénz? Elnézést ha béna a kérdés, de újrakező autós vagyok és személyes tapasztalatotokban inkább bízom mint, az mindenféle katyvasz olvasatban. Meg a hallotam vkitől aki hallota vkitől verzióban. Köszi ha megtiszteltek válaszaitotokkal!
300tdi vákuum pumpának a kis "nyomókáját" mennyire nehéz újkorában benyomni? Mert le kellett tennem a földre a pumpát fejjel lefele, és féltesttel ránehezednem lendületből, hogy megmozduljon. Ez ilyen?
Lehet rendelni a netről, de a legegyszerűbb, ha besétálsz a Landy Carhoz (http://landy-car.hu/), vagy valamelyik másik márkaspecifikus boltba (én csak ide járok, a többieket nem ismerem), ott van polcon olyan, amilyen neked kell normális áron(pár ezer forint, tényleg nem sok). Minden más bizbasz is van náluk, még választék is van (utángyártott, gyári alkatrész, gyárival megegyező minőségű alkatrész). Ismerik a típust, azt adják, ami neked kell. Én nemrég felülokoskodtam az ajánlásukat elsőfék ügyben, másnap lehajtott fejjel vittem vissza a cuccot....
Az elképzelhető, hogy '98-AS D1-ben nincs diffizár? Hiába noszogatjuk, nem gyün át arra az oldalra a kar. Vagy be tud annyira szutykolódni, hogy ennyire nem működik?
Ha minden jó tanács ellenére megveszed, készülj fel a legrosszabbra! Itt sokan fognak segíteni, mert a társaság nagyon segítőkész, de szopni fogsz, ez elkerülhetetlen! De ha egyszer véletlenül működni fog, az nagy királyság lesz, csak legyen elég pénzed és kitartásod. Őszintén remélem, hogy a sok pénzköltés és rengeteg szopás után örömödet leled majd benne! 😃
Lehet, hogy sok apró hiba van, amivel foglalkozni kell, de nem vészes. Például írtad, hogy nehezen mozdult a terepváltó kar. Egyszerűen nem használták, le kell szedni a váltó burkolatot és ki kell takarítani, a váltókar tartó mechanikát, jól bezsírozni és kész. Utána úgy fog mozogni, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Ha megvan, akkor szívesen belenéznék, javítást nem vállalok, ahhoz amatőr vagyok, de pár dolog ragadt rám.
11:30-14:00 Ebéd. A Postakocsi Csárda fog kitelepülni a pálya melletti területre
16:00 Pálya zárása és az itineres túra indítása
18:00-20:00 Vacsora
20:00 Lopott Range Roverek nyomában a keleti határokon
Simon Róbert rendőr őrnagy előadása a jármű lopásokról és a manipulált gépjárművek felfedéséről.
20:30 Kvíz játék, kötetlen beszélgetés, filmvetítés a Postakocsi csárdában Szatymazon
2015.10.04 Vasárnap:
7:00-9:00 Reggeli
9:30 Ládakeresési navigációs verseny
11:30 Eredményhirdetés és ebéd
15:00 Kemping zárása
Péntek éjszaki GPS versenyen való részvételhez szükséges GPS, iránytű, okos telefon, és 3G kapcsolat is! A pontokat a neten közzétesszük, a találkozó előtt, a gps-be fel tudjátok tölteni már otthon. Helyszínen csak pendriveon tudjuk átadni a pontokat. Verseny során a megtalált pontokat interneten keresztül kell beküldeni ehhez a KIZEO form alkalmazást kell majd telepíteni a telefonokra.
Szombaton a hídépítési versenyhez szükség lesz: kötelre, spaniferre, baltára, ásóra, bármivel amivel a hidat össze tudjátok állítani, és szét tudjátok szedni, ezért ezeket hozzatok magatokkal:
Szombat délután az itineres túrán méterszámláló nélkül is végig lehet menni csak a GPS méterszámlálójával, vagy az autó saját kilométer órájával, de szombati napon is szükség lesz az okos telefonokra! Az itneres túra során a KP pontokon található információkat QR kód olvasó alkalmazással tudjátok megszerezni. (pl: QR scenner app)
A rendezvény ideje alatt a találkozó rádiós csatornái:
CB: FM 10 (26.255 Hz) PMR: 1 (446.00625 MHz)
Központi helyszín koordinátája: N46 20.982 E20 03.650 (Postakocsi Csárda)
Kisteleki pálya koordinátája: N46 29.494 E19 57.933
A találkozón részvételi díj idén felnőtteknek (12+) 16.500 Ft/fő mely tartalmazza:
Találkozó matricáját és 3 emléktárgyat
Péntek esti GPS versenyen való részvétel jogát.
Szombati svédasztalos reggelit, ebédet és vacsorát (3 étkezés)
Szombati versenyszámokon való részvétel jogát
Szombati itinteres túrát és kvíz játékot
Vasárnapi reggelit és ebédet (2 étkezés)
Vasárnapi navigációs versenyen való részvétel jogát
A találkozón részvételi díj idén gyerekeknek (6-12) 12.500 Ft/fő mely tartalmazza:
Találkozó matricáját és 2 emléktárgyat
Péntek esti GPS versenyen való részvétel jogát.
Szombati svédasztalos reggelit, ebédet és vacsorát (3 étkezés)
Szombati versenyszámokon való részvétel jogát
Szombati itinteres túrát és kvíz játékot
Vasárnapi reggelit és ebédet (2 étkezés)
Vasárnapi navigációs versenyen való részvétel jogát
Hat év alatti gyerekek ingyenesen vehetnek részt a találkozón melynek feltétele az előzetes regisztráció, mert csak így tudjuk biztosítani számukra az étkezést és a 2 emléktárgyat. Regisztráció soron ezért kérjük jelezni, hogy ha 6 év alatti gyerekkel érkeztek!
Akik nem tudnak eljönni mind a három napra, de szeretnének részt venni a versenyeken azok számra lehetőséget nyújtunk az egy-egy napra történő regisztrációra. Étkezés a napijegy árban benne van!
6 év alatt Ingyenes
6 -12 év Péntek 3000 Ft/Fő
Szombat 7500 Ft/Fő
Vasárnap 4600 Ft/Fő
12+ Péntek 3000 Ft/Fő
Szombat 10000 Ft/Fő
Vasárnap 6000 Ft/Fő
Látogatók, és érdeklődők számára a rendezvény megtekintése ingyenes!
Étkezések:
Pénteken: egyénileg. A Postakocsi Csárdában lehetőség van vacsorázni 20:00-ig.
Összesen 17 ház van 2 szobásak, tusolóval, hűtővel.
1 ház 3 vagy 4 főre: 10000 Ft/éj +IFA (200Ft/Fő/Nap)
1 ház 2 főre: 6000Ft/éj +IFA (200Ft/Fő/Nap)
1 ház 1 főre: 4000 Ft/éj +IFA (200Ft/Fő/Nap)
A szállást idén mindenki maga közvetlenül foglalja le, nem rajtunk keresztül megy a foglalás! Ezért aki jönni szeretne a találkozóra minél hamarabb foglalja le a szállást, hogy biztos legyen hely. A foglalás csak akkor lesz végleges, ha a szállás árát elutaljátok a szállást adónak!
Szerencsere rendezodni latszik a dolog, belatom hogy serteskent hatott rajuk az ajanlatom, es a hibakat is valoszinuleg felnagyitottam, de megbeszeltuk es most ujra sinen vagy az uzlet.
Lánc vagy ricni ez itt a kérdés. Szétszerelés után lehet egyik is, másik is. Nekünk volt dolgunk lán átugrással, Pistának meg ricnivel is. Mi amikor láncot cseréltünk a hiba megszűnt. Jobb lenne ha lánc lenne, mivel az kapható, a tengelyek meg csak aranyporért. Szét kell szedni, az a biztos.
Jól csinálják a srácok... Elnézést, de vulgáris leszek - amíg lószar van, veréb is van!
Ha igazi, jól felkészített LR-t akarnék - és lenne némi pénzmagom - ott kuncsorognék a Hatalyák úr (48898) autója mellett és bottal verném el onnan a többi jelentkezőt.
Ez jó : DD Elnézést hogy beledumálok, csak eszembe jutott erről egy megmosolyogtató történet, de az most nem érdekes.
A lánc közvetlenül fogaskerékkel kapcsolódik, a ricni meg ricnivel. Az egyik fogaskerék-lánc hajtás elem, a másik meg oldható bordástengelykötés. Így a kettőnek csak közvetetten van köze egymáshoz.
DiscoV8 kolléga feltevése (ami több tízéves tapasztalat), hogy a lánc nem ugrik, a hanem a ricni. A lánc továbbra is hajt(ana) de a ricni ugrik. Keress rá képpel az osztómű láncra, szerintem te is egyet fogsz érteni, ha látod milyen brutál durva az a lánc. Ha meg a manuálban nézel képet az osztómű szerkezetéről, akkor láthatod, hogy hol a ricni és hol a lánc.
Tehát akkor a viszko-kuplung tengely, vagy a másik "nemtommilyen" tengely fogai elkopnak, és azért ugrik át a lánc? Kérlek, hogy fejtsd ki a feltevésed.
Ne menj le az aszfaltról, jól nézd meg mi van tiltva. Horror bírságokat lehet fizetni arrafelé. Az egész Tátra Fokozottan védett Természetvédelmi Terület. Na meg amúgy is szeretik a magyar embert........
Miből gondolod hogy a bontott terepváltó jó lesz, hiszen mindegyikben annyi van mint a tiédben. Vegyél hozzá láncot meg csapágyakat ha sokallod egy felújított árát. Alkatrészek tekintetében keresd a landrive.hu-t vagy a landycar-t, segítenek. Maga a szétszerelés sem egy agysebészet, csak idő kell hozzá, na meg sok fröccs !
Ki mit tud Donovaly (nyári) környékéről? Jövő héten megyünk arra pár napra. Mit érdemes megnézni kicsi gyerekekkel, mire kell figyelni (pl. hogy néz ki a "Természetvédelmi terület" tábla :-) stb.?
Srácok, tud-e valaki normális szállást Nyíregyházán, vagy a környékén? Nemsokára mennénk oda egy hétvégére és a neten elég kacifántos leírásokat-véleményeket olvastam a panziókról.
Ennyire azért nem akarok nagyvonalú lenni, bár elgondolkodtató az ajánlat. Szerencsére bontottat is lehet kapni, bár az lutri. Viszont az új áráért legalább 3 db bontottat kapok. Azok közül szerencsés esetben legalább az egyik beválik.
Jó úton jár a gép a lángolás irányába. Egyszer már az asszony kiugrott belőle, mert dőlt a füst a motorháztető alól. Nem volt nagy para, csak a fékolaj folyt rá a kipufogócsonkra. De megoldottam: leeresztettem a fékolajat! Azóta nem füstöl... annyira...
S.O.S keresek jól működő osztóművet P38 4.6 automatához!
Úgy tudom, hogy a dízelhez és a benzineshez is ugyanaz. Vagy tévedek?
Szerintem megnyúlt a lánc, mert átugrik - a hangja alapján erre következtetek, illetve az első kihajtás is csapágyasnak tűnik, mivel lötyög egy cseppet.
Arra gondoltam, hogy veszek egy komplett osztóművet, és nem kezdem felújítani azt ami most alatta van.
Én anno, amikor el akartam kezdeni a Landroverezést, szintén Defit akartam, rengeteget nézelődtem, de végül nyert a Disco, a technika ugyanaz, de ár és kényelem szempontjából, a Defik amik akkoriban is eladóak voltak, azokat vagy nem tudtam kifizetni, vagy nagyon leharcoltak voltak.
8 évig volt nálam a Disco, majd jött egy lehetőség egy lestrapált, bontószökevény Defi vásárlására, elviselhető áron, így lett nekem Defenderem.
Ez munkagép, nem arra találták ki, hogy jól érezze magát az ember, hanem, hogy a munkát tisztességesen elvégezze. Gyakorlatilag egy processzoros veterán autó, de én nagyon élvezem, sokat járok vele, apránként helyrehoztam, hosszú még a tennivalók listája, de ezen nem görcsölök.
Ha akarod, kipróbálhatod, elmondom a dolgait, el nem adom, arra ne is számíts :)
Egy jó Defenderhez úgy lehet hozzájutni, hogy zsebedben a pénz, aztán évekig keresed az igazit, nem szabad elkapkodni.
Igen, nekem is hihetetlennek tűnt, de nagy nehezen elárulta az ember a rendszámot telefonban, és lekérdeztem, ennyit írt az ügyfélkapu is. Nem úgy tűnt, mintha tekert lenne.
Szia! Ne vedd meg! Tudom, hogy nehéz ellenállni, ha zsebben a pénz, és ott az autó, de az autóvásárlást nem szabad elkapkodni, a Land Rovert meg pláne nem, és az eszedre kell hallgatni. Pénzzel sok minden orvosolható, de ha a papírokkal is gond van, abból sokkal nagyobb szívás lehet. Abba a helyzetbe is kerülhetsz, hogy kidobtad az ablakon a pénzt, és ott állsz egy autóval, amit nem tudsz forgalomba helyezni.
Ha még jobb állapotút is veszel, akkor sem napokban mérhető az, mire egy külföldi útra el tudsz vele indulni, hanem minimum hetekben, vagy akár hónapokban.
Amikor az előző Land Roveremet vettem, fél évig keresgéltem, és kb 500-600 ezer volt az első kör a vétel után, amire nyugodtan tudtam vele közlekedni. Pedig egy városban használt, nem lelakott autóról beszéltünk. Utána a fejlesztés költségeiről jobb nem is beszélni... Végigjátszottam egy váltócserét Angliából rendelve, az szintén 200 plusz és hetek. Volt hogy 2 nap alatt lehettett megoldani egy hibajelzést, ha a 3 amigo hibajelzés ismerős. Turbo csere vagy 1 hét volt, amíg a szerelő és a turbo felújítók között szaladgált a turbo.
Ha beugrik egy váltó vagy terepváltó csere, hengerfejezés, ilyesmi, az hetek. Mire itt az alkatrész, ráér aki megcsinálja, stb.
Ha ragaszkodsz a Defenderhez, akkor pedig nagyon sok türelem kell a kereséshez. Nem fiatal autók, kevés van belőle és túlárazottak. Ha nem egy fanatikusé, akkor jó eséllyel munkásautónak használták, ami meg is látszik rajta. Olajfolyásokkal, zörgésekkel, lógó váltókkal és futóművel, átrohadt padlólemezekkel nem foglalkoztak. Ha pedig ezek később vannak megoldva, akkor többe kerül.
Menj egy másik autóval Horvátországba, és türelem.
Ne csak a hasznaltauto.hu-t nézd, én se ott találtam. Teljesen véletlenül akadtam az autóra a jofogas.hu-n.
Vagy vedd meg LRROV2 Disco-ját, azzal holnap elidulhatsz :)
Vellanyhoz értő cimborák! Az a helyzet állt elő, hogy az utánfutón van féklámpa, de a szekéren nincs. Mi a gyösz lehet? Mielőtt elkezditek: az izzók és a foglalatok jók :)
LC8Sumi! Hallgass az Andrásra, várjál még a vásárlással. Fel fog bukkanni egy jobb állapotú szekér egyszercsak, vagy nézz szét külföldiában, lásd KezdőDisco kolléga esetét :) Sok szenvedéstől és álmatlan éccakától kíméled meg magad, ha nem egy szétdőlt járgányt veszel, viszont ha haragban vagy a családdal és a kocsi alatt fekve szeretnéd tölteni az időd nagy részét, ám legyen ... :)
Azert mertem kissé nyersen írni mert jómagam már átmentem dolgokon a p38al,hisz tudjátok...sokat megírtam már ide..A magam kárán tanulva mertem írni.Sajnos nem hallgattam a hozzáertőkre mentem a fejem után,beleölve iszonyat pénzt idöt,ideget.Ma már a töredékéből 5xjobb autóm lehetne😊🤔😁De hát ez van.Én már tanultam.😂Kicsit bánom de sose legyen nagyobb baj csak a kocsi menjen!!
MAndrás! Látszik, hogy megéltél már kalandokat. Jómagam is a vásárlást követően szinte mindent azonnal megcsináltunk az autón, és csak utána kezdtünk túrázni. Valóban sok a lelakott autó, hiszen kicsi pénzért csak ezek vannak. Nem vártam én sem mást amikor megvettem, Szijjártó Pista barátunkkal talán 200 méter próbautat mentünk vele. Tudtuk hogy lesz mit csinálni ! Egyébként éppen Ő mondta, hogy egy Disco 1 még a vállalható kategória, mégis csak kényelmesebb. Igaza volt, mint mindig. A Defender meg sem közelíti a kényelmét. Az egy másik világ. Én sem váltanék, ha nem tudnám milyen az a kocsi amit már régóta eladásra kínálnak. Majd meglátjuk sikerül-e. Azért Ukrajnába mér a Disco megy ! És remélem haza is jön. Albániából is hazajött egy probléma nélkül. Mondjuk ott kint sem szar állapotú autók voltak, na meg a társaságból szinte mindenki keni vágja a szerelést. Úgy hogy nem féltünk. Pótalkatrészek nélkül meg a hülyék mennek hosszú útra. Nekem is van az autóhoz néhány, még tartalék felújított generátort és indítót is viszek néha. Meg szoktuk osztani, ki mit vigyen. Egyébként a kettő autót nem akarom majd megtartani, mert egy harmadik LR3 személyében bent pihen a garázsban.
Teljesen fejen talaltad a szoget! Tenyleg errol van szo, barmennyire is rossz beismerni:( es igen, csakugyan para h megall feluton es johetunk haza a masik autoert sok penzt es idot elkurjantva ezzel.. picit tenyleg le kene higgadnom, igazad van.
Az a bajod neked is ,hogy a fejedben már meg van a "nagy álom":Defender ,igen te vezeted mindenki irigykedik aki lát ,mutogatnak az apukák a gyereknek-nézd ott egy defender-,jejeje királyság....általában az meberek 90%a sztem ezért vesz defit....A feeling kell..kellene..értem én ,hogy karakter nekem is bejön mert jópofa.De mint nálad is kiderülni látszik szinte mindegyik egy lelakott fostalicska köszönhetően a gondos tulajoknak...Túl nagy a szerelem ....én várnék a helyedben ,nem azon múlik milyen lesz a horvát utad hogy defivel mész...Illetve de: amikor megadja magát a kocsi 40fok melegben delben árnyékban,aztán kiderül gattra ment vmi fődarab és persze megjavítható kint is 1500 euróért,és ültök majd mert kocsi nincs a további útra,vagy haza kéne trélerezni ami szinte ingyen van.?..Higgadj le .
Na jó többet nem írok ,ne legyek okos.Sok sikert a Defenderhez!
Valóban szép történet, de ha ebbe beleugrasz, -szerintem- az vég nélküli cumit jelent. Ki tudja, mi minden hiba van még elrejtve, ha a próbaúton már ennyi mindent észrevettél.
Valóban ! Eladó lesz az öreglány, mivel Kezdő Disco barátom részére állt egy ígéretem , ami sajnos elhúzódik. Jelesül egy 110.es paripa lenne a delikvens, amit immáron 6 hónapja nem lehet megvenni. Most hogy András kiválóan bele trafált egy jó autóba, úgy döntöttem, kivárom a Defi-t. Tehát az öreglány akkor lesz átadható, ha meglesz a másik kocsi. Egyébként amit az autómról tudni kell:
- ez egy 98-as Disco 300Tdi Automata EDC adagolóval / gyárilag 120 lovas /.
-Nálam már harmadik éve van, sok dolgot tettünk bele, és szerkezetileg szinte mindenhol jártunk már
- terepváltó nem szivárog, teljes felújítást kapott. Az automata váltó jól kapcsol, szűrőt olajat időban kapott, a kickdown kábel is új, mivel egyszer Erdélyben megszorult
- a motor kapott új hengerfejet, új csapágyazást. vezérlést, vízpumpát és gyári vákum szivattyút
-a beépített Webasto fűtést megjavítottuk, át lett alakítva távirányítós indításra.
- be van szerelve egy Synergy tuning, ami állítható, felcsavarva rettenetesen megy.........
-a futóművekben új kerékcsapágyak és differenciál csapágyak vannak, a függőcsapok is fel vannak újitva.
-van hátul egy Detroit Locker beépítve, első diff, védő és első védőlemez szintén van.
-az összes kormányösszekötő tömörre cserélve, állítható Panhard rúd az emelés miatt beszerelve.
- az összes féktárcsa spriál mart és lyuggatott a hátsó féknyergek újak. az elsők felújítva. az alváz fém fékcsövei újak, az ABS kikapcsolva.
- mindkét első féltengely csukló cserélve. a menesztők zárt erősítettre cserélve.
- első-hátsó lökösei megvannak, töretlenek, helyettük csörlőtartós lökhárító van X6 csörlővel ami távirányítós
-a külsején van egy snorkel meg tetőcsomagtartó létrával , két KED és egy 50cm LED fényhíd.
- két akku van beépítve, a tempomat is müködik, a fődarabok szellőztetése felvezetve a motortérbe
- klima is működik, a turbó nyomást a kabinból lehet állítani.
- a kocsiban még van egy PMR szabványra hangolt nagy hatótávolságú rádió és egy korai GARMIN navigáció ami még Albániában is működött.
- a karosszéria szerintem rendben van. a csomagtér ajtó küszöbje kezd átrozsdásodni, az alváz korrekt, rugótornyok épek, hátsó vezetőkúpok felszerelve. A külsején karcok vannak, mivel terepen is jár !
-az autóval két garnitúra kereket adok, országútit és télit, a felnik lehetnek alu vagy lemezből is. A gumik gyakorlatilag 1 évesek
Tehát ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, bátran hívhat, biztosan kevesebbért fogom eladni, mint amennyibe nekem volt.
