Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A címük Albertírsa. És azt írják magukról hogy kapcsolatuk van Dánszentmiklósi központtal amiről azt tudom hogy a Palesits fa iskola van ott. Létezhet hogy közös cég? Van róluk valakinek infója?
Tehetek-e valamit az alapos gyümölcsritkításon kívül is?
Most hetente fújok mikramid levéltrágyát az 5 db barackfámra próbaként. Szóval nálam nem kenyérkérdésről van szó, mégis igyekszem a saját gondolkodásom szerint tenni valamit azért, hogy a fák ne gyengüljenek le a ritkítás ellenére is nagy termés hatására.
Hisz írtam..... Nektarin, esetleg őszi..... az új terület biztos kap kajszit de sok mindent eldönthet a víz kérdés+most kértelek mert annélkül nem lehet csinálni semmit,itt Zalában tutti nem
Nézem az időjárás előrejelzést .... szép hétvégénk meg hételejénk lesz . Szerencsére elég jól megerősödtek a kajszi levelei ebben a pár meleg napban így jelzett viharos szél talán nem tesz túl nagy kárt bennük . Minden esetre már beterveztünk egy kontakt szeres permetezést ahogy kicsit csillapodni fog a szél meg az eső .
Nem tudom mennyire lehet elhinni de hétfő és kedd hajnalra megint fagyot jósolnak Németország és Franciaország egy részére azért ez már tényleg durva ..... emellett Moszkvába éjszaka 13 fokot .
Kioto, Bergevál, Big Red, Pincot, Tsunami... Fagyás legjobban a Tsunamit "sértette" leginkább.... vesszőkön is látszik a fagyás sajnos... Legjobban pusztul a Bigred (- 2,idei év) és a Tsunami(fagyás miatt) mind ez mellett telepitteném újra csak nem ide... Bigrendnek nagyon finomnak kellene lennie hogy ültessek még belőle....
Ahogy kezdtem egy banánköztársaság.Tovább szőve szabadság=mindenki azt csinál amit akar következmények nélkül /nálunk/. Nálunk egy korcs változata van mint minden másnak. A lényeg szerintem a tiszteleten van. Ahogy elkezdenék tisztelni becsülni egymásmunkáját értékét tulajdonát az emberek azt gondolom egy jobb ország lehetnénk. Mindig szeretnek az emberek példálózni a nyugattal. Itt egy példa tessék átvenni.
A liberalizmus égisze alatt a bűnözőknek jogaik lettek.Hiszen mindenki egyenlő. Megszületett a megélhetési bűnözés. Tapasztaltam 7 évig húzódott az ügy. Beleröhögtek a károsultak képébe.
Ahol készítetted a fotót a becsületkasszárol ott büszkék a liberalizmusra a liberális értékekre ( liberalizmus = szabadság ) ...akkor hogy van ez ott működik itt nem ??? Szerintem itt azért nem működik mert ez nem liberalizmus hanem valami más ...
Sajna ez az ország egy banán köztársaság /kinek nem inge nem veszi magára/ Engem személy szerint borzasztóan dühít mind az emberek mentalitása "megyek és elveszem a másét azért mert megtehetem és nincs következménye sőt még nekem állhat feljebb!" A másik oldalról hogy nem számíthatsz sem a rendőrségre sem a bíróságra ha már oda került az ügy. Sorolni lehetne a végtelenségig azokat az eseteket amiket a saját környezetemben tapasztaltam vagy as sajtóban olvasott az ember. Aminek a lényege a társadalom szembe köpése minden szinten. Ez pedig oda vezet hogy az emberek elkeseredettek és dühösek lesznek és kezükbe veszik a dolgokat. Amit lehet innen is onnan is nézni. Persze való igaz 500kg barack nem= egy ember élettel. Vagy bármi más. De azért lehetne valamit tenni. Egy két precedens értékű ügy. Több hatalom a rendőrségnek stb stb. Mert ez a liberális világ nem igazán bejövös nekem. Külhonban éltem 10 évet és ott pont az ellenkezőjét tapasztalni mint itthon. Ott van becsülete a paraszt munkájának. Nem kell kerítés nem kell kamera nem kell semmi. Kitesznek egy vashordót becsület kassza és mehet a szed magad .És senkinek nem jut eszébe törni zúzni lopni.Lehet ez virág ,eper,ribizli vagy bármi. Nem tudom megérem e azt hogy itthon is tisztelik egymás munkáját. Vagy marad ez a mocsok ami van?
Egy két lép egy sütőtök standról ahol nincs eladó csak az a bizonyos vashordó.És mégis rendezett minden .
Nagyon remek lenne ha ez itthon is megvalósulhatna.
Nem tudom, hogy mi volt az indoklásban, amit a tolvaj feltehetően az ügyvédjével összehozott, nyilván lesz majd egy polgári per bizonyítással és végén egy ítélettel... Egy biztos. Ha a gazda a lopás miatt feljelentést tett volna, akkor a kaptárakat a rendőrség a nyomozás során lefoglalta volna és kiadta volna a gazdának. A tolvaj gyanúsított lett volna, és nehéz lett volna (elég esélytelen) a bíróság előtt bizonygatnia, hogy méhek nélküli kaptárakat lopott és méhekkel teliket vitt el tőle a rendőrség. Ráadásul ha ezt állította volna akkor a rendőrségen kellett volna ezt kiperelnie, nem a gazdán (hiszen a rendőrség foglalta volna le a kaptárakat)....Mert feltételezem, hogy valójában méhekkel teli kaptárakat vitt el.
