A K20D CD-jén lévő konverter működik, de én se használtam sose, annyi jobb program van :) Én AdobeRGB-be és 16 bitbe szoktam első körben konvertálni, s JPG mentés előtt rakom át sRGB 8 bitbe. Ja, és kb. 3 jpg képem volt az ezervalahányból. Négy gigás kártyákkal egy kártyára elfér ha jól emlékszem kb. 200 kép, s szerintem egy számítógépes program csak jobb jpg-ket tud gyártani, mint egy szűkös helyre beszuszakolt konverter a kamerában. (Ezzel együtt sokkal szebbek a JPG-i mint előtte a DS-emnek volt.) Mondjuk ha jpg-t választasz, akkor az sRGB jobb választás, az biztos mindenhol színhelyes, igaz kisebb árnyalatlefedéssel.
Gondolom, ha leszeded a legfrissebb gyári RAW konvertert, akkor az már kezeli. Hülyén nézne ki, ha a Pentax saját programja nem vinné a saját RAW formátumát! Amúgy meg ott az Adobe Lightroom vagy az ingyenes RawTherapee, ezek sokkal nagyobb tudású szoftverek.
"Használható ez a minőség vagy inkább a RAW-al lövöldözzek a jövőben?"
Mik az igényeid? A RAW annyiból jobb, hogy sokkal több beleszólásod van a kép végeredményét illetően. Nézzük csak: fehéregyensúly, zajszűrés, szín, utólagos korrekció, képminőség stb. Ha van kedved ezzel foglalkozni, alapvetően sok dolgot el tudsz érni, amit JPEG-be fotózáskor nem. Mondjuk aki K20D-t vesz, az már nem viccel, szerintem a RAW formátummal lehet csak igazán kiaknázni a gép képességeit. Persze ettől még a JPEG sem tiltott dolog, nem olyan rossz az, csak sokkal kevesebb a lehetőség vele. Én azt mondom, hogy maga a kép legyen jó, mert szar kép se RAW, se JPEG formában nem lesz jó kép (a ritka kivételektől eltekintve).
"Melyik szintér beállitást szoktátok használni? Az AdobeRGB-t vagy az sRGB-t?"
Erről pont a közelmúltban volt pár link vagy a K200D, vagy a K100D topicban, ott volt pár jó link, ami részletes és kevésbé részletes leírásokhoz kalauzol el, azokból kiderül, hogy melyiket érdemes. Általában szerintem nem vesztesz semmit, ha sRGB-t használsz.
"Ti hogy használjátok a WB-t?"
Ha RAW-ról van szó, akkor teljesen mindegy, úgyis a RAW konverterben tetszőleges fehéregyensúlyt állíthatsz be, tehát mindegy, hogy a vázon milyen beállítást használsz, max. annyi a különbség, hogy a vázon helyesen beállított fehéregyensúly esetén közelebb lesz a visszanézett kép ahhoz, amit a végén kapsz. Ha JPEG-be dolgozol, akkor fontos jól belőni. A gyári presetek egy része általában egészen jól működik, de a kézzel megadott fehéregyensúly sokszor jobb.
nem tűnik fel hogy 85ért már 1:1et tudó 2,8/90es tamron makrót lehet kapni, aki azért _jóval_ többet tud mint az 1:2-t tudó 3,5/100as pentax makró... nem fikázni akarom, nekem is volt, szerettem, de ennyiért rablás...
Én is vacilláltam ilyenen, nyár elején használtan a Pentax 35/2 50-60e körül volt, egyébként jó, éles, stb. Én ennek ellenére egy Sigma 30/1,4-t vettem.
(Ezek nyitottan rosszabbak, mint monduk 5,6-8-on, de azért elég élesek ott is, s egy 2,8-ast már nem tudsz tovább nyitni, míg itt azért ezt megteheted, szóval én jobban szeretem a nagyobb fényerőt.)
