Keresés

Részletes keresés

gretos Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64378
Oké zsolt!! Péter vagyok. Gréti kutya!!
Előzmény: balagan_ (64376)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64377
Tényleg beindult a gomba a Mátra és a Bükk között, viszonylag későn értünk ki, jópár emberrel találkoztunk is, mégis szedtünk vagy 4kg gombát. Volt némi róka és sok trombitagomba, azt úgy tűnik, nem nagyon szedték. Néhány szürke róka is volt, ez pont a trombita mellett, és le is szedtem, mire bnőm mondta, hogy ez nem is trombita, nézzem meg jobban.
balagan_ Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64376
Nem tudom, hogy ismerjük-e egymást, én eddig baba miatt többnyire a környéken gombászgattam, tavaly nem váltottam ki engedélyt. Hőgyészen a kutyaversenyen viszont Csipke kutyámmal indultam, és N.Z.-tól és kutyájától kaptunk ki, mikor verseny közben 3-3 volt az állás, kutyám meg egy stephensiát jelzett, de az nem számított. A következő aestivum találat már Zolié volt, így kikaptunk. Nem bántott a dolog, jó izgalmas volt, és nem sokon múlott, na meg akkor láttam először stephensiát, és így még a vereségnek is tudtam örülni. Na meg jótól kikapni nem szégyen.
Előzmény: gretos (64364)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64375
Akkor tényleg sok lehet :)
Előzmény: liscsim (64373)
homerx Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64374
egy faluban hallottam tegnap, hogy 400-ert veszik a vareszt a felvasarlok.
Előzmény: erdők mestere:) (64368)
liscsim Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64373
Zemplénben az olasz ma vitte le az árat 400-ról 300-ra...
Előzmény: Törölt nick (64371)
gretos Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64372
Üdv! Mekkora mennyiség?? kukacmentes??
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64371

Falun 4-800 ft/kg a helyi  friss szedés, attól függ mennyi van. Ha piacra viszik akkor persze drágább. Nem is nagyon változott az ára az elmúlt 7-9 évben, nem tudnának érte többet adni.

Előzmény: nagypapi51 (64369)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64370
A 10 napos szabály is bejön sokszor, de vannak olyan részek is (pl. Mátra)  ahol korábban is volt eső és mégse volt vargánya. Most viszont ott is kezd kijönni. 2008-ban szinte napra pontosan ugyanekkor jöttek elő. Most még jobbak is körülmények sokfelé (bár a VH-ben szerintem nem).                    
Előzmény: liscsim (64365)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64369

Pétervására, Fehér Attila. Gomba-Mező kft.

Ha "kéz alatt" 1000 Ft/kg el tudod adni, boldog lehetsz.

erdők mestere:) Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64368
sziasztok egy kis segitseget szeretnek kerni.mennyibe kerül a piacokon a vargany kg ára:?miskolc,debrecen,budapest,eger stb
esetleg van itt olyan aki vasarolna varganyat nagy mennyisegben?
köszönöm elöre is
liscsim Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64367
Neked kell írni, mert nem vagy publikus...
Előzmény: Lactarius Curtis (64366)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64366
Köszi, csak azt a részt nem ismerem. Magam is ebben a 10 napos szabályban bízom :)
Előzmény: liscsim (64365)
liscsim Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64365
Ha nem ragaszkodsz a budai oldalhoz, a pesti oldali dombvidék tegnap eldurrant. Ahogy írva vagyon, tizedik napra az első jelentős (30mm) eső után.
Előzmény: Lactarius Curtis (64361)
gretos Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64364
Amúgy holnap megyek homokizni,kell hogy legyen.Több helyröl halottam már.....
Előzmény: balagan_ (64342)
gretos Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64363
Milyen furi!! Tavaly mi is találtunk egy párat a parkban.Kicsi a világ.Ismerjük egymást??
Előzmény: balagan_ (64359)
heyderia Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64362
Nagyon köszönöm! Más képeit a legritkább esetekben szoktam használni, inkább a kapott példányokat szeretném fotózni. Érdekes, amit a mediterrán elterjedésről írsz. Több mint tíz éve tervezem hazánkat felvenni a mediterrán területek gombászországai közé, mivel számos kifejezetten mediterrán faj évről évre rendszeresen megjelenik országunk számos vidékén beleértve az Alpokaljától az Északi-Közép-hegységet is. Az Octavianina egyik általam ismert élőhelye a Mátrában van és ott szinte a császárgalócák tövében nőnek.
Előzmény: balagan_ (64359)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64361

Nagyon köszönöm, mert a csapitérkép szerint 50-60mm eső volt Bp-től északra az elmúlt két hétben, és szerintem ez a minimum, mert Pilis/VH-ban tényleg többször esett.

Jövő héten 1-2 napot "üzleti úton" a keleti országrészben leeszek ;), körülnézek.

Előzmény: nemrod (64360)
nemrod Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64360
Tegnap elött voltam, pár róka, sok sereges tölcséres, pár vargánya meg mindenféle tinóru de csak pár db-ok, ma is mennék... kicsit más fele, ha lesz vmi jelzem...
Előzmény: Lactarius Curtis (64345)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64359
Szia!
Sajnos nem sűrűn találunk stephensiát, ez volt a második eset. Hőgyészen megint ott leszek, ott találtunk tavaly jópárat a kastélyparkban, majd azok közül juttatok néhányat. Többnyire Mátrában, Bükkben meg környékén gombászunk, errefelé még nem találtunk ilyet. Én azt gondoltam, hogy ez a gomba valami mediterrán gomba, és ezért csak a dunántúl déli részén van. Mondjuk tavaly mindenfelé előkerült az octavianina, ami tényleg Mediterrán gomba. Spanyolok mondták, hogy náluk is parkokban gyakran elő szokott fordulni a stephensia. Csináltunk képeket, este fent remélem már fent lesz a blog.truffle.hu-n. Ha kellenek, felőlem használhatod őket.
Előzmény: heyderia (64358)
heyderia Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64358

de csak néhány rufum került elő, és pár stephensia

Utóbbiról nincs fotóm, pár fotogén példányt nem tudnál küldeni, ha újra összeakadnál velük?

homerx Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64357
sanke do"n! :)
Előzmény: harmatgomba (64355)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64356
Nyár az ott nem volt, csak kb. 50 méterre, az út túloldalán. Viszont ha egyszer visszajutok, most már alaposan átnézem a fafajokat. Volt olyan cserje, amit nem ismertem, valami fagyalszerű, fekete bogyókkal, de az ilyenek sem ektomikorrhizásak szoktak lenni. Már nagyon fáradt voltam, elegem lett az egész sikertelen kirándulásból, így örültem, hogy láttam, hogy a kutya dolgozik, és indultunk is haza.
Menet közben ugrott be, hogy tavaly hőgyészen is ugyanilyen gombát találtunk a kastélyparkban. Mindjárt próbálok képeket csináltatni, tegnap már sötét volt, mire hazaértem.
Előzmény: hador (64352)
harmatgomba Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64355
Fodros áltrombitagomba
Előzmény: homerx (64347)
hador Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64354
Szia! A negyedik Borvörös t.?
Előzmény: lilapereszke (64341)
hador Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64353
Szerintem az. Rövid bicskapengényi mélységben régi, pár éves sóderdombon lapátolás közben.
Előzmény: magyar bucó (64337)
hador Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64352

Igazad lehet, valószínűleg tényleg csak az élőhelyvédelem az egyetlen megoldás.

Számomra nem furcsa - ma már - pedig nem ezt tanultam hajdan. Azóta láttam dió gyökereket és általában tele van jó vastagon fekete mikorrhízával. Az viszont érdekes ha vele élnek a találmányaid. Alaposan át kellene nézni a helyet, mert könnyen elbújhat egyéb faféleség is akár csak egy csemete is. Esetleg távolabb is lehet gazdafa. Volt már, hogy nyárasban rengeteg selyemgombát láttam és csak jó száz méterre találtam egy termetes tölgyet. Na most kérdés nem-e a nyárral élt?

hador Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64351

A veszekedés is kellemes általános program, de az esztelenség igazán csak üvöltözve esik jól.

Hogy mire is véljem ezt, van egy sejtésem... :
"Értelmezd amit írtam, ne csak olvass!"
Elég hamar értelmezhető amit csinálsz! Megértem, de sebaj, úgy tűnik nem soká sok gomba lesz, ügyesen válogass!

Te pedig légy szíves olvass és ne átértelmezz! Általában figyelek arra amit írok! És Te? :
"a kutyások nagyobb része meg sajnos"
nem egyenlő
"nem kell kapásból "lehúzni" minden kutyás gombászt" ... és utánna az áradat
Elég furcsa. Nem baj az a fő, hogy számíthatok Rád!)

Ahogy elnézem hamarosan gombatanulási időszak kezdődhet - csak figyelj és kérdezz, ha nem megy valami - úgyhogy témazáróként értelmezem az általad olvasottakat:
"egy beagle is jobban tenné, ha vadászni járna"
Minthogy eredendően vadász kutya, ha hajlandó is a gombakeresésre, nagyon valószínű, hogy sokkal jobban érzi magát vadászatban!
Az én legjobb gombász képességekkel - nem hajlandósággal - rendelkező kutyám pl. pontosan így van, imád vadászni mert az az igazi szíve, ezért nem is gombászom vele, csak kivételes esetekben, igen ritkán.

Mutatok valamit, mert ennyire felbosszantottál!

Egy szép trifla, széles méllyedéssel

Kettéválik

Mert nem is egy!

Előzmény: .Joe. (64343)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64350
ill. dombvidéki tölgyesnek néz ki
Előzmény: Törölt nick (64348)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64349

Elképzelhető valami, talán holnap délután kinézek, de inkább a Mátrát (és környékét) tartom a esélyesnek a hétvégén. Zemplénig elmenni sajnos nincs most elég szabadidőm.

Előzmény: Lactarius Curtis (64345)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64348

Szupher :) Ez olyan dombvidéki tölgyesnek nézni, ott szoktak a megélhetésiek ilyen vágásokat eszközölni. Mátra-Bükk közötti rész amúgy nagyon jó most, nekem is szólt egy ismerős.

Előzmény: homerx (64347)
homerx Creative Commons License 2010.08.05 0 0 64347
mai anzix a bukkbol.
a 2., 3. kepre kere szepen hatarozast. tobb foltban is talaltam, eleg sok volt.
amik meg voltak: gyilkos galocat talaltam 2 darabot, nagy ozlab, sokfele galamb, kerseru, nagyon sok kajsza liszt, sotet erdes, sarga erdes, cekla. nagyreszt cseres tolgyes, de bukkosben is voltam. vihar az volt szepen, el is aztam ahogy kell. hazafele a matra kornyeken tobb eso/viharhullamba is belefutottam.

a favagokat ugye nem kell minositeni, hogy mifele favago favagokkal van dolgunk.

tantien Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64346
Szépek. A 3. kép király?
Előzmény: lilapereszke (64341)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64345
Sziasztok!
Budai-hg-Pilis-VH környékén gombászott esetleg ma/tegnap valaki? A hét vége felé kinéznék, ha egyáltalán van gomba; nem csak vargánya van a világon :)
jozso48 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64344
A szarvasgomba témához annyit,hogy idén negyedszer találtunk fehér szarvasgombát
és nekünk nem kellet ehhez sem kutya,sem kapa.Nekünk ugyanis szarvasgombakereső
csigáink vannak,igaz így mindig meg kell osztoznunk velük a termésen.Ami nekünk
maradt 13 dkg volt,majd a felét felfalták ezek a bitangok.
No és még egy szépség a mai gombakutatás eredményeként.Óriás likacsosgomba.
.Joe. Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64343
Kedves hador!
Ki a veszedelem mondta, hogy aki az erdőt járja ilyen-olyan ürüggyel, nem kell, hogy azt ismerje is?Értelmezd amit írtam, ne csak olvass!Azt írtam, hogy nem kell kapásból "lehúzni" minden kutyás gombászt.Aki ilyenre adja a fejét és még sosem látott erdőt, annak elemi érdeke, hogy a legalapvetőbb növényeket és társulásait megismerje, szóval gyúrni fog rá,előbb-utóbb a föld feletti gombákat is megismeri, akaratlanul is.
Aki meg bunkó és szétrugdossa a gombákat, azzal hiába taníttatod meg, hiába vizsgázik le. Időnként előfordulnak gombamérgezések, mégsem mondjuk, hogy minden gombász hülye.Bekattant vadászok is kilőnek néha egyértelmű jelzéssel ellátott, gazdához tartozó kutyát, mégsem mind őrült.
Ami a kutyát illeti: nem kell semmit belepréselni egy kutyába.Jó betanítással alig várja, a keresést és örömét leli benne... legyen szó gombász,-nyomkövető,-kábszeres, vagy hullakeresőről.
A természetrombolást látom...ekkora gödröt ásni egy elgurult golflabdáért?:)...felháborító! :D

Előzmény: hador (64331)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64342
Hát én kb. -100 ezer forintban vagyok a nagy szgombászatban idén. Mondjuk ebben benne van a bírság gyorshajtásért, meg a mai kb. 50 ezer Ft-os autó amortizáció :(
Ma is elmentem 500 km-t kb., hogy homoki szgombát találjak, de csak néhány rufum került elő, és pár stephensia. Ez utóbbi annyiban viszont érdekes, hogy ektomikorrhizás fa nem volt abban az erdőben, csak akác, ostorfa meg dió. Bár a diót például Ian Hall a könyvében ektomikorrhizásként tünteti fel. Amúgy tavaly ott találtunk pár darab mattyrolomycest, de most semmi, úgyhogy gondolom a fő hullám még várat magára.

