Keresés

Részletes keresés

nogradi medve Creative Commons License 2017.03.30 0 1 587

http://hvg.hu/itthon/20170330_Balognak_es_a_rektoroknak_uzent_az_Oktatoi_Halozat_CEUugyben?s=hk

 

Az Oktatói Hálózat várja a Magyar Rektori Konferencia kiállását is a CEU mellett.

Nyílt levelet írt a CEU védelmében az Oktatói Hálózat. 

Ebben ők is arra hívják fel a figyelmet, hogy a Közép-európai Egyetem 25 éve a magyar tudomány és felsőoktatás szerves része, a honi akadémiai élet egyik legjelentősebb és nemzetközileg is legsikeresebb műhelye, a külföldiek mellett sok magyar hallgató, oktató és kutató szellemi otthona. Az egyetemi rangsorokban elért előkelő helyezései alapján a CEU a magyar kormányzat által olyannyira vágyott akadémiai kiválóság, nemzetközi versenyképesség megtestesítője – írták, hozzátéve, hogy a Balog Zoltán miniszter által 2017. március 28-án beterjesztett törvényjavaslat ezt a minden tekintetben sikeres intézményt mondvacsinált és diszkriminatív feltételek bevezetésével egyszer s mindenkorra ellehetetlenítené.

Az Oktatói Hálózat idézi a benyújtott törvényjavaslat indoklását, amely szerint „…az Nftv. vonatkozó rendelkezéseinek biztosítania kell a nemzetközi felsőoktatási együttműködés irányát, területét meghatározó, támogató magyar kormányzati szándék, a külpolitikai célkitűzések, valamint a nemzetközi kapcsolatok működtetésével járó hallgatói, oktatói mozgás, beutazás során az időszerű nemzetbiztonsági szempontok érvényesülését”. Szerintük ez azt jelenti, hogy a kormány csak olyan nemzetközi felsőoktatási intézmények működését engedélyezi Magyarországon, amelyek a kormány politikai célkitűzéseinek megfelelnek, függetlenül az intézmény tudományos teljesítményétől.

"Mi, az Oktatói Hálózat tagjai, tiltakozunk a felsőoktatásba való durva kormányzati beavatkozás, a tervezett törvénymódosítás ténye és módja ellen. Felszólítjuk Balog Zoltánt, hogy haladéktalanul vonja vissza a méltatlan és diszkriminatív törvényjavaslatot. Egyúttal felszólítjuk a magyar felsőoktatási intézmények vezetőit és a Magyar Rektori Konferenciát, hogy álljanak ki a magyar felsőoktatás integritásának védelmében, és tiltakozzanak a kormány önkényes és jogtalan támadásai ellen, amelyek most éppen a CEU-t sújtják, de amelyek az egész tudományos és oktatási szféra számára is fenyegetést jelentenek" – írták a nyílt levélben.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét is magába foglaló Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) szerdán szintén megszólalt a CEU-ügyben, és arra kérték a kormányt, vonja vissza a benyújtott javaslatot.

Vevegyő Creative Commons License 2017.03.30 0 2 586

Sorost már sajnos elegen ismerik Európában, egy csomó országból ki is van tiltva - respektíve kettőből, úgy mint Belorusszia és Oroszország. Melyikbe költöznél szívesen?

Előzmény: Pozitív Visszacsatolás (585)
Pozitív Visszacsatolás Creative Commons License 2017.03.30 -3 3 585

A migracsozas kifutott, most soros a gyulolnivalo.

Fideszesek, ti miert nem tudtok elni anelkul, hogy gyulolnetek valakit?

 

Lózung.

A helyzet az, hogy mindig vannak problémák, amelyeket meg kell oldani.

 

Két évig tartott amíg a migrácsozást megértette Európa, és elfogadják a Patásorbán álláspontját.

Sorost már sajnos elegen ismerik Európában, egy csomó országból ki is van tiltva.

