Próbálkoztam bizonyos prémium, adalékanyaggal dúsított üzemanyaggal az előző (21 éves) autónknál. Az eredmény elképesztő volt. Nem reklámozom, mert minek, de egy jó darabig tényleg csak a legjobbat kapta (95-ös benzin egyébként). Nekem akkor bevált. Az is igaz, hogy az akkori szerelőm, hengerfejezés közben meglepő zöld trutyit talált ...és az is hozzá teendő, hogy az autó előéletét nem ismerve, de szinte tökéletes állapotban találta a motort (nálam csak 2 évet töltött ekkor). Úgyhogy nem tudom, mit csináltak rajta előtte, hogy gondozták, de én a legjobbat adtam neki, amit akkor így gondoltam. Ebből semmilyen konzekvenciát nem lehet levonni, de nálam jobban ment a járgány a jobb cucctól...határozottan kevesebbet evett, és sokkal jobban ment.
Számomra egy nyilvánvaló reklámanyag, ami ennek ellenére sem mond semmit. Legfeljebb annyit, hogy "talán hasznos, talán nem".
A véleményem meg kb. az, hogy a valóság kb. úgy néz ki, hogy "Vásárolj ilyet, mert csak. Mi mindenesetre jól járunk. Neked meg, talán nem lesz rosszabb."
Csak hát, egy reklámanyag hogy nézne ki, ha ez lenne benne kimondva is.
Visszaolvastam elég sokat, mert kerestem magyar nyelvű kezelési könyvet Jazz1-hez (2002-2008). Sajnos nem találtam. Tud valaki egy linket küldeni, ahonnan letölthetem?
Amikor utazol azért néha nézz rá a pillanatnyi mérőre. A nagykönyv szerint: az utazó elérése hasznos határozott tempóban, persze nem "parkettázva" azaz tövig nyomva. Amúgy ha kézi váltós síkon az egy-kettő-négy- és utazónál a hat felváltás is dinamikus és hamar elérhető így az utazó nincs nagy fordulat ingadozás. A jó fogyasztásban ezért azt is vedd figyelembe, hogy jó az idő, jók a hőmérsékletek (egy darabig), megy majd az esőben, szélben hidegben feljebb is. 5 körül tudnia kell a 3-as szériának.
Tavaly még valóban nem volt, idén már megjelent 175/65 R15 méretben is CrossClimate+ néven. Én hosszas mérlegelés után a Nexen NBLUE 4 SEASON -t választottam. Kedvező ár, meglepően jó teszteredmények télen-nyáron egyaránt. Jövő héten érkezik, így már most nyáron megtapasztalhatom milyen a nagy melegben. Jelenleg 8 éves michelinek vannak fent és már nagyon csikorognak éles kanyarokban.
Nekem is mióta "jobban megy" az autó, kicsit sportosabbra vettem a stílust! Nem nagyon nézegetem a váltásjelzőt éös a zld fényt! Érthetetlen de elkezdett lefele menni a fogyasztás! :) ???
Hogy szigorúan tartsam magamat a topik címéhez ("tapasztalatok"):
CVT-s Jazzel most jártam először komolyabbnak mondható távolságot hegyi utakon, legalábbis itthoni körülmények között. A Bükk különböző útjain volt szerencsém most közel 300 km-t járni.
Az előzményekhez azért még hozzá tartozik, hogy fiatal jogsis koromban is a környéken éltem, tehát elég sokat jártam hasonlókon / ezeken. Nem ijedek meg egy emelkedőtől meg egy kanyartól. Persze, azért nem vagyok rally versenyző, de messziről kiszúrom ezeken az utakon az alföldön és autópályákon szocializálódottakat.
Azt kell mondjam, az S fokozat lényegében tökéletes az ilyen használathoz. Nem kapcsolgat le-fel feleslegesen, ad motorféket a lejtőn, nem kellett szanaszét fékeznem a fékbetéteket.
Néha kipróbáltam S-ben a(z állandó) manuális módot is. Az sem rossz, de nem volt tartósan jobb fílingem az S automatához képest.
Úgyhogy, ezzel is meg vagyok elégedve, a továbbiakban szívesen bízom rá magamat ilyen szempontból is. (W szavaival: "szépen teszi a dolgát". És ezt most nem csak műszaki értelemben, hanem fíling értelemben is mondom.)
És, mivel nem akarok megint ilyen viharba belekerülni, nem írok számot, milyen fogyasztási átlagot hozott (nem is mértem külön, most hosszabb távon nem nullázom a BC-t), de annyit vállalok, hogy a fél-sportosnak talán mondható stílus nem emelte meg az egyébkénti fogyasztási átlagot sem.
2009 1,4 i-Shift Jazz-om szintén beleesett a légzsákpatron cserébe. Bejelentkeztem a Bp Bojtár utcai szervizbe, 2-3 hét múlva igérték a cserét.
-A klíma nagyon meleget fújt érzésre, elvittem szerelőhöz, 10% volt benne a gáz, most 15 EFt-ért újból hideget fúj.
-Mivel alapvetően városi forgalomban használom a kocsit, és a téli időjárás is enyhe, ezért tavaly ősszel egy Michelin CrossClimate 185/65-15 típusú (téli+nyári gumi, ami jobb a 4 évszakosoknál, mert az anyagkeveréket minkét hőfokra tervezték) garnitúrát tettem fel. Sok tesztet olvastam róla (ADAC stb), jókat írtak róla. Nos azóta magam is megtapasztaltam, hogy télen is és nyáron hóban és esőben, szárazon is tökéletesen megállja a helyét a forgalomban, semmi negatívumot nem tapasztaltam. Hosszabb utakon is jól vizsgázott. Kénytelen voltam a 175-ös méret helyett a 185-öt választani, mert ez van. Igaz 3-4 km-t csal felfelé, de így kb a valós km/ó értéket mutatja a GPS szerint. Egy kicsit még lágyabb is lett a rugózása a kocsinak. Évente egy centírozást azért beiktatok, s ha a kopás indokolja oldalanként az első hátsó meg lesz cserélve.
Na neee... remélem nálam nem lesz ilyen! Nemrég cserélte a szerviz a légzsákokat, néha kiírt olyat, hogy check system a légzsákokra... Aztán utasoldali kapcsolónál megmozgattam ki-be, azóta kopp-kopp, még nem írta ki, de remélem nem lesz más!
Az imail címem: mecseki55@freemail.hu és KÖSZÖNÖM előre is! Azt elfelejtettem leírni az előzőekben, hogy az indító kuplung nekem is ráz indulásnál, nem tudom mennyire befolyásoló tényező a jelenségre. Szia!
Üdv Wastegate. A segítségedet szeretném kérni. 2004-es 1.4-es cvt hondám van. 2017. 01. 22. dátummal Grirrly nick nevű társam egy problémát írt le: " bizonyos fordulatszámtól az autó elkezd rángatni. ha egy kicsit intenzívebben gyorsítok, akkor szinte biztosan. Legfőképpen 2000-es fordulat környékén csinálja, automata és manuálban is egyaránt jelentkezik a probléma, ergo nem gondolnám hogy a váltóban keressem a hibát." A jelenség nálam is ugyan ez, csak az én autóm nem áll le és a chek lámpa sem villanik fel. Kaposvári vagyok, a segítségedet előre is megköszönném.
Mikor átvettem a 3ast nekem is a max felett volt az olajszint! Azt hiszem a szervízköny írta hogy a bejáratás ideje alatt fokozott lehet az olajfogyasztás. 2500km alatt lejebb is men picit. Valószínű szándékosan töltik túl.