A természet ismeretéről meg annyit, hogy szerintem az mellékes, ismerek olyat, aki jól ismeri a növényeket stb., mégis kapirgál. Ezzel szemben kis tudással is lehet szeretni a természetet, és kímélni azt. Aki nagyon kapzsi és mohó, az a megszerzett tudással talán még több kárt is okozhat.
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64341
Tendreinek helyzetjelentés:
Jönnek elő szépen a klf. tinóru fajok és más gombák is. A vargányát már a helyi erők, hátikával / diszperzites vödörrel szedik, és motorral / zsigulival fuvarozzák ki az erdőből.
Hogy mi várható itt hétvégére, már jósolni sem merünk.:-)
trombitagomba Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64340
Ha akarja, ha nem akarja...cipeli a karja.
Előzmény: lilapereszke (64338)
trombitagomba Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64339
Én rákattantam a lecsós gombára. Egyre több a Mátrában a tinórufaj. Vargánya jön elő óvatosan, Rókagomba is gyűjthető mennyiség van. ( Egy ismerős pl. két kosárral szedett ma. ) Galambgombák nem igazán jöttek még elő.
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64338
......A karnak meg le kell szakadni :-)
A túraútvonal Óhuta-Regéc vára-Óhuta. És közben az út szélén álló vargányákat lekapkodtuk. Mi lett volna, ha gombászni mentünk volna :-))))
Előzmény: Boarhunter (64330)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64337
Gyíktojás?
Előzmény: hador (64335)
ricso3 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64336
Kösz,akkor már forgatom is őket!:)
Előzmény: magyar bucó (64334)
hador Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64335

Rosszul választottál, de ezek szerint neked való, már törheted is a fejed! :)

Előzmény: tantien (64332)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64334
Finom a rántott vargánya, különösen a hosszában felvágott tönk.
Előzmény: ricso3 (64333)
ricso3 Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64333
Egy kérdés:Most rántok galambgombát,és elég jól van vargányám is.Rántani érdemes lenne azt is,vagy maradjak a jól bevált sütésnél?
tantien Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64332
Nagyon szép kés.
hador Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64331

Akkor tessék itt a sosem látott alkalom, nem is gondolnád, lehet hogy a szex gyakorlatoknak ebben is hasznát veszed! Nagyon ne csodálkozz rajta, de véletlen én sem a köldökzsinóromból ismerem azt a néhány gombát amit tudok, és nem is tanfolyamon tanulom őket, mint ahogy nagyon sokan itt maguk járnak utánna a megszerzett ismeretüknek. Egy szarvasgomba gyűjtőnek viszont kötelezővé tenném az egyéb gombák, fák és növények bizonyos szintű ismeretét is, mert az igazán undorító, amikor a sötét elméjű ember csak a triflát túrja és azt sem tudja mit lát mellette, arról nem is beszélve, hogy milyen felfordulást csinálnak az erdőkben! Mit keresnek az ilyenek a természetben? Nem tisztelik, nem is érdemelnek tőle semmit, ez számomra teljesen nyilvánvaló! Ha te akkora természetszerető vagy akkor nem zavaró számodra, hogy aki szarvasgombát akar szedni az ne ismerje annak közeli, távoli rokonságát, egyáltalán a környezetét. Sok szarvasgombászt ismerek talán nem annyit mint te, de nyugodjál meg egyiket sem fogják szenté avatni! Nem ismerem a gilisztás sztorit, de a trifla gazdagító ideje lejárt legalább is a gyűjtésben, ugyanis gomba nem lesz több de gyűjtő igen és az már most is sok hála a kifogástalan társaságoknak! Tudod kicsi .Joe. nekem valószínűleg nincs affinitásom a kutyákhoz, mert sokakkal ellentétben ma már nem próbálom belepréselni azt amit nem csinál a szíve csücskéből és biztos lehetsz benne, hogy akár egy beagle is jobban tenné, ha vadászni járna. Csiperkét meg ne félj, nem kell keresni jön az magától és örülj ha felismered!

Tudod kaptam jó néhány valóban ritka csodás páratlan pillanatot a Természettől ezért is szeretem. Néhányat itt megmutatok mert tudom, hogy vannak akik tényleg jó szívvel nézik és csak az számít!

Előzmény: .Joe. (64327)
Boarhunter Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64330
Most csak rókagomba és vargánya van itt a környéken,
...és meg kell a szívnek szakadni... :-)
Előzmény: lilapereszke (64326)
Arenarius Creative Commons License 2010.08.04 0 0 64329
A bogár a védett vércincér (Purpuricenus kaehleri), a meleg, mediterránba hajló, tölgyesek szép, 15-25 mm-es cincérfaja.  A neten is fantasztikus 'gyorsított' videók vannak, arról, hogyan veszi birtokába a gomba a legkülönbözőbb rovarokat és pók-féléket.
Előzmény: otouto (64202)
hasandel Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64328
Nagyon helyes kis jószág!
Egyébként én nem feltétlenül csak a tartalmat akartam ajánlani, hanem a mögötte lévő csapatot... Szakmailag és emberileg is kifogástalan társaság.
Előzmény: hador (64323)
.Joe. Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64327
"a kutyások nagyobb része meg sajnos még a gombákat sem ismeri, "
...mint ahogy az autószerelést,-vakbél műtétet, vagy akár a szexet sem lehet könyvből megtanulni, csak a gyakorlatban.Szerintem senkivel sem veleszületett adottsága, hogy gombaismerete legyen.És létezhetneknek olyanok, akiknek nincs x-szer tízezer forintjuk tanfolyamokra, de van affinitásuk a kutyához, a természethez.Szerintem azokkal lehet baj, akik a hirtelen meggazdagodás miatt kezdenek neki a szarvasgomba keresésének kutyával.No ők úgy járnak majd, mint a gilisztások anno.
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64326
Az őszi rókagombát csak idézőjelben értettem, Nagybörzsönyben hívják így ezt a sárga rókagomba változatot.
Mi is kapotnyak és egyéb meszes talajt jelző növények között találtuk.
Tendreinek üzenjük, hogy a hétvégére az apró vargányák is megnőnek, ma sokat a helyén kellett hagynunk, bár a házinénink minden gombánkra fogadóképes, ma is tejfeles rókagomba volt galuskával a desszert :-) A bükkösök még hallgatnak, gyertyános erdők a jók. Sajnos a fajgazdagság nekünk nem annyira jött be, talán a hétvégére jobb lesz a helyzet. Most csak rókagomba és vargánya van itt a környéken, némi galambgomba is mutatkozik.
Előzmény: Tendrei (64292)
homerx Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64325
hehe, nagyon jofej! :)
j007 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64324
utolsó 10 napban rengeteg eső esett sok napsütéssel, kimentem a cafrangos galócás nyárasba, gondoltam betermelek, jól felsültem egyetlen darab sem volt, de még öreg sem!
hador Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64323

Köszönöm az oldaltippeket hasandel-nek is, sajnos olyan tartalommal bír ami ez esetben nem használható!

Visszatérve a kérdésre is egy kis mese erejéig: Viszonylag rég óta gombászom, így néhány éve eljött az az idő is amikor a szarvasgombákkal foglalkozni kezdtem. Eleinte mentem, megnéztem egy-két kutyás kereső túrát, közben ígéretesebb helyen kutya nélkül is tettem sikeresnek mondható élményteli túrát - egyébként azt hiszem akik komolyabban "mindenféle"gombásznak azok nem kutyával kezdték ezt a teret, a kutyások nagyobb része meg sajnos még a gombákat sem ismeri, sőt talán még a természetet sem, na mindegy.

Van egy néhány cimborám szerte az országban, akik gazdálkodó birtokosok erdővel, fás területel... Beszélgetünk is velük a szarvasgombáról és számomra furcsa mód nem mindenkit érdekel ez a dolog, azért van akit jobban, és persze jó lehetne ha teremne náluk is, de , úgy látom igazán nem elszántak - érthető, hiszen egy tanyán mindíg van még ezer dolog - úgyhogy amennyire én erőltetem annyira halad a dolog. Természetesen meg is nézzük a helyeket amikor csak lehet és bizony volt már eredmény, olyankor mondom is nekik a kutya ne csak ugasson, meg birkát hajtson! Telepítéssel, oltással is próbálkozunk de ugye ez időt igénylő dolog...

Tehát, ne szaporítsam a szót, igen azért mentem és még ma sem fogom fel ezt a gigászt, ezt akár én is megláthattam volna, de nem csak magam kerestem, azt már nem csinálom. Volt egy kis segítség a találásban.

... Egyik cimborám tanyáján megálltam, s mondom neki menjünk már ki egy kicsit a területre és vigyük magunkal a háztól, tanuljon valami hasznosat is a legnagyobb kutya!)

A kis fürge hisztis hamar rá is szagolt a lényegre

Nem igazán tetszett neki a szokatlan illat, jót prüsszögött tőle

A gomba még egy kutyán is majd túltesz

Annyira izgága volt a kis pici, hogy alig lehetett fotózni. Komolyan mondom a vaddisznókkal nincs ennyi gond!)

Előzmény: homerx (64308)
hador Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64322

Úgy tapasztaltam, a trifláknál az illatban nem számit a méret - az esetleg vizuális, vagy zsákdagasztó élménytöbblet - csupán az érési fázis amit valószínűleg több általunk nem irányítható tényező is befolyásolhat, de mivel egy triflát csak egyszer lehet begyűjteni ez is csak feltételezés.

Az óriás trifla, a metszetben barna, de még nem az az igazán sötét csokoládébarna. Egy igen jó érettség állapotban van, illatát tekintve tökéletesen érett, kifogástalan, a középerős kategóriába sorolnám, ahol még nem jelenik meg a legerőteljesebb, vagy mondjuk az a kátrányos jelleg. 

Köszönöm! A fotó szép, hangulatos, és elgondolkodtató! A nagy trifla nem teljesen épp két kisebb kaparásnyom és több kissé letört pikkelye van, de ezek nem feltűnőek. El tudom képzelni hasonló környezetben, de biztos hogy van aki még jobban el tudja képzelni.

Előzmény: nagypapi51 (64309)
hador Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64321
Köszi! Úgy hallottam az idén már 70 dekásak is voltak, de sehol semmi róluk. Én eddig "csak" egy 32 dekással döngettem, az idén volt egy 38-as aztán most még bőven rádupláztam. Furcsa, a horgászok azért komolyabb látványkultuszt csinálnak, lehet hogy a fotózások után én is visszaengedem!
Előzmény: balagan_ (64315)
radio111 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64320
Például én, bár ritkán járok erre.
Előzmény: erdők mestere:) (64319)
erdők mestere:) Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64319
Sziaztok van itt a fórumon debrecenböl valaki???
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64318

...Lehet, hogy túl nagy a hőség?..

Privátban szívesen elmagyarázom :))

Előzmény: heyderia (64316)
heyderia Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64317

A tavalyi legnagyobb gomba 666 g-os volt

Az biztos egy magát szarvasgombának álcázó sátán tinórú lehetett.

Előzmény: balagan_ (64315)
heyderia Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64316

Megsüvegelendő méret, de miként a libamájból úgy a (nyári) szg-ból is inkább a kisebbek az ízletes(ebb)ek.

Ha vki azt hiszi, hogy a 1.5 kilós libamáj gasztronómiailag értékesebb, mint a 70 dekás, ill. a kapitális méretű nyszg finomabb, mint az 50 g-os, akkor egyetértek.

????

Lehet, hogy túl nagy a hőség?

Előzmény: nagypapi51 (64314)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64315
A tavalyi legnagyobb gomba 666 g-os volt, amiről hallottam, ez mindenképp kapitális példány, nekem még nem sikerült fél kilósat sem találnom.
Gratula!
Előzmény: hador (64305)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64314

...Valamint mindenki más hülye...

Ha vki azt hiszi, hogy a 1.5 kilós libamáj gasztronómiailag értékesebb, mint a 70 dekás, ill. a kapitális méretű nyszg finomabb, mint az 50 g-os, akkor egyetértek.

Előzmény: magyar bucó (64313)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64313
Valamint mindenki más hülye. :)
Előzmény: nagypapi51 (64312)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64312
Az érzékszervi osztályba sorolás nem egyenlő a szabvány szerintivel.
Előzmény: magyar bucó (64311)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64311
Nyári szarvasgomba osztálybasorolás:
Extra --- szabályos gömbölyded alakú, sérülésmentes, érett, a fajra jellemző illatú legalább 30 gramm súlyú gombák.
I.oszt. --- szabálytalan alakú, érett, fajra jellemző illatú, 20 gramm feletti gombák, felületi sérülés kismértékben megengedett.