Szóval ezek például nem mesterséges ellenségképek, hanem az élet megoldásra váró problémái.

 

Lehet hogy a lózungok még egy ideig életben tartják a széthulló ballib tábort, de lassan ők is rájönnek, hogy a vezetőik hülyítik őket.

Egyrészt idegen hordákat akarnak rájuk ereszteni, másrészt nemzetközi sikkasztó gazemberek kezeit nyaldossák, mert reménykednek a 30 ezüstjükben.

 

 

Előzmény: Törölt nick (557)
Hun a nagyanyám? Creative Commons License 2017.03.30 -3 3 579

ne feledd, hogy a CEU ideális hely a CIA-nak a kelet-európai kémhálózat toborzására és felépítésére

 

 

Nem feledtem. Ez nagyon nyilvánvaló. Takarodjanak Vilniuszba!

Előzmény: rocky reloaded (552)
Hun a nagyanyám? Creative Commons License 2017.03.30 -3 2 577

Lehet költözni Vilniusba! Takarodjatok, Soros-csicskák!

Előzmény: nogradi medve (573)
nogradi medve Creative Commons License 2017.03.30 -1 3 576

https://444.hu/2017/03/29/nemeth-szilard-ugy-megmagyarazta-a-ceu-ugyet-hogy-az-egesz-fideszes-mediabirodalom-belezavarodott

 

 

 

Németh Szilárd akkora sajtótájékoztatót tartott szerdán délután Budapesten, hogy a Csepeli Vas- és Fémmű adta a másikat. A Fidesz alelnöke egyébként is óriásit fut az utóbbi napokban, elmondta pénteken, hogy azért van korrupció, mert még mindig sok a kommunista, előtte néhány nappal pedig a 168 Órának adott interjújában elegánsan csak annyival reagált a kérdező ellenérveire, hogy

„duma, hablaty, hamuka”.

Németh szerdán beszélt a CEU elleni kormányzati hadjáratról is. Ez egy Origo cikkel kezdődött, ami szerint „a Soros-egyetem”, szabálytalanságokkal működik Budapesten (az állítások miatt a CEU már eljárást indított), majd folytatódott egy kedd este benyújtott törvénytervezettel, ami ellehetetleníteni a CEU működését Magyarországon.

Németh a témát azzal vezette fel, hogy

„Egyetlen külföldi egyetem, így a Soros-egyetem sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhatnak a törvények fölött.”

Azt sajnos nem mondta el, hogy a CEU jelenleg mégis hogyan vonja ki magát a magyar jogszabályok alól. Beszélt arról is, hogy a CEU és több magyar egyetem (nem mondta el, melyikek) az anyaországukban nem folytatnak képzési tevékenységet, és ez a Fidesz alelnöke szerint

csalás.

Nem tudni, honnan veszi ez, a hatályos magyar törvények szerint ezzel a gyakorlattal nincsen semmi probléma.

De Németh Szilárd ekkor kezdett csak belemelegedni. A témát a hangulat tetőfokán fejezte be, azzal zárt, hogy nem számított ekkora perpatvarra az ügyben,

mert szerinte „aki azonnal Soros-problémát lát a kérdésben, az egyértelművé teszi, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben”.

Ezt a mondatot azért nehéz hová tenni, mert aki ezt az egész CEU-letámadást Soros-problémaként vezette fel, az éppen a Fidesz és a kormányközeli médiabirodalom.

A felvezető Origo-cikk már a címében Soros-egyetemezett, sőt maga Orbán Viktor is Soros-egyetemnek nevezte a CEU-t.

Sőt, sőt: Németh Szilárd maga is Soros-egyetemezéssel kezdte a témát.

Sőt, sőt, sőt: a kormányzati propagandamédia kedd este óta Soros-egyetemezik, más intézményről, amit érintene az új törvény egyetlen szó sem esett kormányzati oldalról.