Figyelj. Itt mindenki elmeroggyant.De ha ezek után ezt megveszed akkor mindenkin túlteszel.Ébredj fel és menj el nyaralni egy kocsival. Aztán gyere haza és várj egy ajánlatra.
Még egy bugyuta kérdés. Az indítómotor képes úgy megmakkanni, hogy esete leállítom az autót oszt reggel kakukk. Semmi előjel, hogy baj lenne (azaz furcsaságokat produkált, pl a központi zárat nem nyitotta-zárta plusz az aksi is gyengécske volt, de ezek nem gondoltam, hogy összefüggenek) csak a kulcs elfordítása után még egy kattanást se produkál. Aksi feltöltve, biztik jók). Kulcs elfordítása után nyekk és kidobja az elakadásjelzőt.
Szerencsére nem az angol betegről van szó ez egy másik járgány:)
De azért jó volna, ha ez is beindulna szerelő nélkül.
Kis segítség kéne. Valami elektromos nyűg lehet a gépsárkánnyal. Először elment a fűtés, a fűtőmotor nem indul be és a szellőztetés se (eddig semmi baja nem volt, bár a fűtőventi csapágya kicsit cicergett, de bemelegedve elhallgatott). A klíma megy és olyankor mennek a ventilátorok is (gondoltam a kapcsolóknál lehet valami gond). Ma az esőben vettem észre, hogy a hátsó ablaktörlő se megy. Rápróbáltam a hátsó ablakmosóra is. Egy pillanatra felbúgott, spriccelt is egy kicsit, majd se kép-se hang. A műszerfali kapcsolók kukák, nem reagálnak. Gondolom valami kontakthiba lehet. Hol érdemes keresni a hibát. A biztik ellenőrizve, elvileg jók. A műszerfal lebontása nélkül hol tudok elindulni a hibakereséssel (vagy nem úszom meg)? Van valami kábelköteg ami kidörzsölődhet? Lehet egyszerre jelentkeztek a hibák, de sajna csak külön külön vettem észre.
Szóval ügyesen túléltük az autóval együtt a próbautat, visszaérünk, haverkodunk, anekdotázunk - Jó lenne valahogy utánajárni annak az elidegenítési tilalomnak. Jajaja, rajta vannak az ügyön, jövő héten intézik, csak közben elmennek külföldre egy hétre. Őőőő.. jaham. oké, ti tudjátok fiúk. Nézegettük még egy darabig az autót, erősödött bennem a szerelem, aztán a párom megunta és elrángatott:)
Megbeszéltük hát, hogy ripsz-ropsz megoldódnak a papírok, és megalkudunk, és mindenki boldog. Ja aha. Szóval aznap este kérdezem, hogy külföldön lesz-e net, tudunk-e alkudozni? - Persze esténként no problem. Gondoltam magamban, bizonyára meghatalmaztak valakit, hogy levegyék a forgalmazási tilalmat a héten, nem lesz itt gond. Win-win. Másnap írom is az ajánlatomat, emlékeimben még ott lebegnek a korábbi beszélgetéseink hangulatai, miszerint biztosan meg tudunk egyezni, s alkuképes is a történet, magam sem vagyok egy konok ember, aki röghöz kötne mindent. Horvátországot említem nekik már sokadjára, hogy sürgőske lenne ilyen szempontból, úgyhogy ha megvalósul a bolt 1 héttel az indulás előttig, akkor 17%-ot szeretnék galád és teljesen földtől elrugaszkodott, irracionális módon alkudni az eredeti elképzelésükből. Közben pörögnek a fejemben a számok, vákuum pumpa - azt meg kell csinálnom az út előtt, nehogy Karlovac külsőn átüsse a hajtókar a blokkot mert elfolyt az összes olaj a rossz pumpa mellett. Nembaj, majd kerítek gyorsan pumpát, sőt előre megrendelem ebayről, rendben lesz minden. Átírás, eredetvizsga, biztosítás, nyaralás, húb*zmeg, kéne venni matracot is csak hogy a fontosabbakat említsem ami egy nyaralás költségeit illeti, stb.stb.. Ok, necces lesz, de megoldjuk, igaz jobb lenne ha lenne még 3 hónap addig, de belefér 4-5 napba is az ilyesmi.
Várom a választ az ajánlatra, Elolvasva az üzenet. Eltelik egy nap, eltelik kettő, eltelik egy munkahét és jön a sértődött válasz amire mindenki számított, melynek konklúziója hogy megbolondulhattam, hogy ennyit akarok alkudni az árból. Ők legfeljebb 5.6%-ot engednek, azért ez mégsem egy szaros happy meal, hanem egy komoly Defender kérem, miket képzelek. Elkeseredem, összeomlok hirtelen. Le kell ülnöm, kiver a víz. Összedőlni látszik a magyar álom, s egyben a szél okozta cirógató érzés az arcomon ahogy a hazaúton végigmegyünk Zadar felé a tengerparton. Megy is hamar, postafordultával a válaszom, sűrű elnézéskérések közepette, tiszteletlenségről szó sincs, de a hibalistát azért csak megosztottam velük, s hogy mert kétségbe vagyok esve, megtoldom az ajánlatomat úgy, hogy 12% körül legyen az alku az eredeti árhoz képest - Ha matematikusok olvassák esetleg ezt a bejegyzést, ők rögtön látják, hogy ez a kettőnk gondolata között van majdnem félúton. (5.5 - 12 - 17).
Várom a választ, várom.. Telnek a napok, rálesek ma reggel haccá valamennyiért újra a kekkh-ra, ahol még mindig ott a forgalmazási tilalom, és azon tűnődöm, hogy mi a f*szért árul valaki úgy egy autót, hogy közben nem is akarja igazából eladni?!
Lássuk hát az alvázat, pici felületi rozsda itt ott, belülről picit rohadó hátsó keresztizé (crossmember), de nem vészes, olvastam már rosszabbról is. Kérdik elmenjünk-e egy körre? -Én: Naná! és ültem volna be az anyósra, mire a tulaj: Úgy semmi értelme ha nem én vezetek. Ó gondoltam, ez milyen szép gesztus, bólintottam és másztam fel a pilótaszékbe. Jött is a sokk. Kuplung lábnál a fék, Gázlábnál semmi, kormány kint a tükör helyén:D (első Defenderes beülésem). Amikor olvasgat az ember ezekről az autókról, elképzeli milyen lehet. Sokan mondják hogy nem a legkényelmesebb, s hogy a magas embernek meg pláne nem, de hát úgy voltam vele, terepmotoros vagyok, meg aztán sz*pni is szeretek a gépjárművekkel, biztos érzékeny kis hercegnőcskék írják az efféle hozzászólásokat, mit sem tudván arról milyen egy igazi férfi.
De nem:D Rohadtul igazuk van, tényleg kényelmetlen (nek tűnik elsőre), pláne egy LC-ből átülve. Nembaj, ablakot ledobja az ember, ahogy kell majd kikönyököl rajta, hogy ne akadjon be az ajtóba minden kormánymozdulat. Áhá! De a B oszlop persze nem ott van, ahol lennie kéne, hanem 20 centivel előrébb, szóval ahhoz hogy kikönyököljön valaki egy ilyen nagyon érdekes, valahol az evolúció során a neander völgynek környékén már rég feledésbe merült majomszerű, félig még fán élő, félig már álló, görnyedt pozitúrát kell felvenni hozzá. Mit kell? Egyenesen belekényszeríti az embert ebbe a Defender. Bár meg lehet szokni szerintem. Végül is az alatt az egy óra alatt nem fájdult meg semmim sem.
Tehát a próbaút. Kikanyaradok, hupsz majdnem árok - kultúrsokk, hiszen a 110-es fordulóköre, mint a 7-es buszé csukló nélkül. Mentegetőzöm, hogy először vezetek ilyet - no problem. Kuplung az utolsó 3 mm-en fog, gondoltam ez ilyen. Minden útegyenetlenségen b*szott nagy kopp a futóműből - Ó-ó gondolom magamban, ez bizony szilent csere lesz mindenhol, nembaj terveztem ilyesmivel, belefér a büdzsébe. Horvátországot túléljük vele, aztán nekiállok az ilyen úri kényelmi dolgoknak majd. Fordulattól függő cicergés valahonnan jobb elölről. Kérdem a tulaj fiát, ez normális-e? Ő nem hall semmit - Párom (aki azért nem egy autószerelő forma) is megerősíti, hogy hallja. Na mindegy, gázelvételnél, gázadásnál aprócska rántás. No nem kell semmi rosszra gondolni, csak olyanra amitől lenyeli az ember a rágógumit. Fú gondolom magamban, erről már olvastam, Váltó & osztómű ricni lesz ez a tengelyeken. Vagy ha mákom van, de nyilván nincs, akkor pár csapágy vagy gömbfej vagy kardánkereszt - de utóbbit elmondásuk szerint nemrég cserélték. Szóval marad a váltó lehúzása. Ez se menne nekem otthon, szervizben meg nyilván csilliárd, aztán a nemrég volt rossz tapasztalataim alapján lehet hogy csak kárt tesznek az autóban. Nembaj, tartott a szerelem, együtt majd mindent megoldunk, gondoltam.
Süvítő hang 70.. ja, hát vagy nem tudom mennyi felett, mert ugye a km óra az éppen elromlott, 8 éve.. Szóval süvítő hang, gondolom ez Defis dolog ha nyitva van a szellőző a szélvédő alatt - egész élveztem is ahogy igencsak ritkás hajamba (kopaszodom, mint a p*csa) bele-bele kap a kellemesen lágy, 40 fokos július végi szellő. Ezzel együtt tudnék élni gondoltam, és már el is képzeltem ahogy átbukunk a Dinári hegységen, megpillantjuk a tengert, és megsimogatja orcánkat a finom sós, tengeri szellő.
Vigyük hát ki terepre. Huh, klattyog össze-vissza a futómű, jaj csak szét ne essen pont most, pont alattam. Tulaj fiának arca se rebben, ő már tudja milyen egy Defender. Kuplung inkább digitálisan működik, mintsem analóg módon, nehezen találom el hogy mikor kezd el fogni. 1-ből 2-be mindig nyekken a váltó, és városi ficsúrként mit tudok én akkor még az r380-as váltó 2-es szinkronjáról, és hogy a profik duplakuplunggal, vagy nemes egyszerűséggel 2-3 másodperc várakozással tolják csak át a kiválasztót a két fokozat között. De a közeljövőben, 5-ösben a naplementébe belevezetve valahol Split környékén kit érdekel, hogy milyen a kettes szinkronja? Engem ugyan rohadtul nem! Nézzük akkor a felezőt és a zárat. A Toyotán volt hátsó zár is, de csak eladtam, mert egy sima középzáras Defi majd biztos mindent megold amit a Toyota csak közép és hátsó zárral tudott. Mondjuk a Toyotán nem kellett minden erőmet bevetnem ahhoz, hogy betoljam a terepváltót félbe, miközben akrobatikus mozdulatokkal játszom a kuplungpedállal egyesben, hogy bemenjen nagy nehezen. De huh, végül csak bement, úgyhogy ezt is pipáltam a fejemben lévő kis checklistán. Difizár? No problem, beugrott a helyére első kérésre. Ők nem használják, felesleges. Az AWD megoldja. Igaz már a harmadik osztó van az autón, dehát folyton eltörik a difi ezekben a fránya Defikben. (Hát persze, hogy eltörik, ha nem zárod rá laza talajon és nyelezed szegényt - kétlem, hogy van olyan LT230-as osztós tulaj, aki ezt ne tudná) Király, ez is pipa. Haladunk tovább, kemény lejtő előttünk. Zabszem meg a seggemben, nehogy megcsússzunk. Féket kitolom a padlólemezen, de végül csak befog és lelépünk szépen a dobbantóról. Huh, ezt is megúsztuk.
Szóval nem is tudom hol hagytam abba legutóbb a mesélést, lényeg a lényeg, egyik Defi a használatautóról. Tulaj fia a kapcsolattartó, hetek óta megy a chatelés arckönyvön, szimpatikus, hasonló hobbik, ugyanolyan motorunk volt, stb. Mondta, hogy alkuképes az ár, tuti megegyezünk. Eladtam ugyebár az LC-t két hete, egyből írtam neki, hogy néznénk a Defit, próbáltam hívni is. Jött is a válasz 6 óra múlva, hogy hát nekik nem jó, nem érnek rá azon a hétvégén, meg a következő hét hétköznapjain sem. Oké, gondoltam van ilyen, legyen akkor következő hétvégén. Esténként azért ment a chatelés, körbeírta szépen az autót, pár apróságot kifelejtve csupán - lásd később. Vártam már nagyon a nagy napot, hiszen 20-án megyünk a kedvesemm Horvátországba, imádtunk volna Defivel menni. 3 napos odaút lett betervezve, komótosan, egy egy szép helyen megállva, megpihenve. Kiskoromban, mikor a szülőkkel mentünk Horvátországba még a régi utakon mentünk, hisz nem volt autópálya. Gyönyörű hangulatú utak voltak, s ezeket az érzéseket szerettem volna feleleveníteni & kedvesemnek megmutatni.
Node vissza az autóra. Szóval a nagy nap előtt lekérdeztem a kekkh-ról az autót. Oké, hát más színű, mint valójában, nem stimmel a teljesítményadat a 300tdi motorhoz és ilyen apróságok. Kilométer óra ugyanúgy állt 2012-ben, mint 2014-ben, és mint a hirdetésben a mai napon is. Ja és forgalmazási tilalom van rajta (azaz nem íratható át). Hú mondom menekülni kéne, felhívtam egy kormányablakot, hogy hogy is van ez. Azt javasolták, hogy meneküljek. Hanem nem olyan fából faragtak engem sem, aki megtorpan ilyen apróságok miatt, és hagyja hogy egy-egy elképzelt irracionális álom ne valósuljon meg. Szóval megkérdeztem a srácot, hogy mit gondol a dolgokról. Hát a km óra rossz volt, a forgalmazási tilalmat nem értik, se a színt vagy a teljesítményt. Azért javasolta, hogy menjek le megnézni (majd' 500km oda-vissza), ha már eddig eljutottunk.
Hezitáltam egy kicsit, nem is volt kényelmes mert azon a szombaton éppen dolgoznom kellett volna, de megoldottam végül, párommal autóba ültünk és leszökkentünk. Menjünk, lássunk ilyet is.
Szóval odaértünk, Defi az utcán AS-IS napi használatból, kicsit sárosan, kicsit koszosan, kicsit rumlisan - de szerelmes lettem mégis. Srác jön is ki az udvarból félmeztelenül, egy szál rövidnadrágban, kicsivel rá a tulajdonos is - aki egyébként nagyon normális és kedves volt. Szóval meséltek az autóról, néztem közbe az állapotot. Megjegyzem ekkor még nem értettem hozzá, azóta eltelt egy hét, sokat gugliztam, szakértőkkel értekeztem. Motor tökig olajos, turbó kimenete is elég komolyan. Mondják is, hogy baj van a vákuum pumpa tömítésével, azért ilyen (arckönyvön eredetileg olajteknő tömítettlenség volt az indok). Mondják, hogy rendszeresen olajcsere van, kérdeztem is, hogy milyen olajat szoktak tenni bele? Őőőő.. Kérdem 15w40? Őőőő, hát azt nem tudják. Rendben. Beröffentették. Kicsi csörgés, kicsi zakat, de nem igazán érdekelt - elvégre 20+ éves turbódiesel, nyilván nem vár tőle patikát az ember. Ja a km.. hát 8 éve náluk van, azóta rossz a km óra. Ők olyan évi 20ezret mennek vele, úgyhogy kiszámolható mennyi van benne. Hm, gondoltam magamban, akkor miért nem 440e-rel hirdetik? De kompromisszumokra kész ember vagyok, gondoltam lépjünk túl ezen a kis nüanyszi botláson. Alánézek, b*szott nagy ütés az első difi házán - huh gondoltam magamban ez még akkor sem lesz olcsó, ha a belseje nem sérült, de hátha bemákolom és nincs komoly baj. (Szakértők később azt mondták, hogy ilyen esetben a "crown wheel" előbb-utóbb átlyukasztja mindenképpen a házat ilyenkor, szóval hídcsere, vagy hegesztés, de ígyis-úgyis ki kell venni a hidat - ez egy picit meghaladja a képességeimet). Motor alja szintén úszik az olajban, fene sem tudja eldönteni honnan jön - hátsó főtengely szimering vagy vákuum pumpa, vagy hengerfej. Nagy kövér cseppek lógnak a motor elejétől az osztóműig. Vállvonás magamban, egy rendes Defi amúgy sem száraz sosem.
D2 hátsó ajtózára központilag nem működik, csak kézzel. Gombnyomásra próbálja lehúzni a pöcköt, de nem sikerűl neki. Javítható? Küzdött valaki már ilyen nyavalyával?
:) szerencsés vétel. Remélem ezt a jövőben is így fogom gondolni. Ausztriából való az autó, az ottani gazdája rakathatta bele. nekem is kellemes meglepetés volt, csak akkor tudtam meg amikor megláttam, telefonban nem mondták, szerintem az se tudta, akitől vettem.
Szép darab. Nem rozsdás, nem sok kilométer, snorkel, elöl-hátul zárak, kormány összekötő védő, klíma. Belseje sincs lelakva, egy normál takarítás elég lesz neki belül.
Sok szeretettel hívunk meg minden Land Rover tulajdonost és érdeklődőt a XXI Szegedi Land Rove találkozóra. Időpont: 2016.09.30-2016.10.02 Bővebb információk hamarosan! www.landrovertalalkozo.hu
Én azt tanácsolóm, hogy nézesd át, tapasztald ki a hibáit és szépen lassan kezdjed rendbe tenni, biztos, hogy lesz mit. Én szervórasegítés nélkül elég sokat közlekedtem, egyszer pont terepen szakadt át a vákuumdob, előtte is eresztett szerintem, de simán eljártam pár napig, megfelelő izomerővel simán meg lehet állni. Nem érdemes egyből egy halom pénzt belepörgetni, inkább autózzál vele, építsétek fel a kapcsolatotokat, ez nem hirtelen lobbanó szerelem lesz, hanem szépen lassan alakul ki a szerelem vagy az utálat, ami aztán hosszan megmarad ;)
Visszajöttünk a családi túráról, jelentem Törökországban kisebb nagyobb csetepaték ellenére minden rendben, szépen autózható, maximum úgy néznek az emberre, mint egy ufóra, mert rajtunk kívül egyetlen külföldi rendszámú autót nem láttunk, illetve egy belgiumi autóval összefutottunk, de abban dzsihád arcok voltak, gondolom mentek szemináriumra Szíriába. A kempingekben is csak helyiek voltak, az is teljesen renden volt, nagyon barátságos volt mindenki. A Boszporusz hidak fizetősek, valamilyen elektronikus szisztémájuk van, én megkérdeztem a rendőröket, hogy én hogyan csináljam ezt, vakarták a fejüket, majd mondták, hogy menjek nyugodtan, nincs lehetőségem fizetni.
Végigjártuk a Bulgár hegyeket, sikerült egy olyan terepet találni, ami nagyon szép volt és izgalmas, de mint kiderült, ha hatósággal összefutottunk volna, akkor 2500 Euróval honorálhattuk volna a jelenlétünket :( Mondjuk eléggé kétszínű a dolog, mert egyrészt környezetvédelem, másrészt rengeteg terepjáróst láttam, akik abból éltek, hogy turistákat vittek terepezni ezekre a helyekre, engedéllyel. Tipikus, ha fizetsz, akkor nem kárósítód a környezetet.
kb. 4500 km-t mentünk, hazafelé Szolnok előtt a nyíl egyenes úton az egyik hátsó féltengely menesztő tárcsája levált, úgyhogy difizárral jöttünk hazáig gond nélkül. Az igazsághoz hozzátartózik, hogy valamelyik előző tulaj sikeresen ledarálta a menesztőtárcsa ricnijét, majd úgy gondolták, hogy egyszerűbb azt behegeszteni, eddig tartott. Biztonság kedvéjért kicseréltem mindkét féltengelyt, szerencsére Anikóéknál volt polcon, nem is volt drága.
Szerintem, ha veszel egy 300-ast, előbb át kell nézni, olajakat kell cserélni, vezérműszíjat, stb. Akkor kell kicserélni, ha tényleg gond van vele, illetve az ide vezető okokat kell felderíteni, pld. vákuum membrán szakadás, stb.
Egyébként ilyen 300tdi vákuum pumpát mennyire lehet gyorsan beszerezni itthon? Teszemazt veszek 2 hét múlva egy 300TDi defendert, amiből dől az olaj a pumpánál, de (2hét+) 4 nap múlva szeretnék vele külföldre menni.. Van reális esélye, hogy 1-2 nap alatt beszerezhető? Vagy már most rendeljem meg ebayről, aztán max ha nem veszem meg az autót lesz egy ilyenem?
Akkor nekem rohadt mázlim volt azzal a 200-as discóval, amit angliából vettem 165ezer mérfölddel. Évekre visszamenőleg megvan a vizsgadokumentációja rögzített km-állással. :)
Lekérdeztem még a múlt héten a kekkh-tól ezt az autót, mert engem is érdekelt ha nincs ló, jó lesz szamár alapon. 2015.04 hónapjában 298966 km volt benne. Mivel a hirdetésben 178e szerepel, ezért hagytam is a fenébe. kekkh egyébként TDI-nek írja. De akkor jó tudni, hogy valóban az:)
Kár, hogy nem 5 ajtós, akkor rámennék, mint tyúk a takonyra:)
kedves urak. Itt az augusztus, a családi nyaralások és LR találkozók idelye. Ezek helyett úgty gondoltam másodjára is szédszedném a motort (RRC 3,9 v8EFI) mert a kopogás nem szünt meg sem a belső motormosás, sem a halytókarcsapágy csere ellenére sem. Tehát szelep marad nagy valószínűséggel DE MI? Ha lehet nem cserélnék mindent, persze ha muszály akkor igen. Kérdés, hogy elég lehet e szelepszár és hidrotőke csere, vagy a kopások összeadódása miatt vezérműtengely,(lánc, és kerék) tőke, szár, himba, himbatengely csere javasolt. valaki azt mondtah a veztengely bütyök magassága 11mm. megerősíti valaki? mertnállam csak 7mm. kopásnak soknak itélném meg, de ki tudja?! illetve az injektor adhat e kopogó hangot? Kérem aki kopetens segitsen. Nagyköszvagyok.