II. oszt. --- 5-20 gramm közötti érett gombák, vagy az előző két osztályba sorolható gombák, ha erősen sérültek, vagy állati kártevőktől kismértékben károsítottak.
Előzmény: magyar bucó (64310)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64310
Biztos vagy benne?

"A friss, előhűtött, nyers libamáj osztályozása:

I. osztály: 450 g fölötti érett máj - puha, kissé tésztás, színe egyenletesen sárgás rózsaszín, ép, májlebenyek arányosak.

II. osztály: 350 g fölött - állománya ugyanaz, mint az I. osztályúé, de lehet húsos tapintású 1/3 részben - vagy 1/10-ed részben foltokban enyhén barna.

III. osztály: 250 g fölötti - állomány II. osztályúéval egyezik, de lehet szívósabb, tömöttebb

- színe sötétebb sárgás, felülete 1/3-án barnás elszíneződés megengedett

- felület 1/10-én repedés, szakadás lehet - lebenyek nem arányosan fejlettek

IV .osztály: előírás nélküli tömegű, állomány tömött, szívós, vagy laza szerkezetű, színe világos krémszínűtől sötétbarnáig terjed , épség, alak előírás nélkül."
Előzmény: nagypapi51 (64309)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64309

Megsüvegelendő méret, de miként a libamájból úgy a (nyári) szg-ból is inkább a kisebbek az ízletes(ebb)ek. A képen ~15 dkg-os látható.

homerx Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64308
ha _remelt_ a trifla, akkor keszultel ra? segitovel, vagy csak ugy magadban kerested?
elkepeszto egy darab, gratula! amugy vabnnak oldalak amik ezzel foglalkoznak.
hasandel Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64307
Tendrei Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64306
Pont tegnap gondoltam rá, hogy azóta sem viszonoztam az emlékeztes kucsmagombás meghívásodat.... igaz, nem is lett volna módom,  ha csak nem akartunk volna sok-sok keserű gombát szedni... :-((
Előzmény: homerx (64301)
hador Creative Commons License 2010.08.03 0 0 64305

Sziasztok!

Úgy látom kicsit aktuális a szarvasgomba téma. Én is ezzel jönnék egy kicsit, mert éppen azt keresem hol van valami rekordlista szerűség, ahol bemutatnak termetes példányokat. Nem találok a neten magyar fórumot, vagy oldalt ami komolyabban foglalkozna ezekkel a gombákkal. Ha esetleg tudja valaki, hogy mekkora az eddig talált legnagyobb hazai nyári szarvasgomba, az érdekelne, mert a sors úgy terelgetett, hogy összetalálkoztam egy hatalmas példánnyal és gondolom említést érdemelhet:

Elég sokat utazom mostanában és éppen lent dolgoztam az Alföldön, amikor kaptam egy meghívást, hogy "ugorjak át" egy kisebb kecskelakomás baráti összejövetelre a Dunántúlra. Há, miért is ne, nincs is olyan messze, az út meg csupa meglepetés... Szóval az utak nekem aztán igazán unalmasak és fárasztóak, de üdítőként ha van idő, sosem hagynék ki egy kis erdőjárást, szóval a gombászkodás nem maradhat el. Semmi kalapos gomba nem volt, azonban remélt trifla igen, de ilyen óriásról még csak nem is álmodoztam soha. Amikor megláttam az sem volt kellemetlen, fél kilóra saccoltam, de amikor a mérleg 884-et mutatott, na akkor aztán igazán elárasztott a csodálkozás...

tantien Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64304
Szia! Én egy keveset vennék. Pesten.
Előzmény: kicsizöld (64239)
trombitagomba Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64303
Ma délután : Mátra
Feri_gom Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64302
j007,
Az adag másik fele a gombászbarátomnál landolt, mivel még amatőrök vagyunk remélem lesz bátorsága megenni. Elvégre én már 4 órája talpon vagyok... még... :-)

Firmitudó,
A kenyércsücsköd határozottan jobban néz ki. Ma tettem félre savót a kovászhoz, abból valami hasonló finom kenyérke lesz.

Juteszmbe, a múltkori ózdi gombamégezésről... állítólag a máriatövis, mint gyógynövény - falusi néven mácsonya - hatásos májregeneráló/megújító hasznos elixír. S talán még az effajta mérgezéssel is felveheti a versenyt.
Kérem utánajárni a neten... A következő kép 2 napos hűvös helyen való szárítás eredménye. Még kell pár nap, aztán lehet aprítani. Teája határozottan jó, persze kell bele megy kis méz és citromlé, úgy még ízletesebb. Igénye válogatja...
Előzmény: j007 (64283)
homerx Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64301
uuuuristen! mekkora lehet a nagy kosarad, ha az a baloldali a kicsi? :)
Előzmény: Tendrei (64292)
Szvaleria Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64300
Kössz a srgítséget. Nagyon jó illatú gomba, bíztunk benne hogy nem dühös, avagy mérges..
Előzmény: dszysssz (64263)
Szvaleria Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64299
Köszönöm az infót. Micsoda csodagombák vannak :-)
Előzmény: dhraken (64257)
heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64298

Rókagombák

Albert Laci régebben "neglectusnak" nevezte a csököttsége miatt, ám annak lilás termőrétege van és a vörösödésére sincs semmi utalás, lásd pl. ebben a szövegben is:

the variety neglectus (2) is paler, thinner, and with violaceous down on the lamellae;

Előzmény: heyderia (64295)
.Joe. Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64297
Benne vagyok...vaúúúú :).
kosaarka Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64296
Szóval laska gomba lenne? Egyébként hál'Isten nem a lakásomban termett, de nem is Magyarországon és még csak nem is Európában..:)
Na jó, mivel ilyen nagy az érdeklődés elárulom : ez az ajtófélfa-gomba egy tunéziai szállodában termett június 23-án, csak most kaptam e-mailen, hogy örüljek neki:))
Előzmény: dszysssz (64264)
heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64295

Itt egy kép róla, de nem vagyok biztos benne, hogy a hozzáírt név is jó.

Előzmény: heyderia (64291)
heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64294

Itt is ez a rókagomba, de nem lennék biztos, hogy a név jó.

Előzmény: heyderia (64291)
heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64293

sőt...a lehető legjobbak le is reszelik, el is készítik:).

Megelégszünk a határozással és a pucolással is:-)))

Előzmény: .Joe. (64290)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64292

Máris előveszem a nagykosarat és megtisztogatom, idén még nem kellett... Meg akkor előveszem a tartalék nagykosarat is :-)) Óhután amúgy én is húsz éve jártam utoljára, akkor még olyan falu volt, ahol konkrétan véget ért az út... További jó kalandozásokat Nektek!

Előzmény: lilapereszke (64287)
heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64291

Na ennek örülök, első M.országi adatod?

Már mások is lelték nálunk.

az "őszi" rókagomba van többségben, ez olyan mint a sárga róka, csak vékonyabb húsú és a vágás helyén vörösödik, valamint sápadt sárga színű.

Érdekes én többségében nyáron találtam és mindig volt ibolya (természetesen nem virágzó) a közelében. Másfelé is van bőven:

Előzmény: lilapereszke (64287)
.Joe. Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64290
...sőt...a lehető legjobbak le is reszelik, el is készítik:).Mellesleg 10 hónappal ezelőtt születettem meg, mint a világ legjobb beagle gombásza. Majd egyszer elmegyünk a föld feletti gombászokkal, megmutatjuk mit tudunk.De arra ne számítsatok, hogy a csiperkét is én keressem meg nektek, mert akkor másnapra halottak vagytok :).Homerx-el már lepacsiztunk, azt mondta jó fej vagyok...higyjetek neki!:)

Előzmény: heyderia (64281)
kicsizöld Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64289
Köszönöm a hozzászólásokat homoki szarvasgomba ügyben. Nekem úgy tűnik sokan keverik a fehér szarvasgombával. Fehérnek fehér ez is, de termőhelye, ideje és íze, illata sem egyezik meg - tudtommal. És a fehér okozhat gyomorbántalmakat nyersen fogyasztva. Minden más ehető szarvasgombafajnak, pontosabban az aromaanyagainak árt a hőkezelés. A nyárira való csere lehet, hogy érdekel, egyelőre nincs időm az erdőt járni, rengeteg a munkám. Ha rendelkezem mennyiséggel jelentkezek e-maliben!
firmitudo Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64288
Nagyon guszta. Nekem csak a csücsökkel van bajom.Házi "csücsök" Ezek valamelyikével lenne az igazi:)
Előzmény: Feri_gom (64280)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64287
Na ennek örülök, első M.országi adatod?
Itt Óhután minden megváltozott a 15 évvel ezelőttihez képest. Uniós falu lett, már a gomba sem a régi :-))

A délutánba belefért egy kis erdőjárás is, Tendreinek üzenem, hozhatja a nagy kosarat a hétvégére a Zemplénbe.
Apró és közepes méretű vargányák, rókagombából az "őszi" rókagomba van többségben, ez olyan mint a sárga róka, csak vékonyabb húsú és a vágás helyén vörösödik, valamint sápadt sárga színű.
Ma semmi extra nem akadt horogra .
Előzmény: heyderia (64286)
heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64286

Lilapereszke, ezekért sem kellett elhagynunk a határt:

j007 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64285
ezekből finomság lesz, persze sátán kilőve.
Előzmény: Tendrei (64284)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64284
Piros, arany, barna (!), barna érdesnyelű, sátán, változékony.
Előzmény: Tendrei (64273)
j007 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64283
a galambok a vargányák után a második helyen vannak nálam.
Előzmény: Feri_gom (64280)
heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64282

Somogy, Somogy, Te csodás:

heyderia Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64281

Azóta megszületett a világ legjobb gombász vizslája. Majd jövök segítségért.

A legjobb gombászkutyák meg is tudják határozni a talált gombákat:-))

Előzmény: Pofeteg vadasz (64272)
Feri_gom Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64280
Sziasztok,
Ime a vasárnap délelőtt talált 3db kékhátú és dióízű galambgombából készült pörkölt. Kellően sózva és fűszerezve... Mellette az elmaradhatatlan kenyércsücsök. Egy kis tejföllel talán még lehet fokozni az ízhatást... Izlések és pofonok. Én speciel még egy üveg sört is mellégurítok...

Az edény kb. fél literes, szal' még jól sem lakom belőle... :-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64279

Ízletes vargányának is van egyfajta sajátos édeskés íze, de messze nem erős, inkább kellemesen enyhe. Többi vargánya nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

Előzmény: balagan_ (64278)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64278
Gondolom azért mondja, mert a homoki szg. édessége is olyan, mint az édesítőszerek, de én inkább vonnék párhuzamot az édesgyökérrel vagy a fagyönggyel. Szerintem a homokiban is ilyen gyógyhatású glükozid van, de erről még nem olvastam semmit. Majd Lelley prof. megmondja egyszer. T. aestivumot is cserélek homokira, ha kell :)
Előzmény: nagypapi51 (64277)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64277
Hogy jön a természet szülöttéhez, mint "hatóanyag" a mesterséges édesítőszer? :)
Előzmény: homerx (64275)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64276
Mesterséges édesítőszerek.
Előzmény: homerx (64275)
homerx Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64275
Az aszpartamot hatoanyagilag erted, vagy csak az edes hatas miatt? A tobbi vegyianyag egyelore nem mond semmit, vegyeszek kisegithetnenek.
Előzmény: Shroomer (64271)
Pofeteg vadasz Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64274
Én azt hittem nincs sok gombamániás, elvetemült erdőjáró. De a topicot nézve nagyon tévedtem. Mások is "Gomba bolondok" nem csak én. Komoly. Meg is mutatom a kedvesemnek, mert szerinte néha már túlzásba esek. Szerintem nem:-) Jó vadászatot. U.I.: rókagombát ne keressetek mind leszedtem:-) kellett egy Jó pöri a rántott pöfi mellé.
Tendrei Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64273
Bizonyos részeken rengeteg a gomba a VH-ban - kis foltokban, de ott tényleg sok. Ötven méterrel arrébb meg semmi de semmi... első ránézésre is szedtem 7 féle tinorrút - most megnézem, ki kicsoda...
Pofeteg vadasz Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64272
Sziasztok
Éljenek a szarvasgombászok. Tavaly voltam egy turán, nagyon durva volt. Azóta megszületett a világ legjobb gombász vizslája. Csak még nem mondtam neki. De még csak 4 hónapos.:-) remélem ügyi lesz. Majd jövök segítségért.
Shroomer Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64271
Nem enném meg, csak ha muszáj lenne...
Egy kanálnyi felér egy fél kiló aszpartámmal, meg vagy 20 deka aceszulfám-K -val :O)

Akkor már inkább a Tuber nemzetség tagjai ;) Nagyon nagy szarvasgomba rajongó vagyok.
balagan_ Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64270
Közben beszéltem baguszékkal, jelenleg nem vesznek homoki szarvasgombát, de ha írsz nekem e-mailt, akkor lehet, hogy össze tudlak hozni még valakivel.
balagankukacindexponthu
Előzmény: balagan_ (64269)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64269
Ja, engem meg jó olcsóért érdekelne az eladhatatlan minőség, ami már kicsit rothadt, túlérett, próbálnék vele mikorrhizálni akácosban. Esetleg kutyával segítenék gyűjtésben is! :)
Előzmény: balagan_ (64268)
balagan_ Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64268
A homoki szarvasgombának tavaly óta jó ára van, a www.truffle.hu-n szerintem meg is veszik baguszék.
Shroomer Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64267
Na igen, ez nem sok jót jelent...
Előzmény: magyar bucó (64266)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64266
Általában nem nagy öröm, ha gomba terem az ember házában.
Előzmény: dszysssz (64264)
dszysssz Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64265
Köszi. Minél jobban megismerjük egymást, annál inkább jóba vagyunk. :-) (Szép a szín visszaadása, az már biztos.)
Előzmény: Törölt nick (64259)
dszysssz Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64264
Laskagombának tűnik. A múltkor a pihés nyálkagomba az ablakfélfádon, most meg laska az ajtófélfán. Ki se kell menned a házból gombászni, ha van a fürdőszobában is :-)
Előzmény: kosaarka (64258)
dszysssz Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64263
A két utolsó sereges tölcsérgomba. Az árvégű fülőke ok.