A Jupiterből vannak kedvelt darabok, sok orosz M42-es képes pozitív meglepetést okozni digitális vázon is, nem bűn az. Vagy Zeiss obikban is lehet gondolkodni. Mondjuk igazi nagylátót M42-es piacon nehéz találni, hiszen kisfilmes körökben már a 24-28 mm is nagylátó volt (persze vannak halszemek, 16 mm-es Zenitar vagy a 8-as Peleng, de szerintem nem ez az, amit akarsz). Nézz körbe a pentaxforums.com "lens reviews" részénél, ott elég jó tippeket lehet szerezni manuális obikhoz.
Az 50/1.4 jo objektiv, jo aron. A K20D-n 75mm-esnek felel meg. A 40mm-es viszont 60mm-esnek. Mindketto kistele lesz es a kepkivagasuk kozott nincs nagy kulonbseg. Ezert mondom, hogy mindkettot megvenni, raadasul ugy, hogy nagylatoszogu objektivet keresel, penzpazarlasnak tunik. Nem tuom, hogy milyen objektivjeid vannak es azt sem, hogy pontosan mire kell es mennyiert, de a pentaxnak van egy 12-24/4-es objektivje, ami nagyjabol a 18-35-os tartomanyt fedne le. Ez mar lakasban is nagyon jo. A Tokina nemreg csinalt egy 11-16/2.8-at ami nem a legjobb atfogas, de fenyeros es eles. Szvsz nemsokara meg kell annak is jelennie Pentax neven.
Minek egymas melle egy 40-es es egy 50-es? Ketszer fizetni kozel ugyanazert a gyutavert? Fontos dolog az ar es a teszt, de szvsz feleslegesen fizetsz ha nem azt a gyutavot valasztod amire valojaban szukseged van, raadasul ketszer.
Ja, és számomra a "nagylátó" fogalma 20 mm alatt kezdődik, szóval ha igazán nagylátóban gondolkodsz, akkor az nem lesz olcsó (persze a többi Limited sem az).
A macskán (a szőrén) szerintem semmilyen obival nem fog az autófókusz élességet találni, mert nincs rajta semmi egymástól élesen, vonalban elütő folt (még akkor sem, ha történetesen foltos). Az AF-nek egyszínű, matt vagy fényes foltok, egyenes vonalú peremek és hasonlók kellenek. Próbálkozz a macska szemén, a pupillán már az FA 50 1.4 is fókuszt talál.
Én a DA 35 Ltd-del nagyon jól elvoltam szobában, mesterséges vagy ablakon beeső fénynél. Ez amolyan normál lencse, se nem nagylátó, se nem tele.
Város, tájkép, beltér? Akkor szerintem az 50-es a crop factor miatt picit szűk lehet (leginább a beltér miatt, mert a többi kategóriában elég jókat lehet alkotni 50 mm-rel is). Én inkább kisebb fókusztávolságú obiban gondolkodnék, pl. a 35mm-es Limited Macro (2.8-as) vagy a 40-es Limited. Persze tájkép és beltér megkövetelhet nagyobb látószöget is, gondolom boltban nem osztják már az FA 31mm f1.8-as Limitedet, pedig szimpatikus jószág. A márkatársak szerint az 1.4-es 50-es kiváló darab, nem lecserélni kell, max. kiegészíteni másik látószöggel.
Nem talán biztosan. Nem csak a fogása lesz jobb, mintha + stabilizátort kaptál volna, 1 fé-kel hosszabb expót is megtarthatsz. Markolattal az egyik legjobb fogású gép, én csak a Nikon F4 fogásához tudom hasonlítani, ami nekem idáig a legjobban bejött. És ami ritkaság, nagyon egyben van a géppel, nem fogod úgy érezni mint sok más gépnél, hogy a markolat külön életet él, nem recseg, nem ropog, nem mozog, nem lehet átlátni a gép és a markolat között:)), a géppel eggyé válik. Szerintem lényegesen minőségibb érzést fog nyújtani fogásilag mint a másik 20-as.
Megvan a K20d Tetszik. Igy hogy a másik 20d mellé tettem kicsit kicsinek tünik. :) de majd talán a markolattal. :) Hol tudnék hozzá szerezni leirást PDFben? Ha valakinek van kérem dobjon egy mailt. Köszönöm R