300 tdi motorban szenvedtem el egy szelephimba-tengely törést. Cserekor nem találtuk két szelepszár tetejéről azt a fél-körömnyi kis fém sapkát, ami egy egyszerű peremmel, mint egy felfordított tányér csak úgy rá van ültetve a szárak tetejére, a himba ezt nyomja. Valószínű, a törés során beestek a szárak mellett az olajteknőbe (legalább is remélem) Összeraktuk a két sapka nélkül, e szerint állítva a szelephézagokat.
Nélkülözhetetlen ez a kis izé, vagy nyugodtan lehet használni e nélkül is? Mi a szerepe? A motor hangja, járása egyébként most teljesen jónak tűnik.
Nem rossz darab, pici rozsda az ajtók alján, a belsejét lehetne napokig takarítani, de az alvázszám szép és erősen alkuképes. Td5-ként hirdetik, de 300-as Tdi. Szelepfedél alól folyik az olaj. 8 személyes személyautó, meg is van mind a 8 ülés. Cégen van, a kilométer nem stimmel, 200 valamennyi van benne.
P38-asom távirányítója romokban...kapcsolókat kellett benne cserélni amihez szét kellett fűrészelni a távirányító házát !?!Az új ház pár ezerért az ebay-ről meg is jött. Kérdésem az,hogy a panelen kívül van-e valami immobiliser chip a régi távirányító házban mert nem szeretném "eltörni" miközben teljesen szétfeszítem!?A panelt nagy nehezen már kiszedtem és meg is javítottam de a kulcs kiszabadítása és átrakása az új házba még előttem áll. Panel nélkül indul a kocsi,de gyanakszom,hogy van chip a régi házban.
Uraim, érdeklődöm, van-e valakinek elfekvőben a Disco2-höz fényszórómosó szivattyú, és esetleg cső, spricni, stb? Azért az már haladás, hogy ilyen "apróságokon" is molyolok már! :)
Én 300Tdiben gondolkodnék ha volna egy cseppnyi szerelővénám.De mivel nincs,így is😁.A barátom sok LRt szerel,alakít,"tuningol".A napokban beszélgettünk róla ,hogy amikorbevisznek hozzá egy Td5öst és elmondják nagyjából mi a baj,jelenségek,nagyjából már tudja mi a gond...😆Viszont ha egy 200as vagy 300 ast visznek vakargatja a fejét ...
-kérdeztem miért?neked is az van!
Válasza:-azért mert azzal b.meg nincs baj ha egyszer meg volt csinálva😀😁😊😆😉
Szóval vegyél egyet lakatold ki elsőre aztán meg vagybte vagy egy igazi LR szerelő csinálja meg!
(MONDOM IGAZI)......Tudod ahol a szakértelmet fizeted meg nem azt hogy LR szervíz,meg spec műhely...
Szerintem 4M alatt nemigen lehet jót kapni, ahogy nézegettem az elmúlt fél évben a hirdetéseket.
A tervem az, hogy elmenjünk vele a párommal Horvátországba augusztus végén. 2 ezer km-t aszfalton azért csak kibír egy fostalicska is:) Vagy nem.
Hosszú távon pedig ott szeretném folytatni, ahol a terep motorozással abbahagytam. Hétvégi offroad túrák - de ehhez azért nem kell tiptop állapotban lennie szerintem. (Értsd: második autó, hobbi célokra).
Úgy gondolom, hogy egy 2 alattira ha ráköltök szép sorjában 1-1.5 -et, közben elmegyek pár hétvégén élvezkedni, az rendben van, és talán, csak remélem, hogy jobb lesz, mintha vennék egyet 2.5-3-ért. Nem hiszek én már a nagy magyar álomban, tudom, hogy 3-ért is fostalicskát kap az ember. Lehet, hogy szebbet, lehet hogy kevésbé horpadtat, de arra is ugyanúgy ráugrik az az 1-1.5M.
Sztem előbb utóbb belefutsz egy igazi fostalicskába....veszel egy romot ,amivel lesz..od magad .Aztán mikor elfogy a türelem,pénz,kitartás te is csatlakozol a" LR egy szar" népes táborába.
Egy a kérdés ,mennyi pénzed van amit az autóra akarsz tudsz költeni mit akarsz a kocsival. 2Mft alatt nem igazán van Defender ami nyugodt álmot hoz majd.
Vagy vegyél egy romot költs rá kb 3Mftot és oks az autó...
Bocsánat, elírtam OM615-ös 2.2 Merci motor a W115-ben volt ilyen, ha jól tudom illetve hajómotornak használják. Nem olyan rossz az. :) Bár tény, hogy jobb lenne az eredeti. :)
Ha valakinek használatra kellene (nem bútordarabnak) egy Series II/a akkor éppen van egy eladó. Series III műszerfal, 9 személyes, hivatalosan Merci diesel motorral (OM915), 4 szinkronos váltóval. Mindene működik (külső-belső világítás, ablaktörlő, fűtés, rádió) alvázon lesz javítanivaló az elkövetkező években, de nincs szitává rohadva. 2017/3 hóig érvényes külföldi műszakival.
Sikerült eladnom nemrég a Landcruisert, úgyhogy gőzerővel megy a vadászat Defi ügyben. Bár egy korábbi posztomban azt írtam, hogy szeretek szívni, azért mégis jobb lenne olyat találni ami nem motorcserével kezdődik és magam sem esem át ülésestől a kasztnin a rozsda miatt:)
Szombaton megyek megnézni egy 300tdi-t. Mire érdemes figyelni a nyilvánvaló defis dolgokon túl (alváz, ablak alatti rozsda, ajtók alja, hajtás lógása, difizár működése, stb.) Gondolok ilyesmire, hogy főtengely végén lévő tárcsa lógása (egész sok rémtörténetet olvastam ez ügyben, ez tud látványos lenni?), egyéb 300tdi motorral kapcsolatos betegségek, amikről nem szívesen beszélnek az emberek?
Bizonyára elcsépelt téma, de.. korai TD5 vagy 300TDi-t tartjátok-e megbízhatóbbnak? Tegyük fel, hogy mindkettőt magyarosan tartották karban (ne álszentkedjünk:D), hasonló km (2-300e) van bennük, melyik fog előbb megállni és fél+ millióval csappantani a számlámat?:) Melyiket fogom tudni itthon könnyebben megszerelni? (alkatrészek elérhetősége, speckó szerszámok szükségessége, hozzáférhetőség/szerelhetőség)
Ne aggodj!- nekem az összes alvázam össze-vissza ált.Azért vannak azok a szép nagy fakötésű alátétek,hogy a +- 10mm kompenzálják! Ángol precizitás! Rosszabbak , mint az olaszok.-hi,hi
Ez attól függ, hol akarsz vadászni, hova akarsz bemenni. Az egyik ismerősöm egy négykerekes Passat kombival jár, a másik egy Freelanderrel, a harmadik egy Mitsubishi L400-al. Mindegyik megy, vadászik, lő, és néha talál is. Néha kapok valamit tőlük, amit megsüthetek. :)
Szívesen ellátlak tanácsokkal, lehet értük vadhússal fizetni!!! :)
Ingyen tanács, annak idején a Trabant is jó vadászautó volt, befért a kombiba a zongorányi vadkan. Ha meg elakadtunk, jött a Zetor, a Prága, a Gaz, a Csepel, csupa csúcstechnikás járgány! :)
Ügyes ember egy Suzukival is hihetetlen helyeken elmegy. Ügyetlen embernek a Freelander is kevés.
No, kéremszépen! Az új lökhárító végre fent virít az autón, nehéz szülés volt. Vagy az autó görbe, vagy a lökös. Volt, ahol kilenc millimétert kellett alápakolni, volt ahol kettőt, volt ahol semmit. És még így is asszimetrikus, de kéretik nem tolcsimércsivel nézegetni. Amúgy nagyon tetszik, külön érdekesség, hogy terveztem egy új rendszámtábla-tartó beszerzését, csak lusta voltam elmenni a boltba.. Mit ad Isten, A HÁZ ELŐTT találtam egy vadiúj, használatlan rendszámtábla-tartót! Most imádkozom, hogy a ház előtt találjak egy vadiúj, szintetikus köteles csörlőt is!!! :)
Okés, köszi a tanácsokat. Megnézem mi lesz vele. Ugye leállítás után egyből enged a rugókból valamennyi levegőt. De reggelre mintha lentebb lenne az autó mégjobban. Illetve ugye amit írtam, hogy tovább megy a kompresszor indítást követően. Most ezzel a módszerrel, amit ajánlottál megfigyelem, aztán kiderül. :)
Persze ha tönkremenne egy ilyen drága alakatrész akkor már rendelném is a Spirál rugó szettet.... :)
Az arányszabályzóval nagyon finoman lehet a turbót összehangolni a motorral.A Bosch elég lazán állitja be.Nekem VM motorom van annál nagyon sokat jelent ez a finomítás. A motorkarakterét a váltóhoz és a használati viszonyokhoz lehet igazitani. Trélerrel egy Rangeval a puttonyon mindig kijöttem 10 literrel Pécs - Modena viszonylatában, Ausztrián át. És terepen sem valottam szégyent.
Minél előbb vidd el valamelyik szakemberhez, mert ki fog purcanni az olyan 300ezres kompresszorod!
Azt figyeld meg, hogy melyiknél engedi el legelőbb. Ha ez mindig ugyanaz a sarok (vagy ugyan az a híd), akkor jöhet a következő próba: éjszakára vedd le az akkusarut (a megfelelő türelmi idő után ;) ha ekkor csak az egyik sarka megy le, akkor az a légrugó (70-80ezer), ha a komplett eleje/hátulja, akkor keresztszelep (60-70ezer). De ez sem 100%, ezen okból nekem van egy jóállapotú bontott első légrugóm :-)
LR3 légrugóval kapcsolatban: a napokban elkezdett többet dolgozni a kompresszor a kelleténél, sokáig zúg, pedig utazás közben már megvan neki a szint elvileg. Attól félek túlmelegszik. Lehetséges, hogy lyukas valahol a rendszer? Reggelre "szépen" leenged a kocsi, meg úgy egyébként is, megállás után egyből teljesen véletlenszerűen engedi ki a levegőt a 4 rugóból, valamelyikből előbb, valamelyikből később. Bár nem tudom, hogy itt kellene-e valami törvényszerűségnek lennie?
Egyébként maga a szint még mindig nincs megfelelpően beállítva, nem volt időm még vele foglalkozni, csak most észleltem ezt a kompresszor túlműködést..
Az a tömítés elméletileg csak azért van, hogy vízálló legyen a vezérműház. Nem célom vele víz alatt közlekedni :) ezért gondoltam a hézagolásra. A sörösdoboz talán pont megfelelne ilyen beilag célokra :)
Üdv mindenkinek:)Felmerült egy Lengyelországi off road kirándulás ötlete. Van itt valakinek infója arról hogy milyenek ott a lehetőségek? Szabályok, tiltások, korlátozások. Hova lehet menni hova nem? Vad kemping? Esetleg ha van jól bevált lejárt útvonal vagy csak sarok pontok... annak is örülnénk. És csatlakozni is lehet. Augusztus elején mennénk!
Nekem most 160 km óta ok. remélem csak a csavar hiány volt a probléma.Az adagolót kihézagolni nem igen lehet mert, a ház és az adagoló közt van egy tömítés.
Nem csoda, ha hiányzik az adagoló rögzítőcsavarja :)
Nekem biztos, hogy ferdén áll az adagoló, mert tudatlanságomban először rossz vezérműszettet rendeltem hozzá és szépen össze is raktam vele a nagykönyv szerint. Nem figyeltem rá, hogy sem a feszítőgörgőn, sem a főtengelyszíjtárcsán nincs vezetőperem. Beindítottam, előre mentem rápillantani és majd szívbajt kaptam, mert már félig lecsúszott a szíj. Szerencsére sikerült leállítanom mielőtt lejött volna teljesen. Furcsának találtam a dolgot, mert sok autónál vezetőperem sincs és mégis helyén maradnak a szíjak, de akkor betudtam az angol tervezés hiányosságának a többi mellé. Kicseréltem a görgőt peremesre és azóta használom. Most, hogy megvilágosítottátok elmémet, szétszedem megint, ránézek, azt megpróbálok kiokoskodni valamit. Kihézagolni nem lehetne az adagolót, vagy csak a vezérműház cseréjével érdemes orvosolni a hibát?
Köszönöm az információt! Közben csekély angol nyelvtudásommal és a Google fordító segítségével én is hasonló dolgokra jöttem rá a fórumokból. Nekem is sürgősen ellenőriznem kell a szíjat és cserélnem a főtengelyen lévő vezérműkereket, mert az enyém még a régi, perem nélküli. Közben megtaláltam a szettet is, nem kicsi pénzért:
A visszahívásról:-sajnos az gyár ritkán hirdet visszahívást, holott tudják hogy a gyártmánnyal probléma lehet. Szívesebben hirdetnek szervíz akciókat. Ennek a visszahíváshoz képest az a lényege, hogy ha márkaszervízbe érkezik a kocsi, akkor megnézik hogy mi van még érvényben az alvázszámra. A visszahívás az komolyabb, minden érintett alvázszámú autót fel kellene kutatni, függetlenül attól, hová jár javíttatni. Az LR3 és LR4 motorok haváriájának magas száma miatt már indokolt lenne egy viszahívás, de véleményem szerint a költségeket nem akarják felvállalni. Inkább gari időben cserélik a motorokat, már ha van kint belőlük. Olyan sok megy tönkre, hogy vásárolni szinte lehetetlen, pedig nem olcsó, egy felújított fődarab 2,3m +Áfa. A használt autós piacok a jelenséget már beárazták, ezért lehet viszonylag nyomott áron sok kilométeres LR3-ast venni. Személy szerint nekem is volt egy jogi vitám egy ilyen motor javítása során.
Köszi!! minden storno. az adagoló alsó csavarja elhagyódott hát ezért ált kicsit ferdén.. Jó mi?:)))(adagoló januárba lett felújíttatva.na mindegy.Még egyszer kösz
Pista jól tudta, tényleg gyári eredetű a hiba. Sajnos a 96 utáni autókban gyakran lehetett észlelni, hogy a vezérszíj igyekszik lecsúszni a görgőkről. A hibát az okozza, hogy az adagolót is tartó vezérműház felfekvő felülete nem teljesen párhuzamos azzal a lemarással, ahová az adagoló rögzül. Valóban volt rá anno szervíz akció, de visszahívás nem volt rá. A javítási módja az, hogy egy cikkszámban rendelhető volt az új ház és minden ami kellett a cseréhez. Szíj-görgők.tömítések stb. Sajnos már nem tudom előásni a cikkszámot, talán Sóos Karcsiék tudják hogy rendelhető-e. Ha igen, érdemes vásárolni, mivel a gyári szíjkészletnél is olcsóbb volt a szett. Én magam az öreglányban ezt úgy korrigáltam, hogy mindenhová peremes görgőt és alsó vezérmű kereket szereltünk. Kétféle feszítő görgő létezik / motorszám függően/ de egy hosszabb csavarral beépíthető . Most hogy írtátok a problémáról hamarosan ismét ránézek mi van vele, Albánia előtt ellenőriztem, minden OK volt.
El nem tudom képzelni, hogy azon ferdén álljon az adagoló. Nem inkább rossz vezérműszett lett rátéve és nincs a feszítőgörgőn, vagy a főtengelyszíjtárcsán vezetőperem? Egyébként lehet, hogy tudok hozzá egy újat.
Sziasztok! Egyenlőre csak tapogatózok,hogy esetleg van-e valakinek 300tdi motorhoz az a( ööö hm) öntvény izé?amire az adagoló+ ha lenne akkor a klima stb rá van csavarozva?Mert az adagolóm ferdén áll és lemászik a vezérmű szíj..csak holnap lesz szétszedve csak kíváncsi vagyok ,hogy egyáltalán lehet -e ilyet szerezni? köszi..G
Köszönöm bár jó lenne valami konkrétabb :) Várom magánban, hogy ki vállalná és mennyiért az 1997-es diesel P38-as immo,riasztó,EKA kérés végleges kiiktatását! Köszi előre is!
Nyolc pászmából fonatolt kikötőkötél, a gyári adat szerint hat tonna szakítószilárdságú, úszóképes, rugalmas, terheléskor nyúlik, majd visszaáll az eredeti hosszra. A fuxolás nincs külön rögzítve, mert gyakorlatilag önzáró. A pászmák vége össze van olvasztva, így nem fog foszlani. Kapott két koptatóhüvelyt amit fekete gyöngyvászonból varrtam, a közepére meg varrtam piros orkánból egy zászlócskát. Terheletlenül öt méter, és a rugalmassága miatt kellemes és rángatásmentes vontatás lesz vele. Remélem soha nem fogom használni! 😃
A felni olyan mint a P38-é, 5x120 és ez BMW méret/az ET most nem ugrik be/.Ha nem akarsz gyári alut pótkeréknek akkor vehetsz egy bömbi lemezfelnit. Egyébként lemezfelniből elvileg felmegy a 15"-os.
Ügyes vagy,örülök,hogy jó lett a fék!
Ne is öntsd bele!!!Lehet kell valakinek alkatrészt mosni.
Én sem azért hordok magamnál egy rakás kötelet,seklit,spanifert,szerszámot mert folyton rossz a Range, hanem azért, hogy tudjak másoknak segíteni ha szükséges!:-)
Uraim, egy kis szaktanácsot kérnék. Mekkora atomfizika a Disco2-ben kicserélni a klímahűtőt? Van valami rejtett csapda? Mit kell még kivenni-kilazítani-kibuktatni és merre, tömíteni (mivel) stb. a cseréhez? Tudom, a gáz balhé lehetne. De már nincs benne, tehát ettől még kivehető lenne. Elvileg. A cseredarab megvan, csak a bátorság hiányzik hozzá. Ha valaki érthetően elmesélné a folyamatot, hálás lennék. :-))
Másik kérdés, van esetleg valakinek egy magasabb vezetőülése (állítható) hozzá?
Harmadik kérdés, kerékcsavar. Örülnék vagy öt darabnak.
Negyedik kérdés, egy felni kellene, mert van egy pucér pótgumim.
A hátsó féket, mivel mechanikus alkatrész, sikerült rendbe hozni. Műxik. Öröm és boldogság.
Van 40 liter legalább tíz-tizenkét éves gázolajam kannában. Nem merem beleönteni. Mit kezdjek vele, mert a kannákra szükségem lenne?
Csinálóztam egy hattonnás szakítású ötméteres vontatókötelet. Nem volt egyszerű, mert négyes fonat nyolc pászmából, de sikerült visszafuxolnom önmagába, kapott mindkét fülecsre koptatóhüvelyt, és a közepére egy piros zászlócskát, baromi jó lett. Rugalmas, elasztikus, a lehető legkevesebb rángatással lehet majd vele országúton vontatni. Bízom én a Discóban, de jó érzés tudni, hogy most van egy elég hosszú és élhető vontatókötelem, baj esetére.
Szóval a klímahűtőt kellene most kicserélnem, mert még mindig olcsóbb lenne vele szarakodnom, mint fizetni érte. Utána mehet a klímáshoz feltöltésre.
Előre is köszönöm a segítséget!
Világbéke és sajtos-tejfölös-szalonnás lángos, egy kis sült házi kolbásszal, házi pálesszel! Kirááály! :-))
Az immot és a riasztót, valamint az EKA kérést ki lehet kapcsolni.Nem tudok azon a környéken senkit aki meg tudja csinálni. Kiskőrös környéke asszem,aztán Bp. és Dombóvár,meg hát Dunaszerdahely.Én ennyit tudok.
Szétszedtem a p38-as vezető oldali zárat és kiderült,hogy a három látszólag egybe épített kapcsoló közül a középső nem csinál semmit. Hallatszik a kapcsolás de műszeresen mérve semmi.....Mit lehet ilyenkor csinálni?
Köszi, így már nem maradt pusztába kiáltott szó a kérdésem. :-)
A klíma dolog is egy a sok népséget megosztó téma között.
Aki bírja a meleget, annak nem hiányzik, de azért a többség szerintem a 35-40 fokos autóban nem érzi komfortosan magát. És akkor még nem állt az autó a tűző napon a tecsó előtt másfél órát. :-(
Szóval, szerintem hasznos dolog és ha ésszel használják, nem kell attól tartani, hogy mindenféle nyavalyát okoz.
Ha eredetileg nincs az autóban, utólag kissé szívás betenni, de a Definél ez talán nem olyan nagy gond.
valaki meg tudná mondani esetleg, hogy LR3-nál pontosan mekkorák a gyári magasság értékek légrugó beállításnál? Ehhez szeretnék korrigálni 1-2" emelést a nagy gumik miatt. Jelenleg az a bajom, hogy vicceskedett a légrugó letiltásokkal,(utóbbi hetekben teljesen abbahagyta) de az autó segge lentebb van mint az eleje menet közben és kivakítok mindenkit a fényszórókkal.
Illetve az okozhat szenzor letiltásokat hogy a szilentek hátul elég ramaty állapotban vannak?
Köszi ezt én is megtaláltam és nagyon valószínű,hogy az ajtónyitva kapcsoló halt meg. A hétvégén kiveszem a zárat és meglátom,hogy mit lehet vele kezdeni.......
Továbbra is szeretném ezt az egészet kikódoltatni Valakivel akinek van hozzá technikája! Kérem segítsetek!