Itt van például az elsőosztályú fideszes pénznyelő, a Pesti Srácok címlapja:

AeNau Creative Commons License 2017.03.30 -3 2 575

Nono... ezzel követi az európai trendet. Merkel mami hamarosan házhoz megy putlerhez, G20 találkozón meg sorba fognak állni a szállodaszoba ajtajánál...

 

Talán még össze is vitatkoznak ki volt ott előbb...

Előzmény: Törölt nick (565)
hódember Creative Commons License 2017.03.30 -1 3 574

Azért mert eredmények híján ez tartja össze a nyájat.

Szerintem aki parancsra szeret és parancsra gyűlöl az megszűnik embernek lenni...

Előzmény: Törölt nick (557)
nogradi medve Creative Commons License 2017.03.30 -2 2 573

https://www.ceu.edu/article/2017-03-29/ceu-valasza-nemzeti-felsooktatasrol-szolo-torveny-tervezett-modositasara

 

Budapest, 2017. március 28 – A Közép-európai Egyetem (CEU) tiltakozik a mai napon az Országgyűlésnek benyújtott nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. számú törvény tervezett módosítása ellen. Alapos jogi elemzés után a CEU azt a következtetést vonta le, hogy a javaslatban lévő változtatások ellehetetlenítenék az Egyetem további működését Budapesten, a városban, amely a CEU-nak immár 25 éve ad otthont. A CEU teljes mértékben a magyar jogszabályoknak megfelelően működik. A tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartjuk, mivel közvetlenül a CEU-t veszi célkeresztbe. A CEU arra kéri a kormányt, hogy vesse el a törvénymódosítási javaslatot és folytasson párbeszédet egy olyan megoldás érdekében, mely lehetővé teszi, hogy az Egyetem, mint szabad és független nemzetközi posztgraduális intézmény folytathassa tevékenységét Budapesten.      

“Bármilyen jogszabály változás, amely a CEU-t magyarországi működésének megszüntetésére kényszerítené, károsítaná a magyar tudományos életet, valamint negatívan befolyásolná a Magyar Kormány kapcsolatát szomszédaival, EU-s partnereivel és az Amerikai Egyesült Államokkal.” – jelentette ki a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff. “Felszólítom a Kormányt, hogy folytasson tárgyalásokat velünk annak érdekében, hogy olyan kielégítő megoldást találjunk, amely lehetővé teszi a CEU számára, hogy továbbra is Budapesten folytathassa tevékenységét, és fenntarthassa a működéséhez szükséges alapvető akadémiai szabadságát.”

2004-ben Magyarország és New York Állam Kormánya között létrejött nyilatkozat támogatta a CEU azon célját, hogy az amerikai egyetemi státusz megőrzésével egyidejűleg, magyarországi akkreditációt szerezzen. A nyilatkozat aláírását követően életbe lépő 2004. évi LXI. törvény létrehozta Magyarországon a Közép-európai Egyetemet (KEE). A KEE mint magyar entitás megalapítása lehetővé tette 10 mester- és doktori program indítását. A CEU/KEE egy egyetemként működik, egy egyetemi campussal Budapesten. A CEU/KEE kettős identitása lehetővé teszi, hogy az Egyetem a magyar és az amerikai jogszabályi előírásoknak eleget téve, Magyarországon és Amerikában is akkreditált képzéseket nyújtson. Ez egy bevett modell. A CEU egyike azon számos, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált nemzetközi egyetemeknek, melyek nem nyújtanak felsőoktatási képzést az Amerikai Egyesült Államokban.  

A módosítás továbbá megkövetelné a CEU-tól, hogy egy újabb egyetemi campust létesítsen New York államban. A CEU számára ilyen kötelezettség előírása semmilyen oktatási előnnyel nem járna, azonban szükségtelen pénzügyi és humán-erőforrás költségeket generálna.  