Nekem is belerakta a Márkaszervizes mind a 4 L olajat. Felső nívó felett kb 1 cm. 3-as első garis szerviz. W Mester tanácsára leszarom. Nem árt, nem használ. Amúgy 3,75 megy bele szűrő cserével. Legközelebb külön jelezni fogom az átvevőnek.
Nekem minden autómat telenyomták olajjal max fölé... az összes autószerelő illetve szerviz. következő csere előtt ugyanitt állt a szint, ergo nem fogyott egy csepp sem. ellenben állandóan hallom mindenkitől, hogy ennyi meg annyi olaj fogyott természetes úton... aha. na mindegy, gondolom az átlag miatt tolják tele.
Abszolut paraszti ésszel, a maximumon még egész biztosan nem okozhat gondot. Sőt, nyilván van plusz tűrés is még. Azt hiszem, W. mester topiktársunk is azt szokta mondani, kissé a maximum felett is elmegy még.
Ez ugyan nem tőle van, és nem kifejezetten erre a típusra, de bizonyára megnyugtat:
Olajcserén voltam és szerintem a balf@sz szerelő beleöntötte mind a 4 liter olajat, amit vittem. Felső nívón van a szint. Lehet baja? Engedjünk le belőle?
Nekem már cserélték 2 autón is. Egyeztetni kell a szervizzel, hogy a megfelelő patront rendeljék meg, ezt le kell adminisztrálniuk. Utána már maga a csere gyorsan megvan és nem kell semmit fizetni.
Ennek nincs köze a km óra álláshoz és az olajcseréhez. Valószínűleg csak próbálkoznak, hátha azt is megcsináltatod.
Most jöttem egy műszaki előtti átvizsgálásról. A lambda érték nagyon magas volt, amire azt mondta a szerelő, hogy a hátsó kipufogódob lyukas azért magas.
Tanácsot kérek, tényleg az lehet a hiba oka?
A dobot természetesen kicseréltetem, de félek, hogy attól nem fog változni.
1 tankolasra ez igaz, hogy a szamolt es BC altali ertek emiatt durvan elter. de sok tankolasnal, illetve, ha az altalad leirt modon tankolva egymas utan ugyanugy megy, akkor csak az elsö eseti tankolasnal van durva elteres, utana mar nem
Az ECO-val feltöltött olajjal az első 200km után, csak az 1800 körüli fordulaton áthaladva csörren egyet a motor. Remélem ilyen elégedett leszek 20000km-nél is.
IHa lámpagyulladás után még mentél 100km-t kicsit lefele áll a kocsi orra, lassú helyzetben töltöd, akkor 6-8 literrel is több férhet bele. Így aztán hiába pontos a fogyasztásmérő nem egyezik a tankolás alapján számolt értékekkel. Amíg letörlöm az ablakot telemegy, és ritkábban kell tankolnom. Akár 1000km-t is elmehetek egy tankkal.
Légzsák patron garanciális javításról kaptam levelet.A kérdésem a következő lenne: mit számít a szervíz időpont egyeztetésnél és a cseredarab rendelésnél a km állás és az utolsó olajcsere ideje?Alvázszámot és a rendszámot megértem.
Köszönettel egy Jazz II -es tulaj.(első tulajdonosa vagyok a kocsinak)
nekem 2001-2008 közötti modell, en lattam 5900 ford/perc-et is ..... motorfek üzemben 1esben Katschberg - röl lefele.
en nem is ugy fogalmaznek, hogy sajnalom, hanem nincs ra szükseg(em nekem), hogy teljes gazzal nagy fordulatot lassak.
..csodalkozom, hogy van mas is, aki gyakorlatilag sosem latta mondjuk 4000 rpm fölött (mert 1-2-3-szor elözesnel akar en is lathattam, de a 135000 km es mondjuk 2000 üzemora alatt ez 1 perc volt, ami azert igen kicsi arány)
Szerintem nem fordulat függő csak. Inkább a gázpedál állása a mérvadó a fordulatszám függvényében, a maximális nyomaték elérése érdekében. Persze ez csak az én logikámon alapszik. Valószínűleg tévedek.
Okok, csak vicc volt, az enyém is II.-es, ráncfelvarrás utáni, 2013.-as. Én még nem nyomtam 3800 f/p fölé, biztos hülye vagyok, de sajnálom...azért majd egyser kipróbálom nagy fordulaton.
Ide vágó kérdés: nem tudja valaki, hogy milyen fordulattól módosítja az i-vec a szívószelepek nyitását?
Jogos :) Teljesen jogos, de azért olyan sűrűn nem tolom neki. Na a mi kis dögünk GG3-as. Ergo még az előző széria. Egyébként lekopogom, teljesen tiszta most a rendszer több nap után is. De ma indulás előtt ránézek. Az olaj is patyolat. Már csak a toronycsapágy csere lenne hátra, de egyelőre senki nem vállalja itt. Én meg utálom, hogy indulásnál ropog a kormány.
[bolha] Nálam az 1-es Jazznél ez a hiány kergetett az őrületbe. 90 felett elkezdet valami ciripelni a menetszéltől... Hetekig kerestem. Ez volt a bűnös. Utána újra síri csend. A beesett bolha utána nem jelzett.
Sziasztok! A kép közepén látható szürke műanyagban(valamilyen borítás) elfáradtak a bolhák/patentok és beestek a szürke műanyag mögé.Pótolni már a felső kettőt pótoltam,hamarosan alulra is kerül új patent. Hogyan vegyem ki mögüle a régieket? Zörögnek szerintem.
Igen szemmel látható a gumiszillent ház megnyúlása a közepén, főleg ha mellé van rakva az új. De kívülre csak ennyi látszik a dologból mint amit fényképeztem. Megnyúlik a gumi,megnő a hézag. :) A csapágynak nálam sem volt baja,simán vissza lehetett volna rakni, de minek ha van a készletben új.
Az EGR csatorna tisztítás még a többi teendővel hátra van, csak időm nincs elég hozzá. Viszont már az is üdvözítő hogy a szelep alatt nem volt koksz bánya. :) Amúgy nekem úgy tűnt mintha a felemás gyertyával finomabban járna mint a mostani gyárival. De lehet hogy csak placebo és beképzelem.
Nekem szerintem 2-es Jazz van még (ami a 3-as lenne igazából, de mi 2-esnek ismerjük). Ezen 2-esben 90-nél 5000-5500 körül forog. Szeretem hallani a hangját, meg érezni, hogy beépülök a székbe. :)
A 3-as Jazznél kettőben kicsivel nyolcvan felett már 6000. Annyira azért ne nyomd ki a szemét, főleg, mert a görbék szerint sem érdemes :-). Háromban 125-nél van a határ, négyben 150. . Szerintem jó a 12 mp. Azért a váltáshoz is idő kell.
Egy próbát megér a takarékosoknak is. Jó hangja van és tisztulnak a lerakodások is.
Az előző Jazzemnél fordult elő, hogy alkalomszerűen felkeményedett a kormány, szinte alig lehetett mozdítani. A szolnoki szervizbe vittem el (65 km), ahol kb a negyedik alkalommal diagnosztizálták a hibát. Meg lett ütve a szervómotor, cserélni kell. Használtan olyan 500 ezer.... Leírtam itt a fórumban a hibajelenséget, ahol kapásból mondták, mit kell cserélni (toronycsapágy). Helyi szerelő megcsinálta, 11 ezer volt munkadíjjal és láss csodát, hiba megszűnt. Számomra megdöbbentő, hogy a szakszervizbe ezt nem tudták megállapítani, pedig négyszer voltam ez ügyben, ráadásul rám akartak tukmálni egy méregdrága alkatrészt. Két eset lehetséges: vagy abszolult nem értenek hozzá vagy ők is tudták, hogy mi a baj, csak mást mondtak, hátha... Bármelyik is a helyes válasz, oda soha többet.