Köszönöm a választ! Néhány éve a hozzászólások között többen is jelezték,hogy van olyan diagnosztikájuk amivel ki lehet iktatni véglegesen az immo-t,riasztót stb. a p38 ban. Nyiregyháza-Debrecen-Miskolc vonalon valaki tudna ebben segíteni?
Minden megvan, még az ajtókban lévő "dobozok" is , mondjuk arra nem gondoltam, hogy a zárakat is elrakjam. Be is van kötve. Sajnos a központi kijelző időközben szét fagyott, de az hiszem azon csak a klíma volt. A hét végén le/ki takarítom akkor tudok képeket is.
Nemrég volt valami bringaszállitó mizéria,azért kérdeztem. Felhánytorgattak ilyeneket,hogy rendszám áthelyezés nem engedélyezett meg ilyesmik. kérdeztem.
Közelmúltban áskálódtam "kutya" témában is, de már nem emlékszem mi lett a vége. Az rémlik, hogy van aki szerint szabályos.
Nekem is ilyen utólag beszerelt klímám van a Defiben, bár szerintem gyári cucc. Alapvetően a térd tényleg nem sül meg a melegben, de a kocsi többi részén nem túl hatékony. Én nem szeretem a klímákat egyáltalán, szerencsére jól bírom a meleget, esőben szeretem használni, hogy a párát kinyomjam az utastérből és kb. itt van vége.
Én a klíma hűtőt kiszereltem, útban volt az új intercoolernek, át kell építeni a csövezést, de ráér, sok haszna nincs. Majd ősszel bekerül.
Elsőre azt hittem az átalakításra , már az S3 kaszni gondolatomra, gondolsz, csak most világosodtam meg, hogy a hátsó "bicigli tartómra", így vittem vizsgára is , teljesen szabályos.
Én építettem klímát Defender TD5 1999 (2000) 90-esbe. Vártam, hogy valaki írjon Neked, de mivel nem láttam írni senkit gondoltam írok neked.
.
A költségek (idő, intézés, pénz, alvállalkozók) nem beláthatóak.
.
Diavia cégnek van kitje, amit használtunk. Van magyar distributora, aki be is tudja szerelni. Azt nem tudom, hogy TD5 előtti motorokhoz is lehet-e használni.
A teljes project költsége összehasonlítható az autó értékével, ezért csak érzelmi alapon igazolható.
Ha érzed az erőt magadban keresd meg Őket,
Nagyon jól működik a klíma, a térd szilánkos lefagyasztása garantált. Én még soha nem láttam ilyen hideg levegőből ennyit fújni egy klímából.
Sajnos gazdasági és családi okok miatt eladásra kerül a RR P38 2.5dse autóm. Van egy pár darab felhalmozott tartalék alkatrészem, amit szeretnék áruba bocsájtani:
- Kardán kereszt, komplett, 1 db, 3000FT
- ANR3332 cikkszámu szilent blokk, az első tengely hosszirányú tartóba, 4 db, 1000Ft/db
- ANR2563 cikkszámu szilent blokk, az első tengely hosszirányú tartóba csak a hátsó végén lévő gumi valami, 2 db, ajándék
- Kardán tengely szimering a diff. házban, 1 db, 500 Ft
- Kerék csavarok használt, de jó állapotban kb. 14-15 db, még meg kell számolnom, 800Ft/db
- Termosztát, 1db, 2500 Ft
- Kerékcsapágy 1 db 10000 Ft
Egyben vagy külön külön is bármi vihető. Az árak és a posta költség megegyezés szerinti. Kecskesl@npp.hu, vagy a 20-975-1767 telefonon elérhető vagyok.
Köszönöm hogy a csapat névleges tagja lehettem, remélem még egyszer az életben megtehetem, hogy land rovert hajthassak.
A bal első záram csak nyit távirányítóval (határozottan, stabilan) de nem zár (semmi, hang se) és lehet,hogy ezért, de folyton elszinkronizálódik a távirányító meg az immo,riasztó......mert kulccsal kell bezárni. P38 1997 a kocsi. Mi lehet a baj? Segítsetek! Hogy lehetne mondjuk egy utólagos riasztóval vagy távvezérlővel megoldani a központizár vezérlését?
Hoho, felrertes van, nem azz mondtam, hogy injektoros rendszerre csereljuk a karbisat, hanem hogy az injektorost nem tartom jo solognak karbisra cserelni.
Szinte mindegyik régebbi nagy teljesítményű amerikai kocsin az van /volt, ha nekik megfelelt.....
Persze volt egy film a Bigfoot-okról , ott mondták, hogy nem vált be és áttértek a befecskendezőkre mert az ügye helyzettől függetlenül működik, néztem is az amerikai
honlapokat, találtam is valami verseny cuccot, de nem biztos , hogy a meglévő szenzorokra rálehet kötni.
Volt még a Garázs varázs c. műsorban (SOS CAR) , hogy utólag szereltek egy befecskendező rendszert és ahogy láttam csak egy főtengely jeladót szereltek fel utólag, meg persze a többi kacatot ( befecskendező, vezérlő stb.)
De persze ott van még a gyújtás ügy is...
Jobb volna -miután ez mind benne van- , a motor vezérlővel csinálni valamit,
Most direkt belekapaszkodok valamibe: V8ra karburátort neee! (Mármint annak aki napira/hetire is használná.)
Tudom, faék egyszerű, meg oldschool, meg lehet rá rakni hengerenként 16 karbutárort versenycélra, csak ne kelljen tudni beállítani amikor már nem éppen a legjobb. Persze van olyan aki tudja, csak ugyanúgy vadászni kell a hozzáértőket, mint a milliárd szenzoros féléves és vadiúj csodákhoz.
Meiner meinung nach: a kompromisszum a karburátor utáni első befecskendő rendszerek (K L jetronic és klónjaik).
Szintén faék egyszerűek, de takarékosabbak és egyszerűbben beállíthatóak. És ők is tuningolhatók.
ezt nem értem: volt egy Thor motoros P38-ad, amit szétkaptál, mert egy Series3 kasznit akarsz rárakni? ez elég előnytelen kombináció, tulajdonképpen a legrosszabb, amit el tudok képzelni, ötvözi mindkét donor rossz tulajdonságait ;-)
ha jól értem, itt a lényeg a V8-on volt, meg esetleg az automatán, a légrugó meg a bónusz :-). ez igy nagyon komplikált, én szivem szerint kidobnám a légrugókat, a V8-ra karburátort raknák, a váltón el kellene kicsit gondolkodnom, és persze a karburátorhoz kicsit macerás lenne a jó kis szekvenciális LPG...
a motorinditást meg lehetne oldani, a váltónak kell pár jel, ez már komplikáltabb, a sebesség ,meg többi adatot a BeCM szolgáltatja, amúgy ez fog össze mindent...., a légrugó kézi vezérléssel az olyan izé, na ne már .....,
szal én inkább arra törekednék, hogy minél egyszerűbb legyen, de hát én nem te vagyok, sok sikert meg szerencsét hozzá, szükséged lesz rá.
mindenesetre érdekes, a landorverforum.hu -n nyithatnál erről egy topicot, képekkel, elképzelésekkel, meg a megvalósitás folyamatáról.
Kicsit megritkítottam a motorteret, kiszedtem, a turbót (nagy nehezen, berohadtak a tőcsavarok), olajszűrőket, vízpumpát, egész pofás lett a motortér. Eleinte szentségeltem, hogy milyen bénán van kialakítva a motortét, de miután rájöttem, hogy mit, hogyan, milyen sorrendben kell kiszedni, utána egészen logikusnak tűnik a kialakítás. Az egyszeri autószerelők e miatt őrülnek meg, zéró típus tapasztalattal nekiesnek a motornak, és csak szentségelnek, csak szentségelnek...
Minden csatlakozást letakarítottam, nagyon súlyosan néztek ki.
A vízpumpára is ráfért egy kis frissítés.
Ahogy szétszedtem az olajhűtőnél a hűtővíz gyorsan be is kérezkedett az olajtérbe, így cserélhettem olajat is :).
Összerakás után beindítottam a motort és dőlt az olaj az olajszűrő ház tömítés mellett, úgyhogy ismét szétszedtem, bekenem tömítő pasztával, aztán megy vissza minden.
Először a szétszedés 1 napot vett igénybe, most, hogy tudom, mit hogyan kell csinálni, leredukáltam a szintidőt 10 percre, ez ám az eredmény :)
Nem kell feltétlenül kidobálni minden elektronikát!Legfeljebb kell valakit keríteni aki ért hozzá és ez nem feltétlenül egy autószerelőként dolgozó ember!Inkább olyasvalaki akinek ilyen autója van évek óta és maga javítja, maga néz utána mindennek!Vannak ilyenek ezen a fórumon is és akár segítenek is ha megkérik őket!
Rosszul írtam 60-as évek technikájára gondoltam, nem ilyen kötötten 65-67. ( Csak eddig ebből az év járatból voltak jó kocsijaim. ) Bár volt sok 56-s Opelem is azokkal se volt semmi baj, csak a vizsga miatt vettem mindig másikat.
Hát miattam biztos nem, nekem bőben jó a 65-67 közötti technika.
Addig felesleges volt elbonyilitani az autókat amíg az elektronika teljesen megbízhatatlan.
Főleg ugye a processzorok Elég ha csak otthoni számító gépünkre gondolunk, jó ha 1-11/2évet bír, utána biztos vinni kell valakihez.
Az S2-3 fórumon nincs ez a "mindig valami rossz" nyűg, azok csak mennek.
Nekem is csak annyi a bajom, hogy szeretem volna 1 V8-ast széria kasznival és hülye módon egy
P38 as (talán) Thor motoros vettem, nem egy Cadillacket vagy Chevrot az már menne. Persze a 60 as évekből. Ezt meg nem bírja senki mozgásra bírni, már persze akit eddig én elértem.
Persze tudom nem lehet a technikai fejlődés útját állni akármilyen .... is
Alapvetően nincs min csodálkoznunk. Mi, a felhasználók, miatt lettek ilyen bonyolultak az autók. Vásárláskor az extralista hossza sokkal fontosabb, mint az üzemeltethetőség és szerelhetőség. Egy felsőkategóriás autóban már 100 fölött van a processzorok száma, gondoljunk bele minden reflektorban ott egy kamera, amelyik nézi a sávelhagyást, szembe jövő forgalmat, stb.
Továbbá abba is gondoljunk bele, hogy nem tudnak két egyforma processzort gyártani, mindegyik egy kicsit másképpen számol, persze vannak gyári teszt eljárások,amivel megpróbálják kiszűrni.
Abba is gondoljunk bele, hogy hány forrasztás van a rendszerben, ezek hanyad része készült nem ólom tartalmú forrasztószerrel. Ezek szétrázódnak,a párától oxidálódnak erőteljesen, vagyis pár év alatt meghülyül.
Nézzük meg az autóipari szenzorok kialakítását. Okádék az egész belülről. Kell egy halom szenzor, de nincs rá keret. Ilyen mennyiségű minőségi szenzor beszerelése megtízszerezné az autó árát.
Összefoglalva, ezek az autóknak nem a csapágy miatt véges az élettartamuk, hanem minden más miatt. Igazából András csínálta jól a P38-al, minden elektrónika ki, oszt szevasz.
Ez ugyan nem szöcske, hanem valami más, de nem adtam fel, hátha most sikerül. A Land Rover a király, meg a zöld izé, és a tejfölös-sajtos-hagymás-babos lángos! Világbéke és dízelszag!
A minap elhunyt Carlo Pedersoli (Bud Spencer) emlékére meg aznap hagymás babot főztem, és megettük rá emlékezve! Béke poraira, és emlékeztünk felejthetetlen figuráira.
Szóval van valakinek a Disco2-be emelt vezetőülése?
Na, nem kapok juszt sem idegrohamot, a képek feltöltése nem sikerült. Az Index kapja be. Nem vagyok hajlandó ezen rohamozni. Volt pl. kép arról, hogy Déli Napsugár, a feleségem szemüvegén egy frankó zöld szöcske tanyázik. Ennyi, nem vagyok hajlandó az indafotóra vagy mi a bánatra is regisztrálni.
Öröm és boldogság, ma elmentünk egy kicsit a Nagy Kék Bálnával. Kibírta mind a nyolcvan kilométert! Hurrá!
A kuplung kicsit furcsa, a fék nagyjából működik, a klíma halott, de NEM vontatva jöttünk haza, és úgy látszik, már ez is eredmény!
Nem mentünk messzire, de az legalább szép volt. Az állatvilág meg szerette a feleségem (én is szeretem, mint az állatvilág tagja!), viszont az egész nyamvadt Pilis tele van sorompóval és tilalmi táblával. Mint jogkövető állampolgár nem mentem sehol a tilosba, csak zajosan anyáztam.
Más. Érdeklődöm, nincs-e valakinek egy állítható magasságú vezetőülése elfekvőben, mert a tönkrement hátam miatt jobb lenne vagy négy-öt centivel magasabban ülni, és a párna nem volt sikeres.
Szóval keresek egy magasabb ülést a 2000-es Discó2-be, vezető oldalra. Ha van valakinek, írjon, a tejfölös-sajtos lángosok számát majd megbeszéljük privátban.
Nincsenek "LANDROVERES CSODALÉNYEK,", csak márka fanok, akik közül párnak bizony "birtokukban az Erő és Hatalom", melyet hosszas tanulással,érdeklődéssel,fáradhatatlan utánajárással szereztek meg!
A P38 elektronikai rendszere pedig nem vizsgatétel semelyik autószerelő vagy villamosság szerelő iskolában!
ne légy hülye.Aki azt megteszi hogy rádfogja a puskát azzal NEM hadakozunk főleg nem úgy ahogyan Te leìrtad,B oszlop stbstb...Az ilyen seggfej képes és úgy befosik ettől a Rambo Jackie Chan megmozdulásodtól,hogy képes és lelő,vagy vki mást a kocsiban.Persze kiveri az ilyen magatartás a biztosìtékot DE ahogy ìrtad:RENDőRT KELL HìVNI A VIDEóval meg simán bizonyíthatsz..
Isten őrizz ilyennel összeakadni,mert az ilyen ember BUTA!!Es azok a legveszélyesebbek.
Ha Te ìgy reagálnál ahogyan leìrtad isten irgalmazzon mindenkinek aki a közeletkben van,hacsak nem vagy mesterien képzett kommandós.De még ők sem tennének ilyet amit leìrsz,mert életveszélyes.
Viszont abban egyet értek aki ilyet csinál: örökre elvenném az engedéylét és kb 5millióra büntetném.
Én nem szoktam mostanában sokat írni de ez egy kicsit sok nekem.
1.egy képzett autószerelő igenis nagyon sok m indent meg tud a LReken csinálni,de van bmeg az elektronika amihez Tapasztalat és bizony Tìpusismeret kell!!!na abból van kevés kishazánkban..A többi márkánál hasonló a helyzet,tudom mert összejárunk és panaszkodnak mennyi Pajero,Patrol,G,suzuki Mester van oszt olyan hülyék mint a segg csak mert úgy gondolják ők már 25éve autót szerelnek tehát MINDEN autóhoz értenek..Nincs meg bennük a minimális ismeret és alázat ,mondom:bármelyik tìpusra gondolok.
2.Fenséges LR guru: na aki fennséges guruként gondol magára az egy pöcs.
3.Pooh aki.... na ő saját pénzen saját kárán magától utána járt a dolgoknak és hidd el kva sok pénzébe es idejébe került..cserébe segít mindenkinek akinek csak tud ..és őszinte.
4.Mindenki más autoszájder...Na akkor elmondanám neked; bárhová is mentem eddig M.on amatőr versenyre vagy összejövetelre terpjárós ,offroados most mindegy ..az esetk 70%ban a fasza csávók azonnal lefikáztak az autómmal együtt.Mert ez angol fos az övék meg szuper orosz,elromolhatatlan japán. stbstbstb.Sajnos nálunk is van egy két fanatikus aki szerint a LR mindig mindennél minden körúlmények között jobb ami természetesen hülyeség..De az esetek nagy többségében mi békésen közelìtünk más 4x4eshez.De minden egyes alkalommal megkapom az angol szar becenevet..még ott is ahol mi két nap alatt csak tankoltunk,ők meg ..na mindegy nem ez a lényeg.
5.Igazad lehet; aki LRes az egy kicsit hibbant vagy nagyon is kb 100×akartam eladni illetve felgyújtani.De ha újból kezdeném akkor is LRt vennék és most már tudnám kikhez vinném ,hogyan építeném ,melyik típust venném.
Meglepődsz:D2 automatát 😋meg egy 300as defit 😆
Vannak barátaim akik LR t vennének és az istennek nem tudom lebeszélni miért ne azt a bizonyos típust..mert Nem hallgat arra aki nagyjából tisztában van bizonyos dolgokkal.P38at akar mert az szép ...meg tetszik neki ,hülye.Mert nem hiszi el elég lenne neki a D1 vagy a D2.
Ui;béke veled meg sajtos tejfölösszalonnávaltöltöttlángos
Sztem túlspirázod a dolgot...Hidd el megértjük a nyűgőd.én pláne P38 tulaj vagyok.Sajnos vittem szakiszervizbe......na drágák de legalább bénák de udvariasan húztak le..Ha csak a negyedét tudtam volna istenem mennyi stressztől és idegtőlkimélhettem volna meg magam ..ráadásul maradt volna egy valag pénzem!!!!!És ez csak azért mert egy normál autóvillamosságis,sőt ajobbak sem nem ismerték az ALAP!!!!dolgokat illetve btak utána nézni ,pedig magukat és engem is megkimélhettek volna ...Valóban aki ért autókhoz mint pl te és itt sokan mások bizony fogják a fejüket bizonyos megoldások miatt illetve az elveken,stb .DE ha TUDOD ezeket mint pl gondolom a csepelen is van néhány okosság )fateromnak Zukja volt ott is volt néhány okosság amt csak a Hozzáértők tudtak..akkor rutinból,Értsd mint Land Roveres RUTINBÓL a kisujjadból kirázod mit miért mihez nyúlsz!!!!Egy Saabos,mercedeses ,is tudja mármint olyanok mint a mi elmeroggyantjaink ,hogy miért rakok először indexet ha mittudomén váltani akar vagy mifene.Anno mikor először risztott az autóm nem hittem el,addig azt sem tudtam van benne....na ami utána jött,az király volt ...DE egy telefon A HOZZÁÉRTŐNEK aki még egyet telefonált ;mert tudod ez olyan közösség.... és 15 perc után bodottá volt mert megmondták a tutit ami kb 12 másodperces mutatvány volt.....Szakszervizbe meg kb százezer...
Tehát nyugger....az alap trükköket ennél is tanuld meg aztán szarjál rá mit csinál a kocsi,úgyis te gyöőzöl.
A típusismereten van a hangsúly. Sajnos ebbe az irányba halad a technika. Bár egy SAAB-ot már 20 éve se tudott megjavítani egy akármilyen szerelő, mert egyszerűen más, mint az átlag. És más a Land Rover is. Ez ilyen, ehhez kell alkalmazkodni. De azért azt se szabad elhinni, hogy egy Toyotával sokkal beljebb lennél, annak is megvannak a trükkjei. Cserébe nincs is mögötte olyan közösség, ami a végletekig segítene (xoptam is vele néha, amikor megakadtam. És ez a közösség sajnos már SAABosoknak sincs meg, kihaltunk onnan is, akik magunk szegeljük a technikát. És ha már fölhoztad a hidrós Citroen-t: az XM mögöt is van egy qrva jó csapat - a mai napig büszke vagyok rá, hogy befogadtak :-) -, de azok az állatok ott pl. előbb jól körberöhögnek, kigúnyolnak, és majd csak azután segítenek. De segítenek. Azokhoz képest a LandRoveres csapat csupa gentleman :-D
Szóval ez ilyen. Ha ezt nem tudod elfogadni - hogy, nyűgös jármű, kell a típusismeret - akkor sajnos azt kell mondanom, hogy az LR nem a te autód.
Ps.: van egy Ducatim is. Meséljek a mezei motorszerelők viszonyáról a típushoz? :-D
Te nem velem vitatkozol, hanem a tenyekkel. Senki nem mondta, hogy nem javithatod meg az autod sajat magad is akar. A lehetoseg ott van mindenki szamara. A forumon is vannak igy jo paran. De ha egy komplikalt problemaval elviszed a szerelodhoz, aki meg nem latott ilyet, akkor ne sirj majd utana.
Hát egy mai autószerelő ért a század eleji technikához... A művészet nem abban van, hanem a mai elektronikával teli romokkal. A varrógépeknél sem hiszem, hogy a '910-es Springer javítása nagyobb feladat mint egy beépített motoros (direct drive), program-vezérléses, szálvágós eszközé. :-)
"Egy Land Rovert nem autoszerelohoz, hanem egy hozza erto emberhez kell vinni."
Na, ezzel van például bajom! Mi vaaaan? Ha egy autót egy képzett autószerelő nem tud elemi szinten megjavítani, elindítani, ott azért baj van. Mert ha nincs valami célszerszáma, akkor vagy beszerzi, vagy továbbküld. De nem tudom elfogadni azt a tézist, hogy van az autószerelő, és van a fenséges LadRover guru. Én például szoktam régi varrógépeket javítani. Száz-százhúsz éves gépeket. Szinte bármelyik varrógépszerelő képes rá (én nem vagyok képzett varrógépműszerész), ha egy picit odateszi magát. De képes rá! Alkatrészt szerezni egy 1910-es Singerhez mutatvány, de nem lefuthatatlan. Korának csúcstechnikája volt. És még ma is javítható (de általában nem kell javítani, csak beállítani). Nincsenek benne megfoghatatlan dolgok. A már emlegetett Roburom is javítható volt, mint a Csepel, Trabi, Wartburg, Zastava, Citroen a hidropneumatikus rémálom de baromi jó rendszerével, stb. Nem azzal van a baj, hogy valami elromlik, mert gépeknek ez szokásuk. De ezt a fensőbbséges hozzáállást, miszerint "ehhez érteni kell, nem autószerelőhöz kell vinni, hanem hozzáértőhöz, stb" nem tudom elfogadni. Értem én, hogy büdös is, szaros is, de a mi gyerekünk, de az ennyire feltétel nélküli kiállás engem frusztrál, mert úgy érzem, hogy vannak a mezei emberek, vannak az autósok, vannak a terepjárósok, vannak az offroadosok, és vannak a "LANDROVERES CSODALÉNYEK, birtokukban az Erő és Hatalom, mindenki más csak nyamvadt autszájder. Nem akkora durranás egy Landy, illetve nem lenne szabad, hogy ekkora legyen, mert mire?