Előzmény: Szvaleria (64253)
orki_ Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64262
Köszönöm :)
Előzmény: magyar bucó (64261)
magyar bucó Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64261
http://www.terra.hu/gomba/html/auricularia_auriculajudae.html
Előzmény: orki_ (64260)
orki_ Creative Commons License 2010.08.02 0 0 64260

Második képen milyen gomba van?

Mi is találtunk, de nem sikerült beazonosítani :(

Előzmény: dszysssz (64250)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64259
Szép képeket csinál az olympus 420-as
Előzmény: dszysssz (64250)
kosaarka Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64258
Sziasztok! A mellékelt gomba meghatározását kérem tőletek, kíváncsi vagyok eltalálnátok-e, hogy hol termett!(földrajzilag) Ha kíváncsiak vagytok el is árulom:))
dhraken Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64257
A 2. kép (felülről) Bunkós agancsgomba (Xylaria polymorpha)
Előzmény: Szvaleria (64253)
jozso48 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64256
Egy kis helyzetjelentés Pápa környékéről:
Reggel a piacon rengeteg m.szegfűgomba,azután a Bakonyban némi rókagomba,
mindösszesen 1db vargánya,galambgombák sok,de a csiga is (varaszöld,kékhátú,ráncostönkű,stb),meglepően sok céklatinóru,kevés molyhostinóru,
kenyér tejelőg.,keserűg.,piruló galóca,erdei szömörcsög,e.csillaggombák,b.csengettyűg
és ismét idén már negyedszer talajból kikandikáló,kicsit ugyan rágott,de egyébként kiváló fehér szarvasgomba.
Feri_gom Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64255
Sziasztok,
Köszönöm Lilapereszke a segítséged. Nyersen kóstolva is bizIsten' finomak voltak... Már csak holnapi vacsora lesz belőle. Szepen letakarítva pihennek a hűtőben, persze frissen talán jobb lett volna.
A barna csengettyűst érdemes lehet rántani? De persze jótanácsért még körbenézek a neten...

j007,
Bizony, olvasatom szerint pecsétviaszgomba szinte életelixir. Talán még a rákra is jó... A mostani 1 darab 5g, s van szárítva 10g.
Előzmény: lilapereszke (64225)
heyderia Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64254

Mai séta:

Szvaleria Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64253

Sziasztok!

Ma gombásztunk a Pilisben és már megint találtunk néhány számunkra ismeretlen gombát.

Ismeretterjesztés  céljából, közzé tesszük őket. Lássatok csodát :-)):-))

Örülnénk ha megszakértenétek.

Csak a 2-3-as  képre van tippünk, ami szerintünk  árvégű fülőke lehet.......de sajnos a fiunk levágva szedte, így az "árvég" nem azonosítható :-((

lilapereszke Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64252
Bocsánat, nem mérgező, (beszélek hülyeségeket) csak fiatalon ehető, öregen büdös.
Előzmény: lilapereszke (64251)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64251
Tavaly ettem Hőgyészen Gabojsza előadásában, édességnek. úgy finom volt. Nyersen mérgező tényleg. Itt a recept homoki szarvasgomba fügével
dszysssz Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64250
Ettől ugyan felkopik az állunk, de jól esett sétálni a langy szellőben :-)

dszysssz Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64249
Tudom téged nem lehet űberelni, de azért megpróbáltuk :-)

Előzmény: heyderia (64212)
farkasetus Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64248
Először eltűnik a kép utána meg kétszer rakja fel.
farkasetus Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64247
farkasetus Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64246
farkasetus Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64245
Én már csináltam belőle pörköltet, nekem ízlett. Vékonyra felszeleteltem és kiáztattam.  Próbáld ki. Kiáztatás nélül elég bizarr. Az íze is és összefogja nagyon az ételt.
Előzmény: csabalancer (64235)
j007 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64244
ma volt 1-1.5 kiló szegfűgomba kecskeméten, hamar gazdára talált 1200 Ft/literért
(1 liter = 20 dkg)
firmitudo Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64243
Találtál?...jó a szimatod :)
j007 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64242
szerintem finom, a finnyások kiáztatják belőle a csersavat
Előzmény: homerx (64238)
j007 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64241
itt a kecskeméti piacon
j007 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64240
"Ja igen... s a pecsétgomba az alsó képen. Állítólag szárítva teának kiváló. az örök élet titka van benne? :-)"

szerintem mindenképpen, mert a 10 dkg....1200 Ft táblát már egy hete az
5 dkg....1200 Ft tábla váltotta fel.
Előzmény: Feri_gom (64222)
kicsizöld Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64239
Sziasztok!

Találtam néhány kisebb almányi homoki szarvasgombát. Tudtok valami ötletet a felhasználásra, tartósítására vonatkozóan? Esetleg lenne nagyobb mennyiség is, ha van rá igény. Nem akartam többet szedni, mert nem tudok mit kezdeni vele, meg aztán nőnek még nagyobbra is. A csapadékos időjárás kedvezett nekik. A gombavadasz.hu azt írja róla, hogy nyersen mérgező, szerintem a fehér szarvasgombával keverik. Valami szakértő tisztázhatná a kérdést, mert megkóstoltam és baromi édes. Képet nem készítettem róla, de teljesen ugyanígy néz ki:

http://blog.truffle.hu/2008/02/fodrosbl-s-homoki-szarvasgomba.html
homerx Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64238
Majgomba. Nem tudom milyen izu, de eheto.
Előzmény: csabalancer (64235)
homerx Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64237
Barsonyostonku colopgomba
Előzmény: csabalancer (64234)
ffilemon Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64236

hűű, az a cincér(?)-gomba!! erről is csinálj majd még képeket!

a pikkelyes biztosan pikkelyes :)

Előzmény: otouto (64202)
csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64235

Májgomba?Ez mennyire ehető,ízletes?

csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64234

Mivel kezdő vagyok ez se mondott sokat számomra,valaki?

csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64233

Na ez volt mindenfele!

Piros galambgomba?

harmatgomba Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64232

Nagyon életlet a fotó. Talán borzastönkű fülőke.

Előzmény: csabalancer (64228)
Tendrei Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64231
Nem tudom micsoda, de szerintem biztosan nem szegfű.
Előzmény: csabalancer (64228)
mágus74 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64230
Mátrában tegnap méretét nézve hatalmas, mennyiségét tekintve kevés rókagomba, sok sárga érdes tinorú mindenféle korcsoportból és bükkösökban rengeteg trombitagomba. (...halkan megjegyzem, indul a vargányahullám kb. 15 db fiatalt találtam. Most még csak alacsony szinttájon, meleg tölgyesekben érdemes keresgélni őket. )
csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64229

Zöldesszürke döggomba?

csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64228

Ennek meg szegfű gomba illata volt.

A turista utak mellett elég sok volt belőle elszórtan.

csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64227

1.

Inkább egyessével rakom fel.

Tejelő gomba?

Nem tudom pontosan.

lilapereszke Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64226
Légy szíves ide feltölteni egyenként, csak úgy lehet segíteni.
A 35 gombád között van kevés ehető is (rókagomba, májgomba, nyári vargánya, sötét érdestinórú, sárga érdestinórú, de sok közöttük az ehetetlen füstszínű tejelőgomba, a rózsáslemezű tejelőgomba, bársonyostönkű cölöpgomba), ami egy ránézés után eszembe jutott.
Előzmény: csabalancer (64223)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64225
1. kékhátú galambgomba zöld formája
2. dióízű galambgomba
3. barna csengettyűgomba
Előzmény: Feri_gom (64222)
lilapereszke Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64224
májgomba
Előzmény: csabalancer (64219)
csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64223

Gombák

Na ezek mik?

Feri_gom Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64222
Sziasztok,
Gerecse környékén péntek hajnali kiadós eső, de előtte is szemergett. Péntek napfény, hasonlóképpen szombat, s mint most is. Reggel gombahadjárat indult, barátommal. Eredmény elég gyenge, erdőföld határozottan nedves. Csiperkét megnéztük a réten, jelentem 1darabot találtam... :-(
A szedett gombákat megnézettem egy idős szakival, Ő már szelektálta, de feltenném ide is, segítséget kérve.
1. Csigarágta zöldhátú galambgomba?
2. Ezek is galambfélék lesznek, de a bal alsótól kissé tartok. A lefordított hasonlóan zöld, mint a nagy.
3. Ezeket meg korhadt tőkén szedtük, de bácsi nem tudta megmondani a nevét, de ehető szerinte.

Összeset megízleltem, egyik sem csípős. Segitsetek pls az azonosításban, talán egy kis vacsora islehetne belőle. Köszi.

Ja igen... s a pecsétgomba az alsó képen. Állítólag szárítva teának kiváló. az örök élet titka van benne? :-)
csabalancer Creative Commons License 2010.08.01 0 0 64221
<a href="
Előzmény: Tendrei (64151)
dszysssz Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64160

A csendesebb gombászás hívei vagyunk. Ezért hétfőtől csütörtökig megyünk. Jut eszembe, így jól letaroljuk a fesztivál előtt a pályát :-))))

Előzmény: Tendrei (64151)
homerx Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64159
eh, mar keso elindulni... :)
Előzmény: magyar bucó (64158)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64158
Vagy úriember biztosra nem fogad megy?
Előzmény: magyar bucó (64157)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64157
Mi (ez fejedelmi többes) családlátogatásra megyünk. :)

Menj a Mátrába, nem fogsz csalódni. :)
Előzmény: homerx (64155)
homerx Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64156
cserhattol delre...
Előzmény: homerx (64155)
homerx Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64155
nezdmeg idokepet. eg vekony, hosszu esocsik eppen a borzsonyt es a cserhatot aztatja, ahova keszultem. amugy tegnap a cserhattol keletre lett vagy 9 db rokagomba es egy sarga erdes. szoval ma egy felfedezo turara mentem volna. es ti?
Előzmény: magyar bucó (64154)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64154
Milyen eső? :o
Előzmény: homerx (64152)
homerx Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64153
ezt mar en is akartam irni! gogolaci, kata, kepeket!
Előzmény: szabokucsma (64144)
homerx Creative Commons License 2010.07.31 0 0 64152
ez az eso igazan varhatott volna egy fel napot...!
Tendrei Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64151
Csak nem a hétvégi találkozóra? Én biztos megyek...
Előzmény: lilapereszke (64149)
pauli-f Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64150
Csak ámulok és bámulok és gratulálok és irigykedem...
Előzmény: lilapereszke (64141)
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64149
Köszönöm az érdeklődésedet. Még nem volt idő összeszedni és rendszerezni a képeinket, és máris rohanni kell a Zemplénbe, nehogy megromoljon az üdülési csekkünk :-) Jövő héten Háromhutára megyünk néhány napra. Heyderia ismertetett meg ezzel a csodás vidékkel vagy 10 éve. Lecsekkoljuk nő e még a sárga lapátgomba a faluszélen :-)
Amint elkészül az erdélyi beszámoló jelzem.

Előzmény: Törölt nick (64145)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64148

Elnézést, néhol kimaradtak a névelők és hasonlók, egy kis noteszgépről írtam az előbb.

Előzmény: Törölt nick (64145)
103,4 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64147
Remélem , hogy igazad van, lesz . Jó lenne, ők is egy szimpatikus társaság.
Előzmény: Törölt nick (64146)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64146

Gereben aug-ban szokott inkább arra megjelenni, még a szárazság se nagyon zavarja őket. Idén szerintem sok lesz abból is, az elmúlt 1 hétben 100 mm körüli eső a ÉMátra-ban.  

2008-ban volt hasonló helyzet július végén, akkor is egy hidegcsepp tevékenykedett a környéken  július 20 körül (hasonlóan sok esővel), majd aug. első hetében lett belőle jó nagy gombaözön. "Evidence based" tehát hasonló helyzet ismétlődhet.

Előzmény: 103,4 (64135)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64145

Rókagombák rejtőztek abban a ködben (lucfenyvesben).

Szépek képeid, ha készültek még a táborról albumok, azokat is megnézném. Egyszer rászánnék pár hetet Erdély rejtetebb részeinek a felfedezésére (bár nem tudom mikor lesz ilyesmire időm).