Én, mint "állat" megtapostam szerviz után direkt 2-esben 90-ig, simán volt 3 másodperc. Mi ez a gyári 12 mp 100-ig??? Adtam a tanknak vákuumot. Nem volt kérdőjel.
[üzemanyag] Köszönöm. Én is így gondolkodtam eddig, megerősítettél. A gázpedál figyelést még a DSi idejében olvastam itt a fórumon. Aztán próbálgattam nagyobb gyorsítás előtt megrugdosni és érezhetően jobban vette a lapot. A 3-as lényegesen erősebb érzetre is, itt a 2-3-4 jól el van találva, nagyon lehet bennük húzatni.
Megtörtént a művelet ! Egy fél tank 100 as benzinnel karöltve. Még csak 50KM mentünk ,de nagyon sokat javult az autó. Majdnem teljesen eltűnt a "hang". A motorolaj is kissé elszíneződött.
CVT-s autót még nem járattam be, (ha minden jól megy 3 év múlva a turbó Civicem CVT-s lesz, akkor mejd letesztelem) de a mostani Accordom automata, oszt elpörgött 6700-ig párszáz km-es korában :)))
Viszont az is tény, h a turbós CTR visszafogja a teljesítményt 1000 km-ig. De az egy kihegyezett motor...
Szerintem is, és nem véletlenül írtam azt, hogy többen tapasztaltuk. Sőt, amikor én ezt vagy 2 hónapja először írtam, akkor is megerősített valaki, hasonló tapasztalattal.
De olyan is van, aki szerint ez kizárt, mert ha így lenne programozva, akkor az rettenetes nagy betűkkel bele kellene legyen írva a kézikönyvbe. Márpedig az tényleg nincs.
Természetesen, az is elképzelhető, hogy a vezérlő tanulja és idomul a pörgetési szokáshoz. Csak, egy CVT-nél (mint pl az enyém is) nem én határozom meg elsődlegesen, hogy meddig engedi a motort. Nekem az első (kb.) 2000 km-ig 3500 fölé sosem engedte pörögni, inkább feljebb váltott. 3500km-ig 4500 fölött nem láttam sosem, most (4000km körül tartok) már a tempomat is felnyomja időnként 5000 körülre.
Nem tudom elképzelni, hogy ez véletlenek összjátéka lenne.
És még egy nyers motorod van.... megy ez nem lusta...azért az idő is változott..nyáron jobb a fogyasztás egyértelműen az enyémnél (24 ezer). A komp véleményem szerint figyeli a gázadási szokásaidat és elképzelhető, hogy ha nagyobbak a taposások, akkor többet adagol, vagy inkább hamarabb reagál az elektromos a pedál.
Egy kis érdekesség. Vásárláskor hallottam hogy van egy kis kopogás a jobb elejében a kocsinak. Elvittem beméretni, nem is lepődtem meg az eredményen 34% volt. A hátsók 50% Szóval kaptak új gátlókat+ toronycsapágy. Érdekes hogy a torony csapágyat nem fogja a kasznihoz semmi, fura megoldás mert eddig csak olyat cseréltem amit a kasznihoz volt rögzítve. Látni az új és a régi csapágy közötti különbséget hogy mekkora hézag van. A kiszerelés egyszerű, de a kutyacsontot cserélni kellet mert nem lehetett szétcsavarni vágni kellett. Gyertya cserénél érdekes dolgot találtam. Két különböző típusú,márkájú gyertyasor volt benne. Viszont ilyen tiszta gyertyát még autóból nem szedtem ki. Patyolat tiszta volt! Mint az új. A hátsó gátlók cseréje nagyon könnyű. Több idő volt a kerék leszerelés és emelés, mint maga a csere. Levettem az EGR szelepet is tökéletesen tiszta volt, valaki már kipucolta. Ha majd lesz időm megkapja a gyári váltó olajat meg fagyállót, már megvettem csak időm nincs. Tetszik hogy könnyen szerelhetőek a dolgok. Egy Peugeot 206 első lengés csillapító csere egy rémálom ehhez képest.
Pedig de! Szeretek vezetni és nagyon figyelek mindent az autón. Picit túl is aggódom a dolgokat néha. Nem képzelődök szerintem. Sokkal hamarabb veszi a gázt, lentebbről húz, dinamikusabb. Nem azért megy jobban mert most pörgetem. Illetve most egy picit jobban pörgetem mert megy! :)
2560km-nél járok az új Jazz-el és valami megváltozott kb 2-3 napja! MEGLÓDÚLT!!! Nem akarom még elkiabálni! Elég érzékenyen érintett a gyengesége, írtam is miatta párszor, de most, élvezem vezetni! Gondolkoztam mi lehet, eszembe jutott pár dolog.
-Tankoltam. Ugyan ott, ugyan azt a benzint mint idáig, ezt kilőném.
-Ülést más pozicióba állítottam, sokkal kényelmesebben ülök mint idáig, de ettől nem hiszem hogy jobban menne az autó , esetleg a pedálokat könnyebben kezelem.
-Felidegeltek egy körforgalomba és mikor kimentem az M6 ra, mérgemben adtam neki! Intenzíven gyorsultam, hagytam legalább 5000ig forogni, padlógázzal! Nem sokáig,csak egy gyorsulásnyit.
- Elértem egy kerek számot 2500km!
Ezek közül melyik lehet amitől jobban megy?
Valami feloldott valami fojtást? 2500km nél? Vagy a padlózás kapcsolt ki valami védelmet?
Vagy csak placebo?
Ha esetleg érzéki csalódás, remélem így marad, mert most imádom vezetni! :)
Nekem a kecskeméti szervízben cserélték a vezetőoldali patront. Telefonon egyeztettem velük hogy mi kell, kb. 2 hét múlva csörögtek, hogy megjött az alkatrész. Egyeztetett időpontra mentem, kb. fél órát voltam ott, nem csesztek szét semmit, azóta is sincs semmi gond, tehát ajánlom őket.
2 hetet kell várni, hogy megrendeljék az alkatrészt, onnantól kezdve pár naptól a 3-4 hétig tart a várakozási idő (szalon függő), hogy fogadni tudjanak. A munka elvégzésének időtartama kb az amit mondasz, igaz, hogy csak egy légzsák patron cseréjének az esetében, ha mindkettőt kell, akkor dupla annyi idő.
Odaállsz egy önkiszolgáló ( van ahol nem tiltott ) nagynyomású mosóhoz ... felnyitod a géptetőt és telibe mosod a motorteret melegvizes programmal. Ennyi és nem több ... baja nem lesz.
Üdv. Most jöttem a Honda márkaszervizből, mert álló helyzetben belém tolatott egy bácsi.( 3-as Jazz 1 éves.)
Az okozó kötelező biztosítására megoldották. Az első lökhárító sérült, kicserélték színkódos gyárira, kb 2,5 óra volt 150+20 munkadíj. Minden ok. A kuplung nyikorgásokról tudnak, már lejelentették a németországi központba. Már volt akinél kicserélték a kuplung munkahengert. Most is odafújattam, ez időlegesen megoldja ezt a kis nyekergést, ami amúgy hőmérséklet, vagy nedvesség függő. Azt mondták érdemes várni, mert 3 évig jő a gari, és azon belül már biztos orvosolják az új gyári alkatrészeknél a problémát.
A gyári navigációt nem sikerült frissíteni, mert 40%-nál "leakadt", ezt is jelezték és legközelebb lefrissítik, remélhetőleg. Esetleg valakinél volt már a gyári navigáción frissítés?