Szóval elfogult emberekkel ne vitázzon elfogulatlan, nem rajongó, mert csak rosszul jön ki a dologból. Szeretem ezt a társaságot, szeretem a Nagy Kék Bálnát, de nem elfogulatlanul. Eddig szar volt, ma működik, jövő héten megint és érthetetlenül szar lesz. Ez van. De ettől még nem vagyok rosszabb a többinél, csak nem vagyok elfogult, mint pl. Te, én nem szopni, hanem autózni akartam. És megvan bennem a szakmai alázat egy gép iránt, különben nem szívatnám magam száz éves leírások keresgélésével, de ezt a hisztit a Landyval nem értem. Életem egyik rossz döntése volt a megvétele, de annyira akartam, tehát ne tegyek senkinek ezügyben szemrehányást (a családot kivéve). De van élet a Landyn túl is! Sőt, esetleg könnyebb, és jobb is. Akár még olcsóbb is.
Minden Fórumon osztják az észt, ezt már megszoktam, én is mondom a magamét. A magam részéről nem is akarom tovább ragozni a témát, mert már így is túl sok.
A Mátéhegy-i rendezvényre nem tudok menni, mert sajnos pont szolgálatban leszek! (Gabesz, ez Neked szólt!)
Teljesen igazad van, eszembe se jutott hozzányúlni komolyabban a kocsihoz. Csupán annyi történt, hogy egy hosszabb olaszországi utazást terveztünk a kocsival, emiatt kapott új olajat, szíjakat, új a/t gumikat, klímatöltést. Az utolsó momentum egy vadi új akksi lett volna. Lehúzott ablakok, nyitott ajtó mellett kivettem a régi akksit, betettem az újat, ahogy elfordítottam a gyújtáskapcsolót, azonnal riasztott, kiírt 6000 hibaüzenetet és többé nem mozdult. Nem indult be, minden elektromos ablak, ajtózár megszűnt, a légrugó is. Klíma, rádió maradt. EKA kódra se reagált. A Land Rover Horváth egyszerűen elküldött a picsába, a LandyCar-nal sem biztattak sok jóval, az AutoPalace-tól vissza se hívtak. Szeretném leszögezni, hogy a kocsi ez előtt tökéletes volt. Szerettem járni vele. De be kell látnom, hogy nagyon kevesen értenek hozzá, ráadásul még kevesebben vállalják el a javítást. Én személy szerint autózni szeretek, nem arról rettegni, hogy mikor rohadok le az isten háta mögött valami erdőben a fiammal terepjárózás közben. Szép autó, kényelmes autó, de amikor már a márkaszervízek is elhajtanak vele akkor nekem az már egy intő jel. A barkácsolásnak, kendácsolásnak meg nem vagyok a híve. Mivel többet ebben az autóban már úgysem tudtam volna megbízni, az eladás mellett döntöttem.
Figyeltel mit irtam? Azt hogy a gyari navin kivul, amiben a korabeli piezoelektromos kristalyok vannak, SEMMI sem megy tonkre. Amugy meg minden ilyen auton ott afeliraf, a kezikonyve is irja, hogy a motor leallitasa utan par ercig varni kell! ( Mas okok miatt is, nem akarok errol regenyt irni )
Aki ezt nem tudja, ne nyuljon hozza! Ha meg autoszerelo, akkor duplan ne. Vilagosan leirtam, hogy ha leveszed az akksit, majd visszarakod es gebasz van, akkor fordulj olyanhoz, aki ert hozza.
Tele van a tokom az olyan autoszerelokkel, akik hasukra utve villas meg gyuruskulccsal indulnak neki egy P38-nak. A helyi szerelom meg a fekeket sem tudta kilevegoztetni, pedig jo srac, es jo autoszerelo is.
Itt mindenki tudja mennyire problemasak ezsk az autok. En naponta beszelem le a haverjaimat, mikor latjak a P38-ast meg az L322-t, mert tudom hogy ez az auto nem nekik valo. Csak ha jo sok kidobni valo penzuk van.
Aki meg ennek ellenere raszanja magat, legyen benne annyi alazat, hogy jarjon utana a dolgoknak, es legyen benne eleg kitartas vegig is csinalni a dolgokat, mert nem egyszeru.
Aki pedig kiszall, az kiszall. Nem tragedia, csupan ezutan konnyebb elete lesz :-). Veled sincs senkinek baja, nem tudom ezt honnan veszed, en csupan pf77-nek irtam, hogy igazabol nem irta le a gondjait, tul altalanos dllgokat irt, semmi konkretumot. Az eredmenyboll is az jott le, hofy mindent akart, azonnal, es nem jott ossze neki. Lehet hogy a dorumon kivul lefutotta a sajat koreit, de ebbol itt nem jott at semmi.
Nincs azzal semmi baj ha nem akarja a konstans szopast vallalni, de en elfogult vagyok, mivel tudom es mindig latom magam korul, hogy a problemakat a hozza nem erto dilettansok okozzak - koztuk sajnos sok autoszerelo. Egy Land Rovert nem autoszerelohoz, hanem egy hozza erto emberhez kell vinni. Hatvanyozottan igaz ez a komplikalt elektronikara.
Nem kötözködni akarok, de ha leveszem az akkusarut, a minek is szabad tönkre mennie? Noooórmális?!?!
Mi is mehet el? Pl. a rádió kódja, mint a másik kocsimban. Beütögetem a kódot, oszt jónapot. De nem mehet tönkre semmi! Normális esetben. Ha mégis, akkor ott valami baj van.
Azt hiszem, apránként kiírom magam erről a Fórumról, pedig szeretem a társaságot, szeretem a Land Rovert, már ameddig működik, de ez a feltétel nélküli elfogadás kicsit túlzás. Be kellene ismerni, hogy bizony ezek az autók háklisabbak a többinél, és aki ezt szóvá teszi, az nem rongy ember, nem fúj és undorító, mindössze nem elvakult fan, hanem autózni szeretne, de sokkal kevesebb problémával.
Sajnálom, hogy ennyire elástam magam, pedig szeretem ezt a társaságot, csak sajnos hajlamos vagyok meglátni azt is, amit a rajongók nem látnak, és amekkora barom vagyok, le is írom.
Szeretem ezt a társaságot, szeretem a Nagy Kék Bálnát, de elfogulatlanul. Ha valami bajom van, megírom. Illetve megírtam, mert félek, hogy ezek után ki leszek innen tiltva. Világbéke és tejfölös sajtos lángos, fokhagymával, mert úgy az igazi!
Sajnálom, hogy eladtad, hogy egy időre befejezted, de sajnos be kell látni, hogy ezek a Land Roverek picinykét túlbonyolított, háklis jószágok. Érthetetlenek. De én tökéletesen megértelek! Amíg jó, addig állati jó! Ha nem jó, akkor állati szívás, még Neked is, aki autószerelő vagy! Mit szóljon az, aki mindössze egy életet élt le, sofőrként??? Ha elmondja az őszinte véleményét, megkövezik.
Szóval sajnálom, hogy így jártál, és sok szeretettel kívánok Neked sok sikert a következő járgányhoz!
Amúgy az enyém pillanatnyilag (kopp, kopp, kopp, ballal, fán, alulról felfelé) működik, remélem így is marad!
Mint a témában jártas, fegyverforgató ember, sok kérdés merült fel bennem. A teljesség igénye nélkül:
Milyen alapon fogott fegyvert a vadász?
Milyen alapon akart "igazoltatni"?
Amikor a sofőrök kiszálltak, miért nem rohanták le a vadászt, és törték szét a hátán a puskát?
A másik "vadász", az "apuka", aki elsőre hívta a rendőröket, miért mondta le mégis a rendőri intézkedést (későbbi hír, illetve hírmagyarázat)?
Miért fogják, vélelmezem, az egészet majd eltusolni, mikor hasonló esetben egy sportlövőt meghurcolnak, minden engedélyét, fegyvereit bevonják, és az egész sportágat megszívatják?
A vadászoknak mindent szabad?
Az off-roados sofőrök miért hagyták annyiban ilyen sokáig a dolgot, miért nem álltak ki a a jogaikért?
Én mit tettem volna?
A puska csöve bent volt a kocsiban. Meg a fater feje is. Puskacső elkap, megcsavar, fej fölött átemel, B oszlopnak feszít.
A többi sofőr kiszáll, lerúgja a vadászt, a puskát eltörni, a csőre ráállni a kocsival, hogy használhatatlan legyen. RAGASZKODNI a rendőri intézkedéshez, feljelentést tenni, kényszerítés, illetve lőfegyverrel való visszaélés miatt. Hívni telefonon Bokros dokit, tanácsot kérni, nagyon meggondolni, milyen jegyzőkönyvet írni alá!!!
Közben időnként kicsit megrugdosni a vadászt, miheztartás végett. :-))
Nálam fiatalabb és jobb fizikumú és fiatalabb embereknek további lehetőségeik is lettek volna, én ennyire lettem volna képes.
Jó lenne átismételni, ki is jogosult igazoltatni. A dolog bonyolult, mert az átlagember nem is gondolnja, hányan jogosultak erre! A teljesség igénye nélkül, pl. HIVATÁSOS vadász, vadőr, természetvédelmi őr, rendőr, FBŐ, közterület felügyelő, stb. De egy mezei vadász NEM, még ha az apja a megyei, vagy miabánat vadásztársaság elnöke, akkor sem!
A pasas megvalósította a fél BTK-t, és vélelmezem, meg fogja úszni, fegyverei és vadászengedélye megmaradnak, majd kap egy harmadfokú "ejnye, nem kellett volna" szóbeli letolást, és megússza.
Gyáva népnek nincs hazája, tessék kiállni a jogainkért! Senki NEM foghat ránk fegyvert, amíg nem lengetünk a feje irányába szamurájkardot, ácskapcsot vagy fejszét.
Nem akarok vitát generálni, amúgy is feketelistán vagyok a Land Rover fikázása miatt, amiért már bocsánatot kértem, de ez az eset kiverte nálam a biztosítékot.
Megis mit vartal egy 15-20 eves terepjarotol amiben kora legkomplikaltabb luxus-funkcioi es elektronikaja van? Ehhez erteni kell.
Ha az akksit leveszed, egyetlen dolog, megpedig a gyari navi mehet tonkre. Az is foleg akkor, ha tobbszor fol-le rakod egymas utan ( a piezokristalyok miatt ).
Minden egyeb esetben kulonbozo folyamatok indulnak be, amiben semmi rejtelyes nincs, ha ismered hogyan mukodik. Az ilyenkor elokerurulo hibak mindig visszavezethetok egy reszegyseg vagy alkatresz hibajara!
A te konkret esetedben peldaul lehet hogy csak siman beriasztott allapotban maradt mondjuk a zar hibaja miatt. Vagy valami mas. De most mar mindegy, ilenkor szuletnek az alkalmi vetelek ... ;-)
Köszönöm a választ, nekem is ök a legszimpatikusabbak :) ! Örülök, még ha a márka nyügjei tehetnek is róla :P, hogy ennyire kedves, összetartó társaság gyült itt össze :D! Szép hétvégét!
Nos, pár nap gondolkodás után, fájó szívvel megváltam a P38-tól...
Rövid, de szerelésben roppant gazdag kapcsolat volt ez. Egy biztos, volt már jópár terepjáróm, egyéb autóm, de ilyen "nyűgös" még soha az életemben.
Tulajdonképpen az elmúlt két hónap csak a rettegésről szólt, hogy mikor nem nyílik ki, mikor nem fújja fel magát vagy mikor nem indul be... :)
Az, hogy egy akkumulátor saru levétel tulajdonképpen tönkretesz egy autót....hááát....erre nem tudok mit mondani. Pedig autószerelő a végzettségem.
Kb 100 kört futottam ebben a BeCM probléma dologban, (ebay, Landycar, Horváth, AutoPalace, komputer guruk, hackerek) de ma reggel úgy döntöttem, hogy kiadom az útját.
Ha nem bánjátok, maradnék a fórumon tapasztalatokat gyűjteni, mert lesz második felvonás, de már okosabban, és csakis benzinessel! :)
A felvételen is látszik, hogy vízben áll a legfelső csavar alja, sehonnan nem tud odapottyanni. Minden rész lepróbálva, egyenként átnéztem a csöveket, amit lehet nyomáspróbáztam.
Vasárnap elkezdem, szerintem pár óra alatt befejezem, kivéve, ha kutyám és a kölkeim nem hordják el a kikészített szerszámokat és alkatrészeket:)
Minek teszel föl kérdést, ha a választ meg sem várod ? :D A vized nem a kiegyenlítőn át fogy? Lehet, hogy szar a qpakja és egész kicsit átenged.
Amúgy én is hasonlókat tapasztaltam a L.R. tulajok körében: bármikor hívtam bárkit, hogy nyűgöm van, szinte egyből jött a segítség. A Gáborék nekem különösen jók szervízügyben, mert fél óra séta, ha ott kell hagynom a szekeret.
Megvannak a cuccok. Beslattyogtam a Landy Carhoz, Anikót és a többieket kifaggattam, hogy ha leszedem azt az egész olajhűtőt, azon kívül mit érdemes kicserélni, ha már arra járok, végül összeállt a konfig:
És még egy tízesbe sem került. Kitűnő vasárnapnak nézek elébe :)
Egy ideje, pontosabban mióta megvan a Defi TD5(3 éve) a hűtővíz szintje szépen lassan csökkentget, ezért szétszedtem a fűtési rendszert, megnézettem a hűtőket, hogy nem lyukasak, a csöveket végignéztem, az összes bilincset kicseréltem (itt mondjuk találtam hibásakat), de alapvetően nem szűnt meg a jelenség.
Viszont ma a kollégám szólt, hogy folyik az olaj a kocsiból. Ránéztem a motortérre és a a vízpumpa előtti olajhűtő sarkában megláttam a szivárgás okát, csináltam is egy fényképet.
Ennek a tömítésnek a cseréjéhez gondolom le kell szerelni a turbót és a többieket, milyen tömítéseket érdemes megvenni? Gondolom, ha már erre járok, akkor érdemes a vízpumpát is lecserélni, ha már ott figyel a polcomon.
Ha valakinek van tanácsa, ossza meg velem, meghálálom.
Mikor megvettem az első Landymet, akkor két hétre rá már a Landy-Car bejelölt a fészbukon. Akkor tudatosult bennem, hogy nem fogok egy ilyen autó mellett megdögleni az unalomtól :) Illetve nem csak egy autót vásároltam, hanem bekerültem egy Családba, ahogy Pozsgai Zoli fogalmazott.
Általában a szervizválasztást mindig az dönti el, hogy ha nagy a baj, akkor ki ér rá éppen a kocsimmal foglalkozni. Én ebben a szegmensben még hiénákkal nem találkoztam. Van aki morcos, van aki lassan dolgozik, de a hibáink is néha összetettek, a kocsik öregek, csodát ne várjunk.
Az árakkal sincs gond, el kell fogadni, hogy egy rendes szervizt nem lehet 4000 forintos rezsióradíjjal vinni, ha közben méregdrága diagnosztikai cuccokkal, halom célszerszámmal, meg miegymással üzemelnek, illetve ott a halom alkalmazott.
Nekem nagyon korrektnek tűnik, ahogy dolgoznak, (bár rajtuk kívül csak egy helyen voltam, mikor megvettem a vasat, de ott a hangulat elég fagyos volt. Céget nem írok, nem szeretném bántani őket, lehet, hogy épp rossz napjuk volt.) Hívnak, ha találtak még valamit az én kívánságomon felül és meg lehet dumálni, hogy hagyják, vagy mehet az is. Volt úgy, hogy csak beszaladtam, mert eldurrant a kormányszervóm egyik csöve - a közelben voltam- és már állhattam is az aknára, hogy kimókolják. Mondjuk ezekhez hozzá tartozik, hogy 6 éve járok hozzájuk és hazafelé néha csak úgy bemegyek egy kicsit "barátkozni" :)
Amúgy szerintem mindenkinek megvan a kedvelt szervize, ahova szívesen gurítja be a szekerét.
Köszönöm a választ.Ma voltam a Landyservice-nél és ők is azt mondták,hogy a különböző minta a gumikon nem probléma,azonban az esetleges méretkülönbség viszont már okozhat gondokat az osztóműnél.
Eltérő minta miatt nem tud az osztómű tönkremenni. A nem megfelelő időben elvégzett olajcserétől, vagy a nem megfelelő olajtól annál inkább. Olaj csak a gyári jó bele, semmivel nem helyettesíthető !! A hátsó kardánkihajtás csapágya gyakran kopik ki, ilyenkor morgó hanggal jelez. Landyservice-nél van rá normális áron megoldás.
Sziasztok!Egy kérdésem lenne a hozzáértőkhöz,remélem tudtok segíteni.Több szerelővel (kimondottan Land Rover) beszéltem a témával kapcsolatban és két különböző dolgot mondtak.Az autómat (RR Sport 2.7 TDV6) új gumikkal vettem de az első tengelyen lévő gumik mintázata nem volt azonos a hátsó tengelyen lévőkkel (két különböző kínai gyártó).A profilmélység megegyezik (megmértem) illetve a méret is 275/40 R20.A kérdés az,hogy tönkremehet e az osztómű a különböző mintázat miatt?Előre is köszi.
Szia!Pesten tudom ajánlani a Landy Service-t,ugyanolyan típus az enyém is mint amilyen neked van.Voltam már náluk,jó áron dolgoznak és gyorsan,profik.Pont holnap megyek hozzájuk, 300 km-re vannak tőlem de inkább szakértő kezekre bízom az autót.Még a Landy-Cart ajánlották nekem,rajtuk kívül még pár Land Roveres van Pesten.
van egy Range Rover Sport 2,7 tdv6 autóm amelynek magasnyomású rendszerrel akadt problémája. Tudtok valakit ajánlani a nyugati országrészben? Vagy bárhol..
Hát, egy normál akksi töltő volt rajta, már nem először.
Egyik pillanatról a másikra nem lehetett felhúzni az első ablakokat, a hátsók is halottak lettek, nem működik a tető sem, a központi zárból pedig csak a két hátsó ajtót működtette a távirányító.(a gyári kulcs)
Egy villamosság szerelő telefonon azt tanácsolta, hogy vegyem le az akksi sarut egy pár percre. Na onnantól kezdve már nem is indult, csak riasztott. EKA kódot nem vette a halott ajtók miatt, így nem maradt más hátra, mint hogy kiüttettem belőle az immot, EKA-t, riasztót, minden szart...
Indul is a kocsi faszán, de sajnos se ablak, se légrugó, se tető, stb....
Kezdek elkeseredni, mert azt az infót kaptam, hogy hiába cserélek BeCM modult, nem lesz jó úgy se. Tulajdonképpen javíthatatlan.
Szia!Én két helyen voltam eddig az egyik a Ro-Land Rover Team a másik a Landy Service.Az utóbbit nekem is a fórumon ajánlották.Mindkettőnél hiba kiolvasás történt és mindkét helyen ugyanazokat a problémákat tárták föl.Szerintem a szakértelemre egyikőjüknél sem lehet panasz,nagyon értik a dolgukat.Viszont az ár már más kérdés,a Ro-Land Rovernél egy komplett váltóolaj cserére (2006 RR Sport 2.7 TDV6) nagyon magas árat mondtak,ekkor el is dőlt,hogy hova viszem javíttatani az autót.Végül kiderült,hogy nagyon jól döntöttem.Egy komplett légrugó kompresszor felújítás és egy tolatóradar hangszóró (bontott) csere 100 ezer alatt megállt a Landy Service-nél.Éppen ma akarok időpontot kérni hozzájuk megint.
Sziasztok! Szeretnék érdeklödni, hogy a Pestiek közül, melyik a legjobb szervíz egy Discovery 200tdi szempontjából. Kérem osszátok meg a tapasztalaitokat! Köszi
Légy erős, szinte mindent a a karosszériamodul csinál. A BeCM oldalában a biztosítékok jók? Kérdezz rá ott ahol az EKA-t kiprogramozták. Ha a biztosítékok jók kezdhetsz keresni egy másik BeCM egységet.
Kb egy hete írtam, hogy a P38-asom akksi töltés közben részben elhalálozott. Nem működtek az ablakok, a tető, az ajtózár. Akksi saru le, majd vissza, hátha észhez tér...na innentől már nem is indult, csak riasztott.
A jelenlegi állapot az, hogy kitöröltettem belőle immot, eka kódot, gyári riasztót, a kocsi indul is, viszont továbbra sincs elektromos ablak, centrál, tető, sőt légrugó sem. Fel sem fújja magát.
Nem tudjátok esetleg, van valami modul vagy akármi benne ami ezeket vezérli?
Ha ilyet akarsz, ami helyre hozza az aksidat, akkor kell egy 24V-ot is tudó 1xü töltő abba beépíteni ezt a kiegészítést ( tudok olyat aki össze dobja), és kész.
Van a Metróba ilyen töltő, nem tudom most mennyi, már , hogy tudja a 24V-t is.
Az általad kinézett töltő inkább jó aksihoz való, ami sokat áll, azt bírja szinten tartani.