Előzmény: lilapereszke (64139)
szabokucsma Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64144
Képeket képeket kérünk !!!!!!!!!!!
Előzmény: gogolaci1 (64138)
tamas1000 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64143
Ezt nagy örömmel olvasom!!!!!!!!!!!

Kedves László, milyen vargányát és merrefelé érdemes keresnünk, ha holnap elmennénk?

Nagyon vártam már egy ilyen jó hírre!! Idén alig ettünk még vargányát!!

válaszodat előre is köszönöm!!

üdv
t
103,4 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64142
Ó de gyönyörű képek, a galóca is. Már az ihletem nekem is meg van.Csak a gépet kellene vinnem.:D Tényleg szépek!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: lilapereszke (64141)
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64141

barnagalóca (így már jó :-)
Előzmény: lilapereszke (64139)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64140
Ahogy a másik nóta mondja: Go West! :)
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64139
Ó, de gyönyörű kép.
Nekünk is volt részünk sűrű "ködben" mászkálni, az említett felhőszakadás után ránk szálló felhőben elég sejtelmessé vált az útunk.
Néhány szép gomba tőlem is:

vörösfoltos csigagomba

barna galóca

ifjú tölcséres rókagombák

vargánya csapdában

"sületlen" kenyérgombák

"jól megsült" kenyérgombák

cinóbervörös őzlábgomba
Előzmény: Törölt nick (64116)
gogolaci1 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64138
Az Őrségben nagyon beindult a vargánya.  A Sztálini Aratás c. mozgalmi dal aktualizált sorai jól jellemzik a helyzetet: "Tengernyi a gomba, izmos a karunk, kora hajnal tájban vígan aratunk".
j007 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64137
itt kecskeméten ma már 3500-at kóstált...
Előzmény: dszysssz (64113)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64136
Akkor nem sokat változott a helyzet, egy hete is találtunk 5-6 db-ot..
Előzmény: 103,4 (64135)
103,4 Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64135
Tegnap ÉMátra a gerebenek is beindultak, sajnos csak 5db-ot találtam.
Summer Song Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64134
Piros (nemezes)

S.S.
Előzmény: bippi (64132)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64133
Ha jelentős mennyiségű csersavat tartalmazna, akkor brutál savanyú lenne. De nem az.
Előzmény: Summer Song (64086)
bippi Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64132

Talán majd most...
bippi Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64131
Bocsi, a kép az előbb lemaradt.
kertészboy Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64130
Zöld paradicsommal/levével próbáltátok leszedni?
Előzmény: magyar bucó (64127)
bippi Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64129
Hali!
Érdeklődöm, hogy ez milyen gomba?
Gondolom valamilyen tinóru lehet.
homerx Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64128
ismerosok tegnap a nyugat cserhatban harman 9db rokat szedtek. gyanitom, h nem jo helyen jarhattak...
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.30 0 0 64127
Köszönöm a bizalmat, de nem tudom, mi okozza a kéz barnulását a fenyőtinórutól ezért nem is tudom, mi szedi le a krómkénsavon kívül. :)
Én Ultradermet használtam, amikor még ettem fenyőtinórut.
Előzmény: lilapereszke (64085)
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64126

Küldtem e-mailt.

Előzmény: Törölt nick (64124)
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64125
Köszi! :-)) Ha sejtenéd........ majd megirom. :-)
Előzmény: beetee (64123)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64124

Aug. végén vagy szept. elején érdemes oda menni, csak tervezem, de meg kellene szervezni.

Előzmény: tengerszem12 (64118)
beetee Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64123
Előzmény: tengerszem12 (64121)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64122
Északi rész.
Előzmény: Sanyi apó (64119)
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64121

Szólj, ha aktuális!  Duzzogva, de kétszer is bevállalom. Persze, csak miattad. :-)

Előzmény: beetee (64120)
beetee Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64120

Hú, de mennék a Biharba...

... de sajna most nem aktuális. :(

Előzmény: tengerszem12 (64118)
Sanyi apó Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64119
Buta kérdés-gondolom én-, hogy a Mátrának melyik részén ? Tegnap a nyugati oldalon és csak a magasabb részen találtam rókát számottevő mennyiségben.
Előzmény: magyar bucó (64108)
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64118
Tervezel mostanában Biharfüredet?
Előzmény: Törölt nick (64116)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64117

Ez érdekes, a hétvégén majdnem ugyanott sok sárga érdest találtunk. 1-2 kis vargánya is volt bár azt nem én találtam.

Előzmény: magyar bucó (64115)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64116

A hegyvidéki völgyek a mikroklíma miatt jók (lásd a képen) és nincsenek túlzottan magasan, 300-1500m között húzódnak a Kárpátokban. Alsó részük kb. olyan korán indul mint a Mátra vagy a Börzsöny.  Erdély amúgy nem tartozik a csapadékos részek közé, a medence belső részei kifejezetten szárazak, a hegyvidékeken viszont a száraz években is találni gombát, ezt pl. tavaly aug. végén tapasztaltam Biharfüred környékén (képek a picasaweben). A meredekségről még annyit, hogy tapasztalatom szerint semmivel sem zergésebbek mint a Mátra vagy a Börzsöny, vannak olyan fennsíkok is ahol nagy területen minimális a szintkülönbség.

Előzmény: tengerszem12 (64114)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64115
Igen, meg trombita is volt bőven. Sárga érdest viszont csak egy darabot találtam.
Előzmény: homerx (64109)
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64114
Jaja, én is csak azért választottam a tengerszem nevet, mert pont ott nyilt ki a lexikon. :-)

Előzmény: Törölt nick (64106)
dszysssz Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64113
A miskolci piacon 800 forintért kínálták a rókát - szépek és nem túl vizesek.
Előzmény: j007 (64111)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64112
Álmatlan éjszakákat szerzel itt nekünk...
j007 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64111
jár egy srác kecskemétre, mondjuk ez túlzás, mert idén most jött először, erdélyből hord fekete és vörös áfonyát, meg gombát, most 7 kiló rókát hozott mellé, 2000-ért adta kilóját, elég vizes volt, azt mondja az a baj, hogy mostanában sokat esik, kérdezem , hogy mi az a sok, minden nap?, azt mondja erre, hogy úgy 3 óránként leszakad az ég.
dszysssz Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64110
Oda megyünk lakni, ahol gombát kapni :-))
homerx Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64109
Jol hangzik :) roka? Tartja meg magat?
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64108
A Mátrában indul a vargánya. 10 darabot találtam, mind fiatal volt.
Előzmény: emgergo (64100)
kosaarka Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64107
Sziasztok! A Mecsekben nem találtunk friss szednivalót, de hétfőn a Városligetben, a Mezőgazdasági Múzeumban csodálatos kézmíves kiállítás megnyitója volt, ott leltem egy kedves kis figurára, azt hiszem Gombamanónak hívják vagy Gombacsináló Manónak? Mindegy, nagyon helyeske!A kiállítás pedig gyönyörű!
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64106

Nem egészen. Ebből felesleges érzelmi vitát nyitni, ha valakinek nem jönnek be a hegyek, nem kell odamenni.

Előzmény: tengerszem12 (64105)
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64105

Óóóó, ott már a rókagombákon is beülő van, a vargányák meg a nagyobb sziklákhoz kötik ki magukat. Nem is értem, miért nem találták még ki a gombászfelvonót, vagy legalább a gombászkosár-levonót. Nincs is annál nagyobb ciki,  mint zergésen tele kosárral bukni.:-)

Egyébként mikortól? Július vége, augusztus?

Előzmény: Törölt nick (64104)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64104
Erdélyben a magas hegységek (>1500m) völgyei a legjobb gombász terepek. By far
Előzmény: tengerszem12 (64099)
Summer Song Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64103
Vagy azt,h kezdünk asszimilálódni a helyiekkel... (Heves-Borsod) ;-)

S.S.
Előzmény: homerx (64102)
homerx Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64102
majd rafogjuk, h raszaradt az unikum ;)
Előzmény: Summer Song (64101)
Summer Song Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64101
Na...akkor valszeg nem csersav... :-)

S.S.
Előzmény: homerx (64091)
emgergo Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64100
A Déli-Börzsöny még szunnyad, de nem hiszem, hogy sokáig. Vasárnap és hétfőn esett, szerda délután is, nem is kevés.

Mini rókagombák már készülődnek, kint vannak a sereges tölcsérgombák, meg találtunk egy nagyon szép csoport sárga érdestinórut. A helyi erők hét végére-jövő hét közepére sok gombát várnak.
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64099
Alacsonyan, persze. Én is csak viccből irtam.:-)))

Előzmény: Törölt nick (64095)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64098
Miért is kellene?
Előzmény: lordhimself (64090)
lordhimself Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64097
védett, persze. én is csak viccből írtam.
Előzmény: tengerszem12 (64093)
Feri_gom Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64096
Igen... :-) Végő megoldásként ez még bejöhet. Egyelőre tovább próbálom...
Előzmény: tantien (64081)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64095

Nem kell olyan magasra menni, 800-1500m között szép fenyvesek vannak.

Előzmény: tengerszem12 (64089)
c-nobody Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64094
Köszönöm a tippeket! Remélem lesz alkalmam kipróbálni!
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64093

OK, te nyertél! :-) 

Habár, szerintem védett és látatlanban mondom: Nebularis nem abból a családból származik.:-) 

Előzmény: lordhimself (64090)
lordhimself Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64092
ezért viszek gumikesztyűt a fenyőtinóru vadászatokra :)
Előzmény: homerx (64091)
homerx Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64091
en probaltam olympossal is, sima citrommal is, egyik sem volt jo. a habkovel a korom szelehez nem fersz csak hozza, amugy egesz jol leszedi.
Előzmény: Summer Song (64086)
lordhimself Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64090
havasi gyopárt :)
Előzmény: tengerszem12 (64089)
tengerszem12 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64089

"bár én biztos felmentem volna a Fogarasi-havasokba is "

Kövirózsát szedni? :-)))

Előzmény: Törölt nick (64074)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64088

Szép lehetett. Időjárással szerencsétek volt, a Déli-Kárpátok jókora esőárnyékot szokott vetni, a környező alacsonyabb hegységekben és főleg a medencékben sokszor van szárazság. De idén Erdélyben szinte mindenhol gombabőség van.

Előzmény: lilapereszke (64077)
Funghi Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64087
Eddig nálunk is a habkő vált be.
Előzmény: homerx (64084)
Summer Song Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64086
Ha jól tudom (bizonytalan forrásból), csersavat tartalmaz... Mindenesetre a bőrön okozott elszíneződés nagyban hasonlít a magas csersavtartalmú fák (akác,tölgy...) megmunkálása közben szerezhető bőrelszíneződésre. Azt pedig citromsavval viszonylag könnyen el lehet távolítani a kézről.

S.S.
Előzmény: homerx (64084)
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64085
Frissen csavart citromlé. (A műanyag flakonost nem próbáltam, mi olyat nem tartunk otthon, de lehet, hogy a citromsav porított alakja is megteszi). Magyarbucó a vegyész, ő hátha tud jobbat.
A hypo kevés és büdös :-)
Előzmény: c-nobody (64083)
homerx Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64084
tudtommal nincs. nekem eddig a habko volt a legjobb.
Előzmény: c-nobody (64083)
c-nobody Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64083

Kedves Lilapereszke!

Elárulnád mi a "megfelelő oldószer" ? Sajnos eddíg még nem jöttem rá :(

Köszönöm

Előzmény: lilapereszke (64076)
Summer Song Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64082
Az 1. inkább L. cyathiformis?

S.S.
Előzmény: kosaarka (64067)
tantien Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64081
Piac? :)
Előzmény: Feri_gom (64080)
Feri_gom Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64080
Sziasztok,
Tegnapi gerecsei bejárás: 3db közel ép zöld galambgomba. És más semmi. A bejárt részen egyéb más gombát nem találtunk. Őzmájat sem... sőt combot sem... :-) Ellenben mintha gyenge erdőgazdálkodási munkálatok folynának... pár fa kivágva, friss vonszolások... Lehet hogy emiatt sincs?
Egyik barátom is volt, más helyeken.. ott is nulla. Pedig Ő már jó pár éve jár.