Igaz, nem az említett szervizek, hanem a Honda Szallerbeck végezte utasoldali, légzsák gyújtópatron cseréjét, de emlékezetem szerint az érkezéstől indulásig eltelt idő kb. 70-80 perc volt. Miért, milyen időtartamokat említettek?
A Jazzemre gyári visszahívás van az ismert légzsák probléma miatt. Tanácsot szeretnék kérni, melyik szervizbe merjem beadni, eddig meglehetősen negatív volt a tapasztalatom velük (szolnoki és debreceni). A békéscsabai, kecskeméti vagy miskolci jöhet szóba. Mindegyik mást mond a javítás időtartamár, várakozási időre, elvégzett munka jellegére (utasoldali légzsák is?). Van valamelyikkel tapasztalatotok?
Én évente egyszer szoktam csináltatni egyet, de kizárólag márkaszervizben. Autómosókban ki szokták írni, hogy nem vállalnak érte felelősséget, már ahol egyáltalán vállalják.
Most meg mi a bajod? Szerintem tök jó, hogy felraktad amit találtál. A normál napi felhasználás szempontjából meg főleg. Egy kicsit tudatosabban csinálni azt amit ösztönből csinál az ember (váltások, mikor miben célszerű) szerintem hasznos dolog.
A hármas jazz a hatos váltóval azért más, mint az ötössel. Többen írták, hogy valóban szokni kell és szabad visszagangolni, hatból háromba pl előzéskor 80-nál... mindez a diagramból is levezethető és akkor nincs panasz a "lomhaságra", hogy miért nem gyorsul 6-ban, pedig padlót nyomok?
A színes váltássegítők és pillanatnyi fogyasztás mérő figyelése segíti a motor karakterisztikájához megfelelő használat elsajátításában. A CVT-vel viszonylag egyszerűbb a helyzet, mert az "magától igazodik", nem megsértve senkit, hülye biztosabb, mint a kézi váltós. Ott elég a gázzal jelezni oszt teszi a dolgát.
A lényeg ott van, hogy az átlagos használat melletti sebességeknél milyen legyen az alsó és a felső fordulatszám. Amúgy 5 ezernél gyönyörű hangja van szerintem, az asszony szerint borzasztó. Nem is érti, hogy miért "bőgetem" néha. Jót tesz a férfiasságomnak szoktam mondani...
Azt hiszem a diadgrammommal (igen, mint ahogy a fejlécen is szerepel az automobil-catalog.com-ról származik) megint egy olyan "szellemi maszturbációba" hajtottam bele a Tisztelt Márkatársakat, aminek az lesz az eredménye, hogy napokig csak görgethetem a szerintem a normál felhasználás szempontjából (számomra) teljesen érdektelen hozzászólásokat. De én vagyok a hülye, hogy egyáltalán vettem a fáradtságot és foglalkoztam vele...
Azért annyit nagyon remélek, hogy amikor valamelyik tudományos tagtársam velem szemben közlekedik, és éppen egy kamiont előz, akkor nem bújja éppen a görbéket és diagrammokat, folyamatosan egybevetve a deciszámláló által mutatott eredményekkel. Eddig igyekeztem minden hozzászólásommal azokat a tapasztalatokat megosztani, amik hasznosak lehetnek a többiek számára, de egyelőre megint csak elveszti számomra az interaktivitás jellegét a fórum, mint a nagy fogyasztási versengés/ki a f...a gyerek téma túlburjánzásakor. Bocsi...
igazsag persze hogy van benne !! de még mennyi ! komolyan.
kedvenceim belöle:
"meg kell keresnünk a nyomaték ábrán azt a fordulatot" ..ahol epp forog a motor.
"A pacik ... fordulatszám függők."
"Ha erőltetjük a motort alacsony fordulaton, próbálunk izomból gyorsulni és azt a "jó" nyomatékánál alacsonyabb fordulaton tesszük, akkor szarul fog viselkedni és sokat is eszik és nem is használ neki." - szerintem mai (szivo benzines, Jazz) motoroknal ez tenyleg ritka, ritka erzeketlen vezetest kivan, hogy karositoan alacsony fordulaton annyira terhelje valaki
"Ha feleslegesen pörgetjük a pacik miatt, akkor meg pazarlunk"
pl. "A pacik ... fordulatszám függők"
nyomatek es fordulat adja a teljesitmenyt, szorosan összetartoznak P=M*omega=M*2*pi*N=nyomatek *2 * pi * fordulat (nyomatek Nm-ben, fordulat ford/sec.-ban es kW-hoz 1000-rel osztani :-) de gondolom ez keveseket erdekel - akit igen, az meg tudta :-)
ugye epp a multkor kereste valaki a 102 lovat. de ahhoz bizony ott kell(ene) forgatni a motort, ahol azt leadja. hasznalhatosag szempontjabol (szokasos vezetes mellett Mo.-on) a nevleges, max. teljesitmeny gyakorlatilag lenyegtelen (mert sosem fordul elö 6000 f/perc es teljes gazbenyomas ...jo, elvetemülteknel neha :-). ..söt, gyakran a max. nyomatek is kis szerepü, mert az is a 3. Jazz eseten a szokasosan hasznalt fordulatoknal sokkal magasabbnal van, talan 5000 f/perc eseten. ki az, aki gyakran hasznalja 5000 f/perc es teljes gazbenyomassal ??? ez tenyleg erdekelne, mert en ugye sosem, de tudom, hogy nem atlagosan vezetek :-) lattam mar "sportosnak" tarott gyarto sok-sok ügyfele altal hasznalati gyakorisag diagramot (ECU-bol szerviz alkalmaval kiolvasott), ha megtalalom ujra (több 100.000 szakmai file-om van), felteszem. gyakorlatilag igen ritka a jellegmezöben jobbra fent (nagy ford. + nagy gaz) hasznalat
az i-DSi ebben volt mas, mert a max. nyomatekot a szokasos hasznalat fordulatan adja (2800 f/p ...ott még neha en is hasznalom :-)))
en, ha menetdinamika es sajat vagy normal hasznalatra vetek össze, akkor nem max. teljesitmeny, nem max. nyomatek, hanem 1500-3000 f/p eseten leadott nyomatek erdekel (precizebb fogalmazassal: a szokasos sebessegekhez tartozo motorfordulat eseten leadott max. nyomatek erdekel - ebben az attetelek is benne vannak)
És írják is: "The Horspower / Torque Curve below was generated by the ProfessCars™ software, based on the factory data", azaz ez valóban nem egy mért görbe, és persze homályban marad, hogy mit takar a "factory data".
Mérnök urak! Egy kicsit gyertek lejjebb értelmi szintben, hogy értsük mi halandók is. Szóval a nyomaték a gyorsulásnál számít, magyarul mikortól viszi "izomból". A lóerő meg a nagy terhelésnél - végsebesség, nagy domb, stb. számít. Ha gyorsulni akarunk akkor meg kell keresnünk a nyomaték ábrán azt a fordulatot ahol elkezd laposodni a görbe és addig pörgetni amíg nem esik. Ebben a tartományban fog jól is fogyasztani.
A pacik meg a meredekebb görbén vannak, azok fordulatszám függők.
