"vizet (ioncserélt víz, klór mentes) annyit kell hozzáadni, hogy keverhető legyen, a forrás közben is adagolni kell hozzá vizet de ezt látni fogod"
Ebből én sokkal többre következtettem. Az én birs cefrém az 5 liter víztől nem keverhető az elején, csak az élesztő és pektinbontó hatására kb. 2 hét múlva. Az 5-10 liter víz elfogadható mennyiség, ha 3-5 % napfénnyel adod.
Szerintem jobb, ha akkor kerül bele a víz, főzéskor úgy is hígítani kellene a cefrét és így össze tud érni, arról nembeszélve, hogy a pálinkafőzdés úgy is csapvízzel fogja hígítani. De kinek mi jön be:D én pl nem szeretem az olyan szílvapálinkát, amin kiérződik a mag kesernyés íze.
Meg kell mosni, illetve a molyhos részttől meg kell tisztítani ha nem akarod hogy kesernyés legyen, fel kell darabolni, ki kell csumázni a férges részeket és amoníliás részeket ki kell vágni csak egészséges gyümölcs kerüljön a cefrébe, le kell darálni minnél finomabra, pektinbontó használata erősen ajánlott plusz fajélesztő és tápsó, vizet (ioncserélt víz, klór mentes) annyit kell hozzáadni, hogy keverhető legyen, a forrás közben is adagolni kell hozzá vizet de ezt látni fogod. A cefrére célszerű közvetlenül egy fóliát rásimítani (plusz hordó teteje), hogy egyáltalán ne érintkezzen oxigénnel, mert a cefrét nem kell szellőztetni, mint ahogy anyósom azt gondolja:D Főzésnél folyamatos keverést igényel!
Így van!Szimplafalú űst keverővel,a keverőre mosógépmotor leredukált fordulattal(szíjtárcsák), és nincs leégés se melldöngetés a dupla kukták miatt.Ahol eddig szabad volt főzni ,ott mind így csinálják!
Szerintem nem, de még nem tettem szódabikarbónát alszeszhez (nem kellett még). A pálinkában sem lenne szabad, hogy mellékízt adjon, csak ha túl sokat teszünk bele. Továbbá a keletkezett széndioxidnak is el kell távoznia.
Egyébként egy 50%-os víz-alkohol elegynél nem pont pH7-nél van a semleges pH, de most nem tudom, hogy pontosan hol van.
A szódabikarbóna ilyen formában nem alkalmas a pálinka selymessé tételére ez így igaz - de da az alszeszbe kevered akkor még lehet eredménye (ha ecetes volt a cefre ) !
Az én Szilvapálinkám 7,5 Ph értékű - ! ( vannak megoldások > Pl hígítást lúgos palackos vízzel teszed Ph 8 !)
A szódabikarbónára magam is gondoltam, s tettem egy próbát. Szilva páleszt lakmuszpapirral megmértem, -már amennyire meg lehet mérni-, 3 fölött volt. Szódabikarbónával fölvittem 7-ig. Az íze valami förtelmes lett, az illata is változott. Azért érdekel ez dolog mert valakitől kaptam szilva páleszt és olyan selymes volt mint a forrásvíz. Na annak is megmértem a ph-ját és az semleges volt. A neten is azt olvastam, hogy a semleges vagy az enyhén lúgos pálesz ami a toroknak kedves. Hogy lehet az, hogy valakinek semleges lesz a pálesza?
Heló mindenkinek én már régóta olvaslak benneteket a cefrézés csínját bínját tőletek tanultan meg. Most viszont eljött az ideje hogy vegyek egy főzőt, szimplafalú keverőset néztem ki víztömítéses fedél és páracső az egész rézből, kivéve a hűtő az átfolyós saválló csöves. Mi a véleményetek erről?