Mi lesz így? Mikor fogok képet küldeni Nektek az elkészített étekről? Soha? :-)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64079
Akkor a királlyal se fogsz cserélni.
Előzmény: homerx (64073)
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64078
Szia Kosárka! Az UTE taplód valószínű a lilaszegélyű egyrétűtapló (Trichaptum biforme) főleg, ha bükkön volt :-)
Előzmény: kosaarka (64065)
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64077
Nemcsak Árkoson gombásztunk, hanem a Baróti hegység több pontját bejártuk. Árkoson két napig gombásztunk, főleg gyertyános, bükkös, tölgyes elegyes erdőkben.
Tavaly volt a magashegyi gombavilág, idén a Baróti hegység volt a tábor programja. A fajszám 300 felett volt (taplók nélkül). Soha életemben együtt nem láttam még ennyi gombát, természetesen a nyár és az ősz gombái itt is keveredve voltak a bolond időjárás miatt.
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64076
:-) No, akkor majdnem úgy jártam, ahogy kezdő koromban, amikor a kezemről nem jött le (megfelelő oldószer hiányában) a feketeség, a fenyőtinórú pucolás után. Akkor "csak" magyarázkodnom kellett a munkahelyemen , hogy izé..., nem koszos, csak gombás :-)
Előzmény: shuffle (64072)
103,4 Creative Commons License 2010.07.29 0 0 64075
Remélem megvár minket.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64074

Többen is jelezték hogy Erdélyben ipari mennyiségben jött elő rókagomba (pár hete pedig az ízletes vargánya). Amúgy érdekes helyen voltatok, még nem hallottam arról a helyről, bár én biztos felmentem volna a Fogarasi-havasokba is 

Előzmény: lilapereszke (64063)
homerx Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64073
most igy agyban fekve ez ovon aluli volt. jo nagyot nyeltem! kibirom en reggelig? eppen kb 1 oraja fejeztem be a kaposztasalatat, holnap kap egy kis tokmagolaj ontetet, es maris mehet a majhoz :)
Előzmény: trombitagomba (64064)
shuffle Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64072
:D A térdedre először azt hittem, hogy valami elszíneződött keserűgomba. Mondjuk csak kicsiben néztem. :))))
Előzmény: lilapereszke (64046)
j007 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64071
jók lehettek, az biztos!
Előzmény: trombitagomba (64064)
j007 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64070
köszi, nagyon jól nézett ki!
Előzmény: lilapereszke (64063)
j007 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64069
"Bárcsak találnék már egy étekre való gombát :-)"

meg egy őzmájat!:)
Előzmény: Feri_gom (64062)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64068
A gombák jellegzetességei nem látszanak, a második a habitusa alapján talán óriás bocskorosgomba lehet.
Előzmény: kosaarka (64067)
kosaarka Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64067
Plusz van még két fatönkön nőtt gomba, az egyik májusi, kidőlt fán, talán nyár-fagomba? A másik júniusi, kertünkben kivágott akáctuskón. Válaszokat köszönöm!!!
kosaarka Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64066
beszúr:)
Előzmény: kosaarka (64065)
kosaarka Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64065
Szia Lilapereszke! Csak a térded miatt nem irigyellek:)
Ma a Mecsek Ny-i részén esők után, nedves talajon nem találtunk semmit, de egy fatönkön nagyon szép emeletes gombatelepet leltünk, abban gyönyörködtünk. Írja meg valaki, hogy milyen tapló,az ami ilyen szép lila-fehér.. tán UTE-tapló?.))
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64064
Továbbra is gombán tengődök. A Sárga érdesnyelű végül lecsós változatban landolt egy kis cukkinivel felturbózva. Vacsorára sült krumplival, másnap ebédre tésztával. Aztán megint a klasszikus rókagomba paprikás. Gyanús, hogy a lehűléssel a Rizike is elő fog jönni, de a Nagy őzlábat is várom. Később a melegedés remélem előhozza a Császárgombát is. Vargányák is majd csak tudják mikor van itt az idejük...
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64063
A házigazdáék készítették, más módszerrel, mint ahogy mi szoktuk itt M. országon, de az övék finomabb volt :-)
Különbségek:
A tönköt mi egészben hagyjuk, ők a felét levágják.
A juhtúrót csak a gomba félig sült állapotában adjuk hozzá, ők már az elején, a szalonnával együtt.
A ropogósra sütésben egyezünk.
(Az erdélyi juhtúró össze sem hasonlítható a nálunk kapható "Bryndzának" nevezett kimért juhtúróval, valószínű ez is közrejátszott a jobb ízhatásban.)
Az "áldozatok" között volt róka- és galambgomba is, hogy kárpótolva legyünk az elszenvedett szúnyogmarásokért :-)
Előzmény: j007 (64060)
Feri_gom Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64062
Mit is lehet erre mondani Homerx... Klafa!!!
Bárcsak találnék már egy étekre való gombát :-)
Előzmény: homerx (64055)
Feri_gom Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64061
Sziasztok,
Délután kinézünk a Gerecsébe. Mi jót hozott az égi áldás...??? Ez a kérdés. Vasárnap elég sok, de hétfőn is volt egy kevéske eső. Előtte persze csont száraz volt minden.
Kíváncsi leszek a csapat eredményére. 4 fő + 1 Lada. :-)
j007 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64060
"árkosi keserűgomba vacsora :-)"

itt miképpen bántatok el az áldozatokkal?:)
Előzmény: lilapereszke (64046)
j007 Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64059
jók ezek a kajás képek!
lordhimself Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64058
azta!
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64057
Írtam mail-t
Előzmény: Tendrei (64053)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64056

Nekem úgy tűnt hőmérséklettől függ a nagyságuk, egy Mátrától ék-re eső dombvidéki tölgyesben (esőerdőhöz hasonló párás forróság volt benne) szinte csak ilyen nagyok voltak. Elvben persze benyomul a meleg ilyenkor a bükkösökbe is, szóval ott sem zárhatók ki nagyobbak (ahogyan a bronzos vargánya is megjelenik néha bükkösben). Trombitagomba viszont már nem bírja a meleget, a dombvidéki részeken ki se jött, a Mátrában pedig a hűvösebb bükkös völgyeket preferálta.

Előzmény: 103,4 (64050)
homerx Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64055
hetfon kaptam egy friss ozmajat. meg is lett a hetvegi rokagomba egyik felhasznalasi modja :)
hagymat, poret, pritaminpaprikat, piros csipospaprikat szalasra vagtam, megpiritottam. rakerult a rokagomba, es vekony karikakra vagott lukulluszparadicsom. borsoztam, borsikafuveztem, vad-oreganoval izesitettem. utana ment ra a szeletelt maj. vorosborral es huslevessel ontottem fel. a vegen soztam. mennyei!

meggyes pele Creative Commons License 2010.07.28 0 0 64054

Mostanában nem jártam arra (Rácalmás, Nagy-sziget, márciusban). Valójában a helyszínen föl sem tűnt (egy bíboratkát fotóztam), csak otthon vettem észre, hogy milyen érdekes gombák vannak rajta. Ha mégis eljutok arrafelé, mivel jól emlékszem a helyre, okvetlenül hozok belőle mintát. Üdv! m.p.

Előzmény: heyderia (64048)
Tendrei Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64053
Na, hát akkor... ?
Előzmény: Törölt nick (64043)
mángorló Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64052
103,4 Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64051
Bocs mindenkinek kétszer írtam zöldséget.Már alszom
103,4 Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64050
Nagyon "szomorú" amiket itt írtál. :D Különben úgy emlékszem, hogy vegyes erdő volt, sőt több volt a bükk . Ha holnap korán feltudok kelni megnézem, he nem akkor csak holnapután.
Előzmény: Törölt nick (64042)
103,4 Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64049
Nagyon "szomorú" dolgokról beszélsz.Különben azt hiszem , hogy vegyes erdő volt, talán több volt a bükk . De ha holnap korán feltudok kelni megnézem, ha nem akkor csak holnapután.
heyderia Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64048
Ebből nem tudnál nekem anyagot küldeni? A spórákról feltennék anyagot és akkor már talán pontosabb nevet is keríthetnék hozzá. Egy olasz könyvben nézegettem, de  nyárfán élő faj pont nem volt benne.
Előzmény: meggyes pele (64030)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64047

Mo-on több hónapig tartó folyamatos rókagomba megjelenést még nem láttam, igaz nem nagyon ismerem a dny-i részeket. Ez a környező magashegységek egyenletesen csapadékos völgyeiben gyakori augusztus-szeptemberben. Úgy tűnik a hőmérsékletre kevésbé érzékeny, ugyanúgy kijön 1800m-en 10-12 fokon mint a magyar dombvidéki tölgyesekben kánikulában, feltéve ha folyamatosan elégséges a talajnedvesség.

Előzmény: trombitagomba (64041)
lilapereszke Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64046
Sziasztok!
Megjöttünk az erdélyi gombásztáborból Árkosról. Ott is szélesvásznú rókagombák teremnek :-) Sőt, a szúnyogok is hasonlóan pofátlanok. Lentebb látható a térdem kalácsa, melyet másfél órás kuporgás alatt szereztem be egy fenyves erdő aljában az esernyőm alatt. A szúnyogok bemenekültek az esernyőm alá a felhőszakadás elől, s hálából a kiálló térdemből jót falatoztak.
(Az esőkabátomat kölcsönadtam, amúgy nem esernyővel járok gombászni - csak mondom, mielőtt megszólna valaki, hogy így jár, aki esernyővel jár gombászni :-)
Trombitagomba Liscsim-módszerrel (fekve) szedhető mennyiségben volt.
Mi egy szem gombát nem hoztunk haza, kedves házigazdáink telerakták kosarunkat padlizsánnal :-)

szélesvásznú rókagomba

árkosi keserűgomba vacsora :-)

Szúnyogcsípések a térdemen

S már sül is a vinetának való adag :-)
gogolaci1 Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64045
Az utóbbi 5 évet nézve itt Zalában és Vasban eddig az idei a leggyengébb szezon rókagomba ügyben. Május elejétől június végéig azért lehetett belőlük szedni, de július elejétől itt semmiféle gomba nincs a szárazság miatt.  Igaz, hogy a legbővebben termő rókagombás helyeimen csak augusztusban szokott kezdődni a szezon és ezek a helyek az utóbbi években mindig rendesen bejöttek. Most azon imádkozom, hogy a következő napokban végre kapjunk kiadós esőket, ha bejönne akkor augusztus 10. után aratnám a rókagombát.
Előzmény: mágus74 (64044)
mágus74 Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64044
A négy évvel ezelőtti szezon volt hasonlóan eredményes. Akkor is sok csapadék volt és az eloszlása is megfelelően alakult. Zalában és Somogyban akkor nem egy alkalommal 10 kiló feletti mennyiséget szedtem rókából. És öreg bükkösben is voltak szép féltenyérnyi példányok... Idén eddig ugyan a dél-nyugati régió közel sem adott ennyit, de a rókagombás időszak fele még hátra van!
Előzmény: trombitagomba (64041)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64043

Gondolkozom rajta. Sajnos elég rosszul állok aug. elején a szabadidővel. A Zemplén viszont most jónak tűnik és a Hegyalja is a kedvenc borvidékem.

Előzmény: Tendrei (64034)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64042

Feltűnően nagyok idén a rókagombák, 2x akkorák mint tavaly, de ez csak tölgyesben jellemző, a bükkös részeken a szokásos kis-közepes méretűeket találtam. Valószínű hogy a május-júniusi bőséges csapadék eredménye. 3 hete ilyen mobiltelefon nagyságúakkal teledobáltam egy 10 kg-s kosarat, kb. 1.5 óra alatt.

Előzmény: 103,4 (64031)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64041
És azóta adja az áldást. Tegnap becserkésztem 1,5 kg-t megint.

Van sok új, apró, úgyhogy elhúzódik még a "szezon" . Azért tettem idézőjelbe, mert nem tudom, hogy az ilyen hosszú, folyamatos termésidőt lehet-e szezonnak, illetve hullámnak nevezni, vagy valami találóbb szót kell rá találni. Pl. a Rókagomba gombaévszakja.. Van más ötletetek?
Előzmény: Törölt nick (64028)
103,4 Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64040
Köszi Tantiennek és Szabók-nak is a gombám nevében!.Sajnálom megenni is.:D
farkasetus Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64039
Lehet hogy a neten vagy az újságban rekord, de mikor kint voltunk  több helyen találtunk akár csoportban is. Volt köztük több nagy méret . Csupán a hír nem terjed el a hírközlésig.  
Előzmény: szabokucsma (64038)
szabokucsma Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64038
Nagyon szép!

Most néztem egy romániai oldal ott ilyen már rekordnak számít:

2 kg.-os Óriás pöfeteg!
mángorló Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64037
sziasztok, a hétvégén Borsodnádasdon leszünk, ismertek ott vagy a környéken olyat aki nagyon ért a gombákhoz? nem a szedésben kell a segítség, hanem az általunk nem ismert gombákat azonosíttatnám be vele továbbképzésünk céljából
beetee Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64036
Már sejtem...
Előzmény: tantien (64033)
tantien Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64035
Kappittális!
Tendrei Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64034
A táj önmagában is gyönyörű... és a szakmai rész is nagyon vonzó! Szállás a helyszínen is a faluban is található - én komolyan gondolom az utat, ha úgy látod, (látjátok) összeszervezem, örömmel...:-))
Előzmény: Törölt nick (64023)
tantien Creative Commons License 2010.07.27 0 0 64033
U vitamin is jó.
Előzmény: magyar bucó (64022)
103,4 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64032
Az a lényeg , hogy itt csapkod és ezt szerrrretem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: homerx (64029)
103,4 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64031
Ő lemaradt.Karaknak hívják nem kis Vuknak
meggyes pele Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64030

Köszönöm szépen! Valóban meggyőző a hasonlóság. Ráadásul utánaolvasva: a hosszúkás, résalakú, vonalszerű apotheciumot hysterotheciumnak hívják. Mindenesetre a Simon féle határozóban nincs benne. Annyit tudtam még meg, hogy rengeteg faja van és egyesek veszélyes erdészeti kártevők.

Mégegyszer köszi mindkettőtöknek (Beetee, Heyderia) a segítséget! M. P.