Ha erőltetjük a motort alacsony fordulaton, próbálunk izomból gyorsulni és azt a "jó" nyomatékánál alacsonyabb fordulaton tesszük, akkor szarul fog viselkedni és sokat is eszik és nem is használ neki. Ha feleslegesen pörgetjük a pacik miatt, akkor meg pazarlunk, mert nem az "ideális" tartományban tartjuk. Kettőben is tud menni hetvennel és hatodikban is. Igazából a jó fordulatszámokat, mikortól meddiget kell megérezni, illetve megtanulni az egyszerű sofőrnek. Ebben segítenek a görbe ismerő írástudók. Van ebben a kis egyszerűsítésben igazság?
azokrol le is olvastam - amilyen pontosan csak tudtam - ertekeket, pl. 2000 rpm-nel az 1.4-esnek nevezettek mindket generacioban 110 Nm felettiek
a lenti rettenet polinom közelitesben (aminek a a valos motor jellegehez semmi köze !!!), 2000 rpm-nel 100 Nm sincs. a valosagban gyakorlatilag biztos megvan 100 Nm fölött a 3. generacios is
Üdv. Történt egy kis incidens tolatás közben és az autó jobb oldalán a koccanástól a sárvédő megnyílt. Egyéb sérülést nem látok, és ezt is kézzel visszanyomtam a helyére. Ez a lökhárítónak a lámpától a kerék irányába, oldalt elhelyezkedő része. Amikor megnyílt, fekete rácsozott műanyagot láttam alatta, kb 1-2 cm-es volt a rés. Tehát kézzel visszanyomtam (az ív is rendeben van), viszont érdekelne, hogy ez ilyen egyszerűen visszailleszthető, vagy valamit kellett volna még csinálni előtte? Köszi
Kipucolták a hűtővíz rendszert (2 napig csinálták), most tiszta. Megkapta a gyári hűtővizet utána. Lekopogom, most jó. Végre látszik meddig van a tartály. :) Viszont most még azt kell megoldjam, hogy hideg indulásnál ne legyen darabos a kormányzás. Most jött elő. Gondolom a toronycsapágy csere megoldaná...?
Teged akkor ott vagy becsaptak, vagy utana eszreveszed, hogy nem, csakugyan sok ment a tankba (pl. azon, hogy utana sokkal tovabb all a szintjelzö a max. allason, vagy az utana tankolas sokkal kesöbb kell legyen, vagy arra a tankolasra szamolva masik iranyu jelentös elteres van BC-hez kepest, ...).
veszek egy flakon spurit , és megprobálom. Nem igazán hajtjuk az autót , 3000 rpm fölé nem igazan meg a fordulat.Most majd kicsit ügyelek rá. Az Egr csatorna tisztitás mennyi km után indokolt? Most kb45 ezret mentünl A tisztitás óta.
Sziasztok! Fogyasztáshoz, én most jöttem Kaposvarrol Makarskara, négy személy , plusz tetőbox, 2006-os 1.2-es motor. Sebesség 110 körül , ment a klíma is . Így lett gép szerint 6.1 liter. A Shell 100-as uzemanyagat tankoltam. Nem mertem végig jönni így tankoltam Ina kúton is. Emelkedőn valóban elfogyott a lendület , de visszavaltottam és ennyi. Kezifeken is állítani kell, mert honaljban fog , de ennek itt a kempingben nem ugrok neki. Én elégedett vagyok vele, szépen elhozott. A régi többet evett volna. Valóban nem erre tervezték , de egyszer egy évben elfér.
Azt hiszem ugyan olyan autónk van. Ha egy kis olajat töltesz utána kevésbé csörög... És hűvösebb időben is. Ha sikerül valamit elérnem megírom. De a víz utántöltés is csökkentett a csörgésen, és egyszer az is, hogy ferdén parkoltam.
A kézifékes, nekem kattanás, meg van, de nagyon figyelnem kell hogy meghalljam, a kuplung még csendben van, a motor felől hidegindításban szelephangot hallok (vagy hidrotőkét ha van), talán hangosabb mint más autóknak, de ahogy visszamegy az alapjárat ez is megszűnik. Nekem ami hangos és feltűnő a futómű felől jön, mikor megyek ki vagy tolatok be és a tolókapu alsó sínjén átugrik a kerék, szépen zörren egyet! De ezt is csak akkor ha gurulok. Ha terhelés van, nem csinálja! Szerintem ez nem hiba, csak az előző autó nem csinálta. A napokban mikor nagyon meleg volt az utastérben, valami zörgött az ajtóban, szét idegelt, de mikor visszahűlt az utastér csend lett! Igazából még 2000km alatt nem rázták szét a magyar utak!
Jó hír. Már tudtam elfogadható áron sima autósboltban légszűrőt és pollenszűrőt rendelni. Talán felkerülünk már az alkatrész térképre is.
Tudom akinek van 4 millája egy autóra az ne sajnálja a pénzt "gyári" szűrökre... Az off autóban is ezektől a gyártóktól vettem és láss csodát semmi gondja nem volt. A titok csak annyi, hogy időben ki kell cserélni.
1: kézifék behúzva, ha megmozdul a karosszéria (pl beül valaki), rugónyikorgás van.
2: főleg nedves időben a kuplung felengedéskor halk nyikkanás van. ez utóbbi orvosolható, egyelőre nem véglegesen sikerült, mert pár hónap után újrakezdte.
2+1-edik: hidegen alacsonyabb fordulaton kicsit a motor a szokásos morgósságán kívül zörgősebb, az előző kocsim (Ford) 10 évesen volt ilyen
félreértés ne essék, ettől még szeretem és elégedett vagyok. :)
Úgy látszik ezek a Japánok hadilábon állnak a nyikorgások terén! Egyébként szerintem elég merev, stabil a kocsiszekrény ami nekem nagyon tetszik! Ugyan még nem jöttek elő ezek a zörejek, inkább másfélék... de gyűjtöm a tapasztalatokat, hova nyúljak ha előjönnek! Köszi az infót!
Lehet, hogy sikerült megoldani az induláskor és néha kettesben is hallható morranást. Valaki régebben írta, hogy a bibi a sebváltóház felfogatásnál van. Valóban, van ott egy gumibak, amiben nyomaték esetén mozog/csúszik a sebváltó tartója, és szerintem ha kiszárad a kapcsolat, ez ad olyan hangot. Sokáig nem tettem közzé a dolgot, mert nem tudtam mennyire válik be, de ma van egy hónapja, hogy némi kenőanyagot jutattam a kérdéses helyre, és azóta szünetel a röfögés. Vigyázzatok azonban a kenésre, csak olyan anyagot érdemes szerintem használni, ami nem bántja a gumit (szilikonszír, vagy olaj, gumibarát WD-40, stb.). Elég macerás hozzáférni, de megéri, és úgy tűnik tartós megoldás is. Ha meg nem, akkor nem bonyolult újracsinálni.
az auto altal mutatott atlagfogyasztas es a valos fogyasztas elternek, elterhetnek, raadasul egyik auton igy, masikon ugy (adott tipuson belül is peldanyfüggö).
2001-2008-as 1.2i-LS Jazz -em eseten 97 eset atlagaban a BC 0.2 l/100km-rel kevesebbet mutat, mint a tankolt literböl es megtett km-böl en szamolom. de van eset, amikor 1.6 l/100km-rel többet es van, mikor 0.9 l/100km-rel kevesebbet ! ..mert a tankolasok (en mindig elsö kattanasig tankolok), a pisztoly kiakadasa igen sok tenyezötöl függ (benzin habosodasi hajlama, hömerseklet, pisztolyfej erzekenysege, bedugasi melyseg, ....)
sok tankolas alapjan erdemes megnezni a fogyasztast es a BC-hez elterest - marmnit ha erdekel valakit a fogyi, mert nem kötelezö !!!
Ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy ez típus gond. A dugattyú szoknya csinálja (nem biztos, hogy pontos) általában hidegen és nem mindig. A tanács annyi, hogy leszarni és használni nyugodtan. Ezért nem kell bontani. Ha van olajfogyasztás, vagy egyéb tünet akkor menni tovább. A szerelőhöz annyit, hogy találgatós, nem egyértelmű hiba esetén kell a jó típusismeret, tapasztalat, ilyent nem tudok, de egyszerű a szerkezet elég hozzá az általános szerelési ismeret, gyakorlat. Aki az enyémet szervizelte, illetve féket cserélt és EGR tisztított azt szívesen ajánlom. Pécs közeli.