A tervezett törvénymódosításnak az az egyetemünket leginkább diszkrimináló rendelkezése, amely a továbbiakban lehetetlenné tenné a magyar egyetemek számára (így tehát a KEE számára), hogy nem európai egyetemek számára (így a CEU számára) programokat és képzéseket nyújtsanak. A CEU/KEE működése azon a jelenleg hatályban lévő jogszabályon alapul, mely lehetővé teszi, hogy az OECD országok (beleértve az Egyesült Államok) programjai és képzései magyar intézményeken keresztül működhessenek Magyarországon. Helytelen lenne, ha az 1996 óta OECD-tag Magyarország megkülönböztetést alkalmazna egy másik OECD tagországgal szemben.

A tervezett módosítás diszkriminatív voltának másik példája azon rendelkezés eltörlése, amely jelenleg lehetővé teszi a nem EU-s országokból érkező akadémiai munkavállalóknak, hogy munkavállalási engedély nélkül dolgozhassanak a KEE-ben. A változás további, szükségtelen akadályt gördít majd az alkalmazottak felvétele elé. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a KEE foglalkoztat nagy számban nem EU-s országból származó oktatókat, a tervezett módosítás egyértelműen hátrányos helyzetbe hozza az egyetemet.

A tervezett módosítás lehetetlenné tenné azt is, hogy az amerikai akkreditáltságú CEU a jelenlegi “Central European University” néven folytassa programjait, hacsak a “Közép-európai Egyetem” (KEE), a magyar entitás, meg nem változtatja a nevét. Ez azt jelentené, hogy valamelyik egységnek meg kellene változtatnia az általuk negyed évszázada használt nevet.

A CEU 2016-ban ünnepelte 25. évfordulóját. Nincs más kívánsága, csak hogy Budapesten maradjon. A CEU mélyen beágyazódott a magyar tudományos életbe, szorosan együttműködve számos kiváló magyar akadémiai intézménnyel - az ELTE-től a Magyar Tudományos Akadémiáig - kutatási projektekben, az oktatás- és tudásmegosztás terén, valamint a diákmobilitás támogatásában. A CEU-n tanuló, évente mintegy 1.500 diák legnagyobb csoportját a magyarok alkotják. A CEU-s tanárok és munkavállalók többsége magyar származású. A CEU a munkavállalói után megfizetett adók, a társadalombiztosítási járulékok és egészségügyi hozzájárulások, valamint a helyi beszállítók szolgáltatásaiért fizetett összegek révén járul hozzá a magyar gazdasághoz.

A CEU magánegyetem, független intézmény. Számos társadalomtudományban és humán tárgyban nyújtott képzésünket a világ legjobb 200, 100, és néhányat a világ első 50 helyére rangsorolják. A CEU oktatói rendkívül sikeresek az Európai Unió Kutatási Ösztöndíjainak és más nemzetközi pályázatok elnyerésében. 2011 és 2016 között a CEU csaknem 7 millió eurót nyert az Európai Kutatási Bizottság (European Research Council - ERC) pályázatán; 2017 és 2022 között pedig várhatóan közel 15 millió eurót fog Magyarországra hozni az ERC-től. A CEU-nak olyan hírneve van, amelyre minden magyar méltán büszke lehet. Sok magyar professzort alkalmazunk, és több jelentős magyar tudóst vonzottunk vissza külföldről Magyarországra, munkavállalóink többsége magyar, valamint a diákok közül a magyar hallgatók képezik a legnépesebb közönséget.

Büszkék vagyunk hírnevünkre, valamint az elmúlt 25 év során a magyar tudományos élethez tett hozzájárulásunkra, és határozottan megvédjük eredményeinket bárkivel szemben, aki becsmérlően nyilatkozik a munkánkról a magyar nyilvánosságban. Az egyetem, melynek 8 mester-, és 2 doktori programja akkreditált Magyarországon, mélyen beágyazódott a magyar tudományos és társadalmi életbe. Több, mint 600 magyar munkavállalót foglalkoztat, és átlagosan 400 magyar diákot tanít évente.