Ha ezt kötöd rá valószínű az lesz , hogy pár perc alatt feltölti, de annyi idő alatt le is
Nos nekem a múltor hasonló volt a problémám; a szervó már 3.éve csöppent de tette a dolgát aztán párszor teljesen kiengedte magából az olajat majd utántöltés után napokig jó volt.Na mindegy szervószivattyút kellett cserélnem ,amit egy márkatárstól bontottat meg is vettem ,igaz kicsit hekkelni kellett a kettőből lett egy de ìgy is hála neki mert amúgy nagyon drága mulatság a csere egy újra.
A ringás: sztem nem a rugó nem a gátló,banálisabb dologgal kezd : szilentek.(Az enyém ,na az ring😆)
Ja és vegyél bele Gyárit -gumisat ne a polybishos hülyeségeket.
Sziasztok! Nyekereg a szervom minden tekeresnel eroteljes nyekekerges hallgato? Lehet, hogy meghalt vagy rossz olajat toltottem bele?? Liqui molly dexron ment bele! Raadasul en hulye eltekergettem a szervomechanikat is , hogy torne le a kezem! Hogyan kell helyesen beallitani!Es emellett nagyon hintazik a jargany . Elfaradtak a tekercsrugok vagy a gatlok? RRP38 a draga! A hozzaszolasokat elore is koszonom!
Hiluxon görbülés miatt cseréltünk nyerget az is úszónyerges volt. Hál östen a classic fix. A hiluxtulaj,nem szerény pajzánka ,a Bakony kövei ütötték meg. Cserével oldódott meg. Azért csak örömködj!
Hehehe, köszi, ilyen tiszta futóművet még nem láttam! De az enyimen ezek a stiftek szépen, puhán járnak ki-be, mint a sublótfiók. A nyereg támasztóoldalát óvatosan flexxel felpucoltam, és a betéteteket síkba húztam. Az eredmény ötven-ötven százalék, a bal oldali fék szinte már tökéletes, a jobb oldali még mindig nem az igazi, úgy látszik már fáradt voltam, és nem voltam elég alapos. Nem baj, majd a jövő héten, ha lesz rá időm, nekiugrok újra.
Ma viszont voltunk a Nagy Kék Bálnával (a Disco) kirándulni, és örültem, mint majom a farkának, mert MŰKÖDÖTT! Kellemesen dörmögő motorhang, viszonylag kevés füst (azt a légtömegmérő bizgentyűt írta ki hibaként a csodakódolvasó), meg lehetett állni vele, és úgy tűnik, már nem sok hiányzik a hátsó fékből, mert nemigen húzott félre erőteljes fékezésnél. Szóval öröm és boldogság, felfedeztünk egy új lehetséges táborhelyet, ha még marad a zsebemben pénz, akkor majd megyünk oda sátorral, kenuval.
Szóval ma végre örülhettünk egy kicsit a járgánynak, a több heti masszív idegeskedés és szívás után.
A féknyergen az úszó nyereg stiftjeit nézd meg, azokat illik néha cserélni,ha megkopnak. Lehet, hogy kapott az úszónyereg egy ütést oszt meghajolt.Nem egy tétel a 4 stift. Fiatomon 2x cseréltem, rossz úton zajártalmas lettem a nyereg zörgésétől.
Sajnos nincs megszorulva, én arra tippelek, hogy az egész bizbasz ferde, vagy a nyereg külső oldala már nem párhuzamos a dugattyúval, a rohadásból kifolyólag (levakartam a rozsdát), és akkor valamilyen ügyes sufnituninggal párhuzamosra kell munkálni, mert nyerget momentán nem tudok cserélni, mert már nincs hozzá "kedvem". Holnap szétszedem, megnézem az új tárcsa mindkét oldalát, a vadiúj betéteket, és megpróbálok mindent síkba hozni. A szomszéd autószerelő azt mondta, ne foglalkozzak vele, "majd bekopik". De ez szerintem nem eléggé tudományos megközelítés, szóval bekopás helyett inkább megoldást próbálok keresni, mert másfél centi súrlódó felület mintha hangyányit kevés lenne. No, majd holnap talán okosabb leszek. :-))
Nem győzöm elég sokszor hangsúlyozni : nem azért cserélünk alkatrészt mert ez az ötlet, meg ez szokott a lenni a baj, hanem mer hosszas mindenre kiterjedő vizsgálódás után megállapítjuk a probléma forrását.
Öt pd elem cseréje, csak így hasra elég bátor és költséges cselekedet. Azért egy üzemanyagnyomás méréés nem ártana, lehet hogy az elektromos üzemanyagpumpa döglődik. A teljesítmény vesztés lehet a turbó szelepe, de attól még indulnia kell.
Nwm mindegy hogy milyen Pd elemeket tettetek bele , kétféle van. A rajtuk olvasható kódokat a motorvezérlőbe be kell írni. Nem összecserélhetőek. A leírtak alapján inkább a turbó szabályzó szelep lehet rossz, a turbónyomás értéken kívülre kerül, ilyenkor nem is forog el a motor. Az injektor tűzkarikákat is cseréltétek? ha égéstermék áramlik az üzemanyag körbe belevegősödik majd leáll, nincs teljesítmény, hosszú indítózással indul újra. Szürkés füst kiséri az indítózás utáni beindulást, és ritkán de felhangosodik a tankszivattyú tőle. A motorvezérlő stekkereiből az olajszivárgást mosd ki féktisztítóval. A turbó lefuvató szelepet kerüld meg, a kis csövet a cooler csőtől direktben csatlakoztasd a turbó membránhoz ha javul, cseréld a szelepet. Láttam már olyat is, hogy csak a csöveket cserélték fel véletlenül.
Milyen igaz, fokhagyma nélkül nem ér semmit! Jut eszembe, meghalt Bud Spencer (Carlo Pedersoli, Piedone). Nem voltam lusta, és a hír megjelenésének napján öntöttvas serpenyőben hagymásbabot főztem, és amíg ettük, rá emlékeztünk. Felejthetetlen figura, nagy akciószínész volt, nyugodjon békében! Mi meg pukizzunk békében a jó hagymásbabtól! :-))
Kukkantsd meg a féknyeregben a betét fészkét lehet , hogy a betét egy vályut koptatott. Én co-val felpöttyintettem és bereszeltem. Együttérzek veled,ezért van 1979-es ótom.
Uraim, megértettem mindent, amit itt, sokan segítő szándékkal elmondtatok. Őszintén sajnálom, ha valakinek beletúrtam a lelkébe a sok "fikázással"! Hiba volt, tanultam belőle. De akiben van egy kis együttérzés, és sokakban volt, még magánban is, azok értették, mi verte ki a biztosítékaim (jut eszembe, a klímának negyven amperes biztosítéka van, és egy hely kivételével mindenhol azt mondták, ilyen nem is létezik, aztán megmutattam a kiégettet, és dobtak egy hátast!) Szóval mindenkitől elnézést kérek, de sajnos egy indulatos és türelmetlen öreg fütyi vagyok, aki még a Windows és az Android hánykolódásaitól is idegbajt kap. Én valahogy nem tudom elfogadni, ha valami érthetetlenül (számomra érthetetlenül) nem működik. Rendkívül nagyra tartom ezt a segítőkész közösséget, igyekszem is alkalmazkodni Hozzátok, de sajnos Nektek is el kell viselnetek némi kirohangászást, amikor rajtam van az idegroham a kocsi miatt. A továbbiakban igyekszem majd százezerig számolni, mielőtt nekilátok netezni.
Tényleg nagyon hálás vagyok mindenkinek, akik értékes segítséget adtak, és nincsenek kevesen. Sajnálom, ha valakit megbántottam, nem akartam senkit megbántani, mindössze a pillanatnyi érzéseimet írtam be a gépbe, meggondolatlanul, amiért nem győzök ismételten elnézést kérni!
Ami a pillanatnyi fékproblémát illeti, van mérőórám, és nem üt a tárcsa (persze nem századpontos, de nem üt). De nem is ezzel van a probléma, hanem azzal, hogy a betét a tárcsa külső oldalán csak a felső másfél centit koptatja, mintha ferdén ülne a nyeregben. A hétvégén lebontom, és megnézem a belső oldalt is. Nem sok jóra számítok. Attól félek, és ezért vetettem fel a féknyereg cserét, hogy a rozsda kievett annyit a féknyereg külső oldalából, hogy ferdén tartja a betétet, és ezért nem fog a külső betét teljes terjedelmében.
De ettől még a Land Rover a király, és mindenkitől, akit akaratom ellenére megbántottam, még egyszer elnézést kérek!
Világbéke és tejfölös sajtos lángos, nem is kell más! Remélem rendben vagyunk, szeretlek Titeket!
Csatlakozom az előttem szólókhoz.Nem rosszabb autó a többinél,sőt.Viszont kell találni egy szerelőt aki otthon van a D2 szerelésben vagy rá kell szánni az időt és neked kell rájönni .
Mint tudjátok én is egy sokat állt d2 tulajdonosa voltam.
Tisztában voltam azzal, hogy nem vettem drágán így erősen fogok költeni rá. Szerencsére ár érték arányt tudtam hozni. Idegrendszerileg már néha-néha kevésbé.
Persze nem egyszerre:
-Fékek, szabályozás ,betétek
-Hátsó kerékcsapágy eresztett
-első féltengely szimering eresztett
-szelepfedél karter tömítés csere
-Összesolaj csere
-4 gumi csere
-pd kábel csere
-állófűtés, ülésfűtés, klíma javítás
-gömbfejek csere
-ace rendszer mókolás
-vízpumpa csere
-üza nyomásszabályozó csere
És még biztos kihagytam dolgokat...
Ezután boldogan vitt kényelemben a -13 foktól a +40 ig. üzembiztosan. Ha rendben van akkor olyan feallingje van az autónak, amit más nem nyújt.
Ha saját magad javítod otthon akkor sokat fogsz szo..ni mint én is és ilyeneket gondolni mint amit most leírtál.
A végén már megtaláltuk az egyensúlyt.... Igáslóként használtam míg egy haverom le nem csapta a kezemről mikor minden jó volt rajta.
Elnézést vki kérdezte ki herélte ki az autóelektronikát.Nem Pista.ötleteket adott vszìnűleg jobb lett volna...de igy is megcsinálták ..végül is mükszik,de nem szép😁
Kedves Walker !Hidd el nem olyan fos a kocsi amilyennek hiszed ,hisszük.Úgy néz ki te is beleestél abba a hibába amibe anno ÉN IS! Annyi különbséggel én még csak meg sem próbáltam magam szerelni..tehát elvittem jobbnál jobb szerelőhöz sőt szakszervìzbe is ide keletre..Na otthagytam az autó vételárának 25%át kezdésnek....2008at ìrunk.Aztán meguntam őket kerestem mást.2-t ajánlottak Horváthékat,és Szijjártót.Kezdtem az elsővel de a stìlusuk nem jött be,bár szakmai hozzáértésüket nem vitatom azért is akartam velük szervizeltetni 200kmről mentem...de aztán nem.Aztán jött Pista normális hangnem ,korrekt hozzáállás korrekt àrak szintén 200kmre.Sajnos visszavonult ,jobbat nem tudtam kerestem a környéken"szerelőt""""Ma is röhögnek akik ismernek és mondják te bmeg G.-t te tartottad el 2évig..Amit tudott elkókányolt,stbstb,még a rugókat sem jól rakta be.....Aztán a 3. Motor Itatásnál (a régiek tudják miről beszélek)hozzávittem, mindent megvettem hozzá 3-4hónap után meg nem volt járóképes az autó új gyári alkatrészekkel!!!!Na akkor jöttek Ádámék .Nem örült neki de megcsinálta az autót illetve gatyába rázta,rengeteget agyalt kérdezett utána olvasott,LELKIISMERETES volt ha nem tudta kérdezhettük Pistát aki mindig akár éjszaka is segített!Én is rengeteget szoptam hála az előző kb 8gazdának és szutyok szerelőknek..elmondhatomaz autó x-szeresét !!költöttem rá.Ebből x milliót feleslegesen....hozzáteszem aki meglátja az autót csak röhög rajtam ...én is magamon😄
Sajnos a Tanuló pénzt kifizetted és többet is.úgy mint én.Ha anno tudtam volna kihez vigyem és honnan vásároljak Extrém P38as autóm lehetne.Ìgy meg egy kopott öregecske de műszakilag oks csataló.Volt időszak mikor 3honap alatt ment 140000et hiba nélkül....
Szia! Vannak a D2-nek nyűgjei, de mindegyik orvosolható hozzáértéssel és megfelelő alkatrésszel. Valóban van költsége, de ha rendben van, nagyon sokat nyújt az autó.
Én nem értek hozzá olyan szinten, hogy belefogjak a szerelésébe, elvittem a hozzá értő szakemberhez, és meg lett oldva a probléma. Ennyi.
Tárcsából és betétből Brembot használtam, nem volt vele gond.
Nekem is D2-öm van és én is így kezdtem, sz... után sz... Én is elvoltam keseredve, de idővel végigrágva a problémákon, kiderült, hogy az előző tulajok, ill. azok szerelőinek trehánysága okozta legtöbbet. Most egy jó ideje, csak tankolnom kell, persze bármikor beüthet valami. A másik dolog egyedűl nem fogsz boldogulni, jobban járnál, ha elsőnek rendbe rakatnád a Horvátékkal, a Landysokkal vagy olyannal aki sokat csinált discot, mert sok speciális dolog van amire nem gondolnál, nekik meg evidens.
A másik ha kérdezel úgy tedd, hogy lehessen rá felelni. Miből állt volna egy képet csinálni a betétről és a tárcsáról, így legalább esélyt adtál volna, hogy ne csak találgatni lehessen. Én ezért nem feleltem, mert minek találgassak látatlanba. Betétet és tárcsát, ha lehet mindig Delphit veszek, mert azokkal még soha nem volt gondom.
megértem a frusztrációdat, a teljes tehetetlenség érzése totál ki tud valakit boritani. de te magad emlitetted a hozzáértés hiányát. azt is irtad, hogy más autókat szereltél, és sosem volt velük ennyi bajod, de azok általában öregebb és jóval egyszerűbbek voltak.
nem rosszakaratból mondom, de egy kicsit több alázatot kiván talán ez az autó. ne becsüld le a szakértelem hiányát, és keress valakit aki tényleg ért hozzá. a megoldhatatlan problémáknak is sokszor pofon egyszerű a megoldása, de amig nem tudod, meg tud őrjiteni teljesen.
van egy ismerősöm, aki már régóta szenved egy újabb RR légrugójaival, már próbálgatott sok mindent, mest azt mondta hogy kicserélte az egyik első és az egyik hátsó szenzort. én nem értem miért csinálta, és miert nem vitte el már rég egy diagnosztikára. természetesen nincs ideje, de valahogy megoldható lenne. ehelyett szenved, saját maga állit fel teóriákat, holott a problémák sokszor jóval összetettebbek, ill. kacskaringós úton jutsz el oda, de a végén csak egy apróság sokszor.
például egy másik ismerősöm szerint a hátsó légrugói eresztettek egy 4.2 S/C-n. a diagnosztika kimutatta, hogy hátul minden rendben van, de a bal első szenzor hibás jelet ad, ezért a hátulját "hozzáigazitja". komplikálta a dolgot, hogy nem állandó jellegű hibáról volt szó, ezért nehéz volt elcsipni. de itt legalább egy rendszeren belül volt a hiba, de sokszor a hiba ami az egyik rendszerben keletkezik, áttételen egy másik rendszerben jön elő, holott ott minden rendben van.
ezzel csak szemléltetni akartam, hogy sokszor nem olyanok a dolgok, mint aminek látszanak, és jó az ha van aki átlátja a dolgokat.
amúgy meg nemhiába hivják a LR-t angol betegnek ;-), mindenesetre sok kitartást (mégha már fogytán is van)
Én fiatal vagyok a csapatban, csak 11 éve ülök Landroveren, de ha van egy hibám, akkor kérdezek, ha kell alkatrész, akkor mondjuk bemegyek a LandyCarhoz, elmondom a problémámat, már tudják, hogy napi szinten használom a verdát, vagyis nem adnak gagyi alkatrészt (Láng, Unix kizárva, a G Mercihez próbáltunk rendelni onnét cuccokat, mert a gyári olyan horror áron van, hogy kimondhatatlan, mindegyik szar volt, különösen a főfékhenger).
Hazamegyek, az új alkatrészt beépítem, utána meg használom az autót. Általában magam javítom az autót, ha komolyabb beavatkozás kell, akkor olyanhoz viszem, aki ismeri a típust, sőt az aktuális problémával is tisztában van.
Én kifejezetten a leharcolt gépeket szeretem, a Discomnak is komoly múltja volt (mérőkocsi a Pannonnál), viszont akitől vettem, azzal gyakorlatilag mai napig baráti viszonyban vagyok. Sosem csesztettem a hibák miatt, mert elfogadtam, hogy ezek öreg autók, nem szalonautók.
A Defit amikor megvettem, Pista csak fogta a fejét, hogy nem hiszi el, hogy ezért a szarért pénzt adok ki. Egy elárverezett autórol beszélünk, amit teljesen szétcsesztek lefoglalás előtt, mai napig javítgatom, fejlesztgetem, hosszú még a lista, de van időm, a fiam bejelentkezett, hogy neki kell a kocsi, így kénytelen vagyok szinten tartani a technikát :)
Minden autómban csalódtam, pozitívan, elfogadom a hibáit, járom a világot velük, évente kb. 40 e kilométert beleteszek, hibák vannak, azokat javítom.
Azt is tegyük hozzá, hogy nem azért vettem ezeket a gépeket, mert nem volt pénzem drága, full megbízható japánra, hanem azért, mert megtetszettek és ennyi.
Az szerintem sem korrekt, hogy veszel egy autót, van pár apró hibád, és teleszórod a fórumot szarozással, úgy hogy minden segítséget megkapsz a csapattól, azoktól,akik olvassák a szarozásaidat a fórumon.
nézd, a Nanocomnak vannak hibái, aki sokat dolgozik vele, az tudja ezt. az egyes elemek csoportokba vannak rendezve, de nem funkcionális szempontból, például a lambda szondák és a légtömegmérő nem egymás mellett van, hogy egy pillantássan lehessen kiértékelni, meg ilyesmi. egy modern diagnosztikában az ilyesmi komfortosabb kezelést jelent.
de mondjuk a P38 esetében a Nanocom szerintem a legolcsóbb diagnosztika, amivel már érdemes foglalkozni. az akkut egymilliószor levettem már, és sosem volt gondom, mert mindig vigyáztam, hogy a kocsi ne legyen lezárva.
(az egyedüli dolog ami ilyenkor tönkrement, az a gyári navi volt, mert akkor még nem tudtam hogy a piezokristályoknak kell néhány perc amig leállnak).
de a lényeg, a Nanocommal meg lehet változtatni a BeCM beállitásait, immót, risztót kikapcsolni, de EKA-t meg kulcsot kódolni egy másik modullal lehet, és ez a modul egyedül sokkal drágább mint a Nanocom, ezért nem sok embernek van. Ezzel a modullal én simán kikódolom akár a beriasztott BeCM-et is, megváltoztatom a kulcs kódját, vagy akár az EKA-t is.
a nanocom tud olyasmit is, amit a gyári diagnosztika nem. a múltkoriban egy komplikált esethez hivtak, amikor nem indult a motor. a fura az volt, hogy a helyi importőr/gyári szerviz sem tudott segiteni, viszont kilistázták a hibákat, és az alapján az immo kód volt kiesve. nem értettem hogy miért nem tudták megoldani a problémát, aztán amikor én akartam szinkronizálni, nekem sem ment. de itt a Nanocom tud valamit amit a gyári nem, hogy kiirja a helyes kódot, és kézzel is be tudod irni. igy sikerült aztán.
szóval mindennek van előnye és hátránya, a LR specifikus dolgokhoz a Nanocomot preferálom, mig a motor meg ilyesmihez egy másik diagnosztika akár jobb is lehet, már amennyiben OBD2- verzióról beszélünk már, vagy a BMW-s a dizel esetében...
ez most a P38-ra vonatkozott főleg, az újabb kocsikkal egszerűbb kissé a helyzet.
Sunyi vákumdob tömítetlenség primitív vizsgálataként elegendő-megfelelő, hogy monnyuk leveszem a vákumpumpáról a csövet, megszíííííjom, 'sztán ha megmarad a vákum akkor oké, ha nem akkor meg további vizsgálat? Vagy ennyi nem mutatja meg megbízhatóan, h mi lehet a gond?
Vannak az ehhez hasonló féklégtelenítő pumpák, órával. Lehet beszerzek egyet, ez már talán megbízhatóbban jelezné a dolgokat, és motorokhoz stb. is fel lehetne használni.
Nekem a Discon volt ilyen sunyi vákuumdob hibám, de egyszer sikerült egy terepen elég nagy tempónál egy órási gödröt megtalálni, ekkor beléptem a fékbe tiszta erőből, utána egy kb 6 métert repültem, de sikeres talpra esés után örömmel konstatáltam, hogy meglett a korábbi évek bosszúságának forrása, a vákuumdob kiszakadt :) Vákuumdob csere ugyanúgy fékezett, mint gyerek korában, nagyon büszke voltam a változásokra:)
Köszönöm, ez nagyon hasznos hsz-volt!!!!!!!!!!!!!!!!
Tehát rendszer tömítettség ellenőrzés stb. egyelőre összetákolom, mert muszáj most még dolgoznia, aztán nekiállok egy komolyabb vizsgálatnak, mint ahogy terveztem!
Nekem is meg lett volna a pénzem egy D2-esre, jobban is tetszett mint az 1-es, de pont a szerkezeti egyszerűség miatt inkább az 1-est választottam, pont azért meg a hátam közepére hiányzott púpnak ez a sok sz*pás mindenféle elektronikákkal és hasonlókkal.