Pályán én általában a színváltós fogyasztásmérőt figyelem. Olyan 142-144 környékén vált kékre (új Jazz), kb. ezt nem lépem át tartósan. 7 lityi fölé még így sem megy (általában 2 személlyel) még akkor sem, hogy néha előzésnél 160-ig tolom (persze ahol lehet ;-)). Ilyenkor a számítógép átlagban a kb. 150 km-es táv után olyan 6.5 körül mutat. Szerintem a 10 körüli fogyi kicsit sok...
A légkondihoz:
Valóban érezni, ha be van kapcsolva, főleg a váltások után ejti vissza a fordulatot, he nem pörgeted eléggé. Ha 4000 felett vagy, akkor nem nagyon lehet érezni, hogy menne. Én még azt nem tapasztaltam, hogy tartós fordulaton ki-be kapcsolna, de lehet. Ja igen: nekem is meg kellett tanulnom, hogy hosszú a 6. fokozat és létezik 5. is dombon felfelé.
Tegnap jártam egy szerelőnél, mert az autóm olyat produkál, hogy:
Gyorsításnál "csörögő" hang lép fel 2000 rpm körül. Mindegyeik fokozatban fennáll. Nagyon nehéz a hibát reprodukálni. Üresben nincs ilyen hang.Hibakód nincs. A tegnapi szerelő tanácstalan, nem tudja, mi lehet. Én semsajnos .
Most én vagyok tanácstalan, mert pestre nem akarok ezért felmenni. Úgyhogy kellene valami szaki Baranyában, aki jazz-re szakosodott.
Érdekelne még hogy a 2003 jazz-ben is cserélendő az üzemanyag szivattyú?
Az egyik autómon volt tetőablak. Szuper volt szellőzés szempontjából, de napsütésben pont a fejem búbját sütötte...de hát az egy másik történet. A fóliáról majd kiderül, hogy bírja a tisztítást és nagy hő ingadozást, de jól hangzik amit írtál (nem a bénázás).
Korábban írtam, hogy engem kifejezetten zavar(t), hogy bár a klíma az kellemesnek mondható hőmérsékletet csinál, vezetés közben az ablakon át betűző nap kifejezetten égeti a bőrömet. Úgyhogy, én lefóliáztattam az ablakokat, elől is, ami a szaki mérése szerint még mehet rá. Még egy hete sincs rajta, de az első alkalomkor már nem volt ez a zavaró égető érzés.
Szóval, azt tudom mondani, hogy nem bántam meg, hogy az első ablakokra és a szélvédőre is ment fólia. (Természetesen, csak víztiszta, de UV szűrő.)Kaptam műbizonylatot is, remélem, a vizsgán is rendben levőnek fog találtatni.
(Ezzel együtt, a szakit nem reklámoznám. Simlis. Sajnos fizetéskor sikerüt is behúznia a csőbe kissé. De ez a történet másik része, és nem szívesen reklámozom, hogy ebben meg én hol voltam bénább a lehetségesnél.)
Urak! [lomhaság] Lehet, hogy nem program, de valóban megindult 5000 körül, igaz többet is fogyasztott. [10 literes fogyasztás] Szóval rátankoltál és láttad a benzint...fogadd el inkább a műszert max 3-5 dl az eltérés. 145-ös tempomatnál a 9 liter szinte minimális fogyasztás. Már többen írták: a Jazz egy elővárosi csomag, nem tartós nagy sebességre van hangolva, hanem 90-100-as és városi menetre. Autópályán a 110 5 l, 10 km/ó növelés + 5-8 dl + a szél, eső 5 dl. Persze viszi a 145 is, de ahogy W Mester mondaná a fizikát nem lehet meg... [klíma] Persze, hogy érezni, elvégre annak is kell "erő", ugyan azzal a gázzal, ugyan azon a dombon nem fog ugyan úgy felmenni. A 6-os váltóst szabad ám alacsonyabb fokozatban is használni és menni fog az előzés. "Izomból" csak ha van hely. Figyelni néha a pillanatnyi fogyasztásmérőt, egy kicsit több gáz és megy a 20 közelébe. Sok kicsivel simán összejön + 1 liter. Amúgy fújasd magadra, ha meleged van, legfeljebb majd tüsszögsz és folyik az orrod és fájnak az ízületeid. A másik kocsidnak is ekkora volt a szélvédője?
Kb. 210 Km utan 20,7 litert tudtam ratankolni. Lehet, hogy nem annyira pontos a meres, mert indulaskor is teljesen teletankoltam, de 210 Km utan tenyleg annyira teletoltottem, hogy mar lattam a benzint. Majd hazafele megmerem pontosabban.
A kocsi azt hiszem 8,3 litert ir ki.
Volt errefele olyan emelkedo ahol en is kikapcsoltam a klimat, mert padlogazon is csak lassultam.
Korabban irtam errol. Otthon az arnyekban, hideg motorral, magasabb alapjaraton meg jo volt a hofok, de most itt melegben, napon a kocsisorban nem tud hideget fujni. Az octavia hideget fuj ilyenkor is.
Nem kell hozzá szerviz, bele van programozva a vezérlésbe, hogy fokozatosan engedi dinamikussá a motort.
Szerintem ha ez így lenne, akkor azt nagyon nagy betűkkel fel kéne tüntetni a kézikönyvben, mert alkalom adtán egy balesetnél ha kiderül, h a bejáratás alatti kevesebb teljesítmény miatt történt, akkor nagyon csúnya pereknek néznék elébe!
3 Hondát járattam már be eddig életemben, nem tapasztaltam ilyet.
leírtuk régebben lépésről lépésre, érdemes visszakeresni, ha valami nem tiszta, szívesen válaszolok, bár azt nem tudom, hogy esetleg a mostani legújabb autóknál nem korlátozták-e le ezt a lehetőséget.
Ha vissza nézel, kb. 1500 km körül én is szóvá tettem, hogy elindulás után kicsit öregurassá válik a kocsi bizonyos körülmények között. Mondtam, hogy nem is nagyon láttam még a fordulatszám mérőt 3-4e fölött.
Most, 4000 km körül már sokkal dinamikusabb a motor, a hétvégén már tempomattal is ment kb. 5000-ig a fordulat (egy kicsit azt és akkor túlzásnak is éreztem).
Szóval, nekem is mondták itt, és alá tudom támasztani, hogy fog az változni. Nem kell hozzá szerviz, bele van programozva a vezérlésbe, hogy fokozatosan engedi dinamikussá a motort.
Ettől függetlenül, továbbra is tartom, hogy én nem érzem (és nem éreztem) megtorpanósnak a klímázást.
A torpanás nálam is megvan a klíma ki be kapcsolgatásánál! 2000km van az autóban, gyári olajakkal. Kicsit Matiz érzés! Elég idegesítő! Nem tudom hol van a 102 lóerő, de nálam nagyon elbújtak! :/
a fogyasztas a seb. fölött görben pl. 100 es 150 km/h között ca. 1.6 az arány, a teljesitmenyigeny szamaimnal pedig 40.54/13.7=2.96 a viszony !
igen jol mutatja, hogy durvan javul a hatasfok, mert a 100 km/h-hoz tartozo igen alacsony reszterheles mellett a benzinmotor hatasfoka, fajlagos fogyasztasa lenyegesen gyengebb a nagyobb terheleshez tartozo hatasfoknal, fajlagos fogyasztasnal
itt egy nem Jazz, de ez a kategoriaju benzines hasonlo motor fogyasztasi adata, jol latszik, hogy 2szeres teljesitmenyigenyhez messze nem 2szeres fogyi tartozik es megeri felvaltani fogyasztas szempontbol:
Olvass vissza (lehet hogy pár hónapot is kell), valaki már leírta.