ON: Mit gondoltok itt az ideje a kajszi ritkításának, vagy kellene még várni vele pár hetet?
a „gyanúsított” ellen még csak rendőrségi eljárás sem indult!
... na de erről nem a bíróság tehet . A bíró akkor ítélkezhet ha kap egy ügyet amit vagy a rendőrség vagy az ügyészség indítványoz ez a két szerv illetékes a bíróság elé vinni az ügyeket . Ezek már NER alá vannak integrálva tehát lehet szidni vagy nem ...pártállástól függően .
Amúgy a baracklopásos ügyben szerintem a bíró a lehető legigazságosabb döntést hozta mivel abban tökéletesen igaza van hogy senki életét egészségét nem lehet kockáztatni vagy elvenni 20 láda barackért meg még 60 kaptár méhért sem . Az önbíráskodás nem jogállami keretek közé való . Más módon természetesen elégtételt lehetne venni ilyen esetekben ( tettenérés ) pl ha " véletlenül " szétverte volna a lopáshoz használt autót szerintem egész másként alakulhatott volna a helyzet .... hívhatták volna a rendőrséget , ott szerintem az első kérdés az , hogy történt-e személyi sérülés ha nem akkor a lehető legegyszerűbben fogják elintézni , bárki bárki ellen tehet feljelentést de ehhez be kell menni a kapitányságra ...procedúra...procedúra . Ha a tolvaj tesz feljelentést hogy szétverték az autóját biztosan megkérdezik tőle , hogy mit keresett ott mit szállított stb ... tehát már nem lesz egyértelmű az ügy .
Na mindegy ... a tanulság ebből , hogy senki ne indulatból viselkedjen ilyen helyzetben hanem akár előre tervezze meg , hogy mi a helyes viselkedés . Természetesen azt sem lehet hagyni , hogy meglopják a termelőt de hirtelen meggondolatlanul indulatból cselekedni nem szabad .
A demonstráció napján 10.00 órakor a Tatabányai Városi Bíróságon a méhészek szempontjából precedens értékű per kezdődik. Nagyon röviden az eset: a környei Simon-méhészetből elloptak 60 méhcsaládot, amelyeket a sértettek később megtaláltak a méhesüktől 200 kilométerre. A megtalált kaptárakat – egy év telt el a lopástól – elhozhatták a „gyanúsított” személy méheséből, hiszen egyértelműen tudták bizonyítani –beégetéssel jelölték a kaptárakat-, hogy az ő tulajdonuk. A „gyanúsított”, újabb egy év elteltével, beperelte a Simon-méhészetet, keresetének alapja: jogcím nélküli gazdagodás. Azaz, a „gyanúsított” szerint ő csak üres kaptárakat „szerzett”, és most kéri a méhek árát és egy év elmaradott hasznát! Ezt megteheti, többek között azért, mert a „gyanúsított” ellen még csak rendőrségi eljárás sem indult! A rendőrségi végzéssel hozhatták el kaptáraikat Simonék a „gyanúsított” ingatlanáról, de eljárás nem indult az ingatlan tulajdonosával szemben, még úgy sem, hogy Simonék kaptárai mellett még közel 100 egyéb „ismeretlen” eredetű kaptár is volt....
láttam élőben, és nagyon jó! főleg a kémcsöves megoldás ötletes, jó oktatóeszköz gyerekeknek (is).
én is kaptam egy bug hotelt tőle! :) Köszi Zoli!
---
baracklopás:
"a gazda becslése szerint 570 kiló barackot akartak ellopni tőle."
"A gazda ... a bírónak azt mondta: bántotta, hogy egész nap dolgozott, este pedig elvitték a termését. Hirtelen felindulásból cselekedett, nem gondolta, hogy ilyen súlyos sérülést okoz a tolvajnak."
Bíró: "a sorozatos bordatöréssel járó esetek igen nagy károkat tudnak okozni a belső szervekben, a tolvaj akár bele is halhatott volna a verésbe. Ebben az esetben már nem szabhatott volna ki felfüggesztett szabadságvesztést."
Nehéz ügy. A lopás miatt még te kerülsz börtönbe, akár... (ha rosszul sül el a dolog.)
tavaly nekem is elvittek több tíz kg barackot, szóval ők már tudják, hogy (hova) "érdemes" menni...
Fel lett 1 hete állítva egy 2,6 m-es brutál erős lemezkapu, tetején 2 sor szögesdróttal, ezt még a szarvas sem ugorja át, megmászni lehetetlen, mert nincs egyetlen fogás, kiálló rész sem rajta.
Sajnos a vadhálót viszon át lehet vágni (remélem nem olvassa az illető a tippet. ha mégis, itt üzenem neki: nem érdemes próbálkozni, mert bővített eszköztárral készülök...)
De már nő a tüskés sövény, de sajnos még korántsem zárt, ill. nincs végig...
Úgyhogy a bő termés miatt nem érdemes egyelőre sajnos örülni... májusi fagy, hideg-esős idő, jégeső, lopás, alacsony piaci ár várhat még sajnos ránk... NE LEGYEN!