Na most ez így ebben a formában, hogy a "Land rover egy angol hulladék" így ennyire leegyszerűsítve nem értek egyet, hiszen kb. majdnem ég és föld a különbség az egyes típusok között!
Mivel van miből választani, olyat kell venni, aminek a hibáit az ember el tudja viselni.
"A betétek Textar, a tárcsák Roadhouse. A Lángtól hozatva, ez volt nekik. Nem üt, nem görbe, oszt mégsem találkoznak. Vegyek új féknyerget is? Ki a bánatnak van ennyi pénze egy ilyen szutyokra? Terepen remek, ezt elismerem. Király. De ennyi gonddal, ennyiért? Az ár-érték arány beteg. Egy rohadt UAZ 469B tudja ugyanezt, üveggombokért."
Na most ez a probléma is........ azért egy tárcsafék még nem űrrakéta!
Azt, hogy nem üt a tárcsa, leellenőrizted? Felrakni esztergára, megforgatni, na majd az megmutatja, hogy ütnek vagy sem....... Egyik környékbeli öreg gépész szaki ecsetelte múltkor az autószerelő cimbinek (aki rendszeresen hordja hozzá a féktárcsákat szabályoztatni), hogy mostanában egyre több új féktárcsát is szabályoznia kell már, mert miután leöntik, meg kellene várni míg rendesen lehűl, mert x idő múlva is tekeredik az öntvény, ehelyett még ki sem hűl a cucc öntés után, már letolják géppel, utána meg megtekeredik, szal nem lenne egyedi jelenség, ha a zsír új tárcsád is ütne!
Én első körön kivenném a betéteket, valami tuti sík felületen csiszolóvászonnal felhúznám tuti egyenesre, hogy ne kelljen leszerelni a tárcsákat, ott a helyükön átmérném indikátorórával (nem tökéletes, mert a kerékcsapágy kottyanása is benne lesz a történetben, de legalább ha nagyon nagy gebasz van azt megmutatja), átmozgatnám-járatnám a dugattyúkat,áttisztítanám őket. Ezek pénzbe nem kerülnek így első körön.
Hogy a D2 ár érték aránya milyen, azt nem tudom, de azt viszont igen, hogy szerintem a D1 ár-érték aránya kiváló!!!!!!!!!!!!!
Az UAZ faxa verda, én nagyon kedvelem őket, most az idén is az egyik méhész kolléga platós UAZ-a olyan szépen és jól dolgozta végig a szezont, hogy le a kalappal előtte!!!!!
Viszont egy D1 és egy JÓ UAZ árát ha megnézed, hát olyan egetverő nagy különbség nincs, és azért az elsőként említett gépet használhatom a mindennapokban is általános használatú autóként, az UAZ-t meg nem annyira.
Alkatrész? Kintről alig drágább mint egy UAZ-hoz..... jó, van pár dolog ami igen, de azopk azért igen ritkán kellenek. Ami sűrűn kell az gombokért van, főleg ha azt nézem, hogy monnnyuk egy Japcsi géphez képest milyen áron vannak a cuccok!!
Én nem vagyok mester szerelő, de azért szoktam dolgozgatni néha az autószerelő cimbimnél, javítottunk már Toyo Hiluxokat, L200-asokat, Pajerokat, sokszor hangosan röhögtünk az elb*szott és béna technikai megoldásokon és balfaxságokon, az alkatrészárakat látva meg nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek.
Nekem ne jöjjön itt senki azzal, hogy "merthogy a Japán soha se romlik el"......... én magam látom a saját szememmel hogy milyen sztorik vannak, no meg azt is látom,hogy azokat a verdákat mennyi pénzből lehet talpra állítani!
Én csak a D1-esről tudok nyilatkozni, oké, sok kicsi sokra megy, és gyakran 20 év feletti terepjárókról beszélünk, de arányaiban gombokért van minden, bonyolultságra meg aki egy UAZ-t, Ladát vagy Golf 1-est meg tud javítani az a diszkóval is meg fog birkózni! :-DD
P38, D2............. marhára tetszettek mindigis, megdobban a szívem sokszor amikor látok egy szép P38-as range-et, mert gyönyörű, meg a D2-is, de otthonra nem kéne.
Meg van a gond a D1-el is, jobban szét van rohadva, öregebb, kopottasabb stb.stb. de ez legalább primitív, odab*szok kalapáccsal, és megy tovább! :-DDDDDDDDDDD
Szal ha Te is szoci technikákon edződtél, nem ijedsz meg egy KrAZ-tól és hasonlóktól, egy szervó nélküli Csepel D344-estől, tehát kb. az a stílusú terepes vagy mint én, akkor aszondom, hogy nem kell hátat fordítani a Land Rovernek, csak valami egyszerűbb típusra kell váltani, aminek a nyűgjei még elviselhetőek. A BECM és hasonló dolgok miatt lehet hogy már én is leöntöttem volna 5 litykó gázolajjal, 'oszt felgyújtom az egészet a faxba.........
Annyi, hogy tudomásul kell venni, hogy ha vesz az ember egy öreg verdát, akkor rá kell szánni még X összeget, meg rengeteg szabadidőt az elején, faxán felújítani, és utána még sok évig lesz egy használható verdád.
Én asszem 780-ért vettem az enyémet 2013 nyarán, azóta csak annyit csináltam vele, hogy műszakilag megbízható és működőképes legyen, most járhatok olyan 1-1,1M-nél azzal amit eddig ráköltöttem, ha véget ér a házzal-műhellyel a meló, a Diszkó lesz a következő, megkapja a full felújítást, ráverek még vagy 800-at 1M-et, leszek 2M környékén a végén, de lesz egy faxa gépem ami még sokáig dolgozhat! :-D
Mondjuk mióta meg van, azóta végigdolgozta a 2014-15-16-os méhész szezont, és ezeket az összegeket ha fuvarosnak kellett volna kifizetnem, akkor aszondom, hogy lassan a vételára felét már visszakereste! :-))
Szal esetemben se drágának, se bonyolultnak, se megbízhatatlannak se mondanám, én 1x maradtam az út szélén vele idáig, de az EGYÉRTELMŰEN emberi hanyagságra és nemtörődömségre vezethető vissza, olyan okra, ami miatt egy Csepel, egy URAL vagy egy KrAZ is ugyanúgy az út szélén maradt volna, szal abszolút nem haragszom a verdára, mert nem érdemli meg!!!!!!
Úgyhogy légyszíves ne vedd így kompletten egy kalap alá az összes Land Rovert, hogy "szar-f*s angol hulladék", mert ez így általánosítva nem igaz szerintem!
Én úgy látom, hogy konkrétan Te rossz típust választottál, olyat ami már nem annyira primitív szerkezet mint a régiek, és persze hogy kinyílik a bicska a zsebedben.....
Átkozom a napot, amikor az asszony nyomására megvettem. Jut eszembe, ma találkoztam egy emberrel, aki szintén Lipótot ajánlgatta. A kalászi 4x4 bolt embere, remekül elbeszélgettünk. A Landroveresek mind remek fickók, de valahogy úgy érzem, ez nem az én világom. Nincs hozzá elég pénzem, és nem vagyok elég elkötelezett. Én működő autót szeretnék, nem pedig állandó szopást. A mostani problémáról a régi vicc jut eszembe:
Nelson ! Igaz hogy csak kölcsönbe volt nálam Albániában, de az 12v-os kompresszoros volt. Érzékelte e töltő feszültséget, ha a motor állt, úgy 2 fokot tartott. ha a motor járt újra lehűtött mindent mínusz 7 fokra. Végig használtuk, és nem merítette le az akkut. Sajnos a márkájára nem emlékszem, de a tulaj 235 e -t fizettet érte. Visszasírom ! A tulajnak korábban volt egy másik, elromlott, senki nem vállalta a javítását.
Sokan nem tudják, hogy a 300Tdi vákuum pumpák halálát mi okozza. Teljesen tömített rendszernél ha a vákuum kialakul / nem nyomod a fékpedált/ a szivattyú tolórúd tányérja szinte nem is érintkezik a vezértengely bütyökkel. A fenntartott vákuum hatására a tolórúd a löket végén áll. A hibás szervó dob vagy a csövek tömítetlensége miatt a pumpa állandóan dolgozni fog. Nem erre tervezték !! A szervó dobok azért az öregedésnek igen csak ki vannak téve, és még ezt tetézi a hullámos vagy nem párhuzamos féktárcsák állapota is. Ilyenkor a fékhatás csak második pedál nyomásra erősödik . Többen próbálják otthon javítani, különféle szegecseléssel stb. de a tolórúd mellett feljutó olajjal nem számolnak. Gyakorlatilag soha nem lesz az ilyen javítás kielégítő , csak nem fog egy ideig szivárogni kifelé.
Ha a hűtő arra kell, hogy autóban utazás közben hideg üdítőt ihass, akkor arra jó lehet.
Ha viszont arra kell, hogy strandolás közben hidegen tartsa az uzsonnához hozott hagymás zsírt, akkor nem a legjobb választás.
Ha egy hétköznapi 230voltos hűtőkompresszor van benne akkor az kb 2-300 wattot fogyaszt, ami egy inverterrel átalakítva álló motornál kb egy óra alatt fogja lemeríteni az aksidat.
12voltos üzemben pedig 30 fokos sört ihatsz a strand parkolójában az 50 fokra felmelegedett utastérből. Akkor ez most kompromisszum, vagy pénzkidobás?
MAndrás ! Talán a Pista bácsi herélte ki az autódból a BeCM -et? Sokat gondolkodtam valamikor én is hogy hogyan és miképp, de aztán arra jutottam, hogy kevesen akarják majd megfizetni az érte eltöltött időt. Egyébként a gyáriak is tudták hogy sok baj lesz vele. Ha jól emlékszem 95 óta talán 16x változott a cikkszáma. Volt kint egy faszi, aki javította, Horváth-ék és mi is küldünk nekik többet, de egy ideje nem vállalja. Mondjuk volt ami újra rossz volt. Ha bontóban keresitek és kapható, a 99 utániak már kevésbé halnak meg. Bal vagy jobb kormányos az mindegy, csak legyen meg az alvázszám, a gazdaállattól. E nélkül senki nem fogja tudni felkódolni. Itt többen írnak Nanocom vagy hasonló diagnosztikákról. Szinte egyik sem megfelelő. Én kipróbáltam a Britparts hálózatában vásárolható LYNX-et, a gyári diagnosztika tudását igen csak megközelíti, mind ezt elérhető áron. Mivel mindkettő van a mühelyben van tapasztalat róla. A P-38 autókon sokan nem tudják, hogy az akku lecsatlakoztatása előtt ki kell nyitni a vezető ajtót, a kitárt ajtó mellett a gyújtáskulcsot rádió állásba kell fordítani és úgy levenni a sarut. A két feltétel együtt állása jelzi a modulnak hogy nem lopják a kocsit. Visszacsatlakoztatás ugyan úgy ! A Disco2 karosszéria modult lehet úgy programozni, hogy ne kérjen többé EKA kódot gyakorlatilag egy zsiguli lesz belőle. A p-38 szintén változtatható. Mindkét autónál fontos az akku lecsatlakoztatásának módja, hiszen ha rosszul csinálják, ismét az eredeti immo-riasztó konfiguráció fog életbe lépni. A beállításokat a Landy-car, a Landyservice, Horváth, és a márkaszervíz tudja elvégezni. Nanocom nem tudja ! A LYNX viszont igen ! Sőt ! A későbbi / 2005 utáni / autókat is látja, korlátozott formában, szervíz teendők és élő adatok , hibakódok vonatkozásában teljes értékű.
Érdekes a szitu, tele van a tököd az autóval, de azért még szögelgeted. Igaz, hogy magad és némi szakértelem hiányában, de azért még nem adtad fel. Jól jegyezd meg:- a mai autókat kicsi eséllyel lehet szakszerűen otthon javítani. kapcsolási rajzok, diagnosztika nélkül meg szinte lehetetlen. Néhányan itt a saját tapasztalatuk által egy -egy típusra már igen jól boldogulnak. Te pedig az út elején vagy még. Nem olyan szarok az autók, hiszen többek tanúsíthatják hogy igen messziről is hazajöttek műszaki hiba nélkül. Az igazi probléma talán az, hogy nem Neked megfelelő autóban ülsz? Itt többen hallgatnak, amikor olvassák a kitöréseidet, akik egy ideje vezetnek vagy javítanak ilyen autókat. Ami a Lipótot illeti, kiváló vasmunkákat végez, de rajzok és diagnosztika nélkül a Te pénzeden fog hibákat megtalálni ! Vannak még ettől komolyabb és több szerviz tapasztalattal rendelkező műhelyek, ott érdeklődj ! Mondom ezt némi a Landrover-ek mellett eltöltött néhány év távlatában. Nem az autó rossz, hanem a korábbi mesterek hozzá nem értése, és a jelenlegi gazdájának az anyagi tehervállalása. De azért hajrá, írj még !
Úgy látszik kissé felületesen olvasok.Eddig azt hittem P38as Ranged van. Általában azokkal szokott ennyi gond lenni.A D2 elvileg stabilabb. Sajnos egy rosszat fogtál ki vagy a karma. 😐
Ezzel a kijelentéseddel egy pillanat alatt népszerű lennél a Toyotás fórumban, vedd figyelembe, hogy itt elsősorban a Landrovert szerető emberek vannak, ezért légyszíves vegyél vissza a fikázásból, töbször leírtad már mennyire szar az autód, megértettük, nem kell ismételgetned. Ülj vissza a barkasba.
A betétek Textar, a tárcsák Roadhouse. A Lángtól hozatva, ez volt nekik. Nem üt, nem görbe, oszt mégsem találkoznak. Vegyek új féknyerget is? Ki a bánatnak van ennyi pénze egy ilyen szutyokra? Terepen remek, ezt elismerem. Király. De ennyi gonddal, ennyiért? Az ár-érték arány beteg. Egy rohadt UAZ 469B tudja ugyanezt, üveggombokért. Átkozom a napot, amikor az asszony nyomására megvettem. Jut eszembe, ma találkoztam egy emberrel, aki szintén Lipótot ajánlgatta. A kalászi 4x4 bolt embere, remekül elbeszélgettünk. A Landroveresek mind remek fickók, de valahogy úgy érzem, ez nem az én világom. Nincs hozzá elég pénzem, és nem vagyok elég elkötelezett. Én működő autót szeretnék, nem pedig állandó szopást. A mostani problémáról a régi vicc jut eszembe:
- Rabbi, döglenek a libáim!
- Etesd őket tiszta búzával.
- Rabbi, még mindig döglenek a libáim!
- Etesd őket tiszta árpával.
- Etesd őket sörbe áztatott kenyérrel.
- Etesd őket mézzel kevert zabpehellyel.
- Rabbi, megdöglött az összes libám!
- Kár, pedig lett volna még pár ötletem!
Szóval van egy olyan érzésem, hogy a legnagyobb, legtisztább jóakarattal is, amiből nincs hiány, mindenki csak találgat. De senki nem tudja a tutifixet. Így pedig nehéz annak, akinek kevés a pénze. Nem tudok minden tuti tippet kipróbálni, minden ajánlott szakembert, gurut kipróbálni, mert nincs miből, Grúziáról, Albániáról, Törökországról nem is beszélve. Pedig szeretném, sőt, nagyon szeretném!!!!!!!!!!!!!
De a víz kiver attól a gondolattól, hogy a szar angol szutykot Tbilisziből kell hazahozatni, miközben, mint most, egy száz forintos hiba miatt nem működik. Nyolcvanezerért hazahozzák (szerény voltam), és aki tényleg tudja, mi baja, száz forintért megjavítva, B verzió szerint hatszázezerért. Na, ehhez nincs elég pénzem. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor maradtam az út szélén. 18 éves korom óta hivatásosan vezetek, a Barkastól a Ford páncélautón keresztül a Krazig bezárólag minden megvolt. Nem gondolom, hogy én vagyok teljesen hülye. De ez az angol szemét kiverte a biztosítékot. Szar, megbízhatatlan, drága. Én kérek elnézést, hogy megvettem. Ha működne, király lenne. de nem működik, illetve hol itt beteg, hol ott beteg. Ez pedig szerintem nem fér bele a világképembe.
A társaság remek! Őszintén mondom, remek embereket ismertem meg! Segítőkészek, aranyosak, szerethetőek, príma emberek! De a Land Rover egy szutyok. Átkozom a napot, amikor az asszony nyomására megvettem.
Azt hittem, itt az öröm és boldogság. Tévedtem. A fostalicska kapott két új féktárcsát, a hozzá való Textar betétekkel. Nagy szopás volt a régit kivenni, de megoldottam, némi autószerelői segítséggel. Na, bebaszott a szentkúti búcsú, a vadiúj fék nem fog rendesen, a tárcsákon kb. 1.5-2 centi kopásnyom, és gyenge, mint a lepkefing (na ja, ekkora felületen mit várok, öt forintért holdrakétát?). Minden tiszta, felpucolva, összerakva előírás szerint, stb. Szar, szemét angol szutyok, tört volna el a kezem-lábam, amikor megvettem (megjegyzem, nem én akartam megvenni, hanem az asszony, akkor miért is nekem kell szopni vele állandóan?)! Hat kirándulás hárommmillióért, kissé talán túlzás. Belefáradtam a küzdelembe, most vevőt keresek erre a szarra, viszik amennyiért viszik, ha kell, még én fizetek, csak takarítsák el az udvarból. Szar angol szemét. Ja, a csodakódolvasó szerint a légtömegmérő, vagy mi a bánat rossz, de ettől még pöccre indul (pillanatnyilag), a turbón volt némi kétség, de megy mint vadállat, szóval nem hiszem, hogy a turbóval is gond lenne. Bárkit lerajtolok a lámpánál, és nem is kell kardozni a füstöt mögöttem. Pillanatnyilag. A holnap más kérdés.
Szar angol szemét, bánom, hogy megvettem. Ha lesz rá időm, összevágok egy videót egy valóban működő terepjáróról. Honecker bosszúja, mondták annak idején, de volt elérhető árú alkatrész, pedig nem volt több, mint öt belőle, nem ment többet hetvennél, de igazoltan felment harminc fokos emelkedőn úgy, hogy közben megálltam, és újra elindultam. SOHA nem kellett hazavontatni! 16,5 liter gázolajjal elment, de több mint öt tonna volt. Összkerék, felező, mellékhajtómű, csörlő, állófűtés, és az egész berendezve nívós lakóautónak.
Na, az a maga kategóriájában, lakófelépítményes tehergépjármű, verhetetlen volt. Ezzel az angol szeméttel csak a szopás van.
Szeretem ezt a társaságot, mert csak jót kaptam Tőletek. De ezzel az angol szarral nem tudok megbarátkozni. Biztos bennem van a hiba, de ha csak ránézek, kiver a víz. Pedig nagyon örültem neki, de ennyi idő alatt ennyi probléma, ennyit rákölteni, és most is rossz, ez talán túlzás. Nem vagyok mazochista, én autózni szeretnék, nem szopni. Jelenleg csak a szopás maradt, a kukac rossz végén.
A tisztán szinuszos konverterek igazából méréstechnikában használatosak, ahol szempont, hogy a megtáplálásnak alacsony legyen a felharmonikus tartalma.
A szinuszosak igen drágák, lényegében a fogyasztók többsége nem is igényli, nem árt tudni, hogy bizonyos helyeken az erőteljes kapacitív hatások miatt (frekvenciaváltók, kapcsolóüzemű tápegységek, LED-es lámpatestek) olyan szinten torz a jelalak, hogy ahhoz képest egy trapéz maga az etalon. A fogyasztók pedig azokon is eldolgozgatnak.
A gond a méretezésen van, illetve az inverterre ráfirkált teljesítményen. Sokszor a maximális teljesítményt írják rá a cuccra, amit pár másodpercig, vagy addig sem tud. A fogyasztók többsége bekapcsoláskor jóval nagyobb áramot vesz fel egy darabig (mondjuk elektromos motor, amíg eléri az üzemi fordulatszámot), utána visszaáll a felére, vagy ötödére.
Például itt van egy jó példa, a folyamatos teljesítmény van megadva, nem a csúcs:
kb ekkora méretű volt a Discoveryben, mikrotól kezdve számítógépet, erősítőt, mobiltöltőt, kenyérpirítót, turmixgépet, flexet, fúrógépet, meg az istentudja mit rákötöttem, hibátlanul ment.
Ami fontos, hogy teljes terhelésnél több mint 80A-t zabálnak, számolni kell a feszültségeséssel, érdemes jó vastag kábellel kidrótozni az akksig, persze biztosítékot is illik az akksi leágazásnál beépíteni.
Ha teljes terhelésen járatod, mindenféleképpen be kell indítani a motort, viszont alapjáraton a generátor nem tud elegendő töltést biztosítani, ezért meg kell emelni az alapjárati fordulatszámot. Ezt lehetséges spéci elektronika közbeiktatásával, de én beértem egy fadarabbal, amivel egy kicsit kiékeltem a gázpedált :)
A költségeknél érdemes figyelni a beépítési anyagokra is, ha összeadód, akkor az inverter árának felét simán rátolhatod biztosítékra, kábelekre, kapcsolókra, dupla akksira.
Még egy dolog, van egy olyan adat, amivel kalkulálni kell, a nyugalmi áramfelvétel. Ha bekapcsolód az inverter, akkor felvesz egy bizonyos áramot, minél nagyobb az inverter, annál nagyobb az áram, vagyis egy telefon töltésnél, vagy egy kisebb fogyasztó csatlakoztatásánál ezt a nyugalmi áramfelvételt hozzá kell számolni, egy nagy inverter esetén egészen kis teljesítményű kütyűvel egész hamar le lehet meríteni az akksit, ha nem jár a motor.