Valami olyasmi van, hogy csak pendrive-ról lehet telepíteni bármit is, annak a gyökérkönyvtárába kell előzőleg tenni a telepítő apk-t.
Külön művelet engedélyezni, hogy a kézifék kiengedése után is futhasson az adott app, azt valami külön fájlba be kell írni.
De, én sem telepítettem még semmit, csak emlékszem ilyen hsz-re.
És, valami olyan is rémlik, hogy szervizben (éves szerviz) ha frissítik a rendszert, akkor az lehet, hogy minden utólag telepített dolgot leszed, szóval utána lehet hogy telepítened kell újra.
Én sokat klímázom, 1-2-es fokozatokon. Nekem még (4000 km körül, CVT) gyári még benne az olaj meg minden egyéb, de nem érzékelem megtorpanásként a kompresszor bekapcsolgatását. Menet közben is csak néha hallom, hogy épp kapcsolt.
Sőt, korábbi kocsijaimban is csak a Daewoo Matiznál volt az (már azt is klímásan vettem), hogy ha autópályán előzhetnékem volt, akkor tényleg átmenetileg kikapcsoltam.
Nyilván a fogyasztás az nem egyenesen arányos a teljesítményigénnyel (ne mcsak egy konstans szorzó tartja a kettő között a kapcsolatot), csak trendszerűen igaz, hogy nagyobb teljesítményhez nagyobb fogyasztás tartozik.
A klímáról annyit, hogy megvétel után én is nagyon éreztem, mikor bekapcsolt, illetve ki...ha ment fele erő volt benne, vagy még annyi se. Aztán mikor kicserélték az összes olajat (fék, váltó, motor), már egyáltalán semmit nem érezni, de tényleg. Most szerelőnél van. Egész nap mossák ki a hűtőből a trutyit. Talán holnap visszakapom.
Sziasztok! Valaki tudna segíteni. 2017. 05 .12 én jött meg a Jazz-ünk. Semmit nem tudok telepíteni. Hogy lehet a wazet telepíteni ?Mindent megnéztem már. Usb-ről sem enged. A Honda Connectten keresztül sem engedi telepíteni. Google playt sem engedi telepíteni. Nem jutok előre. Ha valaki tudna segíteni mit vagy hogyan lehet letölteni Előre is köszönöm.
145 km/h ora szerint ... - sosem lattam ilyet magamnal !
210 km alatt 9.8 l/100km - gondolom BC szerint, ha adott darabnal ismert BC es valos különbsege, akkor plane ismert. talan erzesre (ugye en ilyen regioban sosem mozgok :-) kicsit sok, de ha szembeszel stb. volt, akkor teljesen korrekt;
klima megfogja: en ezt sem tapasztalom, hisz ahol mar teljesitmeny kellene, ott en igen ritkan jarok; nyaralaskor meredek emelkedön egyertelmüen kikapcsolom a klimat, ...lejtön meg fokozni a motorfeket be (nehany lejtön klimas 1-es motorfek eseten is csak gyorsulok, 2 könnyü szemellyel)
szamolas: 145 km/h-hoz kb. 2.7szeres teljesitmeny kell, mint 100 km/h-hoz Jazz eseten.
fogyasztas sebesseg függvenyeben: biztos neten is van par tipusra, ha lesz idöm keresek adatokat ra
Megvolt az elso hosszu tav amit mentem a kocsival. Palyan mentunk, ora szerint 145-ot probaltam tartani ahol lehetoseg volt ra. Az elso 210 Km fogyasztasa kb. 9,8 liter volt. A maradek 360 Km fogyasztasat nem tudom meg. Ket szemely, a hatso ules le volt hajtva, es meg volt pakolva, de igazan nehez cucc nem volt benne.
A klima nagyon megfogja szegenyt, erezhetoen gyengebb amikor megy a kompresszor. Nagyon furcsa, hogy hiaba volt bekapcsolva es max hidegre allitva, akkor is ki-be kapcsolgatja a kopresszort. Ilyenkor a kocsi mindig rant egy kicsit ahogy megkonnyebbul, vagy eppen nehezebben megy. Eleg kellemetlen, hogy jon a klassz hideg levego, aztan lekapcsol es elkezd langyosodni. A klimat at kell majd nezetni otthon, szerintem tolteni kell, mert alapjaraton alig megy, es elegge felmelegedett a kocsi amikor sorban kellett araszolni.
A feke gyengebb mint amihez szoktam, jobban kell taposni.
Mindenki próbál megélni, de az Internet idején azért kontroll alatt vannak az árak. Láthatóan nincs jelentős különbség sem, ezért férhet bele a felszerelés is. Nem kell otthon várni a futárt + időre lehet menni + a gari is nála van. Nekem így sikerült, talán másnak is. Persze fontos milyen a gépe a mesternek. Én híve vagyok a kisiparosoknak. Kicsi a rezsi, nincs csilivili várakozó, lehet kommunikálni és van garancia is. A jó szakik nem órabérben szerelnek alkalmazottként, hanem a maguk urai.
Meg kell érdeklődni,én az előző autómra kerestem gumit,nálunk egy nevenincs gumira mondott
horror árat a gumis.Ok talán így benne lett volna a szerelés ára is,de még így is v jóval több lett volna,mint egy középkategóriás webáruházból.Másik mester után néztem , maradt a középút.
Látom vannak CVT tapasztalataitok bőven, ezért fordulok hozzátok. Nem Jazz, hanem HR-v autót vennék ismerőstől, 2000 évjárat, 300k km, 1.6 benzin, CVT. Egy próbakör már volt, elindulásnál nem tapasztaltam semmit, menet közben kissé lomhán vált, de úgy látom ez normális. Jól gondolom, hogy inkább indulásnál jelentkezne ha baj lenne?
Meg szabad venni az autót? Nincs nagy elvárás, vezérlés, váltó- és motorolajcsere után mennyen el még 50 ezret pár év alatt.
A 4025 a jó. Az ET-t a fene se tudja már követni. Aluban biztos nem lenne jó az 50-es. Az anyáid gondolom zártak és krómozottak. Szerintem megéri a télire a sima nyitott kúpos anyát megvenni. Javasolt egy dísztárcsa is mert nagyon melós kinézetű lesz anélkül. Én arra figyeltem a télinél, hogy minél jobb legyen a vizes tulajdonsága. A hó nem annyira jellemző nálunk mint a víz ebben az időszakban. Én maradtam a gyári méretnél és a prémiumra sem sajnáltam a + pár ezret. Nézd ki a neten és menj be az ismerős gumishoz. Majdnem mindenki le van szerződve valamelyik kereskedővel. Ha minden klappol felszerelve kapod annyiért, mint a netes ár, mert nekik még van + kedvezményük.
A váltóméret kalkulátor szerint a 175/65R15 gumi használható a 185/60R15 helyett (603 helyett 609 mm az átmérője, ez csak 1% eltérés a megengedett 2,5%-ból).
Ezt a 4025-ös Kromag felnit ajánlják az általam ismert oldalak is a 2015 utáni Jazz-hez (6x15 ET50).
A 175/65R15 a 2-es Jazz gumimérete is, bár ehhez 5 1/2" széles felni ad a gyár. De a 6" széles felnire is fel lehet ezt nyugodtan tenni. Ha biztosra akarsz menni, kérdezz meg egy gumist.
Az én autóm a gyári alufelnijéhez ugyanazokat a (gömbölyű) anyákat lehet használni, mint a Kromag acélfelnihez, remélhetőleg a 3-as Jazznél is ez a helyzet.