Előzmény: heyderia (64026)
homerx Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64029
ojaj, jol nez ki! de te mkost minket foldi halandokat kerdezel a hullamokrol,mikozben errefele meg az elso zsenge hullamok sem csaptak le?
Előzmény: 103,4 (64020)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64028

Ez volt az első, június 6-án

Előzmény: 103,4 (64025)
meggyes pele Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64027
Köszönöm! Remélem a másikat is tudni fogja valaki!
heyderia Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64026

Ez nagyon hasonlít rá.

Előzmény: meggyes pele (64009)
103,4 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64025
végülis, hogy hányadik az mindegy, csak legyen.
Előzmény: Törölt nick (64024)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64024

Ez már ki tudja hányadik hullám rókából a Mátrában. Most hétvégén is mindenféle korú volt, öreg penészestől a mini méretűig. Kár hogy a vasárnap kimaradt az eső miatt.

Előzmény: 103,4 (64020)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64023

Jól hangzik...

Ebben az időpontban az ÉK is jónak tűnik

Előzmény: Tendrei (64018)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64022
Kösz
Előzmény: j007 (64021)
j007 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64021
továbbküldtem neked
Előzmény: magyar bucó (64019)
103,4 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64020
A bennszülöttek ott felejtettek egy sávot ezért találtam, csak az eső haza kergetett.Rengeteg penészes , rohadt volt, de szerencsére már a frissek is beindultak.Ez a második hullám?
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64019
Ezt nekem is megírhatnád. :)
Előzmény: j007 (64013)
Tendrei Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64018
Az is remek terve, de azért várj még vele... Huta fantasztikus vidék, a pinca pedig a szamorodnival indul és még van van tíz szint, mire az aszúesszenciához érünk... :-)))
Előzmény: homerx (64017)
homerx Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64017
jol hangzik, de en asszem a kecskemeti repulonapra nevezek be.
Előzmény: Tendrei (64016)
Tendrei Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64016

II. Zempléni Gombafesztivál

http://www.greenfo.hu/programajanlo/programok_item.php?id=4953

Ki jön? Én megyek!!! Topictársaknak különprogram saját erdőhorváti pincénkben :-))

j007 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64015
kösz.
Előzmény: tantien (64014)
tantien Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64014
mail.
Előzmény: j007 (64013)
j007 Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64013
"Megjött a dimetil szulfid"

az mire jó?
Előzmény: tantien (64004)
tantien Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64012
Szépek.
Előzmény: meggyes pele (64008)
tantien Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64011
Igazság szerint én sem merném megenni egyiket sem, sőt még igazán meg sem tudom különböztetni őket.
Előzmény: tantien (64006)
beetee Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64010

Rézrozsdaszínű csészegomba

a másikat nem tudom.

Előzmény: meggyes pele (64008)
meggyes pele Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64009

És még ezek is!? Barnásfekete színűek, dunaparti ártéri erdőben, korhadó nyárfán éldegélnek (2-3 mm nagyságúak, olyanok, mintha kis elnyújtott babkávé szemek lennének, közepükön egyértelmű hasítékkal):

Még azt sem tudtam eldönteni, hogy gomba vagy zuzmó. Talán inkább gombának nézem.

(Bocs a rossz minőségért, de nem őrájuk, hanem egy rovarra lett élesítve.)

meggyes pele Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64008

Sziasztok!

Mi ez szerintetek? A Bükkben korhadó fatörzsön láttam ezeket a max. fél cm-es türkizkék lényeket :

2.

magyar bucó Creative Commons License 2010.07.26 0 0 64007
A harmatgombák (az óriás kivételével) minimum "gyanúsak".
A hallucinogén gombák hivatalosan mérgezőek, szóval az nem "sőt".

Régen több, ma mérgezőnek ismert gombát ettek. Ilyen pl. a begöngyöltszélű cölöpgomba.
Előzmény: manyaizs (64005)
tantien Creative Commons License 2010.07.25 0 0 64006
A zöld harmatgomba ehető, a zöldeskék harmatgomba egy másik gomba, az tartalmaz hallucinogén anyagokat.
Előzmény: manyaizs (64005)
manyaizs Creative Commons License 2010.07.25 0 0 64005
Hogyan vált „nem ehetővé” a zöld-zöldeskék harmatgomba(k) ?

Egy 1955-ös Ehető és mérges gombák könyv szerint még kimondottan jóízű volt..  majd „már” csak csiperke ízű. Mostanság meg akár hallucinogén anyagokat is tartalmazhat egyesek szerint, sőt Amerikában állítólag mérgezőnek tartják..  Most akkor mi is az igazság ez ügyben?  Azt értem, hogy kalapbőre nyálkás, kicsi, gondolom –amúgy- könnyen romló gomba, kalapszíne gyanús lehet a gyilkos galóca „félőknek”  de  állítólag sok van belőle a kalapbőre lehúzható stb..  Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, véleménye?

tantien Creative Commons License 2010.07.25 0 0 64004
Megjött a dimetil szulfid. Köszönöm a segítséget! Kezdődhet a móka.
Előzmény: magyar bucó (63999)
tantien Creative Commons License 2010.07.25 0 0 64003
Köszönöm és köszönöm...
Előzmény: 103,4 (63998)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.25 0 0 64002

Ugyanazon a helyen jártam most 4x-re, sokkal kevesebb a keserű mint az elmúlt hetekben. Üti a vargányát, ha az egyikből sok van a másikból csak kevés jön ki és fordítva is. Kérdés persze ki melyiket szereti.

Előzmény: homerx (63995)
tantien Creative Commons License 2010.07.25 0 0 64001
Így van. Olyan furcsa helyen nőtt, ami egész füves volt és szamócás. Nem találtam még ilyen területen. A másik fura szinte a patakban, egész kopár területen.
103,4 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 64000
Tényleg az , ha úgy nézem, hogy rókagomba akkor látom is.
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63999
rókagomba
Előzmény: 103,4 (63998)
103,4 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63998
Szépek a képeid ,de azt elárulhatnád, hogy mi van a felső képen.
Előzmény: tantien (63996)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63997
Kösz az ötleteket mindhármatoknak, hozzá is látok a megvalósításukhoz valamilyen sorrendben. Itt esik folyamatosan. Holnap kinézek szerintem rétre.
Előzmény: homerx (63994)
tantien Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63996
Mátrai képek:
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63995
miert jo hogy vegre eltunik? amugy en tegnap azt vettem eszre, hogy vannak friss keseruk.
Előzmény: Törölt nick (63993)
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63994
en a multkor ceklatinoruval keverve svedgombava alakitottam. nagyon finom lett! recept a netgombaszon.
Előzmény: trombitagomba (63990)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63993

Hétvége Mátra, felső rész áfonya, málna és kevés vargánya, középen (4-500m) az előző hetekhez hasonlóan sok trombita és róka, kenyérgombák, érdes tinóruk és kevesebb varaszöld galambgomba. Végre eltűnőben a keserű, ami korábban tömeges volt. Péntekről szombatra két hullámban zivatarok, ma pedig jelentős mennyiségű csendes eső,  tehát a folytatás is jónak tűnik.

103,4 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63992
Cékla t.-vel kevertem, de szerintem magában is finom.Egyszerű recept vékonyan felszeleteltem kb.: 2-3mm- sre és oliva olajon megsütöttem só, bors fokhagyma rá ,persze ízlés szerint mehet rá bármi. Pár perc és kész is. A tönkből én csak kicsit vágok le a végéből kb.1-2cmt., de ez is egyéni kérdés.
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63991
A fiatalok nagyon finomak. Múltkor rizses gombát készítettem belőle, ma gombás lecsót. Főzve megsötétedik, de ez az egyetlen hibája. Már, akinek ez hiba.
A tönköt addig szoktam levágni, amíg kemény (illetve, amíg kukacos).
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63990
Ma egy olyan erdőrészen jártam, ahol csak Sárga érdesnyelű tinórukkal találkoztam. Van valakinek ötlete, hogy érdemes-e tisztán ebből valamilyen ételt készíteni, vagy keverjem más gombával? Tönköt milyen magasságig érdemes felhasználni? Egyébként szép fiatalok.
Előzmény: Bangyee (63981)
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63989
lehult vegre a salata
Előzmény: homerx (63988)
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63988
es veeeegre! koszonet a teljes onfelaldoatot mutato gombasztarsaknak, elkeszult a vuvuzela-salata :)

homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63987
vaaaaa, nem gondoltam volna, h elindultok. itt nalunk hajnal 5 korul igen intenziven esett, vissza is bujtam inkabb meg egy picit az agyba. :)
Előzmény: liscsim (63986)
liscsim Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63986
Nem tudom büszke legyek e rá, de mi csak a helyszínen adtuk fel, egy erdő után. Ronggyá ázva, de némi rókagombával vigasztalódva...
Előzmény: homerx (63984)
tantien Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63985
Parádfürdőn egész éjjel ömlött az eső, szép napok jönnek.
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63984
Keszultek tobben is ma, de gondolom lemondtak. Pedig tegnap este turistautak.hu-n és borzsony terkepen egesz jol megterveztem az utvonalat 500-850m magasra sok lucossal es patakokkal.
Előzmény: magyar bucó (63980)
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63983
Egy szep nagy cekla nalunk is akadt, ill. Szamomra ismeretlen tinoruk is. Egyetlen szurke roka is megtalaltatott, ill. Nehany altriflat is lattunk. Sereges tolcserek is akadtak.
Előzmény: nagypapi51 (63979)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63982
Arrafelé nem volt szárazság, csak meleg. De az nagyon...
Előzmény: Bangyee (63981)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63981
Érdekes, hogy a sárga érdesek mennyire jól bírják a szárazságot.
Előzmény: nagypapi51 (63976)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63980
Úgy néz ki, tartós lesz. Mi is mentünk volna...
Előzmény: homerx (63977)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63979

Igen, a környék is ua.

(Nálunk a birkák helyett néhány szép bíbor- és céklatinórú akadt)

Előzmény: homerx (63978)
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63978
kisertetiesen hasonlo zsakmany :)
Előzmény: nagypapi51 (63976)
homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63977
hajnal ota esik egesz eroteljesen :)
Előzmény: homerx (63975)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63976

Tegnap É-Mátra, lomberdő, 400-500 m között:

homerx Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63975
na, a mai magas-borzsonyi turanak betett egy csendes aztato eso, de nem vagyok merges :)
103,4 Creative Commons License 2010.07.25 0 0 63974
Igen nekem is úgy tűnt.
Előzmény: magyar bucó (63973)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63973
Ezek már akkor is ekkorák voltak, amikor mi otthagytuk.
Előzmény: 103,4 (63969)
homerx Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63972
ezbolcsi. amugy nem hiszem, hogy valaha is meg fognak noni. maradtak.
Előzmény: 103,4 (63969)
heyderia Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63971
Jászai Mari téren meghagyták, egy másik helyen "vandálok" késsel lemetszették az így már nem fotogén taplót:-(
heyderia Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63970

Lehel tér ma reggel:

103,4 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63969
Gomba ovit ott hagytátok ugye? Harmadik kép.Vagy csak nekem tűnnek kicsinek?
Előzmény: homerx (63965)
scrofa Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63968

Kösz,én is erre gondoltam.

Tegnap este,vagy ma hajnalban igen jelentős esőt kapott Mátraháza környéke.

Volt néhény nagyranőtt,de még használható rókagomba.

De ez a nap inkáb a disznókról szólt.

A Vörösmarty-th.fölött pihent egy vaddisznó egy-két napja sok-sok légy társaságában.Elég rendesen szaglott.

Később a Pisztrángos-tó alatt jóval sikerült néhány disznófülgomba teleppel találkoznom,ami nekem új volt.

Előzmény: magyar bucó (63960)
homerx Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63967
majd' elfelejtettem a vedoszentunket :)
marjuska Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63966
A fotók alapján, nem csak csodás napod volt, de sikeres is.:)
Imádom a Mátrát... több évig laktam ott... most irigyellek egy kicsit.
homerx Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63965
mai nap a matraban. az este es az ejjel ket vihar is atrohant a matran. volt is kod es gozolges reggel! sarga roka, sok trombita, kulonbozo galambok, varganya!!!!! (2:1), keseru, sarga erdesek, egyeb erdesek, gyilkos galoca, kenyergomba, birka. :)

magyar bucó Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63964
Ami ráadásul jó magasan terem. :)
Előzmény: Bangyee (63963)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63963
Valahol mintha olvastam volna, hogy a pvg-nek van egy ilyen tipikusan nyél nélküli, extralarge változata is.
Előzmény: Feriba51 (63955)
marjuska Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63962
Szerintem, rézvörös lakkostapló...
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63961
Valamint erősen túlméretes és a felülete is csak a konyhában fényes (vizes?).
Előzmény: Feriba51 (63958)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63960
sárga érdestinóru
Előzmény: scrofa (63959)
scrofa Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63959

Ma a Mátrában jártam,többek között ezeket találtam.

A csoportos megjelenés elbizonytalanított.Vágás után a hús szürkül.

Mi a tippetek ?