Igazából az is eszembe jutott, hogy az autóba épített inverterrel menet közben is használható 220 V-ról, így a teljesítménye nem marad el a drágábbaktól. Amit néztem (meg az összes többit) egy nap alatt elvitték. Ausztriában keresgélek, ott a jó állapotú használt Engel, Waeco kompresszoros hűtők 200 Euro körül mennek, általában egy nap alatt viszik is mindet. Ezek a hibridek most kerültek elő a hirdetések között, 120-150 Euro árakon, de ezeket is elkapkodják.
Úgy tudom, hogy hűtőhöz, szivattyúhoz csak tiszta szinusz jelű inverter használható. Ezek a kompresszoros hűtődobozok is csak ilyennel üzemelnek?
Én is néztem, nem sok értelmét látom, hiszen nekem menet közben kell a hűtés, ahol meg járkálok, ott nincs 230V. Simán fogtak egy 230V-os kompresszort, mert az nagyon olcsó és hozzá csaptak egy thermo elemet, oszt jónapot.
A convoy.hu csapattól vettem végül egy kompresszorosat, irdatlan nagy, nagyon tud hűteni, és nem sokkal drágább, mint a hibrod megoldás. Megtáplálás 12/24/230V.
Ugye az adagolóm rég mechanikus,a gázpedállal együtt,központizár nincs,de van lámpám.😀,kompresszorom,difizáram,szivargyújtó elosztóm!
6 műszer amiből csak a turbónyomás figyelő mükszik szerintem😀ugyhogy azt kidobom pedig szép kéken világítanak😁meg ugye a hűtők,bár most a Waeco TC van benne ami remekül dolgozik(és most kapott hozzá egy töltésfigyelőt a waecotól(waeco-coolpower-m50u-akkuor-4015704150827.html)mert bizony lemerítette az akksit ha maxon ment... persze álló helyzetben ..5-éves az akksi kb 30x volt totál kiütve szegény amit a lidl töltővel hozok vissza az élök sorába...sima olcsó noném 😁
pedig az autó most csak FŰTENI tud...😂....😃de tényleg ..ömlik a lábamra a forró levegő...
Az uzemanyag szivattyú külső,kapcsolható. Azthiszem ennyi elektronikám maradt.
Ahogyan Sz.Pista mondaná mindent meg lehet oldani.....csak kellő türelem és pénz kérdése ..na meg egy vki aki meg is tudja csinálni
No akkor a következő javítani való hiba ami nemrég jelentkezett.....
D1 300Tdi '95
Egyre nagyobb olajtócsát találok a kocsi alatt, furcsa, h ha jobbra billen a verda, akkor még nagyobb a tócsa...... na faxa, hátsó főtengely szimmering, bonthatok le mindent.... :-(
Alánézek, aztán látom, hogy az a csodálatos vákumszivattyú szívat, onnan ömlik az olaj :-(
Oké, leszedem majd, szegecseket lefúrom, takarítás, O gyűrűt jó vastagon pasztával megkenem, összecsavarozom stb.stb. és faxa lesz, no de ekkor láttam, hogy az alsó "dugó" is kiesett a helyéről.
Az esett ki amit ezen a képen nyíllal jelöltem, az alsó.... valami fagydugóhoz hasonló cucc van ott elvileg.
Apu tud esztergálni oda egy "dugót" kicsit szorosabb illesztéssel és nagyobb felfekvő-tömítő felülettel mint a gyári (az elvileg elég kis felülettel rendelkezik, ezért is hajlamosabb rá, hogy kihulljon....).
Érdemes ezzel foglalkozni szerintetek?
Bele egy új esztergált dugó, pasztával még pluszban letömítem, aztán megcsinálom még pluszban a szegecs lefúrós-extra tömítéses-csavarral fedél visszarögzítős javítást.
Sokba mondjuk nem kerül, pár óra barkácsolás.
Csinált már ilyet valaki? Van valami tapasztalat?
A Britpartos új vákumpumpa a paddockról cirka 25e, az OEM alkatrész elvileg Wabco gyártmány, de az meg olyan 50 körül van.
A Britpartos ér valamit vagy ablakon kidobott pénz?
Az enyémen most egy Britpartos cucc van amiből kihullott a dugó, ez volt már akkor is a verdán amikor megvettem, azóta beletettem 30e kilit, most esett szét...... ami különös, hogy a fék tökéletes, vákum van, dolgozik a pumpa, vagy síkban vagy balra dőlően kell megállni, és akkor tócsa sincs alatta! :-DDDDDDDD
Szal a verda használható elvileg, de persze így csak a nagyon szükséges km mennyiséget akarom bele tenni, amit nagyon muszáj.
Vagy felejtsem el a 25e-es Britpartot, a Wabco az olyan fasza, h ha rászánom az 50 lepedőt, akkor ez a gondom végleg megoldódik?
KTM 950 Adventure? Akkor rokonlelkek vagyunk...... bár én még nem adtam el a Cagiva Elefant 900 a.c-met, és nem is tervezem, hogy megválok tőle! :-)
Pinguru nem mond butaságot, Disco= alul Defi felül kényelmesebb, és cirka fél ár...... nekem ezért van a D1, de ha mindenképpen szívni akarsz, és szerelem első látásra, akkor maradj a Definél! :-D
.... bár azért van szívás egy öreg D1-essel is, következő hsz-emben mindjárt írok is egyet, a legaktuálisabb javítani valót.
Nem ismertem .Ha valóban tudja ezt amit ir egész jó.DE!A kocsiban nyáron hány fok lesz átlagban?Klímás a járgányod ,?ahova rakod rásüt e a nap?Ok ,hogy hálózatról fagyaszt de amúgy 20fok kevésnek tűnik..
Mérhetetlenül hálás vagyok Viktortd5-nek, mert egy kis telefonos segítséggel (egy ismerősért hívta további tanácsért) kettő percen belül járt a motor. 100 forintos hiba, egy nyamvadt testhiány miatt nem ment a bringa. Akitől meg vettem, a kedves mutterral éljen házaséletet napokig, mert az ő sara volt, az ő kókányolása. De a lényeg az, hogy most, kopp, kopp, kopp, ballal fán alulról felfelé, pöccre indul. Remélem ez holnap is így lesz! Már fogalmaztam a hirdetést, miszerint kipurcant és elátkozott Disco2 eladó, még én fizetek, csak vigyék innen!
Szóval nagyon köszönök mindent mindenkinek, aki vontatással, tanácsokkal és főleg aki a megoldással segített! Köszönöm!
Most talán egy hétig nem töröm a fejem az eladásán. :)
Á dehogy. Tavaly összel kb egy maréknyi rozsdás lemez volt a két oldali taposólemez összesen. Viszont majdnem az egész alja szétszedhető. Mindenképpen próbálj ki egyet, ha még mindig tetszik segítünk az álmod megvalósításában ;)
Egyébként jogos, bár azt is tegyük hozzá, hogy az egyes disco-k már ugyanúgy szétrohadtak, mint a régebbi classicok 10 évvel ezelőtt, szóval a legjobb 300-as discoval is azzal kezdődik a móka, hogy kihányod belőle a belteret, és mehet a lakatoshoz, mert full lukas lesz az alja. A defiké kevésbé.
A GES-esek azért nagyon leütöttek, azokat gyakorlatilag 95%-ban terepen használták, nem aszfalton.
De a horvát rendőrautók tényleg jó alapok lehetnek. Az erőszakszervezeteknek mindig van pénzük karbantartásra.
Amikor tavaly nyaraltunk horvátországban (valójában boszniában), a dubrovniknál lévő határon naponta mentünk át, egyszer meg is néztem, aláfeküdtem, végigvizslattam az átkelőnél álló horvát határőr definek, teljesen rendben volt alul is. Persze, ütött, kopott, horpadt itt ott, de az olyan gyárilag is. :)
Ilyen évjáratú autónál nem lehet fogok ajánlani semmit sem, de megfontolandó a Discovery, alul Defender, felül kényelem. És fele annyiba kerül. Maradék 1 milát meg elköltöd túrázásra, mondjuk Grúziába.
Érdemes lehet körülnézni külföldön is, horvátország tele van olcsóbb darabokkal. Azoknál sok volt rendőrautó, amit arra használtak, hogy felmentek vele aszfalton a határátkelőhöz, oszt lerakták a váltást, meg visszamentek vele. Kopottasak, de a rendőrségnél talán csak fussa alapvető karbantartásra, és nem mennek annyit terepen, mint mondjuk ahogy a Geodéziai szolgáltatónál (GES) hajtották a magyarok őket.
Jó alapok lehetnek, még regadóval is befér a pénzbe.
Ez is például levedlett rendőrdarab, röhejes 3000 euroért:
TDI-t szeretnék, újabbat motorral szereltet semmiképpen sem. Kb. 2M-ért szeretném venni és lenne még 1M amit rá tudnék hirtelen költeni, hogy kipofozzam.
mandras79 és Nelson Admirális, meg akik még a hűtődobozokhoz értenek!
Találtam egy eladó Tristar Kühlbox 41l - Hybridsystem 12V/230V (KB-7645) nevű készüléket. A "hibrid" a leírás szerint annyit jelent, hogy amíg 12V-ról üzemel, addig a környezethez képest kb. 20 fokkal kisebb hőmérsékletet tud előállítani (mint az átlag thermoelektromos dobozok), a hálózatról pedig fagyasztani is képes. Valami tapasztalat? Vagy felejtős?
Ahogy láttam abban az árkategóriában ami nálam szóba jöhet mind eléggé le van gyalázva:( De azért bízom benne, hogy nem kell mindjárt milliókat rákölteni, hanem szép lassan helyrehozhatóak.
Szerencsétlen a történet, ami valószínűleg nem esik meg normális esetben. KTM 950 Adventure-öm volt (nem a világ legmegbízhatóbb motorja), bejártam vele az országot terepen, imádtam és bár sokat kellett szerelni, a szerelem végig megmaradt. Aztán elkezdtem unni a Pest környéki terepeket ahova a legtöbbször menni tudtam és azt is, hogy nem tudom megosztani az élményt másokkal (pl. barátnő). Emiatt született a döntés, hogy terepmotor helyett legyen terepjáró. Valahogy a Defi akkor szóba se jött, Landcruisert szerettem volna, 90-es D4D-t. Gondoltam ha beválik, akkor eladom a másik Toyotámat (Prius) és csak a terepjáró marad. Ki is néztem egy elérhető árút, kétszer lementem érte Tokajba, szerelmes lettem az autóba, megalkudtunk az eladóval, stb. A második lemenetelkor az volt a kikötésem, hogy akkor veszem meg, ha a felező és difizárak működnek. Eladó mondta, hogy no problem, ezen az autón minden csudálatos. Meló után gangolás Tokajba, odaérés, boldogság. Hátsó difizár rázár, l*fasz nem történik. Ok, szenvedtünk vele egy órát, aztán mondtam hogy köszi az időrablást helószia.
Ekkor eléggé elkeseredtem, hogy nem lesz LC-m soha (ritkán tesznek fel 90-es D4D-t), de aztán 2 nap múlva találtam egy elérhető árú 120-ast. No mondom több se kell, gyorsan el is mentünk megnézni pénzzel a zsebben. Ránézésre az autó makulátlannak tűnt, normális tulaj, minden szép és jó volt, de tényleg. Megalkudtunk, mondtam hogy most elviszem, kifizetem. Így is lett, aztán mikor hazaértem vele, elvittem anyámékat egy körre megmutatni nekik és az egyik kereszteződésnél betiltott a motor. Mondom WTF, haverok mondták hogy biztos a turbo tilt be, stb.. Aztán ahogy teltek a hetek, használtam, elő-elő fordult a tiltogatás. Volt, hogy 1 hétig semmi, de volt hogy egy nap alatt 4-5x is. Ez viszonylag kellemetlen pl. a Hungárián a belső sávban lámpánál való elindulásnál (kocsi ereje teljesen elmegy & 20mp múlva leáll). Úgyhogy az injektorokra terelődött a gyanú - bár a saját computere által kijelzett korrekció értékek nem voltak nagyon rosszak. Elvittem hát egy CRD-vel foglalkozó itthoni vállalathoz, hogy nézzék meg. Nemsokára rá hívtak is, hogy bizony mind a négy injektor kuka, szökik belőlük a résolaj rendesen. Ok, 1 héttel később és fél millió pénzzel könnyebben eöröm-bódottá jöttem el vele.
Közben a futómű egyre hangosabban nyikorgott minden egyes útegyenetlenségen, de egy kis szilikonspray a szilentekre és egy ideig elmaszkolta a problémát. Gondoltam ideje megzsírozni a kardánokat és kicserélni az olajakat a hajtásban, úgyhogy nekiálltam ennek a projektnek. Vettem zsírzót, zsírt, megzsíroztam szépen. Aztán következett egy kis szabadidős tevékenység (Budapest-Bratislava Rally), melyet terepgumi híján ott kellett hagynunk fél nap után (ez van ha elmegy a pénz az injektorokra). Másnap alánéztem véletlenül az autónak (leesett a kulcs, és ha már ott vagyok alápillantok) és látom, hogy a középdifi fossa az olajat. Számítógép, google -> kihajtásnál szimering. Ok. Irány a Toyota, szimering & leeresztő csavarok tömítés megrendel, 2 nap múlva meg is jött. Félig, mert egy-két tömítést benéztek, úgyhogy újabb két nap pihi.
Utána 2 napot töltöttem az autó alatt, hogy kicseréljem azt a hülye szimeringet (megint venni kellett 30e forintnyi szerszámot - hiába volt egy csomó a KTM-es időkből, a motorhoz való szerszámok túl gyengék egy autóhoz), Olajak lecserélve, boldogság. De mondom mintha olyan viccesen csörgőssé kezdene válni a motor, áh biztos csak a képzeletem. Következő hétvégén lemostam a motort mert a Rally maradványai még látszottak rajta (sár), és a végén mondom ránézek már a nívóra, hogy áll a szint. 3x annyi olaj volt benne, mint lennie kéne. Hűha, olajválság megoldva, ez az autó termeli az olajat, de azért valami mégsem fasza. Víz rendben, akkor nem lehet más csak a diesel. Ennél az autónál a hengerfejben vannak az injektorok bekötései - szemben az európaiakkal (úgy tűnik a dieseles cég inkább csak európai autókkal foglalkozik), nyilvánvaló volt, hogy valamelyik bekötés ereszt.
Irány vissza a céghez, mondták megnézik. Ok, szabi kivesz, elvisz. Hát hagyjam ott. Jó. Megnézték, egyik résolaj csatlakozás eresztett, megjavították - de ők is hallják a csörgést, szerintük hajtókarcsapágy. Hetekbe telik a csere, mondták. Kicsit vitatkoztunk pénzről, felelősségről, mi más károsodhatott, végül kicserélték a hajtókarcsapágyakat (a régiek picit fényesek voltak, de semmi dráma). Hívnak, hogy kész vihetem. Aztán amikor ott vagyok, mondja a csávó, hogy majd nézzek rá az első difire, mert picit olajos. Oké, nem is foglalkoztam vele, gondoltam csak egy kis zsír megtalálta az útját kifele a féltengely gumiharang alól. Pár napra rá indulnék az autóval Kecskemétre, de mondom alánézek már, hogy mennyire vészes az első difi, nehogy nekem megsüssem a pályán vagy valami. Megint kúszás az autó alá, tiszta olaj az első difi, mindkét kihajtásnál folyik belőle az olaj. WtF?! Írom az smst a dieseleseknek, hogy ez mi? Pár hete olajcserénél még csontszáraz volt. Választ azóta sem kaptam.
Szóval nincs vele igazából dráma, csak balszerencse kísért. Egy-egy szimering cseréje nem vészes összeg (persze sok kicsi sokra megy, és már kb. 1 millió ráugrott az autóra - feleslegesen, mert eladásnál nem hogy nem fizetik meg, de saját magammal alkudozom a hahun, hogy végre elvigyék), inkább csak frusztráló a történet miatt. Nincs műhelyem se komoly emelőm, és elég nehézkes a 120-ast az utcán szerelni, már csak azért is mert nagyon alacsony. Ráadásul nehéz hozzáférni ezekhez a kopó alkatrészekhez. Megutáltam ezt az autót. Nagyon kényelmes és nagyon jó, és a Rallyn is simán átmentem vele olyan helyeken, ahol komolyabb terepjárók nem (azért a hátsó zár elég jó tud lenni), de már nem tudok ránézni sem ennyi sz*pás után.
Amióta megvan olvasgatok a terepjáró témában, és egyre inkább képbe jött a Defi. Ráadásul ahova a KTM-et hordtam szervizbe és jó barátok vagyunk a tulajjal.. Szóval nekik van egy Series-ük, ami elkezdte piszkálni a fantáziámat (Már nem a Series, hanem a Landrover ötlete). Egyik szombaton megkértem, hogy hadd üljek bele, és bumm azt éreztem benne, hogy én egy ilyesmivel szeretnék terepezni, nem ezzel az utálatos, agyonpuhított LC-vel. Így estem szerelembe a Defenderrel, és szerettem ki a Landcruiserből..
Nekem fekete hosszú 110-es Defim van, a tetőablakot lefóliáztam, hogy ne jöjjön be a meleg, a klímahűtőn jelenleg a sufniban hever és elgondolkodtam azon, hogy egyáltalán minek nekem klíma. Télen kritikusabb a helyzet, ha az illesztések rendben vannak, akkor minden OK, de általában az állófütés a végső megoldás.
A lényeg az, hogy ha nézel Defit, nagyon meg kell nézni az állapotát, ha magasról tojtak a technikára, akkor nyűgös a felélesztés, az alkatrészek nem drágák, például most vettem első+hátsó kardánt kompletten összesen 40 pénzért, ezen a japán autósok lehidalnak, mert ott 10x az ár és nem tart 10x ideig.
Azt ajánlom, hogy próbálj ki egyet, menjél vele, ha mindig tetszik, akkor a te dolgod.
Megbízhatóság: Semmivel sem lesz se megbízhatóbb, se megbízhatatlanabb. Cserébe viszont sokkal-sokkal, összehasonlíthatatlanul sokkal könyebb, egyszerűbb szerelni. nagyjából mintha a Lego Techniket hasonlítanád a Duplohoz. :)
Terepen tud annyit (meg többet is) mint a prado, abba' nem lesz hiba.
Kényelemben nyilván összehasonlíthatatlan, egy traktor.
Van köztetek valaki, aki Landcruiser-ről (Prado) váltott Defenderre? Egy ilyen lépés elkövetésén gondolkodom, d4d 120-as közép és hátsó záras LC-t szeretnék 110-es 300tdi Defire "cserélni". Második autónak használom, hobbi terepezésre, és nagyon tetszik a Defender. Sokat szívtam a Landcruiserrel, úgyhogy nem tudom elképzelni, hogy egy sima adagolós diesel meg tudna még ríkatni, pláne hogy szerelmes lettem a Defikbe:D Van is egy ami nagyon tetszik, és leszámítva, hogy 200-as hengerfej van rajta, meg minden eleme horpadt, ülések szakadtak stb. nagyon rá vagyok gerjedve, mindent visz a feeling.
Nem is a megbízhatóság, sokkal inkább a kényelem (hiánya:D), terepképesség, javíthatóság (LC-n azért vannak érdekes dolgok, amik miatt a fél autót le kell bontani) izgatna a nyilvánvalókon túl. Mire érdemes figyelni vásárláskor? Mennyire lehet később extrákat tenni bele és mennyibe kerülnek azok? Pl. központi zár, elektromos ablak, normálisabb zene, légkondi esetleg? Megvagyok ezek nélkül is, nem vagyok azért annyira puha ne értsetek félre, de ezektől a 40 fokos napoktól pl. eléggé parázok, hogy milyen lehet benne:)
Egyszerűbb lehet venni egy Disco 1 riasztó vezérlőt, és nem kell bogozni semmit. Kérdezd a Vonáékat, nekik lehet polcon is, lényeg hogy 433Mh-es legyen. A távirányítókat meg fel lehet kódolni újra hozzá.
Sajnos gazdasági és családi okok miatt eladásra kerül a RR P38 2.5dse autóm. Van egy pár darab felhalmozott tartalék alkatrészem, amit szeretnék áruba bocsájtani:
- Kardán kereszt, komplett, 1 db, 3000FT
- ANR3332 cikkszámu szilent blokk, az első tengely hosszirányú tartóba, 4 db, 1000Ft/db
- ANR2563 cikkszámu szilent blokk, az első tengely hosszirányú tartóba csak a hátsó végén lévő gumi valami, 2 db, ajándék
- Kardán tengely szimering a diff. házban, 1 db, 500 Ft
- Kerék csavarok használt, de jó állapotban kb. 14-15 db, még meg kell számolnom, 800Ft/db
- Termosztát, 1db, 2500 Ft
Egyben vagy külön külön is bármi vihető. Az árak és a posta költség megegyezés szerinti. Kecskesl@npp.hu, vagy a 20-975-1767 telefonon elérhető vagyok.
Köszönöm hogy a csapat névleges tagja lehettem, remélem még egyszer az életben megtehetem, hogy land rovert hajthassak.
Én még azon küzdök, hogy legyen központi záram, a vágyam netovábbja, hogy távirányítós legyen. Már haladok, annyit sikerült megtalálni, hogy melyik lábakon jön le az immo modulról a vezérlőparancs, viszont a Definél nincs kivezetve a NYÁK-ról, kicsit turkálnom kell az áramkörben, de nem adom fel. Viszont három héttel a nagy családi kiruccanás előtt (Bulgária, Törökország), nem szívesen nyúlok bele az elektromos rendszerbe, max egy vízpumpát fogok cserélni (lassan fogy a víz, már mindent végignéztem, nyomáspróba, stb.....), de az is lehet, hogy inkább elviszem tartalékba, ha nagy a baj, legalább a cucc kéznél van. A féket megnézem, az fontos lehet, illetve kiépítem az új hűtőnek a villanyt, utána mehet a menet.
Lehet, hogy útbejtjük Albániát is, az Ohri tónál tavaly olyan finom halat ettünk, hogy már azért is érdemes arra kanyarodni :))