Többször vettem már gumikat neten megrendelve és az eladó céggel felszereltetve, eddig egyik sem volt pár hónapnál öregebb (a téli gumikat tavasszal-nyáron gyártják). Én október-november táján vennék téli gumit, addigra eladják a megmaradtakat.
...érdekes. Valóban, az olajbetöltő (is) ilyen kellene hogy legyen, ha hengerfejes a jószág...Hallgass W. Nagymesterre, mosd ki, amennyire tudod , utána meg figyelgesd.
Azon agyalok, hogy (új kocsihoz) tervezek téli gumi garnitúrát venni. Jelenleg alufelni van a kocsin (185/60R15 gumival). A téli gumit külön felnire szerelve tartanám, acélfelnin. Ha jól nézem, a http://www.gumi.hu/termek/?id=KFZ4025 felni való hozzá. (Jól látom?) Mindenhol ezt ajánlják, bár van ahol az ET száma 45, van ahol 50. Lehet ebből kétféle, vagy egyes helyeken valamelyik érték egyszerűen el van írva? Ha netén kétféle van, melyik lehet a miénkre való? Vagy, van ennek az 5mm különbségnek számottevő hatása?
A gyári mérethez képest van értelme a 175/65R15 méretet választani téli gumiként? A 4025-ös felnire vajon az is jól illeszkedik? (Sem a gumihoz nem találtam megjegyzést, hogy milyen szélességű felnihez illeszkedik, sem a felninél nem találtam meg, hogy milyen szélssségű.)
Ha mondjuk neten megrendelem (akár személyes átvétellel) a gumit/felnit, bízhatok benne, hogy idei gyártású lesz a gumi? (Elég keveset járok télen, elkopni biztos nem fog a téli gumi, inkább az lenne szükséges, hogy minél több idényben felrakható legyen.)
Az acélfelnihez más felfogó csavarok fognak kelleni, ugye?
Így néz ki a hűtővíz. Az olaj betöltő nyíláson sem látni semmit, valamint nem vettem észre, hogy füstöt, vagy gőzfelhőt gyártanék, és nem erőtlen a motor, sőt. Szóval marad az "A" terv, kimosom a hűtőt és eredeti Honda hűtőfolyadékot kap.
Lenne még egy kérdésem. Ezt a 2009-es típust kell légteleníteni? mert nem találtam se az owner's manual, se a service manual-ban erre utaló írást. Köszönöm!
Igyekszem erre is felkészülni. Egy év alatt ez lenne a második hengerfejes autóm. Tavaly csináltam egy 21 év után előbújt autón, most egy 8 évesen fogom tippem szerint is. Azért is vettem jóval fiatalabbatt, hogy ezeket megússzam jó sokáig. Höhö jól jártam. De ha szándékosan gyilkolnám, akkor tudnám, na igen, évente legyen annyi pénzem, hogy teljes generált kaphasson. De akkor inkább sport autót vennék, amivel jobban lehet csapatai.
Upsz...én hengerfejes autóknál szoktam ilyet látni. (mármint ha odaveszett a hengerfejtömítés és belekerül a motorolaj a vízbe.). Nem vészmadárkodom, csak úgy "bátorításképp" írtam, hogy lelkileg fel tudj készülni a hengerfej leszedésére.
Ez is egy lehetséges változat. Bár én még nem találkoztam olyan esettel hogy fékbetét és tárcsa csere után nem ment volna vissza a kerék az autóra amiről levettem. Pedig cseréltem már jó párat.
De szerintem itt nem volt ilyen beleérős gond. A gumi levételekor benne volt a gyári honda címkés felirat,le is fotóztam. Inkább arra gondolnék hogy megsérült a felnije, és a gumisnak ez volt polcon fogd és vidd kategóriába,hát rásózta. Női tulaja volt a kocsinak, nem hiszem hogy értett volna hozzá.
Én vagy 10 éve jártam így az akkori Berlingóm-mal. Kaptam egy nagyon durva kátyút, két felnim,és egy gumim bánta. Mindezt külföldön. Hát nem volt szép napom aznap. Cserébe lett egy nagyon drága locsoló tömlő tartóm, és egy szalonna sütőm. Igen sokba volt :(
Szerencsére a pótkerék gumi egyezett, így gumit nem kellet vennem csak felnit, meg egy használt gumit a pótkerékre.
Nem, mádzsár. csak mint kiderült, az amigo (mármint én) 2 hétig hajtotta hűtővíz nélkül, mert látszólag volt benne desztviz. hát nem. feltöltöttem g12 rózsaszín löttyel (tesco volt közelben, így tescos), aztán ment szervizbe. láttam hogy kéne neki kimosás, kértem, és nem kaptam. akkor még csak rozsda látszott, most meg trutyma. barnás-rózsaszínes. annyira látszik vészesnek, hogy emiatt nem indulnék útnak, max 500 métert, tolva. :)
A kiegyenlítő tartályban, és leginkább a hűtő zárókupakjánál, magán a kupakon, illetve a hűtőben. Trutyihalmaz. Nem tudom megállapítani, hogy rozsda vagy olaj. A nívópálcán nem látni eseményt.
Valószínű, hogy belefutott az előző tulaj az ET szám és a felni alakja miatt az első féknyereg "beleér a felnibe" című örökzöldbe.
( arról van szó pontosan, hogy új ELSŐ féktárcsa és betét esetén nem marad elég hely a felni és a féknyereg között beleér megszorul mikor meghúzod a kerékcsavarokat )
Megfelelő méretű páros előre - hátul mindegy.
Én nem belevaú mert szép munka csak feltünt, hogy nem egyforma.
Igen nekem sem tűnt fel csak mikor leszórtuk. Dísztárcsa volt rajta, mikor vettem a kocsit. A gumik egyformák voltak így fel sem merült bennem hogy külömböznek a felnik. Engem nem zavart. Sok jelentősége nincs mert álltalában mindenki rak fel dísztárcsát. A sofőr ülésből meg úgysem látom.😆 Viszont ez nem fog rozsdálni az első tél után. A céges autóra anno szintén megcsináltam a felnit. Leszórtam, rozsdagátlóval lekezeltem, alapoztam, két rétegbe festettem. Majd jött a tél. Tavasszal meg a rozsda... Majd szét cseszett az ideg. Na meg akkor amikor a friss felnit vittem vissza gumizni. Az új gumis gyerek meg nem bírta kifele centírozni. Nekifutott vagy ötször, mire egy kolegája odajött és elsőre megcsinálta... Csak a friss festés ezt a procedúrát nem tolerálta. Azóta új gumishoz járok...
Van egy eladó acél felni garnitúrám Jazz-re. De Opelre is ez való mint kiderült.
Saját autómon volt, ezzel vettem. Magamnak újítottam fel, csak közben sikerült egy megfizethető árban lévő alu kereket is vennem,így okafogyott lett nekem.
Az acélfelni teljes külső-belső szemcseszórást kapott, és PORFESTVE lett!!! Nagyon szépek lettek. :)
Nem sufnituning,és kókányolás, saját részere készült.
Önköltségi áron 16.0000ft-ért elvihető. Ha valakinek kell szívesen küldök még róla képet.
Én úgy értem, hogy neki sem (feltétlenül) a névnapján, hanem úgy írta, hogy a névnapjára törték meg. Abba nekem belefér, hogy előző nap történt, szóval lehet, hogy mégis azt láttad.
Akkor én most hozzáteszem, hogy pedig én is hogy vigyáztam arra az autóra (amikor még szalon tesztvezető autó volt, ez volt az, amelyikkel kapcsolatosan a Szallernél a kellemetlen hozzáállásukról írtam).