Feriba51 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63958
Én sem:-)))
Minden passzol, de a "nyele" tényleg hiányzik:-))))
A szegett tapló sem tuti (?)
Valakinek van biztos tippje????
Jó gombászást!
Előzmény: magyar bucó (63956)
103,4 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63957
Kellene, hogy legyen nyele, én még csak olyannal találkoztam.
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63956
Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek pecsétviaszgombák.
Lehet pl. szegett tapló...
Feriba51 Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63955
A három parazita, együtt és külön-külön.
G IG IIG IIIG iV

Pecsétviaszból ilyen méreteket még nem láttam:-)
Jó gombászást!
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63954
Inkább Saprolegnia lehet, de nem elég jó hozzá a felbontás.
Előzmény: Bangyee (63952)
tantien Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63953
Tintahal gombának kissé szintelen.
Előzmény: Bangyee (63952)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63952
Jól látom, hogy pikkelyes a tönk? Őzláb? Bár nem mert mintha bocskora lenne. :))))
Előzmény: heyderia (63943)
Tendrei Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63951

Emlék - egy hete VH.

magyar bucó Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63950
Ha a "feltölt" után a "beszúr"-ra is kattintasz, akkor tényleg sikerülni fog.
Előzmény: Törölt nick (63949)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63949
Végre sikerül !
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63948
A kép
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.24 0 0 63947
Csak hogy mindíg van gomba !! Unaloműzés gyanánt !
homerx Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63946
uh, a matra keleti reszen is atrobogott ey zivatar.
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63945
Örülök, holnap ( újra ) útra kelek én is.
Előzmény: 103,4 (63929)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63944
Volt már jó néhány ilyen nyár, hogy egész végig nyomult a Rókagomba.
Előzmény: Törölt nick (63919)
heyderia Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63943

Ennek a tónak a partján jó fajok szoktak teremni:

magyar bucó Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63942
Fiatal sárga érdes bundában. (Penészes)
Előzmény: magyar bucó (63941)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63941
Előzmény: tantien (63940)
tantien Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63940
K.jó kép a 2. Mi lapul ott?
Előzmény: magyar bucó (63936)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63939
Persze. Én az öregeket, 103,4 a fiatalokat. :)
Előzmény: nagypapi51 (63938)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63938
Hagytatok valamennyit? :)
Előzmény: magyar bucó (63936)
Tendrei Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63937

Dehogynem .... :-))

(kedvenc osztályfőnököm ilyenkor szokta mondani: "Csak kíváncsi voltam, hogy figyeltek-e...).

Előzmény: nagypapi51 (63935)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63936

nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63935
Nem Új Idők véletlenül? :)
Előzmény: Tendrei (63934)
Tendrei Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63934

Kincset találtam - ebéd közben. Egy étteremben dekorációként az Új Világ (szerkesztette: Herczegh Ferenc...) 1931-es megsárgult, évfolyamát használják.

Micsoda szerzők! És egy házi gombatermesztési szakkönyv hirdetése...

103,4 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63933
az dobro
Előzmény: tantien (63932)
tantien Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63932
Én már nem vagyok :)
Előzmény: 103,4 (63931)
103,4 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63931
ja.Sok a finnyás ember ,ezért szerintem marad! :) De tényleg
Előzmény: tantien (63930)
tantien Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63930
Mátra? Remélem 7végére marad valami.
103,4 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63929
Mára sikerült egy jobb helyet találni.Sok róka és trombitagomba, kevés vargánya és cékla ,érdesekkel variálva.Tölgyes patakmedres terület.
Előzmény: trombitagomba (63917)
heyderia Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63928
4000 és 4500 Ft, de lehet alkudni szerintem.
Előzmény: nagypapi51 (63927)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63927
Was kost?
Előzmény: heyderia (63926)
heyderia Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63926
A Lehelen hegyekben állnak a szebbnél szebb sárga rókagombák.
heyderia Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63925
Tökéletes! Ezúttal is így volt. A rejtvény megoldódott. Bangyee nevezte nevén a leghamarabb a titokzatos gombát.
Előzmény: liscsim (63924)
liscsim Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63924
Az szokott föld alatti gyökér-tuskó maradványokon is teremni...
Előzmény: Bangyee (63923)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.23 0 0 63923
(mert akkor talán lehetne déli tőke)
Előzmény: Bangyee (63922)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63922
És véletlenül sem faanyagon nőtt...?
Előzmény: heyderia (63920)
heyderia Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63921

Érdekes, egy markáns illata van a fehér szarvasgombának, de engem inkább a fekete színű nyári szarvasgomba illata emlékeztet a kukoricáéra.

Előzmény: homerx (63910)
heyderia Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63920
Na, így könnyebb? Nem csiperke.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63919

Junius eleje óta tart a róka a Mátrában. Szép hosszú időszak

Előzmény: trombitagomba (63917)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63918
Az valóban nem semmi! Meg a többi eddigi kép is nagyon szép és hangulatos. Jó rálátása van Marjuskának a dolgokra.
Előzmény: 103,4 (63913)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63917
Én is más helyen találtam, mint az előző hullámokban a mostani szezonban. Azokon a helyeken engem is az általad leírt kép fogadott. Leginkább most még csak az előző hullám alamuszibb példányai jönnek elő, de lehet, hogy indul egy teljesen új hullám is. A következő napokra sokfelé írnak záporokat, meg a hőmérséklet is jó lesz.
Előzmény: 103,4 (63916)
103,4 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63916
Jó tudom én nem vagyok profi. :)
Előzmény: trombitagomba (63914)
103,4 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63915
Én nem értem ,tegnap 3 tuti helyre mentem ki a Mátrába és tele volt punnyadtakkal, penészesekkel.Kevés volt az egészséges kb. kicsit több mint fél kiló.
Előzmény: trombitagomba (63914)
trombitagomba Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63914
Mátrában is viszonylag szépek a Rókagombák. Tegnap szedtem kb. egy kilónyit Sárga érdesnyelűek társaságában. Más említésre méltó étkezési gombával azon a területen nem találkoztam. Hétvégére bízom a Vargányában.
Előzmény: homerx (63909)
103,4 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63913
Már megint klasszak a képeid, főleg a modellt álló bogárkompozíció.
Előzmény: marjuska (63908)
harmatgomba Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63912
Köszi! Vettem, hogy az volt az adu. :-)
Előzmény: heyderia (63881)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63911
Csak az utóbbi sokkal olcsóbb. :)
Előzmény: homerx (63910)
homerx Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63910
A szarvasgombanak pont olyan illata volt, mint itthon a fott kukoricanak.
Előzmény: homerx (63909)
homerx Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63909
Reggel a bosnyakon 3 hegyben is allt a roka, viszonylag szepek. Az egyik helyen 2.5 indulo arban volt. Ugyanitt trombita 2, feher(?) szarvasgomba 300/deka. Varganya keveske, ill varrashatu nehany darab viseletes.
marjuska Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63908
Mátraháza környékén...:)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63907

...Természetesen a talin meg kell bízni a szakácsokban...

Plusz a kondérba kerülés előtti kétszeri szűrésben.

Eszembe nem jutna  kételkedni a válogatók hozzáértésében.

Előzmény: tantien (63904)
Feri_gom Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63906
Mint tudjuk a galóca porított állapotban is mérgező. Nofene, még a bors közé is be lehet keverni. Gondosabb nyomozást javasolnék...
Előzmény: heyderia (63901)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63905
Evés előtt kikérdezném az illetőt: aznap milyen gombákat szedett. ha pl csak tinóru féléket, akkor neki állnék falatozni. Ha csiperkét vagy galambot, akkor már attól tenném függővé, hogy mennyire penge az illető gombaügyileg. :) Eddig még bele sem gondoltam, de nagy lutri lehet ez.
Előzmény: tantien (63902)
tantien Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63904
Természetesen a talin meg kell bízni a szakácsokban :)
Előzmény: beetee (63903)
beetee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63903

Kimaradt az ellenőrizetlen.

Mert pl. az éttermekben is más szedi a gombát a szarvasgombás máglyarakáshoz. :)

Vagy talin sem kéne megbízni a szakácsokban. Uppsz...

Előzmény: tantien (63902)
tantien Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63902
Csak kíváncsiságképp, ti ettetek, ennétek, más által szedett, készített erdei gombás ételt?
heyderia Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63901

A pontos okokról általában már nem számol be a média, sőt a záró bírói ítélethirdetésről sem. Pedig igencsak tanulságos esetek lennének ezek a mérgezések. Inkább szenzációként olykor felcserélnek szavakat, félmondatokat. Legutóbb például a mernyei esetnél, ahol valaki öt kiló gombát adott el és úgy jött le a dolog, hogy egytől egyig gyilkos galóca volt a zugárus portékája.

Előzmény: nagypapi51 (63900)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63900

...az otthon lakóinak összeesküvése áll a háttérben...

A sportból is ismert terminus: végleg cserével...

Humorkodunk itten, pedig egyáltalán nem vicces...:((

Előzmény: tamas1000 (63899)
tamas1000 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63899
vagy az otthon lakóinak összeesküvése áll a háttérben..... :))

Előzmény: Feri_gom (63898)
Feri_gom Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63898
Meg ugye a lehetőségben az is benne van hogy a szedett gomba jó volt, csak a főzés közben esett bele véletlenül egy galóca... csak hogy nézzünk minden lehetőséget...
Előzmény: Bangyee (63894)
heyderia Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63897
A spórapora világosabb mint a csiperkéké és nem is pókhálósgomba. Valóban, nem a helyszínen készült a kép, hanem a kertünkben.
Előzmény: Bangyee (63891)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63896
Előzmény: Bangyee (63895)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63895
jajjj.... de groteszk... :(
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63894
Egyébként a legvalószínűbbnek azt tartom, hogy a fiatal, gömbölyű gyilkost nézték/szokták nézni valami zöldes galambgombának. Leszedik, a földben maradó bocskorra vagy száron maradt galléra meg nem figyelnek.
Előzmény: Bangyee (63893)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63893
Igen sajnos... Azóta
"Négyen máj-dialízisre szorultak, az intenzív osztályon fekszenek, köztük az is, aki a gombát szedte és az ételt főzte; az állapotuk súlyos. A másik négy beteg csak infúziót kap. A következő napokban derül ki azonban, hogy romlik vagy javul az állapotuk. "
Előzmény: bakibaby (63892)
bakibaby Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63892
Egy kis gomba mérgezés:

2010. július 22., csütörtök

"Nyolc embert vittek gombamérgezés gyanújával Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba hétfőn - mondta Nagy Gábor, az egészségügyi intézmény orvos igazgatója az MTI-nek."

http://www.hazipatika.com/topics/elsosegely/news/?nid=30873;HPID=110CAC35-A43206E7-2B2378AF-ED7C24B2&utm_source=hirstart.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirstart_20100720

bb
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63891
De azért nem is fiatal, mondhatni nem a te eseted. :)
Heyderia nagyokat hallgat a csiperkés tippekre, úgyhogy ha ezt a hallgatást nemnek vesszük, akkor a sötét lemezek alapján még lehetne pókhálósgomba is.
Előzmény: magyar bucó (63885)
Boarhunter Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63890
Nem is arra gondoltam, hogy kizáró ok, csak a borostyán nem "útszéli füves területen", hanem fák alatt, között nő...meg nálunk a házfalon, kerítésen, gázcsövön.
De nem kötekedni akarok, csak rákérdeztem. Az útszéli füves terület alapján valami csiperkematuzsálemre tippelnék amúgy...
Előzmény: nagypapi51 (63887)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63889
Bákkkker most esett le :DDD
Előzmény: beetee (63875)
Tendrei Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63888

:-))))

ha "csillógó, fekete lemezek", akkor viszont Little Richard....

Előzmény: beetee (63875)
nagypapi51 Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63887
A borostyán önmagában nem gomba-kizáró ok, Gödöllőn az Erzsébet parkban Hedera közt találjuk a legszebb májusi pereszkéket.
Előzmény: Boarhunter (63886)
Boarhunter Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63886
Egy útszéli füves területen nőtt.
És a borostyánra Te raktad át a fénykép kedvéért?
Előzmény: heyderia (63880)
magyar bucó Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63885
Nem öreg az, csak hőgutát kapott.
Előzmény: Bangyee (63883)
beetee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63884
Előzmény: heyderia (63880)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63883
Szerintem nem köpték ki, csak nagyon öreg. :)))))
Előzmény: liscsim (63882)
liscsim Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63882
Kiköpött csiperke!
Előzmény: heyderia (63871)
heyderia Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63881
Hát "megvágva hirtelen és erősen kékül" írja a miskolciak oldala, ez meg nem stimmel, de a bíborvörös felszíne is azonnal színeződik, szinte fekete lesz a sérülésein. 
Előzmény: harmatgomba (63876)
heyderia Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63880
Minden tippből lehet tanulni, a feltett kérdésekből még inkább. Lesz majd este alulról is kép, de úgy nagyon könnyű lenne megfejteni ezt a közel 30 centis kalapú sötétspórás gombát. Ezzel a szürke tölcsérgomba és a pereszke ötletek meg is dőltek. Egy útszéli füves területen nőtt.
Előzmény: harmatgomba (63878)
Bangyee Creative Commons License 2010.07.22 0 0 63879
Tudom, hogy őrült ötlet hisz ahhoz sokkal hidegebb kellene legyen, de üsse kő megkockáztatom: szürke tölcsér. Vagy valami más pereszke.
Előzmény: heyderia (63871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!