Ez csak néhány példa arra, hogyan gazdagítja a CEU Magyarországot és a világot. Egy olyan szabályozás, amely megnehezítené a CEU magyarországi működését, lerombolná az évek során az egyetemünket a magyar intézményekhez kapcsoló együttműködési hálózatot, valamint rontaná Magyarországnak, mint az innováció, az akadémiai kiválóság és a tudományos kutatás egyik központjának a hírnevét.   

A CEU sajtótájékoztatót tart a témával kapcsolatban március 29-én, szerdán 2 órakor.

Rüll Ildikó | sajtóreferens     

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -3 1 572

És mit szeretnél?

Én nem szeretnék liberális egyenlősdit.

 

Jó ez így.

 

 

Előzmény: Törölt nick (566)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2017.03.30 -3 1 571

Nem, de nagyon törekszik rá!!!!!!

Előzmény: rocky reloaded (568)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 0 2 570

Ja szépecsém, ja. 

Előzmény: rocky reloaded (568)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -1 2 569

Ha adnának ajándékba évi húszmilliárdot, még te is csak a felét buknád el és kőgazdag lennél. Pedig egy értelmes gondolatot nem tudsz közölni itt évek óta, akkor se ha naponta száz beírást ejtesz.

 

Bizony azoknál van jó helyen az ország pénze, akik a maguk erejéből lettek jómódúak. A többinél csak csáki szalmája a magyar vagyon, hiszen ők is tudják, ha nem a haverjaik vannak hatalmon, nagyon gyorsan átmennek veszteségbe. Ezért kénytelenek lopni. A tehetség nem kénytelen lopni, mert megélt addig is, meg azután is megél jól.

Előzmény: nagyanyo5:0 (567)
rocky reloaded Creative Commons License 2017.03.30 -4 3 568

Öcssajt, póbálná meg az USA-ban egy idegen egyetem az usák kormányzattal közölni, hogy neki nem tetszik egy törvényjavaslat, s vonják vissza. Úgy rúgnák páros lábbal seggbe azt az egyetemet, hogy minimum Mach 10 sebességgel repülne ki az USA-ból. Ceterum censeo CEU esse delendam. Húzzanak el a sunyi bussba, pl. Vilniusba. Nem csoda, hogy EGYETLEN KÖZÈPEURÓPAI ORSZÁG SEM TART IGÉNYT rájuk. Elég Volt ezekböl a primitív liberónáci agyhalott bunkókból. Magyarország NEM GYURI BÁ GYARMATA.

Előzmény: Törölt nick (561)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2017.03.30 -3 1 567

Természetesen önállóan csak kevesen tudnak érvényesülni, csak a legtehetségesebbek:DDDDDDD

Előzmény: Törölt nick (566)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -1 2 566

Leszarom a ballibeket, de amit a Fidesz művel az éppen olyan mint a bolsik műveltek, csak most a rablás szabad és ezt ők alakították így. Ezért neobolsevikok, de biztos nem polgárok, mert polgári értékeket a családom követett pár száz éven át máig és soha még csak hasonlót sem hallottam, hogy kívánnának, mint ezek a rablók.

Egyébként meddig lesz magyar Mészáros, ha elsöprik a Fidesz bagázst? Azért vannak érdekeltségei Svájcban, meg Horvátországban, hogy le tudjon lépni, ha forró a talaj. És mind így vannak vele, Garancsitól az Orbán rokonokig. Méghogy magyar nagytőkések, méghogy magyar érdek? Rablólovagok, a saját érdekükben.

Előzmény: Törölt nick (563)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -2 2 565

Persze pubika, az nem zavar téged, hogy z0rban a vékonybeléig puttler seggébe bújik.

