Becske Ödön: kishajók épitése és tervezése .Kb 20-30 oldal foglalkozik benne . Meg valami olyan,hogy:Müanyag héjszerkezetek épitése vagy tervezése.Meg a neten angolul szinte bármi. Magyar nemigen.A 70-es években a Modellezés cimü ujságban volt egy sorozat.Én akkor és abból tanultam.RC modellforumon az ALVIN-Plastos Molnár József oszt tanácsokat az ott feltett kérdésekre. És a forgalmazók honlapjain is vannak használható dolgok.
Mivel igazából csak paplant és poliészter gyantát használok,így akkor első rétegnek mehetne egy 100gr-os és utána a többi vagy a roving szövet elsőre. Elég rossz,hogy igazából nincs egy irány,hogy mit-hogyan. Tényleg mindenki másképpen csinál mindent.
Sajnos nekem sem eredeti a kormányom. Evezőm van eredeti,de csak egy pár.Kormányban tudom ajánlani az én NIXI-m kormányát ,aluból.Tudok öntetni ,ez max 5 ropi.De várok egy targonca bontásra ,ami egy csodás 3 küllős kormány van.Kb az is a 60-as évekből való,ha vállalják abból is lehet őntetni.vagy van még egy amerikai fecskefarkas évekből való kormányom az is alu ,de tul nagy az átmérője.
Akkor a fátyolt ajánlanád elsőre. Eddig a gélre már a paplant raktam,nem látszott még át rajta kicsit se. Van valami elérhető szakirodalom gyantázás terén?
A technologiai leirások szerint a gélre első rétegnek mindig fátyol kell .utána paplan ,majd a szövet. nem véletlenül.Egy idő után 8 talán a zsugorodás hatásaként ,ha szövettel kezdenek ,átlátszódik a gélen a szövet kockássága.Ezt ugy kell érteni ,hogy nem" narancsos" lesz a felület hanem kockák domborodnak ki. És nem azonnal a szerszámból való kivétel után ,hanem később.Modellezők szeretnek csak egy réteg szövetet használni amodellekben.Ott nagyon előjön ez. És igen ,vannak olyan szövetek amik szuper hajlékonyak. Nem a 200-as.
Szerinted elég a 200-as roving?az könnyen igazodik? Láttam már úgy csinálni hasonlót,pl derékszögű sarkokat,hogy szálanként rakták a sarokba amíg íves nem lett a sarok és utána ment a paplan.
Hali. Rovingszövetet nem szoktál használni első rétegnek? Állitólag sokkal jobban felveszi a sarkos formákat,könyebb belaminálni stb. Nem próbáltam még,de a számomra kritikus helyekre célszerű lenne használni. Közvetlen a gél után akár egy teljes sorra csak azt egy vékony pl 200gr-os szövettel(60ft-al drágább/nm2-er). Ezek és hasonló kis élek miatt agyalgatok,érdeklődök.
Amit írtál az nem plágium? Szerintem egy Hrabal idézet: "Meg néha egy kajaképitő cégnél is vásárolok ,ők csehszlovák(nem tudom melyik) Havel nevü gyártó gyantáját használják".... Netánimin a nymburki Postřiinské popopivockit?