Előzmény: Törölt nick (563)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2017.03.30 -3 2 564

1ben ez a legnagyobb baja!!!!!! Nem demokratikus, mert csak a többség érdekeit nézi:DDDDD

Előzmény: Törölt nick (563)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -3 4 563

Van nemzeti érdek. A balliberálisok mindig valakinek a seggében vannak nyakig valami külföldinek lehetőleg.

Ez a kormány az egyetlen, aki kiáll és a nemzet érdekét nézi.

Előzmény: Törölt nick (561)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -3 1 562

Az egy és ugyanaz.

Előzmény: Törölt nick (557)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -1 2 561

Mert a kiszfiúk soha, senkinek nem tartanak be, sőt direkte segítik azokat akik nem az ő seggükből kandikálnak ki. Hát hogyne. Inkább bukjon a nép tíz-százmilliárdokat (mert, ha az állam fizet büntetést, az én fizetem, meg  a többi adózó polgár, ha a kiszfiúknak kéne zsebből rögtön már lenne a fennforgás), de nem adunk semmi munkát például Simicskának, sőt ami van neki azt is megpróbáljuk akár jogellenesen is tönkretenni. Méghogy polgárok, méghogy nemzetiek? Szar neobolsik, aminek felnőttek.

Előzmény: nagyanyo5:0 (560)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2017.03.30 -4 3 560

Ti ellenzékiek mért nem tudtok úgy élni, hogy be ne tartsatok valahol????????

Előzmény: Törölt nick (557)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 0 3 559

Nekem meg úgy tűnik, hogy te azt nem érted, hogy mi a különbség e kettő között: magyarnak lenni, vagy magyarkodni. 

Előzmény: Pozitív Visszacsatolás (548)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -2 3 558

Hogy ki váltott vissza szovjet orosz seggre, azt inkább hagyjuk most, ugye ?

Előzmény: Hun a nagyanyám? (544)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -3 3 557

A migracsozas kifutott, most soros a gyulolnivalo.

Fideszesek, ti miert nem tudtok elni anelkul, hogy gyulolnetek valakit?

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 -4 3 556

Meg sem kellett volna nyitni.
Soros és minden ami hozzá köthető, nemzetbiztonsági sőt világbiztonsági kockázatot jelent.

Sorosnak van egy szektája, amihez toboroz, átnevel stb.

Megváltás lesz a bolygónak, emberiségnek ha meghal.

rocky reloaded Creative Commons License 2017.03.30 -4 3 555

Öcsiajt, szerinted igaz, amit Gyuri bá az önéletrajzában ír? Ez a fasisztoid köztörvényes és háborús bünös terrorista egész életében csak hazudott: Reggel, délben, este, de még éjjel is. Lelkiismeret Gyuri bá-nak? Olyan nincs. Gyuri bá-hoz képest Adolf csak egy nyeretlen kétéves volt.

Előzmény: altimus (524)
rocky reloaded Creative Commons License 2017.03.30 -4 3 554

Miért fáj neked a CEU átköltözése Vilnius-ba?

Előzmény: altimus (530)
nazuna Creative Commons License 2017.03.30 0 3 553

Azért az állampolgárságot érdemes megtartani, még jól jöhet valamikor, pénzbe pedig nem kerül. Soros György is megtartotta, pedig vehetett volna magának akár még ötöt is. Ha lenne humorérzéke Felcsútra költözne és minden nap utazna a kisvonattal - ingyen, mert elérte a korhatárt amikor jár neki.

Előzmény: Törölt nick (549)
rocky reloaded Creative Commons License 2017.03.30 -4 3 552

Meg ne feledd, hogy a CEU ideális hely a CIA-nak a kelet-európai kémhálózat toborzására és felépítésére. Egy ilyen kellemes helyet gyakorlatilag az usák nagykövetség elött nyilván nem szívesen adnának fel az usákok.

Előzmény: Hun a nagyanyám? (535)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!